September 19, 2012

Normal Ke Mimpi Ngeri Waktu Tengah Demam?

Aku tak tau kenapa; tiap2 kali aku demam, bukan setakat sakit badan ...tapi akan juga disusuli dengan beberapa benda lain ; 

1. Mimpi ngeri

Aku tak pasti kenapa tapi tiap2 kali aku demam mesti mimpi ngeri. Kena kejar dengan benda, mimpi jatuh bangunan...jatuh lubang.

2. Masa beredar terlalu perlahan

Ini berkait dengan point di atas. Katakanlah lepas makan ubat, aku terlelap. Kemudian datang la mimpi2 menakutkan macam kena kejar dengan werewolf atau jatuh bangunan. Bila jatuh aje dari bangunan tu, hempap sebijik kereta.Berkecai kereta tu. Badan pun boleh rasa sakit dia. Terus terjaga. Tengok2 baru tidur dalam 1/2 jam.

3. Mata jadi kelam

Yang ni aku rasa normal kot, mata jadi gelap. Tempat yang selalunya cerah pada kau jadi gelap sikit pada pandangan mata.

4. Hidung sentiasa berbau

Bila kau demam, hidung kau jadi berbau satu macam. Bau hanyir macam bau hingus pekat dan bau tu sentiasa ada. Persoalannya, kalau 24 jam kau terbau hidung kau macam tu, adakah orang lain juga mampu menghidu bau tu?

5. Makanlah apa2 pun jadi pahit

Selalunya comfort food aku waktu aku demam adalah maggi asam laksa, sebab maggi tu masam dan rasa dia still tolerable. Tapi memang betul la apa orang kata ; kan akan lebih appreciate makanan selepas kau hilang selera nak makan.

................

Jadi semalam, sebelum aku makan ubat dan masuk tidur, apa yang aku cuba buat adalah bukak gambar anak aku dekat TV dan biarkan aje gambar dia merenung aku, kononnya nak menggantikan imej2 ngeri yang selalu muncul tatkala aku demam. Scientifically, kau akan bermimpi pasal apa benda yang kau fikirkan satu hari tu dan aku harap, dapat lah aku tengok anak aku dalam mimpi aku.

Tapi masalahnya aku takde pun fikir pasal jatuh bangunan sebelum2 tu. Malangnya eksperimen aku tak berkesan. Semalam aku mimpi kena tanam hidup2.

Normal ke mimpi buruk masa tengah demam atau aku aje yang terkena mimpi ekstrim?

23 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Mimpi kena tanam tu normal bila muka anak kau mcm pelakon dlm crita 'Tanah Kubur' @astro. Hahahaha

Ogy Nordin berkata...

Normal kot sebab badan tgh tak tentu arah..sakit sana sini.

nurulachal mamat berkata...

:-).. mak sy pesan klu mimpi buruk xleh cite kat org... bgn ludah tiga kali sbelah kiri n istigfar bebyk.. takpela sakit demam tu Allah hapuskan dosa2 kita.. Allah hantar 3 malaikat, malaikat yg 1st tarik keupayaan kita, malaikat kedua tarik selera mkn kita, malaikat ketiga tarik dosa2 kita.. byk2 zikrullah n jgn tinggal solat even sakit. bab mimpi2 tu try tanya ustaz yg terer sbb kdg2 mimpi2 ekstrim gitu ade kaitan dgn gangguan makhluk halus. wallahualam..

Haris Khairuddin berkata...

normal je.. biasa la badan tgh x berapa nak betul.

tapi seeloknya banyakkanlah istighfar n zikrullah kalau dapat mimpi2 x elok tu.

Tanpa Nama berkata...

Mati itu adalah.pasti.

Ok selamat beramal.

Prince of Noob berkata...

paling menakutkan bila ko tidur lepas tu rasa kena tindih... masa tu kita macam boleh bukak mata kita dan sedar apa yang berlaku disekeliling kita tapi nak bangun tak boleh... memang menakutkan

Tanpa Nama berkata...

Aku setuju dengan nurulachlal mamat.

Mimpi-mimpi kau kan Tot, sama dengan aku punya. Tapi aku sebab badan aku ada benda kacau. Mungkin juga ada benda kacau badan kau masa tu sebab badan kau tengah lemah. Apa kata kau pergi refer orang-orang yang arif bab ni sebab kategori mimpi kau ni sebenarnya agak serious ah, sama dengan apa yang Pak Engku pernah cakap dalam talk show Astro oasis. Terpulang lah kau nak percaya ke tak.

Tanpa Nama berkata...

3,4,5 tu macam resdung a.k.a sinusitis

bila demam, ada x ko..

1. sakit kat area muka/pening/sakit kepala
2. sakit kepala time sujud
3. rasa macam hingus/air selalu ada belakang tekak
4. kerap demam selesema

kalau ada, mungkin ko ada sinusitis. gi la jumpa dr amik ubat.

-lilacfla-

Tanpa Nama berkata...

Aku rasa ko kena demam janji ditepati demam dihantui ni.

just azura! berkata...

semoga cepat sembuh..takdelah mimpi menakutkan lagi..~

Tanpa Nama berkata...

Sakit itu penghapus dosa. Kurang2kan lah propa, memfitnah org dan bersangka buruk sesama islam.

wan berkata...

selalu gak mimpi benda2 seram atau menakutkan time2 demam, smpai payah nak tidur atau tk ckup tidur..biasa kot masa ni kan badan kuta tgh lemah, smua bnda senang aje nak kacau

Tanpa Nama berkata...

Kalu jatuh Dr tempat tinggi maknanya kena buatan orang......

Tanpa Nama berkata...

Kalu jatuh Dr tempat tinggi maknanya kena buatan orang......

Tanpa Nama berkata...

Tu sume cam simptom2 gangguan jin.rsnye ustaz ismail kamus de explain ngan jelas psl ni.try le tanye2 org yg alim dlm hal gini.gud luck bro :-)

mohd.hafidz berkata...

Mimpi jatuh bangunan, kena hempap tu semua mimpi dari syaitan tu...

Serious to say, beb!

Jadi, ikutlah kata dan saranan dari nurulachal mamat tu...

Kalau aku laa, aku bagi pesan kat kau, sebelum tidur;

(1) Ambil wuduk
(2) Dirikanlah solat
(3) Kalau kau tak nak dirikan solat tak apa, (dalam kes ni kau dah solat Isyak lah), then tidur jer...

Kalau mimpi ngeri gak, istighfar banyak2....

Minta tolong dari Allah SWT kerana dia sebaik-baik pelindung...

fiexa berkata...

experience aku sendiri mimpi kena kejar dgn benda, mimpi ngeri sampai terjerit dalam tidur, mimpi benda/tempat kotor, jatuh dari tempat tinggi tu sebab ada 'benda' kacau. tapi yang confirm mimpi jatuh dari tempat tu tanda disihir. pengalaman sendiri. wallahu'alam.

Tanpa Nama berkata...

Org melayu islam ni ramai senang kena trick. Asik2 sihir, buatan org, gangguan jin, hantu polong etc. Seme benda nk disalahkan orang lain. Hatta tang sakit pun disalahkan org lain. Salahkan jin hantu polong gangguan sihir. Sendiri buat salah tak nak mengaku. Bawak2 la muhasabah diri....kadang musibah yg menimpa seperti sakit akibat kafarah dosa2 kita.

sim_2096 berkata...

innalillah...mimpi suh ingat mati tu..tobat la cepat..

plain83 berkata...

Jiwa ko tgh kacau tu mantot, dan tgh stress, badan dah bg signal, pstu jiwa pulak tgh bg signal..so amik cuti, rehat, jaga solat dan kalau siyes sgt, gi jumpa ustaz bgtau simptom2 ko ni...

nurulachal mamat berkata...

anom September 19, 2012 11:02:00 PM GMT+08:00.. bukan kena trick.. lainkali blaja bab jin n syaitan ni.. bukan taksub, nk menafikan makhluk Allah yg satu lg tu, klu Allah tak izin benda tu xkan jd. bila kena gangguan bukan makna semua org buat.. dh makhluk2 tu mmg keje nya gitu, awk org muslim berblk pd Allah, bukan suh tuduh sesape.. tp suh dktkkan diri dgn Allah, lau dlaman tak kuat mmg la senang dikcu. bukan suh besyirik, kenal n tahu mcmmn nk elak dr kena gangguan. bila kena gangguan bab ibadat sume kcu, smbhyg malas, baran n etc..kita nk senang beribadat itu tujuannya..

Tanpa Nama berkata...

ade ubat yg kite amek mase demam yg side effect die bg kite vivid dream...ubat selsema kalo x silap aku...dr. yg bgtau...

Tanpa Nama berkata...

Noob, ko penah kena tindih ke?