September 20, 2013

Pengguna Genius : Ada Masanya, Beli Yang Kecil Lebih Untung Asalkan Kau Peka



Kadang2 ada masanya kalau kita nak beli something, 
kita tak tengok betul-betul, kita akan rugi. Contohnya, macam kat atas ni.

Kalau tak, dah rugi 50 sen dah kalau beli yang saiz besar.
Padahal, sepatutnya, value for money adalah kalau kau beli lagi banyak la kan?

17 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kena belek isi kandungan Montot bukan tengok besar kecik aje.. :P

Biasa kitaorang beli macam ni kitaorang bagi check isi kandungan bekas ni bukan boleh caya kadang bekas besar isi sikit.. aje..

dan lelain tu check la juga bahan dia.. :)

Tanpa Nama berkata...

apa mende anon [September 20, 2013 at 3:28:00 PM GMT+8] atas ni..
mmg la check kandungan..

Cth:
Yg RM4.50 = 250ml
Yg RM9.50 = 500ml

Sah2 la beli yg RM9.50 tu rugi..
Sbb kalau beli yg RM4.50 x 2 = RM9 = 500ml

Part bahan tu yela mmg kena tgk.. Tp skang isu yg kita bincangkan kalau beli brand yg sama tp saiz yg berbeza.. LOL

Lynna Ghani berkata...

Lagi satu kena hati2 dgn refill pack...byk jgk yg menipu dgn refill pack sbb normally kita akan assume refill pack is cheaper...tak semestinya maggi!

Cik Puan Rara berkata...

aah lah.tapi suami rara selalu tgk benda benda ni.dye particular sket.belek harga betul2.

Tanpa Nama berkata...

Bese aku akan tgk jumlah isi kandungan (ml/l/g/kg) dgn harga memasing, kalo yg beso tu saiz skali ganda aku double kan jela harga. Kekadang ada brg yg saiz 500ml & 750ml, gigih amik kalkulator bahagi bape sen utk 1ml. Tgk untung tak untung sblm beli. Hahah.......

chefgunawanjamil Obie berkata...

perlu lebih alert..
kalau membeli...

peace...

Tanpa Nama berkata...

Wa jarang beli barang2 toiletries/grooming nih sebab sekali beli wa beli stok untuk setahun punya. Tapinya masa membeli tu la wa tak main banding2 dulu, main angkat je terus mana yang kena di mata. Duit banyak la katakan, haha. Anyway Tot, terima kasih ingatkan aku bab2 nih.

Megah Angkasa.

Tanpa Nama berkata...

Betul kata Lynna Ghani. Sebenarnya yg refill tu paling penipu. Contoh paling juara penipu Nescafe. Beli sebotol 100grm isinya penuh bila kita beli yg refill isi balik hanya 3/4 botol. Harga beza sedikit aja, refill RM1++ murah dari botol. Semua sizes nescafe refill kelentong dari yg 50grs hingga yg besar. Tak caya cuba beli sebotol dan habis masukkan refill mesti ada 1/4 tak penuh. Dan satu lagi refill sabun cecair mandian. Jgn tertipu dengan angka kandungan sebab kurang dari yg tertera.

Tanpa Nama berkata...

manyak menipu yea hahaha.. :) beli yang kecil untung jadi kecil ni untung sebenarnye dari yang besar hahaha..

beli pampers anak memang salu pakai kalkulator.. nak jimat la katakan.. kadang yang berjenama lebih murah dari yang cikai hohoh..

Tanpa Nama berkata...

Aku rasa mahal sebab cas tin sekali.. mahal tin tu kalau besar hahaha.. :) tak caya ko beli kecik satu besar satu kemudian timbang bekas dia besi dia tu 2 kali ganda atau 3 kali ganda hahahaha..

Tanpa Nama berkata...

kes ni ak ada baca berlaku dekat tesco di britain di mana ada perbezaan harga tin susu yang bila sepatutnya murah menjadi mahal

Tanpa Nama berkata...

penjual/pengilang tidak menipu.tapi pengguna/pembelilah yang menipu diri sendiri lalu tertipu.

80% dari harga jualan adalah utk kos pembungkusan dan pengiklanan.kalau tak caye tanya sm mohamed idris.selain dari kos diesel,tol,upah pekerja,dividen saham dan instalment mesin dan bil elektrik dan air dah dimasukkan dalam harga nescafe,ini tak masuk saman speedtrap,duit kopi jpj tahan lori dan duit kepala buruh nepal dan bangla.btw kopi tumbuk arwah nenek aku free je.

hanafijaafar berkata...

patut kita ikut negara maju yang ada label setiap harga barang dengan harga per kilo atau per liter. senang nak bandingkan harga.

Tanpa Nama berkata...

mantot pakai nivea...ha ha.ha..

firdaus m berkata...

thanx, good practice :)

ya Consumer Association of Penang (CAP) selalu keluarkan buku2 pasal ke-pengguna-an ni. Elok gak cari.

Cerita pasal insuran, banking, tax, etc.

Tanpa Nama berkata...

Aku selalu perasan tot, hahaha. last 2 weeks, nak beli susu pekat dkt tesco. tin besar lagi mahal dari tin kecik. gile ke apa. nasib baik aku kira dulu...

Tanpa Nama berkata...

Bangang gak anon yg first ni komen. HAHAHA