Ogos 24, 2011

Cerpen 15 : Karier Dunia Atau Karier Akhirat?

"Mak,saya tak tau apa nak buat lagi mak..." kata Farhan.Farhan hanya mengangguk kepala mendengar.Beberapa minit kemudian,telefon bimbitnya ditekan menamatkan perbualan.Farhan tersandar di sofa di ruang tamu rumahnya.Dia melihat jam dinding,tepat pukul 10:00 malam.Anaknya terbaring di sebelahnya.

Kedengaran bunyi kereta sedang masuk di garaj rumahnya.Lampu dimatikan.Pintu dibuka. Zainab melangkah masuk.

"Zai, awak pegi mana ni? Malam baru balik. Saya dengan Emma makan nasik dengan telur goreng aje malam ni..." tanya Farhan.

Zainab renung wajah suaminya tanpa ada rasa bersalah."Awak tu,saya dah ajar awak masak sikit-sikit..bukannya nak buat.."

Farhan diam."Kenapa saya call awak tak dapat?"

"Ni haa..bateri saya habis!" kata Zainab sambil menunjukkan telefon bimbitnya."Dah la...saya dah balik dah ni..abang tak payah la bising-bising...saya penat. Takkan abang tak paham kerja saya macam mana?"

Farhan mendukung anaknya lalu meletakkan anaknya di atas katil bilik Emma.Farhan tersenyum melihat Emma.Kedengaran bunyi shower dibuka. Farhan mengeluh sambil duduk di sebelah Emma yang sedang tidur.

Beberapa minit kemudian Zainab keluar dari bilik air.Farhan melangkah masuk ke arah bilik tidur mereka lalu duduk di atas katil.

"Awak dah solat Isyak?" tanya Farhan.Zainab menggelengkan kepala."Nanti solat ye?" pujuk Farhan.

"Maghrib tadi solat kat mana?" tanya Farhan lagi.Zainab senyap saja tanpa apa jawapan sambil menyikat rambutnya.

"Zai...?" Farhan bertanya semula, lembut.

"Saya tak solat Maghrib....tadi meeting terlajak dari ke petang sampai 9 lebih.." jawab Zainab.

"Situ tak ada surau ke?Takkanlah tak boleh berenti sekejap semayang ni?" tanya Farhan kepada isterinya lagi.

"And ask my boss to hold the meeting just for me?" tanya Zainab semula.

Farhan terdiam. "Takkan la diorang semua tak solat?"

"Nope...none..." jawab Zainab.

"Kalau dah macam tu...kan lagi baik awak resign aje...tak elok kerja tempat-tempat macam tu.." tegur Farhan.

Zainab mendengus,"..here we go again with all the 'resigned' talk..Abang...it's not easy for us to live in KL with only one salary ok!" Zainab berang."I've told you about this a lot of time before!"

"Iye Zai..tapi kalau dah macam tu..terpaksa tinggal solat..terpaksa burn benda wajib...tak baik," Farhan mempertahankan dirinya.

"Look Farhan..." Zainab melenting. "If God betul nak bagi kita rezeki...kenapa dia suruh kita kerja? There are so many things in our religion that makes our life impractical! Have to cover these..have to do this..shouldn't do this and that.."

Sambung Zainab menghela nafas," kalau I tak join meeting tu...my promotion will be jeopardized. Kalau I pegi solat masa diorang tengah meeting, macam mana pulak kalau ada orang lain yang propose idea dia dulu dan cantas I punya chances?" Zainab betul-betul marah sambil matanya tepat terjegil ke arah Farhan.

" If I do what God intend me to do...macam mana kita nak tambah rezeki kita? Macam mana duit kita nak bertambah kalau I solat? You tell me? How?" tanya Zainab.

Farhan terdiam.Dia memang akui perlukan isterinya bekerja kerana beban kehidupan di kota agak sukar untuk dihadapi keseorangan.Sayangnya,dia tiada jawapan untuk soalan Zainab sebentar tadi.

"So..tell me? Macam mana Allah nak bagi u duit kalau setiap masa dia mintak u ingat dekat Dia? Macam mana u nak dapat gaji kalau time meeting jatuh masa solat maghrib? Tell me because I can't see how!" tanya Zainab separa menjerit.

Pintu bilik mereka terkuak perlahan.

"Mak..abah...Emma terjaga..." Emma melangkah masuk lalu terus memeluk ibunya.
Farhan tidak mampu berkata apa-apa.


33 ulasan:

mr edz berkata...

aku nak cerita rosmah...

mrs.spicy berkata...

sedihnye kalau betul2 ade orang macam zainab ni...tapi lagi sedih jadi farhan...

Rai berkata...

aku rasa kalau aku yg cakap tu dah lama patah 2-3 batang gigi kena lempang ngan laki aku..tapi confirm aku takkan cakap punya..

kesian org macam ni..ni sama kes macam org takut nak derma sbb takut duit abis..hehe..

~nadyahoney~ berkata...

dia tak rasa yakin yang rezeki semuanya dari Tuhan..bukan dari kederat dia jer..klu Tuhan tak izinkan, xde rezeki jugak..

Cik Siti Fairuz berkata...

pang!!

cube teka..itu bunyi ape?
(A) pintu ditutup deras
(B) pukulan manja kat pungkuk Zai
(C) mereka berdua "gimme five"

Farah Awang berkata...

this is the truth
memang ada manusia cmni
especially yg workaholic

muhsin.aminudin berkata...

ni yang jadi bila liberalism and kapitalism masuk Malaysia. agama dan kehidupan duniawi dipisahkan.

Tanpa Nama berkata...

betul ke ad org macam ni.. typical minded... ak n husband dua engineer berjaye kat established company... tp x penah la mcm ni.. sedeyh ak bace anggapan sesetengah org terhadap professionalis.. mcm drama.. kalao org kaye je sosial lebeyh.. tp ni hanyelah ceritakan... boleh jadi kan teladan...

ak n family buat semua bende wajib Alhamdulillah... tapi yg sunat buat juga bile termampu.. mase ngan anak2 n family mmg lebih la xde la blk malam je... tapi kadang2tetap terase mengejar dunia lebih dari mengejar akhirat... astaghfirullah...

-siti salimah-

adanhayad berkata...

tudia. realiti kehidupan...

HappyIrfa berkata...

nauzubillah..janganlah jadi macam si Zainab..nama kemain elok gitu pulak jadinya :-(

saya percaya ada kes sebegini berlaku di luar sana

Master Yoda berkata...

Kak/Puan siti salimah,

Situasi mcm ni memang ada...sekian, thanks...

Nauzubillah

LydSunshine berkata...

Pastu? Pastu? Apa kesudahan dia? Apa yg Farhan jawab?

jas berkata...

this things happen. lagi2 kat malaysia. hati buta dengan habuan dunia. islam hanya pada nama. nauzubillah

Tanpa Nama berkata...

kejadian begini telah pun berlaku pada saya.. saya dh ceraikan isteri saya tu.. alhamdulillah.. kehidupan saya kini lebih berkat.. x guna simpan isteri yg bakal mengheret kita ke neraka.. semoga 1 hari dia leh insaf n stop minum kencing setan yg dia rasa begitu high class.. kahkahkah.. bodo pnya wanita liberal+jahil.. kasihannn..

masyuk bro berkata...

kesian betulla dengan orang Islam yang berfikiran sebegitu. Manusia diuji dengan berbagai cara, Ada yang diuji dengan harta, pangkat, anak dsb. Jadi ingat tu

Mufarwa berkata...

bhai...aku rasa,elok kau buat ending cite ni...aku baca,dah menyirap. alangkah seronoknya bini dia ni dapat balasan setimpal. sumpah,mantot ko buat la ending citer ni. orang tak sedar apa effect dia kat orang2 yang mcm ni.

Rabiatul berkata...

:|

Tanpa Nama berkata...

tu ler..aku ingatkan ending dia pompuan tu nangis teresak2 sebab kena cerai ngn laki dia..

Tanpa Nama berkata...

Klu org keje bank cmne plak?gaji btl2 hasil riba..perlu resign ke x?

-thethinker- berkata...

cedera masa kerja , dapat duit Perkeso , haram ke halal ? utk makluman, perkeso ada share dlm Carlberg

AbdullahUmar berkata...

erm... kalau korang farhan, whats the best answer would you spill?

nadia berkata...

sbb tu kl nak pilih bini, tgk latar agamanya... bkn sbb cantik sj...
pengalamn sy dulu (zmn muda2), member2 lelaki semua nak yg cantik2 aje, yg 'ala'2 (senang citer, hodoh) x der mana nak nyer... pndg pun tidak w/pun ciri2 isteri mithali tu npk jelas... nah, bila kawin mcm ni la jdk dia...
sy setuju dgn siti salimah. naper asal citer org2 profesional je mesti semua jahil2 tahap gaban?? so cliche...
member2 sy pun ramai jgk profesional, alim2 je semua... ank2 terdidik sempurna je pun...
jgk setuju dgn mr edz... cerita rosmah pleaseeeeeee....

Tanpa Nama berkata...

xpercaya la ada bini macam nie
mantot just create cerita aje

Abu 'Ubaidah Al-Jaiz berkata...

farhan boleh lakukan 3 perkara

1.Nasihat sehabis daya

kalu nasihat xmau jalan

2.Jgn tido dengan zai selama 3 malam berturut-turut

kalu xmau jalan juga

3.Farhan boleh pukul zai dengan pukulan yang tidak mencederakan zai(pukul2 sayang)

kalu xmau jalan juga batter tinggal je isteri macam 2..dosa isteri suami yang tanggung, elok-elok boleh masuk syurga xpsl2 isteri tarik masuk dalam neraka..

Master Yoda berkata...

Stuju dgn komen abu ubaidah

JJ berkata...

Nice story. Btw, kamu dah perintah isteri kamu letak jawatannya sebagai cikgu ke belum? Derhaka tak? Kalau tak, Alhamdulillah. :)

(Not denying the existence of workaholics). Poor them.

eRaY berkata...

jenab jenab...kene kilat kang br tahu....

Hafidzah Hafidz berkata...

sad

Tanpa Nama berkata...

stuju ngn jenab..mak aku kal0 tgk cite mlayu yg watak jht2 tu msti die kate.."kne sambar petir la hendaknya.."

-dayahS-

CyCra~ berkata...

Hakikatnye mmg ada la mcm ni...kita je slalu xmo percaya..kdg2 apa yg dlm drama tu la jadi dlm kehidupan seharian..dlm kerja sy pon slalu buat meting dkt2 senja..pandai2 la excuse kata nk g toilet ke hapa..harapnye sy x smpi la lagu tu..tp balik keje lewat tu mmg.keje professional ke x professional ke kalu x letak agama di tempat teratas gini la jadinye..and sbnrnye akan jadi mcm ni bila isteri lebih successfull dari suami selalunye

Mohd Shafizam Abd Latif berkata...

Pernah baca kisah Syed Mohktar Al-Bukhary? salah seorang usahawan dan jutawan melayu di Malaysia. Kalo anda baca kisah dia dari memula start bisnes n ape pesan mak die pasal harta Allah nie..insyallah, Farhan akan ada jawapan utk isterinya..

Chegu berkata...

Kesimpulannya inilah sebab MENGAPA majoriti wanita yg dah berkahwin kerja sebagai GURU SEKOLAH. Bukan sebab mereka tak berkelayakan atau tak dpt kerja lain. Sbb MELAYU generally pandang serong kpd perempuan berkerjaya profesional yg konon sebodoh & sesat mcm Zainab. So, baik jadik guru sekolah, banyak masa kat rumah. Suami lega beban kewangan setel. Tak gitu, Mantot. Bini ko Cikgu ek?

Tanpa Nama berkata...

sbb sy ni bukan la dtg dari family kaye... tp kesian cliche drama kdg2... yg kaye2 mesti sosial jahil agame.. sll terpikir kalo org kaye tgk msti bengang giler... sy ni kawan ngan 3 org anak datok kaye n terkenal.. (sebenanye dah kawan 4 thn tapi tahun keempat baru tau anak datok).. pakaian sopan je, kete pun biase2, cakap pun sopan... pakai tudung biase je.. xsosial pun... so sy rase mcm ni la realiti kehidupan sebenanye...

-siti salimah