Februari 26, 2014

"Siapa Felixia Yeap NI? Apsal Tiba-Tiba Dia Lagi Muslimah Dari Perempuan Muslimah Ni Sis?"


Ini contoh2 komen yang aku dapat bila aku timbulkan isu hijabista atau "perempuan bertudung complicated yang dahagakan perhatian." 

Komen 1 :
Cetek nya otak. Ada buah zakar dan sperma...so? Dia bawak keluar kan ke? Reality Islam banyak pakai mentaliti Arab yang cenderung pada pemikiran sehala (one track mind) dan malas berfikir secara mendalam. Kita ikut membabi buta. Jangan marah jika ada Melayu kita yang menolak ugama disebabkan kesempitan pemikaran penyampai agama.

Komen 2 :
I think it's sad that you had to pick this at the topic. It's come to a point where right now there are ladies out there who want to wear hijab but are now being flogged just because they appear to be "seeking attention" ? Dude, these " attention seeking" hijabistas may help attract more ladies into wearing the hijab. Which comes to.. are you helping society change with your opinion? If you're not, you've just comitted a sin by posting this opinion of yours condemming people who might have had influence on other ladies into wearing hijab. Don't be so shallow my friend.

Komen 3:
kalau awak bagus sgt, apa yg awk dah buat utk membanggakan bangsa melayu? emm.. maybe awk berjaya utk menambah kemunduran melayu je kot.. good job!

Komen 4:
suka betul kau perlekeh org melayu yg buat silap kan.. kau perfect sgt kot.. setanding org kapir yg pandai n genius tu kot.. kalau kau xsehebat tu, xpayah la nak pandang rendah kat bangsa sendiri.. bantula kaum kau yg 'bangang' ni utk naikkan martabat kaum kau ni.. mmg mudah memperlekeh n mengutuk, tp pkirla bijak xbijak tindakan tu..sekian

Komen 5 :
kau sama je mcm pakcik guard kat tmpt aku.. pemikiran kau maksud aku,, kalau melayu buat silap skit, tegur mcm berani sgt. kalau cina, hampeh.. takut lak nak tegur kan.. bangsa lain kan MULIA sangat pd mata kau.. bangsa kau ni je yg HINA n LAYAK. tau x cina maju sbb dia support bangsa dia.. bkn mcm typical malay mcm kau.. yg malu dgn bangsa sendiri.. bina la jatidiri dlm diri kau tu ye..

Komen 6 :
Abis kau lebih suka tgk org x pakai tudung ke? Boddoh punya blogger!!!!

Komen 7 :
at least dengan adanya ikon2 wanita hijab tu dapatlah menarik adik2 dan para remaja untuk gemar menutup aurat. mula2 mungkin niat nak ikut ikon mereka sahaja, tapi slow2 mereka akhirnya akan menutup aurat itu kerana Allah. kau ni mantot semua benda nak kondem. baikla ko kondem majalah mangga atau perempuan2 yang masih tak menutup aurat yg lebih ramai kat luar sana tu. bangang punya mantot

...............

Aku harap, semua pemilik komen yang aku listkan ni, tolong tengok gambar kat atas tu dan kaji kenapa aku letakkan gambar tu untuk menjawab respon2 kau. Dan lagi satu, ada ke patut kau suruh aku kondem Mangga? Kau first time masuk sini? Kau tak tau ke aku adalah orang2 yang sanggup mati dulu sebelum aku kondem majalah Mangga? Aku assume kau first time masuk sini, jadi aku bagitau kau satu rahsia ;

Aku adalah Presiden kepada Kelab Peminat Majalah Mangga Malaysia Barat. Hobi aku adalah "berenang untuk kesihatan,"

.............

Ada orang tanya aku apa pandangan aku dengan Felixia Yeap.
Aku bagi kau pandangan dia terhadap aku.

"Kelakar giler!"



Felixia Yeap kata aku kelakar....giler.

Aku boleh bayang la dia tengok smartphone, ketawa2 kecil sorang, membaca ayat2 yang aku tulis tiap hari tanpa jemu...sambil membayangkan tiap2 ayat aku seolah2 melodi indah yang membawa sinar kasih dalam hidup dia. Jadi aku kena defend dia.

Kau tulis; "Sebab nak jadi star jugakla Felixia Yeap ni gedik berhijab tanpa convert dan ramai pulak yang Bela dia atas nama menyokong saudara baru which is she's haven't convert yet. Kalau dia ikhlas tentang Islam rasanya tak perlu kot nak post segala benda tentang agama yang dia baru belajar dan masih lagi dangkal dan atas controversy ini tiba2 dia menjadi icon muslimah even she's not yet."

Kau tau apa problemnya dengan pemikiran kau ni? Ayat ni ....."Felixia Yeap ni gedik berhijab tanpa convert" Problem anda adalah anda rasa hijab itu milik wanita Islam. Problem lebih besar adalah anda merasakan Islam adalah hak orang Melayu.

Jika seorang amoi pakai menutup aurat yang sempurna adalah satu kontroversi kerana dia belum kembali kepada Islam......apa label yang sesuai yang boleh kita letakkan kalau sekumpulan Muslimah yang dah sah2 Islam tapi ajak gadis2 lain pakai style hijabista dengan seluar legging?

Satu tragedi dunia besar-besaran mega apokalipstik?


Sapa pakai macam kat atas ni gila. Sama gila macam TPM yang angkat tangan amoi sebab nak menunjukkan keakraban politik.

51 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

pemilik komen2 tu sah2 ler pakai ala2 dalam gambar tu...ngah ngah ngah...
hodoh wehhh...tambah yg balut2 cam sarung nangka...kekekeke....

Tanpa Nama berkata...

sapa mkn cili dia trasa pedasnya.. sekian

Tanpa Nama berkata...

Hahahahaaa dia marah la tot ko kutuk skinny jeans, legging, jegging dia whatsoever tu. Tak urban tau pakai tudung ngan baju seluar polos. Haha

Tanpa Nama berkata...

Sapala nak ngaku dia bodoh n bongek.. dari latah mereka sudah cukup utk kita katakan.. malula dgn felixia makcik, adik nkakak yg berhijab separuh bogel..

onlajer berkata...

hahaha gua nak troll lah komen semalam

muhammad hatim berkata...

bab mangga tu gua sokong !!! kami adalah mangga fans club , mantot presiden

bnbiul berkata...

Oh tidak ada mami lembu tersengih kat belakang mantot sambil tersenyum simpul macam kambing.

Tanpa Nama berkata...

Aku pon pelik dgn trend hijabist..ntah hape2..aku sendiri malu nak pakai mcm drg..

beSEDERHANAlahkawan..itu yang Islam nak..

yang kapir nak ..jajah pemikiran korang..tengok drg dh berjaya ubah gaya pakaian korang..

plain83 berkata...

picture last skali tu... oh MY EYESZZZ!! aliens from planet zorg...

plain83 berkata...

oh wait, on second thought, they're POWER RANGERS versi hijabistas! LoL!! XD

Tanpa Nama berkata...

Jika anda adalah golongn pengomen dia entry diatas anda mmg lawak,,n jika anda baru baca blog ni n komen bab mangga ..anda mmg loser..hahahha.ko silap masuk port..ni blog pngemar tegar mangga yg mnyokong pemikiran islam madani..hahhaha...lagi 1 hijabista yg trasa bang tot kita ni..kalau u bergaya tapi masih dlm landasan syariat islam nape nak rasa terpukul,,ye idak..toi tak..kalau kata nak menarik golongan muda berhijab nape tak mnarik kearah menutup dgn betul bukan membalut dengan ketul,,nmpak tak bezanya? nmpk? kalau rasa masih betul n masih nak mnempelak cik tot ni..teruskan..sok kena palu dlm kubur try la tempelak malaikat..lu pehal..ada beran time tu?

Abg Jamil berkata...

Bertudung pakai legging, ibarat menutup "urat" buakan menutup "aurat"..

jay berkata...

hilarious... dah agak dah entry kemarin boleh hit

Tanpa Nama berkata...

sah yang tukang komen tu memang pakaian macam tu.aku yang perempuan ni pun tak gemar pakai tudung pink baju hijau seluar skinny kuning bajet stylista.macam orang kena mangsa fesyen je

Tanpa Nama berkata...

alaa .. tukang bancuh simen putrajaya pun ada opinion jugaaak .. ekekekekeke

Tanpa Nama berkata...

Khas buat pemberi komen yang bang tot include dlm entri ni,

MACAM MANA MELAYU NAK TOLONG MELAYU KALAU DAH KENA TEGUR SIKIT, BARU NAK BAGI NASIHAT SIKIT, TERUS NAK AMUK. MELENTING. CONTOH, KORANG LA. TEGURAN AND SINDIRAN YG ABANG TOT NI KASI SURUH LU ORANG PIKIR. KALAU TAK SETUJU JUST BECAUSE HE CONDEMN THE WAY THE MEDIA PORTRAYING THE SO-CALLED MODERN HIJABISTS, KORANG MEMANG ADA MASALAH KEFAHAMAN TUNTUTAN SYARIAT ISLAM DALAM MENUTUP AURAT. RASULULLAH SAW SENDIRI MENEKANKAN KESEDERHANAAN DALAM SEGALA SEGI. PEMAKAIAN ADALAH ANTARANYA. RETI?

Tanpa Nama berkata...

Khas buat pemberi komen yang bang tot include dlm entri ni,

MACAM MANA MELAYU NAK TOLONG MELAYU KALAU DAH KENA TEGUR SIKIT, BARU NAK BAGI NASIHAT SIKIT, TERUS NAK AMUK. MELENTING. CONTOH, KORANG LA. TEGURAN AND SINDIRAN YG ABANG TOT NI KASI SURUH LU ORANG PIKIR. KALAU TAK SETUJU JUST BECAUSE HE CONDEMN THE WAY THE MEDIA PORTRAYING THE SO-CALLED MODERN HIJABISTS, KORANG MEMANG ADA MASALAH KEFAHAMAN TUNTUTAN SYARIAT ISLAM DALAM MENUTUP AURAT. RASULULLAH SAW SENDIRI MENEKANKAN KESEDERHANAAN DALAM SEGALA SEGI. PEMAKAIAN ADALAH ANTARANYA. RETI?

hafis berkata...

Yang problemnya kat malays ni. beriya iya post sana sini. bangga dengan felixia laa. puji cantik laa. doa dapat hidayah laa. tak salah. tapi tak payah laa hari. macam haram. diri sendiri solat pun ntah macam mana. tak kira lagi subuh. haish.

Osman Jailani berkata...

hahahaha sendiri tak tau sejarah bangsa melayu.. pastu mengamuk konon tak angkat bangsa... baca sejarah elok2... bangsa melayu skarang je rendah martabat yang terasa dirinya hina... bangsa melayu sebelum penjajah bangsa yang tinggi martabat.. yang komen mantot tu bila pikir bangsa tu agama... agama tuk privilege tuk bangsa tu yang meroyan tu....

Tanpa Nama berkata...

Agaknya yg suruh komen magga tu, majalah mangga yg letak gambar artis seksi2 tu... Bukannya mangga yang komik tu..

Tanpa Nama berkata...

Aku ni org melayu tapi aku malu dengan bangsa melayu zaman skarang.....bodoh yang amat.....kalau boleh tukar bangsa....dah lame aku tukar jd cina......

Tanpa Nama berkata...

Aku bagi satu like...

Tanpa Nama berkata...

Teruskan tulisan ko tot. The community needs more slapping in the face. Zaman ni zaman ikut-ikutan, mudah sesat. Dan saya percaya benda trending/ikut2an ni antara penyakit yang buat satu2 masyarakat lemah. Mengurangkan sifat posers/wannabes dan ajar niat/cara yang betul bukan langkah idealistik tapi pragmatik.

Tanpa Nama berkata...

bile kau post pasal bende2 cmni mesti ramai yg kondem.. especially pompuan... aku x tahu kenapa

Tanpa Nama berkata...

admin tegur tanda syg pd bangsa dia,,,yg xpaham tu xtahu la nak ckp ape,,nape la jd manusia,,owh lupa melayu

Tanpa Nama berkata...

admin tegur tanda syg pd bangsa dia,,,yg xpaham tu xtahu la nak ckp ape,,nape la jd manusia,,owh lupa melayu

Tanpa Nama berkata...

Aku rasa agak susah sket nk perbetul,tgk la mcmana si ustzh syarifah kasif mengaja Quran di tv,jubah ketat tudung mak aiii sanggol,bole ok tegor sket tot?ustzh tuuuuu

Tanpa Nama berkata...

bangang punya mantot. kutuk tpm pegang tangan pompuan... habis kau ingat idola anwar kao tak pegang tak salam tangan perempuan2 cina dap utk tunjuk keakraban politik?

Tanpa Nama berkata...

SETUJU

Dan saya akan bertudung bila saya rasa ikhlas untuk melakukannya, bukan sekadar untuk berfesyen atau masuk dalam kelompok hijabista tersebut.

Tanpa Nama berkata...

Aku tgk bintang mencari bintang haritu. Ada satu group nk duduk bawah adlin aman ramli. Katanya diorg nk belajar dari adlin. Tp bile adlin tegur je, terus mcm melenting. Katanya msh hijau la, tunjuk ajar la kalau diorg slh. Tp bile kritik sikit lgsg xblh tetima. Lgsg xblh interpret kritikan sbg satu pembelajaran.Mngharap adlin suap bulat2 segala ilmu yg dia ada.

Xda kaitan ngn post dia atas. Tp point aku adalah most melayu xsggp dikritik. Xsnggp di label kurang pandai walau pada hakikatnya bodoh sosol. Melayu selalu menafikan hak org lain utk nasihat org lain. Contohnya kalau kau bkn ustaz, apa hak kau nk nasihat aku psl agama. Kau bkn mk bapak aku, apa hak kau nk jalang aku, etc. Bkn kita ni celik tp buta

Sophie Al-Yahya berkata...

Aku pun bertudung, tapi aku rasa pemakaian aku pun tak sempurna dari segi agama. Somehow aku tak terasa langsung dgn penulisan Mantot. Sebab aku rasa ada benarnya. & buatkan aku sikit sebanyak nak berubah slowly. Aku memang suka pemakaian Heliza. barulah perfect (kecuali contact lens mata besar dia yg aku rasakan sedikit over) *tetiba*

Macam mana pun, gejala Hijabistas ni bukan sahaja melanda Malaysia & Indonesia sahaja malah di England juga sama. Pening kepala aku make up dia sahaja tebal nak mampus, bulu mata pun kalah Rozita. Mahu mengamalkan modesty tapi aku pun tak paham kenapa kena make up terlalu tebal & barang perhiasan begitu sarat.

Aku yang dilahirkan Islam pun boleh confuse inikan pula orang yang baru nak mengenal Islam. Sure tertanya pemakaian sebenar wanita Islam tu camane.

Fira Hilwa berkata...

Komik tu org panggil "manga" la, awak. bkn mangga.

Fira Hilwa berkata...

Aku pun tak paham kenapa ada pengomen2 begitu yg menyokong pemakaian cara 'sesat' @ mereka2 ini lah yg menunjukkan hadith2 Rasulullah tentang tanda2 kiamat itu adalah BENAR! Tanpa golongan2 ini sampai sekarangla kot org cakap agama Islam ni tak betul semua & aku harap aku bukan salah seorang daripada org2 yg membenarkan kesalahan orang lain. takut ni! bila dah nak akhir zaman camni macam2 terjadi. benda pelik2 je... sampaikan org tak kahwin pun org dok hina2 *eh? terselit pulak :p*

eddeved berkata...

bro, aku cuma nak komen yang atas tu pasal orang melayu tolak agama...aku terasa bro. aku tolak agama sebab agama tu dalam bahasa sanskrit maksud dia "tak pedulik". aku cuma ada "pegangan" (deen) dalam Quran, Allah dah redho Islam sebagai "deen" bukan A-GAMA. Islam sekarang dah lebih kurang sama macam Jahilliyah Mekah sembah Latta wal Uzza. Maaf bro, sikit-sikit rujuk Thobrani, sikit-sikit rujuk Syafie...bukan ke depa dah tak ada? yang boleh rujuk Quran aje bro...orang yang hati ikhlas hari-hari zikir aje yang faham maksud Quran bro...tak payah tunggu Tuhan Thobrani, Tuhan Syafie nak kasi explain bro...apa? nak report JAKIM? report tak ada hal...

Tanpa Nama berkata...

Kalau tuan pandai set tafsir Quran tkpa lah...bg auk yg ilmu tk seberapa Lehigh bail mnjadikan ulama besar sbg rujukan( bukan bertuhankan) agar tk lari Dari roh Islam yg sebenar....diharap tuan tidak tafsir Quran mcm kassim Ahmad tafsir

Tanpa Nama berkata...

Ngam. Melayu mmg perlu ditampar utk sedar. Teruskan bro. Jgn amik hati ngan komen yg negatif tu. Sebab kalu ko amik hati ko sama cam diorang jugak... takleh dikomen. Sama gak ngan yg komen2 yg bersifat defensive mempertahankan ko.... hakikatnya Melayu tak boleh terima komen.

Tanpa Nama berkata...

aku setuju dan aku support mantot,cara dia memandang dan sarkastik tentang sesuatu isu is a good wake up call untuk mereka yang masih leka dengan ape ada keliling mereka...dan dia berani kerana dia ada stand dia sendiri,we need more Mantot

Tanpa Nama berkata...

Bodoh sosol. Hahaha terbaik untuk melayu bingai zaman sekarang. Kahkah

eray ayang berkata...

aku suka, aku suka...

kat jat dapat pegang ketiak je

Tanpa Nama berkata...

Komen no 1 satu..aku rasa lahh..aku rasalahkan ,kalau salah tlg tunjukkan...samaadai dia feminist terrorist atau anti hadis punya barua....lolz

Tanpa Nama berkata...

mantot ni kira blogger yg orait sbb boley trima komen & pendapat org lain, siap bukak ruang komen ni kt anon lg, kira dia ni bagus la, brani & xde nk syiok sndri, die msih amik port apa yg org lain pikir akn sesuatu isu yg dia bangkitkn,xkira la yg mengarut ato x..teruskn mantot, aku bg ko 1 undi mantot, sbb ko x syiok sndri..ha ha

Mohammad Khaidir Nahar berkata...

Bagi aq...race ke kaum ke...tue semua mainan dunia...yang penting agama kite..islam..susah orng yg taksub akan bangsa...tpi agama dia letak no 2...nie yg jdi racist kat bngla wlpn bngla tue islam...manusia smua same traf..jgn nak bngga akan melayu..tpi bngga lah dgn name islam...allahuakhbar

Mohammad Khaidir Nahar berkata...

Bagi aq...race ke kaum ke...tue semua mainan dunia...yang penting agama kite..islam..susah orng yg taksub akan bangsa...tpi agama dia letak no 2...nie yg jdi racist kat bngla wlpn bngla tue islam...manusia smua same traf..jgn nak bngga akan melayu..tpi bngga lah dgn name islam...allahuakhbar

Tanpa Nama berkata...

Ketahian apakah yg korang marah sgt kat mantot ni. Dh point dia bnyk yg betul, so jgn sentap sgt diiikkkkk...

Tanpa Nama berkata...

eddeved,
biar aku jwb komen ko.

1-kalau nama ko dalam bahasa sanskrit bermaksud 'najis' ko nak buat apa?kalau dh tukar nama baru tiba2 nama baru ko bermaksud 'tahi' dalam bahasa lain ko nak buat apa?sila fahamkan konsep maksud sesuatu perkataan dalam berbagai2 bahasa ni.

2-Imam syafie ialah salah seorang yg menghuraikan maksud tersirat dan tersurat dalam al-quran.kalau refer pd imam syafie sama juga macam refer pd quran.ko hebat sgt ke smpai faham semua isi al quran?

3-tak payah citer mcm hebat sgt la nk suruh report JAKIM.Ko pun tak berani pakai nama sebenar.

mie berkata...


Kah..kah..balun tot jangan tak balun.
Pemikiran ape tah melanda puak2 ni.

Org bukan islam nak tutup aurat pon salah. Kenapa nak paksa dia masuk islam dulu baru boleh pakai hijab? Haish.. sejak bila pakaian menutup aurat jadi milik orang islam je? Orang bukan islam layak pakai dedah2 je ke? Suka sangat ke tengok orang bukan islam pakai macam cawat seksi meksi cam biasa kita tengok skang ni?

Macam mana la orang bukan islam nak suka berkawan dengan orang islam yang camni? Kuno betol.. please la. Camni ke nak dakwah orang ke arah islam atau kebaikan?

Tanpa Nama berkata...

hehehe..nak mengomen jugak ni..yg bukan islam tutup aurat..ada orang sakit bontotnyer..nak kena islam dulu baru leh berjubah bgai ek?..so kalau dia non muslim dia digalakkan mnayang lurah & membuatkan nafsu smua org parah? ok non muslim tak boleh pkai jubah bagai sbb dia bukan islam..so cmno lak yg muslim tapi berpakaian ala2 non muslim..emm ajib gotr tolong jawab leh??hahahhaha

Tanpa Nama berkata...

yang komen beria marah kan tot tu maybe belum cukup paham definisi hijab dan aurat.berhijab tak semestinya menutup aurat.tak pakai hijab pon tak semesti nya dedah aurat.contoh nya serkup kepala dengan timba sampai kedada.still tutup aurat.so yang butthurt tu kt tot tu aku paham la kenapa :)

Tanpa Nama berkata...

Aku bagi dua like.......

Tanpa Nama berkata...

Betul tu..... Ingat pakai tudung tak wajib yg wajib tutup aurat ingat ni sampai mati ingat....... tak kira la nk tutup aurat dgn apapun pakai daun pisang pun tak pa..... pasal majalah manga tu lupa 2 kan la tu kisah silam dia... org tu bru nak mengenali islam sepatutnya pimpin kearah kebenaran bukan menghina n ckp benda tak baik cuba 2 la bersifat jgn ikut nafsu bila komen tkut jdi fitnah pula ingat juga dosa fitnah lebih kejam dari membunuh (kebanyakan sahabat nabi sebelum kedatangan islam, non Muslim )

elliezamaizura berkata...

Elakkan lidah kita dari memFITNAH sesama kita kerana FITNAH itu umpama membunuh secara perlahan2..dan natijahnya. Mangsa FITNAH itu..tidak hidup dan tidak mati..senang citer..mangsa fitnah itu akn hidup mcm ZOMBIE..terasa berdosa tak??? Fikir2kn la...