November 24, 2014

Dua Jenis Driver Paling Bahaya Atas Jalan Raya

Aku dah lama tak bawak motor. Last sekali aku bawak motor, adalah bila anak first aku masih lagi 6 bulan. Aku lambat dapat lesen kereta. Umur 28 tahun baru aku ambik.

Dari usia aku 18 tahun sampailah ke 28 tahun, aku ke mana-mana bawak motor aje. Meredah hujan dan panas. Meredah terik mentari. Meredah air lecak hujan. Melayan mana2 mamat yang nak ajak aku racing.

Menunggang motor membuatkan kau prektis deria driving kau supaya lebih peka dengan sekeliling kau. Serius. Kalau aku Pengarah JPJ, aku wajibkan semua pemandu yang nak ambik lesen kereta, wajib ambik lesen motor dan bawak motor dulu setahun sebelum ambik lesen kereta. Baru kau boleh paham psikologi penunggang motor yang sebenar dan surely kau akan lebih peka dengan diorang ni.

Dengan menggunakan pengalaman luas aku sebagai mat motor dan pengalaman aku bawak kereta selama 4 tahun lebih, aku boleh simpulkan; ada dua jenis golongan pemandu kereta yang merbahaya dan lesennya patut dikaji semula.

Nombor 1;
Sekumpuluan Gadis IPT Melayu Yang Nak Keluar Shopping

Yang ni memang cukup bahaya pada zaman dahulu. Tapi sekarang ni impaknya akan makin merbahaya kerana sebelum2 ni kawan2 diorang boleh tolong tengokkan kiri dan kanan mana tau terlanggar kereta lain dekat blind spot, sekarang ni oleh kerana kawan2 dia pun sibuk duk whatsapp dan messaging sambil seorang designated driver kena drive dan pantau jalan sorang2, possibility eksiden tu cukup tinggi. Nak kenal golongan pemandu camni senang je.

Dia hampir terlanggar kau, kemudian bila kau hon atau kau maki dia, baru la dia terkejut dan kemudian dia buat2 muka blur. Itu cara kau nak kenal diorang ni. Kau mesti kena hampir dilanggar dulu.

Tapi aku dah nampak dah cara yang lebih senang nak kenal diorang ni. Pemandu dia bawak kereta, punyalah gelabah sampai dagu dia letak kat stereng nak tengok jalan. Tah camne dia pusing stereng aku tak nak tau.

Ciri-ciri identiti :

a. Bertudung
b. Ramai dalam satu kereta
c. Menggelabah hanya selepas dia nak terlanggar kau dan terlalu gelabah sehinggakan untuk elak kau, dia nak bantai kereta lain.
d. Diorang akan terkejut dan menggelabah dalam satu detik yang sama dan synchronized.
e. Jika driver dia keseorangan, dia akan pandang depan dan depan dan depan SAHAJA sepanjang perjalanan tanpa tengok kiri kanan langsung.

Nombor 2
Amoi 30 an Yang Bajet Dia Amoi Tapi Dia Ah So

Geng2 ni...lagi bahaya. Dia mengalami masalah yang sama macam Geng Gadis IPT..cuma kepala dia akan disandarkan kepada kusyen dan badan dia akan keras aje melekat kat kusyen.

Muka bajet cun. Selalunya diorang ni akan bawak Toyota Vios atau Honda City kurniaan ayah dia. Akan bawak kereta selaju mungkin dengan cara dia nak sampai destinasi paling awal berbanding orang lain.

Identiti dia paling utama?

Tangan kat stereng sepanjang masa sehingga keras tangan dia kat situ dan bahu disandarkan ke kusyen sampai melekat. Oh, muka nak carik gaduh.

Ciri-ciri identiti

a. Ah So yang perasan Amoi
b. Bawak kereta sorang2
c. Langsung tak menggelabah walaupun dia nak terlanggar orang lain sebab dia hanya concernkan diri dia aje sampai destinasi.
d. Kalau berlaku eksiden, yang akan dipersalahkan adalah kau, wiper kereta dia, sport rim orang lain, bangunan yang reflectionnya tinggi dan pelbagai lagi punca lain.
e. Akan drive keseorangan dengan muka kononnya "masa itu emas."
f. Bila dia drive, tangan dia akan lurus memegang stereng. Bukan setakat itu saja, bahu juga tidak pernah meninggalkan kusyen seat kereta kerana dikhuatiri tangan akan terlepas dari stereng.

...................

"Babi ah kau Tot! Kau memang sexist! Mana dia contoh pemandu lelaki yang merbahaya?"

Ada. Tapi 9/10 orang yang nak langgar aku, selalunya adalah perempuan.

Bawak kereta tangan jangan keras. Jangan letak dagu kat stereng, nanti kau tak cukup kuat untuk turn stereng kalau ada apa2. Tengok kiri kanan. Jangan 100% bergantung dengan side mirror apatah lagi side mirror Proton Persona first version yang sampah. Tengok blind spot. Pusingkan tengkuk tu!

Tu lah benda paling berharga yang kau belajar bila kau bawak motor ni. Bawak motor ajar kau pusing tengkuk tengok blindspot.  Kena jaga. Kau langgar orang kau sakit, kau kena langgar kau sakit. Jadi awareness tu lain sikit compare dengan bawak kereta ni.

Aku cakap serius ni.

Kalau aku Pengarah JPJ, tiap2 orang kena ambik lesen motor dulu setahun sebelum ambik lesen kereta.


24 ulasan:

Prince of Noob berkata...

setuju... btw 1st!!

nurulachal mamat berkata...

aku driver permpuan y kekdg pissed off dgn driver pompuan.

paeh berkata...

Ada lagi satu mantot tak letak.

Perempuan yang jenis langsi tak respek orang lain bila orang bagi ruang kat dia. Jangan kata nak angkat tangan, pandang senyum pun tidak sebagai tanda terima kasih.

Mantot berkata...

itu sebab dia sedang memandang ke depan sahaja.

fokus view dia memang sangat narrow. bukannya dia sengaja tak nak angkat tangan...dah dia memang tak nampak.

Seriously berkata...

ak berani bawk kereta kat kwsn lebuhraya je :( kalau dah masuk KL @ town mesti ak ganti suh adik aku je bwh huhu

~Ati_Hime~ berkata...

Terima kasih Tot! Aku yang pemandu perempuan pun kadang2 hangin dgn driver jenis macam ni. Bila aku bising, kawan2 aku kata aku ni kecoh sangat..chill la..kalau hilang nyawa? Masih nak chill lagi? Sekian.

Tanpa Nama berkata...

Ada lagi tot.... Pompuan ah so bawak kereta mahal... Bawak kereta ibarat dia tu kerabat raja... Semua nak menang atas jalan.. By the way.. Sebut perihal motor.. Manusia yang paling kebabian ialah yang bawak motor bawah 250cc tukar bunyi ekzos mcm bot pukat tunda...jalan stright dia taraik bak ekzos dia la paling best ... Babi lahh... Anak aku nak tido la setannnn...

THE Unknown berkata...

waktu mak aku bawak kereta aku tak pernah tidur..walaupun ngantuk macamana pun..kakak aku pon sama...kalau ayah aku selalunya boleh dengkur..

---

point lagi satu yang aku nak tambah..
bahaya orang perempuan sewaktu dekat junction..
tak kisah apa jenis simpang..
mereka sangat bahaya..
lebih lebih lagi kalau simpang empat takde lampu isyarat..
sangat horror..

Tanpa Nama berkata...

Nama aku art

Tot..aku cukup takut bika bini aku bawak kereta...dahla anak2 aku dia yg dok hantaq pi sekolah...bila aku suruh dia bawak, aku marah dia awat bawak kereta mcm ni la, mcm tu la, asyik komplen ja...

bayangkan time tu aku baru beli kereta, dia pi bantai divider masa nak masuk parking...angin satu badan tapi bak buat mcm mana...dah bini...sayang bini lagi dari kereta...tapi kan, berkat aku dok tegor dia, marah dia,

Alhamdulillah sekarang dia dah terer bawak kereta dah...aku dok sebelah dia sekarang ni tak rasa takut...

Pandangan aku la tot...setiap jenis perempuan yg hg sebut tadi tu kan..kalau ada lelaki yg dok bagi guide kat dia cara2 nak bawak kereta, aku rasa dia akan lebih hebat lagi bawak kereta dar lelaki...

Driving school ajar pon 1 bulan, mana nak cukup kan tot.....

So sebagai seoarang suami yang mithali, ajarlah isteri2 anda cara2 yg betul nak bawak kereta....

Tanpa Nama berkata...

Ko nak jadi pengarah jpj.....kaman bro...jpj bahaya sekarang nih. Jpj nak dekat 6ribu orang mati kat jalanraya by 2020.

anak itik berkata...

satu lagi pemandu merbahaya. satu tgn pegang stereng, satu pegang handphone. aku rasa nak baling je handphone tu dlm longkang. aku tahu sbb aku penunggang motor tegar.

Tanpa Nama berkata...

Jenis yang bawak kereta anak letak atas riba pun bahaya. Kalau dah emergency brek mesti tersembam muke budak tu ke sterang. Silap-silap boleh mati.

Penunggang Motor berkata...

Walaupun motor aku bukan ejos perang tapi kalau redah time jem ejos perang ni paling berguna. Dengan kebisingan ejos ni baru driver aware sikit ade moto sebelah die. Takde jenis pancung masuk lane sebelah teibe atau bagi signal terus pancung. Cube korng tengok dekat NKVE time peak hour. Semua driver nak pancung masuk lane laju tapi jenis pandang nak tengok kiri, kanan, belakang dulu.

nadzira yazid berkata...

kadang kadang aku siap marah, patutlah, perempuan yang bawak. padahal aku perempuan. sebab ramai jenis bawak kereta takde confident sampai aku pun stress.

Tanpa Nama berkata...

Tot, laki aku pun ada pesan kalau nak tukar lorong lain, tengok belakang dulu, macam kau cakap pusingkan tengkuk sebab side mirror still ada blind spot.

Cikgu sekolah memandu aku tak penah pulak ajar benda tu. huhuhu.

By the way, aku tak marah kau apa yang kau cerita pasal pemandu perempuan ni. sebab kebanyakannya macam yang kau tulis tu. dah la tak penah nak angkat tangan bila pemandu lain bagi laluan, bila orang nak keluar simpang pun tak nak bagi laluan jugak. sibuk cucuk2 bontot kereta depan dalam traffic yang slow tu. pentingkan diri sendiri betul!

Nurulni

Tanpa Nama berkata...

Driver pompuan cina memang sial..btol x?

Tanpa Nama berkata...

Pandai mantot... 2 kategori ni la yg selalu nak sondol aku

Tanpa Nama berkata...

Sama jer pemandu keta dgn penunggang moto kt malaysia ni klu bab handphone.

Tanpa Nama berkata...

Anonymous Anonymous said...

Driver pompuan cina memang sial..btol x?


anon...walaupun mcm racist tapi i have to agree with u.
ah so blagak amoi yg paling celaka.
eksen plak tu. bahabi

karakas berkata...

ko lupe 1 lagi... kalau kat kl ni, pemandu teksi pun bole masuk kategori berbahaya.. kalau xde penumpang, punye la laju...tapi kalau dia nampak dari jauh kat depan ada org nak tahan teksi, tiba2 bole slow dan tukar lorong mengejot.. kalau dah ade penumpang laen pilak cerita..punye la slow bwk kete.. tu sebahagian pemandu teksi yg penah aku alami laaa..

A. Ainism berkata...

Ala, sekarang dah macam trend, rider kalau nak susur keluar dari lorong motosikal ke main road tak tengok side mirror atau tengok belakang. Main laju je keluar. Kalau kau dah kena sodok apa pun tak guna. Yang drive kereta pun sama juga kalau time susur. Dulu masa ambil license kan dah terang2 bagitau, kalau nak SUSUR KELUAR BERHENTI SEKETIKA, agak2 boleh keluar kau keluar. Ni dekat susur pulak kau boleh bantai lap. Kebebalan apakah itu?

Tanpa Nama berkata...


Baru pagi tadi,makcik naik BLM pakai spek hitam pagi2,sebelah tangan pegang Ipong,sebelah lagi pegang stereng. Yang best semua tu dia buat sambil layan corner tajam kot & hampir2 bantai aku..Good job macikkkkk,good job!

Atiqah Abd Rahim berkata...

ada je lelaki yang bad drivers jugak

Tanpa Nama berkata...

6 tahun pengalaman bawak motor, mengajar aku menghormati penunggang motor lain bila bawak keta, still lg kepala toleh belakang kalau nak belok even side mirror alza yg gedabak tu.