Februari 10, 2010

"Okeh La,Aku Balik Dulu!Esok Lepak Lagi,"kata Gadis itu Sambil Menghulurkan Salam Dan Mencium-Cium Pipi Kawan Lelaki Dia


Pernahkah anda,dihulurkan tangan rakan yang berlainan jantina,
dengan tujuan untuk bersalam?

Aku selalu jadi kaget bila ada perempuan nak salam dengan aku.Lepas aku kahwin hari tu,adalah beberapa orang kawan pempuan aku yang dekat ofis yang datang kat aku dan hulurkan tangan untuk bersalam sebagai tanda "tahniah."Aku tak sure hukum dia.Maksud aku dari segi hukum yang aku baca pun benda ni masih lagi sangsi.Ada yang kata boleh jika tiada berkaitan dengan nafsu (berniat baik).Ada yang kata tak boleh dan haram.Ikut mazhab,isu ni pun lain-lain conclusionnya.

Dari ini membuktikan sunnah Rasulullah sekiranya berlaku pada kita wanita yang bukan muhrim menghulur tangan untuk bersalaman dengan kita atau lelaki bukan muhrim menghulur tangan kepada wanita itu bersalaman maka sunnah dan terbaiknya adalah kita TIDAK menyambut dengan bersalaman tetapi dengan memberi isyarat lain atau mengucapkan salam atau selamat kepadanya sahaja tanpa bersalam.(diambil drpd iluvislam.com)

Kalau kita baca petikan ayat di atas,maksud yang paling jelas adalah kita perlu menolak pelawaan salam yang dihulurkan orang bukan muhrim. Tapi macam mana?Ada ke cara yang sopan?Maksud aku,kalau seorang perempuan itu hulurkan tangan nak bersalam,kalau aku angkat tangan aku dan lambai kat dia,adakah itu akan membuat dia kecik hati?Mesti ada rasa camtu kan,macam rejection pulak?

Ada pempuan yang aku jumpa,bila dia terpaksa salam dengan lelaki,dia akan ambik kain tudung dia dan alas tangan dia.Ada jugak kaum lelaki atau perempuan yang pakai glove semata-mata untuk mengelakkan dilema bersalam-salaman ini.Tengok budak-budak yang melepak kat Alamanda,selambe aje diorang bersalam bila berjumpa ramai-ramai.

Benda ni dah jadi dilema kan?Pada aku,walaupun dengan niat yang baik tetap bersentuh-sentuhan kulit dengan orang bukan muhrim tetap dipanggil haram.Niat tak menghalalkan cara.Tapi wujud lagi satu masalah dalam hidup orang Melayu yang paling besar,iaitu budaya bersalam dalam keluarga.

Aku pernah mengalami masalah awkward ni banyak kali bila sebelum aku berkahwin dulu,waktu aku pegi jumpa bakal bapak mertua aku,aku tak salam bakal mak mertua aku dan nenek isteri aku.Aku rasa takut waktu tu sebab aku takut dicop sebagai kurang sopan tapi hati aku berat waktu tu.

Ada jugak wujud budaya di mana bersalaman antara sepupu lelaki dengan sepupu perempuan seolah-olah dihalalkan."Alah,dah macam adik beradik,dia tu dah macam abang saya la!" Itulah alasan-alasan yang selalu keluar.Katakanlah anda bertandang ke rumah makcik anda dan anda berasa bersalah nak bersalam dengan sepupu anda yang berlawanan jantina,pasti anda akan merasa awkward sebab mungkin anda merasakan tindakan anda itu kurang sopan sebab tak hormat keluarga.

Jadi,ada 4 soalan skrg ni;

1. Adakah anda merasakan seseorang itu kurang sopan jika dia tidak menyambut salam anda?

2. Jika anda mengalami dilema "nak salam atau tidak" apakah tindakan terbaik yang anda ambil?Berdiri saja buat gaya awkward atau pedulikkan saja dan bersalam?

3. Apakah yang perlu anda lakukan jika anda ditegur orang-orang tua yang melihat anda tidak bersalam-salaman dengan sepupu-sepupu anda?

4. Dalam masyarakat yang mementingkan budaya dan adab,di mana anda berdiri?


Aku sekadar nak bertanya sebab aku sure ramai yang ambik mudah benda ni.

51 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

sama la
aku pun rasa camtu
tp xtau cara btul nak tolak cara yg btul

lg satu aku lama dah pk,
org jaga toll sume wajib pakai sarung tangan
ni asyik tersentuh ja

hf

~ Muhamad Nor Haqim ~ berkata...

dlu time masih budak2 sekolah, aku still salam ngan makcik2, spupu2 pmpuan..kata org hormat

tapi bila makin berumur ni, rasa agak pelik nak bersalam..bru terngiang2 kat kepala hukum sentuh laki pmpuan..haha

so klu ada yg nak salam, aku wat style graduan pmpuan masa konvo klu taknak salam, letak tngan knn ke dada kiri..mula2 takut gak org kata tak hormat, tapi lama2 ok dah :D

z@f!r berkata...

ada gak dengar org cakap kalau perempuan tu yang hulurkan tangan untuk bersalam hendaklah kita menyambutnya dari kita wat bodo je. ini sebab untuk mengelakkan perempuan tu dari aib. tapi dengan syarat perempuan tu yang start nak salam dengan lelaku tu bukannya kita yang hulur tangan dulu. wallahulam.

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) berkata...

aku pun selalu dalam dilema.

kalo nak dikira aku neh baik sgt, kira gatal gak sebenarnya.

tapi takut kalo hulur salam tu nampak cam kurang ajar tak hormat agama.

tapi kalo pompuan hulur, pantang je mesti aku sambut punye.

huhu.

jgn ikut peel aku.

Najatun Ismail. berkata...

kalau aku,
ada laki nak salam tgan aku,
aku tolak sambil buat tangan yg mcm "selamat datang ke malaysia" tu sambil cakap sorii.

lantak lah dia pikir apa, janji aku tak salam dia (walaupun kacak).

tubelawak berkata...

alaa.. masa dia nak salam tu, kalau kita pakai kasut atau selipar, sambut ja salam pakai kaki.. beralas sikit.. ehehehehehehehe

eyucks berkata...

hg mmg lawak tubelawak hahahaha

bellar0ssa berkata...

hoho.sengal gile tubelwak.

Weed and Bandages berkata...

kalau pulun nak belaga pipi tu makan pelik sikit, lagi lagi awek kepada kawan ke kawan awek yang tatau dari mana.

misz izza berkata...

biasenyer kalo ade lelaki yang nk salam,aku akn senyum manis dn jwb salmnyer tanpa smbut tgn die..mgkin dgn senyum manis aku tu die xmalu sgt kot aku xsmbut tgn die hehehe..

tapi salm smbil laga2 pipi mcm dh jadi trend plak..kalo sesame jenis xpe arr ni laki ngn pompuan bkn muhrim plak tu..ish2..aku tgk org arab selalu wat mcmtu tapi sesame jenislah tu br erat slturahim

Perempuan beremosi tinggi. berkata...

kalau part sepupu dan pakcik-pakcik (yang bukan beradik-beradik dengan either mak atau ayah aku), aku terussss pergi buat air dekat dapur.

tak kira lah rumah siapa.

Mantot berkata...

tanak aku berlaga pipi dengan lelaki!

masalah dia skrg,camne cara terbaik nak buat dont know aje?angkat tangan letak ke dada.

mesti org yang hulur tu muka dia akan berubah kan,kalau anda perasan la?tersengih dan terkulat2 sorang.

Asparados berkata...

Najatun Ismail. said...

kalau aku,
ada laki nak salam tgan aku,
aku tolak sambil buat tangan yg mcm "selamat datang ke malaysia" tu sambil cakap sorii.

lantak lah dia pikir apa, janji aku tak salam dia (walaupun kacak).


sape yang nak salam dgn ko??!
ko bukan cun pon...!kah kah kah...

Tanpa Nama berkata...

Asparados..hang ngan tubelawak mmg bleh msuk raja lawak siot!

kah..kah..kah...

Chaireel Azizee Mohamed @ Ayub berkata...

1)memang kurang sopan..itu dari segi adatnya...tp kan kita hidup dari segi agamanya.. :D

2)cuma pandang tangan...sengih dan geleng kepala...sebut "sorry..bukan muhrim"

3)buat bodo je...kalau boleh sound..sound balik.."dosa aku ko nak tanggung ke??" .. heh

4)hidup dalam dunia sendiri je...kita yang kontrol life kita..budaya dan adat tu cuma penyedap...

p/s : main sebat je...

ainee cumi2 berkata...

memang rasa janggal gila kalau ada kawan kepada kawan tambah tambah boyfriend kawan nak salam tapi biasanya kena tau tau sendirilah peranan masing masing kan?

miss oren berkata...

haram tetap haram lah..mana boleh nak tukar hukum yg dah ditetapkan.tu pon kalau sengaja la..

Tanpa Nama berkata...

orang arab manada laga pipi lah, derang peluk terus je

Tanpa Nama berkata...

letak tgn kat dada

haris khairuddin berkata...

ntah la..ak pon konpius gak..tp klu ad makcik2 @ spupu2 pompuan yg nk slm, kdg2 ak x hulur pon tgn. dgn kwn pompuan, ak tgk dlu..klu dorg x hulur xkn ak nk hulur lak kn..? tp apepon mmg awkward la klu kte x smbut salam org. sbb kbykn org da lupe hukum hakam. =)

lucky is my name berkata...

wave em and just smile :) kalau nk kecik ati pon, kurang sket kot...at least tu pon mcm mengingatkan, mana laa tau dia lupa yang salam2 bukan muhrim tu HARAMM.NIAT TAK MENGHALALKAN CARA.true indeed...:)

akusukagelak berkata...

senang je mantottt...hang senyum je dan anguk pale..ak da selalu lalui benda ni..dulu masa ak keje kat rkitek firm..ak ada projek ngan duta indonesia..bos ak suh la salam (dia pun muslim gak tapi jenis da open minded)tp ak x salam,,ak hanya senyum dan anguk pala..dia pun senyum..simple.

Ejamaria berkata...

ya..,stuju ngan akusukegelak, betul tul senyum dan angguk sket... biasanye klu muslim mesti diorg paham... cuma klu non-muslim je... tp kat M'sia ni rasa2 yg non-muslim pun ramai dah paham skrg ni...

farhana berkata...

tak boleh..takyah la salam...

tunduk je kasi hormat..jgn la buat muka sombong..respect la diorg..tunduk tu gaya mmg dgn gaya nk bg penghormatan..siap dgn senyum sekali

saya mmg x bersalam dgn my cousin yg lelaki...dgn org len diorg salam,but bukan dgn saya...sbb diorg pon dh faham kan...kite still respect and beradab..cume sory,kite takkan salam ngan lelaki bukan muhrim..dun worry diorg akan paham..kiet buakn naki sombong,cume menjaga bab tu..

n kawan2 macam tu jugak,..muslim or non muslim,kalau x sambut diorg nye tangan,buat muka sombong lak..mmg la tak patot...tunjukkan yg kite mmg nakkk sgt respect dia..tp kite mmg jaga bab sentuh2 ni..insyaAllah,perbuatan dr hati tu akan sampai ke hati..dun worry...Allah yg pegang hati2 mereka..kalau niat kite betul nak jaga ape yg Allah suruh,Allah akan tolong..so dun worry lah..jgn salam ok.titik.bye

farhana berkata...

betul la kalau atas pentas depan ramai2 org,andaikate kite tolak tgn kite akan buat dia aib..sambutla..ni ijmak ulama ke aa?tak sure...

but kat atas tu saya ckp psl sdera mara...kwn2....

but kan...penah tak tgk ade presiden negara mane ntah yg tunduk hormat when a women dtg nak salam tu...rasa macam kagum gle

noharanutdya berkata...

ngn kawan2 pon tak salam. so takde masalah. sbb memasing tau hukum dia kot. so bila jumpe. men tepok bahu. eh. boley ke? berlapik ok. berlapik. so sangat mesra laa kan. ahaha..

tapi bebaru ni. ada student foreigner yg dtg tetiba hulor salam tuk ucap tahniah for wedding. dan tu secara spontan saya sambut. dan rasa mcm sengal je. awkward gilew.

kalu ada husband, dia yg tolak malah terajang orang yg nak gatal2 menyalam saya. hebat dia. ahah...

tp lagi gila tah org tak knal tetiba hulo tgn nak besalam. saya boley pk dia mau pukau saya.. saya sengal kan..

Mr Somebody berkata...

bersalam lain jantina, berlapik x berlapik haram la

ada beza berlapik?
xde la
raba punggung n dada, klu berlapik
pun, rasa juga
so, klu salam, berlapik x berlapik
sama la, boleh rasa juga

klu ada orang tanya apasal x salam,
xyah kutuk2 dia
senyum cukup la
klu dia nak tanya juga
gitau la slow2

Tanpa Nama berkata...

kalau pakai kondom berlapik gak kan? maknanya leh la?

hazeny berkata...

1. saya tidak merasakan seseorang itu kurang sopan sebab saya pun tak salam bukan muhrim.

2. tindakan saya, saya akan letak tangan di dada sambil senyum (untuk yang formal). ataupun dalam situasi yang tidak formal dengan kawan2, atau kawan kepada kawan, letak tangan di dada sambil cakap, "sori, batal air sembahyang nanti.hehehe"

3. saya senyum je pada orang-orang tua ni.

4. saya berdiri atas agama saya. bukan masyarakat, budaya atau adab yang menentukan syurga neraka saya.

* tak sangka masih ada lelaki yang tegas tak bersalam dengan bukan muhrim. t.kasih mantot.

nama saya aslina berkata...

yeah. aku pun selalu confuse. tapi entah la. sebab sebelum ni keje aku banyak deal dengan non-muslim yang aku pun tatau entah mane asal usul dorang main redah je nak salam ngan pompuan nihh...

serba salah jugak kalo tak sambut salam dorang. tapi just ala2 touch n go... tatau la orang nak cakap kurang ajar ke ape... tapi sedara2 aku semua pun buat cenggitu...

kadang2 macam tepuk tangan pun ada...

hmm...

Krx berkata...

TOt,Hg try search gambaq camana cara Presiden Iran tunduk hormat kat pompuan yg nk salam ngan dia tuh...
Cara camtu pon nmpak mcam agak beradap cikit...

tubelawak berkata...

pernah berlaku, ketika saya melawat kawan saya yang familinya orang kaya2.. saya tidak salam ibunya lalu ibunya memandang saya (dengan gaya lain macam) atas bawah atas bawah.. apa yang perlu dilakukan?? buat tatau sajaaa~~ pedulikan mereka

farhana berkata...

aah btol..penah la terbace mase form bape ntah..timbul isu pegang breast pompuan dgn lapik..dgn alasan boleh salam pakai lapik...takyah la salam...takyah ok.hehe

hah yes! presiden iran...mmg good..ok je..bak kate sape kat atas..kite berdiri atas landasan agama kite..bukan landasan budaya atau ape kata masyarakat..

nice.thanx

Tanpa Nama berkata...

aku dulu ada masalah juga pasal ni tapi sekarang aku dah jumpa tip yang boleh digunapakai secara lawak dan orang faham dan tak terasa:

bila orang pompuan bukan mahram nak salam je aku terus cakap:

MINTA MAAF SAYA ADA AIR SEMBAHYANG,

setakat ni berjaya sebb orang faham la.
generasi bundle

Othman Juliana berkata...

mantot, aku pun nk cium2 pipi la dgn ko~ haha. bleh? ala, adik dgn kakak je~ (-_-')

illa berkata...

hehe..
byk2 kat sini aku plg suka yg ckp "mintak maaf saya ada air sembahyang"
mmg logik n boleh buat org terpikir sendiri..
tapi klu non muslim mesti depa tak paham kot...

renung2kan dan selamat beramal..

kucai berkata...

haha..ini kes besaq dr dlu nie..
kalu aku la..kalu yg pompuan tue yg huloq aku sambut..kalu awek pon aku layan ja..bak kata pepatah, rezeki jangan ditolak..hahaha...tpi kalu dia x huloq, maka aku pon x huloq cuma bgi salam ja..

adia_anarris berkata...

kalau sesama muslim, patutnyer mereka lebih tahu mane yang boleh dan tak boleh. mmg kite tak payah sambut sbb mereka sepatutnya paham. tp camane dgn non-muslim? lagi2 kalau classmates omputih, lecturers. pernah skali nak rent kereta kat sini,last2 omputih tuh hulur tgn siap snyum lagi. nak tanak sambut jek, sbb bile cakap pun die tak paham. patut ker? huhu.

chirol berkata...

aku kategori no2..ade aku slam..tapi ujung2 jari je

fafa berkata...

alah, tolak je pelawaan tuh ngan senyum pasuh cakap 'assalamualaikumm?'
huhuhoho

Norizah berkata...

err... nk betulkan sket. bukan ke muhrim tu maksudnya org yg berihram haji ke? so spatutnya kta sebut "org yg bkn mahram" sbb mahram kan mksudnya org yang haram dikahwini..

sbb aritu aku g kuliah munakahat pon ustazah ckp cmtu. sila tegur kalo silap.

Mantot berkata...

aku pun tak sure benda tu.masa belajar sekolah dulu..muhrim.ade sesape bole konfemkan?

hazeny berkata...

betul Norizah. 'muhrim' tu orang yang berihram haji.saya silap. term sepatutnya ialah 'bukan mahram'.
maaf sebab dah terbiasa baca ayat banyak ditulis 'bukan muhrim'. itu salah istilah. harap maklum.
jadi ayat sebetulnya 'bukan mahram'.terima kasih Norizan atas teguran.

suka suki berkata...

ms 1st dy aku keje de sesi ta`aruf.kebyakkan chinese sume hulur tgn nk salam..bl lama ak xsmbut, dorg tgk ak mcm nk ckp.."sambutla..sambutla.."huhu.even ngan chinese gurls pon ak konfius nk salam ke x..

jagong berkata...

Aku pun alami bende yg same..
antara adat dan hukum agame. dimane kite berdiri??

famili aku sangat mementingkan bab2 salam menyalam ni.nak2 klu aku si gadis, diWAJIB slm si atok wlupun kami bkn muhrim a.k.a ajnabi. so aku lazimnye akan turutkan je..tp klu kne slm yg agk2 tua stahun dua dr aku, ak just senyum segaris..
tp kekdg tu aku senyum je kt org tua yg bkn muhrim aku, terok aku kne bambu..so aku cam musyhkil...
yg akn dipersoal kelak aku?bukan depa. so sama ade aku kne hentam kt dunia atau kena kaw2 nye kat akhirat nanti? pilihan dlm tgn aku..
but still aku cam tatau, kekdg tu, sbb ade kate org tua laki klu ye xmampu angkt 2 biji kelapa, meaning nafsu da xde.so bleh slm.tp hukum terang lg bersuluh ckp HARAM lelaki n pompuan bkn muhrim bersentuhan.. camne eh?
mantot pe opinion ko?

jagong berkata...

Aku pun alami bende yg same..
antara adat dan hukum agame. dimane kite berdiri??

famili aku sangat mementingkan bab2 salam menyalam ni.nak2 klu aku si gadis, diWAJIB slm si atok wlupun kami bkn muhrim a.k.a ajnabi. so aku lazimnye akan turutkan je..tp klu kne slm yg agk2 tua stahun dua dr aku, ak just senyum segaris..
tp kekdg tu aku senyum je kt org tua yg bkn muhrim aku, terok aku kne bambu..so aku cam musyhkil...
yg akn dipersoal kelak aku?bukan depa. so sama ade aku kne hentam kt dunia atau kena kaw2 nye kat akhirat nanti? pilihan dlm tgn aku..
but still aku cam tatau, kekdg tu, sbb ade kate org tua laki klu ye xmampu angkt 2 biji kelapa, meaning nafsu da xde.so bleh slm.tp hukum terang lg bersuluh ckp HARAM lelaki n pompuan bkn muhrim bersentuhan.. camne eh?
mantot pe opinion ko?

Mantot berkata...

err..opinion?
ntah la.aku takde opinion dlm benda ni.pd pandangan aku,dilema org pempuan jauh lagi kuat banding ngan laki.

bergantung kat diri sendiri la.kalau rujuk hukum mmg la salah.

tapi...tak semua org ikut hukum kan?

tu yg buat susah.

Tanpa Nama berkata...

Sekarang ni kt malaysia, ramai dah paham even non muslim pun makin paham. Aku mmg dari kecik di didik xsalam

1)Kakak ipar, adik perempuan ipar
2)Isteri pakcik2
3)Isteri2 tok wan, mcm2 tok2 aku

Cara terbaik buat mcm baru abis nasyid, tgn kanan letak kt atas dada kiri dan tunduk sikit.

Diana Nabila berkata...

hurm, best gak tajuk ni, sebab mende ni mmg dh jadi dilema isu semasa kan? Aku ni asalnya non-muslim, tp mmg suchi giler2, maksudnyer aku dari azali mmg x bersentuh-sentuhan dgn org lelaki, xtahuler knp pe'el aku gtu, aku tgk org len, muslim lg, mcm xde pape je bertepuk-tampar ngan lelaki. Kecuali mcm cousin2 or uncles dtg umah, mak aku akan paksa salam, tapi masa tu budak2 lagi le. Tp wat mcm touch n go gak, then kalo org nk slm aku tunduk ckit je n senyumm. Yg muslim fhm ler... tp yg non mmg kdg2 sengal, x phm2...ada sekali tu, kwn aku gak, hari terakhir skola ler, mase tu kat tapak perhimpunan yg dipenuhi students, dia pun hulur tgn nk salam perpisahan ngan aku, aku pun beralasan la, suh dia salam kwn aku yg non, dia pun salam kwn aku, then dia hulur balik kat aku... x phm2... aku pun jd serba-salah, tp kesian la plk sbb masa tu org yg lalu-lalang dh start tgk scene tu, then dia pun mcm dh wonder wonderpets knp aku x smbt2 g tgn dia yg masih kekal berhulur tu. Aku pun dh x gamak giler, terpaksa la aku smbt gak, dgn muka yg merah-padam, igt nak touch n go je, tgk2 dia genggam kemain kuat n smpt memberi sepatah dua kata lg... oh, tercalarlah kesuchian aku ketika itu... huhu! Pastu pernah sorg mamat ni yg suke kat aku, dia kata nk bgmbr dgn aku, masa tu dgn ramai2 kwn2 ler, then dgn selambe je die letak tgn kat bahu aku, jap je la, utk bgmbr je, tp hati aku mase tu mmg gundah-gulana,rasa mcm dh hilang kesuchian, huhu. Then aku x blh tgk muke dia, aku letak kepala atas meja beralaskan tgn, buat2 skt kpla. Then dia kata"kesian, xpelah, restla k," smbl membelai rmbt aku, sekilas je tp cukup utk membuatkan aku tersentap n terus melompat, then terus lari p nangis kat toilet! Aku dh x peduli dia malu masa tu, sbb aku lagi malu weh!Sume org heran dgn reaksi aku yg mcm over-acting, tp nk wat camne, hati n prsn aku x bleh terima weh... parah2...

zan berkata...

Ikut apa yang aku belajar & paham..

Bersentuhan antara bukan muhram ni Haram ikut Imam Syafie. Tapi tak mengapa kalau ikut Imam Hanafi / Maliki (kita pakai 2 pendapat ni ketika umrah/haji).

Hujah Imam Maliki & Hanafi berkaitan sentuh antara bukan muhram "sekiranya TIDAK menaikkan syahwat, ianya juga tidak membatalkan wudhuk seseorang itu".

Apa2 pun, rujuk lagi alim ulama' yang pandai2. Kemudahan sekarang dah makin banyak.

p/s: berdasarkan cerita2 ko ni, aku syak ko ni junior aku kat SMAP Kajang. Ada betui ka?

akupencinta_alam berkata...

AKU NK SHAREE NGAN SUME ORG ... BOLE ??