Januari 22, 2014

Menteri-Menteri Sendiri Terpaksa Cari Duit Lebih Dengan Menjadi Duta Produk

1. Tan Sri Syed Hamid Albar hari ini mendakwa isu kenaikan tambang bas sekolah juga berpunca daripada kesanggupan ibu bapa membayar kadar baharu tersebut.

2. Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (Spad) itu berkata, tidak timbul isu kedegilan pengendali bas sekolah yang tetap ingin menaikkan kadar tambang sebanyak 40%, kerana akhirnya ibu bapa terpaksa akur apabila tiada alternatif lain untuk menghantar anak mereka ke sekolah. Beliau berkata, Spad membuka talian bebas tol untuk ibu bapa membuat laporan, agar tindakan dapat diambil.

3. "Kadar kenaikan ini tidak akan berlaku kalau tidak kerana ibu bapa yang sanggup membayar, dan selama ini pun yang kedengaran hanya rungutan namun tidak ada tampil membuat laporan," katanya dalam satu sidang media selepas melancarkan program kempen kesedaran dan pematuhan Spad ICOP di Stesyen Bandar Tasik Selatan.

4. Sebelum ini Persekutuan Persatuan Bas Sekolah Malaysia (PPBSM) tetap akan menaikkan surcaj tambang bas sekolah bermula Januari ini sebanyak 40%, walaupun Spad masih tidak membuat keputusan tentang tambang baru bas sekolah.

5. Presiden PPBSM Amali Munif Rahmat berkata, kenaikan itu merupakan satu keperluan setelah kerajaan mengumumkan kenaikan harga diesel sebanyak 20 sen pada September. Oleh kerana tiada ibu bapa yang tampil membuat laporan, beliau berkata Spad tidak dapat mengambil tindakan terhadap pemilik bas sekolah yang menaikkan kadar tambang.

6. Katanya, keadaan pasti bertambah sukar bagi ibu bapa sekiranya Spad bertindak menggantung lesen bas sekolah.

7. Kalau kita ambil tindakan batalkan lesen pengusaha bas sekolah jadi bagaimana budak hendak pergi sekolah? " soalnya.

8. Salah satu cadangan yang mungkin dikemukakan adalah penggunaan iklan bergerak sebagai pendapatan lebih bagi pengusaha bas, supaya mereka tidak menaikkan tambang bas sekolah, katanya.

..............

Ucapan itu aku ambil dan aku pecahkan satu2 mengikut turutan supaya kau nampak bagaimana bercelarunya pemikiran Pengerusi SPAD kita ni.

a. SPAD suruh orang buat aduan
b. SPAD sendiri mengaku "rasa bersalah" nak buat apa tindakan
c. Kalau SPAD ambik tindakan menggantung lesen pengusaha.....
d. SPAD boleh tanya balik "macam mana anak2 kau nanti nak pegi sekolah?"

Apa kejadahnya kau berhujah dengan diri sendiri wahai Menteri? Kau nak mak bapak buat aduan atau tidak? Kalau mak bapak buat aduan kau nak ambik tindakan atau tidak? Apa ini wahai Menteri ku? Aku cukup tak memahami apa yang cuba disampaikan ni. Kau suruh orang buat aduan dekat SPAD pasal pemandu bas yang menaikkan harga, suruh call hotline.

Tolong sediakan hotline rakyat nak buat laporan pasal Kerajaan....apa kerajaan nak buat? Dah tau minoriti aje penyokong dia, takde nampak pun titik2 perubahan?

Sebagai kerajaan cubalah kira sendiri...kita cuba ambik pengusaha bas kecil-kecilan yang hanya ada satu bas dan driver dia pun, tauke dia. Satu bas boleh muat berapa orang. 30? 40? Minyak total satu hari berapa? Kalau satu bas bawak 30 orang dan tiap2 orang dikenakan caj RM60, satu bulan bas tu hanya mampu collect RM1800. Sekolah dua sesi dapatlah RM3600.

Berapa kos minyak? Tak tolak lagi. Berapa kos tenaga pemandu? Tak tolak lagi. Berapa kos pembantu driver? Mana tolak lagi. Maintenance? Kalau ada budak berak dalam bas? Road tax? PUSPAKOM inspection? Berapa belanja masa?

Akhirnya apa yang pengusaha bas akan buat adalah sumbat bas tu sehabis boleh, sehinggakan macam sardin budak2 dalam tu. Kau boleh tengok la macam mana situasi ni berlaku di mana2. Budak2 sampai terkeluar kepala dari tingkap sebab van disumbat selagi mampu...

....................

Jadi aku usulkan hujah membalas pandangan orang kuat kita ni.

1. Pengusaha bas sumbat budak2 dalam bas macam sardin.

2. Itu berlaku kerana untuk sustain perniagaan, itu perlu dilakukan untuk tampung kos perbelanjaan yang tinggi.

3. Terjadinya eksiden, ada budak meninggal.

4. Kerajaan dan masyarakat mula blame pengusaha bas sekolah.

5. Pengusaha bas sekolah tanya balik "aku kena buat camtu sebab kalau tak sumbat budak, bisnes aku tak jalan. Bila bisnes aku tak jalan, siapa nak hantar anak2 kau gi sekolah? Apasal kau tak hantar sendiri? Kenapa tak bagi aje budak2 sekolah naik pengangkutan awam?"

6. Kau sebagai wakil Kerajaan, kau nak jawab apa? Takkanlah semua benda kau nak jadikan iklan? Tak cukup lagi ke iklan dalam hidup kita?

7. Adakah pengeluar2 kangkung dan teh tarik sebenarnya telah membayar kerajaan supaya mempromosikan produk diorang dan pihak Menteri ni sebenarnya telah dilantik menjadi Duta Rasmi produk tempatan?

8. Apa kata ucapan Tahun Baru Cina PM Najib kita nanti dimulakan dengan "perutusan Tahun Baru Cina PM Malaysia ini ditaja oleh..."

9. Ada beberapa yang pada aku better untuk sekat kenaikan ni sebab memang betul nak tak nak mak bapak akan terpaksa bayar jugak, tapi kalau menteri yang sebut, macam haram jadah rasanya kan?

10. Cadangan : Wujudkan tender supaya pihak sekolah buat MOU dengan pengusaha bas. Libatkan sekali pihak sekolah dalam hal bas sekolah ni. Pengusaha akan ada customer tetap dan sekolah boleh pantau kualiti bas sekolah yang ada.

11. Cadangan : Jika Persatuan Pengusaha bas masih berdegil, Kerajaan melalui SPAD sendiri membuat satu syarikat bas sekolah ala2 LLN dan Pos Malaysia zaman dulu kala dan driver2 yang ada dilantik sendiri melalui penjawat awam dan kerja penyelenggaraan ditanggung oleh SPAD melalui wang cukai. Maksud aku jadikan perkhidmatan bas sekolah sebagai satu bentuk perkhidmatan ala2 macam MyEG sekarang ini. Boleh refer macam mana Kerajaan British publickan public transport diorang. Bolot? Kroni? Monopoli? Jika kerajaan mampu membuat sistem yang dapat dikawal mereka, apa salahnya? Orang bayar cukai pun rasa puas hati sebab nampak apa yang kerajaan buat. Ini balik2 penswastaan...lepas tu kerajaan kena tolong support bisnes sebab tak mampu nak sustain..

12. Cadangan : Pengusaha bas sekolah diberikan rebate atau voucher untuk penyelenggaraan kenderaan. Ini sangat membantu dalam memastikan mutu bas terpelihara.

13. Cadangan : Skim baucar tayar 1Malaysia perlu diperluaskan kepada syarikat bas sekolah juga.

14. Cadangan : Kita kasi turun kerajaan sebab nampak jelas kerajaan sekarang dah takde grip langsung pasal ekonomi sebab kerajaan sekarang tak ada jalan langsung nak control cost of living. Alih2 bagi contoh kangkung, gula dalam teh tarik dan hari ni, iklan dekat bas.

15. Teruk benar mismanagement ekonomi kita ni sampaikan bas sekolah pun dah dicadangkan supaya jadi papan iklan, kan? Simbol childhood kita pun dah nak dikomersialkan.

16. Tu kereta Proton Perdana baru tu, apa kata kita kasi taruk iklan macam teksi. Menteri nak naik?

22 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

sama macam bos dia ..otak kangkung

Tanpa Nama berkata...

Gila ke apa nak salahkan mak bapak pula? Tambang naik, mak bapa bersalah sebab tak buat report. Kalau buat report, lesen kena sita, mak bapa juga yang susah takde bas untuk anak-anak. Dah, kerajaan (melalui kementerian) aci jadi tukang tengok aje ke? Satu lagi yang sangat menyakitkan hati ; kalau takde report, takde la nak ambil tindakan biarpun kejadian tu dok ulang-alik depan mata. Bodoh tak?

Tanpa Nama berkata...

Menteri yang tangkap orang bawah ISA sebab report berita orang lain buat salah.

Tanpa Nama berkata...

dumb ass..lagi seko mcm hassan malek.
xde org buat report maksudnye org setuju..puihh



watdefakangkung punye menteri...

Tanpa Nama berkata...

memang x guna punya SPAD .Kerja x buat lahkan rakyat lagi.Pengerusi pun memang x guna .Mkn gaji Byk.aku cadangkan dia bagi gaji dia kalau masalah ni pun x boleh selesai

Tanpa Nama berkata...

memang x guna punya SPAD .Kerja x buat lahkan rakyat lagi.Pengerusi pun memang x guna .Mkn gaji Byk.aku cadangkan dia bagi gaji dia kalau masalah ni pun x boleh selesai

Tanpa Nama berkata...

memang x guna punya SPAD .Kerja x buat lahkan rakyat lagi.Pengerusi pun memang x guna .Mkn gaji Byk.aku cadangkan dia bagi gaji dia kalau masalah ni pun x boleh selesai

Bean Punye larr berkata...

Sila jangan mainkan isu kangkung lagi...Isu kangkung isu sensitif..Isu kangkung boleh mencetuskan kembali peristiwa 13 Mei..

Tanpa Nama berkata...

Ni semua memang SALAH MAK BAPAK....terutama yang undi BN... bangang sangat undi lagi BN berulang ulang kali... bodoh punya 47% pengundi BN dapat brimnya 500 je sekali, tapi kene tanggung kenaikan beribu ribu dalam setahun... bodoh sial

-kangkong 13 mei-

Tanpa Nama berkata...

Aku sokong cadangan ke 14. Macam mn nak buat tu jadi realiti? Kalau boleh buat mmg aku nak buat. Dah menyampah aku dgn menteri taraf kangkung phuiiii

Tanpa Nama berkata...

Tot, kau pernah terberak dlm bas sekolah ke? Saja je tanya hehe

Tanpa Nama berkata...

Sebenarnya memang dah tak berguna spesis bernama umno dan barisan nasional ni. Dah lama kerja dia menipu rakyat sejak merdeka dah. Nak disalahkan dia orang tak guna sebab kita yg bodoh dan bangang pilih dia orang jadi pemimpin. Tanggung la. Pada ketika Allah bagi pilihan utk kita berfikir sebelum memilih parti/pemimpin ketika pilihanraya(walaupun penuh dgn penipuan), kita alpa dan lalai...inilah akibatnya.

Aiin Aini berkata...

Jiran ak driver bas sekolah.. sekolah sesi pg 2 trip dan petang pon sama...sumbat lak mcm tin sardin! Siap ada yg berdiri kt pintu lag...

fidel castro berkata...

PERKARA PERTAMA..TURUN KAN HARGA MINYAK DISEL..SUBSIDIKAN KEPADA BAS SEKOLAH.

Tanpa Nama berkata...

Tambang bas skola mahal, jgn naik bas.. Naik huunntaaaa laa.. Gedek gedek gedek... Sedih aku tgk menteri2 mcm ni.. Lepaskan tengkok sndri

Tanpa Nama berkata...

tutup je spad tu.buang duit jr.jpj kn ade.

Tanpa Nama berkata...

Hari ni pak menteri nak siasat kereta kaya dgn kereta miskin sbb nak bagi subsidi ron95 pada yang layak sahaja. Pak menteri sekarang sgt sibuk, banyak keje. Kakakaa

Tanpa Nama berkata...

Hari ni pak menteri nak siasat kereta kaya dgn kereta miskin sbb nak bagi subsidi ron95 pada yang layak sahaja. Pak menteri sekarang sgt sibuk, banyak keje. Kakakaa

Tanpa Nama berkata...

Mantot, citer psl nurul izzah xde ke?citer je la ape2...psl ko penah minat die ke, bile die kawen ko frust ke...ape2 jela..heh

Tanpa Nama berkata...

eh bodohnya menteri sekarang....tahap king punya statement ni

ezrinmn berkata...

"10. Cadangan : Wujudkan tender supaya pihak sekolah buat MOU dengan pengusaha bas. Libatkan sekali pihak sekolah dalam hal bas sekolah ni. Pengusaha akan ada customer tetap dan sekolah boleh pantau kualiti bas sekolah yang ada."

sistem ni dah ada lama kat negara luar. Di UAE guna sistem macam ni. Setiap sekolah ada bus untuk pelajar datang dan balik sekolah. Pendaftaran dan pembayaran semua dipantau oleh pihak sekolah.

Tanpa Nama berkata...

generate extra income by clicking this link

http://bit.ly/1jgtRwI