Mei 05, 2010

Apa Beza Anggota Polis Dengan Rakyat Biasa?


Uncle Musa Hassan oh Uncle Musa Hassan.
Apa ni?Dia ni KETUA POLIS NEGARA aku?

Itu ajelah apa yang aku mampu fikir bila baca komen Musa Hassan pasal "saya boleh tarik polis supaya tak perlu keluar bertugas."Apa ni?Kau ketua polis negara dan kau menunjukkan IQ kau ada 5 aje.......5 biji guli. Mana kredibiliti kau?Sebagai seorang KPN,you should be the one who solves problem not create another new problem.Jika kes itu membuatkan orang marah dengan polis,biarlah.Memang rakyat ada hak untuk marah dengan polis.Police hold their "kad kuasa," they should be ready to be blame for anything.With great power comes great responsibilities,kan?

Aku sudah lama hilang kepercayaan kepada polis selepas beberapa kes unnecessary excessive force digunakan polis yang berlaku depan mata aku. Polis Malaysia boleh bertindak tanpa mengikut apa-apa code of conduct.Seolah-olah tiada apa-apa halangan bagi pihak polis untuk bertindak.Apa saja mereka boleh dan mampu buat,mereka buat dengan alasan,kasi setel dan boleh balik.

Uncle Musa,
jika anda rasa tak tahan dengan tekanan rakyat,senang aje.Bersara.Sudah-sudahla.Janganla berperangai macam budak kecik yang bergaduh masa tengah main kat padang.Polis masih polis.Mereka diberi kad kuasa kerana mereka dah dilatih untuk menghadapi situasi tersebut.Tapi jelas,nampaknya tak ada beza pun tahap mental seorang polis dan seorang rakyat biasa yang tak punya kuasa apa-apa.

Bezanya senang,polis ada pistol.Rakyat ada kepala.
Itu saja bezanya.Bunuh dah terbunuh,dakwa tetap dakwa.

27 ulasan:

pengkritik.tegar berkata...

brutal beb!!

J. Love berkata...

fucked up fags - the police that is.

ditmercury berkata...

KPN ugut rakyat? naisss ankel musa!

Syahid berkata...

perangai biasa mana-mana sektor awam pun. cover punggung sendiri bila jadi sesuatu. kantoi trouble apa pun cuma kena tukar jabatan je. apa susah.

btw header baru cursingmalay buat aku ingat aku dah salah masuk blog.

Tanpa Nama berkata...

ntah...aku rasa Encik Musa tu mewakili je, bukannya team dia patrol pun..anak buah yg buat perangai..jgnlah narrow down polis sesangat...yg mangkuk, mangkuk...yang tak, takdalah... tapi sekarang mmg dah kantoi gila..tak tahu camna lagi dierang nak cover...aku nasihatkan dierang bersikap jujur lah..dan keluarga si mangsa, bersabarlah..soleh,jujur dan sabar tu kan nasihat tuhan..

Nerzhul berkata...

jahanam.

aeryn berkata...

al fatihah buat Allahyarham..

aku stuju sangat2!

sedih gile sampai sebak beb dgn kes ni..budak tu kawan adik sedara aku..dahla mak dia single mum..tau2 anak lelaki yang dia lahirkan, dia besarkan depan mata meninggal cara macam tu. memang aku sedih sgt la..

aku pun dah witness satu kes polis yg korup ni.

kang aku ckp polis ni mcm anj!*%g kang, kana saman plak. tapi mmg macam tu pon.
memang tak bleh blah.

cuma aku pikir la kan, kalau benda ni jadi kat anak diorang mcm mana ha?

Tanpa Nama berkata...

kau orang perasan tak..biasa press statement org2 politik atau kerajaan termasuk PM atau pembangkang akan pakai script utk baca. Budak ni sempoi..cakap apa yg dia ingt

ila syamilla berkata...

keadilan tetap la keadilan. bapak emonya nak buat statement macam tu. macam tak profesional langsung.

Tanpa Nama berkata...

Arwah bwh umo kan..drive xdak lesen.kira parent leh kena saman atau lesen buleh kena gantung kot.

poles berapa orang pulak??bdk kecik ni buleh terlepas

shakinah berkata...

haih. yang ni aku taktau nak komen apa.
aku nak cakap 1 je,
mantot. TOLONG tukar header.
tak selesa aku nak baca blog kau.
heh

Siberkop berkata...

Header ko ok. Takyah tukar.

Tolong tukar ketua polis negara dan selangor jer.

Tanpa Nama berkata...

payah le nk cakap... kesalahan still berat kt arwah :

1) memandu tanpa lesen
2) terlibat dengan kemalangan dan lari
3) memandu secara berbahaya
4) tidak berhenti apabila diarahkan

polis?

1) menembak walaupun tidak diancam

* tapi kalo x tembak bila kereta tu nk berhenti, mana diorg tau yg bawak tu akan berenti smpai ke rumah... (diorg pon x tau yg bawak tu budak umo 15 thn...)

media?

1)memang macam haram kluarkn berita ikut sedap tekak, tokok tambah, yang tidak benar...

ketua polis negara?

1) keluarkan statement bangang...

ahli politik?

1) mempolitikkan isu ini yg sepatutnya disetelkn di mahkamah...

Apenzz Tensai

Anti-Assholes berkata...

k2...1st of all..nak mintak pendapat korang la...ape protokol untuk polis lepaskan tembakan?

tak salah aku, polis akan lepaskan tembakan hanye selepas pesalah mengugut untuk mencederakan mangsa..

sekarang...(maaf, mse tu)...

Ade ke pesalah dan mangsa?ade die ugut nak bunuh org?ade die ugut nak cederakan org?mmg die drive giler2..kalo aku kne kejar pun aku drive giler2..polis men sedap je tembak apahal?bukan kete die iswara ke pe? bukan kete polis waja? ape nye logic ko gi tembak?

1 agi...

tak salah aku, high speed pursuit, polis dibenarkan untuk tembak tayar SAHAJA, bukan pemandu atau penumpang.

aku nak ckp satu bende je...

Kepada Polis yg menjalankan tugas yg gi tembak arwah tu, (kalo btol la polis yg tembak) aku harap ko gi tunjuk muke kau kat satu Malaysia.

Kepada kuarge arwah, aku nak sampaikan salam takziah, Aku pun bru kehilangan 1 ahli keluarge, Nenek aku meninggal 1st mei 2010.

Al-Fatihah....

SHE berkata...

SAMA MCM AKU ZAMAN KECIK DL..KLU MEN POLIS SENTRI NGAN ABG AKU...KLU DYE XBG AKU JD POLIS,AKU NANGES...THEN I ALWAYS WIN LA OF COS..PAK CIK MUSA NIE MCM TUH LA...DYE CKP CAMTUH NGAN HARAPAN RAKYAT AKAN CKP..."JGN LA ABG MUSA..KAMI MEMERLUKAN ANDA DAN KRONI2 ANDA"...WAT A CRAP....1LG STATEMENT XBLEH BLAH DYE CKP MS ANGGOTA DYE KNE LANGGAR TUH...DYE CKP "KNE LANGGAR NGAN SAPE? NGAN ANAK2 ORG BAIK LA NIE.."...SOOOOOO FOOL OF U MUSA...TAHNIAH...

Tanpa Nama berkata...

memang budak tu yang salah sebab memandu tanpa lesen. but then, perlu ke tembak sampai mati?

memang budak tu salah sebab maybe dia ter reverse dan agak2 nak langgar polis but then, perlu ke polis tu tembak budak tu sampai mati? mungkinlah polis tu agak cuak tapi, rasanya banyak lagi benda2 lain yang ada kat situ yang boleh ditembak. pokok kelapa tu ke, tayar kereta ke, apa ke.

apapun, aku memang tak setuju. tak perlu hanya kerana budak tu bnyak buat kesalahan jalan raya, perlu ditembak mati. tak logik. kalau camtu, kiranya semua budak2 bawah umur yang memandu tanpa lesen, kena tembak ke?

erm.

kpd famili arwah. sabar yer. kalau bukan sekrang, nanti bila tiba masanya, diorang yang bersalah tu akan terima hukuman jugak. kalau bukan kat sini, kat 'sana'.

Other Malaysian berkata...

hehe.
polis itu manusia. manusia biasa bukan maksum. tak payah la KPN nak sembang kata Polis menjalankan kerja dgn elok dan baik. (kau bukan ade kat situ pon pakcik musa oi) ya. mungkin dari pandangan mata polis tu, cara pemanduan budak tu merbahaya. tapi bukan mengancam nyawa kan?

kesalahan memandu bawah umur ke, bawah meja ke, tak perlu dipersoalkan. mmg la tu 1 kesalahan. parents arwah sure kne saman sbb membenarkan arwah memandu. cuma ape yg aku terkilan, sikap polis yg melepaskan tembakan tu. tembak la TAYAR pls. TAYAR. TAYAAAAAAAAAR! :(

p/s: kata polis malaysia terbaik di rantau asia. takkan tembak tayar pon tak pandai? *sigh* / aku suggestkan polis ni berlatih maen game Blackshot/Counter Strike/Half Life/Left 4 Dead 2/Battlefield.. skian.

ninaneno berkata...

sekarang dekat area batang berjuntai-kuala selangor bleh kata hari-hari pun ada road-block.

confuse aku. rajin gila dorang ni.

fafa berkata...

perlu ke nak tembak?.

Tanpa Nama berkata...

entah la apa nk jd ngan dunia ni...kita manusia selalu sgt lari dr kesalahan...wat salah skit dh cuak...kalau la xlari...xjd cm ni...

milo boyd berkata...

FUCK POLICE!

al hafiz berkata...

salam.
mmg Allahyarham telah membuat beberapa kesalahan trafik. tetapi soal yg utama sekarang adalah adakah polis menyalahgunakan kuasa.
kalao polis setakat pukul mungkin kes ini x begitu berat, tapi bila membabitkan soal nyawa. benda niy dah jadi terlampau serius...

a)adakah kedaan kejar mengejar memerlukan penggunaan pistol??katakan yg berada dlm kereta adalah seorang ibu yg dlm kecemasan tuk melahirkan anak, adakah polis dibenarkan tuk tembak? sedangkan polis juga x tahu siapa yg memandu...
b)tuk menggunakan pistol, memerlukan kecekapan yg tinggi, jadi kalao x mahir, akan mudah tersasar.sekalipun jika tembakan di kepala itu x disengajakan, nampak sgt polis itu x cekap langsung.menyedari kelemahan diri, kenapa sanggup ambil risiko tuk tembak? kalao terkena pejalan kaki? macam mana?
c)alasan x mengetahui umur pemandu x masuk akal. rakan Allahyarham sudah menyerah diri, tp kenapa masih dipukul?? x boleh ke polis menjadi lebih rational dgn mengenal pasti identiti dan umur mereka??nampak sangat polis sgt gopoh dlm bertugas!
d)mmg benar, menggunakan kereta dlm keadaan bahaya maka kereta itu dianggap sebagai senjata berbahaya.tetapi terdapat keraguan di sini.pertama,polis mengatakan mereka tembak apabila kereta didapati mengundur ke belakang ke arah polis maka mereka tembak sbb perbuatan mengundur membahayakan nyawa polis.kedua, kenyataan rakan Allahyarham adalah mereka tidak langsung mengundur. jadi kesimpulannya, dalam keadaan apakah alasan polis menembak, adakah sebab Allahyarham membahayakan pengguna jalan yg laen? ataupun membahayakan nyawa polis??tp rakan Allahyarham menafikan mereka mengundur!! jadi dlm keadaan apakah polis mengambil keputusan tuk tembak???

Other Malaysian berkata...

er. sampai sekarang ni, tak timbul2 pun polis yg buat tembakan tu. mana dia? kalau tak bersalah, kalau berani, tampil ke depan pls. nak tgk gak muka2 polis yg berada di tempat kejadian. takkan sembunyi dlm gua niah kot?

: a w e n g : berkata...

when i read the news on this.. i was speechless.dnt know how to respond.. very sad news indeed.
condolence to arwah's mother (single mother at that)
aku sgt malu ngn polis malaysia sekarang.. FUCKING pathetic.
When my mother was kidnaped during car theft, police dtg rumah bukan nak rush set up check points surrounding d perimeter etc.. ni soh masuk buat report, whilst mak aku ngn penculik tgh makin jauh drive off getting further n further away.. BODOH. They were stupid then, they're stupid NOW. Costing d life of a MINOR.
Fuck la other polis kene tempias ke apa.. as a whole, these fucking individuals shud not b allowed to wear the badge in the 1st PLACE!!!

'Heartiest Well Deserving Fuck You!' to d current Malaysian police force.

Sorry all, Deliberately allowing self to an emotional comment. d police do not even deserve a civil based comment even on a random blog. Fuckers. nuff said.

: a w e n g : berkata...

edit *

that's 'FUCK YOU!!' with capital letters.

A necessary edit. tq

Affuan berkata...

Aku ada kawan ngan banyak ekor polis. Muka baik tapi pantang ada jalan nak "makan", terus "makan". Tak kira duit, pompuan atau rasuah dalam bermacam bentuk. Bukan menuduh tapi memang sudah kenyataan.

H berkata...

setuju sgt la dgn Affuan!

i pon da jumpe rmai ekor polis yg camtu..

menyedihkan! da beranak bini pon tp pantang nmpk pesalah pompuan!!
mula la nak ambik kesempatan!!

nak wat repot, malu plak kang nnti masuk tv, akhbar n then family tau.
anak bini polis pon tau..

Astaghfirullah, mmg i da lama x suke dgn dorg nih!

yg baik mmg ade tp x ramai mana la.