Mac 19, 2010

Pengguna Genius : Kakitangan Hospital Sabak Bernam Tidak Bersemangat 1Malaysia

Assalamualaikum wbt n Salam SejahteraSha baru baca blog,ada nak mengadu pasal hospital goverment di Sabak Bernam.Servis dari pentadbiran,doktor,sampai la jururawat totally out!

Sepanjang Sha stay sana 7 ari (pasal anak demam panas+tarik+pnuemonia) servis bad.. tempat pack... then PR out ...uis kecewa...now kan tgh wabak H1N1.. all them buat keje sambil lewa..minta la pantau... ada yang menunggu berjam-jam.Sampai teruk pun x panggil2 turn..

Ada yang dh register tp x panggil2,bila Sha ada di wad kecemasan lihat staf disitu melepak sembang sampaikan patient tuh hilang sabar...knp x dipanggil2...walhal tiada orang...

Sha dah buat pengaduan yang sebelum2 ni pun ada buat email kepada kementrian kesihatan pasal ada doktor ni memang biadap etc..btw bila kebetulan buat rawatan..aik dok tecongok kat situ..

Ada la 1 masa 7 hari stay hospital, Sha ask certain2 mak2 ayah yang waiting anak dia..all say sama..diorg just kata "kita tiada pilihan la" ..if ngadu pentadbiran, they back-up staff.So,apa nak kata..? Hospital kerajaan untuk orang awam ...btw servis out...PR out... sapa nak ngadu?? Ingat kami ni lembu ka..boleh ckp suka hati..tolak sana sini..sapa nak jawab??

Kiriman,
Sha 
Sabak Bernam

Komen : Ada satu malam,aku bukak TV tengok rancangan "Aduan Rakyat" kat TV3 (Bagus rancangan tu,sesuai untuk orang2 yang tak puas hati macam aku ni).Cerita pasal Klinik Kesihatan kat pekan Sungai Besi yang sempit,tak cukup kaki tangan dan tak strategik langsung lokasinya (tak strategik kerana pembangunan yang tak terancang..biasalah...Malaysia).Ada seorang perempuan India yang berumur bila ditanya,"Kenapa tak pegi HUKM (kat Bandar Tun Razak).Situ kan selesa?"

Jawab dia,"Aiyoyo,macam mana saya mau pigi sana?Saya kereta tada,bas pun datang sini sejam sekali.Anak sakit mau tunggu bas sejam dua jam macam mana?"

Wartawan pegi Kementerian Kesihatan dan jumpa Menteri Kesihatan sendiri nak dapatkan feedback pasal Klinik Kesihatan Sungai Besi.Apa yang menyedihkan?Bilik menteri kesihatan tu sama besarnya dengan klinik kesihatan tu.Negara jenis apa kita ni bila rakyat yang sakit terpaksa berdiri sejam dua sebab klinik kesihatan tu hanya mampu letak tak lebih 10 bijik kerusi dalam klinik tapi pejabat menteri kesihatan sebesar klinik tu tapi dipenuhi dengan hiasan cantik dan barangan antik?

Fikirla.Adakah menteri2 kita deserve di treat macam itu bila seorang nyonya tua dengan ibu mengandung dah macam nak terberak berdiri sementara nak tunggu masuk jumpa doktor kat Klinik Kesihatan Sungai Besi?

10 ulasan:

jualasam berkata...

ni sume dasar umngok ngan baziran nasional..

mamdoh berkata...

.: dak kementerian takdenya amik port baca blog2 nih. diorg blog pun tak reti. blog piem? sbb yg blog? bukan dia lah bro, 'kaki dan tangan' dia yg blogkan utk dia. kalau dia pandai blog, terangkan 5 cara nak guna twitter, ntah dia xtau twitter itu kueh dari negeri mana~~ X-D ;-P

kalau blog nih for sure dbca oleh menteri, skmm, sprm, spm, mhi, dll, jamin blog nih masyuk tb tiga - berpeluh2 dak menteri2 mjawab nya, kikiki X-D

takpe, biarkan dak dokto2 nurse2 tu makan gaji buta. stakat rasa up sbb pakai 'bju puteh dgantung stetoskop' tu apala sgt, kalau kena langgar dgn lori sampah pun mati jugak~~ ;-) nnt, ramai2 tolong tutupkan dgn newspaper, ok apa utk staf2 klinik 1malaysia yg tidak mengenang org sakit dan mintak tolg. dah mmg keja tolg org, buatla baik2~~ sape cucuk jarum, dia yg buang jarum jugak, jgn sepahkan merata2 tempat~~ nnt kena kat diri sendiri, dia jugak terhegeh2 komen kat blog nih, cettt~` :-P

Yg baik itu dr Allah, yg tak brp baik tu saya lah tu. jd, ikut Allah, orait?~~ ;-)
:.

syahazman berkata...

pak-pak & mak-mak menteri mana ada jengok klinik 1 malaysia kalau sakit...

masuk hospital pun dapat different treatment. mana ada diorang rasa kena tunggu 1-2 jam nak jumpa dokto..

Xora berkata...

Ehem ehem.. Apa tu tulis SKMM kat atas tu.. staff SKMM baca blog hokey :D Ni skrang aku tengah baca blog la Mantot la ni.. ok, sambung wat kerja :P

Weed and Bandages berkata...

kalau komen bab2 hospital kerajaan nih.. berpeluh2 jari pun belum tentu habis.

hai laa

Tanpa Nama berkata...

certain2??
hahahahah...

Tanpa Nama berkata...

FYI, klinik 1 malaysia takda doktor. Ada nurse dgn penolong pegawai kesihatan saja. kalau nak tip top layanan, g swasta. habis cerita.

Tanpa Nama berkata...

kita takleh ke gi klinik kat pejabat menteri tu :p

Tanpa Nama berkata...

sy ismail merican...sy dah baca blog anda, and...alhmdllh say rasa memang ptut kita wat ssuatu pada blik mntri kesihatan... blik saya pown x de brg2 antik...ada dekstop ajer. i2 pown stil intel celeron lagi.

sy akan trime proposal anda... dan..tgulah jawapan bos saya b'kenaan isu ini pada...hurm...tengok je la. bile2 nanti masuk la tv 2, lagipun blom musim pilihan raya lg. ok?

nme...mantot yea?
k, nt sy 4wardkan mslh ni..

milo boyd berkata...

kelmarin aku pi feeding homeless..so ade sorang homeless mai kat aku ngadu..pasal polis wat rush. depa takleh nak tidoq pasal takut.

aku tanya awat takot?

dia jawab "kalau mintak ic je takpe kak..saye bleh bagi..tapi nih mintak duit kopi..saye ade rm20 je terpaksa jugak bagi.."

aku hangin satu badan..FUCK LAA CAPITALISM!! sme benda corrupt giler babik..homeless ppl pon kau nak paw ke? FUCK YOU ASSHOLE!

ok abih emo dah..sekian time kasih