Oktober 29, 2008

Hoi Mangkuk,Minyak Bila Nak Turun Aaa?

Kata turun 72 dollar boleh turun harga dulu,RM1.92.Ni dah turun 65 dollar,lambat benor turunnya.Naik cepat,turun lambat,kaji itu,kaji ini.

MANGKUK!
JAMBAN!
JEBON!
PEROMPAK!
BARUA!
TALI BARUT!
NAJIB TUN RAZAK!
TAHI KUCING!


SEDARKAH ANDA,
WALAUPUN ANDA MEMBAYAR ROAD TAX SETIAP TAHUN,
ANDA JUGA SEDANG MEMBAYAR TAX KERETA YANG TINGGI KEPADA KERAJAAN

dan
SEDARKAH ANDA,
ANDA JUGA KENA BAYAR TOL?
Jadilah penunggang motor.

Duit anda yang diambil oleh kerajaan hanyalah RM2 untuk road tax setahun.Yeeha Mat Gemilang!

5 ulasan:

kelembai berkata...

Minyak tak turun pada harga RM1.60 seliter

PUCHONG - Kerajaan tidak mungkin akan menurunkan harga petrol sehingga RM1.60 seliter dalam tergesa-gesa sekiranya harga minyak mentah dunia berada pada RM210 (AS$60) setong.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Shahrir Abdul Samad berkata, ia kerana kerajaan telah bersetuju untuk menggunakan konsep pukul rata iaitu pengiraan purata harga minyak mentah dunia bagi tempoh tertentu dalam menentukan harga petrol.

Menurutnya, harga semasa minyak dunia tidak boleh dijadikan rujukan sebaliknya kerajaan perlu mengambil kira contohnya untuk tempoh selama 30 hari harga minyak mentah itu.

"Jika kita terus gunakan RM210 (AS$60) sebagai tanda aras akan berlaku jurang besar (gap), bagaimana pula apabila harga pada RM217 (AS$62), RM224 (AS$64), RM238 (AS$68), RM245 (AS$70) dan sebagainya?

"Oleh itu kerana apabila berlaku penurunan yang besar, kerajaan sedia mengumumkan harga dalam masa singkat iaitu 14 hari walaupun ditetapkan sebulan sekali," katanya kepada pemberita di pasar raya besar Giant, di sini semalam.

Beliau mengulas mengenai kenyataan, Pengerusi Pusat Pengajian Ekonomi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Dr. Nor Ghani Md. Nor yang berpendapat harga petrol wajar diturunkan kepada RM1.60 seliter jika harga pasaran minyak mentah dunia merudum sehingga ke paras RM210 (AS$60) setong.


mangkok uban ni pun sama gak..tak bleh pakai juga..

Richie berkata...

salam brader...
kenapa mencarut2 ni?

buat pengetahuan brader..
rate exchange boleh berubah2
harini maybe USD 1 sama dengan rm3.40
tapi bila2 masa juga boleh berubah jadi rm2.7....jadi harap brader paham la ye....

lagi satu skang ni msia tgh rugi ni
sbab pendapatan utama msia daripada hasil eksport
bila ekonomi US dah buruk
diorang tak dpt nak beli hasil eksport msia..
US salah satu pengimport utama msia
jadi pendapatan msia tu jatuh sket la
pastu bagi nak cover semua tu
kerajaan letak harga minyak up sikit jer dr harga sepatutnya

lain kali buat kajian ya bro :)

Tanpa Nama berkata...

tak belajar ekonomi ke? patut la bodoh benar melayu ni. apa kata kau pergi buat kajian dulu sebelum menulis. buat malu kaum kau aje.

Mantot berkata...

bang,orang gila aje yang tak nak harga minyak turun.sekarang ni bila rakyat dah pandai sket barulah diorang nak jugak turunkan harga minyak.

kamon la,takkan la nak accept aje apa yang diorang kenakan kat kita?

aku bukan reti pun benda2 ekonomi ni tapi ko tanak ke harga minyak murah?

kalau ko tengok menteri2 tu berbelanja,diorang peduli ke pasal ekonomi?

Master Yoda berkata...

Salam bro

Bro richie ngan anon,

pe kate ko brief sket psl isu2 ekonomi yg relate ngan us dollar and ringgit m'sia...

memang la skang us dollar tgh teruk, so sume komoditi yg diniagakan dgn us dollar pon affected la kan...

then,klu dh petrol turun disebabkan hrga dia kat pasaran dunia turun,why not,kite kecapi nikmat harga petrol tu turun...

lagipon kite ni pengeluar petroleum lagi...lain la dh jadi net importer nanti...

klu bro ase bro dah kaya, bro isi la petrol ngan harga rm 2.70 seliter tue

mintak kat cashier saya nak isi petrol guna rate harga yg paling mahal dlm sejarah m'sia