Oktober 30, 2008

Senarai Harga Kereta Tahun 80an (Sblm Malaysia Buat Kereta)


CKD Model

Alfasud 1.4 - 18,223
Alfetta 2.0L - 29,553
Audi 100 GL5E (2144cc ) - 47,236
Mini 1275GT - 13,187
Mini Clubman 998 cc - 11,284
Datsun 120Y 5-speed - 14,099
Datsun 160J SSS - 16,921
Datsun 280C - 25,547
Fiat 132 2000 (with aircon) - 22,837
Ford Escort 1.3 - 13,324
Ford Escort 1.6 Sport - 15,406
Ford Cortina 2.0 Ghia Auto - 22,584
Honda Civic 3-dr 1238 cc - 12,018
Honda Accord 3-dr 1602 cc - 17,596
Mazda 323 1.3 - 12,837
Mazda 626 1.8 - 17,249
Mercedes 200 with aircon - 50,036
Mercedes 280SE Auto with aircon - 76,398
Mitsubishi Lancer 1400 - 14,053
Mitsubishi Galant 1.6 - 16,114
Peugeot 504 1971 cc - 26,946
Toyota Corolla 1.3 Sedan KE70 - 13,073
Toyota Corona 1.8 - 17,321
Toyota Crown 2.6 - 34,388
VW Golf 1100 - 17,701
VW Golf 1500 - 19,937
Volvo 244DL 1986 cc - 33,005 (with concealed aircond)
Volvo 264 2664 cc - 47,341 (with concealed aircond)

CBU Model

Alfetta GTV 1962 cc - 39,303
BMW 320 1990 CC 5-SPEED - 38,635
BMW 520 Auto - 52,325
BMW 735i Auto - 96,094
Jaguar XJ6 4.2 - 115,819
Daihatsu Charade 993 cc - 12,319
Datsun 280Z - 44,000
Honda Accord sedan 1.6 Manual - 22,592
Mitsubishi Colt 1.3 3-dr - 14,221
Toyota Celica Liftback 2000 - 26,010
VW Scirocco 1.6 - 32,629

Apa point aku taruk list ni kat sini?Harga kereta paling mahal kat situ RM115,819.Dapat Jaguar.Mungkin kalau seseorang tu bekerja masa tu gaji dia RM1600,korang rasa mampu tak dia beli kereta2 tu?

Oh,ini pulak harga kereta di Australia sekarang ni

PROTON SAVVY (M) - $13990
PROTON GEN 2 M-LINE (M)- $19500
PROTON GEN 2 H-LINE (A) - $22990
TOTOTA YARIS YRX 5 DOOR (A) - $22090
TOTOTA YARIS YRS SEDAN (A) - $17690 (This is the New Vios)
TOYOTA COROLLA CONQUEST SED (A) - $25400
TOYOTA CAMRY 2.4 ALTISE (A) - 29500
HONDA JAZZ VTI (A) - $20490
HONDA CIVIC VTI-L 1.8 (A) - $26990
HYUNDAI GETZ 1.6 5 DOOR (M) - $15990
SUZUKI SWIFT (A) - $17990
SUZUKI SWIFT SPORT (M) - $23990


Gen2 dengan Jazz harga lebih kurang.
Jadi,fikir-fikirkan lah sendiri.Jangan jadi rakyat Malaysia yang berakal sempit.

16 ulasan:

hoya berkata...

hidup ISLAM HADHARI

http://the-antics-of-husin-lempoyang.blogspot.com/2008/10/modal-insan-islam-hadhari.html

Ron Jerem Lee berkata...

maybe if we never done proton, life could have been better

nurinz berkata...

honda jazz kat thailand 60k-70k..
kat sini? 100k+... sabar je lah...

Tanpa Nama berkata...

nak banding harga kereta dan gaji tahun 80an dengan sekarang. lol.

Mantot berkata...

bang,aku bukan banding harga kereta dulu dengan skrg.

aku nak tunjuk satu masa dulu,harga kereta kat malaysia rendah,ikut harga market.

tanaman serai berkata...

Hidup proton..tue je lh kereta malaysia..perodua n naza bukan malaysia punya

Tanpa Nama berkata...

HONDA JAZZ VTI (A) - $20490
nak tnyr,$20490 tu dlm dolar Australia ker atau ringgit Malaysia?

klu nka wat perbandingan biar la complete sket fakta tu.artikel mcm ni la yg wat rakyat malaysia berakal sempit.

Mantot berkata...

harga yang kat atas tu....semua Ringgit (masa tu tak pakai RM)

Yang Australia tu,dalam AUD,Australia Dollar

Mantot berkata...

sori,aku tak paham soalan ko.yang harga kat Australia tu,semua harga dlm AUD.convert kan la sendiri..lebih kurang kali 3 camtu

Tanpa Nama berkata...

Bro,

Untuk menjadi negara yang kompetitif dan berdaya saing, Malaysia memerlukan rakyat yang bersikap Patriotik kepada negara sendiri.

Kalo ade parasit2 macam bro ni la yang menyusahkan sebenarnya. Tolong paham apa maksud "Privatization" atau Dasar Penswastaan Negara, baru akan anda paham mengapa harga kereta Malaysia vs importers berbeza.

Kalau tak faham, akal bro lah yang sempit.

Tanpa Nama berkata...

Bro,

Untuk menjadi negara yang kompetitif dan berdaya saing, Malaysia memerlukan rakyat yang bersikap Patriotik kepada negara sendiri.

"Kalo ade parasit2 macam bro ni la yang menyusahkan sebenarnya. Tolong paham apa maksud "Privatization" atau Dasar Penswastaan Negara, baru akan anda paham mengapa harga kereta Malaysia vs importers berbeza.

Kalau tak faham, akal bro lah yang sempit." lu yang sebenarnye akal sempit la bodo... jadi lembu cucuk idung... xpon babi cucuk idung... ikuuttt je... bodo kita ada hak nak bersuara la badigol.. bodoh..pandai berkata2 tapi bodoh tahap tu gax!

Tanpa Nama berkata...

Suruh rakyat berjuta berkorban dlm masa sama beli hartanah sendiri di luar negara guna harta negara, lepas pencen duduk luar negara.. hoho.. mmg bangang sapa yg kata 'patriotik utk negara' tu.. ni semua idea mahathir bodoh tu.. g mati la ingat rakyat bodo mcm ko.. anak bini dia cukup mkn mewah2, kita yg bilangan berjuta disuruh kais2.. fuck off from my country.. zaman khalifah umar abd aziz x da org pun layak dpt bantuan zakat.. kere jaan bangang cth baik ada,masih nk ikut cth jepun la etc fak.. depa semelih kita abis2 pastu bikin keturunan luar negara.. jgn bg chance sama diowang pru13 ni.. ini demi masa depan anak2 kita.. tax melampau beri kesan berantai yg bnyk dan buruk belaka.. guna otak fikir tuan/puan.. freemason bnyk kt malaysia ni.. freemason ni anjing iblis.. buat kajian ekonomi cara islam sikit, jgn copy paste barat mcm beruk2 kere jaan skrg buat.. skrg guna google mcm2 boleh tengok, purata gaji la, belanja la etc.. dahla publik transpot mcm haram.. tau nk penuh perut keturunan sendiri je.. aku x halal, akhirat sok aku tuntut hak aku kalau x dpt skrg.. Astaghfirullah..

Tanpa Nama berkata...

aku sokong berok2 umno pengkhianat negara dan patut dibuang negara!

Tanpa Nama berkata...

mahathir = nyanyok

Tanpa Nama berkata...

fakta x lengkap pun x per bro, kita org mmg da tau.. kita org bukan mcm lembu dicucuk idung.. dlm umno bnyk pengkhianat bangsa.. lepas tu dilaga2kn rakyat utk kekalkan kuasa.. habis2 cina gaduh ngan melayu ngan india.. semua umno punya keje.. ingat kita x tau.. tunggu masa nk meletup aje.. sabo je ni..

Tanpa Nama berkata...

kadar inflasi kn lebeyh krg 3% every year.skunk kn da dkt 30 taun,teknologi2 n brg yg guna utk wat kete pn mkin mhl.tp ape pn mmg harga kete import kat mlysia mhl sngt cukai tinggi sngt.wlaupn smngt patriotik tu pnting,tp kt still deserve utk dpt kete ngn ciri kslamatan yg lebeyh maju dngn duet yg kt ade berbanding proton