September 17, 2013

Apa Benda Yang Wajib Dilakukan Sebelum Perkahwinan?

Hari Ahad...sambil menunggu wife aku siap, aku layan Melodi. (Ye, sekali-sekala aku layan) Dalam tu, ada kisah artis yang bakal kahwin dan baru aje bertunang.  Interview diorang lebih kurang camni ;

Artis : Alhamdulillah, kami akan melangsungkan perkahwinan bla..bla bla...

Tunang : Ya, persiapan ni kami buat sendiri tau..

Artis : Semua yang wajib-wajib dah kami siapkan jadi kami dah ready nak kahwin bla bla bla...(sambil membetulkan rambut)

Tunang : Ya, kami akan berkahwin bla bla bla...jadi kami akan bla..bla blaa.... (sambil tersengih bangga)

.................

Aku tengok masyarakat kita, kebanyakannya makin open pasal benda camni. Bukan makin open ke arah makin baik, tapi makin ke arah kebangangan. Dah jadi seolah-olah kebiasaan artis umumkan pertunangan sambil berpeluk pinggang dengan tunang. Ataupun sambil pegang2 tangan bagitau orang ramai "kami nak kahwin nanti!" Atau ada yang share gambar dekat Instagram, pipi bertemu pipi kemudian declare cinta diorang suci....

Benda tu dah jadi normal sehingga orang2 kita pun ramai prektis benda tu. Baru tunang tapi gambar pre wedding mengalahkan orang dah kahwin. Tu tak masuk lagi share gambar dengan boifren berpeluk sakan dan bercium2 pipi.

Dalam interview Melodi yang aku petik kat atas, aku tak nampak artis tu berpegang tangan, berpeluk malahan bercium sekalipun. Paling dekat pun tak silap aku bersentuh bahu. Tapi aku ceritakan semula sebab dia sebut "kami dah sediakan yang wajib-wajib ni..." aku terfikir....

Apa benda yang wajib perlu disediakan sebelum kahwin? Cuba bagitau aku?  Kadang2 bila tengok orang kita sekarang ni, rasa seolah-olah wajib peluk tunang dulu sebelum kahwin. Benda wajib time kahwin..setel awal. Benda wajib lain2....tunggu bila kesedaran datang. Ketentuan Allah ke tu?

Kalau dah ada niat nak berperangai buruk...takyahlah nak disalahkan Allah, beb.



11 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

wajib sentuh sebelum kahwin...itu stendet zaman skg..da jd biasa sgt..x sentuh kolot la beb

Tanpa Nama berkata...

err, ni tuju kat org nak kawen or double meaning tuju kat UFB?? sambil nyelam, minum air, nampak?muahahaha.....

Tanpa Nama berkata...

bukan wajib hukum la mantot.. ni wajib dari segi adat.. macam baju pelamin kad undangan hantaran dan sebagainya tu maksud yang dikata sediakan yang wajib dari adat..

Kalau wajib ikut hukum syarak dan syarit simple aje.. :) nak kawin mas kawin besi pun sah atau ada juga dengan ajar ngaji tu dulu la sahabat nabi yang tak mampu..

Pre-wedding ni aku rasa tak payah la buang duit pun yea.. kumpul dosa pun yea.. dari yang kawin yang snap yang tengok semua dapat share..

tegur tapi ramai plak yang marah phtographer marah bakal pengantin marah ada mak bapak pun marah hahaha.. lantak kau la kalau nak sangat grand dan kumpul dosa..



Perempuan berkata...

Dia antara artis yang sedar diri tu orang Islam (baguslah tu maknanya) sebab dia bercinta bulan 3, bertunang bulan err..6 atau 7 kot. then bulan 9 kawen. probability untuk buat maksiat tu kuranglah sikit sebab dorang pun nak cepat2kan. bab show off tu, sebab dia artis, aku takde rasa ape sangatlah.standard artis memang suka show off sana sini.

Tanpa Nama berkata...

Bukan semua 'artis' mcm tu tpi mmg dunia mereka mcm tu untuk menambahkan selera kepada penonton yang tengok.Tapi kita yang tengok ni pun mungkin rasa cemburu dgn mereka.Jangan marah

Tanpa Nama berkata...

Artis ensasi ni makins ensasi makin banyak sponsor mantot.. :) So tu banyak gossip haha..

Tanpa Nama berkata...

Family ko tengok melodi gak eh hehehe :P tgk la astro aosis bro..

hafidz berkata...

Siapa perempuan dalam gambar mantot nie eh??

Aku tahu nie gambar Nedim anak Aziz si menteri botak tu...

Tapi perempuan tu? Siapa eh??

Dia kan pengacara kan?? Ada program dia sendiri kat TV dulu kan??

Program sukan apa ntah nama dia...

aslina majid berkata...

Laa wajib dari segi adat ke? Ingatkan apa la yg wajib sangat tu... Sebab seingat aku perkara paling wajib kene ada, follow rukun nikah je. Kot2 la tak jumpa2 lagi kelibat org yg nak jadi saksi kan...

Syakir Zainol berkata...

Sebenarnya, perkara yang wajib sebelum perkahwinan ialah... pernikahan.

Ramai yg kahwin dulu sblm nikah zaman skrg ni...

Tanpa Nama berkata...

Jadi Islam, jgn jd Melayu jer..fullstop.