Mac 25, 2010

Pengguna Genius : Boikot Kedai Mamak!

Aku tak suka kedai mamak lepas satu kejadian di mana aku nampak tukang masak mamak tu buang hingus dalam sinki kemudian sambung goreng balik mee goreng.Jadi sedaya upaya aku elakkan kedai mamak.Tapi kadang-kadang bila aku nak makan nasik putih malam-malam,kedai mamak aje yang ada.

Dengan harganya yang melampau dan tak munasabah,aku masih cuba mencari kenapa kita suka lepak kedai mamak tak kira lah pagi,petang siang malam.Kalau lepak time pagi2 aku nampak la sebabnya tapi siang-siang pun aku tengok penuh jugak.

Dahlah sekarang ni kedai mamak tu dah tak berapa layak nak dipanggil kedai mamak pun.Dah tak mamak pun.Pelayan pun import khas dari India dan tak paham langsung apa benda yang diorder. Presiden persatuan restoran India Muslim complain kata orang local tak nak kerja dengan diorang sebab tu ambik pekerja luar nak tampung kekurangan.Berapa sangat la gaji nak dibaginya.Baik kerja kat Giant ke.RM750 sebulan.

Aku marah betul bila aku bayar nasik aku hari tu.
Aku ambik nasik putih,ikan sardin seketul dengan pedal ayam 3 ketul.Berapa kena?RM5.40.Aku sound balik "apasal mahal?Sardin je?" Dia bukak nasik aku balik,tengok sekejap,dia bagi diskaun 40 sen.

Celakalah kau kedai mamak yang aku maksudkan walaupun aku tau kau memang orang Islam.Tapi walau kau Islam dan aku pun Islam,dalam perniagaan ada had untung sebelum jadi riba.Ada beza cekik darah dan ikhlas nak berniaga.

Asal Islam aje mesti support la kononnya...orang Islam buat apa pun ok!
Support support!

22 ulasan:

Sharul Ezham Rosli berkata...

lepak mamak nk tgk bola je

CAHAYA berkata...

Kedai mamak orang bawak propaganda macam mana pun tak pernah bankrap. Kalau kedai Melayu, hari ni keluar gossip, minggu depan dah bungkus.

Kujie berkata...

Tak makan kat kedai mamak sebab geli dengan bulu

LANN berkata...

aku penah makan kat kedai mamak pada 2 hari beberapa tahun lepas.

hari 1. aku order roti goreng (roti canai yg digoreng) dengan kawan-kawan aku semua. roti goreng biasa (ada letak ayam goreng potong kecik2) bila nak bayar dia kata RM3.50

hari 2. aku order menu yg sama dan kena cas RM5.00 alasan: ADA AYAM. padahal aku tak cakap aku nak ayam.

wtf. macam celaka. start dari hari tuh, aku boikot. hari ni cakap lain, esok lusa harga lain. macam celaka.

Malaikat Maut berkata...

kalau makan kat kedai cina baru 3 ringgit lebih.

bangi_dudes berkata...

pernah member aku cerita mase di makan roti canai kat kedai mamak (seksyen 15, Ameer Ali). kat bangi la. mamak tu die tambah perisa tambahan dalam kuah dal member aku tu. member aku jumpe lipas dalam kuah tu. perghh...memang masyuk la biler makan tu.
-mungkin ayam da abis, die letak la lipas, senang sikit nak kunyah-

Tanpa Nama berkata...

salam... ni pasal kedai mamak lagi ni. tadi pasal roti canai, ni pasal mee goreng pulak. mase tu aku g makan ngan member aku kat kedai mamak kat seksyen..bpe ntah kat bangi (tempat pasar malam b'dekatan dengan shel). member aku tu oder la mee goreng... masing2 tengah lapar...aku pown lapar.

faja'ta (tiba2, suddenly) dalam mee member aku tu ada mata kail besar. mata kail orang bwk g mancing laut 2. melenting la mamat tu. first time aku tengok die marah. sebelum ni penyabar je orangnyer.

i2 la last ktrg makan kat situ. wei bangi dude, ko duk mne ha? budak ukm ker?

SESTER berkata...

Maybe yg ko pegi tu bukan kedai mamak tapi kedai yang pekerja nya memang dari India punya. Cuba suruh dia baca bismilah ke, baca alham ke dia mesti tak tau.

I'd rather go to kedai melayu/ kedai siam/ kedai yg ade pekerja dia indon, sekurangnya kite bleh verify.

Ada aku gi kedai mamak ni, dia jual liquor siot. dalam fridge. memang najis..

hariz berkata...

anonymous: dude, kedai 'mamak' yang kau pergi tu, kedai pure india. yang dekat dengan sate kajang tu kan. aku kadang pergi jugak situ. pas tau tu kedai india, aku tak pegi dah. tak yah la g situ bro.

Sharul Ezham Rosli berkata...

bangi_dydes. ye ke? sial je. aku da la slalu tgk bola kt ameer ali.

exwostorian berkata...

Aku penah keja sambilan kat kedai mamak di Paka, Terengganu selama 2 bulan pada tahun 2007...Selalunya pekerja bule makan ape2 je..free..Aku tgk roti canai, capati diorang laku sgt..cam sedap...but seriously aku hanya makan roti canai diorang sekali je dlm 2bulan tu...tau sbb ape? si mamak tukang tebar roti tu berpeluh2 dgn mendadak sampai peluh2 yg menitis tu tumpah atas roti and kuali roti tu sekali...aku tgk LIVE sbb aku yg tolong isi kuah and roti yg da siap dalam pinggan !! Sejak hari tu, aku da phobia makan roti canai, capati, and ape2 yg dimasak oleh mamak !! Btw, pekerja dia 3 org dari India, rasanya bukan mamak kot,mungkin india tulen,tokey je mamak..pekerja dia 24jam pakai kopiah, tapi ponteng solat jumaat and aku XPENAH nmpk diorang solat..pasai aku lepak , tido kat kedai.

zeela berkata...

aku mkn dkt pelita bngsr. menu yg sama b4 ni aku mkn: sayur, sotong 2 ketui. caj sblm ni rm6.80. tp haritu aku makan rm9.20. malas dah nak makan dkt mamak penipu!

Tanpa Nama berkata...

sejak mamak ni ada...
bile kite order 'sirap 1'...
dorang akan balas ngan 'sirap ais ka??'...
wtf...
sejak bile ada sirap suam / panas melainkan on request la...
sampah...

Pak Long berkata...

tumpang lalu.

lama dah aku tak makan kat kedai mamak. kalau ada memember ajak pun, aku minum air tin je...

weirdogurl berkata...

aku mmg xpnh suka makan kat kedai mamak pasal aku rasa geli...
huhu..tp menguatkan lagi aku xmakan coz ada member aku ngah syok2 minum teh tarik tetiba lipas masuk mulut die..
mengamuk sakan member...tp seyes ngeri..

Tanpa Nama berkata...

aku da lama xmakan kat mamak ni. Kedai mamak skrg ni bnyk yg penipu. Letak ayat2 al-quran buat hiasan pastu pekerja pakai kopiah. Tp aku sangsi dorang ni islam ke tak. Kalo korang perasan, kebanyakkan kedai mamak ni xjual daging lembu. Kalo xmakan lembu ni kiranya india la. Dulu slalu gak layan bola kat mamak. Skrg da insaf. Tah halal ke x dorang masak tu.

Agent Sil berkata...

rasa mcm org melayu bodo je yg gi sapot mamak ni.. go die u india madras!!!

Syafrizal berkata...

belum kes tikus merayap atas makanan lagi.. arghhh tidak

Tanpa Nama berkata...

ak suke entry ni

Tanpa Nama berkata...

izet said:
aku penah makan kedai mamak baru bukak kat kajang..ada ayat quran kat dinding..order bihun goreng je..tgh2 makan, ada sorang aci india baru kuar dari dapur pastu potong bawang kat 1 meja tu,kat dahi ada calit merah dan pakai sari..pastu aku stop makan pi bayar cashier..laki pakai rantai..tobat x p dah..nasib bek makan bihun goreng ja xdak daging dan ayam

Nazatul Asyikin berkata...

aku sejak dengar membe aku cakap yang die pnh nmpk mamak tu uli tepung pakai kaki . ouhh damn it! aku dah tak penah pegi kedai mamak . dhla mahal gilak! mamak special dorg masak mee goreng mamak je , tapi bab2 goreng nasik yg berkaitan ngan nasik je dorg FAIL! hampehh

Tanpa Nama berkata...

Aku penah beli bungkus kat kedai mamak,lauk kari ayam dengan hempedu ayam,telur masin di area bertam kepala batas,sekali balik tengah dok sedap makan sekali hempedu tu aku tengok dia tak belah buang tahi dalam tu,bau busuk tul,terus muntah,