April 30, 2015

Lawatan Amin ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2015 Berakhir Dengan Tragedi Kepada UMNO, Harapnya

1. Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur diadakan sebagai usaha membentuk masyarakat membaca di negara kita.

2. Majoriti penjual adalah penerbit buku syarikat Melayu. Jika kau jalan di sana kau akan nampak, ada 4 kategori penerbit yang ada; penerbit buku agama, buku karya independent,buku sekolah, penerbitan buku-buku novel dan yang makin ramai, penerbitan oleh manusia yang ajar orang macam mana nak jadi jutawan, padahal dia pun jual buku sebab nak jadi jutawab.

3. Macam biasalah orang kita, sebab permintaan banyak, jadi banyaklah dipamerkan buku-buku novel bertaraf sampah yang bakal disadurkan menjadi drama atau filem. Sampah tu macam mana? Macam rajah di bawah.



4. Aku tak berapa gemar ke Pesta Buku sebab aku tak nampak beza antara beli masa biasa dengan beli masa Pesta Buku. Pesta Buku ni pada aku lebih kepada peluang promosi kepada audiens baru oleh penerbit. Harga, kebanyakannya, secara rambang, aku tak nampak bargain buy. Bargain buy kena tunggu Big Bad Wolf.

5. Cuma ada satu bendalah yang aku kecil hati dengan pemilik venue bangunan PWTC ni. Aku tak rasa ini arahan penganjur.

6. Jika kau ke sana dengan keluarga, budak-budak akan mudah lapar. Diorang nampak apa yang ada, diorang akan mintak. Kau paham lah budak-budak macam mana.

7. Tempat makan kat situ, ada lah beberapa opsyen. Yang murah, penjual makanan jalanan dekat tepi benteng yang datang dengan lori. Kat situ ada la bermacam jenis makanan yang dijual. Tapi yang mengecewakan aku, ada pak guard siap tunggu tak bagi orang yang beli makanan dari luar, bawak masuk makanan tu ke dalam.

8. Aku dah try. Aku pegang dua cucuk fishball, buat selamba jalan dan aku kena tegur "makanan luar tak boleh dibawa masuk." Takpe, aku boleh paham lagi alasan dia. Aku paham bisnes punya keputusan kenapa benda tu dikuatkuasakan.

9. Jadi, kalau kau duduk kat luar, kau akan nampaklah berderet-deret orang tua, muda, duduk atas lantai, sambil makan, minum. Macam dekat kem pelarian mana tah. Aku pun sama la. Kelam kabut habiskan makanan sebab nak kejar masa.

10. Takpe, aku paham. Kau nak orang beli makanan kat dalam. Atau mungkin kau concern pasal makanan dan minuman tumpah atas buku. Takpe-takpe.

11. Masalahnya, bila kau pegi beli makanan dan minuman kat dalam tu, yang dijual dikaunter pertanyaan PWTC, harganya mak aih, punyalah cekik darah. Air segelas, RM3. Sandwich, RM4. Dengan RM7, jika aku seorang ayah, aku boleh bagi dua orang anak aku makan dengan makanan yang aku beli dari luar...tapi kalau dah tak dibenarkan bawak masuk, nak tak nak, kena la jugak beli dari dalam.

12. Aku pergi sorang jadi aku tak menghadapi dilema tu tapi aku nampak Cikgu bawak budak sekolah rombongan. Budak-budak duduk aje la tepi dinding sebab semua tak mampu nak makan. Kau cubala bayangkan kalau dia datang bawak RM20 nak beli buku, RM7 dah habis untuk makan sahaja, apa sangatla yang budak-budak tu boleh beli?

13. Nak makan kat restoran dalam tu? Ayah kau berak emas ke?

14. Sedikit sebanyak pada aku, ini mencacatkan idea Pesta Buku itu sendiri, kerana Pesta Buku itu sendiri adalah acara untuk orang ramai, tapi apabila di dalamnya, hanya orang-orang yang mampu dapat makan dan minum di dalam bangunan.

15. Yang tak mampu? Sila duduk di luar. Makan dekat tepi jalan atas lantai. Ramai la jugak mak bapak yang nampaknya datang dari kampung berdirila diorang sambil jinjing plastik berisi keropok lekor sambil tunggu anak makan.

16. Segregasi masyarakat yang berlaku secara tidak sengaja. (atau sengaja? Wallahuallam)

17. Yang paling menyedihkan aku, segregasi ini berlaku dalam Bangunan yang dikenali ramai sebagai Bangunan UMNO, simbol UMNO, ikon UMNO.

18. Aku tak nampak apa bezanya makanan yang dijual oleh staff PWTC dalam bangunan tu sehinggakan perlu cekik leher dan darah pengunjung. Ia sama seperti makanan pasar malam cuma penjualnya pakai baju uniform dan duduk dekat meja bertatahkan granit.

19. Aku harap benar agar harga makanan dan minuman dalam bangunan PWTC dapat diturunkan sempena Pesta Buku ni. Allah, seminggu lebih aje. Habis Pesta Buku ni kau nak jual balik sandwich bangang RM12 juallah.

20. Kalau tak dapat nak turunkan, jadi, kenapa dihalang makanan dan minuman dari luar dari dibawa masuk?

21. Masa Pesta Buku 1Malaysia hujung tahun lepas, tak ada pula larangan tersebut dilakukan pada pintu masuk. Aku selamba aje bawak masuk dua tiga plastik siap bawak air jagung kaler kuning terang sambil ronda-ronda situ.

22. Mungkin waktu tersebut, pihak empunya premis tak buka jualan makanan dan minuman?

23. Aku memang sakit sikit hati ni kalau nampak depan mata satu keluarga yang nampak susah, dihalang dari masuk hanya sebab anak dia pegang air dalam cawan plastik.

24. Mungkin nak mengekalkan prestij "Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur"...ye lah...ANTARABANGSA.....acara antarabangsa ni!

25. Kalaulah aku ajak orang boikot makanan dalam tu, apa tah rasanya diorang ni. Mesti management PWTC akan salahkan Cina. Tapi roti sebuku tak sampai RM3. Telur sebijik 40 sen. Mana mai sandwich telur RM4 dalam bangunan UMNO ni woi?

26. Harapnya, kalau budak2 sekolah dapat tugasan buat karangan lepas gi Pesta Buku ni, tolonglah tulis "Saya ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur tempohari. Situ makanannya mahal-mahal belaka. Patutlah ayah saya tidak lagi mempercayai kerajaan punya janji. "

27. Mungkin itulah yang cuba semai UMNO ni. Yang ada duit, duduk dalam air cond, makan atas meja. Yang cheapskate, miskin, papa, duduk tepi longkang, atas lantai untuk makan.

28. "They should learn and know their places, " bak kata orang putih.


30 ulasan:

Kanji berkata...

memang ridiculous pun harga.ini yg org cakap melayu tolong melayu tu?

Tanpa Nama berkata...

kalau pakcik makcik n anak2 tu balik kg masih memuji bn tak tau la mcmana nak cakap lagi...

Tanpa Nama berkata...

Hahaha...mahal kan.. Tdi aku bli nasi ambeng pehh dah naik seringgit. Rasa cm nak share makan je dgn menteri. Dia dia tau btapa padunya nasi ambeng tu *damia*

Tanpa Nama berkata...

Patutlah pun gov caj GST...kalo tgk drama melayu skang sumer kisah pasal datuk datin tan sri tengku apa bagai.Mana ada kisah org susah...rata rata kisah pasal org kaya.So gov anggap kat Malaysia ni dipenuhi oleh org2 kaya...so apa sgt lah takat rate 6% tu...projek juta juta kut...
#sarcasm

Rajkot berkata...

It is this type of interesting thing with this post of yours. I had been interested with all the topic along with the flow in the story. Keep up to date the truly amazing work.
Top dentist in gujarat

Syafiqah Ishak berkata...

Saya ada cadangan, apa kata kita wujudkan satu petition supaya harga makanan dlm pwtc dapat diturunkan sepanjang pesta buku berlangsung. So, next pesta buku problem macam nih kita boleh settlekan? Senangkan instead of kita boikot business org lain

Tanpa Nama berkata...

Puak umno bn keparat penyamun penyagak puak mel0ayu bodooooo.

Tanpa Nama berkata...

takyah cover2 mantot. say it out loud :

BOIKOT je.

& harap mesej ni sampai kat telinga diorang. sama macam saranan menteri sapa tah haritu :- kalau barang mahal, gunakan hak pengguna untuk boikot. ini termasukla event2 pwtc.


Tanpa Nama berkata...

Ini pun nak jadi isu? Harga kat dlm mahal sbb sewa mahal. Sekurang2nya dia tak halang ko beli makanan kat luar. Kalau takde pilihan mmg haruslah ko sentap. Aku pun kalau ke mana2 bawak mknn sendiri. Masak la sekejap sblm pergi mana2. Jimat pun jimat, bersih pun terjamin.

Tanpa Nama berkata...

Ko nak g beli buku ke ko nk g mkn??? Dh nm pn pesta buku,bkn pesta makan

Tanpa Nama berkata...

dh agk dh misti ade golongan bangsawan hartawan kayawan yg membidas kenyataan ni..kekeke..korg yg ckp bende ni jd isu mmg sama level ngn mat maslan

Tanpa Nama berkata...

Bila bercakap tak pakai dua belah otak dgn baik... kerjanya nak merendah2kan org, kutuk peribadi org, fakta zero. Kalau kau nak tau anak aku darjah 1 kalau ada trip ke mana2... zoo ke contohnya yg kelas dia anjurkan.. cikgu mmg akan bagi nota awal2 apa nak buat.. siap suruh bawak bekal mknn. Takde pulak suruh bawak duit nak beli mknn kat luar! Takde la cikgu nak melayan bawak beli itu ini dgn budak2 tu. Dah sah2 bwk mknn dari rumah terjamin bersih. Kalau sakit perut pun tahu mana puncanya!.. Jadi takde lah balik2 salahkan cikgu. Dan kalau kau nak tahu lagi anak aku sekolah kat UK yg suka dibanding2kan konon lagi bagus.. kalau kat UK ni galakkan mknn bwk dari rumah... maka apasal kita yg konon bising harga mknn lagi mahal dari UK tak boleh buat benda yg sama? Fikir di luar tempurung kepala sikit boleh?..

Akie D berkata...

babi la org yg taip panjang2 ni tapi out of topic.

Tanpa Nama berkata...

Itu je tahap pemikiran ko??? Babi je dalam kepala ek?.. Keh keh

Ahmad Sadli berkata...

terbaik lah

mohd yusoff azizan berkata...

Ikut logik kau... tak perlu le ada jualan makanan kat dalam

mohd yusoff azizan berkata...

Ikut logik kau... tak perlu le ada jualan makanan kat dalam

Tanpa Nama berkata...

makanan luar tak boleh dibawa masuk..so termasuklah makanan dari rumah.. hanya boleh beli yang dijual dlm pwtc..

Dewi Aja berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Tanpa Nama berkata...

Kau ni tak sihat ke? Konon belagak anak sekolah kat UK tapi tak faham maksud "No outside food"? Anak aku yg tadika kemas pun boleh faham.

Tanpa Nama berkata...

Kau penganjur eh?

Tanpa Nama berkata...

Sokong mohd yusoff azizan.

Tanpa Nama berkata...

Agaknya org tg jual makanan kat dlm tu mmg utk ditgk dibaca...ambil bau aja bak kata sadik segaraga...komen spinal level tak pakai otak....

Tanpa Nama berkata...

Dah terbukti la belajar ke kerja ke wlu sampai ke UK kalau da fikiran terencat tetap terencat juga...suka je bayar benda2 mahal...org nak bg turunkan harga pun bangkang....bole la makan coklat minda start bln ni...

Malaysiabaru berkata...

Akie D anon 1.53

Ko baca utusex meloya ... Sampai bahasa ko bahasa anak melayu khinzir...

Pg la pesta sex antarabangsa byk byk baru lah ko jadi ahli umno sejati!

NotSoEngineer berkata...

Sentap la tu. Tu la sape suh taip panjang-panjang.

Tanpa Nama berkata...

Saya bersetuju dengan apa yang dikatakan oleh Mantot dalam entri ini.


Agak sedih untuk melihat buku-buku yang dipromosikan dalam "International" Book Fair PWTC yang lepas adalah penuh dengan buku-buku genre cinta.

Ada satu level di mana satu level itu dikhaskan untuk penjualan buku English, sedih untuk saya katakan tetapi orang Melayu tidak suka akan perkara-perkara begini!

-CHW

Tanpa Nama berkata...

betul, kita tulis petition mintak turunkan harga.

tok sah la nak kutuk2 BN sangat, diorg bukan ambik tau pun pasal pesta buku ini.

banyak lak pahala dapat kat diorg .. ishh..

- suka buku -

Tanpa Nama berkata...

bodo hang ni.
hg jangan ingat hg boleh masak bawa bekal.
semua org pon boleh buat mcm hg.
pasaipa hang nak kena pikiaw jalan hidup semua org sama mcm hang?
boleh bangun pagi masak dan bawa bekal?
oiiii x sama la jalan hidup semua org bukan mcm hang, Bingai!

Tanpa Nama berkata...

'Aku percaya masalah yang mantot ceritakan ini tidaklah sebesar masalah "hari ini aku nak pakai baju mana" yg aku hadapi sekarang ini' bisik hati Lin, si mak budak berusia 33 tahun sambil berselfie.