Mac 25, 2014

MH370 : Selepas Lebih Dua Minggu....

1. Denial

Aku masih lagi tak dapat menerima hakikat yang kerajaan kita hanya menggunakan data-data satelit untuk "mengesahkan" yang MH370 dah terhempas. Apa buktinya? Mana dia sisa kapal yang dah dikutip dari laut? Kenapa Najib menyebut pengesahan hanya berdasarkan bukti teori dan langsung tidak menyebut sebarang bukti fizikal yang jauh lebih sahih dapat memastikan, ya itu adalah Mh370! Kadang2 bila difikirkan balik ada jugak logiknya rumours2 yang tersebar yang mengatakan ini semua ada kaitan dengan political games sesetengah pihak dan mereka2 yang terkorban ni adalah collateral damage yang menjadi mangsa politik sesetengah golongan.

2. Anger

WHAT THE FUCK KERAJAAN MALAYSIA! APA YANG KAU NAK SEMBUNYIKAN NI SEBENARNYA? Kau punya alasan tak nak inform pasal air turn back dari awal tu kenapa? Dah la kemudian keluar statement kata tak nak disclose pasal radar military sebab tak nak orang tau keupayaan radar negara. Yang paling haram sekali, kalau kau dah tau awal2 yang kapal terbang tu dah patah balik kenapa kau suruh jugak diorang carik kat tempat yang kau dah tau kapal terbang tu tak lalu?

Tak masuk lagi pengakuan Najib bila dia kata "kerajaan Malaysia sangat mengambil berat mengenai perkara ini sehingga kami mengabaikan keselamatan negara.."

Jika ada apa2 la yang disembunyikan oleh pihak kerajaan kita dan mereka sebenarnya tau apa yang terjadi kepada penumpang dan anak kapal MH370 ni tapi terpaksa disembunyikan kerana "sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan," aku harap dekat Padang Mahsyar nanti kita tunggu dan tengok la sama-sama.

Macam mana kau nak tau apa terjadi pasal MH370, macam tu la rasanya si bapak Altantuya tu rasa tiap2 kali dia datang Malaysia dan bertanya perihal anak dia yang mati kena bom tapi mahkamah declare "motif membunuh tidak relevan.."

3. Bargaining

Apa yang aku harapkan adalah keadilan kepada semua pihak. Banyak benda yang pelik dalam penyiasatan ni. Aku tak ada sedara mara atas kapal terbang. Aku ada sorang kawan. Sorang lagi member aku, jiran dia, isteri dengan anak ada kapal terbang tu. Kalau kerajaan cuba cover up macam mana pun, Allah tau apa jadi. Ingat ayat ini kerajaan Malaysia....jika kau dapat tekanan antarabangsa dan kau cover up benda ni, kau deny justice dan closure untuk orang yang ada sedara mara atas flight ni.

Ataupun mungkin ini semua memang kerosakan teknikal? Kapal terbang terpaksa turn back sebab kebakaran yang mengakibatkan komunikasi terpadam? Tapi macam mana pulak dengan media2 luar ni yang nampaknya sedaya upaya memburukkan Kapten dan Co-Pilot Mh370 dengan pelbagai dakwaan yang tak munasabah?

Ataupun mungkin boleh kerajaan kita cerita betul2 dekat semua orang apa sebenarnya yang terjadi tanpa mengira hubungan diplomasi? Mungkin bunyinya gila tapi kadang2....

Entahlah. Terlalu banyak teori sehingga kelam kabut semuanya. Aku still harap rumours paling awal aku dengar bila orang kata "semua penumpang masih lagi selamat sebab mereka dijadikan hostage dalam rundingan untuk mengelakkan perang dunia" tu betul...

4. Depression

Sejak awal lagi bila aku baca pasal MH370 dan aku tau yang kawan aku ada atas flight tu, aku sebenarnya dah slowly dapat terima yang endingnya takkan jadi happy ending macam dalam filem, dengan shot dari jauh nampak bangkai pesawat tapi penumpang semua terapung atas lifeboat sambil melambai dekat helikopter yang terbang di atas selepas beberapa hari terdampar di atas laut, dibawak arus dan ombak.

Mungkin pemikiran aku macam tu sebab masa aku nak meningkat remaja, doktor ayah aku bagitau yang bapak aku ada tak sampai lagi setahun aje life expentancy dia dan waktu tu aku punya lah hope yang expectant dia akan panjang tapi beberapa bulan kemudiannya, bapak aku dah arwah. Kejadian tu seolah-olah dah jadikan diri aku prepare for the worst dari awal....sebab kadang2 hoping leads to nowhere. Kita perlu berharap tapi kita juga perlu terima hakikat, Allah ada cara tersendiri dalam mengatur hidup kita.

Itu realiti. Mungkin kau boleh stay positif sepanjang 2 minggu lepas ni. Mungkin itu cara kau cope. Aku, always expect worst. Tiap2 orang ada cara dia. Yang penting, tiap2 kali lepas kau menghadap satu kematian, kau kena ingatkan diri kau, "kalau aku mati, aku nak orang ingat aku sebagai seorang yang berguna. Bukan kaki pempuan, bukan kaki clubbing, bukan kaki spa, bukan kaki buang anak dalam jamban..."

Apa yang aku belajar dari pengalaman aku masa kecik adalah semua orang akan mati. Kau hope macam mana pun seseorang yang kau sayang itu survive, kalau dia nak mati, dia mati. Tapi biarlah mati dalam kebaikan. Aku termkan benda ni "Happy Death Day." Ini tajuk album nombor tiga aku nanti kalau aku sempat siapkan.

5. Acceptance

Walau apa pun teori yang dikeluarkan, walau bermacam cerita yang keluar, satu benda yang kena accept adalah kapal terbang tu dah terhempas. Kena hijacked, malfunction, kebakaran, itu semua spekulasi lagi setakat ni. Tapi kapal terbang tu dah terhempas....Batch sekolah aku ada 113 semua. Sekarang dah tinggal 111. Rambut sorang2 makin beruban. Ada jugak yang dah start kena gout. Dah kena darah tinggi. Mati. Semua orang akan mati. Bila2 boleh mati bang. Kau nak pegi pusat spa nak mintak urut konek pun kau boleh mati bang. Hina bang mati camtu.

Tuhan takkan uji kau dengan benda yang kau tak mampu tahan. Dia fair bai!

Jadi, bermurunglah untuk seketika. Kemudian teruskan hidup anda semua. Jangan risau. Hidup anda tak berakhir. Anda akan bangkit. Manusia dicipta cukup sempurna untuk adapt benda2 camni. Sebelum anda teruskan semula hidup anda, baca lah pasal kasihnya Allah kepada mereka2 yang meninggal dalam kemalangan ni. Mereka, adalah insan-insan yang terpilih.

Al-Fatihah. Sedekahkan la jugak Al-Fatihah kepada mereka2 yang bertungkus lumus bekerja mencari flight MH370. Terima kasih atas pengorbanan anda.

38 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

sabar bro.. kau memang lelaki sejati.

Tanpa Nama berkata...

Star
Semalam masa pm buat pc umumkan benda ni,aku dan adik2 tgh buat tahlil arwah abah.Dia pergi tengahari ahad yg lepas.Sebelum ni aku cuma mampu simpati utk keluarga penumpang mh370,bila dah kehilangan org tersayang sendiri,barulah tahu bagaimana peritnya rasa itu. Allahuakbar, innalillahiwainnailaihirajiiun.

Foster berkata...

Aku lebih percaya data dan matematik berbanding spekulasi merapu, teori konspirasi dan teori supernatural. Ilmu matematik sekrng dh capai tahap tertinggi dan dasyat, smpi ada org kata matematik ni dh menghampiri Kalam Tuhan.

Maafkan aku krna kelihatan taksub pada matematik, tp kerja aku skrng byk melibatkan matematik derivation dan setakat ini matematik tidak pernah menipu.

Tanpa Nama berkata...

Sampai hari ni, saat ni aku ralat sangat kenapa radar tentera yg DISAHKAN dpt mengesan pesawat misteri tu tak ambik tindakan pintas on the spot. At least pesawat tu xde la menjajar sejauh2 bute tu, terhempas (mungkin) sampai susah nak cari berminggu2. At least kalau terhempas pun, kita tau kat mana dan boleh hantar resque immediately. Whats wrong with all those pertahanan udara negara ni?? Kalau kata jumpa data radar yg direkod (lah konon), kenapa takde org pantau live ke? Or pantau live tapi x perasan? WTF?? Apapun takdirnya, takziah. But, techinically mesti siasat habis2. Jangan nak tutup kes mcm tu je.

Laici berkata...

5 Stage of Grief....

1. Denial
2. Anger
3. Bargaining
4. Depression
5. Acceptance

:( berkata...

I am so sad with this. Aku x sangka mantot tulis artikel cenggini. Macam tak follow berita tibe2 buat ulasan?

"kau dah tau awal2 yang kapal terbang tu dah patah balik kenapa kau suruh jugak diorang carik kat tempat yang kau dah tau kapal terbang tu tak lalu?"

- bkn ke satelit china detect something dekat south china sea. klau kau jadi minister, ko nk buat x tau je. berani nak discount any possibility? bagi aku ape yg dah dorg buat dah btul & aku berterima kasih masih kpd mereka2 yg dh buat yg terbaik trmasuk terima caci maki ribuan org.

Ingt..kau pn x terselamat drpd mnjwb di pdang masyar utk setiap artikel & gmbr yg kau sebarkan.

Utk jawapan lain,kau bersihkan hati,cari jwpn.

Part yg pling sedih aku tgok,malaysian sndiri x brsatu hati dlm isu ni. Org asing kiri kanan hentam,kite pn same jugak. Ini ke mase yg sesuai utk sume tu?
There's always a diff between condemn & critics.

Salam

Tanpa Nama berkata...

Rather than pointing fingers toward others, let's pray for them. God know the best. & if there is bad thing happen, let God determine the punishment. Some people may do good thing at their very best but we may not see it, or more worse we think they doing bad. Why always negative thinking. We have no right to say bad thing about others. We ourselves doing sins everyday. Stay silent sometimes is the best. Just, stop. Sad to see. Pray for them, please.

tun edward hasbi berkata...

keep calm. its just a begining. world war III is coming. : )

Tanpa Nama berkata...

STFU! you are making it hard for the family members. do not speculate. do you think you can act better if you were in their (DCA, hishamudin, AJ, govts and other foreign investigators)shoes? you 'think', that's why you're not there to make that decision.

Tanpa Nama berkata...

Korang ni bab ckp mmg terer. Bab kutuk kerajaan ckup hebat. Diorang tu ssh payah tiap hari pkir. Ko senang je taip. WTF?? Ko tu sapa yg nk deny keja2 diorang. Ckp bole la.. pirahh

Tanpa Nama berkata...

Aku 100% sokong ko. Geng kutuk ni keja dia mmg nk bangkang je.. mcm terer.. siap ckp mh370 tehempas.. aku x dgr pun PM ckp tehempas.. lain kali siasat la dulu bro.. ilmu dh penuh baru ckp.. tp kdg2 seronok gak ada insan2 bangang mcm ni kat bumi ni.. xda la boring sgt.

Tanpa Nama berkata...

Agreed..

Tanpa Nama berkata...

Bodoh punya fakta... mantot oi!! Dr ko dok merapu cmni, baik ko guna kebangangan ko tu ke arah lain... siap buat 5 points. Denial bla bla... terer la beb.. penat ko perah otak nk dpt points tu... tp org mcm ko ni mmg perlu gak kat malaysia ni.. bole buat bahan nk gelak guling.. steady mantot!!

Tanpa Nama berkata...

byknye org yg kurang berfikir komen kt atas ni.terima la hakikat banyak sgt persoalan yg xlogik akal berlaku.mcm mana buat decision based on assumption?fakta dtg dulu bro.

dan igt skit malaysian rules by stupid people.kredibiliti dan integrity mereka xde lgsung.lain la kalau korg mmg tahap hina sgt follow je apa dorg ckp.'xsuka malaysia sila kluar dr malaysia'.'harga ayam naik jgn makan ayam'xperlu aku listkan semua dlm ni.kes altantuya pun setel cara hina.

bg aku bagus la ada yg suka membangkang ni.ada la check n balance.dari tukang angguk 24/7 yg xberapa pandai nk berfikir.apa yg disuap telan je.xde fikir2 dh.xcaya tgk ayat2 dorg kat atas ni.complaint without facts plus kata2 makian.

Tanpa Nama berkata...

byknye org yg kurang berfikir komen kt atas ni.terima la hakikat banyak sgt persoalan yg xlogik akal berlaku.mcm mana buat decision based on assumption?fakta dtg dulu bro.

dan igt skit malaysian rules by stupid people.kredibiliti dan integrity mereka xde lgsung.lain la kalau korg mmg tahap hina sgt follow je apa dorg ckp.'xsuka malaysia sila kluar dr malaysia'.'harga ayam naik jgn makan ayam'xperlu aku listkan semua dlm ni.kes altantuya pun setel cara hina.

bg aku bagus la ada yg suka membangkang ni.ada la check n balance.dari tukang angguk 24/7 yg xberapa pandai nk berfikir.apa yg disuap telan je.xde fikir2 dh.xcaya tgk ayat2 dorg kat atas ni.complaint without facts plus kata2 makian.

Tanpa Nama berkata...

kepada anonMarch 26, 2014 at 3:10:00 AM GMT+8

kapal terbang ni ada dua kemungkinan je.kalau bukan kat udara ada kat darat.mh 370 dh habis minyak.dh habis minyak jd apa?jatuh la kan.kalau jth jd apa?jd la terhempas btl x?

najib kata apa?mh370 end up in lautan hindi.maknanye apa?mh370 terapung kat langit ke?komfemla dh jth terhempas.

aku ambil balik ayat ko kat atas td'lain kali siasat la dulu bro.. ilmu dh penuh baru ckp.. tp kdg2 seronok gak ada insan2 bangang mcm ni kat bumi ni.. xda la boring sgt.'aku rs ayat tu lg sesuai ditujukan pd ko.

Tanpa Nama berkata...

aku tau dorang dah buat macam2..
tapi nampak beb loophole.

aku pon x terima bulat2 dan lonjong2 ape yg dia umumkan hari2 kat TV tu..

boleh timbul macam2 benda...macam2 benda yang akan buat tertanya2..




dan yang aku paling sedih.. semua rakyat berdoa...
aku rs kalis doa tu dek konsert2 maksiat tu..
Tuhan pon x ingin nak kenankan doa kalau mcm ni

Tanpa Nama berkata...

Assalam
Satu je yg aku xsetuju bila kerajaan janji nak bawak family mangsa ke perth.untuk apa lg bawa mereka ke sana?kita pon tau bagaimana kedudukan kewangan mas skrg ni..lepastu dgr2 nak bwk 5org setiap family mangsa pulak tu.last2 duit sape yg diorg guna utk support semua perbelanjaan tu?
Lg pulak kita pon dah nampak mcm mana org china hadapi situasi ni siap menangis meraung2 memaki hamun bagai.kalau kita bawak diorg dtg mesia or perth lglah akan memalukan negara kita.masa air france air crash dulu tu xdepon diorg terbangkan semua family mangsa ke tempat kejadian.cukup2lah membazirkan duit rakyat n harap malaysia dpt handle situasi ni dgn penuh berhemah.

Tanpa Nama berkata...

Aku pun sokong hampa dua.kita dok rumah tunggu berita ja.pastu komen. Menteri yg dok pening2 pikiaq apa nak buat,mesti ada sebab.hg ni pun mantot,aku rasa mcam kaki bangkang yang dah sampai tahap semua benda orang buat salah.komplen ja keja.btw, tak letih ka?

Nina Rania berkata...

Percanggahan pendapat memang bagus tapi jangan sampai berpecah pulak . Malaysia hanya mangsa . Mungkin dah dibisik oleh Azazil Dunia sehingga buat pc, main passing mic . Korang yg bukan menteri pertahanan, tok jib, taktau jangan memandai . But, kalau betullah teori yg mama n abah aku cakap semalam, well people, WWIII is coming soon :). Im still hoping the passengers are still breathing .

makcik tempe berkata...

setuju : )

Alip Apai berkata...

Hahaha. Bro bro. Ilmu matematik menghampiri Kalam Tuhan?!

Hanya sebab kau banyak kerja melibatkan matematik derivation dan matemayik tidak pernah menipu, tak bermaksud menghampiri Kalam Tuhan.

Tanpa Nama berkata...

Teori apa? Kongsi sikit.

Tanpa Nama berkata...

Makin teserlah kebangangan si mantot ni.. cover sikit bro.. nampak sgt bangang tu. Org cmni, smpai bila pun betekak x abes. Org kaki bangkang mmg semua x kena. Aku x nafi berita tu semuanya betul. Tp tu la gunanya media. Semua benda mana bole reveal. Byk benda buruk akan jd dr bnda baik. Kalau x suka x pecaya, ko tutup tv pastu ko buatla teori sendiri. X payah bgtau org, x payah complaint. Kan x nampak kebangangan tu.. x gitu si mantot..

Tanpa Nama berkata...

End up kat indian ocean could be anything.. landing.. safe landing, soft landing... tak semestinya tehempas...

Tanpa Nama berkata...

owh... xtengok kot how was indian ocean.. kelakar boleh.. masing2 pon xyh tunjuk pandai coz u guys just cant read/listen between the lines of what najib says.. hahahahahahahahahahaha... xpelah.. bangang abadi... i dont like how najib handle this situation... he just make things even harder for the family... in other words, crisis management - epic fail...
and please look this situation on bigger picture.. even if it's not a conspiracy... something big is coming.. u just cant see it until it hit you. and it hit you hard...

Tanpa Nama berkata...

dah mmg kerajaan bangang...nk pertahankn lg?? sah ko ni macai.....bodoh

Tanpa Nama berkata...

Dear macai yg bajet maksum, kita memang terima qada' dan qadar dan mendoakan kesejahteraan mereka. Dalam masa yang sama, secara technically kena sambungkan juga sel2 otak untuk berfikir. Everythings is possible.

jason berkata...

Freescale semiconductor conspiracy....

Tanpa Nama berkata...

nais. terer ko tot explain 5 stages of grief

Amru berkata...

Bagi aku senang je, sebagai org yg bekerje di bahagian control center telecomm sahaja.klu terlepas pandang breakdown boleh jd isu smpai jumpe big bos bagai. Ini terlepas panadng kapal terbang melintas semenanjung pulak tu. Alasan sbb pesawat komersial xberbahaya. Kepala hotak!

Tanpa Nama berkata...

Laa.. abes tu dh ko pandai, ko je la jd kerajaan... haaa.. sapa yg bangang skrg ni? X payah jwab la soalan tu.. dh nmpak

Tanpa Nama berkata...

Fuhh... maybe ko better than semua expert including or PM or maybe the best. Apsal x apply je... stakat nk teori dlm ni, budak tadika pun pandai... aku pun bole teori and if wrong who cares... taip senang la bro.. something big is coming.. monyet kat zoo pun bole taip cmtu...

Tanpa Nama berkata...

Patut2 apply nasa si mantot ni.. terer

Tanpa Nama berkata...

http://www.sinarharian.com.my/mobile/semasa/mh370-pm-tidak-sebut-terhempas-1.265776 nah mantot... baca ni.. ada PM ckp tehempas? Bangang punya mantot

Tanpa Nama berkata...

Scramble jet fighter, pintas and kena tembak dgn negara jiran sbb air force detected as hostile. Lain pulak tajuk front page nanti.

Tanpa Nama berkata...

Karang dok dpn pc analyze data radar and tak deploy sar korang marah jgak kan.. duduk saje tak buat apa.. hilang anak kat jb takkan start cari kat perlis.. tk dapat bhai..

Tanpa Nama berkata...

Cuba Cari 150km Dari pantai Vietnam..xda org Cari situ pun kn..pakar seimos china pernah buat statement PD 9hb tu..Ada gegaran dasar laut tapi bkn seismos..xda org hirau pun