Januari 02, 2014

Salah Satu Benda Yang Aku Cukup Panas Bila Ke Agensi Kerajaan



OH MY EYES! 
HOW CAN I RESIST LOOKING AT THE DATA!




YES. INFORMASI! KALAU KAU TENUNG LAMA2 KAU AKAN
NAMPAK JALUR WARNA TU BERGERAK KE ATAS KE BAWAH.

INI ADALAH TEKNIK YANG SANGAT HEBAT SEBAB TANPA VIDEO,ANIMASI DAN DISPLAY ELECTRONIC, ILUSI PERGERAKAN TELAH BERJAYA DIHASILKAN!



WOW!

ADAKAH INI SAMA DENGAN WARNA JERSI PASUKAN KEDAH ATAU ADAKAH VINCENT TAN AKAN MEMBELI PASUKAN MAN UNITED DAN DIPAKSA PAKAI WARNA NI? THE MIND BOGGLES!



MASYA ALLAH! GRADIENT ITU! GRADIENT ITU! WOW! 

GRADIENT ITU MEMBUATKAN SEMUA DATA MENJADI LEBIH MENARIK UNTUK DITENGOK!



RAINBOW! YES. RAINBOW!
DALAM HOSPITAL! 

.................

Mungkin pada kau benda2 ni tak penting, 
tapi sedarlah, benda2 kecik camnilah yang membantu mengekalkan budaya 
dan tradisi logo buruk dan design berkulat kerajaan.


42 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

ape saja yg kerajaan ke org yg keje dgn kerajaan buat mmg takde satu pon yg baik di mata kau mantot....bias

Syah Indra berkata...

Mantot tak bias pun..aku kerja gomen, memang banyak pun design tipikal macamni yang korang boleh jumpa kat mana-mana pejabat gomen..semua buat guna Word..poster pun just guna publisher atau powerpoint..

Susah nak cari department yang arif guna photoshop..

Tanpa Nama berkata...

Bajet cut, bajet takde, bajet kena potong sebab nak bagi yang atas tu bermewah-mewahan.

TENGKU berkata...

Dah mmg design depe mcm bangang,baik tang mane...perabih duit rakyat je.

[n a j e e b] berkata...

mantot tak bias,
memang betul pun..
aku pernah duk dept dokumentasi n cetak...siyes..
ko buat 10 design, yang paling buruk ko buat main2 acah2 tu selalunya 'orang atas' suka........
kalau buat plain, kemas....tak menggamit katanya... sedeeehhh~~~

Tanpa Nama berkata...

selagi org2 'atas' yg veteran, yg punya kuasa autokrasi belum pencen, sampai hal2 gradient pun nak mintak kelulusan depa, jgn hang mimpi semua ni akan berubah.

10 tahun lg? 15, 20? hehehe.....

Tanpa Nama berkata...

mantot mantot... semua benda nak komplen. ntah2 yg kena buat informasi tu n27 yg dah pangkat makcik2... dia pun baru je belajar komputer sikit2, dan itu je yg dia tau. bukan semua org pandai dan hebat mcm ko tot. nak kritik boleh, tp ko ni dah tahap mengejek dan menghina. xpe what goes around come around. mungkin skrg ni ko kutuk & hina2 org lain, mungkin masa depan anak2 ko pulak kena, sapa tahu? Allah Maha Besar.

kaihnsn berkata...

kau jangan risau mantot. tahun 2014 ni trend flat design. rasanya banyak agensi kerajaan tak main gradient dah. iOS7 FTW!

Tanpa Nama berkata...

eja disember pun salah

plain83 berkata...

dalam penampilan data, mmg tak boleh sesuka hati letak warna gradient dan bertindan-tindan, boleh tersalah tafsir data tu nnt, graf bar tunggal tetiba bertukar jadi graf bar bertindan, kan dah boleh salah tafsir data tu?... so benda ni mmg patut ditegur pun, btw happy 2014 ^^

Tanpa Nama berkata...

So funny yet this is reality.lgsg xnmpk professionalisme die. Xperlu ps..simple ms word and excel will do

Tanpa Nama berkata...

Amboi..kalau makcik yg buat baru blajar komputer tp tau buat gradient, kira hebat la tu..

Tanpa Nama berkata...

Ejaan byk yg salah...

Tanpa Nama berkata...

Tot, ko tak nak komen pasal credit card kat pump Petronas? Ala yang kena pilih bahasa tu...
Macam la Orang nak baca berita siap kena pilih bahasa

Tanpa Nama berkata...

hahahahahahahaha...

Tanpa Nama berkata...

Saya pekerja IT gomen dan pernah kerja 9 thn kt swasta. Kali pertama saya masuk pejabat gomen mmg nmpk perbezaannya, dari segi deco dan design label2 maklumat di pejabat, dari segi warna dan tulisan. Dan sudah hampir 4 thn saya di gomen ni, dapat la saya buat kesimpulan begini: di pejabat swasta kurang/tiada aktiviti2 yg memerlukan label bagi setiap benda/tempat jd semuanya sekadar basic dan nampak lebih profesional. Lain pulak di pejabat gomen byk aktiviti2 sebegini cthnya aktiviti 5S yg memerlukan setiap benda dilabel. Bilik, tandas, almari..dan AJK yg dilantik pun bukanlah semestinya yg ada bakat design, jadi sesuka hati lah pilihan warnanya, asalkn nampak cantik di matanya walaupun kadangkala tu dh mcm tadika/taska rasanya. Orang yg ada idea yg lebih baik (lebih berseni)pun selalunya tak sampai hati lah nak bagi idea lebih2 takut kecil hati pulak org yg telah dilantik jd AJK tu.

enon berkata...

kalau yang buat tu baya2 mak kau,ape ko expect canggih macam ko buat???

kau nak pilih baju raya warna hitam pun mak kau akan bangkang warna suram, warna org yg nak pegi mati..cuba kalau kau pilih warna oren ke merah ke..

Tanpa Nama berkata...

serius tot nampak cam kat dinding kelas aku masa kecik2 dulu. tapi tot aku rase ko tak bias pun,benda ni kalau tak ditegur sampai bila2
pun jadi cam tu,dah cam tradisi plak ,jumud

Buyong berkata...

Salam Mantot
Aku penah terlibat dalam bidang entertainment dengan jabatan-jabatan kerajaan, antara komen yg terngiang2 kat kepalahotak aku masa present montaj rancangan tv sampai sekarang ialah, "Tulisan ni mesti ditukar kepada Font Arial size bla bla bla... tak ikut standard" ARIAL TU BANG!!! tu tak termasuk backdrop kena tukar last minute bila dia cakap dato' tak suka dengan kaler ijau.... sedih ooooooo

Tanpa Nama berkata...

to anon January 3, 2014 at 9:41:00 AM GMT+8

aku sokong kenyataan ko..sbb aku pon cenggitu..
beza ngan swasta...
macam mase aku g klinil LPPKN..staff kat sana keje main gunting2 kertas wat labeling ngan cantikkan papan kenyataan...

ade yg smbil maiz jigzaw puzle kau!..

Tanpa Nama berkata...

Penah pegi pejabat kerajaan kat putrajaya?
Design bangunan juta-juta, tapi kat kat meja frontline mesti ada "Selamat Datang" guna polistrin.
Atau ada hiasan meja dari door gift org kawin.

mee megi berkata...

Aku keje gomen gak. Kt hospital. ajk2 yang dilantik untuk buat benda ni sume staf2 dept tu jugak selalunye. Bukan orang yg pakar pun. So myb sbb die rase camtu lawo, die buat je la camtu. Myb orang atas atau bos2 yg patut cek balik, ejaan sume. kdg2 bos2 x cek pun, asalkan ade je sudah. So x bole nak salahkn org yg buat tu. Peace.

ss_izal berkata...

Jadi macam mana yang ok sebenarnya. Cuba kita sarankan

ss_izal berkata...

Jadi macam mana yang ok sebenarnya. Cuba kita sarankan

Tanpa Nama berkata...

tegur dgn menghina tu beza... xpe tot... hari ni hari ko... ingat Allah Maha Besar

Tanpa Nama berkata...

hahahahaha... tu 1 bab.

ni belum bab yg ropol ropol la.. bunga bunga sangkut berjuntai la ala ala kolam ikan la.. perghhh...

-hitamputihijau-

Tanpa Nama berkata...

January 3, 2014 at 4:04:00 PM GMT+8

Post ni tujuan utama dia fokus pada hasil kerja ke tukang yang buat kerja? baca balik

Kritik tentang hasil kerja : Tegur
Kritik yang tukang buat kerja : Hina

Anon, kau memang bodoh, pergi sekolah balik

Ni contohnya hina.

Tanpa Nama berkata...

pekerja gomen mmg cmtu. mcm sampah. mentaliti semua ditakok lama. bodoh je memanjang.. bukan aku ckp. timbalan pengarah pendidikan kt putrajaya ckp pas die resign masuk company aku. reason nye kerja x de cabaran langsung.haha. buat malu je

akusayangmalaysia berkata...

Kalau tengok dari hasil kerja, ni kerja orang yang dapat kerja gomen pakai 'kabel' ni.muahahaha...

Tanpa Nama berkata...

apa yg mantot nak bgtau... lain kali keje2 berkaitan grafik bagi kat pakar2 grafik. jangan bagi kat kerani2 gred 17 yg majoritinya lulusan SPM dan takde asas grafik... macam mana nak bagi kat pakar grafik tugas2 ni sedangkan dlm jabatan kerajaan takde jawatan pegawai grafik? jadi kenalah upah syarikat2 grafik yg kat luar tu... kalo nak dapat pujian mantot, jabatan kerajaan pi upah mantot sendiri. pedulikan dasar penjimatan sebab ni penting dr segi imej...

Tanpa Nama berkata...

hahahaha...aku x blh blah btol..siap ade ropol2...tpi btol..arahan diorang dtg mcm ni.. " setup satu papan kenyataan..letak segala maklumat yg menerangkan unit ni" buat mcm mn pon x kisah, nnti big boss kt nak dtg..'

maka...akak2 ni pon g la guna word..print warna warni...
bagi big boss tu nampak dari jauh..

Tanpa Nama berkata...

Sila terima teguran membina encik anon.macam design budak sekolah baru belajar word art..kesian..

Tanpa Nama berkata...

tak semua jabatan kerajaan ade peg yg pakar dlm grafik... byk yg gred n tu kadang tau basic jek... mcm tu dah kira cantik bg diorg... biasa makcik makcik yg duduk kat admin yg buat.... harus la mcm tu mantot.... sorg doktor boleh ckp pada engineer dia bodoh sbb tak tau pasal kedoktoran... dan seorg engineer bleh ckp doktor tu bodoh tak tau pasal structure,,,, sbb bukan dlm bidangnye...

Mantot berkata...

isunya kat sini,
kau pegi mana2, kau akan jumpa style yang sama. tu aku ambik kat hosp. ampang..kat HKL pun camtu, kat Jabatan Pendaftaran negara pun camtu...

bukannya pasal kepakaran.

Tanpa Nama berkata...

Haha. Mula2 masuk women dulu kawin opis dah sound : weh ko buat slide ke ape jgn pakai warns hijau tau.

Tanpa Nama berkata...

Mata aku pun pedih jugak dengan bahasa rojak kau. Kejap2 BM, kejap2 BI.

Ami Scott berkata...

Bila yang buat bukan dari yang pakar contohnya keje jururawat tapi kena buat menda mengarut ni...yes aku cakap mengarut sebab sibuk nak data itu ini tapi orang besar nak datang ntah bila je tapi wajib giler buat menda ntah hape2 ni...deco out dah yang buat tu janji buat dan ada...macam hutan rimba amazon aku nengok

ros berkata...

memang akan jadi style yg sama la mantot klw yg tukang buat tu dari kelompok yg sama, cuma lulusan SPM dan tiada basic psl design2 ni... ap yg nk dihrpkn, nk amek designer stiap 1 hspital untk naikkn imej? pastu service teruk, org mngata lg, harap hspital je cantik, lbh baik tmbh nurse @ doktor drp amek dsgner,

Tanpa Nama berkata...

Aku keje gomen. Bijak dgn grafik tp keje n17. Dlm gomen mana ada post graphic design. Tp bos suka suruh aku wat cover untuk flyers, buku log dll.. Bila aku mntak install photoshop x bg. So aku guna je word/publisher/ppoint.. Ape yg ada jelah dlm pc gomen tu. Aku akn hanta 3 design untuk bos pilih tp sedehnye yg aku rasa plg best aku wat dia xnk. Mmg xde taste bos aku ni. Oh ye warna hijau mmg xkn tgk punye.. Ntah ape2 je... It just a colour je pn...

Tanpa Nama berkata...

Kalau nak kata 5S, patutnya seragam. Kaler n font kena standard. Gua keja private, company ada jugak 5S. Yang ni bukan 5S dah niii rainbow gradient bagai...

wak berkata...

Kalu tera buat ape keje kerajaan, hehe.. yang dah lemau xlarat keje luar baru masuk gomen

Tanpa Nama berkata...

layan jer laa..nak canggih manggih tapi tak berguna pun membazir juga..