Mac 04, 2014

Kitab Bapa Cheapskate : Bab 7 - Kenapa Baby Perempuan Tak Dididik Untuk Tutup Aurat

Cubalah kau ke masjid.

Depan masjid akan terpapar besar2, "Masjid Adalah Kawasan Menutup Aurat" atau "Zon Menutup Aurat" dan selalunya diletakkan illustrasi wanita free hari ke pakai tudung baru sesuai masuk masjid. Itu belum cerita mengenai trend fesyen Muslimah yang melanda masyarakat kita.

Kalau kau fikirkan balik, untuk sebuah negara yang dikhabarkan "negara berlandaskan Islam" dengan majoriti masyarakatnya Islam, berpakaian menutup aurat dan memakai baju menutup aurat merupakan sesuatu yang kadang2 kala lebih layak dianggap sebagai "niche market.."

Aku tak berapa perasan benda ni sebelum ni tapi bila aku start kena beli baju untuk anak aku, amat jelaslah sekali pada pandangan aku, hakikatnya...mencari baju anak perempuan yang tidak seksi merupakan sesuatu yang mencabar.

Selama 5 bulan anak perempuan aku ada di dunia ni, setakat ni dia survive menggunakan baju2 abang dia yang memang dari awal perancangan aku, aku akan beli baju baby unisex. Tapi bila aku perasan ramai yang tanya "ni laki ke pempuan?" bila tengok anak aku, aku nampak la wife aku cuba menerapkan sikit baju2 keperempuan sebagai bahan pakaian anak aku.

Tapi yang ada banyak pilihan sama ada;
a. Gaun dengan short sebagai seluar
b. baju ketat dan legging sebagai seluar
c. Kalau baju, mesti atas paras lutut

Kesimpulan yang aku buat lepas menerokai alam baru ni, baju baby lelaki jauh lebih sopan berbanding baju baby perempuan. Kenapa? Entahla. Ia seolah2 sama dengan satu lagi persoalan dalam hidup aku; kenapa baju sukan perempuan jauh lebih seksi berbanding baju sukan lelaki? Nak kata sebab panas, nanti kesian baby, baju budak lelaki kebanyakannya lengan panjang, seluar panjang.

Kita ambik contoh player tenis....

Kenapa perempuan pakai short skirt sedangkan lelaki pakai short yang agak longgar? Bajunya sendiri, kenapa lelaki pakai t-shirt berkolar lagi kadang2 sedangkan perempuan...pakai something.. Itu adalah misteri2 hidup yang aku rasa perempuan aje boleh jawab. Yang peliknya, bila masuk sukan renang, yang perempuan pulak pakai lagi sopan berbanding lelaki.

Aku pelik kenapa dari kecik lagi berlaku division ini...

Budak lelaki pakai loose, budak perempuan pakai ketat. Budak lelaki tutup semua, budak perempuan terdedah merata2. Kau boleh tengok sendirilah kalau budak2 perempuan ni pakai gaun mesti nampak pampers dia kalau dia angkat kaki, tapi budak lelaki punya pakaian, semuanya tidak banyak mendedahkan pampers dia.

Aku tak tau la sama ada kau sedar atau tidak benda ni atau kau buat acuh tak acuh aje....tapi pada aku lah, pendidikan pasal aurat ni sebenarnya mula dari kecik. Kalau dah dari kecik dia terbiasa pakai dedah2, mungkin ini akan menaikkan risiko yang semakin dia meningkat dewasa, semakin kurang teliti dia pasal aurat?

Dah biasa angin masuk dan sejuk aje badan, sekali kena serkup dengan tudung mau tak meroyan? Mungkinla..ni teori aku la sebab dari dulu sampai sekarang, benda yang sama masih berlaku. Adalah amat susah untuk membezakan agama2 bayi ni ikut pakaian dia SEBAB semua pakaian bayi sama patternnya.

Mungkin itulah puncanya kenapa tiap2 masjid perlu ada signage nak mengingatkan orang Melayu sendiri, kompaun masjid adalah zon menutup aurat? Mungkin itulah puncanya. Mungkin itu juga penyebab kenapa ramai benar artis sekarang ini yang mengambil "bertudung itu adalah imej." Mungkin la, ini andaian aku. Apa2 hal pun kita balik lah kepada originnya, diri sendiri, tak kiralah kau lelaki atau wanita. Tanyakan diri sendiri, "bolehkah aku bersolat dengan pakaian yang aku pakai sekarang?"

Lebih memelikkan....dalam masyarakat kita ni, si suami punyalah concern pasal aurat isteri, tak nak isteri pakai dedah, nak isteri tutup rambut tapi suami sendiri bila weekend,pegi main futsal pakai short. Itu lagi satu masalah masyarakat kita kot?

Kepimpinan melalui kuasa...bukan teladan?

14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

aku minat tenis wanita... golf wanita pun okey................... errr

Tanpa Nama berkata...

Memang setuju. Susah nak cri baju budak perempuan yg sopan. Saya ajar anak perempuan saya dri umur 6 bln pkai tudung. N now dia da 3 thn. Lg ssh nk beli bju yg blh matching bile pkai tudung. Semoga ank2 kita istiqomah mjga aurat mereka. Kita juga.

-thethinker- berkata...

bila sharapova menjerit , lagi aku syiok

-thethinker- berkata...

bila sharapova menjerit , lagi aku syiok

Tanpa Nama berkata...

imaginasi jantan2 di atas...

Tanpa Nama berkata...

x susah pun...cthnya:kalau ko beli gaun utk anak ko,cari lah seluar panjang yg padan dgn baju tu.
aku buat macam tu sbb aku rasa amat keterlaluan bila peha gebu baby gurl aku di tayang merata2 walaupun dia hanyalah baby.
sebab banyak imaginasi jantan2 sekarang sgt keterlaluan sampaikan terkeluar berita bayi2 pun di jadikan tempat pemuas nafsu manusia2 gila.

Tanpa Nama berkata...

Baby 5 bulan ja pun mantot oii. Ko bungkus dia nanti naik heat rashes. Ko nk bungkus dia biarlah time dia reti bercakap.

And mcm komen kat atas tulis, skarangvkan ada jual baby rompers cute dan murah. Pakaikn dengan skirt tu. Tak tau la aku kalau hg jenis nk pakaikan baby hg baju kurung dgn tudung. Silakan. Anak hg, pandaila hg mencarinya

Alternative lagi, rupanya pompuan segan dgn laki yg 'berilmu'.
Cth kalau abg ipar dia tau warak skit, secara tak langsung dia malu nk dedah luas2. Malu kalau kak dia tegur "dik kalau abang kau ada pakai tudung tau."

Tanpa Nama berkata...

mantot ni ntah apa2 ilmu dia sampaikan. takkan la baby nak berbungkus bagai adoiyai...

Aisyah berkata...

1) Memang setuju bab suami jaga aurat isteri beriya-iya tapi aurat dia sendiri tak terjaga. Tu bab aurat. Kalau pergi minum/makan di warung2/kedai mamak, banyak juga isteri2 yang pakai lengkap tutup aurat tapi asap rokok suami berkepul2 di udara dengan bangganya macam nak bagitahu satu dunia "Aku berjaya didik bini aku tutup aurat, dia ikut cakap aku"..Rokok difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.

2) Tak salah pun kalau baby perempuan dimulakan memakai tutup aurat. At least bila dia dah mula membesar, dia akan treat pakaian tutup aurat tu as her second skin, and uncomfortable kalau pakai skirt pendek2 or baju tak berlengan or T-shirt atas punggung. Now banyak ibu2 (bukan semua)treat baby perempuan macam baby doll- semua nak pakai kat badan, semua hiasan kepala hiasan tangan nak pakai then show off di social media, kadang lucu bila tengok baby tu dah macam clown jr. sebab banyak sangat color kat badan budak tu (tapi of courselah maknya kata color block ikut trend fesyen masa kini). Kalau tengok kat instashop luar negara/kedai2 di timur tengah banyak je dijual jubah, tudung kanak2 perempuan/baby perempuan (mak mertua saya ada beli), sweet la tengok budak2 kecil/baby perempuan pakai macam tu..kalau baby laki siap ada yang pakaikan keffiyeh MasyaAllah comel sangat.

Tanpa Nama berkata...

Persoalan yg sering mak ceq soalkan jgk..bab pakaian sukan pompuan...yg c lelaki katup abis awat c pompun tu..hmm...

nurulachal mamat berkata...

teringat g masjid putrajaya.. solat sunat abis solat kalih kiri napok awek korea dgn hood yg disediakan oleh masjid tp tak dibutangkan. awek korea pakai short pants! adehh mjur aku pompuan. leh bygkan tok lebai jth serban tgk awek korea td.. bg hood tp xtgk mcmmn pakai.. tak psl2 hr tu ramai muslimin dpt zina mata.

Tanpa Nama berkata...

mantot ni ntah apa2 ilmu dia sampaikan. takkan la baby nak berbungkus bagai adoiyai...

kenapa xleh bungkus baby? sepatutnya kite kena ajar ank dari kecik tutup aurat. bukan da akil baligh baru nak suruh ttp segala.

aku ajar ank perempuan aku dri umur 6 bulan pkai tudung. n now dia da 3 tahun. setiap kali nak bagi dia pkai baju nmpak ketiak sebab duduk dalam rumah je pon dia akan tolak, jawab nya malu la mama nampak ketiak. pendidikan islam sepatutnya diterap dri kecil. bukan da besar baru nak ajar. biasakan dia dengan pakaian menutup aurat. insyaAllah nanti da besar dia akan istiqamah.

Tanpa Nama berkata...

ulas byk2 sikit pasal trend lelaki melayu sekarang yg berlagak sgt dgn shorts pelbagai warna diorang tu. Geli je. Time aku keje dulu, kalau family melayu, yg mak ngan anak pompuan dah elok tutup aurat semua, bapak dia ngan anak2 laki semua pakai suar pendek. D HELL?

Nic berkata...

saya setuju kita mulakan dari bayi utk pakaian sopan. Aku, walaupun anak-anak aku semua lelaki aku still rasa tak suka nak pakaikan yg singkat2, sleeveless dan yg fashionable sangat. Apatahlagi perempuan..