September 07, 2012

Awkward Agama : Apakah Benda Paling Berat Dalam Dunia Part 02

Untuk part 01, kat sini.

Kalau kau jadi bapak, satu masa nanti kau akan dilemma ini;

Anak kau tengah aktif main dengan kau sampai tergelak2 dia dan kau pun gembira luar biasa. Kemudiannya; kedengaran azan solat Maghrib. Kau tengok anak kau hulur tangan suruh kau angkat dia. Dia merengek2 mintak kau angkat dia, peluk dia, sayang dia.

Beberapa detik kemudian azan pun tamat.

Apa kau nak buat? Pegi solat, atau layan anak kau dan rasa gembira yang teramat sangat? Itu adalah antara benda yang paling berat nak dikorbankan.

Kalau kau bapak yang elok dan baik, kau akan bangun, pegi solat straight away.Tapi aku, kau dan ramai lagi, pasti akan terus main dengan anak ; sebab anak kau mampu buat kau rasa sangat bahagia.

Majoriti kita bukan bapa yang baik rasanya.
Sebab kita sayang anak dan keluarga lebih daripada Tuhan sendiri.

Apa cara nak counter dilemma ini?

Belajar sayang Tuhan lebih dari sayang anak,mak, isteri,bapak sendiri. Menjadikan Allah first priority dalam kehidupan bukan sesuatu yang sangat mudah kerana godaan itu bukannya datang daripada syaitan, godaan itu sebenarnya datang daripada keluarga sendiri yang mengharapkan kasih sayang....tatkala Allah panggil kita suruh sembah Dia.

Aku tak malu mengaku ;
Aku sangat fail dalam benda ni. Selalunya, Tuhan nombor 3. Anak mesti nombor 1.

Isteri nombor 6 :)

24 ulasan:

agenda Illuminati berkata...

Betul tot...aku pon macam tu gak...nak tidokan anak dulu baru g semayang maghrib...n lagi best dia ajak aku bebual sampai kul 4 pagi...

Tanpa Nama berkata...

noob aq seru ko muncul la...

Tanpa Nama berkata...

noob dating ngn tenuk..
dia blom tau nak ranking tuhan no.berapa, anak no.berapa, tenuk no.berapa, etc.

aiinaini berkata...

isteri no 6 tu...hahaha

NenetPenne (NP) berkata...

pergggh isteri no. 6? sib baik aku bukan si isterinya... nanges wehhh...ha ha ha

Tanpa Nama berkata...

Ni mantot punyer senarai setelah diaudit:
1. Anak tekak
2. Diri sendiri
3. Tuhan
4. Mak
5. Bapak
6. Bini-binu

Tanpa Nama berkata...

apa nak heran, kalau isteri jatuh yang ke 6, memang itupun tempatnya. Suami kena utamakan Allah, Rasul, Ibu, Bapa, anak barulah isteri. Kan di tempat yang ke 6. Tapi isteri kena ingat, perlu kepada Allah, Rasul, Suami, dan barulah yang seterusnya. Kenapa kecoh sangat dah. Peraturan Allah itu Maha Adil...taatlah

Tanpa Nama berkata...

Haritu ada seorg apek ckp kat aku....
Kalau bini tanya dia kat mana meSti dia tipu
Kalau anak tanya terus dia bgtau. Sbb dgn anak dia somehow tak mampu menipu.
Perempuan.. Sila exploit kelemahan ini. If u want something out of your husband teach your infant to ask it for you to your husband. Haha

Prince of Noob berkata...

@anon 12:13
tenuk sekarang dalam no. 8 kalau tak silap aku, sebab no. 7 aku dah reserved utk mak kau kahakhakahakha

plain83 berkata...

motif entry ni mantot nk kata, dia ni bukanlah spt lelaki nokharom yg ada dlm artikel yg dia paste tu, dan ada lg lelaki2 yg 'bapa mithali' zaman skang ni, cthnya mcm diri dia sndri tu..hahah nice try mantot..

p/s: kahkahkah noob siyesly aku tergelak sakan bila baca reply butthurt ko kat anon2 ni LoL!!!XD

Tanpa Nama berkata...

Nokharam Noob, kalo nk counter attack pn, mak2 jgn ko maen, tu maen bangsat namanya.

Nti hang, ngan tenuk hang tu aku liwat...

Tanpa Nama berkata...

Aku rasa kalau kau liwat tenuk si noob tu... Mau dia tukaq couple ngn babi utan plak...baru org takut 'haram' nk liwat kahkahka

Tanpa Nama berkata...

Pastu suh noob bwk balik babi utan,bg tengok kt mak dia.berkenan ke tak.nokhorom

Tanpa Nama berkata...

pernah dengar dulu...satu masa nabi sujud terlalu lama...then taw cucu dia ada kat bahu dibiarkan sahaja sebab budak tue ngah bermain dengan nabi...so salah ker kita main dengan anak then p sembahyang asalkan waktu nyer ada lg?adakah tue maksudnyer mengutamakan anak rather than Allah?

Tanpa Nama berkata...

tapi time nak maghrib je perut rase lapar.. time ni syok lepak kat warong.. fz

Tanpa Nama berkata...

Btul tu..kalau tgh makan dan tibe2 azan pun disuruh mkn dgn tenang dan lepas tu baru p solat..Nabi SAW pn penah bersabda seorang yang paling baik diantara kamu adalah yang paling lemah lembut dgn isterinya..wallahualam..jadi tiada masalah nak bergurau dengan anak asalkan bukan hari2 bgurau dan melambatkan waktu solat..itu memang salah la..

Prince of Noob berkata...

setuju dgn anon 12:29 dan 1:19... samada kita makan dahulu atau layan anak kita sekejap, tak bererti kita letak Tuhan dibelakang diri sendiri dan anak... malah ana pernah dengar seorang ustaz yg bertauliah kata, lebih kurang mcm ni, kalau tengah nak solat tiba2 dtg rasa ghairah nak main dgn bini, main je dulu, nanti dlm solat lagi tak khusyuk kerana asyik teringatkan benda lain. kita ni manusia, byk sangat kelemahan. kalau kita yakin kita boleh solat dulu dgn khusyuk tanpa teringatkan perut yg lapar, terbayang2 body bini, bayi yg baru nak bermanja dgn kita dan lain2, kita solatlah dulu, xde masalah. tapi semua ni kena di awal waktula, kalau asar habis 7:15, pukul 7:10 baru nak makan tp tak solat asar lagi mmg bangang la.

sedikit pencerahan - http://my.news.yahoo.com/kolum-dr-asri--solat-dulu-ataupun-makan-dulu-ramadan2012.html

Tanpa Nama berkata...

Noob,ok ang da boleh jd bapa mithali. Doa byk2 dpt jodoh yg baik. Bukan tenuk ye.hehe. -mn

Tanpa Nama berkata...

Noob, asal ada org komen jer, pastu hang ulas balik apa yang org tu komen, naper hang x komen tu awal2?

Loser betul! Amek point org pastu tambah ulasan sikit2.

Get a lifelah mangkuk...

Terbakor berkata...

belu dapat selami sepenuhnya perasaan ni.. insyaallah sikit masa lagi bila ada anak xD

Tanpa Nama berkata...

Mantot,

itulah kelazimannya. InsyaAllah boleh diperbaiki, kita kita benar-benar menghayati:

Surah AL MUNAAFIQUUN Ayat 9: Hai orang-orang yang beriman, janganlah harta-hartamu dan anak-anakmu melalaikan kamu dari mengingat Allah. Barang siapa yang membuat demikian maka mereka itulah orang-orang yang rugi.

Prince of Noob berkata...

@anon 4:59
apsal salah ke, berdosa ke? oh i'm supposed not to have argument with anon...

Tanpa Nama berkata...


Anak mmg antara ujian dari Allah, darinya kita rasa bahagia, darinya juga kita boleh derita jika kita salah bagi didikan, anggap anak tu pencen kubur kita, kata Prof Muhaya..sebab anak2la yg akan doakan kita bila kita dah tiada di dunia ini..
sume org berusaha ke arah yg sama Tot, nk syg Allah lbh dari semuanya, jika buat mcm tu, InsyaAllah Allah akan bg sume benda yg kta nak syg kita...

Isteri mmgla jd no 6 sebab dah kawin,hehe..bila dah kawin, dgn isterila blh tercetus gaduh kalo tak berlapang dada..ada ustaz ni penah kata, nk rasa syg dan lbh bertanggungjawab kt isteri, cuba masa dia meneran nk beranak tu kita masuk tunggu, lagi bagus dok dpn tgk,lg berani tlg ptg tali pusat tu, tp ni private jelah kot..

Err tp kalo tetibe "bertanduk",isteri no 1 kot,hee

-makcik kpg sebelah-

Azira berkata...

Anak adalah pinjaman dari Allah