Ogos 19, 2009

Argh,Mahalnya Kos Sampingan Untuk Membina Sebuah Masjid

Dalam minggu ni,aku melakukan sesuatu yang aku tak pernah terbayang aku akan buat.Benda yang aku telah lakukan adalah sesuatu yang aku tak pernah pun wish aku akan buat satu masa dulu.Ya,aku telah berkunjung ke Bridal and Wedding Shop (aku tak tau istilah betol dia)

Pada mulanya,aku agak kaget memandangkan kali pertama kali melangkah masuk ke kedai yang SANGAT FEMININ,apatah lagi bila dikelilingi ramai wanita-wanita dan lelaki2 yang berkelakuan seperti wanita.Membuatkan aku rasa sedikit lembut dan sayur.Tapi apakan daya,ini adalah sesuatu yang aku perlu lalui untuk memastikan aku kelihatan normal ketika majlis kahwin nanti. Ini adalah antara benda paling awkward yang aku pernah encounter.

Aku tak pernah pedulik pasal pakaian aku.Aku adalah pengunjung setia kedai bundle di mana biasanya aku masuk dengan RM50 dan keluar dengan seplastik penuh t-shirt lusuh yang berharga Rm4 sehelai.Jadi,bagaimana perasaan aku rasa bila mendengar,untuk menyewa dua pasang baju kahwin nanti,harganya mencecah Rm750.Aku pun terbayang berapa helai baju t-shirt yang aku akan dapat dengan Rm750.Mungkin satu kontena.

Jadi,bila salesgirl2 itupun menyatakan harga dandanan make up yang berharga Rm300 untuk satu session,aku pun berkira-kira,ada 2 kali kena make up masa nikah dan bersanding.Dah Rm600.Wow,aku tak berapa dapat membayangkan membayar seorang perempuan atau separa lelaki RM600 untuk membubuh make up kepada tunang aku.Aku pun berbisik kepada tunang aku,"pakai lip gloss dah la."Tunang aku pun hampir menghalau aku keluar dari kedai kerana tidak mendatangkan sebarang faedah tetapi,aku tetap berdiri di situ dan mengkritik semua harga kat kedai tu.

Tunang aku pun menunjukkan beberapa helai baju untuk mengambil kira pandangan aku.Waktu itu aku merasakan input daripada aku sangat penting,jadi aku pun mengeluarkan pendapat aku dengan jujur.Barulah aku mengerti,apabila bercakap mengenai soal majlis perkahwinan,lelaki tidaklah perlu jujur dan ikhlas.Hahaha.

"Uish,tu takleh tu.Seksi!Carik yang macam jubah sket!"jerit aku membuatkan salesgirl tu terkesima."Haa,yang ni pun takleh.Lace tu jarang,nampak lengan"marah aku lagi bila tunang aku tunjuk satu baju lain.Saje je kot nak test aku,sebelum2 tu dia dah bagitau dah dia tak suka baju jarang dan seksi.Tah berapa helai baju aku reject sebab banyak benar baju yang dadanya seolah2 sengaja dikosongkan untuk tontonan ramai.Rupanya agak sengsara jugak nak mencari baju pengantin yang tidak ketat,tidak mengikut bentuk badan dan tidak seksi.

"Ni kalau ambik pakej baju,make up dengan pelamin,berapa ya?" tanya aku dengan muka garang.

"Akak bagi murah je dik.Price akak memang ok.Satu Selangor ni price agak lah paling murah!"kata Kakak itu konfiden sambil matanya menjeling ke arah bingkai gambar yang terkandung keratan artikel majalah Mingguan Wanita yang mempromosikan kedainya.

"Berapa kak?"tanya aku lagi.


"Ha..baju bersanding laki pempuan,baju nikah laki pempuan,make up untuk dua majlis,pelamin dengan kubah 4 tiang,accessory macam crown,keris,tengkolok,kos transport...."

Aku tunggu lagi.

"Semua sekali..2 ribu setengah je dik," sambung akak tu.

Aku pusing tengok tunang aku.
Aku tanya slow2,"takde ke kedai yang sama camni tapi style kedai bundle?"

Tunang aku stare aku tajam.
Aku terus senyap.Takpelah,diam ajelah,asalkan dia hepi.
Itu aje yang aku nak.

(Nota kaki - Aku suka baju yang ada dalam gambar tu....akak tu kata tu baju style Ekin.Kak,akak ingat semua orang layan AF ke kak?)

45 ulasan:

paiseh berkata...

akak betul ke 'akak' celup tu??

Mantot berkata...

pempuan tulen bang

sepol utusan berkata...

sengsaranya nak kawen kan tot hahahahhaa

Tanpa Nama berkata...

kalo nk senang, nikah jer mantot. pastu majlis makan. xyah sanding2 n baju byk2. senang n mudah. (tp pompuan skrg nk ke yg simple2. ekeke)

biskott berkata...

tak pun tempah baju sendiri.
selain dipakai masa hari kahwin, boleh juga dipakai masa hari raya atau pun pegi kenduri kawin atau mana-mana dinner ke.

zalieya berkata...

memg la mahal.hehe.jubah dulu aku sewa rm650.bkn sepasang ye.pompuan saje.lelaki lain.kos baju je dah dekat 2k ok.gile melampau kan mahal nak kawen.hahaha.pakai skali je.tp PUAS HATI tu yg pntg..:D. Tahniah dah plan nak kawen.Norma rupanya ko:p.hahahha

Mamu Kasem berkata...

ahhaha, mmg la cam ni bro mantot, kahwin tu dah jadi cam investment plak kan!! sy pon dah lalui semua nih, tp Alhamdulillah semua lancar, semoga bro Mantot dan urusannnya bjln lancar gak!!

Tanpa Nama berkata...

heheheh 2500 kire oke tu tot.gudluk. bende2 wajib seblom kawen ko da buat lom?

-yem

Mantot berkata...

benda2 wajib tu apa yem?
pegi urut ke?

kelembai berkata...

nikah dgn kenduri nanti hg buat/pakai baju melayu aje..nak sewa buat apa..nanti baju melayu tu hg bleh pakai waktu raya..dah jimat x payah pikiaq beli yg baru utk raya tahun depan..kalau hg buat 2 pasang dah jimat 2 kali raya wei..lain la kalau hg menteri..mesti ramai nak sponcer..hehe

Tanpa Nama berkata...

ler. mekap suh la kak ida.

Tanpa Nama berkata...

tot,bila nk kawen.. jemput ahh..

zzztidola berkata...

tot,
penting tu kena ada suit yang cantik merelip relip. lari sikit pandangan orang from muka pengantin lelaki... muahahahah...

semoga selamat mlangsungkan majlis & mengurangkan aktiviti yang setan suka :)

selamat berpuasa

zzztidola berkata...

tot,
penting tu kena ada suit yang cantik merelip relip. lari sikit pandangan orang from muka pengantin lelaki... muahahahah...

semoga selamat mlangsungkan majlis & mengurangkan aktiviti yang setan suka :)

selamat berpuasa

miss oren berkata...

xpe r sekali je dalam idup..hehe

Tanpa Nama berkata...

Ekin tu bini si Mawi tu lah mantot..ha3 bukn peseta AF..tp ada btul gak ko punyer anggapan..sbb laki dia tu world kat AF..

Tanpa Nama berkata...

Gayah Lawa kata >> Eh..pempuan pakai tudung labuh mcm tunang ko kan tk leh pakai baju atau jubah yg menarik perhatian lelaki lain..Ko ni mantot.. ari tu ckap nk isteri ko pakai depan ko jer yg cantik2...
Err...tk kan nak sanding kot? Kan haram..Tu budaya HINDU kan..
Ish..ko ni Mantot biar betul..

Blood Seeker berkata...

Murah je 2500 berbanding pakej kat tmpt lain.......nak murah pi Perlis ka Kelantan ka....haaa Golok pon okey

Gayah Lawa berkata...

Gayah Lawa kata >> Betul gak ckap Blood Seeker tu mantot..Lagipun tk yah make up pun tk pe..Ko kan suker pempuan Melayu yg natural beauty hee..Kalau aku make up aku guna brand yg murah2 jer..Mcm Maybelline or Silky Girl & Oil of Ulay.. Masker aku pun betik & tomato jer..Tak der la brand Sheseido ke 0r Chanel ker.. Murah jer RM50 jer...

Cahaya Lensa Kreatif berkata...

Kalo nak murah dan sopan jom tgk ngan mak andam saya. Saya shahdan saya fotografer dari cahaya lensa kreatif. Ada gambar koleksi di blog saya iaitu www.cahayalensa.blogspot.com atau call saya 019-6915732/017-6129067 banyak pilihan lagi nak buat majlis raja sehari jom tgk blog saya

KhairulAqmal berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

ish ko nie. ekin pon x kenal. ko mmg lgsg x tahu pasal industri hiburan tanah air ke wey? adusss.. sengal gak ko nie kan.. mmg la ekin tu 'nobody' tp takkannn la ko lgsg x kenal bini mawi? kot ya pon masa dorg kawen smue media (newspaper,tv) terpampang berita dorg lahhhhhhhhhh... kalah berita politik!

Mantot berkata...

hek hek.Hoi!

Aku kenal la sape ekin tu,cuma bila kakak tu ckp "ni style ekin" membuatkan aku fikir,orang kita ni kemaruk sangat ke nak sama macam artis sampai semua baju yang jadi trend mesti ikut style artis?

Tanpa Nama berkata...

aku pun suka bju pepel n bju laki tu..cantek..good taste..

btw amek jer tot..murah tu..mane nk crk yg lengkap rm2k lg skang..siap pelamin tuh..

nk kawen mesti la tunang ko nk yg cantek2..seumur hdup tu nk tgok gmbr nnt..kang pakai lipgloss jer sian plak die..

nway..happy dress hunting!!cincin dah crk x??hahahha

xora berkata...

berhati2 dengan bridal yg menipu ni kadang2 :( abang saya dah terkena..

orangkampong berkata...

Kalau dah duit tu banyak dan berlebeh2 tak kisah, boleh tetapkan baudget tertentu untuk urusan perkahwinan.
Tapi yang pentingnya kena ingat budget lepas kahwin nanti,nak cari rumah lagi,perabut,belanja nak pergi kerja dan lepastu terus pula bunting pelamin.

Kena pikir pula nak beli alatan bayi.orang jaga anak dll.Kiranya baik jangan jadi RAJA SEHARI kalau selepas tu kena jadi HAMBA selamanya.

Tanpa Nama berkata...

susah2 tok sah kawin la tot hehehe

Tanpa Nama berkata...

bende wajib---surat kebenaran kawen dr opis..pengakuan bujang..test hiv...kebenaran dr imam kawasan ko..

lg satu beb...save sikit duit utk hidup lepas kawen....kang lps kawen tkde duit makan/sewa umah etc, mati hang..heh

-yem

Tanpa Nama berkata...

ouhh..ape kate kite ke lavender sepam seblom ko kawen?ajak bbudak lain sekali?hahahahahahhahah

-yem

Cik Lee berkata...

Tot : kalau nak style pakcik kaweng dulu pun okey jugak. Buat baju Melayu 3 helai. Sampai sekarang anak dah nak masuk 3 still lagi boleh pakai baju tu. Jimat kos.

Tang baju pengantin, buat baju kurung. Lepas tu tambahla aksessori mana yang patut. Jimat belanja. Kaweng sepatutnya senang, bukan menyusahkan. Jangan pasal nak kaweng, anak dah tiga tak abis lagi bayar pinjaman bank rakyat. Jenuh! Camana nak berkat rumahtangga?

Buruh berkata...

uih?
bachelor party mantot kat lavender ke?
apasal aku tak diajak?

dayat berkata...

excuse me...
aku tak penah g lavender dan sewaktu dgnnya...

pls bwk aku mantot...

iLikeBudu berkata...

ape yg menghalalkan "pembaziran" masa kawin ni adalah, "ala, skali je utk seumur hidup, xpela mahal pun"...alasan tu la yg menghalalkan sume pembaziran nih...wlupun blom tntu ko kawin skali tu je...

aku kawin dulu, aku jahit 2 pasang baju melayu, n wife aku jahit 2 psg baju kawin(yg biasa2 je, tmbh renda2 ckit). at least 2 tahun aku raya aku x payah jahit baju melayu. n yg penting, baju kawin aku n wife aku tu smp tua bleh tgk.

aksesori n kasut, sume aku beli. takat keris tu aku rembat je keris arwah atok aku, lg besar beb...pelamin aku wt sndiri, pnjam kerusi kayu jati mak sedara aku, beli kain rentang kt blakang tu (singgit lebih je semeter) n beli bunga wt hiasan ckit, abis citer...full set utk bilik tido, aku cr yg bundle, 350 je (jgn ingat bj je ada bundle)...

blanja sume dkt2 2k jugak...tp at least sume tu at the end aku punya...xpyh nak tnggung2 hutang ke ape ke...org pun kalu dtg tgk majlis pun, abis2 sejam dua balik la...cntik mcm mane pun, org ckp2 sehari dua je. yg kenangan pn dlm gmbr ke...

tudc berkata...

kalau ko nak aku adjustkan kawan aku..dia kat kelang..pompuan la.dia ada buat gak bridal ni.ko leh bincang ngan dia.email aku.n aku kasik nmbr tepon

Tanpa Nama berkata...

kalau xde duit tak payah kahwin dan buat entry merapu pasal xde duit nak beli kereta..a winner will always try to find a way to overcome a problem rather than whining...

milo boyd berkata...

aku pernah ikut abg aku pi tempah baju nikah dan dipaksa bagi opinion...memang cam haram..sambil jerit dlm hati *why me Lord..why me??

amm..nak join gak bachelor party gak..ble?..pliss.. :-S

milo boyd berkata...

oh ya..anonymous?..try to find sumthing else to read..rather than whining bout sumone else's blog..pfft..

tudc berkata...

yea anonymous..you just like us,might be worse..maybe u so bloody rich and parent still give u pocket money..

draq berkata...

katner kdai ni? aku rase cam berminat plak.. hahah

kucai berkata...

tot...
dier kater baju tue style ekin kan...
awat x tanyer baju dalam style ekin ader x....bru ghairah...
huahauhauahuhauahau

Badriah Burhan berkata...

Adeh..payah rupanya jd groom ni. Good luck ah bro. :)

Aiman berkata...

Selamat pengantin baru~!

Natasha berkata...

makeup rm300 satu sesi? mahal tu. saya kenal ramai yg charge murah je!

wan nurussalam berkata...

mantot, ini pengalaman dari aku masa kahwin dulu :
- aku banyak berdoa kat Allah supaya mempermudahkan sumber rezeki. Ini terbukti sebab aku sempat kumpul duit walaupun jangka waktu kurang dari setahun.
- jangan terlalu berlebih2an. Allah pun dah cakap " Amalan membazir adalah amalan syaitan".
- ni ayat aku kat wife aku "saya tak kisah awak nak buat style macam mana pun even nak buat macam puteri raja tetapi awak sanggup tak terima kehidupan yang berhutang sampai 7-8 tahun kemudian..."

Tanpa Nama berkata...

ahaha.beb, aku agree. nak carik baju pmpn yg tak ketat, tak jarang tapi nak lace dan murah mmg gila susah. tapi aku kawen hanya skali maaa. last2 aku pegi beli lace yg kat jakel tu, design baju aku sdr (dlm erti kata lain labuh mcm jubah cinderella kunun dan mestila cantik sbb aku yg design, anto kt tailor yg tak famous. bayo Rm700 dpt 2 helai.tapi aku puas hati, sok2 adik aku nak tunang, recycle baju kawen aku sudah.