Disember 27, 2013

Kerajaan Selangor Anjurkan Pesta Maksiat Sempena Malam Tahun Baru. Kondom Percuma Akan Diedarkan

Sekarang ni pegi mana2 pun orang akan borak pasal kenaikan yang bakal menimpa kita tahun depan dan kemuncaknya April 2015, GST akan dilaksanakan.  aku tengok perbahasan Parlimen tempohari, Ahli Parlimen kita kata "puak2 pembangkang ni memang jenis tak nak tengok TV1, TV2, RTM, sebab tu diorang tak paham apa itu GST dan faedahnya.." Kalau kau langgan Unifi dalam tu ada channel khas sidang parlimen setiap hari, layan gak.

Hari ni 27hb Disember 2013. Lagi 4 hari kita akan masuk tahun baru. Hari ni kalau ikut kalendar Hijrah berapa haribulan? "Ermmm....ermmmm...ermmm...jap kena cek kalendar Hijrah!" respon majoriti orang Melayu.

Kerajaan tiap2 hari kata "kita kena save duit, kita kena amalkan berjimat cermat, kita kena tanggung hutang, kita kena jimat kat situ, kat sini, jangan berbelanja berlebihan, rakyat tolong ubah cara hidup.."

Tapi Sambutan Tahun Baru masih lagi berlangsung secara mega. Bukan setakat ada sambutan dekat Dataran Merdeka, malahan akan ada jugak sambutan dekat Putrajaya. Siapa nak joget lambak ramai2 laki pempuan, gi Dataran. Siapa sekadar nak enjoy relaks2 layan konsert sikit2, gi Putrajaya. Siapa nak berhibur boleh try pegi dua2.

Perlu ke perayaan macam ni kalau kita semua terpaksa menanggung pelbagai kenaikan yang bakal mencengkam? Adakah kerajaan ni mengamalkan sikap "enjoy-enjoy, sila enjoy dulu, lupakan sebentar duka nestapa dan enjoy lah tengok konsert sambil menari ramai2, lepas ni balik sila lalu tol ya!"

Macam perangai standard orang Melayu, kahwin nak grand sampai berhutang, buat loan, nak ada kereta kuda tapi lepas kahwin duduk bawah ketiak mak bapak sebab duit tak cukup nak sewa rumah sendiri. Kalau aku kutuk pengantin yang kahwin yang nak kena ada ukiran ais dan ada photographer pre wedding pegang tangan posing2 peluk2, mesti ada yang terasa dan kemudiannya kutuk aku balik kata aku jeles sebab aku tak mampu buat macam tu...betul?

Bayangkan kalau kerajaan jawab balik tuduhan kenapa kerajaan suka over spending buat bermacam benda yang tak berfeadah dan tak relevan serta tak selari dengan pendapatan kerajaan dengan ayat "hak eleh, kau jeles sebab kau tak mampu, kau hado?"

Siapa punya trademark ni "Kau hado?" Artis mana? Aku pernah dengar ada artis sebut tapi aku tak tau
siapa yang start. Apasal bunyi dia macam bunyi ayat pondan aa?

Kalau dah tak ada duit tak payah la sambut tahun baru. Yang peliknya ramai orang kata tak ada duit tapi dia sanggup keluar ,eredah traffic jam dan spend duit beli overprice crap yang dijual kat tempat tu. Dekat PICC Putrajaya siap ada bazaar tahun baru lagi. Jom spend spend and spend...

Bukannya membantu apa2 pun sebenarnya. Tak mati pun rakyat Malaysia tak sambut tahun baru. Tapi apa boleh buat, dasar kerajaan memang suka rakyat berhibur. Kepala kerajaan sendiri suka berhibur, dia pun nak la jugak rakyat dia turut sama jadi macam dia, betul?

ps - 31 Disember di Dataran Kemerdekaan Shah Alam, ada Ustaz Azhar Idrus dan kempen anti zina sempena ambang tahun baru. Kerajaan Selangor ni memang cilaka sekt sebab anjurkan kempen anti zina yang tak selari dengan pandangan kerajaan Pusat! Dasar pembangkang!

24 ulasan:

Master Yoda berkata...

oucchhh... Terasa macai2 di sana

Tanpa Nama berkata...

Tu la tu...memang bagus pandangan mantot..

Tanpa Nama berkata...

hahhaa..jap lagi macai butthurt ar..
kau hado?

kikikiki....

Tanpa Nama berkata...

aku sebenarnya setuju sangat kalau nak suruh rakyat berjimat cermat ni.. memang kena berjimat cermat, tak payah membazir bayar gaji menteri menteri semua.. jimat besar tu..

Tanpa Nama berkata...

kau hado tu perkataan yang kalau tak dari rosnah mat aris, dari azwan ali.

kalaulah boleh dijimatkan duit sambutan tahun baru tu, alangkah kayanya malaysia sekarang kalau semua perayaan tu sambut sederhana atau tak payah sambut langsung. tak payah ada sambutan tahun baru, malam merdeka, sambutan rumah terbuka untuk semua perayaan. bukan guna duit menteri pun!

Tanpa Nama berkata...

Ayat sebab Kerajaan Selangor celake sikit tu pegi buat ceramah dan kempen anti zina pada malam tahun baru tu yang aku tak puas hati kat dia orang...so..untuk puaskan hati aku...kenalah gi tengok ceramah tu!! Setakat tengok konsert tu...rasanya dah puas sangat dah!!...bersepah2 kat astro... Bosanlah...sama je, kosong takde isi...sekali-sekala nak kena isi juga kepala ini kan?...sebab tu agaknya macai otaknya selalu kosong, senang kena goreng sampai hangit?

Mie berkata...

Tahukah anda, rakyat Malaysia adalah orang2 yang paling steady dan tenang di dunia. Seperti biasa, bila ada kenaikan harga barang dan servis, semua pakat mengeluh dan setakat luah perasaan dengan kawan2 di kedai kopi sambil gelak2 dan layan bola, minum2, isap rokok sepam dua, gi karok sejam, balik rumah tengak tv atau layan movie sikit, pastu tido. Bangun esok hari terus lupa semua.. Gi kerja dan lalui kehidupan macam biasa. Ni lah akibat dari kecil dah disuruh 'kami dengar dan kami taat. Ikut saja, tak perlu banyak songeh, jangan nak kritik lebih2'.. Untung jadi orang Malaysia..senang kena buli dulu, kini dan selamanya..

Tanpa Nama berkata...

Rakyat mesia bleh rilek ajer bila sumer naik adalah disebabkan kami adalah rakyat yg sgt motivated jika dibandingkan dengan Jepun dan US...jika ada apa2 masalah, kami akan reset minda n berfikiran positif.

Tanpa Nama berkata...

kau hado-uken!

Tanpa Nama berkata...

Putrajaya sambut tahun baru dia ingat kita boleh lupakan tentang apa yang kerjaan Bn ni buat selama ni.Aku harap hujan lebat malam tu biar semua orang balik rumah masing2 sambut kat rumah

Tanpa Nama berkata...

bukan setakat hujan lebat, aku doakan petir kilat sabung menyabung malam tu. sampai takde karen.

baru dia tau langit tinggi rendah, tuhan tu ade ke tidak.

Tanpa Nama berkata...

Uai rasanya kat penang 31 dec ni

Tanpa Nama berkata...

Yg dtg konsert tu pon budak2 yg tak tentu hala.. Mat rempit, minah endon, mat bangla..

Akmal Zaidi berkata...

sokong 200%, kerajaan yang dah makin ntah apa2 ni.

Tanpa Nama berkata...

Baru nampak banner ceramah UAI kat B'worth sempena thn baru nanti.. ke saya yg slp??

Tanpa Nama berkata...

Berjimat cermat ajaran islam...apa tak betul ke. Gaji adun. Mb selangor naik seeatus peratus tu apa ke benda. Ok ke. Nampak semua diam. Tp cuba kjaan BN buat gitu...sampai nak rak komen mcn nak mampuisss

Akmal Zaidi berkata...

amekkau....

Tanpa Nama berkata...

Meh nak bg senang fikir. Cuba anggap diri tu seorang rakyat tak berparti yang diberi akal.
-MB naik gaji efek hidup ko tak?
-Segala kos hidup naik efek ko tak?

Sempit berkata...

Tu diaaaa. Dah mai dahhh! Benyut simpan sikit, aku setuju dengan pendapat di bawah, gaji dia naik tak effect kehidupan seharian aku, tapi bila harga gula, minyak, tol, makan minum, elektrik naik, semuanya buat aku terasa. Kerajaan mana yang jadi punca harga naik tu? Beli nescafe bungkus di luar sampai kena rm2.50. Aku sekadar mampu geleng kepala.

Tolonglah, masih tak nampak semua akujanji bn tu semua terbalik dengan apa yan terjadi sekarang? Kenapa masih bodoh lagi?

Kita cuma mahukan yang terbaik untuk negara. Tapi cakap banyak pun, macai masih tetap pertahankan. Kalau tak tak ada sokongan yang bersetuju harga barang naik. Nampak bodohnya di situ kan?

Tanpa Nama berkata...

that y org kata Puak2 UMNO BN bodoh berbanding lembu2 sedunia lagi bodoh dan terbodoh dalam pertandingan lembu2 bodoh

Aku tgk puak2 UMNO ni tak tumpah seperti seekor lembu ... dah la dunggu

nurulachal mamat berkata...

err mantot.. salah info ni.. UAI kat penang... AMbang 2014 bukan shah alam

eem berkata...

Bro.dlm kerajaan sngor, bukan gaji adun pr je naek.gaji adun bn pon naek tp diorang tak bising pon.bezanya adun pr sumbgkn gaji diorg 20% ke tbg pddkn keadilan.adun bn ada?

Tanpa Nama berkata...

Memang keturunan bodoh

onlajer berkata...

Dasar Pembangkang! keh,keh,keh