Februari 27, 2014

Tingkat-TIngkat Segan

1. Wati dan Ziana serta adik kecilnya berjalan di shopping kompleks.

2. Dari jauh mereka nampak samar-samar pelakon terkenal negara Azri Yaakob tengah berjalan keseorangan.

3. Mereka pun menegur pelakon itu kerana memang mereka berdua peminat dia siap beli DVD original lagi tu bang!

4. "Abang Azri Abang Azri, saya Wati dan ini kawan saya Ziana nak mintak bergambar sama2 boleh?" tanya Wati. Adik Ziana yang baru 5 tahun hanya melihat dari tepi.

5. Oleh kerana menjaga status selebriti, Azri pun mengiyakan sahaja kerana dia sebenarnya tengah mencari kekasih hatinya yang hilang ketika sibuk bershopping sehinggakan telefon pun tak angkat.

6. Wati pun berdiri rapat dengan Azri. Ziana ambil dulu gambar. Kemudian giliran Ziana pula bergambar. Habis berlaga pipi dia dan Azri.

7. Azri yang sudah biasa keadaan sedemikian hanya senyum.

8. "Abang jalan sorang aje?" tanya Ziana. "Tak, dengan gelfren saya tadi," jawab dia. "Ok ya, saya nak cepat! Take care ya," beritahu Azri.

9. Azri bergegas pergi. Mereka cepat2 membelek gambar yang baharu sahaja ditangkap. "Ni kalau aku bagitau Yaya ni mesti dia mengamuk dengan dia, dia kan suka betul si si Azri ni?" kata Wati.

10. Mereka pun menyambung langkah. Tah apa untungnya mereka hari tu, untuk kali keduanya mereka berjumpa lagi seorang selebriti pulak tidak lama selepas itu. Adik Ziana hanya menurut aje langkah kakaknya.

11. "Eh, ni kan Ustaz Dan Danish? Yang selalu ajar mengaji waktu malam dekat TV tu?" tanya Ziana. "Ye la. Dia la tu. Bukan ke dia dah kahwin ke? Apsal dia jalan sorang aje tu?" bisik Wati.

12. "Kau nak bergambar dengan dia?" tanya Wati kepada Ziana. "Takpelah. Segan aku. Dah la aku pakai camgini aje," ujar Ziana.

13. Ustaz Dan pun hilang dari pandangan mereka berdua. Wati dan Ziana hanya memerhatikan kelibat beliau berlalu pergi.

14. "Kau ni, kenapa segan pulak? Dah melepas peluang, bukan senang nak dapat face to face dengan dia?" tanya Wati.

15. "Dia Ustaz la kak oi! Malu la nak tegur dia," jawab Ziana.

16. "Kalaulah semua orang ada rasa segan dengan kakak macam kakak malu dengan Ustaz tu kan bagus?" tanya adik Ziana dengan wajah yang cukup innocent.

17. "Kau balik sendiri lepas ni!" marah Ziana dengan ayat ikhlas adiknya.

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Deep entri ini. hehe.
Tahniah.

Shy Syaz berkata...

bak kata abah aku sebelum ni..
'kita boleh tipu 1000 orang kat dunia ni..tapi kita xkan boleh tipu diri sendiri'

hohoho

Tanpa Nama berkata...

KESIMPULAN NYE PIKIR2KAN LA

hikari berkata...

macam sial punya segan hahaha..

Tanpa Nama berkata...

Kah kah.. Dgn tuhan dia x malu juga..

zara aulia berkata...

budak kecil tak leh jujur ikhlas..thumb up dik

raa berkata...

Artist disanjung dan dijadikan role model..