October 24, 2014

Kisah Akhir Zaman 02 : Julia Benci Tudung

"Aku rimas pakai tudung ni..." bisik Julia kepada Azura.

"Ish, kau ni, pakai aje la. Habis subjek ni, kau bukak la balik," Azura berbisik. Ustazah Mastura memandang tepat ke arah mereka.

"Yes, Julia, Azura, ada apa-apa yang lagi penting berbanding pelajaran kita hari ini?" tanya Mastura. Azura mencebikkan bibir kepada Julia. "Ooppsie!"

"Takde apa Ustazah, saya just beritahu dekat Zura yang saya rimas dengan tudung ni," beritahu Julia. Satu kelas mereka tertawa.

"Kenapa awak rimas?" tanya Mastura.

"Ye lah, sebab tak praktikal. Kita duduk di Malaysia, cuaca kita panas dan kita pulak diwajibkan untuk menutup aurat yang pada saya, kelihatan tidak selari dengan kehidupan masyarakat kita," Julia menjelaskan.

"Hmmm...." Ustazah Mastura memikirkan sesuatu.

"Ustazah, bukankah Islam tu adalah agama yang menyenangkan kita jadi kenapa saya perlu bangun pagi2, gosok tudung, pakai tudung dan pastikan tudung saya ni tak senget...sehingga membuatkan saya kelam kabut nak hadir ke kelas?" hujah Julia lagi.

"Betul tu Ustazah, saya setuju!" Azura menyokong hujah kawan baiknya.

"Astaghfirullahhalazim. Bawak mengucap woi!" jerit satu suara lelaki dari tempat duduk di belakang dewan kuliah.

Azura dan Julia menoleh ke belakang. Mereka dah boleh agak suara siapa itu. Mamat poyo yang sedikit ekstrimis. Mereka gelarkan dia "Bajet Alim." Kebetulan pulak nama lelaki itu, Halim.

"Halim, awak jangan jadi ekstrimis sangat ye?" pesan Mastura sambil menegur Halim. Ustazah Mastura bingung bagaimana mahu menjustifikasikan praktikaliti kewajipan Islam itu dalam sosio kehidupan Malaysia. Belum masuk bab di mana dia perlu menjawab soalan berkaitan iklim Malaysia dan kesesuaiannya dengan kewajipan bertudung.

"Begini..Julia.." Ustazah Mastura ingin menerangkan tapi cepat-cepat dipintas Julia.

"Ustazah, saya dah tau apa Ustazah nak jawab. Ustazah akan kata ini semua kewajipan kita, tutup aurat tu wajib, ini semua untuk menjaga kehormatan wanita dan setiap helai rambut yang kita tayangkan akan dibakar api neraka kelak, saya percaya semua tu Ustazah," jawab Julia. "Ustazah tak perlu terangkan kepada saya mengenai hukum kerana saya tau apa hukumnya, tapi..."

"Tapi apa Julia?" tanya Ustazah Mastura lembut.

"Praktikaliti tak ada. Zaman dah berubah. Kita duduk di Malaysia, cuaca kita berbahang, saya tak nampak apa kekurangannya jika saya tak pakai tudung. Saya masih lagi sama," Julia meneguk air liur."....dan Ustazah, saya rasa, saya akan jadi Muslimah yang lebih aktif menyumbang kepada masyarakat jika saya tak dibelenggu dengan keperluan nak menutup aurat."

Julia diam. Ustazah Mastura diam. Satu kelas diam. Bajet Halim pun diam.

"Minggu lepas, saya ada join event dengan anak yatim. Kitorang bawak sekumpulan anak yatim pergi beli belah kemudian lepas tu belanja diorang tiket Sunway Lagoon. Ini semua inisiatif My Lord is Great Organisations universiti kita, yang anjurkan orang-orang Cina beragama Kristian. Saya ikut kerana saya diajak oleh kawan saya....sebab ada budak Islam 3-4 orang dalam rombongan tu," cerita Julia.

"Sampai Sunway Lagoon pergerakan saya jadi terhad. Saya kena jaga aurat saya. Saya kena jaga batas saya. Saya tak boleh nak pegang-pegang anak yatim macam orang2 bukan Islam. Saya nak main dengan diorang pun saya jadi takut sebab takut baju basah dan pakaian melekat dekat badan."

Satu kelas diam mendengar luahan Julia.

"Jika Islam agama yang lemah lembut dan sempurna, kenapa Islam membataskan saya untuk saya buat sesuatu yang mampu mengubah hidup mereka? Bukankah Islam tu cantik? Bila kawan2 saya persoalkan kenapa tak mandi, kenapa nampak tak enjoy...saya jawab sebab my religion asked me to have some boundaries between me and the anak yatim, diorang tanya saya balik....I thought Islam is a beautiful religion? Why Islam forbid you from doing good deeds?"

Julia mula tenang.

"Saya tak tau nak jawab apa Ustazah, tapi saya tau I can do better and I can do much much more kalau saya tak dikongkong oleh agama saya sendiri."

Julia duduk.

Ustazah Mastura hanya diam.

"Julia..." panggil Ustazah Mastura.

Julia melihat Ustazah Mastura. Azura pun sama. Satu kelas tu pun menumpukan perhatian menanti apa jawapan Ustazah Mastura. Halim dah boleh agak apa jawapannya.

"Kita hidup di dunia ni bukan untuk orang lain, kita hidup ni untuk Allah. Jadi apa yang Allah mintak kita buat, kita buat. Tak kiralah apa saja dugaan dia. Sebenarnya boleh aje kita beramal dan masih lagi menjaga batas2 agama bla bla bla..." fikir Halim.

Ustazah Mastura menangis teresak-esak.

"Saya pun tak faham.....Julia," kata Ustazah Mastura sambil menangis.

"Saya tak faham kenapa saya perlu dengar cakap suami saya sedangkan saya ada fikiran saya sendiri, saya mampu berfikir sendiri dan saya mampu buat keputusan sendiri..." tangis Ustazah Mastura. "Saya belajar tinggi-tinggi..saya ada Master...saya tengah buat PHD saya..tapi kenapa perlunya saya dengar cakap seorang lelaki yang belajar setakat SPM?"

"What is the reason ketidakadilan tu berlaku?" tanya Ustazah Mastura kepada kelasnya.

Satu kelas diam.

"Saya rasa satu masa dulu ada lelaki yang ubahkan agama Islam ni supaya wanita tak mampu melawan mereka. Saya percaya yang Islam sekarang ni adalah Islam yang dah terpesong kerana dah dimanipulasi oleh lelaki-lelaki yang sexist." Azura bangun menyampuk.

Julia berdiri. Tangannya pantas meragut tudung yang sedang dipakainya.
"Saya tak percaya yang tudung adalah simbol kepada Islam. Islam adalah agama, Islam ni antara saya dengan Allah, jadi Allah lebih tahu niat saya kenapa saya tidak bertudung!"

Satu kelas bertepuk tangan.

"Pergh...rambut dia cantik jugak," Halim berfikir dalam hati.

....................

Ruangan iklan. 

Sehelai tudung merah bawal,
Sepasang kekasih indah,
Kenapa nama dia tudung bawal?
Entahlah.


Sila klik untuk maklumat lanjut.


...............


Nota kaki : M ada ke orang yang pemikiran dia lebih kurang macam apa yang berlaku dalam cerita ni? Entahlah. 

Jika dia masih mencari jawapannya kepada soalan2 di atas tu, aku sendiri tak tahu apa nak jawab jika ditanyakan benda2 camtu dan aku tak nak jawab dengan jawapan cliche "Sebab Allah suruh" kerana tak semua orang nak terima jawapan camtu.

Kepada mereka2 yang memang ada terfikir persoalan yang aku kisahkan di atas, cariklah jawapan dia dengan orang yang lebih tahu. Kau lebih tahu diri kau.  Allah lebih tahu diri kau berbanding diri kau sendiri...tapi itu bukan lesen untuk kau deny hak Allah dengan alasan "Allah lebih tahu. Allah Maha Mengasihani. Ini antara aku dengan Allah..."

Aku harap kau jangan surrender agama dan diri kau sebelum kau carik jawapan dia. 

October 23, 2014

Bila Rasanya Akan Ada Blog Gosip Ulama dan Ahli Agama?

Aku sebenarnya tak berapa setuju dengan pandangan Ustaz Asri Zainal Abidin pasal isu berkaitan pertukaran mazhab yang orang2 pemegang anjing sharekan hari tu. Apatah lagi bila ramai yang ambik pandangan dia membabi buta pasal status anjing dalam Islam tanpa mengambil kira pandangan majoriti masyarakat.

Dah la dia main sebut ulama' macam anjing membuatkan aku wondering siapa dia maksudkan. Tapi aku tau kalau aku tulis pasal tu, mesti kau akan tanya aku apa pandangan aku pasal video klip mirip Ustaz Azhar Idrus tu.

Nantilah.

Walaubagaimanapun, berita paling penting pada aku hari ini adalah ini;


Gila kau.
Aku wish aku Jep Sepahtu. 

.............................

Ruangan iklan. 
Sila klik untuk maklumat lanjut.



October 21, 2014

Selepas Pegang Anjing, Zurina Merasakan Hidupnya Berubah Serta-Merta

So, sekarang ini sudah jelas dan terbukti, Ustaz yang dijemput untuk menjadi panel bab2 agama dalam acara "I Want to Touch A Dog" sudahpun menyatakan dengan jelas yang peserta dilarang sama sekali menyentuh anjing-anjing yang ada tanpa sebarang sebab...

........tetapi, gadis bertudung, mak-mak bertudung, anak2 kecik bertudung, bapa melayu urban, mak melayu urban yang menjadi peserta tetap degil dan menyentuh dan membelai...kerana

1. itu education pada diorang
2. anjing2 tersebut comel lote belaka!

Basically, tak sampailah education yang hendak disampaikan tu lah, kan?

Balik rumah, gelabah tengok respon Jabatan Agama..terus declare diri dia ikut mazhab Maliki, punyalah lega diorang ni nampak Asri Zainal Abidin setuju dengan pandangan diorang dan habis diorang share sorang tu punya pandangan merata2 nak menunjukkan apa yang diorang buat tak salah.

Dah terlanjur.

Takyahlah desperate sangat nak share apa yang Asri tu kata. Baik kau share apa yang Ustaz yang dijemput tu kata...kan?


Panel yang kau jemput tu pun dah kata dekat korang semua apa sempadannya acara tu...tapi entahlah kenapa...masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Aku rasa aku tau kenapa...sebab dari awal lagi dah ada poll nak kira berapa orang yang datang nak pegang...ramai..500 lebih orang. Tiba2 hari event pulak Ustaz jemputan kata takleh pegang...potong stim bai! "Ni Ustaz mana ni? Dia kata dia sokong event tapi dia tak bagi pegang pulak? Eeeeee..geramnya tengok rottweiler tu, rasa nak cium2!"

.............

Ruangan iklan.

Promosi khas Tupperware hanya untuk bulan Oktober.
Klik untuk ketahui sendiri tawaran hebat ini.

Iklankan perniagaan anda di sini serendah RM50 sehari. 
Hubungi ultramantot@yahoo.com.my

................


Yang Ustaz pesan..dilupakan.
Yang diorang dengar?

Approval dari orang non Muslim memuji tindakan mulia diorang ni. Diorang lagi prefer dengar orang non Muslim ajar diorang macam mana nak jadi Muslim. Come on Melayu. Kau sedar tak bila isu ni jadi hangat, banyak gila orang non Muslim kutuk badan agama kita? Dan kau pun join sekali mengiyakan....sebab kau dah terlanjur gamaknya.

Ramai yang scoff bila ada orang kata event tu merosakkan akidah...
Kau dah diberitahu dan kau dah dilarang...tapi kau buat jugak.

Camne tu?



October 20, 2014

"I Want to Touch A Dog" dan Melayu Mesra Anjing











Ini screen capture aku kena tiaw dengan diorang pada 26 September tempohari.

Aku tak takut anjing yang ada Tuan dia. Aku takut anjing liar dan anjing ganas yang merayau atas jalan..apatah lagi kalau sekumpulan anjing. Jadi, kalau lepas ni kau nak buat event dan kembangkan idea ni, aku rasa itu haluan yang kau perlu pilih.

Tukar event tu jadi "I Want to Touch Stray and Wild Dogs."

Nak gak aku tengok mak bapak bawak anak dia cuba pegang anjing yang tengah menyalak tak tentu hala. Mesti kelakar dan banyak adegan pergaduhan manusia dengan anjing berlaku.

Sekarang ni isu pasal event ni pun dah kecoh. Untuk mengelakkan sebarang salah paham sebab aku tengok ramai yang kata event tu dapat kelulusan MAIS jadi tak bertentangan dengan agama, aku mintak tolong, postkan surat kelulusan MAIS tu biar semua orang tengok sendiri dan nilaikan apa respon MAIS mengenai event ni.

Tunjuk macam mana MAIS punya justifikasi yang benda tu education jadi dibolehkan orang Islam untuk pegang anjing pada hari tersebut. Kalau doktor perubatan veterinar belajar pasal ilmu kedoktoran, dia akan pegang anjing dan babi...tapi itu memang betul untuk education. Dia grad, dia keluar jadi doktor. Jadi keperluan tu ada kerana ada kemungkinan nanti2 dia perlu treat babi dan anjing.

Sebab sekarang ni JAKIM kata lain. Even Mufti Selangor pun kata lain.
Mintak tolong postkan ye.



Ruangan Iklan. Promosi khas untuk wanita di luar sana yang inginkan kelainan.


October 17, 2014

Anak Yatim di Hutan Di Susukan Tapi Anak Sendiri Di Rumah Kelaparan

Aku suka tengok ramai orang Melayu membuat amalan charity, mulakan campaign untuk tolong orang yang tak berkemampuan dan macam-macam lagi. Ramai yang mulakan awareness campaign sebagai permulaan, tolong create awareness mengenai sesuatu isu dengan harapan akan ada orang peduli....jadi apa yang aku akan tulis ni, kau tolonglah baca dengan hati terbuka.

............

Aku suka carik gaduh dengan orang, seperti pergaduhan paling legend aku dengan golongan mak-mak breastfeeding depan kolam KLCC sambil lensa kamera tangkap gambar diorang breastfeeding...sebab aku percaya benda tu betul.
.
Orang kita ni, kadang2 terlalu taksub nak buat campaign sehinggakan diorang akan justify macam2 untuk halalkan apa yang dia buat. Seperti pesta menyambut Halloween yang diadakan di Alamanda Putrajaya tahun lepas atau Pertandingan Si Comel Manja dengan budak2 digalakkan pakai baju ala2 orang dewasa dan menari depan orang ramai.

Aku tak tau lah apa nak jadi dengan bangsa kita....kita mudah benar petik hujah sana sini, petik hadis sana sini...dan kemudiannya gunakan peluru2 tu untuk bang balik orang2 macam aku, detractor benda2 "kebaikan" ni.

Masalahnya.....kenapa bila kau memerlukan agama, baru kau carik agama? Ini soalan yang aku tujukan kepada pengamal2 event dan charity yang try justify apa cause yang dia cuba anjurkan gunakan agama...tapi diri sendiri tak lengkap agama secara terang-terangan.

Kau cuba justify something...gunakan agama....tapi kau tak tutup aurat. Kau cuba justify yang budak2 Melayu ni boleh join Valentine sebab benda tu sebenarnya tak salah pun dari segi agama, ada hadis kata boleh, ada hujah kata tak apa, tapi kau sendiri pakai short nampak lutut masa berhujah.

Apa masalah kau sebenarnya?

Kalau kau betul2 nak gunakan agama untuk justify apa yang kau buat, kenapa kau tak justifykan permintaan agama kau dulu?

Apa hujah kau kalau kau tak tutup aurat? Bila bab tutup aurat, pandai pulak dia mengelat..."ini antara aku dengan Tuhan, tunggu dapat hidayah" dan bermacam lagi la ayat yang dikeluarkan. Tapi nak justify gadis Melayu boleh ke tidak jadi model hijabista? Pergh...bermacam hujah, hadis dan kenyataan ulama' dia pergi carik nak pastikan dia betul.

Yang basicnya, tak jaga.

Itu lah dia penyakit masyarakat kita. KIta selalu kejar benda yang advance. Berebut nak buat charity...berebut nak create awareness pasal something, berebut nak tolong orang lain....tapi diri sendiri tak terjaga.

Anak terbiar kat rumah orang gaji jaga. Suami makan apa yang dia beli kat kedai. Isteri jaga anak 4 orang seorang diri kat rumah sebab laki sibuk nak tolong orang lain. Sanggup upah orang lain jalankan tanggungjawab sendiri sebagai ibu bapa supaya dia boleh tolong sekumpulan anak yatim membaca.

Cilaka kan ayat last tu?
Tapi betul.

Sebab kalau kau terpaksa tinggalkan benda yang wajib dan memang dah jatuh dalam tanggungjawab kau hanya semata2 kau nak gi tolong create awareness pasal Islam dan masyarakat....priority kau sebenarnya dah crooked. Apa-apa hal pun, hirarki tanggungjawab kita amat jelas;

a. Lelaki kena pentingkan mak dia dari isteri
b. Perempuan kena pentingkan suami dan anak-anak dia
c. Mak bapak kena pentingkan anak-anak
d. Anak-anak kena pentingkan mak bapak
e. Yang paling penting....kau kena jaga diri kau sendiri terlebih dahulu

Bila dah clear benda basic2, barulah kejar yang extra ni.
Back to basic.

Kita kena kembali ke asal dalam banyak perkara. Budaya kita sekarang ni, kalau kau sebut pasal bulan Ramadhan...apa yang kau terbayang dulu? Sama ada nak raya, nak terawikh dan betapa peritnya nak puasa nanti.Apa yang wajib? Puasa. Berapa orang berani angkat tangan dan mengaku yang tiap2 kali Ramadhan datang...benda dia paling excited, adalah nak berpuasa?

Aku perasan, datang aje bulan Ramadhan...ramai yang share pasal Terawikh aje.....(sampai sekarang aku tak dapat lagi respon pasal kesahihan fadhilat Terawih dari JAKIM yang aku email dulu)

Mata duk nampak yang sunat aje.

Join konvoi sempena "Save Gaza" tapi bini kelam kabut kat rumah sorang diri jaga anak2 hingga tak cukup tangan. Benda baik...tapi mana kepentingannya?


Rauangan iklan.Promosi hebat khas untuk anda.

..................

Mungkin ramai yang rasa, jika duduk rumah, dia agak terkongkong, especially perempuan.

Sebab tu aku tengok ramai yang cuba buat charity bermacam2 dengan harapan dapat sumbang something kepada masyarakat. Tapi aku mintak la tolong dulu, evaluate dulu kau punya tanggungjawab, adakah benda tu dah tertunai? Adakah anak2 kau akan rugi jika dia tak dapat spend masa dengan kau? Fikirkan apa yang kau lost masa kau pegi charity tu.

Jika ada benda yang kau lost tu sebahagian dari tanggungjawab kau, kau kena la organize balik priority kau.

Dan lastly, kepada mana2 individu yang cuba justify apa yang dia nak buat gunakan hujah agama apabila ada kritikan muncul, tapi diri sendiri terang2 tak mampu nak ikut apa yang wajib....tolonglah berhenti gunakan agama untuk "betulkan" apa yang kau cuba perjuangkan.

Islam ni simple aje sistem larangan dia.

Ada benda kau kena buat. Benda wajib. Ada benda kau jangan buat. Benda haram. Ada benda yang dikategorikan dekat tengah2 dua tu. Yang sunat, makruh dan lain-lain. Penuhi lah yang wajib dulu sebelum kejar yang sunat tu.  Itu aje. Tapi ramai sekarang ni golongan yang kejar benda sunat...tapi yang wajib pun fail.

Apa cerita?

Dah la yang wajib tu pun dia pecahkan dua kategori..."ni wajib yang kena buat, ini wajib yang suka hati dia nak ikut."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...