Mei 12, 2014

Orang Cina Yang Tak Sokong Hudud Kerana Takut Tak Dapat Buat Jenayah Sila Keluar Malaysia

Apabila diperkatakan mengenai hudud, tinjauan rambang aku menerusi penulisan kaum Cina kebanyakannya takut benar dengan hudud. "Tak mahu Malaysia terkebelakang! Malaysia kena progressif! Ini undang2 Islam jadi kenapa nak implement!"

Wahai orang Cina, jika kau adalah orang2 yang takut dengan hudud kerana kau takut ;

1. Ekonomi maksiat anda terjejas
2. Peluang anda main gadis Melayu hilang
3. Anda takut pusat spa tak menawarkan lagi perkhidmatan seks...
4. Sokong LGBT

Sila tolong keluar Malaysia dan pergi jadi warganegara lain, tetapi jika anda seorang Cina dan anda takut hudud dilaksanakan, tetapi anda masih;

1. Mencari apa jawapan kepada masalah jenayah yang makin meningkat?
2. Mencari jawapan kenapa masalah penyalahgunaan kuasa?
3. Mencari jawapan bagaimana keadilan mampu ditegakkan dalam negara?

Tanya diri sendiri, jika anda orang Cina tak nak menyokong kerajaan, tak nak diperintah oleh orang2 korup ini, apa yang perlu ditakutkan dengan hudud? Jika sistem sedia ada tidak berfungsi untuk membetulkan amalan negara kita, kenapa perlu takut ditukar? Adakah kerana adanya label Islam tu? Adakah kerana undang2 itu adalah based on agama? Undang2 sekarang ni, based on apa sebenarnya?

Jika anda tak buat salah, siapa pulak nak potong tangan anda? Jika anda tak mencuri, takkanlah akan ada orang yang suka2 nak potong tangan anda. It will always comes back to this questions; are you a criminal now? Do your life depended on crime to survive?

Jika ya jawapan anda kepada kedua-dua soalan tu, memang patutlah anda takut hudud tapi jika kau sama aje macam aku, yang sedaya upaya hidup takut nak mencuri, takut nak langgan pelacur dan takut nak makan rasuah...apa yang kau takutkan?

Hudud bukannya penyebab a civilization jadi runtuh, jadi teruk. Hudud doesnt make people thinks backwardly. People think backwards because they want to be backwards. Jika kita nak jadi progressive dengan hudud, there's a lot of ways to do it. A safer nation is good for everybody kan? Progressive!

Ramai orang gunakan label "backward ruling" dalam menjenamakan hudud. But here is the question ; what is the way forward?

Most of the law around the world are being ammended to support

1. Free sex
2. LGBT
3. Ridiculous human rights obligations
4. Invincibility for law makers

Kalau itu yang anda rasakan progressive, then we better not be progressing at all. You want a law yang prohibit same sex marriage atau yang promote same sex marriage? Maybe it is easy for you to say but fikirkan la anak kau. Fikirkan kalau anak kau gay. Fikir kan kalau anak kau nak buat sex change operation. Would you let him or her do it? Apa yang kau takut sangat?

This is a Muslim majority country. Kami tak nak LGBT. Kami tak nak perkahwinan sejenis berlaku. Kami tak nak penjenayah bermaharajalela tanpa hukuman. Kami tak suka bisnes pelacuran. Dan aku sure perkataan "kami" tu sebenarnya merangkumi ramai parents2 non-Muslim juga sebenarnya.

.............

Lagi satu benda yang aku dapat tangkap dari respon orang Cina; kebanyakannya risau the keepers of the law themselves yang tah hapa-hapa. Politician being politician, they will always try to find a way to escape and misuse the law. Tapi should that discourage you from supporting hudud? Ramai orang2 yang dah fed up mencari jawapan kepada segala masalah di negara kita dan selagi kita hanya bertindak mengekal dan mengubah undang2 sedia ada, takkan ke mana punya kerana kita seolah2 menampal perahu yang bocor di tengah2 lautan.

Orang2 Cina lah yang paling ramai guna CCTV dekat rumah, yang letak CCTV dalam kereta, yang pasang alarm, yang paling concern pasal safety, bela anjing kat rumah sebagai guard dog......kenapa? The law nowadays not enought aa to protect you?

...............

Jika isu hudud ini sengaja dimainkan hanya untuk memecah belahkan Pakatan Rakyat, it's okay. Aku tidak ada masalah jika parti2 dalam Pakatan berpecah hanya kerana tidak setuju isu hudud. Pada aku amat berbaloi perjuangan tu diteruskan kerana aku percaya, ramai dalam UMNO yang mempunyai pandangan yang sama mengenai hudud. Dua geng ni boleh bersatu sebab nak mengharapkan pemimpin2 sekular kita, agak susah.

Sekarang ni banyak pulak sesi dialog yang dimulakan oleh orang Melayu, orang Cina dan orang India nak berhujah mengenai betapa tak sesuainya hudud dilaksanakan di Malaysia kerana bermacam aspek antaranya; "bagaimana nak menjamin tidak ada berlakunya tekanan pihak tertentu dalam pelaksanaan undang2 hudud dan bagaimana nak menjamin takkan berlakunya ketidakadilan kepada orang bukan Islam?"

Undang2 sekarang adalah penjenamaan semula sistem perundangan British! Islam cant be worse than British kan? Melainkan anda percaya propaganda Amerika yang Muslim =Terrorist.

Bukannya semua orang bukan Islam tu penjenayah kan sebab lagi ramai yang baik2 dan elok2 berbanding yang tak elok. Jadi kenapa nak dipertahankan golongan minoriti ni wahai kaum Cina? If they are criminals, they SHOULD get the punishment they really deserved,  don't they?

Aku sangat sokong semua hukuman dalam hudud. Jika anak aku ditangkap berzina, kau nak rejam dia, kau rejam la. Kita sebagai bapak, kena pastikan dia membesar dan benci zina sebab aku sure, kita tak nak dia kena rejam. That's the beauty of hudud.

Itu adalah benda yang undang2 sekarang tak ajar kepada masyarakat. We live by fines, by money, by economic loss. But morally, we are at loss.

37 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Selepas 'will' dan 'do' sila guna root word ya mantot.

Tanpa Nama berkata...

Kah5 baik che gu..

Tanpa Nama berkata...

Apa lagi Cina mau?

Tanpa Nama berkata...

bro, bini ko chegu BI kan? pe kata ko mintak bini ko check dulu grammar every time b4 ko publish entry... ha ha ha...

Tanpa Nama berkata...

Pelik kenapa negara2 yang fokus pada pemulihan pesalah daripada hukuman berat lebih kurang kadar jenayahnya daripada negara2 hukuman berat.

Pasti sangatkah kau hukuman berat tu boleh turunkan kadar jenayah? Ada siapa2 dah buat kajian? Sokong dan laksanakan membuta tuli tanpa fikir kebersanannya pun tak boleh. Mana datang keyakinan kau tot?

Lagipun, undang2 Tuhan sempurna macam mana sekali pun, dilaksana setan tak guna. Luar cantik, dalam? Fikir balik betul2. Kau salah faham kenapa orang tak sokong. Kau tak dengar. Kau ingat diaorang serang agama kau. Diaorang cuma lindung diri diaorang. Cuba jangan emosi sampai jadi rasis.

Totol berkata...

Slm. Bro Anon 2:00. Belajar dulu sblm bukak mulut kalu tak nmpk benar kejahilan ko. Soalan ko... pasti hukuman Allah bukan hukuman berat yg mengurangkan jenayah. Tak perlu buat kajian. Keyakinan Tot sbb itu yg Islam suruh... dah cukup, else kufur. Psl perlaksanaan... semua dh ada guidelines dlm quran.... hadis. Kalu tak ikut bkn namanya hukuman Islam.

Tanpa Nama berkata...

Bersatulah wahai umat Islam d Malaysia ni, jgn berlengah2 lagi.... Jadilah ahlullah yg taat.. Bersatulah, laksanakan undang2 berdasarkan Quran dan sunnah....

Tanpa Nama berkata...

Pelajar sek:


kepada anon 1:17
aku tak suka cara ko tegur orang. dari situ nampak ko sebenarnya macam mana..cakap je direct tak setuju. inilah orang sekarang.

ini pendapat aku berdasarkan apa yang aku belajar, kalau salah betulkan. Hudud ini satu ketetapan daripada Allah S.W.T. Siapa yang menolak hukum hudud maknanya tolak apa yang Allah suruh. Dan nak laksanakan huduh ni bukan membabi buta bukan main potong tangan je contohnya, so jangan la takut,,ade rule yang Islam dah tetapkan. Buat hudud ni bukan suka2 je..ade HIKMAHnya..

tapi apa yang aku perhati,
semangat dah ada! nak buat tu perlu perlaksanaan..memanglah perlaksanaan tu dah tertulis semuanya macam mana...janganlah kefahaman ko tu pada satu sudut kecil je..buat cantik2 dulu kerangka..study dulu sesuatu benda tu..pastu tunjukkan apa yang nak dibuat tu.sebab kita dalam negara ni bukan orang islam je.. baru orang boleh terima! InsyaAllah kalau niat kita baik hikmah kalau tak kat dunia kat akhirat. yang penting jangan speak it out tanpa kerja tanpa usaha! tunjukkan jelas-jelas. nak buat semua menerima bukan senang beb atau group yang terima je ikut klu mcm tu. so, harap cuba fahamkan.

LASTLY,,, wahai saudara aku semua. kita ni semua seagama (yang berkaitan)..aku belajar yang kita tak boleh ade rasa benci pun kat manusia yang sama agama! sikit pon tak boleh ade! sebab ianya boleh jadi satu amalan yang makan hati kita and hapuskan semua amalan baik tanpa kita sedar.

dalam satu2 parti tu tak semestinya betul tak semestinya salah,, dan manusia tak dapat nak kenal pasti! walaupun dalam parti tu ade title Islam(contohnya). Sebab kita semua lemah. yang penting! doalah selalu.

"Ya Allah, tunjukkan lah kepada aku yang hak itu hak dan yang batil itu batil"

dunia sekarang ni penuh dengan ketakutan. aku ni pelajar sekolah lagi dan aku nengok buku dah buat aku pening dan nengok korang berbalah2 lagi buat aku nak gila tapi tak gila lagi..

Lastly, kadang2 kita kene rendahkan ego diri dan gunakan cara yang berhemah untuk tarik orang jadi baik macam yang kita rasa nak buat..bukan paksa orang tunjuk kita hebat! kebaikan pasti menang! pasti.. InsyaAllah, aku sokong hudud!

Tanpa Nama berkata...

Pelajar sek:

tiba-tiba aku rasa tak tenang dan nak datang sini balik beritahu kalau ape yg aku share diatas ni salah..maafkanlah aku yg hina ni. tunjukkan yg betul, sy budk bru belajr.

yang baik semuanya datang daripada Allah S.W.T

Tanpa Nama berkata...

Raja, sultan serta keluarga mereka tak kena hudud, jadi adakah mereka lebih tinggi dari hukum Allah? Anak kau kalau ditangkap zina sanggup kau suruh dia kene rejam? Cakap boleh lah brader.. Be careful what you wish for.. Kita orang melayu la, aku tak rasa ada yg tergamak nak tengok, apa lagi nak rejam orang sampai mati..
Lagi satu kalau anak lu kena rogol, lu rasa lu atau anak lu bole dapat ke 4 saksi lelaki yang beriman, yang menunjukkan kejadian rogol tu berlaku?

Menolak hudud tak bermakna menolak Islam.. Tak boleh guna common sense ke brader..

aku bukan M. Nasir berkata...

tanya sama itu HUDUD,
bila mau di impliment,
kerana itu ajaran-Nya kita patuh.

Tanpa Nama berkata...

kpd pelajar sekolah anon 6:01pm, adik, adik terlalu muda dan suci murni utk baca blog 'orang dewasa' ni, kalau setakat baca buku teks sekolah pun dah rasa pening2 lalat, jangan pula nak tambah pening adik tu dgn membaca blog politik dan komen2 yang menggunakan 'bahasa pasar dan jenaka orang dewasa' ni...dan bercakap kerkenaan teguran, budak sekolah sekarang rata2 tak boleh terima teguran dalam bentuk dan cara apa sekalipun, ego tak bertempat, so nasihat abg kpd adiklah kan, kalau ternampak teguran yg kasar, ambil saja bhgian mana yang baik dan betulnya, hiraukan saja bhgian yang kasar, tp hanya orang yang matang dan dewasa sja yang mampu buat mcm tu, budak sekolah seperti adik ni eloklah jangan masuk blog politik dan blog yang membincangkan hal2 orang dewasa yang sudah rata2 mempunyai kerja, tanggungjawab dan keluarga sendiri..dengar ckp abg ni ye adik, ini utk kebaikan diri adik sendiri..

Tanpa Nama berkata...

hahaha, bdk2x skola mane reti read between the lines dol..kalu dia cuba jugak read between the lines, msti salah paham punyer, jgn jd gila suda..tot, ko kne brtanggungjwb kalu bdk ni jd sewel sbb bace blog ko..hahaha

btw, aku sokong pendapat ko tot, hahaha..

Tanpa Nama berkata...

Kepada yang membantah hukuman hudud..

Intipati yang cuba mantot sampaikan adalah..."Jika anda tak buat salah, siapa pulak nak potong tangan anda? Jika anda tak mencuri, takkanlah akan ada orang yang suka2 nak potong tangan anda. It will always comes back to this questions; are you a criminal now? Do your life depended on crime to survive?"

Lagipun hudud hanyalah hukuman untuk kesalahan (orang islam) bagi :1. Minum Arak 2. Berzina 3. Mencuri 4. Murtad 5. Penderhaka, so ianya terkecuali bagi yang bukan islam.

Cuma yang saya lihat, isu yang dibantah oleh yang bukan islam (dan yang terlibat) bagi kesalahan 1 hingga 5 di atas, isu yang diaorang nampak ianya adalah sebagai MENYEKAT HAK ASASI MANUSIA. So adakah bantahan yang disuarakan oleh mereka ini juga boleh dianggap MENYEKAT HAK ASASI bagi orang-orang islam kerana hukuman hudud ini hanyalah untuk orang islam sahaja dan tidak membabitkan orang yang bukan islam pun..so apa yang perlu dibimbangkan dan dibantah oleh mereka? Siapa pula yang menjadi rasis dalam bantahan ini?

Tanpa Nama berkata...

Amerika mempunyai kadar jenayah tertinggi di dunia.Arab yang menggunakn sistem hudud anatara negara yang mempunyai kadar jenayah yang rendah.Biasanya peniaga kat Arab akan tinggalkan je barang dia macamtu dan pergi solat.Kalau buat kat Malaysia macamtu dah lama barang kau hilang.

Tanpa Nama berkata...

Hudud is for hypocrite..

http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2014/05/hypocrisy-of-who-do-ders.html

Tanpa Nama berkata...

Pelajar sek :

Ok, thank you abg yg caring. rasa disygi plak..tapi ak jenis tak ego..ak dgr je.. :) weyh doakan aku eh jadi manusia yg baik, berjaya, anak yg baik n berjaya dunia akhirat..hahaha blh plak berbalas komen kat sini..pasni bg no fone la best gak ade abg angkt..tak ponn ade abg mantot yg pervert ni..eww :P

Tanpa Nama berkata...

http://www.malaysia-today.net/an-open-letter-to-dr-dzulkefly-ahmad-and-those-in-the-hudud-committee/

Kalau ada hudud lagi banyak kes rogol tak selesai.. Ya lah mana nak cari saksi 4 orang bro..
Kalau lu dgn 3 orang kawan lu nampak kejadian rogol, lu biarkan je ke? Supaya lu 4 orang boleh jadi saksi...

TOP Auto Backlink High Quality berkata...

Very interesting article, I really enjoyed every article of this blog, and I learned a lot from here. Thank you for sharing with us. Visit my blog dofollow auto approve http://goo.gl/31NAio.

Tanpa Nama berkata...

http://bulletinoftheoppressionofwomen.com/category/countries/sudan/

Untuk penyokong hududddd...

Tanpa Nama berkata...

kepada anon 11:10 you really need a comeback to school okay

Kepada anon 8:37 anda punya komen tersangatlah saya sokong. Why people can't see this huh

karakas berkata...

Salam semua... cume nak mencelah... kat atas tu ade 2, 3 komen pasal rogol perlukan 4 saksi... kalau x silap saye la...yg perlu 4 saksi tu adalah zina... rogol bukan zina.. sila faham dulu erti rogol dan zina.. harap maklum...

Rakyat yang rindukan tanah air berkata...

Ade sesape kat sini yang baca dulu sampai habis pasal hudud sebelum datang komen?

mantot, ape yang ko tulis ade betulnya..

Dan aku bagi band 4 untuk english ko..heh

Tanpa Nama berkata...

Ade mantot kesah?? Hahaha

Tanpa Nama berkata...

Ko dh tau ke psl hudud secara keseluruhannya?klu xtau baik senyap.hudud ada mekanismenye.bukan mcm undang2 manusia.semua org tertakluk pd hukum hudud termasuk vip sekalipn.lgpn apa la nk heran sgt psl org melayu ni.dr dulu lg dh diajar 'biar mati anak jgn mati adat'.sggup mati anak utk adat tp xsggup mati anak utk agama??haha.now who got no common sense?

Tanpa Nama berkata...

Lihat statistik please..scandinavian country the safest country in the world..x perlu hukum hudud pun..lihat UAE kt mana dlm statistik..hukum hudud sesuai pd zaman nabi 1400 thn dulu..u all ni memahami teks agama secara literal..tu yg problem..kena sesuaikan dgn keadaan zaman..pastu suasana malaysia pn x kondusif utk hudud..ketidakadilan dan jurang ekonomi yg ketara..

Tanpa Nama berkata...

Sedangkan hukum hudud Brunei yg dijalankan pun da ade yg berbunyi x adil psl sultan sendiri kebal x boleh dihukum..acaner tu? Nnt bile da buat hukum hudud pastu x kurangkan jenayah gak..camne..alasan ape nk bg? Nnt jd mcm ade negara islam lain yg nk buat hukum hudud tp tetiba x jd psl x mampu nk laksanakn..kn da jadi aib pd agama sdiri..

Tanpa Nama berkata...

Xde sape suka kena hukum dgn hukuman dr kitab suci agama lain..mentang2 majoriti..nk paksa org ikut cara dan moraliti agama die..ko nk masuk syurga agama ko..ko punya psl la..aku nk msk syurga agama aku..payah melayu yg rasa bangsa dan agama die je btl..aku pun boleh kata kau kafir dan layak masuk neraka tuhan aku..

Tanpa Nama berkata...

Kalau undang undang nak ikut agama ak tp ko xde buat salah nak risau apa? Bkn mempengaruhi agama ko or menyekat peluang ko maauk syurga ko pon.. Ke ada benda yg agama aku kata salah tp agama ko kata boleh buat?? Aku rasa semua agama kata berzina,merogol,mencuri dan bercinta sesama jenis tu berdosa.. Eh.. Ke canne ni?

Tanpa Nama berkata...

Ikut undang2 agama korang ingat x bersalahan dgn pegangan agama aku ke? Bodo punya org

Tanpa Nama berkata...

Tapi,kalau Cina kat tempat aku(Sarawak)mostly sokong PASBecause diorang tahu hukum hudud takkan affect diorang.

Tanpa Nama berkata...

peljr sekolh:
aku dtng sini balik sbb aku dpt beljr sesuatu lepas habis lecturer tadi.


sebelum kita jadi manusia..means sekarang ni sebelum terlahir kat dunia ni..kita datang dan bermula dariNYA..Cuba kau fikirkan 100 tahun sebelum kau bernafas mcm sekrng ko kat mana? satu tempat yg kita tak tahu..dan tempat yg kita tak tahu tulah sebnarnya kita dah pun belajar tentang semua penerimaan ISLAM ni..kita percaya dan yakin dan semua apa yg Allah janjikan n tetapkan..

kemudia kita dilahirkan kat dunia ni.. seharusnya kita yakin dan percaya dgn Al-Quran macam yang sepatutnya waktu kita dilahirkan kali pertama dulu..

kenapa kene meragukan Al-Quran? sedangkan Allah dah tegaskan Al-Quran itu BENAR sepatutnya yakin dan percaya mcm hukum hudud ni.

bukti nak lagi kebenaran betul kew tak Al-Quran ni? sampai ade kajian yang kaji tentang nya...

sepatutnya takde karaguan lagi as muslim untuk percaya semua ni..

aku baru faham..sebelum ni aku denied..Astaghfirullah.
nak denied kebenaran sebab tak pasti?

Tanpa Nama berkata...

mmg la sbb kita trfikir kdang kala nk bt jahat jugakkn..

Tanpa Nama berkata...

aku sokong hudud n aku xpnah mencuri n xpnah cri placur.. sbb tu aku sokong.
klau rasuah xdak dkt malaysia ekonomi n bnyk bisnes cina xmenjadi..

Tanpa Nama berkata...

hypocrite bg org bukn islam jee.. mcm dh nk nmpk org yg start nk jd murtad dlu lakkn..

Tanpa Nama berkata...

inshaallah Allah s.w.t akan adakn 4 org itu.. yakinkah kamu dgn kuasa Allah s.w.t??? yakinkh kamu dgn islam jika tidak apa agama kamu sebenarny???

Tanpa Nama berkata...

Aku just terfikir:
Klu hudud mencuri potong tangan.. mcm mna dia nak keje nanti cari duit tuk mkn.. sape yg nak biaya..? Minta sedekah?. kdg2 tefikir.. korg yg nak apply hudud just becoz ia diasaskan oleh islam..