September 11, 2014

Wanita Miskin Dipaksa Bersalin Normal, Wanita Kaya Memilih Bersalin Abnormal

Semalam, selepas membaca apa yang aku tulis, ada orang tanya dalam bahasa Inggeris "so, basically, are you stating the obvious or are you trying to give a solution?"

Aku cuba jawab dalam satu perbandingan mudah;

Seorang wanita yang miskin, jika dia ingin bersalin....dia akan ke hospital kerajaan. Apa saja yang terjadi pada dia, kaedah dia bersalin dan kat mana dia tinggal, semua dah ditetapkan pihak hospital. Bila hari bersalin, dia dipaksa untuk bersalin normal sebab doktor nampak yang dia boleh bersalin normal. Jadi menahan lah sakit dia setengah hari contraction dan akhirnya selepas azab menahan sakit bersalin, dia pun selamat melahirkan anak dia.

Seorang wanita kaya yang juga mengandung, dia mahu bersalin di hospital swasta. Dia pilih wad mana dia nak, dia pilih makanan apa yang dia akan makan. Pada satu hari hari, doktor pun datang bertanya,"puan, nak bersalin normal atau c-section?" Wanita tu pun yang memang dah mengharapkan nak bersalin c-section sebab nak sama tarikh lahir dengan dia, mintak c-section. Dia nak jaga bukaan vagina dia supaya terus ketat agar suami dia puas. Doktor pun setkan tarikh sekian2. Waktu di dewan bedah, doktor bertanya, nak epidural tak? Nak bius macam mana? Nak tidur ke nak sedar? Wanita itu pun menjawab dia nak separa sedar sebab dia nak tengok anak dia keluar dari perut. Akhirnya selamatlah wanita tersebut melahirkan anak dia pada hari yang sama tarikh lahirnya dengan dia dan yang lebih hebatnya, sama waktu dengan dia. Mungkin itu bonus daripada doktor tersebut.

So, apa point aku?

Ada masanya, jadi miskin lebih baik, berbanding jadi mampu tapi tak ada otak. Sebab orang yang mampu akan create macam2 benda yang dia rasa perlu dalam kepala otak dia, padahal, benda tu sebenarnya tak perlu.

Solusinya?

Dalam menjadi mak bapak zaman sekarang, kalau situasi tu tak memerlukan kau bedah perut kau, jangan bedah perut kau walaupun kau ditawarkan benda tu, hanya kerana kau mampu.

Sebab kalau kau yang volunteer diri kau kena potong, kau abnormal sebenarnya.

32 ulasan:

Groping Light berkata...

Setuju. :D Yat

Allene berkata...

good artikal... makin maju makin semacam perangai manusia.
Kenapa Interior Design???

Tanpa Nama berkata...

apsal orang yg mampu & ada duit utk beranak kat hospital swasta kau labelkan diorg sbg xde otak pulak?? suka hati mak bapak kau ke kan? diorg nk beranak belah perut ke, cucuk epidural ke, nk beranak sambil tidur ke, 1 sen pn diorg x mintak duit kau... dan 1 sen pn diorg x mintak duit org2 yg miskin... dia guna duit dia sendiri.. kau ni makin lama dh makin melalut la.. makin hari tulisan makin sampah, dh xde idea sgt ke nk tulis blog??

Tanpa Nama berkata...

Dan kau tetap datang sini baca entri terbaru Mantot :)

Tanpa Nama berkata...

kdg2 org bersalin kat private bkn sbb dia nk plih sgt cara anak lahir. Rasanye sume pmpn prefer normal. Sbb c-sect tu mmg azab lpas brsalin. :(

-aku xtau org lain tp bg diri sndiri kesian kat org yg btul2 susah.biarla dorg brsalin kat gomen. Gomen dah crowded sgt dh smpai ad yg nk trbersalin kat ruang mnggu

-ni kebykkan sbb: nk cari doc pmpn.harus bg yg mampu.

Aku phm point ko dlm entri ni..saje je bgtau psal ni. =D

mummy_icha berkata...

klakar pulak sbb x pnh terfikir ke sini. mmg pun slalunya service kat hosp swasta ni lbh baik drp krjn, especially tang staf nurse & facilities, tp tang doktornya, lbh kurang je kot sbb kalau kat swasta ada komplikasi kronik, refer kat gomen juga. Tp org skrg kalau ada duit lbh, pilih kat swasta sbb nak layanan yg lbh baik, sesuai dgn kemampuan masing2. aku tak pernah dgr lagi org blh pilih2 tarikh nak c section kalau doktor tak advice. normally ibu tu ada masalah sikit nak normal, so kena c sect, so blh pilih tarikh operate. mcm ada diebetes ke, high blood ke, ada penyakit lain2 ke... aku tak setuju la kalau entry ni kasi pukul rata je semua org yg pilih nak ke swasta sbb takde otak ke, sbb nak pilih tarikh beranak ke apa..

aku beranak kat hosp gomen, c-sect sbb induction failure.ok je.Alhamdulillah.

ali69 berkata...

Apa point kau bg ni? Kalau kau mampu utk ke hosp swasta, kau pergi lah. At least kau dah reserve satu bed kat hosp govt utk yg benar2 perlu.

Tanpa Nama berkata...

Anon 3.44 terasa ke?

eddeved berkata...

tak semestinya orang kaya aje beranak dekat hospital swasta. aku kerja cikgu aje dulu...anak aku dilahirkan dekat hospital Timberland, Kuching Sarawak...err,pasal tarikh sama dengan mak bapak itu mungkin kebetulan sebab doktor yang kasi tarikh tu takkan kita orang nak tukar tarikh lain pulak kan? Ini explanation aku aje...kau nak percaya ke tak itu antara kau dengan Tuhan...aku tau kau pun minat baca blog aku gak, kebetulan ek? tak...aku tak marah...aku tak emosi macam kau ha ha ha!!

Ini semua takdir yang maha kuasa ha ha ha!!!

aku tak terasa sikit pun...apa hal aku nak terasa?? he he he!!

Tanpa Nama berkata...

ko dah tanya isteri ko nak bersalin normal atau operate?

typo berkata...

anon 3.44, tersentap...kesian...

RD berkata...

Aku dah 4 kali bersalin tak pernah ditanya nak epidural ke tak. Pegawai2 aku yang gred lebih tinggi bila cerita pengalaman bersalin 1st baby masing2 cerita mereka diberi option untuk epidural..hosp.kerajaan yang sama kami bersalin. Double standard? Kau cuba tanya MIL kau mantot..dia kan matron..

Ct Cytot berkata...

Saya sebelum ni silent reader je, tp bila baca posting ni rasa nak sampaikan point saya kat semua orang cket.

Sedapnya mulut bercakap kan..
Mesti penulis ni lelaki kan..

1-Awak nak ke wife awak (kalo awak lelaki)masuk ward sebab sakit nak bersalin, tdo kat katil dalam bilik yang ade +- 20 orang pastu tahan sakit atas katil tu berjemaah. pastu beratur nak check bukaan vagina, masuk2 je tgok doc kadang2 pompuan kadang2 lelaki diiringi 2 3 orang doc pelatih. suh kankang seluk check bukaan. pastu suh gi kat katil balik sbb blom cukup luas lagi. pastu selang 2 3 jam ulang step sama.

2- sanggup ke tgok wife awak kena selak baju tayang perut kat doc. pastu tiba tiba masuk sorang doc. pelatih." okey now i show you how to see blaa blaa blaa" sambil pass menatang yang die ltak gel utk scan perot tu. dan doc pelatih lelaki tu selamba badak gi tgok perot bini ko. xkan die nak scan tutup mata???

3- sape nak perot dia kena toreh?
luka beranak normal ni seminggu dah bleh baik. luka czer ni makan bulan nak baik tau.kadang2 maternity leave da abes pon luka blom btol2 baik. kalo dah memang vagina die x terbuka lepas air ketuban dah pecah, lepas dah masukkan ubat. ko nak bia baby tu mati dalam perot ke?
kalo ko laki ko x bawak baby tu 9 bulan ko x rasa. kalo ko pompuan ko mesti x pernah beranak lagi.

4- pernah dengar term " low lying placenta"???? yang ni kalo masuk 7 bulan uri masih lagi kat bawah. ko xyah berangan nak beranak normal la. ko pegi hospital mahal ke murah ke. doc memang siap siap book tempat utk ko dalam dewan bedah.

Kita jadi orang ni jangan takbur sangat ye sedara sedari. kita duk kate orang macam2. kena kat adik beradik, wife atau sedara mara kita sniri baru tau.

p/s : saya beranak normal kat hospital murah. bukan sbb x mampu. tp sebab nak dekat dgan mak saya. saya nak rasa macamana seksanya mak saya lahirkan saya kat hospital murah 28 thun lpas.
dan insyaallah lepas ni saya nak pilih hospital mahal sebab isu aurat.bukan sebab nak serah diri untuk ditoreh. insyaallah kalo ade peluang dan rezeki lagi la.



Tanpa Nama berkata...

First of all, aku partly setuju apa yang kau tulis..cuma bukan semua yang pilih bersalin di hospital Kerajaan ni MISKIN..walaupun company suami aku cover bersalin sampai RM10k, and aku sendiri mampu nak bersalin kat private, aku tetap pilih untuk bersalin kat hospital kerajaan..sebab aku tau, petugas perubatan akan cuba sedaya upaya memberikan yang terbaik tanpa bermotifkan wang..itu yang paling penting

Macam orang cakap masalah nurse garang la, doktor pelatih tengok kita la, tu semua isu lapuk..cuba buat research sikit hukum doktor2 pelatih ni tengok kita usik kita masa kita tengah contraction or delivery..aiyooo, transformkan lah minda korang tu..

Mantot berkata...

ni yang marah2 ni....aku x paham betol la kenapa?

aku bagi contoh! kalau kau nak aku bagi contoh yang memuaskan hati kau, aku kena bagi banyak contoh. itupun belum tentu cover kehendak semua orang.

ada aku kata SEMUA YANG PEGI SWASTA MESTI GILA NAK PILIH TARIKH LAHIR ANAK SENDIRI?

Mana ada.

ada aku kata SEMUA YANG BERSALIN HOSPITAL KERAJAAN MISKIN-MISKIN BELAKA?

Mana ada.

Tapi bila kau baca apa aku tulis, kau letakkan diri kau sebagai target apa yang aku tulis. Kemudian kau compare dan lontarkan pandangan kau, marah2 maki mak bapak.

Adakah kau target yang aku sebut dalam apa aku tulis?

Kalau ya, patutla kau terasa.
Kalau tak, kenapa kau nak terasa?

Aku bagi contoh.
Aku bukannya maksudkan kau.

Kau terasa?
Kau sendiri tau diri kau sendiri kenapa.


erny faznie berkata...

Aku bersalin kat swasta mana ada doktor bagi pilihan camtu. Merayu la camner pon dia tetap suruh try normal. Kalu nak tarikh sekali pon dia induce je. Rasanya u xpernah jupe doktor swasta kot. Org g swasta sbb xnak tgu lama.check up kkdg je jupe doktor. Kalu swasta setiap kali check up akan scan. Laki aku xnak tunggu lama kat gomen. Yg mampu bole la ke swasta. Even aku sendiri pernah ke gomen sbb blom mampu ke swasta. Tahan je. Tp bila ada rezeki lbh ke swasta. Kkdg org nak ke doktor. Bkn sbb piluh tarikh semua tu.

Mantot berkata...

Nah, kepada yang kata tak ramai yang nak pilih tarikh bersalin...sbnrnya ramai. Tapi orang Cina. Orang Melayu masih jarang buat.

Tapi dah ada yang buat.

http://pama.karangkraf.com/famili/baik-buruk-pilih-tarikh-bersalin-1.18758

Kak Jemah berkata...

Nasib baik akak jemah tak terasa..sebab walaupon anak2 akak semua bersalin kt private, alhamdulillah semua normal delivery..doc TAK TANYA pon nak operate ke, epidural ke..semua akak bersalin naturally..tengok hospital jugak kot..ade jugak kak jemah dgr hospital private yg awal2 lg dh offer nk operate, padahal belum DUE pun lagi..

Mmg betul yg mantot ckp.. ADA setengah tu yg mmg pilih nak operate, takmo rasa sakit bersalin tu..mmg ada..kalau yg kate takde tu mungkin tak pernah bertembung dgn org mcm tu kot..bukan sorg dua, beberapa org la jugak..

Tanpa Nama berkata...

Mantot yang sentap. Melenting pulak dia. Tu la dah asyik pikir sendiri je betul. Hahaha kelakar kelakar. Asyik merungut je mantot ni. Dah2, fokus kat kerja ko sebagai cikgu. Apa cer soalan UPSR bocor? Kesian budak2 tu

Tanpa Nama berkata...

Cina yang buat pilih2 tarikh, ko nak marah2 Melayu ni nape? diorang mmgla semua pikir nak ong je...nak ikot feng shui tarikh.
Btw, hak masing2lah nak pilih normal atau c-sect. Kalau dia nak c-sect sebab nak jaga vagina dia supaya laki dia puas, ko dah kenapa? bengang? stress sebab bini ko tak pilih c-sect, dan sekarang faraj dah longgar, ko tak puas dan skrg ko pulak meroyan??? mantot mantot...

semut berkata...

Aku faham point kau mantot. Tapi aku rasa ramai yang sentap kat atas ni baca tanpa memahami mesej yang disampaikan.
Bila kita mampu kita memang mampu buat banyak perkara untuk anak2 kita. Tapi sebenarnya benda-benda tu tak perlu pun. Marketing benda-benda tersebut diadakan untuk 'create' rasa was2 kat parents yang berduit ni. Kalau aku x buat..x ambil ni untuk anak aku..nanti x pandai pulak anak aku. Contoh Tutor TV yang mantot bagi sebelum ni. Tak perlu pun..tapi penjual buat kita rasa perlu. Byk lg contoh. Kita banyak 'outsourced' untuk 'develop and enhance" kemahiran anak2. Satu tips aku blh kongsi..kurangkan tgk tv dan gadget lps office hour. Aku rsa mantot ada post psl ni sblm ni. Byk benda blh kita buat dgn anak2 selepas office hour. Ajar ngaji,lps sembahyang jemaah,tazkirah dgn anak2 ajar anak buat homework. Mula2 mmg penat, aku akui. Tapi lama2 kita dah kenal dengan cara belajar anak kita..jadi seronok. Tak perlu dah 'spend' duit hntar anak p mengaji..tuition semua tu. Lagi rapat kita dgn ank2.

Tanpa Nama berkata...

nak menulis biarla kena cara... bila menyinggung sesetengah pihak akan menjadi dosa... benar atau tak hak masing2 memilih... wallaualam

Mantot berkata...

"benar atau tak hak masing2 memilih"

benar pada aku.

aku tulis.
kau yang tersinggung.
walaupun pada kau benda tu palsu.

tapi aku yang berdosa pulak?

Tanpa Nama berkata...

meyinggung perasaan org dosa la tu..

lu sentap apsal? berkata...

Ramai betul pesakit bontot kat ruangan komen ni...kahkahkah...lu terasa sebab lu poyo la bro/sis. Cuba berlapang dada dan buka minda sikit. Hanya sebab penulis tak semuka surat dengan lu, terus lu bagi cerpen leteran...kahkahkah. Mantot...teruskan ajak meleis berfikir di luar tempurung bro...gua sokong lu dari jauh. Akhir kata...kebenaran itu umpama ubat, memang tak sedap tapi menyembuhkan

Tanpa Nama berkata...

elehhh setakat penulis blog yang membela Lola apa lah sangat nak sakit sakit bontot..kalau orang marah bukan pasal aspek penulisan dan kritikan dia, tapi pasal kebodohan dia, ko tau tak macam mana perasaan mengajar anak murid yang bodoh tapi tak nak dengar cakap.. tau!

Tanpa Nama berkata...

Haish! Sakit bontot gak ngan Lola...cuba lu masuk dlm kasut Lola n berhadapan dengan situasi macam Lola? Dengan emosi lu yang senang2 label orang lain bodoh n lu je pandai. Gua rasa mau kulit lu tukar warna hijau n terbalikkan kereta uncle tu...

Tanpa Nama berkata...

siapa yang sakit bontot ni... ada buasir ker ko ni?

Tanpa Nama berkata...

Put it this way....
Mencari yang halal itu wajib....
Ada yang pergi ke hospital swasta sebab nak pilih Dr pompuan....sebab dia mampu dari segi kewangan...kalau tak mampu nak buat camner..kira darurat.
And satu lagi ramai orang kat hospital kerajaan...so kira kurang lah sikit orang, bagi yang ada kat situ cepat skit Dr urus...
Bab nak csect ke tak....itu pilihan dia...tak salahkan

Tanpa Nama berkata...

ni masalah orang pompuan sendiri lah... kenapa kurangnya doktor perempuan?

fardu kifayah tu... sekarang maruah dorang pon payah nak citer lah...

Honey Lalala berkata...

Mantot. 1st time aku tgk mantot rajin balas komen berkali2. Haha. Pada aku, kalau nak buat example sekalipun dgn menyampaikan mesej tersirat, xperlu nak guna contoh bersalin ni. Ramai wanita di pelusuk internet akan terasa. Tgk komen di atas maha dahsyat sume2nye.

norinaomar berkata...

csect doesnt mean I can't be a good mom.