Mei 24, 2010

Mempersoalkan Mengenai Nilai Kemanusiaan atau Nilai Undang-Undang,Yang Mana Lebih Penting?

Satu hari,aku nak gi kerja.Masa tu aku bawak motor lagi.Nak lalu tepi tol kena lalu ikut jalan motor la.Sedang aku masuk ke jalan motor tu (biasanya jalan motor masuk2 aje terus ada kona maut) ada motor dari arah depan aku.Maksudnya,dia melawan arus.Seorang pakcik India yang naik motor EX5 dengan helmet kaler merah yang agak lusuh.

Tergezut aku sebentar terus tarik brek cepat2 kalau tak memang bertembung,sebab...sapa expect ada motor datang dari arah depan.Aku macam biasa la,angkat jari hantu dan bagi sedas makian yang aku rasa dia tak paham atau dengar pun,sebab helmet aku full face (bawak kapcai naik fullface baru selamat!).Aku tengok depan lepas pakcik tu lalu,rupa-rupanya patutla dia gelabah patah balik.Ada road block kat depan.

Dalam keadaan begitu;
Apa yang akan anda lakukan?

a. Tahan pakcik tu dan suruh dia lalu jugak road block tu?
b. Lepaskan aje pakcik tu,biar aje langgar peraturan lalu lintas (sah2 takde road tax ke lesen ke,motor curi ke?)

Jika pada fikiran aku,kalau aku tahan aje pakcik tu dan blok jalan dia supaya dia kena lalu jugak road blok tu,manalah tau dia orang susah dan dia memang tak mampu nak bayar saman atau rasuah polis tu.Mungkin gaji dia seciput aje tinggal bulan tu nak sara anak-anak dia..TAPI...kalau aku lepaskan pakcik tu,pakcik tu akan terus bawak lesen tanpa motor dan ini mungkin akan mengakibatkan kecelakaan kepada orang lain.Lama dah aku terfikir benda ni cuma baru sekarang aku rasa nak tulis.

Jika benda itu terjadi kepada anda,apakah  anda ingin mementingkan humanity atau menjadi seorang law-abiding citizen?Nak jawab,kalau boleh,jangan atas pagar.

44 ulasan:

Johnny Levitate berkata...

baik jgn bagi.takut pakcik tu kne tembak je nati.kesian anak2 die ngan bini die.
nati anak die da besa buat perangai revenge lak.
bahye sequence tu.

Tanpa Nama berkata...

kemanusiaan lebih penting....

Tanpa Nama berkata...

humanity is most important..peraturan tu manusia yg cipta,pedulikan,bukan berdosa pon,hahahaha (untuk kes ni jela)

Besi Karat berkata...

kalau aku,biar je pakcik tu lepas.sebab kalau nak fikir pakcik tu xde lesen,xde road tax then mungkin pakcik tu boleh mengakibatkan kemalangan,secara logiknya kemalangan yg banyak berlaku sekarang pun kebanyakkannya pemandu tu ada lesen ada road tax.

dan,even kalau pakcik tu kena saman sekalipun,belum tentu dia akan amik lesen,bayar road tax.

ini pandangan au dari segi kemanusiaan la.

Lun berkata...

kesian kat pakcik tu

btw, polis pn kureng gak moto superbike diaorg kasi lepas jer.. moto2 biasa diaorg cek satu per satu, detail plak tu
fuh resist mcm kes kete tinted . artis or org2 besar lepas jer . cilako.

Myth berkata...

kasi la dia lari... Orang tu dh nampak2 cam orang susah. CUma ko tegur dia...kalau nak lari, sila lari dgn bersopan santun supaya tidak menyusahkan pengguna jalanraya yg lain.


Aku xbleyh blah kapcai dengan fullface. Hahaha~~

a_Jay berkata...

lepaskan..nk beli roadtax pun tak mampu inikan plak nk byr saman..aku rs statistik kemalangan perlu mengambilkira faktor- terkejut tengok polis buat road block...

Am si Sang Asura berkata...

ckp pakcik tu kate susah naik la bas ke jaln kaki. toksayh naek moto. nak naek moto antar bebudak p skolah je.

kang ta pasal2 org lain kene langgar ke..lawan arus.

afiqsiddhartha berkata...

Kemanusiaan jauh lagi penting. Cuba kau letak diri kau dalam posisi pakcik tu. Mungkin dia susah kan. Atau kalau susah sangat, bayangkan itu ayah kau yang berpenat lelah mencari rezeki dan hidup susah. Kalau sempat, berhentikan pakcik tu dan nasihat la dia.

Terato tech berkata...

Senang, mari kita bersangka baik jer kat org mcm dia.

Tapi di masa lain, mungkin kita perlu saling mengingatkanlah.

Hanya seminggu lagi utk menang tiket ke Medan, Indonesia. Lawat http://blog.teratotech.com/?p=516 untuk caranya!

J. Love berkata...

lepaskan je pak cik tu. period. sudah-sudahlah bagi polis makan duit lebih dalam jalankan tugas diorang.

suggest dia naik bas or jalan kaki? are you f kidding me?

Tanpa Nama berkata...

doa kan je pakcik tu.

Tanpa Nama berkata...

mcm kes lalu traffic light tengah malam...
kalau hijau pun dah sunyi ada je kenderaan lain yg lalu..banyak kes dah jadi..kita pun time midnight beringat la kalu kat simpang 4 ni...

tp kalo merah lak...
kete xde...
dah sure xde kete tp xleh jalan..
nak tggu hijau lama plak kat simpang tu...time tu mmg aku rasa BANGANG nye undang2 ni...

undang2 patutnye memudahkan kita...
tp kadang2 rasa mcm.....undang2 je yg betul kita x betul...haih

kay_valdez berkata...

kadang-kadang kita je yang nak kena pikir pasal kemanusiaan.tp yang lain selamba badak je main redah ikut suka ati macam jalan tu jalan bapak dia punya.Kalau tak jadi pape takpe..kalau dia langgar kita???
kalau aku kat tempat ko,aku lantakkan je pakcik tu.yang penting diri aku ngn moto aku selamat.tp cacian maki hamun memang wajib la..

Tanpa Nama berkata...

k*l**g?bese la..mmg kuang ajo pn..ptt pn kne sedas..due das pn bley..hehe

Tanpa Nama berkata...

aku bukan racist, tp sbb ada pengalaman 2x kene langgar dgn mamat india naik motor, so aku memilih - reportkan pkcik tu kat polis, biar kene tahan.kalau dah salah, byrlah saman.kalau tak byr saman,boleh kena gantung ke?kena tau tanggungjwb sndiri la beb...idup mana bleh lepas tanggungjwb...x nak tggjwb kalu, pegi mati ajer

Zeelicious MeowMeow berkata...

asal takda bawak parang besar2 jadi lepaskan aje la..
tapi manala tahu plak ada simpan pisau rambo senyap2...hmmmmm....

ninaneno berkata...

situasi ko...lalu kat tol aku tatau la nak komen apa...

tapi kalo situasi aku nih... polis2 suka tahan student je... yang tua bangka bawak moto takde lesen pun just lalu sambil angkat tangan je...

baik ko report je pakcik tu. kene denda nasib la. cara dia tu mengundang padah kat orang lain kalo tak alert.

milo boyd berkata...

soh pakcik tuh langgar polis tuh.

faheypairan berkata...

bawak lesen tanpa motor?
bawak motor tanpa lesen kottt...
hehehe..

jawapan aku:
takyah law-abiding, takyah humanity, buat taktau je..pakcik tu pun dh besar pandai pikir sendiri tindak-tanduk dia.tak perlu org lain nk sibuk2.

mamdoh berkata...

.: kalau dia langgar mamdoh, kna tarik pegi polis lah. kalau dia tak langgar, kesiankan dia lah. kalau nampak dia lagi, jaga lah. lari lari juga, orang jgn langgar. :.

Ainee Cumi berkata...

I pilih humanity.. Lepaskan je pakcik tu.

I ni pun ada lesen cukup semua pun kalau ada roadblock I lari ikut jalan lain. Sebab hari tu dah terkena dia main saman je bukan nak bagi warning ke apa sebab I lupa nak bawa lesen. Tu lah I konfiden sangat. Lps tu memang malaslah nak layan roadblock. Dieowang jahat tak berhati perut..CAitt!

DeWa MaUt berkata...

baik lepaskan saja pakcik tu..dari pada dia bayar saman tu,duit tu nanti lagi baik buat bayar lesen atau road tax..
tak pun lagik baik buat beli nasik lemak..

Akue Syazwan berkata...

kalo aku tau die lari dari road block, aku tahan da..tapi sebab aku x tau die lari dari roadblock, cmne aku nk tahan..undang-undang manusia mmglah menyusahkan, tapi dah nama undang-undang, kalo xnak ade pun bole, suruh org len plak nek bt undang-undang baru..bukan xde perikemanusiaan, tapi memikirkan perikemanusiaan jangka masa panjang. :)

xtrastrange berkata...

lepas suda pak cek tu...bkn sume owg mampu wat lesen...owg ssh nk dpt kumpul cash 50 pn ssh...
lg pn btl faheypairan ckp...pak cek tu da besar pnjg + tue...die bleh pk sndri mne bek mne x...
psl lawan arus tu..die mmg slh la...tp de jln len ke?

Other Malaysian berkata...

saye pilih Humanity.

bagi kes ni, mungkin kesalahan pakcik tu tak berat sgt. helmet? ada. mungkin lesen je la kot? atau road tax? mungkin dia tak mampu nak bayar amek lesen, bayar road tax. evento pakcik tu takdak lesen, takdak road tax, dia tak merempit. manala tau motor tu la satu2nya yg dia boleh bawak pi tempat kerja, cari rezeki. jadi, lepaskan dia lalu.

p/s: aku bersikap positif. tapi bila tgk keadaan zaman skrg, jadi takot bila terlalu positif. silap2 kene rompak, kene bunuh, kene rogol, kene liwat, kne cabul. :(

aku benci malaysia..!! berkata...

ermm..
kalau kiter sdg bercakap ttg negara lain, aku akan sokong supaya pakcik tuh dihalang n dibawa kpd pihak polis yg tgh buat road block tuh..

tp ini memandangkan ini malaysia..
n kebanyakan polis x leh pakai, kaki rausah, lebih suka duit kopi..
so better buat bodoh jer..

bersamalah kite melahirkan generasi malaysia yg x mementingkan undang..!!
humanity..humanity..
alasan semua x leh blah..
undang2 dibuat utk dipatuhi..
tuh..
pg tgk negara singapura tuh..
betapa respect nye rakyat mereka terhadap undang2 diorang sendiri..

kaseh berkata...

tiap perlakuan manusie tu bersebab.. wlaupn ape yg pkcik tu buat salah atw mlanggar undang2, tapi kalw kite tgk dari sudut knpe die behave mcm tu, kte blh trime ksalahan die.. mcm mantot ckp, mybe die lari dr roadblock untuk mnjage kpntingan kluarge sndiri. the Mean justify the End.

Kap berkata...

orang yang bawa kereta sampai 200kmj sbb pakai kereta ferrari tak kan nak siput, orang singapura yang memang buat highway malaysia jadi litar lumba.

orang orang di atas ni yang patut kena pungut saman lebih. ni tidak. asal somebody, saman 300 rat sekeping jadi sepuluh ringgit untuk berkeping keping.

malaysia boleh!

Akue Syazwan berkata...

aku sokong 'aku bnci malaysia..!!' tapi aku x bnci Malaysia r..

pikir humanity bagus tapi msti kene ngan situasi. Dah naluri manusia Malaysia, suka melanggar peraturan. aku pun sama juga..

izyani colep berkata...

kemanusiaan kot. orang tua ni, jarang saja-saja jahat nak langgar law. kadang-kadang dia ambil mudah ja,tp bukan dengan niat nk mencabar kot. orang tua kan..malas nk pikir benda-benda remeh. kalau nak buat itu-ini, tambah-tambah yang kena isi borang..lagi la tak mau. maklum la, abc pon belum tentu khatam..
nak pulak orang susah, kais pagi makan pagi, kalau x kais x makan.. anda rasa dia nak buat road tax ka dia nk beli gula + bawang + cili kering utk stock up dapur?

i mean no offense..peace..

wargadunia berkata...

matlamat tak menghalalkan cara

Other Malaysian berkata...

ROFL.

cik Siti berkata...

sempat ke nk tahan pakcik tu? haha.
confirm pakcik tu dah terlepas, baru kita tau ada road block..

oversee berkata...

The malay pig have drawn up a plan to displace all non-malays. They are discriminating against all non-malays. More and more non-malays are leaving.

You know why he/she need to leave……….? It is all because of those idiots who voted for the pig government to chase those talents out of this country.

This scenario would stay.

They would prefer to remain backward, so long as they are in control over you and me. I think they enjoy seeing non-malays begging all the time.

Even though they are left far behind Korea, Taiwan and now Thailand is coming up strong. To them these are not competitors. In their narrow mind, the 'enemies' are local non-malays. Must suppress, by all means.

All malay pig are programmed to be promoted much faster ahead of non-malays the moment they join University Malaya. Soon University Malaya will be dominated by malay pig and the ranking will slip further.

Most of the malay pig in Malaysia cannot think clearly, their mind and thinking are clouded by such things as comfort zone, frog-in-a-well syndrome, ignorance, racial pride, stubbornness, etc.

Boleh berkata...

You stinking malay pig, please get the f*** back to your own land in Aceh or Jawa, whatever. Because this is Tanah Orang Asli and malay pig like you are pendatang!

To non-malays……….time and time again we have said that the malays are from Jawa. I always say that they are from Aceh, Sumatra, etc - do you see anyone of these racists (obviously malays) objecting to that fact?

This is the truth and they cannot handle this. They don't dare say that because it is so true! Even Mahathir admitted recently - the origins of the malays are not Malaysia but Indonesia - Sumatra and island etc.

The real bumis are the natives of Borneo and the Orang Asli. Not these malay free loaders and wasted sperms.

"Son of the soil" incorrect! More appropriate term would be "Rapist of the soil"! Malays are pendatang, they called Chinese and Indians pendatang! Tak malu!

To malays pendatang from Indonesia, you are also enemy to Indonesia, stupid! Apa? Tak faham English? Makan tahi dan berambus balik ke Jawa! Setia kepada negara Indonesia! So are you, malay pig!

Aren't you a bloody hypocrite? You are not the Orang Asli of this country - you are an immigrant from Jawa, Sulawesi, all elsewhere - why did you come here to this country then?

Why not help your own country (or should I say your dilapidated kampung in Jawa) and improve the situation then? What……….what did you say? Oh you want a better life is it? I see - so what does that make you? A patriotic fake? Or a hypocrite with no substance?

Compare China and Indonesia - then tell me who is faring better in the international stage! You useless malay pig. At the end of the day - you work for me.

Obviously, you are worse than shit. Not pigs, for pigs are really smart animals. Tanah Melayu my ass! Orang Asli were here before your ancestors crept onto this land. Learn some history, ok? Of course, you can always change history! Tak malu kah!

You are sick in the brain, thanks to Mahathir!

Chinese got pissed off as not all Chinese are rich, but all work their asses off to make an honest living, while idiots like you think that you are entitled to riches without sweating. What discontent? After all the handouts all these years, you still couldn't get your acts together, and you want to blame others, the Chinese, the Indians? Where is your dignity?

What anger? You get angry at the Olympics because malays can't run faster than the Americans? The Aussies? The Chinese? (Just imagine some of you jokers made it to the Olympics, although none did!)

If you want to run amok, go ahead, join the apes and chimpanzees, your kind have been doing that at Perak, brainless monkeys they are, and so are you, go flock together.

The reason why malays tend to run "amok" is because of close relative breeding. Just like non-high breed dogs - brother have sex with the mother, and father marry their own sister, and the confusion goes on.

The end result is non-high breed dogs - that are difficult to train and tend to even bite their own master. Unlike the Chinese, they are very careful not to have too close relative marrying one another.

That is why you can see how Chinese excel in different part of the world. The Chinese are indeed a world race now, as China progress with such speed which is unknown off in any other race in the world!

Singapore is a fine example of Chinese superiority! Sad news for the malay race but then again it is the truth!

yoy berkata...

I am totally agree what you have said, those moron malays have no sense of 'malu'. For example, I find that most of those malay pig creature are dirty and smelly, but they still walking around proudly with that stinking and ugly look.

Another example is most of them are poor, they can't afford a big luxury car. When they saw Chinese or Indian driving a big car, they are feeling distress and jealous.

What a loser! Hey non-malays can afford a big car without depend on NEP policy. But you pathetic malay pig can't afford it even though with NEP policy help. Loser malay pig!

miaw miaw berkata...

so funny when i read these latest comments (talking about racism huh?).
racist? people, kindly read your comments above and tell us what is the definition of racist.
c'mon people. don't be so emotional, and chillex la..

i'm Chinese, i'm friend to Malays/Indians/others.
they are just fine to me..
and not all Chinese are good okay.
we are MANUSIA - same - only have different hearts&thoughts making us develop different point of views.

chill and rilex.

err.. -they seem from same person. see the posting date/time. hehe

Mantot berkata...

hehehhe..
i dont know or understand what he's intention there..who's talking about racsim here?besides the "Keling" comment,I dont think anyone else trying to spur any racist remarks

Sudin berkata...

komen 'racism' tu menampakkan aku kepada 'sesuatu' dlm pandangan aku.

ninaneno berkata...

ada bau racism ke sini?

Tanpa Nama berkata...

X nampak kaitan post dengan tajuk...

CERITAKU... berkata...

ape ni masuk-masuk racist ni.agak2 la..kalau aku la..aku lepas je..xde kaitan langsung lesen ngan faktor kemalangan jalan raya.tu sume tipu je..

izyani colep berkata...

wow. saya baru baca komen racist tersebut. ketaq tangan nak bg feedback.

1.ur history is based on mahathir's statements? good for you. mebi sebab u baru 8 tahun dan mahathir hidup dah lebih 80 tahun.. 80tahun hidup mahathir layak sgt la dijadikan panduan sejarah hidup u kan?

2. malays are from indonesia? kalau macam tu kenapa malaysia pernah dinamakan tanah melayu satu masa dulu? oo..lupa sejarah anda berdasarkan time mahathir ja.

3. kenapa dari indonesia? bukan thailand? senang sikit kan? x payah nk lintas laut. mesti anda x pernah ke thailand kan. mesti anda x pernah baca cerita hikayat merong mahawangsa and all.. sebab anda pernah baca hikayat parameswara ja, sebab tu anda kata malays are from indonesia. oh lagi satu, cuba anda selidik, di semenanjung ni, pengaruh indonesia lagi kuat ka, pengaruh thailand lagi kuat. maksud saya, pengaruh dari segi budaya, cara cakap, cara hidup, hingga nama tempat pon.

4. chinese make an honest living? bullshit! saya cabar anda kerja kuli di station minyak di utara tanah air selama sebulan. then anda tau! kalau anda nak, saya boleh cadangkan stesyen minyak yang mana pon..

5. boleh saya assume anda buddist chinese? pernah dengar buddha kata, beberapa juta tahun lagi, dunia ini akan menjadi satu bangsa, satu negara, satu agama? thanks to interacial marriage.

6. nmpk sangat otak anda sempit! tak semua orang melayu macam yang anda cakap. dan saya tau tak semua orang cina racist & berotak sempit mcm anda. i swear, i found a few.

7. jangan cakap the government only drives out every race except malay to migrate. di china, ada orang melayu buka restoran dan refuse to come back. ironik kan? di europe pon ramai. i know a few also.

8. saya rasa anda cuba buktikan yang anda pandai dengan memberi fakta2 seperti kata-kata mahathir, borneo, bumi bla bla bla.. yes you sound smart tp anda limitkan pemikiran anda, dan secara tidak langsung anda telah buktikan anda x la se'smart' mana pon. lebih kurang saya ja.. peace..