September 29, 2014

Cina Ajar Melayu Jadi Muslim, Dia Dengar. Ustaz Ajar Melayu Jadi Muslim, Dia Kata Ustaz Tu Siapa Nak Ajar-Ajar Aku?

Ini adalah status update Tai Zee Kin, seorang lelaki yang popular kerana dia Cina dan dia kutuk Cina siap keluar Utusan Malaysia dulu;

Some one told me a story.

During his stay Malaysia, he met with two Muslims, say, Muslim A and Muslim B.
Both are his close friends and they spend a lot of time hanging out together. And not surprising, both are considerably religious (alim) in the eyes of a bystander and are fairly knowledgable in the Al Quran and Hadith.

However, their personality differs greatly from one to another.'

Muslim A is eager to show his adherence to the teaching of Al Quran and Hadith. He showed great compliant to all the rules surround his beliefs.

When The friend hangs out with Muslim A in a neighbourhood park for a quick jog, they saw many people here with their pet dogs. Muslim A asked that they go to another park, and told him that the park walker were inconsiderate, knowing that Muslims might face grace inconvenience if they touches dog in opposite state between dry and wet, as it would invalidate their prayers, and would have to conduct samak. They proceed to another park to jog. The second park still have dogs walker and Muslim A decided to drive the friend to another further park, without dogs, where he friend kindly rejected due to time constrain.

Malaysia is a food heaven, the friend used to heard. One day, He told Muslim A he felt like eating char Keow tow in xx street xx stall. Muslim A said "but it's not halal. They use lard, and Muslim cannot consume it, why not I bring you to another halal char Keow Teow which is even nicer and better?". The friend was first confused on how Muslim A knew the difference between the one recommended by Lonely planet book, and the halal one recommended by him not having tasted the latter; he never the less obliged Muslim A's recommendation, but later on took a cab to the lonely planet recommended Keow Teow place. He cancelled a plan just to accomodate this double visit, because he didn't want to offend Muslim A.

On a evening 630 ish, the friend asked if Muslim A can accompany him for dinner in a halal restaurant he carefully selected. Muslim then told him "I have to pray in a Surau for evening prayer. That place has a worship room?". The friend then called to the restaurant and found out there isn't any. He didn't know if there is any nearby too. He mentioned that to Muslim A. Muslim A then recommended another place for the friend to dine, where Surau is within the vicinity. The friend didn't quite like it because he really wanted to dine in the former place. They didn't meet up that night before he left.

The story was however very different with Muslim B, who is also a good friend with the friend.
Muslim B went to jog with The friend on the first park where Muslim A refuse to jog. Muslim B carefully avoided contact with Dogs, but try his best not to show disgust or discomfort to the owner like Muslim A did. Muslim B would even comment "ah, the creature of Allah is so cute!". The friend then asked Muslim B if he is disgusted or discomforted by the present of dogs, to which the answers he received suprises him. Muslim B told him that dogs are creatures of the creator too, and that they deserve to be respected. It's just that if they are in contact with dogs in different state of dryness and wetness, they would have to perform the samak before prayers. He told the friend that Muslims should be loving to all creatures of Allah and mustn't preach hatred towards any of them. The friend was impressed. They jogged at ease, and no dogs did approach Muslim B.

Talking about food, the Friend asked if Muslim B could bring him to eat the famous curry mee in xxx restaurant, not knowing that it's not halal. Muslim B gladly indulged, and drove him to PJ for the non halal curry mee. When ordered, Muslim B just ordered drinks, and for not order food. The friend asked if Muslim b was hungry. Muslim B told him not to worry it's just that he prefer not to eat non halal food. The friend felt so guilty, and vowed never to ask a Muslim to a non halal joint. He apologized profusely to Muslim B, for being inconsiderate, and was at the same time impressed with Muslim B'a patience and tolerance.

The friend asked if Muslim B could meet him in bangsar at 645pm. Muslim B told him no problem, and fetched him to a restaurant in bangsar. However, Muslim B excused himself for 15 minutes in between, telling the friend he had a prayer to perform and shouldn't take long. Muslim B excused himself for 20 minutes, while the friend made a few phone calls. They had a good dinner. Muslim B took it upon himself to find a Surau or quiet room nearby and performed his prayer quietly.
At the end, Mr Friend told me if Muslim A is the only Muslim friend he has, he wouldn't really want to hangout with Muslim anymore due to the inconveniences and differences between them. He couldn't enjoy his time in malaysia with him.

He however said, if Muslim B was the only Muslim friend he had, he would go all out to praise the beauty of Islam and the beautiful character of Muslims, that they were more patience, nice, genuine, than any other people.

I maintained that this is not about Islam or Muslim. It's about personality of individual. Your personality would reflect on your believes and religion. If we think that it a our role to preach and promote our beliefs, the best way is through our personality. Not just our words alone. Lead by example, maintain good personality.

..............

To Tai Zee Kin, I want to post a link on your page but I cant comment on your page, so I post it here. Hopefully it reaches you.

This is to answer your views on what being Muslim is about. I assume it is your view since you are the one who posted it eventhough it is someone else story.

You cant judge a Muslim just because he's being a bit more particular with his beliefs and just because you like "some other kind of Muslim" that can confirmed to your views better.

Stop putting Muslim in a category. Dont write about things that you do not know and lastly try to make everything ok by saying "this is not about Muslim or Islam.."

You straight away put your label there Muslim A or Muslim B and you have the guts to say this is not about religion?

Being Muslim is our personality. Way of life. Kalau you rasa being friends with a more particular type of Muslim is "hard," then so be it. But you have to understand first why some of us are that way.

There are strict Buddhist, there are also those who take their religion a bit more lightly. ( I assume you are Buddhist)

But saying the one who's strict is wrong is wrong, bro.


............

Dan kepada semua orang Melayu yang pakat2 menyokong apa yang dia tulis ni...
Malu lah kepada diri sendiri.

Kau setuju yang dengan dia? Kau boleh setuju dengan dia? Come on lah Melayu. Mana dia pride kau sebagai seorang Muslim? Bersetuju dengan seorang Cina yang Muslim ni ada kategori A dan B sedangkan, kau sendiri tau dan dah diajar, yang Muslim ni hanya ada satu jenis aje.

Come on la Melayu.
Apa yang lemau sangat kepala otak tu?

...............

Ni highlight2 komen yang ada yang ditulis orang2 Muslim..

"Let me kindly summarise to you..Islam is a religion of peace and Islam itu mudah dan tidak memberatkan umatnya...in shaa Allah.."

"I wish all Muslim in Malaysia are like Muslim b huhu...mohon share tzk"

"Leceh la muslim A tuh..."

"I am always a muslim B. Come frm mixed parentage & grow up in multicultural society i tend to not scare away the non muslim. Islam is simple & beautiful. No need to put boundries, anything can be tolerated, non muslim not that jahat to not understand."

"So cheonghei the article just to talk about me (Muslim B)"

"Muslim A imposes his way of life upon others. Muslim B embraces life and imposes his standard only upon himself."

"Hi! I am Khuzairil, and I am Muslim B  (self promo sikit hehehe)"

"Islam sangat mudah. Hanya yang tidak faham yang membuatnya susah. I wonder how Muslim A would survives in foreign country...."

"If Muslim A understands more about Al-Quran and Hadith, he/she shall reacts more like Muslim B does. Islam is not just about your relationship with God, not just about you worshipping the only God, but it is a way of life. Islam teaches you to keep good relationship with others. Its completing human kind life. Allah loves those who do good things to other people, who has beautiful character, who always made other people happy, helping people, and Prophet Muhammad SAW has shown the perfect example. Good Muslims who learn the sirah(story) of Muhammad SAW and have knowledge will think and take the best action on all occasions which all purposely to get Allah’s blessing."

"May we Muslims learn something from this short meaningful story. ISLAM is such a beautiful & perfect religion (a way of life) lets not tarnish it with our lack of understanding of the true teaching of Islam..."

"I drink milo ais from Kedai kopi Cina and some people waiting me as if I'll die. Lucky I'm survived
Everytime.."

"Religion is not the problem, people are. Great story, being a Muslim i too face situations with Muslim A and B. But Alhamdulilah, i know which alphabet I am."

"muslim A in my opinion is using his religion as a 'show' - a 'holier than thou' mentality to seek power and authority and respect...like the Jews during the time of Jesus (May peace be upon him)...'selling' religion and profiting amongst the rabbis...Jesus (peace be upon him) came and changed that!...that is why the Jews hated Jesus calling Jesus the false prophet...as well as as calling Mary with very bad names...while the muslims adore and love Mary...(one surah in the Quran is called Surah Maryam (Mary) )... and love Jesus...and we cannot call ourselves muslims if we do not love Jesus...yet our love for Jesus is that of admiration of a man with wonderful character...NOT of son of God... "

"Some (i think many!) Muslims pun kenot tahan with muslim A. Muslim B is practical, yet still adhering to the foundations of islam. Nothing wrong in being flexi while observing his islamic conducts. I hv many non muslim friends too.. n i wouldn't wanna offend them in any way. Offending others will bring much dismay to Allah."

..................

Kau tau apa masalah orang Melayu Islam sekarang?
Diorang cakap Islam tu mudah! Mulut cakap Islam tu mudah tapi praktikalnya tak nampak.

Kalau betul Islam tu mudah, semua orang lelaki solat kat masjid 5 waktu macam solat Jumaat. Perempuan seorang pun tak ada free hair. Melayu dalam penjara pun tak ada. Couple dating tepi tasik tak wujud. Orang kena tangkap khalwat tak ada kes langsung.

Itu kalau Islam tu mudah.

BUKAK LAH KEPALA OTAK KORANG TU! ISLAM TAK MUDAH! ISLAM TU SUSAH! SOLAT TU BENDA BERAT UNTUK MEREKA YANG JARANG SOLAT! LAGI SENANG PEGANG TANGAN AWEK BERBANDING TAHAN DIRI DARI PEGANG TANGAN AWEK!LAGI SENANG MASTURBASI BERBANDING TAHAN DIRI DARI MENGELUARKAN AIR MANI DENGAN SENGAJA!

Islam tak mudah bang.....Kalau Islam tu mudah, tak ada punya mak bapak digalakkan disiplinkan anak2 dia kalau anak dia tak nak solat dari kecik. Tapi semua benda tu akan jadi senang, kalau kau berjaya develop disiplin untuk kau prektis semua benda tu. Atau mungkin kau takut Allah yang tahap ultimate.

Tapi rasanya berapa kerat antara kita yang BETUL-BETUL TAKUT ALLAH?

Siapa berani mengaku dia lagi takut lambat masuk ofis berbanding lambat solat? Kau nampak tak betapa baiknya Allah kat situ...dia bagi kau beberapa jam untuk solat tapi majikan kau, lambat seminit, dah kena tindakan disiplin...kau solat lambat 3 jam pun, kau tak kena apa2. Asalkan kau solat pada waktu dia.

Aku merasa sangat kecewa bila membaca respon2 orang Melayu kat atas tu.

Hidup kita bukan untuk memuaskan hati bukan Islam. Kau perlu ingat benda tu. Kita ada sempadan antara kita dengan diorang dan sempadan ni lah yang nampaknya makin hari makin roboh sehinggakan dalam artikel di atas, ramai orang bersetuju jika;

"Seseorang Muslim tidak berapa selesa dengan orang Non Muslim kerana dia tidak mahu berjogging dekat kawasan yang banyak anjing, makan dekat tempat non halal dan pergi ke tempat yang susah dia nak solat..dia adalah Muslim yang tak cool."

What the hell is wrong with you Malay?

Tak ada Muslim A, tak ada Muslim B. Yang ada? Satu jenis aje. Yang kau join orang non Muslim pandang slack dekat mereka yang particular pasal Islam ni kenapa? (Link)

29 ulasan:

Whatever! berkata...

Eddeved wrote:

Bro, aku mintak maaf ampun dari hujung rambut sampai hujung kaki kalau kau marah...aku memang suka konforntasi tapi bagi aku konfrontasi itu membuang masa...seriously bro! buang masa!

Ada beberapa soalan aku nak tanya kau, tak perlu jawab kat sini tapi kau jawab dengan diri sendiri:

a) kenapa kau rasa bangga sangat jadi Muslim?
b) apa kau rasa bangga sebab kau Muslim, kau masuk syurga?
c) apa kau fikir dengan jadi Muslim, kau ada tiket masuk syurga?
d) kau boleh sukat iman / kepercayaan / keyakinan kau dengan Allah takat mana?

-------------------------------------

now back to my comment,

sorry bro aku mintak ampun kalau kau marah lepas tu kau letak malware kat blog aku...itu hak engkau aku terima.

tapi bro, dengan title kau Muslim dalam IC belum tentu kau masuk syurga bro...Tuhan sebut dalam Quran manusia paling celaka besar di akhirat ialah ahli solat bro...orang yang solat tunggang terbalik tapi perangai tak menunjukkan dia seorang yang percaya kehendak Allah dan teori Good and Evil bro...

Solat mencegah fasiq dan mungkar...dari cerita kau ambik nih, menunjukkan manusia A ialah seorang yang sangat menjaga agama dia...tapi dia menjaga agama dia tanpa ilmu...bro...dia tak ada hikmah bro...

Ada aku dengar satu cerita bro, orang beriman bro kalau dia mati dia kena hisab bro...ada yang sanggup ganti sedara dia yang masuk neraka sebab dia tak sanggup tgk sedara dia masuk neraka bro...itu iman yang sangat dahsyat bro...

lu kena fikir bro, kenapa Tuhan jadikan manusia bro...sebab nak beribadah kepada Dia, menjadi Hamba kepada Dia...dan bila kita menjadi Hamba kepada Allah...kita kena tunjukkan sifat "pengasih dan penyayang" bro...sebab awal ayat Quran ialah NAMA ALLAH YANG PENGASIH DAN PENYAYANG!!

even John Petrucci pun aku tabik bro...dia kafir pada mata kasar tapi hati dia belum tentu kafir bro!!! dia kata - Love is The Dance of Eternity...

diakhirnya Allah akan tetap tunjukkan KASIH SAYANG kepada kita bro...susah payah nabi dan rasul berjuang untuk ajar kita kasih sayang bro...

Kalau katanya bela anjing boleh masuk neraka...di decree begitu, maka aku redho masuk neraka bro...kalau anjing tu datang kat kau, terjengket-jengket, badan lemah...tak makan...so? kau nak biar dia mati cenggitu aje? Mana sifat Ar Rahman, Ar Raheem aku?

dan dunia berputar kerana cinta bro...Cinta Allah Taala kepada hambaNya hanya yang berfikir boleh merasakannya bro...

pasal persoalan kau, "ustaz ajar. kau kata siapa engkau nak ajar aku?"...

kena tgk ustaz dia macam mana laa...kalau ustaz politik, ya laa...siapa dia nak ajar aku? padahal aku boleh tanya Tuhan direct apa aku nak tau...

orang berakal aje boleh masuk dengan kenyataan aku bro...

selamat!

terima kasih kerana benarkan aku berdakwah disini...

Assalamualaikum...

sejad A.K berkata...

Pendapat aku konsep "Islam itu mudah" bermaksud Islam ada penyelesaian bagi semua perkara.. So bila ada solution tak ke mudah utk kita?? :)

Neo berkata...

Kalau kita ikuti perbahasan hukum feqah dari semua aliran, samada salafi, tareqat, asya'irah, kita akan dapati ada dua jenis fatwa: fatwa yg agak membebankan dan yg memudahkan.

Contohnya, hukum samak untuk anjing: Ada fatwa yg kata mesti samak bila tersentuh badan anjing walaupun kering atau basah, tetapi ada fatwa yg kata hukum samak hanya perlu untuk jilatan anjing sahaja, jika tersentuh badan anjing, basuh sahaja dgn air biasa. Bagi aku, fatwa kedua lebih kukuh kerana lebih menepati hadis. Pendapat pertama tidak disokong sebarang dalil.

Fatwa lain sperti solat jamak: ada fatwa kat kita hanya boleh solat jamak, tetapi ada fatwa yg lebih mudah kata kitaboleh solat jamak jika terlalu sibuk, pegi ke tempat tidak pernah pergi dan sukar utk solat, bila masa bencana dsb. Berdasarkan hadis, fatwa kedua lebih menepati sunnah.

Itu belum lg berbicara tentang hukum tayamum, solat masa uzur, cara bersolat, hukum memakan sembelihan org kristian/yahudi...kebanyakkan dalil berpihak kepada fatwa yg memudahkan..

Itulah yg dimaksudkan Islam ini mudah...

Kita boleh pilih mana2 fatwa yg kita suka, tp pd sesiapa yg sentiasa mengembara, bermusafir, kita terpaksa juga berpegang pd fatwa yg memudahkan...

Mengikut penilaian aku, Islam yg benar2 berpaksikan hadis dan Quran tanpa ada penambahan adalah Islan yg praktikal, mudh difahami dan boleh diterima pada setiap zaman dan keadaan.

PELiK berkata...

Kah. Hebat gila ah brader liberal atas tu. Harap bro masuk syurga sbb berdakwah. Aminnnnnnnnn

Seriously berkata...

everdeed punya komen tu dh mcm ala2 surat berantai ayt intro tengah memang nmpk elok tapi last2 tu dah mcm hape2 tuduh orang antar malware la antar pape la klu x puas ati.. tu belum pape lagi.... sama geng ka ngan geng surat berantai... surat berantai last2 dia suh orang sebarkan kat orang rmi klu x nanti akn di timpa sush wtfish man....

cara hidup islam akan jd mudah bila kita jaga batas2 ikut syariaat tak kira ada A ke? B ke dia masih tetap orang jugak masing2 ada kelemahan yg akan tentukan Allah S.W.T. 2-2 buat sehabis baik ni mcm hape2 le malay ni wanabee sungguh! nak kondem je lebih...

Amzar berkata...

Daripada ko melabel org lain liberal, lg baik ko jwp point dia kalau x bersetuju. Mane akhlak ko sebagai muslim?

zaminc berkata...

Aku yakin Allah bersifat arrahman arrahim, itu utama dan selalu diulang2 sebelum surah. Tapi Allah ada 97 nama lain yang setiap satunya semacam dilupakan oleh puak2 liberal ni. Di akhir zaman ni islam nabi suruh gigit kuat2 dengan gigi geraham. Kenapa geraham? Sebab ia sukar dan mudah tercabut.

Tanpa Nama berkata...

rocky the great brown flesh vibrator says: well done & written: just another way to belittle Islam & Muslims via differences of deeds (amalan): care to look & ponder IF other "belief" stick to only one deed? can we say the same thing about, say, Christians, jewish, hindus etc? why profiling only to muslims? I doubt the writer try to post another negative aspects of muslims & Islams!! What would you say about porno stars (English, Japanese, Indians, thais of Filipinos); who are they? what they do is in compliance with their religions? hahahaha be careful people!!!

Tanpa Nama berkata...

Tak salah aku Tan Zee Kin ni agama nya Kristian.

Tanpa Nama berkata...

Memang benar itu yg berlaku di luar sana... Mantot terjemahkan dgn jujur sekali....

Tanpa Nama berkata...

Terus terang aku ckp hasil pemerhatian aku,non muslim terutama cina hanya akan suka muslim bila hang merendahkan martabat agama sendiri eg free hair,tk tutup aurat,clubbing minum2 sket dan kalo jenis betul2 jg batas agama mereka akan dekat bila ko ada kelebihan yg diorang tkdak

Tanpa Nama berkata...

Woi ko igt nmpak cool penuh dgn ayat"bro"...pening aku baca...panjang berjela...tulis kt blog sendirilaaaa setannnn

Tanpa Nama berkata...

kau ni memang dah salah letak pemahaman kau tentang "islam itu mudah"..islam itu memudahkan dari segi konteks beribadat..jgn la bandingkan dengan melakukan dosa..org islam buat dosa sbb gangguan syaitan..jawapan aku mmg nampak mcm ustaz tadika kemas je..tapi cuba kau tanye diri kau..bila kau buat dosa..permah tak kau remind diri kau yang setiap dosa yang kau akan lakukan sebenarnye dihasut syaitan yang ingin menyesatkan diri kau?

firdaus m berkata...

salam.

pada aku senang saja.

tengok intro citer ni.

"someone told me a story".

mana2 cerita yg start dengan bagitahu cerita ini dikisahkan orang lain, korang jangan nak amik berat sangat kesahihan.

jangan berat2 kepala dengan cerita yang diceritakan oleh orang yg bukan experience the actual thing. sama level ngn drama TV dan gosip tepi jalan.

sekian

firdaus m berkata...

x de kejadah aku nak teman member dengan aku minum coke je sambil menengok member tu melantak mi semangkuk.

aku tak akan enjoy lepak ngn member tu. so apa aku pedulik ngn opinion dia?

ni bukan citer pasal agama actually.
leave agama out of this.
ni citer pasal member, hubungan ngn org.

jgn bodohkan diri buat benda yg sendiri tak suka tapi buat just because u want to look nice.

Tanpa Nama berkata...

Eddeved, ko dh mkn ubat penenang ko ke blum? Kalu blum cepat gi makan. Sb aku tengok komen2 ko ni makin lame makin ngarut. Kalu ade rase nk bunuh diri pi jumpa psychologist to control your depression. Assalamualaikum.

firdaus m berkata...

eddeved.

jangan la malukan fans Dream Theater weh hahaha.

http://www.youtube.com/watch?v=dsvRBxPYC6E

BukuNota berkata...

Ni acah2 lari dari mainstream pastu bajet timbul kontroversi so that provoke orang supaya berfikir ke

Ke perli baekkk punya ni?

Ke sarcasm dalam sangat ni?

Ke memang hang ni jenis anti cina?

Marah sungguh hang no... ni hang bukak mata tengok berita sikit... ya la kita kalo tamo ustat marah kita kata la Islam tu satu je tapi kalo hang tengok berita ada banyak jenis dah... dah lama dah... sebelum hang lahir lagi ada banyak jenis dah... yang strict gila jenis bom diri kt pasar pon ada... yang pakai serban seleweng rogol bohong pon ada... yang mengaku nabi pon ada

Hang bole kata eleh depa bukan Islam pon dah sesat blablabla

Kalo hang kata camtu aku rasa hang tak cukup matang lagi la bro

Islam bagi aku mudah. Aku buat akau Dia suruh dan seboleh2nya tak buat apa Dia tak bagi. Hang sapa nak kira aku Solat lewat ka awai ka? Hang toksah nak kalut sangat tu semua kerja Tuhan

Bila kita kalut sangat nak buat kerja Tuhan ni yang jadi penin, paranoid semua tu

Tanpa Nama berkata...

encik seriously eddeved kata:

terima kasih kerana penghormatan nick "seriously" kau tuh...aku kasi surat berantai? aku tau kau laa selalu datang blog aku...laa ni blog aku, aku sorang aje baca ha ha! siapa suruh hantar malware porn? aku tak tuduh bro nih aku kasi perumpamaan aje...memulang paku buah keras, kalau marah gila ba** dengan komen aku...hantarlah malware...ha ha ha! salah?!

aku tau siapa kau, dari komen kau semua nak bantai aku aje...aku tak famous blog aku tak ada siapa ikut pun, tapi there must be something kau berbulu dengan aku yang kau bantai aku nih...anyway I win again! tak per akak kau dah jadi wife aku lima tahun dah ha ha ha!!

aku nak bagi solution laa...

kalau kau rasa fatwa kau betul...melebih Tuhan segala, maka aku rasa kau teruskan fatwa kau...sebab esok kita pun tak tau siapa mati masuk syurga atau neraka...aku sendiri pun tak ada tiket pass masuk syurga jadi aku tak boleh nak distribute kat korang...

Tuhan dah pesan dalam Al Hujurat, awal ayat Tuhan kata jangan memandai buat hukum sebelum nabi putuskan hukum...laa ni nabi dah tak ada...maknanya hukum tu dah lengkap jangan memandai nak hukum orang pulak...

tapi terpulang...rasa sesuai amalkan...aku tak bertanggungjawab atas amalan korang ha ha ha!!

Eddeved Petrucci berkata...

firdaus m.

John Petrucci tuh bukan gitaris Dream Theater yang aku sebut tuh...kau malu sendiri kot?

John Petrucci yang aku maksudkan nih abang kepada Roxy Petrucci, John gak nama dia...kwn online aku nih..

maaf kau salah faham...tak per cover muka kau.

aku faham...

Tanpa Nama berkata...

rocky the great brown flesh vibrator says: tapi aku tetap suka Yngwie J Malmsteen. Dream Theater lagu2 fusion sangat. Tak mainstream heavy. SYJ original line up pon ok. Denar balik Maiden 4 album pertama laa weyy

Eddeved @ Eddie berkata...

weii, kau jangan goda aku rocky, aku dah lama tak main lagu Iron Maiden nih...

firdaus m, dia baru belajar dengar Dream Theater tahap sekolah rendah aje...aku malas nak lawan dia sebab aku tau dia poser aje...lagu dream theater pun dia tak tau...

"love is the dance of eternity" tu dari Miracle and The Sleeper laa ngok...

siapa yang malu? mereka dan keluarga mereka.

zer berkata...

fuyo..dasyat..ade org redho masuk neraka.hahaha..salute lu bro.byk sgt tgk movie kot.baca quran bro.pls..

Whatever! berkata...

Eddeved wrote :

aku ada terbaca satu cerita, masa nabi berhujjah dengan yahudi, yahudi tanya...kalau kau nabi kau kasi tau kami cerita pasal penunggu gua dan Iskandar Zulkarnaen, nabi cakap...okay!

dia tunggu wahyu tak datang, datang sampai dia kena tempelak dengan yahudi, kata terer...ni penipu nih!

sampailah turun wahyu - demi waktu dhuha, sesungguhnya Tuhanmu tidak benci dan tidak meninggalkanmu...

so, orang-orang macam zer nih biasanya aku ignore sebab aku tau dia jahil dia mana faham...

dia ingat api neraka tu sejuk kot?

dan dia tak faham...tak apa aku maafkan kau...maksud aku...kalau buat baik berkasih sayang jadi hukum Tuhan untuk masuk neraka...maka lebih rela lah aku...sebab at least masa aku hidup aku puas hati dan redho...tidak macam engkau yang tak ada ilmu tetiba tempelak orang...aku kesian kat kau sungguh, kau tak faham perumpamaan...sebab Allah Taala tidak malu memberikan "perumpamaan" hatta sekor mnyamuk sekali pun...

zer, engkaulah manusia buta hati yang tetiba bertanya pada Tuhan - "apa maksud Allah dnegan perumpamaan itu"...

seriously aku kesian dengan engkau bro...aku doakan kau mendapat kefahaman dari apa yang aku sebut nih...

aku cuba ajar kau...kalau kau buat baik...perkhabaran dari Allah adalah kau akan dapat balasan dari kebaikan kau...

sayang kau tak faham!

Kesian kau...Innalillahi Wainnailahiraajiuuun!

Whatever! berkata...

itu sebab aku tutup ruangan komen aku kat blog sebab tak nak orang macam zer nih menambahkan kekufuran dalam hati dia...

ya aku tak hafal Quran macam kau..tapi kau tanyalah apa kau nak tau pasal petunjuk Tuhan aku jawab...kalau kau nak terima laa kan?

Siapa aku nak bagi petunjuk...aku pun tak ada tiket masuk syurga macam brader man kita nih ha ha!

Whatever! berkata...

Eddeved wrote ;

kadang-kadang penaaakulan kita caca marba jadi kita persoal kalau orang tu minum arak dia masuk neraka...padahal bukan pasal dia minum arak tu dia masuk neraka pun...

orang macam zer ni pelupa - Allah maha pengampun dan pemaaf.

kau togok arak segelen pun tetiba dengan rahmat Allah kau masuk syurga, kau siapa nak persoalkan hukum Allah? Allah bukan terletak dalam poket kau yang kau boleh kawal.

Pasal aku banyak tgk movie...kau baca Quran...kau boleh bikin prose macam Quran? zaman Nabi dulu orang bersyair terer...jadi Quran diturunkan lagi terer dari penyair Quraish untuk membuktikan...ada lagi terer dari kau...

dan kalau ada nabi zaman nih maka diaa mungkin seorang pengarah filem atau produser filem dan petunjuk Tuhan akan difahami oleh semua orang...

kau tgk citer porno aje selalu mana nak datang kefahaman? hati dah buta nak buat camne?

jadi aku tulis pasal movie sebab aku rasa syok pulak...kau bapak aku ke nak tegur aku? aku mintak duit kau ke? cara kau tegur macam kau bapak aku pulak ha ha!

Okay cciao!

Tanpa Nama berkata...

apa yg ko merepek ni...!!

Tanpa Nama berkata...

eii pukimak...ko bebual kat tempat lain la sial

Tanpa Nama berkata...

Si sesat said...
Kekadang aku rasa Islam menyusahkan bukan sebab 5 rukun tu. Aku dah solat 5x sehari, puasa, zakat dll...
But somehow aku rasa menyusahkan nak buat dhuha, tahajjuf dll. Aku tau yang tu sunat tapi kekadang ramai state yang sunat penting bagai buat aku rasa leceh.