Disember 10, 2012

Kenapa BN Bukan Pilihan Terbaik : Dari Kacamata Seorang Designer Amatur

Aku malu nak claim diri aku "designer" walaupun aku pernah kerja sebagai designer satu masa dulu. Entahlah kenapa aku tak tau. Aku tak nak rasa poyo kot macam sesetengah golongan yang ada kamera SLR atau pandai main Instagram kemudian claim diri mereka "photographer." Tapi aku tak pulak malu nak claim diri aku pervert.

Tapi, pada aku, jarang benar aku jumpa benda2 yang berkaitan dengan design yang melibatkan Barisan Nasional,yang mempunyai elemen2 yang aku rasa menarik. Kebanyakannya..kelam kabut dan semua benda nak letak dalam tu. Di bawah ini aku letak beberapa contoh ;



Lagipun,kita semua masih lagi mengalami mimpi ngeri
akibat daripada logo ini bukan?



Macam budak2 baru jumpa Photoshop! 

..........

Walaubagaimanapun, belah2 pembangkang pun tak terkecuali.




Tapi bagaimanapun, aku suka ad campaign PKR yang baru






Smart..dan simple. Tidak perlu pelbagai jenis font
dan pelbagai jenis gradient atau emboss effect
untuk sampaikan mesej.

Even logo pun smart.



Simple aje.

Kalaulah BN ambik idea pembangkang,
aku rasa poster2 diorang akan jadi camni


dan logo "Turunkan Harga Kereta" tu hasilnya adalah macam ni;



Pilihan ada di tangan anda.
Lagipun...ini...adalah satu imej yang agak menyeramkan.


Kau nak pangkah kerajaan yang jaga kualiti design dia atau kerajaan yang
benda2 camni main buat cincai boncai kadang2 suruh aje siapa2 buat
sebab peruntukan dah habis belanja main golf, kau decide la sendiri


15 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

aku seorang designer..pada pendapat aku..design poster bn memang cam haramjad.... macamtu jugak mentaliti mereka -asal boleh dan lastly poster annuar peggang basikal ngan baju lusuh..nampak simple giler dan nampak wowww.

Mantot berkata...

orang BN kata lepas shooting gambar tu, budak2 tu kena liwat

Aziela berkata...

Err, yang menyeramkan tu, memang sangat lawak. Hahahaha.

nurulachal mamat berkata...

even sy bukan designer.. xsusah nk nilai pun.. ms 31 ogos seb bertukar ke kementerian ni.. dgn slumber kat pc wallpaper sambutan kemerdekaan tema PR sbb cantik.. n since dok sini even bkn penulis lagu or juri utk any pertandingan.. lagu 1malaysia yg baru x sedap same goes dgn janji ditepati.. samada yg buat tak ckup kreatif or mmg org kerajaan mmg dh gitu x.. klu tgk TV1 dgn TV3 mekap cantik lg TV3. hehe i dunt know y?

mr edz berkata...

aku pun pervert jugak

Tanpa Nama berkata...

aku x paham kenapa perlu letak muka najib ngan anuar dlm setiap poster tu. even benda tu xde kena mengena dgn dia? ada ke rules dlm design utk memasukkan muka pemimpin dlm setiap design yg ada..design poster BN mmg buruk. seburuk perangai pemimpin dia.

Tanpa Nama berkata...

haha, tang anwar kayuh beskal tu xbleh blah..nasib dia x penah dituduh 'fedofilia'..haha

apsal kena anwar?

sama gak apsal sume kena ada najib?

berkata...

Setuju.

Jujur cakap, kebanyakan design work parti politik di M'sia memang kuchalana. Selalunya lagi besar keahlian parti tu, lagi teruk design worknya sebab semuanya decentralized. Buat sukahati, tak ada standardize guideline, tak ada common art direction.

Tapi, sebenarnya sebagai (ex?)designer, sekali pandang pun kau patut boleh nilai budget macam mana yang diorang peruntukkan untuk setiap design work tu. Layman mungkin tak tau macam mana nak nilai tapi kau bukan layman kan Tot kan? kan?

Kempen PKR tu macam kerja professional design firm, siap photo op bagai, budget besar kot.

Kat negara lain (US contohnya), kalau buat photo op, diorang akan cover biar nampak subtle. PKR tak main la subtle, terus terang pemimpinnya posing untuk photo op. LOL.

Soalan trick: selain PKR, parti mana lagi kat M'sia yang mengamalkan photo op untuk promo kempen politik?

aslina majid berkata...

Low cost maaaa... Hahaha

plain83 berkata...

poster berpayung tu mcm iklan antivirus avira, smart...poster berbasikal tu nmpak genuine, smart...logo kereta harga turun, smart...picture yg hang cut n paste yg menyeramkan tu, mmg seram btoi bleh nightmare...LoL

yap, slalunya benda2 'kecik' mcm ni mencerminkan penilaian dan kesungguhan sesebuah organisasi/pentadbiran, samada ia dijalankan scr cincai bocai atau bersungguh2..kalo poster lawa pon, diharapkan jgn sekadar poster saja yg lawa la kan...hahah ^^

Adi berkata...

Bro, sebenarnya bkn design aktviti2 politik jek. Design utk apa program2 kerajaan pun. Termasuk la perayaan hari guru & kursus motivasi. Gradient & crowded.

Tanpa Nama berkata...

Isk korang mana tahu pasal design nih tahu kutuk je.. Design ni ada banyak jenis.. sama juga macam fesyen.

BN punya design dalam kategori design Klasik

BN dulu kini dan selamanya musti la kekal dengan design klasik.

Design Klasik ni memang agak crowded berwarna warni juga memakan kos yang mahal untuk dicetak supaya penonton mengambil masa mentafsir dan memahami setiap apa yang dicetak :)

Pi la belajar banyak pasal design selom kondem design orang.

Tanpa Nama berkata...

ntah apa2 al korang ni, lantak la ade aku kisah

Tanpa Nama berkata...

Pi belajar psl design selom kondem design orang? aku rasa org yg tukang buat silabus subjek design tu sendiri pon syok sendiri je kot, dia tak tau yg silabus dia tak boleh dipakai sebenarnya..hahaha

ye ke tu kategori design 'klasik'? klasik mesti semak dan berwarna warni ke wahai si anon pencacai be end?

Tanpa Nama berkata...

Ayat perli pon tak paham :) wakakaka..

Design ni macam fesyen evolve..
kadang orang suak macam ni kadnag orang suka macam ni.. ada memacam bentuk design boleh buat..

So dia suka design dia macam tu tanpa fikir majoriti nak wat camna..

Kalau dah ketua dia suka design macam tu takan nak lawan tokey pulak buat design lain.. kerja makan gaji ma..