Julai 11, 2009

Jalinan Cinta dan Kemesraan


Semua cerita,filem atau drama lebih mementingkan permulaan sesebuah perkenalan.Maksud aku,kita sudah distereotaipkan untuk lebih gemar dan ingin tahu mengenai bagaimana satu pasangan itu terhasil.Kita lebih suka ambik kisah mengenai bagaimana mereka berkenalan dan menjalinkan hubungan sehinggalah sampai ke satu tahap yang remaja gelarkan "declare" atau "bercouple" (itu zaman aku la,skrg ni aku tau la)

Secara nalurinya juga,kita lebih mementingkan build up kepada sesebuah cinta,bagaimana dua hati itu boleh bertemu dan menjalinkan hubungan kemudiannya mereka saling belajar cinta mencintai.

Itu adalah pengaruh filem dan drama yang kita tengok.Boleh dikatakan majoriti filem dan drama yang kita tonton tidak banyak yang menonjolkan hidup sesebuah pasangan selepas mereka berkahwin.Kebiasaannya sesebuah cerita cinta hanya lebih mementingkan :

1. Bagaimana mereka berkenalan
2. Bagaimana mereka berkawan
3. Bagaimana timbul rasa suka sama suka
4. Pertelingkahan yang berlaku (optional)
5. Bagaimana mereka sedar mereka dijadikan untuk satu sama lain
6. "I love you" diikuti dengan satu kucupan yang hangat/untuk Malaysia mereka gantikan dengan adegan majlis perkahwinan
7. The live happily forever ever after....
8. Roll credit

Ini adalah tipikal sebuah cerita cinta dan aku berani kata semua cerita cinta menggunakan elemen yang sama kecuali beberapa filem seperti "Cold Mountain" (cinta isteri kepada suami yang hilang).Memang ketara pembikin filem Melayu juga gemar menggunakan elemen yang sama khasnya filem2 sampah arahan Razak Mohaideen yang menggunakan elemen yang sama tetapi diloyakan lagi dengan lakonan2 kayu pelakon dan skrip2 yang kebudak-budakan.Tutup otak,tutup akal,layan.Takde langsung unsur pembinaan akal dalam hiburan.

Aiseh,terpanjang lak cerita pasal filem.Aku nak bercerita pasal cinta sebenarnya.

Klise2 yang datang daripada filem2 ini,adakah mendatangkan kesan kepada kita? Aku ingin bertanya,kepada kaum lelaki,pernahkah anda berminat dengan seseorang awek dan anda sangat2 tergilakan2 awek itu.Mesti pernah kan?Dalam fikiran anda,awek itu adalah awek yang paling sempurna,paling lawa,paling seksi dan paling hot lah pada mata anda.Susah payah belikan bunga,berikan hadiah,bukakkan pintu,akhirnya anda berjaya mendapat awek hot itu sebagai gelfren anda.

Kemudian segala-galanya berubah...

........Tiba-tiba anda baru perasan ada ramai lagi gadis2 hot di sekeliling anda.Tiba-tiba anda perasan gelfren baru anda itu sebenarnya tidaklah sebest yang disangkakan anda.Barulah anda nampak baik buruk awek itu yang dianggp sempurna sebelum itu.Masa tu timbul rasa serba salah,nak break ke,nak carik lain,nak pasang dua,hahaha.Macam2 yang kaum lelaki akan fikir waktu itu.

Kenapa aku cerita pasal filem mula2 tadi?Kalau anda perasan,pengaruh media itu sangat berfungsi dalam mengawal bagaimana kita berfikir.Kita,masyarakat Melayu kini lebih gemar berfikir tentang "siapa tekel siapa?","Camne korang boleh couple?" atau "siapa couple dengan siapa?" sebab kita dah diasuh oleh filem dan drama untuk lebih excited mengenai benda2 tu.Kita sukakan build up dan kita sukakan happy ending tetapi kita tak pernah terfikir mengenai apa yang terjadi selepas happy ending itu.

Mungkin sebab itu banyak kes perceraiaan berlaku di dalam negara kita sebab kita terlalu taksub dengan "prolog" sesebuah cinta.Kita sukakan "build up" cinta itu kerana pada waktu itu semua benda indah.Kita juga mengimpikan "happy ending" dan epilog yang yang menggembirakan kita,penonton dan juga watak yang kita turuti.

Cerita seterusnya?Tiada siapa mahu pedulikan sebab isinya sudah jadi basi,tidak relevan,tidak menarik kerna ia berlaku selepas klimaks kisah itu.Siapa kisah mengenai kehidupan berumahtangga?Itu tidak menarik,itu tidak romantik lagi.Semua sudah ditutup dengan noktah bila mereka berkahwin sebab itu happy ending yang kita mahukan bukan?

Adakah pandangan kita semua silap selama ini?Tiada siapa yang ingin tahu mengenai apa yang terjadi selepas itukah?Tiada siapa peduli mereka bercerai atau berperang selepas perkahwinan?Yang penting,kisah cinta mereka berpasang-pasangan itu indah dan hebat belaka dengan penamat yang sempurna.

Mungkin itu sebab nya ramai pasangan yang baru berkahwin telah berpisah.Mereka terlalu gilakan prolog,build up dan happy ending,terlupa terus hidup yang bakal mereka tempuhi selepas penamat cerita itu,kerana mereka salah anggap,di situ penamatnya.

18 ulasan:

enyheartsdiamond berkata...

so..cerita2 lepas ni kn mulakan dgn perkahwinan dan cerita2 selanjutnya lah?

-azwanbakhtiar- berkata...

setuju. dalam filem selalu akan jadi 'lived happily ever after'.

padahal masih jauh lagi perjalanan tu.

mantul berkata...

hahaaa..ko sebut "cold mountain" teringat lak cite "brokeback mountain" tu..huhuhu! cinta gak tp cinta yg kena laknat arr..btw, sbt psl cinte ni ble kte terlalu memikirkan perkara yg slps happily ending tu..kadang2 jadi complicated nti..yg terbaik ialah terus belajar utk memahami, bertolak ansur dan menerima seadanya...insyAllah tot, hidup akan bahagia klu amalkan camni..PIS!

Tanpa Nama berkata...

ada 1 cerita sucks lepas kahwin iaitu: di bawah ketiak isteri..tajuk pun sucks!

Tanpa Nama berkata...

Mantot The Gojes >> Cinta tu bukan utk dilihat tapi dirasa dgn sepenuh hati dan jiwa...( best giler...hihi...)

One more thing..Org bercinta tu sebenarnya bahagia dlm derita tau.. Sbb RINDU ITU SENGSARA PALING INDAH.. Sakit tau rindukan seseorang yg kita sayang...

Sebenarnya Cinta yg aku penah alami tak la happy ending mcm dlm filem..
Sedih arr..berpisah sbb terpaksa.. Sakit sungguh bila kami dua terpaksa berpisah walaupun kami sayangkan cinta kami... Tak ucap pun perkataan "break" atau berpisah..
Smpai skrang aku masih rasa cinta..kasih...sayang dan rindu lelaki itu... Dia pun tk kawen2 smpai skrang..
Nk tunggu aku...nk cari pempuan iras mcm aku dan perangai mcm aku..
Arggghhh...sedih...

buruh berkata...

tot, aku baru balik dari Bukit Jalil.
Buat kali keduanya aku telah memotong kereta yang slow.
Pastu aku pandang, ada awek tengah BJ driver.
gile ah.
Depan mata!
Nyesal tak amik plate number.

Kentut berkata...

Bukan tv & movie je, novel cinta2 busuk, majalah2(inipun besar peranan), manga2 cinta, smua tu dah lama bertapak dalam minda masyarakat. semakin melekat.

mantul berkata...

kentut said..

yea, aku setuju..esp.majalah mangga yg penah tot preview dolu2..apecer mjlh tu skrg? hehehee...

kucai berkata...

siyes aku stuju ngan statement hang kali nie..
kita slalunya tgk cita kalu ending musti mau hero kawen ngan heroin..
tpi kita x kisah pon apa yg akan trjadi lepas tue..(contohnya hero tue mati pucuk ka..heroin x bleh branak ka..heroin tidur brdengkur ka..)..
yg kita tau, penamat bgi sebuah kisah cinta adalah prkahwinan, gaun yg cantik2, kek yg tinggi2 dsb..
tpi realiti yg sebenarnya ialah alam perkahwinan adalah permulaan bgi satu pengembaraan yg lagi mencabar..
sepatutnya orang kita kena mind set yang perkahwinan adalah satu permulaan, bukan satu penamat. tpi cita razak mohaiden brtentangan dari tue..x kesah la pasni heroin tue jadik janda ka, pelacur ka, yg penting hero dgan heroin kawen..

ps: orang melayu terlalu mudah untuk dimind setkan dgan benda2 camni..smua nak yg indah2 sedangkan realiti adalah sebaliknya

Mantot berkata...

HERO MATI PUCUK?
WAHAHAHAH

Tanpa Nama berkata...

Wohooo...filem yg mane Hero Mati Pucuk nih...? Hik..hik..Meh cakap kat aku filem mane?

Eh...cekerama yg tajuk Pudar Seri Pengantin yg Fasha Sandha & Ako Mustafa berlakon tu sad ending apa.. Sadis tul ending tu...

Filem SEPI & CINTA pun membuktikan cinta tk semestinya bersatu dgn pernikahan..kan..kan...

Tanpa Nama berkata...

.......Tiba-tiba anda baru perasan ada ramai lagi gadis2 hot di sekeliling anda.Tiba-tiba anda perasan gelfren baru anda itu sebenarnya tidaklah sebest yang disangkakan anda.Barulah anda nampak baik buruk awek itu yang dianggp sempurna sebelum itu.Masa tu timbul rasa serba salah,nak break ke,nak carik lain,nak pasang dua,hahaha.Macam2 yang kaum lelaki akan fikir waktu itu.


aku stju..bukan laki jer..aku sbg pompuan pun rs cmtu..tp aku rs kalo mmg jodoh bende yg kurang tu nnt we'll try to learn to love it.or at least bear wth it la..hahhaha..nways..ko jwang!!semoga bhagia ngn tunang ko..peace!

kucai berkata...

huahauha....
aku bgi prumpamaan ja..
xdak lagik la cita camtu...
kalu da musti lgi lawak dr cita mr bean...huahuahau...

ps:aku msih lgik x penah brcinta wlaupun umur aku dah 23 tahun...huhuhuhuhuhu.....

sepol utusan berkata...

buruh,

kreta apa yg BJ tu hahahahaha...

Tanpa Nama berkata...

aku sokong bile ang kate razak mohidin buat cite sampah...
siap kua paper lagi tahun lepas pertahankan pembikinan filem sindri tuh bukan sampah...
alasan...
die seorang prof madya kat uitm...
jadi takkan la sbg seorang pm nak buat cite sampah...
pada aku...
cite ang sesampah sampah cite la pm weh...
aduh...
tade kualiti langsung!!!

Tanpa Nama berkata...

Usually kat sini, ending cerita selalu either trus kawin atau mati eksiden.

Apa bleh buat, genre pun tak banyak. Romantis, lawak bodoh, pron, pron ,pron dan cerita wtf.

Burung Hantu berkata...

sy mahu pinjam cerita ni. ok?

Tanpa Nama berkata...

hmm, aku ada opinion aku sendiri, aku tak terpengaruh langsung dengan cerita / drama melayu sebab kebanyakkannya aku tak lalu nak tengook sampai habis walaupun aku dah cuba. aku lebih terpengaruh dengan drama / realiti dalam movie hollywood, ada sebahagiannya bagus,yang boleh dijadikan pengajaran dalam hidup. dan pengalaman orang lain juga boleh jadi panduan untuk hidup kita yang akan berumah tangga kelaj. selebihnya kita serah pada Allah SWT.