Januari 21, 2010

30 Hari Mencari Syampu

Kepala aku mengalami satu masalah yang teruk.
Kelemumur dekat kepala aku makin lama makin tak terkawal.

Satu masa dulu aku try semua jenis syampu,daripada yang berjenama mainstream (Rejoice,Sunsilk,Pantene etc.) dan juga kepada syampu-syampu pelik yang orang akan tanya aku apasal aku pakai syampu tu (Selsun) dan syampu yang berjaya dan berkesan kepada aku hanya satu,Selsun Blue yang bertudung ungu.

Baru-baru ni Selsun dah diambik alik oleh satu syarikat lain.Selain daripada packaging yang makin kecik dan mahal (syampu ni dah memang agak mahal berbanding syampu2 lain) harga dia naik.Apa yang mengecewakan aku adalah apabila aku try syampu Selsun yang baru ni,kesan dia pada kepala aku tak sama.Kalau sebelum ni lepas basuh rambut aku rasa kesat,sekarang ni rambut aku macam biasa aje.Seolah-olah kepala aku immune dengan syampu baru tu.Dan kelemumur makin teruk.Aku cuci rambut aku sehari sekali dan hasil dia still sama (aku rotate dengan syampu Clear).

Aku malu dengan masyarakat sebab aku tau masyarakat khasnya golongan2 wanita cantik memandang serong kaum lelaki kacak yang berkelemumur.Aku adalah salah seorang golongan itu,sangat kacak dan berkelemumur.Isteri aku kata bila dia bermanja-manja dengan aku,seolah-olah seperti di Antartika.

Aku segan.Aku sudah tidak berdaya membeli 3 jenis syampu setiap bulan untuk mencuba (seperti mana aku buat satu masa dulu sebelum aku menjumpai Selsun Blue; seperti yang disyorkan oleh Brad Pitt dalam cerita Ocean Eleven)

Ada sesiapa yang ada petua untuk mengatasi masalah kelemumur?
Aku dah la suka pakai baju gelap.Aku tak suka sangat pakai baju cerah ni sebab bila basah kena hujan,aku dapat merasakan orang ramai tidak suka melihat baju aku yang transparent.

30 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

mantot.. try pakai shampoo CNI.. shampoo tu ok ... slalu sy pakai dlu.. sekejap je hilang masalah kelemumur..

Tanpa Nama berkata...

mantot.. try pakai shampoo CNI.. shampoo tu ok ... slalu sy pakai dlu.. sekejap je hilang masalah kelemumur..

Z G M berkata...

kalau berkelemumur,jgn beli syampu anti kelemumur..nnt makin banyak. try x lagi syampu loreal warna kuning oren? mmg bagus. mmg mahal sket...tp tahan lama. klu nk teknik jimat...wut cam org dulu2 laa. urut minyak,lurut2...lendir daun lidah buaya sket...utk lebat..or plg murah lurut pakai limau purut :D

Johann berkata...

aku pkai head n shoulder ok plak tot. Ape kata ko format je rmbut ko (ie bakar hingga hangus) hehehe..

AuRorA DiAnA berkata...

owh setuju ngn johann.
format rambut...ahaks

produk CNI mmg bagus gak, tp xleh dpt kat pasaraya biasa..kena pegi stokis CNI sendiri. atau pun pegi usha kat laman web CNI dulu

silver berkata...

cari shampoo yg ade tulis scalp care. kat stokis elken ade tapi brg mlm la...

'AQILAH berkata...

dah tak bagus selsun blue tuh, dulu ku pakai memang berkesan...

hurmm...dove?

Lady Under Attack berkata...

hahaha...teringat kat classmate sorang nih. dia pun jenis berkelemumur jugak. tak pasal2 dapat nickname : snowman.

miss noorul berkata...

tenyeh kulit kepala tu dengan hirisan limau purut... sangat berkesan, rambut saya ada kelemumur jugak tapi takla sampai tahap antartika k0t..hehe.. sekali pakai terus hilang kelemumur.. pakai dalam 2/3hari sekali.. insya'Allah hilang kelemumur tu..

am_am_am berkata...

seminggu sekali, amik olive oil campur dgn jus limau nipis, urut kat kepala.

Mantot berkata...

olive oil yang buat masak tu ke?sama ke?

limau purut dengan limau nipis sama ke?kang aku salah pakai ke..mana tau aku pakai limau kasturi ke,limau mandarin ke..

ambik limau nipis lepas tu perah atas rambut ke?ke nak kene perah dulu pastu campur air?

aku mmg blur sket pasal perubatan tradisional ni

bukan nama sebenar berkata...

woiii mantottt!!!

cuba ko pakai syampu "BAWANG"

jackie chan pun pakai ouhhh!!!

Tanpa Nama berkata...

btul2..bawang..xpun kalo ko nk yg lg bgus ko g yun nam la tot..hehehehhe

HafizChan berkata...

EUMORA

Tanpa Nama berkata...

btol2.. kalo da trok sgt tahap gaban.. g yun nam hair care je laa... x pon.. cm johan ckp laa.. format balik rmbut ko tu.. aku brani kerat jari laa.. kompem hilg kelumumur ko tu.. haha

arynet berkata...

haha.. betul ke jadi mcm ni? dan cuba Syampu Tracia? cubalah dan rasa kesegarannya.. hehe..

sreSHAziela berkata...

bro.. same er masalah kite.. mule2 ingat kelemumur.. tp makin lama mkn teruk.. pi jumpa dermatology.. sekali mmg sejenis sakit kulit.. skrg mmg totally ok dah..

try lah pi Ting skin & laser clinic.. kat jln imbi.. mmg terbaik.. syampoo dia pon best... berangin.. yg penting murah!

nughol berkata...

salam,
Kelemumur ni associate dgn seborrhea sjenis dermatitis dsebabkan oleh yeast. Kdg2 kita nk kurangkan simptom which is kelemumur tp xtau punca(root cause). bagi sy, baik kita fight the cause. kelemumur juga akan bertmbah teruk kalau hormon xseimbang, pengambilan karbo dan gula yang xbetul.

Dlm mencari syampu yg sesuai, baik u ambil some supplement spt EFA(flaxseed, primrose or salmon oil), vitamin B complex dan selenium.
* syampu yg ada aloe vera juga bagus sebab dia antiseptic n antiinflamotory.

Tanpa Nama berkata...

mantotttt..aku bru try shampu bawang..kalo elok aku blang sm kau ok..hehehhe..tp 1st tme pakai di cm byk kuarkan dandruff jd rmbut aku penuh ngn salji n aku kelam kabut nk bersihkan sbb nk g keje..makanya jgn gune sblm nk g keje..ujung mgu leh try kot..bau wangi dowh..aku suka..hahhaha

Sang Penulis berkata...

Bro, ni cara wa. Wa dulu alami masalah kelimumur yg agak serius.

Pastu wa amalkan, pakai shampoo Clear. Wa shampoo 2 kali sehari.

1st pagi2 mandi before gi keje.

2nd mandi malam time balik keje.

(btw, memang wa mandi 2 kali sehari je. Tu yg 2 kali sehari wa shampoo. Kalo wa mandi 4 kali sehari, mybe wa shampoo sampai 4 kali sehari kut.)

Dalam sebulan, boleh rasa perubahan. Try la.

Pastu bile benda tu dah hilang, lu jangan stop, just teruskan je sampai bile-bile.

am_am_am berkata...

a'ah, guna olive oil yg masak tu. beli yg carrefour/teso yg murah2 je.

limu nipis n limau purut tu sama kot. aku pun tak sure. tp, yg aku guna limau nipis. try tanye orang tua.

Tanpa Nama berkata...

i just nk add cket, erm.. limau nipis n limau purut x same,, senang je nk beza, limau purut,, kulit dye mcm b'kerutu2 cket,, p,, limau nipis,, licin,, ala,, yg mcm msk la,, i rase,, limau nipis,, x brape ssuai kot... i penah gune limau purut kt kpala,, n then,, okay la.. rase fresh,, p,, klau da truk mcm snow tuh,, x tau la kot...

Tanpa Nama berkata...

abg mantot...a friend of mine penah ade serious dandruff prob b4 dis...dia botakkan kepale dia...then ari2 gune limau nipis tu utk cuci kepala dia...pas rambut dia tumbuh tu, trus xde da dandruff...owh2...ag satu cube tukar ur hair gel...takut x seswai ngn u nye scalp...

schwarzkopf berkata...

mantot.. aku rasa elok hang beli shampoo dari brand schwarzkopf... aku p treatment kat kedai derrick and team and dia guna brand schwarzkopf...http://www.derrickandteam.com/.. lepas tu dia syorkan kat aku shampoo untuk ulit kepala aku... mmg aku byk kelumumoq seblom ni.. but skang ni mmg hilang masalah tu.. try lah... aku jus syorkan ja ok.. GUDLUCK

Yan berkata...

aku pun ada masalah macam ko ni dulu... macam2 shampoo aku cuba cuma head n shoulder agak sesuai dengan aku. cuma kena guna tiap2 hari dalam 2 minggu pertama (sehari sekali je..) & lepas tu dlm 2 atau 3 hari sekali la..

Pancasara berkata...

Try guna shampoo yang ada Ketoconazole. Ni untuk combat kelumumur dan masa yang sama dapat block DHT.

DHT ni berkumpul kat liang rambut...penyebab utama Male Pattern Baldness.

Pi mana2 farmasi, cakap nak Nizoral shampoo. Shampoo ni controlled medicine...harga pun mahal sikit tapi berbaloi.

Suma shampoo anti kelumumur yang kat pasaran tu kebanyakannya untuk komersial, padahal effectiveness agak mengecewakan.

Brand name Nizoral ni imported dari Belgium, kalau yang local pun ada, harga lagi murah...yang penting active ingredient dia Ketoconazole.

No visible dandruff lepas just one wash...boleh rotate dengan shampoo lain sebab Ketoconazole will stay on your scalp for 48 hours...meaning shampoo ni guna selang dua hari.

Good Luck.

ali nur farah berkata...

sangat kacak dan berkelemumur!!!

hahahahahahahaha...kecian kamu, tenyeh limau nipis boleh limau kasturi boleh, lemon boleh, limau purut pn boleh..mane2 pn boleh...sebab benda 2 kn citrus, berasid...amende ntah atok aku ckp tp yg penting jgn tuang asid kt kepala ko 2 sudah la ye..bahaha

tepet berkata...

Kelumumur aku jd teruk bila stress dan bila keje bertimbun. Mmg pakai syampu setiap kali mandi. Btw, aku pakai Head and Shoulder for men tu. Kdg2 blk kampung terlupa bawak,mmg amik limau nipis 3 biji kasi tenyeh kt kepala. Tengah gatal2 bila kasi tenyeh limau mmg feel lain macam. Pedih dan sedap. Biar lama sikit,baru mandi.

Gusni Yuliaza mail berkata...

Salam...awk masih ada masalah dandruff lagi? Sy nak rekemenkan 1 product and my personal guarantee, after 1st wash tak hilang jugak, sy akan pulangkan duit awk 100%....saya doq kat kajang, keje kat kl. whats'a[01137072967)//Liza

Gusni Yuliaza mail berkata...

Salam...awak masih ada lagi masalah kelemumur, masih tercari2 produk yg terbaik utk menyihatkan kembali kulit kepala awk....? Sy dah jumpa penyelesaian masalah kelemumur sy dan di sini sy ingin berkongsi penyelesaiannya. My personal money back guarantee if it doesn't work for you. Ada bran? Whats'app me at 01137072967//Liza