November 19, 2014

"Bendahara Tun Perak Mamat Ranggi Suka Merajuk."

Semalam aku jalan-jalan aku nampak buku ni diatur.

Sekolah wife aku minggu lepas ada pihak distributor buku datang. Sama ada direct dari company publisher ataupun agent dia aku tak tau...

Tapi buku2 yang dijual...adalah buku2 yang di sebelah tu. Kecuali buku belah kiri tu sebab itu buku publisher lain.

Kau bayangkan, budak sekolah rendah digalakkan untuk beli dan baca buku "Aku Mahu Saiz S" dan "Aku Mahu Popular."

Budaya membaca tu bagus.

Tapi masalahnya kalau kau pegi kedai buku, 75% bahan bacaan yang dikerumuni oleh budak2 Melayu khasnya awek2 sekolah menengah, adalah buku2 di atas ni. Sekarang ni, banyak kedai buku duk promotekan cerita "Suamiku Encik Sotong.." sebab demand tengah tinggi dan orang ramai tengah tergila-gila beli buku tu.

Come on la.
Apa yang kau baca, itu lah dia yang kau jadi.

Takkanlah lagi 10 tahun, kita tanya generasi muda masa tu siapa Sasterawan Negara?

"Ain Maisarah cikgu!"

Buku apa yang awak semua suka baca?

"Buku fantasi percintaan yang orang perempuan suka cikgu!"

Awak semua nak membesar nanti nak jadi apa?

"Jadi lelaki yang baik macam Encik Sotong Cikgu!"

Apa impian awak dalam hidup?

"Saya mahu popular dan saya mahu pinggang saiz s cikgu!"

Menggigil aku membayangkan kemungkinannya, hihihi. At least, generasi aku sempat jugak merasa zaman buku2 Dewan Bahasa dan Pustaka di era kegemilangan dia, di mana buku2 Bahasa Melayu dijual oleh lori yang datang ke sekolah2.

Aku ingat lagi adik aku belikan aku satu buku tajuk dia "Tun Perak" terbitan DBP. Kalaulah buku tu diterbitkan sekarang...mungkin tajuk dia "Bendahara Tun Perak Mamat Ranggi Suka Merajuk."

Makin lama, identiti Melayu dekat masyarakat kita ni, memang makin malap...kita perlu lakukan sesuatu.


23 ulasan:

hani berkata...

Setuju dgn entry ini.Khadijah Hashim juga tulis cerita cinta..tapi diolah dgn penuh bermotivasi dan susunan ayat menggunakan bahasa Melayu yg sempurna...i miss that era...

Tanpa Nama berkata...

DBP!!! APA BENDANYA TU ???

Tanpa Nama berkata...

Percaya tak aku cakap selagi BN memerintah selagi tu lah kita akan mengundur belakang dan belakang tak kira apa bidangnya...

Tanpa Nama berkata...

kalau tulis buku macam khadijah hashim di era sekarang ni, jawabnya takde fulus la. hoho.

Tanpa Nama berkata...

Mantot, ko kutuk buku PTS, abisla penyokong2 dorg bambu ko nanti ha ha ha, mcm benz ali kena lps kritik suamiku encik sotong.

Btw, Ain Maisarah ni mmg kaya raya dgn buku2 dia. Aku baca tah mana, dia beli kondo dgn duit royalti buku2 dia.

Aku x salahkan 100% novelis ni, publisher yg biasakan akan 'lead' & 'propose' penulis supaya tulis buku2 yg supply demand market terutama pembaca perempuan.

nk tulis berat2 kang kena cop pembangkang, syiah, atheist, liberalist bla bla bla...so camno?

Mantot berkata...

Khadijah Hashim...
Nostalgia beb nama tu
Merpati Putih Terbang Lagi.

Tanpa Nama berkata...

Mantot, try baca novel tajuk Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck.

Tulisan Prof Hamka aka buya hamka.
Menarik gak. Dah ader cetakkan terbaru. Tulisan ulamak yang mmg ada isi.

Tanpa Nama berkata...

DUMNO BODOH PIANG

Tanpa Nama berkata...

Nak lagi kualiti tak...




nak ker tak...



baca lah tafsir Al quran garenti menangis

AdinataGus berkata...

aku kerja kedai buku,masa aku susun buku-buku macam ni,dan tengok budak berkerumun beli.rasa bangangnya publisher dia ni.padahal ada banyak lagi buku berfaedah dan boleh dibeli.

Tanpa Nama berkata...

Publisher dia tak banggang bahkan bijak

pembaca malaysia kebanyakanya wanita yang bangang

Shaiful Bahri berkata...

Damn true bro... nice..haha

Tanpa Nama berkata...

Pergghh,buku tu memang terbaik bro!

eddeved berkata...

Bendahara Tun Perak mana pernah merajuk...dia ada ilmu kitab bro! Dia sorok Hang Tuah tu Tuhan yang gerak dia sendiri bro...dia mana ada merajuk! Tak baik kau memfitnah ulil albab nih!

Tanpa Nama berkata...

Dah dah la tu.

Tanpa Nama berkata...

dah la tu bro..umur kita dah lanjut..malu dekat org

Tanpa Nama berkata...

perpustakaan skolah aku pon sm bangang..asyik order/bli buku mcm ni..dgn alasan menggalakkan budak bc buku..masuk kelas selit dlm buku nota..

firdaus m berkata...

https://www.youtube.com/watch?v=4IsLEBVvetw

aku kagum dengan lagu "A Man of Determination" ni.

Cina dan patriotik, tak sanggup di-pandang rendah foreigner.

Kita patut ajar anak kita respect macam dalam ni. Seriously.

firdaus m berkata...

Dulu2 ada citer2 silat time 90-an. Tambah lagi ada dokumentari Mahaguru pasal seni pertahan diri.

Aku rasa benda2 ni kena keluar balik dalam art-scene Malaysia, biar budak2 proud balik jadi bangsa diorang. Or citer pasal pahlawan Islam ke.

Budaya lembik la bebudak sekarang ni. Facepalm.

Tanpa Nama berkata...

Tot lebihkan lg entry cursing mcm ni.main dgn api kritik norma melayu yg reput tot.aku start bace blog kau sbb bnda2 cmni la.

Glhf:)

lkjhgfdsa berkata...

Tot, tahniah ko dah ade buku sekarang!!

Tanpa Nama berkata...

Aku dah baca buku buku yang kau mention dalam post ni. Walaupun tajuk dia macam tu dan bahasa dia taklah sehebat mana tapi isi dia bagi pengajaran. Tapi tu pendapat aku. Mungkin kes macam ni yang kena aplikasikan frasa 'don't judge a book its cover' kot.

Tanpa Nama berkata...

Hehe