September 23, 2008

Sepetang Di Sungai Wang


Hari Sabtu lepas,aku dengan housemate aku keluarlah berjalan2 nak carik barang.Aku nak beli komik "Misteri Naga" full set sebab dah lama aku carik,kebetulan aku terjumpak satu kedai komik kat Sg Wang yang agak terpencil.Ada pulak koleksi lengkap Misteri Naga kat situ jadi memandangkan duit ada masa tu aku pun belilah 27 bijik komik Misteri Naga.

Dulu masa keluar memula tahun 1996 camtu,adik aku conteng jadi aku terpaksa la beli balik memandangkan aku sangat2 terpengaruh dengan komik tu.

Sebelum beli tu,aku gi lah dekat Maybank sebelah Arab Street (apahal kat Malaysia ada Arab Street aku pun tak paham).Tengok ramai betul budak2 Melayu berkumpul dekat depan tu.Tah ape yang diorang tengah tengok aku pun tak sure.Member aku pun cakap "Tu ha,shuffle beb.Shuffle!"

Apa itu shuffle?Tah lah.Aku tengok budak2 tu buat satu bulatan dan ada la sorang budak akan pegi ke tengah2 dan MENARI!Wow.Macam beruk terkinja-kinja tengah bandar.Aku tengok macam budak2 breakdance zaman dulu kala tapi at least budak2 breakdance dulu buat kat tempat2 yang senonoh,macam dekat depan CM,tepi2 lorong ke.

Ni tengah2 orang lalu lalang.Dah lah waktu bulan puasa.Dalam grup2 tu adalah dua tiga orang yang tanpa segan silunya merokok.Takde rasa malu,takde rasa segan langsung.Bulan2 puasa camni,ber"shuffle" terkinja-kinja dan merokok tak kira Ramadhan ke tidak.

Apa yang menyedihkan,semua budak tu budak2 Melayu.Ape la nak jadi dengan orang Melayu sekarang ni.Dengan yang couplenya berpeluk2 pinggang,masa aku naik eskalator siap ada satu couple Melayu siap cium2 pipi lagi takde rasa langsung perasaan malu tu.

Mungkin zaman moden ni membuatkan ramai manusia kurang perasaan malunya.Entah berapa lurah jubur perempuan yang aku tengok (aku tak tertengok,aku memang tengok sebab dia yang nak tunjuk) dan tah berapa tah pahala puasa aku yang tinggal.

Malu?
Buat apa nak malu.Bukankah kalau kita jadi malu nak menayangkan buah dada,lurah jubur,kita ni akan dicop out dated.Ikutlah peredaran zaman.Terangkan kepada dunia "AKU TAK NAK PUASA!" dan tunjukkan kepada masyarakat "INILAH BUAH DADA AKU.BESARKAN?"

Baru moden.Baru hip.Barulah menuju negara membangun.

16 ulasan:

eddie berkata...

ahhaha....shuffle tu ...the lamest dance on earth...search for moonwalk....

perfectwater75 berkata...

Salam!

Dalam hal sebegini, siapa yang perlu dipertanggungjawabkan? Ibu-bapa? Kerajaan atau orang yang tengok? Melayu akan terus melayu....kerana kita lebih suka memperjuangkan ketuanan dan kedaulatan bangsa daripada memperjuangkan ketuanan dan kedaulatan ISLAM..

thx!

thx!

hoya berkata...

org2 mcm ni kena basic training ESQ165... sebulan ni baru sedar... training dia mmg psyco siap tutup dewan, tutp lampu, pasang speaker gila besar, pastu ada skrin besar kat dpn dewan... utk makluman semua ESQ (emotional spritual quotion) adalah dr indonesia tp dah byk korporat2 kat m'sia spt PETRONAS, TELEKOM, SIME DARBY, TV3 dan pej kerajaan buat utk staf2 diorang...

http://www.youtube.com/watch?v=Cs7Tgk8VZHk&feature=related

SadClown berkata...

Zaman le ni mmg byak bbdak yg prangai mcm tu. Rase mcm nak pelempang je kalo jumpe..

Malay1 : Yo! i maybe brown on the outside, but im black on the inside man..

Malay2 : You can make your whole self black if you want to.. Here's a lighter and gasoline.. Now burn yourself!!

milo boyd berkata...

emo tot pose2 nih..weyh...misteri naga yg hyunkel tuh ke? FAKKK!!! mane ko beli??? aku mau!!! mane pegi ntah collection aku.. :(

oh...tok guru die taste...hahahahha..ehh beb serius..aku nak gak collection tuh..kasik tau aku plis mane nak beli!

Tanpa Nama berkata...

mantot mesti beli kat suncomic sg wang. kat situ mmg byk simpan manga/komik lama2. psl shuffle tu, bagi aku la kan, mmg agak menarik tgk diorg shuffle. tp yg mengecewakannya, sikap diri mereka2 yg membuat shuffle ni. mmg pada dasarnya, tarian dibuat sbb keseronokan dan minat. tp kalo dah menunjuk2, makin nmpk la kebodohan diorg. shuffle/breakdance/jump style .. sume ni hanya keseronokan dan demi kepuasan diri. selagi ianya tak mengganggu masyarakat sekitar, aku tak kisah pun. ko mesti kluar kan duit kat maybank tu kan tot? kat situ kalo ko duk malam2, lagi ramai bdak2 ug wat free show. byk gak instrument muzik yg digunakan. mmg seronok la sbenarnya kalo ko join benda2 mcm ni. disbbkan tak join gak, pelbagai andaian dibuat. so, ko tgk aje la tot. tak suka sudah. lupakan apa aje ko tgk ari tu. masuk telingi kiri, keluar telinga kanan. aku sgt pasti, masa bdak2 tu shuffle, mesti diorg tak pasang loud speaker lagu yg diorg nak shuffle tu. bdak2 tu mesti pakai earphone aje. mungkin gak la ko tak prasan, ke-menarik-an shuffle ni. akhir sekali, setiap individu, ada cara sendiri nak mencari kepuasan dan keseronokan. hanya sikap dan perangai individu terbabit aje yg merosakkan dan menimbulkan perasaan negatif org len. aku bukannya nak backing para shuffler ni. tp aku yg slalu gi gig dan selalu mosh/pogo/stage dive/etc agak rasa terkilan la dgr ko kutuk tarian ni. sekali lagi aku tekankan, shuffle tu tak bersalah, yg brsalah adalah bdak2 tu. dimana masa, keadaan dan sikap diorg tak betul. tu baru betul poser. selamat berpuasa dan selamat hari raya. maaf zahir batin

cheongsamlover berkata...

Allah ciptakan mat salleh dan sekutunya yang cun handsome kaya high-class sebagai ujian kepada umat islam.

Nanti kat akhirat mat salleh dan sekutunya tu tak dapat kebaikan sedikit pun dihumban ke neraka.

Tapi umat islam yang sabar dengan ujian akan dapat nikmat syurga.

Kat syurga nanti ko semua nak menyenak bidadari 10 orang sehari ke, nak kopek besar ke, nak jubor gebu ke, nak lelaki perkasa ke, nak squirt banyak mana pun lantas le Allah bagi, seribu nikmat beb.

Jadi melayu-melayu sekalian, tak payah le korang bodohkan diri dengan shuffle, ug, rock, buka aurat, tayang lurah, cium peluk tanpa muhrim etc, sabar le sikit tunggu kat syurga.

Kalo ko tak sabar, melayu ni takkan ke mana pun, tiru gile gile nak jadi omputih pun takkan jadi sebab DNA ko tetap melayu hampeh.

TQ mantot ko masih kekalkan link ke blog aku.

http://cheongsamlover.wordpress.com/

crossdresser berkata...

wahaha cheongsamlover aka stalker nak masuk syurga?!?! ahahaha ...

Leen berkata...

Derang ni sengal.

Ron Jerem Lee berkata...

reminds me of those days like central market they fella rock band sing song sell ubat.haha

Tanpa Nama berkata...

http://cheongsamlover.wordpress.com/

blog per ni..ko kutuk2 tapi ko tunjuk semua gambar "menarik",,ni bukan bg insaf,bg tmbh dosa lg ada la..

Mantot berkata...

hahahha...
aku tak kate shuffle tu salah.
aku kata time tu bulan puase,ada 2 3 orang yang hisap rokok.

semua budak tu budak melayu.
nak shuffle pun,shuffle la sampai tergeliat,tp takyah la buat masa bulan puasa.

takyah la nak isap rokok masa tengah puasa.

camne orang nak impress dengan dance move anda kalau attitude tu tak betol

ALucard berkata...

aku xnak komen pasal shuffle tuh, yg aku tau pasal shuffle terup jek.. hehehe... anyway.. ko baca misteri naga ek.. hehhee, dulu aku ade komplete set gak,, tp kena makan anai2.. cantek2 jek die wat highway daro vol 1 sampai ke vol 37.. skang ni xlarat nak beli.. aku donlot jek.. hehehe..

antusabun berkata...

Makin ramai dah orang gila sekarang. Asalnya hanya nak tarik perhatian je. Ni sampai tak pose aper cerita???

valsa nine berkata...

ni antara budak2 melayu yang bakal kalah dlm kehidupan.

mereka tidak kuat

setakat tayang buah dada.. ape dapat
seksok, kecut jugak..erk!

aduhh

susahh.. sedehh

same2 lah kte igt mengigati..

Darkheart berkata...

Dragonquest....wahahhaa lame gile xbace....komik aku mak aku dah bakor....sedihnye aku...rase mcm nak kumpui balik....