Julai 26, 2010

Satu Persoalan Yang Bagus Untuk Difikirkan


Hari ni tengah drive,ada dengar siren polis kat belakang.Ada "VIP" nak lalu sambil di-escort oleh gerombolan-gerombolan pengikut mereka.Polis trafik bawak motor kat depan sambil suruh semua "orang biasa" ke tepi kerana,ada "orang penting" nak lalu.

Persoalannya;
Kenapa golongan yang paling lambat sampai dekat function-function yang menjemput "orang penting@VIP" datang adalah mereka2 yang bergelar "orang penting@VIP" itu.Padahal,diorang tak kena jam.Kereta mesti lari minimum 110km/j.Driver pun driver terlatih dan hebat.

Tapi,diorang jugak yang paling lambat.Event janji pukul 8.30,orang semua dah tunggu...10:00 baru dia sampai.Kenapa?

46 ulasan:

SHE berkata...

SBB MEREKA "PENTING". KLU XPENTING.. XDE MAKNE ORG NAK KNE TGGU
ORANG2 PENTING CMNEH

mie berkata...

tu la...diorang nak tunjuk ke-VIP-an diorang tu kot...kite ni org biasa je...kena tunggu diorang 'sekejap' takpe kot...jangan diorang yg tunggu kita..double standard..apa yg ada pada pangkat? masuk kubur nanti sume tu tinggal kat mulut kubur..

norshakeela berkata...

entahlah labu~~
sebab mereka penting kot. ko eh maksud aku kita ni orang tak penting kenalah redha.

rafiz2000 berkata...

tu pasal aku tak suka mai event yg ada VVIP/VIP...aku akan muncul time makan saja..
lagi pun budaya majlis2 kat sini..kena ada bawak sireh..bunga mangar,silat tari menari..aduhhh..gila.
lawan bola ngan korea ari tu pun ada menari2 juga..lagi gila...

kalu korang nak ayan kelas VIP..naik ambulan..lampu isyarat pun boleh langgaq

☺[ai][sUmi]☺Chan berkata...

nama pun vip.. xkan vip nk tgu org biasa kan? huhu~

norain ishak berkata...

pada suatu malam di lebuh raya nak menghala plus sungai besi,
adalah kereta vip,
tak tahu lah pulak sapa kat dalam tu, almaklumlah cermin tingkap diorang gelap,
so adalah polis2 escort.
aku cakap kat bapak aku,

"ayah, seronok jadi vip, jalan ni dia buat macam jalan bapak dia,"

bapak aku jawab apa entah. pastu aku layan perasaan pulak....dan terdetik lah di minda aku pelbagai pertanyaan..

1.itu jalan bapak dia ke?

2.kenapa nak cepat sangat sampai suruh orang bagi laluan?

3.kalau macam tu, naik ambulance je lah kan?

4.ambulance takyah ade org escort pun, orang bagi laluan kan?

5.dah tu, jimat duit minyak motor besar polis trafik tu daripada kena escort vip kan?

ada sapa-sapa nak bantah?

budak telinga capang berkata...

ahh... kisah ape... aku selalu pun sampai satu2 majlis lagi lambat dari vip...

hahahahhh...

pedulik hapa aku vip nak berucap ke apa... macam la aku kisah sangat... makan free lagi penting...

syaiful13 berkata...

sebab diorg bangun lambat hari tu... lupe nak kunci jam....

sekian.... huhuhu..

Other Malaysian berkata...

oh. ada satu kejadian. time kat Highway Seremban-JB. sedang aku bawa kereta pada kelajuan 110km/j. tbe2 ade 2 bijik motor polis trafik suruh aku ke tepi. tapi aku buat dek je sbb aku tgh laju. sampai la polis ketiga dtg himpit ke tepi jalan. lepas tu lalu lah kereta mewah bercermin gelap dgn kelajuan 120km/j kot. dlm hati, aku maki hamun je sbb tu je la yg termampu. kalau aku tnjuk middlefinger, silap2 aku ke balai. wakaka.

p/s: tgh sdap aku tekan minyak kat highway, ade pulak yg sebok nak cepat.

Affan Ruslan berkata...

huhu. betul tu bro

shasha berkata...

setuju. Orang2 penting mmg sll lambat. haiyak.. tensi meh..

alinac lover berkata...

sbb tu ada VIP :)

Tanpa Nama berkata...

VIP:very idiot person.

Ann berkata...

persoalan tu hnye org penting je leh jawab...

apat berkata...

cita sal pulis ni..tringat beb siang td aku borak ngn 2eko mamat pulis baru sal saman2 bdk2 xpkai helmet smbl syok tngok org bsh moto aku yg nk dijual kt jb....tup2 blk jb kne saman plak ngn abg pulis yg same...cilakeee

knight berkata...

post yg menarik bro mantot..aku sebenarnya dh lama terpikir.stat dari zaman skolah lagi.benda ni dh jadi mcm budaya pulak,yg jadi "org penting" ni,akan dtg lewat.dulu time skolah,pengetua mesti dtg time org dh 30 min beratur,bediri.lepas tu gebang pulak pasal pengurusan masa kat murid2.ptuihh..hang dtg lewat,byk songeh pulak

lagi 1,aku xsuka,dh la dtg lewat ke majlis,lepas tu bagi "sepatah dua kata".bila la budaya ni semua nak hilang? mcmna nak maju kalau meleret je acaranya? kita tunggu depa ni seolah2 mcm nak worship je.demmm..

Tanpa Nama berkata...

ntah kat celah mana tah aku tgk kehebatan vip. vvip ni bagai...nak suruh kita hormat diorang, tapi diorang pernah hormat kita tak?

manusia sama je disisi tuhan..takde sape yg lebih mulia melainkan dengan amal dan takwa..

dari hujung rambut sampai le hujung jari kaki, sama je cam kita punye..

kentut ngan berak pun sama busuk cam kita orang biasa gak...haha

Tanpa Nama berkata...

sebuah senario...

Martin : but what about speed??

Chilli : no martin. if you're important, people will wait...

Master Yoda berkata...

Btul3x...Kalau mau berjiwa rakyat, pandu sendiri, tempuh jem sendiri la...

Pakai duit sendiri byr tol...

TAPI, tgu sampai kiamat la mende ni

fatinot berkata...

selalunya event2 ni team yg organize yang slalu kasi masa lambat.contoh function start pukul 8 dorang anta kad jemputan kata kena datang pkul 9 kat vip neh.tak ke kte ni dibodohkan sebab kne tggu org kasi ucapan bodoh, pecah2 kaca nak rasmi baru boleh makan.aku benci vip forever!

Raina berkata...

HEY! HEY! AWAT HAMPA DUK MENGATA-MENGATA AKU NEH? TEPI TEPI AKU NAK LALU - MENYEBOK RAMAI-RAMAI KAT SINI WAT PA? NI SEMUA BAYAQ ROADTAX KA DAK NEH???

mamu berkata...

mamuckt.ni la untung jd vip....ada eskot,makan free,naik kplterbang free,minyak free,api air free,tol free.fasal ada rakyat yng bodoh tolong bayar,

milo boyd berkata...

Anonymous said...

sebuah senario...

Martin : but what about speed??

Chilli : no martin. if you're important, people will wait...

hahaha..well said!!

Tanpa Nama berkata...

Kesimpulannya...klau smua rakyat jd VIP...maka X de la jem kan? Bukan ke keje polis trafik tu melancarkan lalulintas.Tp trafik nih lbh kerap buat roadblock menghalang lalulintas. Dah mmg keje dia.
Drp,
VIP: very ignorant person.

pembaris berkata...

kalau tak salah,ambulan pun kena bagi laluan dekat orang2 penting tu.

Along berkata...

Sangat setuju!! Aku pernah pi wedding member, VIP dia menteri na ntah. Kitaorg sampai kul 830pm, menteri lahabau tu lambat, kul 10pm baru bleh start majlis, dah nak kul 1030pm baru makan!! Nasik dah naik sejuk dah!! Lepas tu aku selamba je bagitau member, sori la, kalau aku tau majlis ko ada VIP macam ni, aku tak mai. Serius!

lilacfla berkata...

ada sekali tu, join program homestay. yg rasmi tu pemuda Umn* kawasan tu la. so sebab jauh & ada masalah bas, terlambat la lam sejan dua.

si perasmi ni siap perli2 lagi lam ucapan dia bab ketepan masa bla2. aku gelak ja, haha selalu biasa org tunggu dia, kali ni dia tunggu org terus sentap ye bai?

Tanpa Nama berkata...

lilacfla!!...
terbaekkkkk!!!...ahahaha

Tanpa Nama berkata...

@milo boyd...

tu dari cite Be Cool...

Dakwat Basah! berkata...

cuba lah rasa traffic jam skit.driver lain byr road tax jg.gua nak je suru trafic escort blik keje nnti.jalan ampang memmg jam.tp diorg nak ke?

xordy berkata...

VIP = Very Ignorant Person

Tanpa Nama berkata...

aku stuju tot.

Bru beberapa ari lepas aku dgn sorg YB ni menunggu dlm bilik menunggu khas kat epot. aku perati ramai org ingin jmpa dgn yb ni sampai dia tak menang tangan sign cek-cek. dia in hurry nk pg korea utk sesi lawatan. belum lg yg mengadu psl mslh dia. sampaikan flight delay kjap..entah lah ada yg betul2 lambat sbb tekejar2 masa.

tp aku stuju lh jgk sbb aku pun antara org yg pernah di marah 'chips' sbb ignore siren dia hu3

Tanpa Nama berkata...

lorhh kan lam tentative kan ad tulis da vvip dtg kul bpe.mesti at least lambat dr org bese bout 1 hr..so vvip da di inform la suh dtg dat time..xde la vvip lambat.. cos ikot protocol... neh exp time keje ad P.A la...kalu dorg dtg cepat pon selagi mc xpgel dorg kne dok lam vvip room...

Tanpa Nama berkata...

one day saye nak lintas jalan, i push the button utk pedestrian. jalan tu if am not mistaken 3 lanes. when it turns green saye jalan la. bile saye dah halfway nak ke seberang, these police traffic honked me several times n the vip's car tu gerak dgn sgt laju. (i think more than 140kmph kot). fyi the car and the police traffic were no where in sight when i started crossing the road. saye terkedu di situ. come on, to that extent???
'Allah tidak memandang harta dan pangkat. hanya iman dan taqwa yg dinilai'

nasir berkata...

Kena kesian kat depa nie . Time di dunia la nak lalu laju . Kat akhirat nanti lambat pasal nak kena hitung amanah dan tanggungjawab . Bukannya sikit beb satu Malaysia tuhh ...

zaty hanyut berkata...

big car but small brain inside . nuffsaid ..

shiho-chan berkata...

vvip da la lambat..membazir mase ak tnggu diorang..huuuu

Adun Karamba berkata...

macam mana lak keadaan VIP tu byk event yg dia kena pergi dlm satu hari?

or mungkin dah sampai masa kita suruh VIP cuma pergi satu atau 2 saja kot,,,so dia boleh rancang perjalanan tanpa escort pulak... maybe that was a good idea,,so mereka boleh tahu bertapa sakit hatinya duduk dlm jem!!

[AMR]ReenaRawee berkata...

ohh~
aku pernah ada even yang VIP nya menteri besar selangor, dato khalid.
beliau datang tepat pada masanya.
aku pulak yang dapat lambat.
dah rasa macam aku lah pulak yang VVIP.

Tanpa Nama berkata...

aku pernah kena masa zaman Pak Lah...event katanyer start 12.45pm....tunggu punya tunggu pukul 3pm baru pak lah tunjuk rupa....mujur la aku dah "melanggar" arahan awal2...solat zuhur dulu sebelum masuk dewan event....

cucu tun teja berkata...

diorang2 ni rasa besar sangat kat dunia ni gamaknya.....

Tanpa Nama berkata...

sebab Allah dah naikkan darjat dorg.. nk wt cmne??

Tanpa Nama berkata...

Menarik bab VIP di jalanraya ni.....

Sekarang tak main la Highway Besi Somban tak klas lambek dan jem...

Gi lah MEX...Najib dan Mujdin dan VIP lain... cepat dan tak kacau oranga lain.....

Tapi hati-hati VIP ooiiiii dari KL ke Putrajaya di korner sebelum tol tu.... Speed tu maintain 140kmj la kalau nak terbarai.... silap hari bulan esok cuti satu negara...

Masalah tuan-tuan selesai..

power and balance berkata...

hehehe, kira aku vip gak lah ni? kat highway keje aku highbeam je pasal lane paling kanan pun lambat sume kena ketepi. huhuhu :D

lantoi berkata...

sbb dlm schedule program yg 'kita' dpt tulis kul 8 tp dlm schedule diaorg tulis kul 9@10..so sape dtg awal tggu ler..hehe

plain83 berkata...

VIP = Very Irritating Person