February 05, 2010

Istilah Jambu Dalam Kamus Hidup Seorang Pelajar Sekolah Berasrama Penuh

Jambu?

Sebagai seorang budak lelaki yang dibesarkan di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) aku mengalami banyak perkara pelik.Waktu aku form 1,time tu sangat innocent nya,kitorang kena gi jumpa semua senior form 5 dan ambik tanda tangan diorang.Aku pegi dengan beberapa orang member aku yang sebilik dengan aku (budak2 form one duduk satu bilik dijaga oleh seorang budak form four).Waktu mintak sign ramai-ramai tu,ada lah beberapa orang yang berbisik,"jambu,jambu" kepada member aku yang jambu.

Apa maksud "jambu?"

Jambu (mengikut budak-budak SBP lelaki semuanya) - seorang pelajar lelaki yang mempunyai iras-iras cute atau comel ala-ala kewanitaan

Jadi,dalam batch aku tu ramai la jugak budak-budak yang dikategorikan jambu.Diorang ni dilayan baik,siap senior bagi burger malam-malam,belikan air kotak dan sebagainya.Tapi takde la buat teman sekatil.Mungkin sebab sekolah lelaki semua jadi budak-budak agak lonely memerlukan peneman penghilang bosan.Agak geli dibayangkan tapi benar.

Anwar Ibrahim juga adalah budak SBP dan aku rasa tradisi jambu ni menjadi salah satu warisan mana-mana SBP yang akan berterusan sampai bila-bila pun.Percayalah cakap aku,jika Saiful Bukhari mengatakan Anwar Ibrahim meliwat dia,ini bermaksud Anwar Ibrahim menganggap dia jambu.

Masalahnya,jika Saiful Bukhari dimasukkan ke dalam SBP mana-mana pun,dia tidak mungkin akan menjadi jambu.Seperti kata member aku seorang ni masa kitorang form four,"Jambu siot budak form one ni.Muka macam Linda Rafar!" Adakah wujud ciri-ciri keperempuanan pada wajah Saiful?Adakah badan Saiful kecil?

Adakah Saiful Bukhari seorang yang jambu?
Tidak langsung pada aku.Jika Saiful masuk sekolah SBP,dia hanya layak dijadikan tukang mengangkut baju dobi atau mengambil makanan di dewan makan.Macam aku.

Atau taste Anwar memang sukakan lelaki exotic?Macam Munaweer?Macam Saiful Bukhari?Hahahahahahaha.Takleh ke diorang carik malaun lain yang lagi jambu daripada mamat ni?Desperate sangat ke diorang sampai terpaksa ambik satu-satunya mamat "genius" yang dapat biasiswa khas tajaan PM?

31 comments:

nama saya aslina said...

keh keh keh...

aku yang skolah semua pompuan pun tau jugak kategori jambu2 lelaki nih...

tapi saiful jambu ke?

betik kot mungkin...haha...

The Spiral Eyes said...

saya rasa pendekatan terbaik untuk kita.menjauhi dari menulis entri entri yang berunsur fitnah dan menimbulkan fitnah kerana kita akan dipertanggungjawabkan untuk apa yang kita tulis di hari kebangkitan kelak.

nonahanim said...

jambu air ke, jambu batu?

tubelawak said...

kalo kat utara.. ada dua jambu.. satu, jambu ayaQ iaitu jambu yang comel.. satu lagi jambu batu iaitu jambu yang buruk huduh muka boleh tenyeh kat tat (tar jalan).. atau masa kat sekolah berasrama, orang akan kata "eh budak tu jambu ali la, jgn kacau dia kang ali marah".. saiful bukhori? saiful bukhori tu jambu mantot

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

tubelawak, bukan utara jaa. kat sini pun ada istilah jambu batu gak. aku sebagai contohnye, huhu.

kat sbp aku pun dulu ade mamat jambu. tapi mmg tak dikategorikan langsung mcm saiful. suara die gemersik lembut macam elly mazlein. bibi jessica alba dan muka putih takde jerawat. badan kecik. rambut lurus dan lebat (nampak macam panjang).

bila aku teman die lepak bilik senior, tetiba aku tengok senior2 berebut nak cium pipi die, terus aku seram gile.

aiyaa, walaupun aku tau aku takkan jadi mangsa, tapi aku paham dilema budak jambu neh.

dilema. hmmm... saiful neh ade dilema gak ke?

dilema menadah buntut. hahahaha...

~ Muhamad Nor Haqim ~ said...

saiful dilema ke?
aku pernah gak tgk dilema bdk2 jambu..tp xprnah lak tgk senyum je memanjang cam saiful..mayb sb dpt masuk paper kot? :p

Sang Penulis said...

Air jambu Pak Ucu 916 lagi best.

Khairi said...

Jambu 888 kat Taman Medan ni ok gak. Tapi tak sejambu Saiful Bukhari la sebab jambu 888 takde bulu.

kks.com

Anonymous said...

Saiful tu agak jambu juga pada pandangan aku.

Anonymous said...

kalau korang setuju saiful menadah buntut, konklusi mudah korang juga mengaku anwar suka main buntut..

tula tokoh ulung korang yea?

enyheartsdiamond said...

hahahaha..i budak sbp..betul lah definisi tu :D

enyheartsdiamond said...

hahahaha..i budak sbp..betul lah definisi tu :D

mohd kimal said...

haih budak koleq takdenye nak ratah mamat ni.bajet jambu lak.

Jard The Great said...

ah.. budak genius yg sanggup menipu? hmmm

hitam said...

kurang hajaran ko. berani ko kutuk kekasih hati ku yang serupa jambu air itu.

kalau ko tidak percaya, perhatikan saja hidungnya itu. jambu bukan?

siapa kata tiada unsur jambu dekat mamat ni aku nak suntut dia.

Anonymous said...

pemimpin agung yg sgup mensodom?? hmm

norMAzuan MUstafa said...

jambu??? ermm.....jambu....erm....ade gak budak jambu yg aku lempang dulu sbb die buat 'onar' tp die nih mmg x jmbu....

cHoCOLaTe said...

bukan kat skolah sume laki jer.kat skolah sume pompuan pon samer.tapi kat skolah sume pompuan takde istilah jambu ke betik ke..cuma panggilan ntok setiap adik angkat tu berbeza2.maen tules note2 pon ade peringkat2 n stages.

mmg geli biler ingat balik tapi kelaka bile tengok muke kengkawan satu skolah skarng.dulu kejar junior pompuan skang da kejar jantan.haih.

kyo_9 said...

bdk skola mane la saiful nih.. kui3

RazFiRa said...

jambu la jugak..

semi said...

sapa kata bill gates je college drop out yg boleh jadi kaya raya?
kat malaysia pun ada.. dropout uniten kayo wo...

McGuard said...

Mantot...
Bila aku buka blog lu...otomatik keluar winner .com ni...kacau la...kadang2 terus dia link ke web dia..lu takleh wat per2 ke..potong stim aku betul..

Johann said...

Aku sbgai ex-SBP dpt rasakan saiful ni dulu masa form 1 jmbu giler siot..Msti meleleh2 getah kuar clah punggong dia hehe..

Anonymous said...

jambu la si saiful ni, Can I fuck you?

morezack said...

bro mantot...aku ni silent follower blog ko....ni kirenye 1st time aku bg komen kat cni...aku dah lame follow blog ni, hampir setahun kot...mmg best baca post2 cursingmalay nie...

Anonymous said...

Saipul ni bukan jambu, tapi BABI daaa. Lobang jubur terbesar di malaysia. Malam-malam jolok jubur dengan botol kicap supaya diameter jadi lebar. Untuk ditunjukkan kepada doktor dan polis supaya boleh tuduh orang fuck juburnya. lepas tu boleh makan duit hasil royalti juburnya. Lepas ni saipul akan jadi jutawan atau juburwan. Hebat betul Malaysia ni.

[ a D D y h A I K A L ] said...
This comment has been removed by the author.
Mr. Shcomey™ said...

salam. aku setuju dengan spiral eyes. kita tak tahu sape betol,sape salah kan bro. kalau betol, tape lah jugak. tapi kalau salah ape yang bro tulis, bro nak mntak maap camne?

Anonymous said...

memang.. Saiful ada criteria2 jambu..i pun ex SBP. Kalo takda angin takkan pokok bergoncang beb. Aq dah tak caya dah kat anwar tu.

Nakbudak said...

Jgn la kte nk cite psl anwar..kte fikir la, kte pn dh mcm anuar,,nk btg nk jubo,wlupn ada antara kte yg dh kawin dn yg ada anak.sebnr nye rmi vvip yg mcm kte n anuar.ada mnteri yg kaki jubo jambu2.anwar jb mangsa politik kotor.umpama lubang jubo yg kotor n busuk,stil org nk jubo jgk...FIKIR2 Kn dan slamat mengamal

Anonymous said...

Aku amat yakin kes anwar adalah fitnah politik umno 1000%. Lihat bgimana anwar menang bergaya 2 kali di mahkamah dalam keadaan anwar tidak kuasa politik dan access ke atas ajensi kerajaan.sedang umno punyai kuasa politik dan access penuh ke atas semua jabatan kerajaan tapi kalah di mahkamah.satu lagi takkan anwar seorang berpengaruh boleh pilih mangsa hanya seorang driver tua, pembancuh kopi dan amoi tua? Kenapa tidak dgn anuar zain, ziana zain atau zahida rafik yg didakwa ada scandal dgn beberapa menteri dan bapak menteri? Kenapa tidak siasat scandal2 ni jika kerajaan benar2 bermoral nak tegak kebenaran?kes amoi tu kenapa tak panggil tok imam pergi tangkap khalwat sedangkan perangkap sudah dipasang oleh eskay? Nampak sangat semua ni fitnah dari musuh politik anwar, umno/bn.lagi takkan anwar tidak sedar musuh politik beliau sekeliling pinggang yg sentiasa tunggu ruang dan peluang utk kenakan beliau.kita jgn ikut rentak umno fitnah anwar homosek sedangkan semua itu fitnah belaka.demi Allah aku yakin semuanya fitnah yg datang dari kaum2 fasik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...