Januari 09, 2010

Trend-Trend Dekad Yang Lepas di Malaysia

Sedar-sedar dah 9 hari dalam tahun baru 2010.Laju betol masa berjalan.Kalau tengok-tengok balik,tahun 2000 aku masih lagi seorang student yang struggle.Sekejap betol rasanya.Apa perubahan yang berlaku dekat sekeliling aku?Macam-macam.Tapi aku suka tengok perubahan trend.

1. Perkembangan Internet

Awal tahun 2000 dulu,internet waktu tu masih lagi ditakuk 56kbps.Nak connect internet pun kena dail dulu dan waktu tu internet dikira ikut berapa lama kita pakai.

2. Semakin Mudah Mendapatkan Porno

Industri porno terus lumpuh akibat daripada perkembangan internet,puncanya daripada kemunculan website-website porno streaming yang berlambak-lambak.Dulu nak tengok porno punyalah susah,sekarang ni tulis aje "www.*******.com" dah boleh tengok porno berjam-jam lamanya.Patutlah budak2 sekarang jauh lebih advance.


3. Orang Gila Gadget

Trend yang dimulakan oleh handphone.Kini diteruskan dengan apa-apa saja produk yang bermula dengan huruf "i" didepan.Mungkin kerana consumer sangat mudah dicucuk hidung dan ditarik merata-rata,wujud persaingan antara orang ramai untuk membeli gadget2 terbaru agar tidak merasa ketinggalan.Aku agak menyampah dengan trend ni sebab aku tak suka ditanya "kau tak berminat ke nak beli iphone?" Bet dengan aku,mula-mula memang la seronok pakai iphone tu tapi lama-lama kegunaan dia ada  2 aje; telefon dengan sms.Ada beribu2 phone lain yang harganya tak sampai Rm200 yang boleh buat benda tu.

4. Realiti TV

Demam realiti TV masih belum tamat di Malaysia.Kita masih ada "Sehati Berdansa" (di mana kita keluar duit untuk melihat artis kesayangan menari) Akademi Fantasia (kita mengeluarkan duit untuk memastikan seorang pelajar menang) dan Raja Lawak (kita keluar duit untuk seksa diri sendiri,satu2nya rancangan di mana aku layan sebab pengacara dia aje).Di luar sana masih lagi hangat dengan realiti TV.Hulk Hogan pun ada realiti TV.Yang aku tak faham sampai sekarang,siapa Kim Kardashian dan kenapa dia pun perlu ada realiti TV?

5. Lambakan Filem-Filem Seram

Aku tak sure bila start trend keluarnya filem2 seram dekat Malaysia ni tapi TERLALU BANYAK filem seram sampaikan aku rasa macam masuk "Rumah Hantu" kat fun fair bila nak pegi tengok wayang.

6. Frasa 1Malaysia

Adakah Najib mengharapkan "1Malaysia" akan menjadi satu catchphrase?Bukak radio dengar "Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia." Sekarang ni ada "Klinik Kerajaan 1Malaysia." Benda ni takkan berkesan jika pihak pemerintah pun tidak ber"satu Malaysia." Berapa lama lagi frasa "1Malaysia" ni akan bertahan?Budak-budak kecik boleh la terikut.Orang besar tak main dah frasa2 meaningless ni.Aku nak dengar "Harga gula turun" atau "Gaji Rm800 boleh hidup senang,tak susah di Malaysia." Dan kita boleh tengok banyak pak turut kaki ampu lain yang ikut sama dengan meletakkan angka "1" di apa benda sekalipun.Ada sapa2 nak beli "1Pod" ?

7. Facebook/Twitter

Semua orang ada FB.Najib pun ada Facebook.Anwar Ibrahim pun ada.Tak sure pulak aku Najib add Anwar sebagai member ke tidak.Dan Twitter.Aku tak pernah ikut benda ni sangat tapi kalau update twitter anda ada tertulis "Aku tengah lunch,nothing interesting to write :( " sedarlah,TAKDE ORANG NAK TAU PASAL BENDA TU.

8. Penjagaan Kesihatan

Ada satu masa,aku pegi mana2 shopping kompleks,ada booth rendam kaki dalam air lepas tu keluar macam-macam dari kaki.Lepas tu ada wujud pulak kolam ada ikan,rendam kaki dalam tu,ikan gigit2 kaki.Penuh aje orang nak mencuba.

9. Gadis-Gadis Melayu Semakin Berani




DAMN!Aku selalu hantar kereta aku basuh dan kereta aku dibasuh oleh seorang lelaki yang lurah juburnya kelihatan apabila dia mencangkung nak berus tayar.

Ada sesiapa nak tambah lagi?

25 ulasan:

'AQILAH berkata...

budak 9 tahun pun dah pandai berblog..hee tambahan

Kujie berkata...

gadget 'i' yg I ade
2 ketul econ jenama 'i'
skrg ni tatau nk cari dealer nak service kt mana..

eh...mana kompeni I?

bellar0ssa berkata...

budak 6 tahun pon ade hp..

kalo dulu mak aku bg pgg hp lepas spm je..

Tanpa Nama berkata...

perubahan = positif + negatif
semuanya atas diri kita.nak yang mana.

pujangga berkata...

dulu kita panggil kekasih
tapi sekarang couple

haha

tutup mulut berkata...

selalu dinampakkan lurah jubur mekanik motor. cis! porno percuma depan mata :D

norMAzuan MUstafa berkata...

sokong bab fb tuh.....cam gampang....suma org tnyer bab tuh....

Besi Karat berkata...

Trend 1Malaysia tu paling bengong.Semua nak dikomersialkan.Lepas ni ada kompleks beli belah 1Malaysia,restoran 1Malaysia bla bla bla..
keh keh

Ftn Fth berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
azyan azilah berkata...

trend band indie naek.

bukan nama sebenar berkata...

iphone?!!!

fakap!! sebab chipset dia la aku merana masa praktikal. huh!

zubeq berkata...

To add comment on your point no.4, a candidate being interviewed:

Q: Your country is a rich country. You have money. As a minister, wat would you do to help poor country?

D' candidate answer: We will conduct a 'Konsert Amal' and give them the money to them.

Note: Candidate is a Malaysian School leavers

Remark: Reality TV did give great impact to our youngsters thinking and their view. Sapekah pemimpin negare mase akan dtg? Lu pikir la sendiri...

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) berkata...

fenomena kim kardashian mmg pelik. blom campur janice dickinson bla bla bla...

ohh reality tv. tau laa ko kejar rating!

Johann berkata...

ko ni pervert la tot, lurah jubur jntan pn nk tgk hehehe..

hafizshinchan berkata...

Ramai orang semakin gemuk...

GR33N berkata...

Makin byk kes rogol. Tak semua rogol paksa, Ngan budak bwh umur w'pun rela hati still dikire rogol. Parent buat report polis. Lelaki tu kene le masuk penjara 20thn.

Makin byk perempuan kene tangkap bwk dadah kat luar negara.

noharanutdya berkata...

macam-macam maju da skg..

tak bleh bla suma nak 1malaysia.. haish.. even klinik..

gadget pon nak i-blabla.. advanced ke??

ali makaveli berkata...

perkataan 'kot' berleluasa kot.

Tanpa Nama berkata...

semakin ramai org berblog n kite yg membaca pun xtahu yang mana btul n yg mana salah..ada yg berinformasi ada yg mcm provokasi pun ada..heh heh heh

Tanpa Nama berkata...

MLM pun byk gak skang..

azka berkata...

yang aku perasan:
bangla & indo semakin berlambak berbanding 10 tahun lepas. dalam kg pedalaman pon ada bangla tersengih-sengih time hari pasar.

Amir Hamzah berkata...

salam..tot!pls laaaa...tolong laaaaaa..gitau aku mne tempat cuci yg ade awek tu!aku nak cuci kete aku!!!plsssss......plsssssss........plsssssssssssss....

Ps: hahahahah!aku bukan pervert..

RhyZe berkata...

penyakit maken byk.. mcm2 jenis barah.. selsema burung.. H1N1.. JE

cuaca maken panas...

plain83 berkata...

Correction to no.9, tu bukan 'gadis melayu', tu 'bohsia melayu', bukan semakin berani, tp semakin jalang n bodoh. Gadis-gadis melayu ada tp makin pupus.

Trend masa kini, gay semakin popular n menjadi satu trend. Yg dh mmg gay lagi suka n brani nk show off dia tu gay, yg bukan gay pulak ada hati nk ngaku gay, sbb x nak digelar homophobe, n dia rasa gay itu modern n cool. Wtf..??

Arieon berkata...

Dunia dunia. Semakin hari semakin banyak yang berubah. Sekarang baru 1 tahun pun dah boleh pegang ipad. Dulu nak pegang handphone nokia 3310 pun bila dah umur 19 tahun.