Jun 15, 2009

Bhgn 01 - Apa Yang Tak Kena Dengan Malaysia?


Undang-Undang Jalan Raya Kita Pelaksanaannya Macam Gampang!

Undang-undang kita elok aje,cantik,lengkap,tapi pelaksanaan dia tak betul.Terlalu banyak loophole dan bukaan-bukaan yang membolehkan seseorang itu bawak kereta atau motor macam orang gila atas jalan raya.Kenapa kita tak takut dengan undang-undang jalan raya?

1. Sebab kita tau kalau kena tahan,kita boleh beli Polis yang tahan tu (aku rasa majoriti kot sbb selama yang aku pernah lalui,tak pernah pun polis tu terus bagi surat saman.Mesti nak lengah2 kan dan tunggu respons kita)

2. Saman tu hanyalah sikit aje kuantiti dia untuk sesetengah pihak,bagi mereka yang pakai BMW besar atau Rolls Royce.Jadi,biarlah kena saman asalkan boleh pegi 220km/j.

3. Bawak motor ni tak ada undang-undang kat Malaysia. Pegilah selaju mana yang anda suka,undang2 yang perlu diikuti hanyalah berenti di lampu merah. Pasti anda pernah nampak superbike atas jalan raya,biasa berapa laju dia pegi?Biasanya mesti atas 140km/j.Alasan nak menghalalkan kelajuan tu?Superbike tak sedap bawak slow.Sama la jugak macam kereta-kereta mahal.Mentaliti kita,kita akan pelik nampak kereta mewah bawak slow2.

4. Hukuman tak berat. Member aku pernah rasuah polis lepaskan dia walaupun dia bawak kereta takde lesen.Maksud aku,dia memang tak pernah pegi belajar kereta,bukan lesen mati.Lepas aje.

5. Undang-undang jalan raya Malaysia takde pun rakyat yang takut.Nak potong queue,potong aje.Nak langgar lampu merah?Langgar aje.Nak suruh kereta yang slow dekat lorong kiri pegi laju sket sebab anda tak nak masuk lane kanan untuk potong?Hon dan bagi jari hantu.

Salah siapa benda ni?Ini salah kerajaan.Pelaksanaan perlu dilakukan oleh kerajaan.Apa gunanya undang-undang kalau rakyat tak patuh dengan undang-undang atas jalan?Kita takde perasaan takut nak buat salah sebab kita tau undang-undang jalan raya Malaysia ni HANGAT-HANGAT TAHI AYAM.

Selagi rakyat tak takut nak buat salah atas jalan raya,ini adalah bukti Kerajaan Malaysia masih gagal.

7 ulasan:

Obefiend berkata...

"polis so corrupt"
"why ah?"
" i was on my way here today"
"and then?"
"i run a red light so they stop me"
"so then what"
"when they stop me i quickly kaw tim 50 with them"
"ya loh.. i also do this"
"damn THOSE POLIS are corrupt"
"always want our money"

its takes two to tango

Master Yoda berkata...

Kah kah kah

Yg menghulur dan dihulur..

Dua2 masuk JAHANNAM

" AR-RASYI WAL MURTASYI KULLUHUM FIN NAR"

Selagi mane tak bertobat...

Tobat le ye klu dh sedar diri tu tak lama lagi dijemput pulang...

enyheartsdiamond berkata...

duniawi~

haihhhh!

David Gilmour berkata...

nak buat camne...kereta2 mahal tak terasa laju sangat bila bawak laju. sbb tu la byk kereta mewah dipandu laju2.

Tanpa Nama berkata...

betul tu Master Yoda. klu tak hulur tgn tak ambik. klu nk undang2 tu jln lancar kta smua pakat tak hulur tp mintak saman kat polis tu. kta cuba try test tgk. Yalah kta tau kta slh, bla polis tahan kta, jgn cakap byk mintak jek saman.

mie berkata...

kiter yg bagi pasal polis ni kekadang paksa,bkan kiter yg nk ulur...

Hannanika berkata...

my dad is a policeman. and not all mcm tu ok. kaji dulu sebelum cakap. kan dosa fitnah and maki?

:)
salam ramadhan