Mei 25, 2012

Isteri Materialistik, Suami Realistik

Sebelum mengamuk, aku jelaskan... materialistik tak salah. Materialistik itu perlu sebab perasaan materialistik akan membuatkan anda tahu apa yang baik dan membantu membuat keputusan yang bijak.

Satu benda yang aku belajar lepas kahwin dan aku rasa para suami sedar adalah perbezaan pemikiran antara lelaki dan perempuan. Ambik contoh ; time beli baju anak.

Lelaki akan main beli aje mana satu yang dia rasa ok. "Cukup lah asal ada baju.." Ini mentaliti lelaki. Perempuan pula, diorang akan beli pelbagai jenis baju dan semua mesti ada kriteria yang ditetapkan sebelum dia beli. "Baju mesti kaler ni, ada pattern ni, ada gambar ni, material mesti yang macam ni, macam tu.."

Kalau kau flashback balik time baru nak kahwin ; perempuan akan ada bermacam permintaan dan bagi pihak lelaki pulak, selalunya...asal kahwin dan dapat romen halal lalu dapat bentuk keluarga jadilah.

Hahaha...

Mencari balance antara dua bentuk pemikiran berbeza lelaki dan perempuan itu agak payah sebenarnya. Bagaimanapun , asalkan kedua-duanya ingat, mereka mempunyai satu tujuan yang sama, mungkin dari situ datang kunci kebahagiaan.

Isteri tahu apa yang bagus untuk keluarga; Suami tahu apa yang perlu untuk family.

Best woo kahwin. Bergaduh pun berbaloi sebab kau tau dia family kau. Menjaga balance ni adalah satu cabaran yang sangat besar, kadang2 rasa nak mengamuk pun ada...tapi ada sebabnya kenapa agama suruh kau kahwin dan larang kau bercinta sebelum kahwin...tapi suruh kau berkahwin lalu bercinta-cintun.

Kepada yang skeptik mengenai perkahwinan tapi masih lagi gila nak bercouple, berubahlah.
Anda sedang buang masa anda.

21 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

HAHAHA! nice.

kawen tu best tot!

Prince of Noob berkata...

best wooo dapat romen halal lepas kawin yaa.... btw gambar perempuan tu sapa nurul izzah ke?

enon berkata...

yeah...aku baru 7 hari kahwin...terlalu berbeza time bujang dgn kahwin. masih lagi terngiang dlm kepala aku "kan bagus kalau belum kahwin"..hehe...
tapi aku nak dapat redha Allah. berkahwin mencegah aku buat maksiat plus byk perkara2 baik lain aku dpt.

sayazakiah berkata...

agree!.

saya sedang menunggu lelaki dtg meminang saya. :)

dee berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Laici berkata...

bodo punya noob..dah2 la, aku sepak punkoq ang smpai ang buasir btoi cam nama blog ang baru tau..semua nak komen, komen pun sekadar sebab nak lepaih link

enon berkata...

noob mmg muka tembok....kene cerca berbakul-bakul pun x kisah..hihi..
pasai apa depa ni suke dengki kat hang ha?hehehe...
msti sbb dah terklik link tu n baca blog noob..hihihi..

Tanpa Nama berkata...

lg best kalau kawin tanpa wang hantaran.membebankan kaum lelaki.

Chun Ley berkata...

"Baju mesti kaler ni, ada pattern ni, ada gambar ni, material mesti yang macam ni, macam tu."

Nasib baik aku bukan pompuan camtu. :D

--------------

"kadang2 rasa nak mengamuk pun ada"

Alamak, Mantot. Baru lepas gadow ke? Biasa la tu. Yg penting, pujuk. Hee... ;D

Prince of Noob berkata...

dee said...

This comment has been removed by the author.

hehehehe dee nak tulis apa tu... apa yg dia delete tu...

Faizah Roslaini berkata...

Sebuah buku dari Steinbeck yang aku pernah baca (ini satu ajalah so far), dan ianya yang paling nipis tapi ada satu benda yang dia cakap yang merumuskan perasaan aku terhadap sifat materialistik dan sewaktu dengannya.

“For it is said that humans are never satisfied, that you give them one thing and they want something more. And this is said in disparagement, whereas it is one of the greatest talents the species has and one that has made it superior to animals that are satisfied with what they have.”

The Pearl, buku budak SPM kot.

Tanpa Nama berkata...

Faizah Roslaini - Ye The Pearl tu buku budak spm, tp skrg dah lain dah.

adam berkata...

@sayazakiah

Kalau nak tunggu lelaki datang meminang, mohon tukar profile pic tu. Level photoshop tahap2 cenggitu buat orang lelaki down jek nak meminang.

P/s photoshop tak semestinya menjadikan gambar itu cantik

Little Princess berkata...

hmm betul.
muda-mudi zaman sekarang suka couple sebab dorang nak kenal hati budi dulu kot, tapi ramai pulak yg dah menyimpang.

nak kahwin, parents kata awal sangat pulak.

Tanpa Nama berkata...

mcm mana plak yg tak kawen, tapi tak plak berkapel? nak single sbb malas nak pening kepala fikir suami yg mcm2 kerenah? dan mungkin bnyk lagi perkara yg nak dikejar n kahwin membataskan. kerjaya misalnya? sbb bila kawen, attention dan tanggungjwp pmpuan lebih kpd keluarga dan nak buat ape pergi mana semua kene mintak izin suami. limited!

Tanpa Nama berkata...

noob...
dah la link2 blog ko tu...menyampah...perangai serupa sampah...puiiih...

Prince of Noob berkata...

anon...

Shiro berkata...

Adam memang kental la komen kau hahaha

Noob, a respected blogger tak buat apa yg ko buat

azim~ berkata...

komen adam paling cool..
haha

adam berkata...

kah kah kah.

Aku bace komen aku balik, aku sendiri tergelak.

Kasihan Zakiah, maaflah andai terasa tapi apakan daya. Mohon tabah menghadapi cercaan dan umpatan untuk kemaslahatan umat sejagat.

Tanpa Nama berkata...

adam power...noob bangang...