November 19, 2014

"Bendahara Tun Perak Mamat Ranggi Suka Merajuk."

Semalam aku jalan-jalan aku nampak buku ni diatur.

Sekolah wife aku minggu lepas ada pihak distributor buku datang. Sama ada direct dari company publisher ataupun agent dia aku tak tau...

Tapi buku2 yang dijual...adalah buku2 yang di sebelah tu. Kecuali buku belah kiri tu sebab itu buku publisher lain.

Kau bayangkan, budak sekolah rendah digalakkan untuk beli dan baca buku "Aku Mahu Saiz S" dan "Aku Mahu Popular."

Budaya membaca tu bagus.

Tapi masalahnya kalau kau pegi kedai buku, 75% bahan bacaan yang dikerumuni oleh budak2 Melayu khasnya awek2 sekolah menengah, adalah buku2 di atas ni. Sekarang ni, banyak kedai buku duk promotekan cerita "Suamiku Encik Sotong.." sebab demand tengah tinggi dan orang ramai tengah tergila-gila beli buku tu.

Come on la.
Apa yang kau baca, itu lah dia yang kau jadi.

Takkanlah lagi 10 tahun, kita tanya generasi muda masa tu siapa Sasterawan Negara?

"Ain Maisarah cikgu!"

Buku apa yang awak semua suka baca?

"Buku fantasi percintaan yang orang perempuan suka cikgu!"

Awak semua nak membesar nanti nak jadi apa?

"Jadi lelaki yang baik macam Encik Sotong Cikgu!"

Apa impian awak dalam hidup?

"Saya mahu popular dan saya mahu pinggang saiz s cikgu!"

Menggigil aku membayangkan kemungkinannya, hihihi. At least, generasi aku sempat jugak merasa zaman buku2 Dewan Bahasa dan Pustaka di era kegemilangan dia, di mana buku2 Bahasa Melayu dijual oleh lori yang datang ke sekolah2.

Aku ingat lagi adik aku belikan aku satu buku tajuk dia "Tun Perak" terbitan DBP. Kalaulah buku tu diterbitkan sekarang...mungkin tajuk dia "Bendahara Tun Perak Mamat Ranggi Suka Merajuk."

Makin lama, identiti Melayu dekat masyarakat kita ni, memang makin malap...kita perlu lakukan sesuatu.


November 17, 2014

Apa Perasaan Kau Kalau Aku Katakan Isteri Kau Lazat?

1. Kau ada orang yang kau sayang? Contohnya isteri kau ke, suami kau ke, teman istimewa kau ke, boifren kau yang kau panggil papa ke?

2. Kau pernah tak membayangkan dia tu bersama dengan orang lain?

3. Cuba bayangkan sekarang. Cuba bayangkan orang yang kau sayang tu sedang memadu kasih dengan orang lain.

4. Kau bayangkan dia tengah berdiri, lalu dipeluk dari belakang oleh orang lain.

5. Kemudian kau boleh nampak mulut orang tu membisikkan kata-kata cinta pada orang yang kau sayang tu.

6. Tangan dia tu pulak asyik peluk pinggang orang kesayangan kau dengan erat.

7. Jari bertemu jari, lalu tangan bertaut rapat.

8. Orang kesayangan kau boleh rasa nafas hangat pada wajahnya.

9. Orang kesayangan kau tersenyum suka.

10. Jantung dia berdegup kencang.

11. Tapi tiba-tiba dia teringatkan kau....

12. Kemudian dia pejamkan mata dia dan berharap agar kau dapat hilang sebentar dari ingatan dia.

13. Agar dia dapat bersama dengan orang lain tu buat seketika.

14. Apa kau rasa?

15. Sebab aku tak tau macam mana rasanya jadi pasangan kepada pelakon drama dan filem Malaysia.

16. Sebab benda2 yang fantasi pun boleh sakit hati bila kita membayangkannya...

17. Apatah lagi kalau benda tu direkod ditayangkan depan mata.

18. Sama ada pasangan kepada pelakon ni SANGAT-SANGAT memahami...

19. Ataupun dua-dua ni jenis buta hati.

20. Orang gila aje sanggup bagi isteri kau kena peluk dengan orang lain.

21. Kau suami tak guna kalau kau bagi orang lain peluk isteri kau.

22. Aku tau aku takkan faham macam mana orang2 camni boleh berfikir sedemikian rupa...

23. Dan banyak benda yang kita takkan dapat terima jadi biasa di akhir hujung hayat dunia ni.

24. Cuma, sebagai masyarakat kita perlu sedar....

25. Berhentilah jadikan manusia bacul sebagai idola anda. Itu aje ubatnya.


November 14, 2014

11 Point Penting Untuk Pelajar-Pelajar Yang Mahu Masuk Belajar di Sekolah Asrama

Aku duduk,membesar dan belajar di asrama penuh selama 5 tahun. 

Kesan daripada membesar dekat tempat orang sebenarnya banyak mencorakkan hidup aku sekarang ni. Banyak benda yang aku bersyukur sangat tapi ada juga beberapa benda yang aku tak berapa suka, seperti kena ragging,buli atau paling parah, belasah dengan senior. Aku dah pernah kena rasa belasah sorang dengan 7-8 orang tapi mungkin sebab aku lagi tinggi dari senior2 aku dan aku dulu seorang yang berstamina jugak la, aku boleh nampak senior2 aku give up nak belasah aku.

"Ak eleh mamat pendek nak flying kick aku. Bukan sakit pun."

Apa sebab aku kena belasah ramai2 atau dalam istilah sekolah aku "kena rumble" tu? Aku fly (keluar sekolah tanpa kebenaran) tanpa mintak kebenaran diorang. Kau tak nampak betapa kepala bana-nya budak2 sekolah pandai ni? Senior kena bagi kau kebenaran untuk kau keluar sekolah tanpa kebenaran. Orang2 ni la yang diharapkan akan jadi pemimpin2 kerajaan satu hari nanti tapi kitorang membesar dengan mentaliti camtu.

Mungkin sebab tu kot rasuah berleluasa kat negara kita ni, hmmmm....

Ada beberapa tips yang aku boleh ajarkan kepada kau jika kau ni jenis mamat2 yang selalu kena belasah kat sekolah asrama untuk memastikan kau selamat.

1. Kau jangan kerek. Berlagak. Ego. Tak kiralah bapak kau Gabenor Bank Negara ke, Perdana Menteri Nepal ke senior2 akan paling menyampah dengan budak yang berlagak.

2. Kalau kau hebat dalam bidang lakonan, serius shit aku cakap kat kau, sepanjang masa kau sekolah asrama, berlakon jadi pondan. Tapi jangan sampai jadi pondan betol. Aku tak tau kenapa golongan lembut ni orang tak selalu sentuh. Mungkin takut haram. Mungkin sebab lelaki lembut jarang buat benda jahat...melainkan ...jahat yang ehem2 tu.

3. Waktu kau junior, kau memang akan rasa azab! Tapi aku lucky sebab senior aku backup kitorang. Tapi nak tak nak macam mana pun kau cuba tepis, senior akan still carik jalan untuk perkecikkan kau. Takpe, layankan aje. Diorang suruh kau ambik air water cooler? Ambik. Ludah dalam tu. Jangan buang kahak. Just ludah. Kemudian goncang. Kemudian bagi diorang minum. Ini bergantung sama ada kau ngam atau tidak dengan senior kau tu.

4. Macam mana nak gain respect kawan2? Kalau kau kena belasah dengan senior. Macam mana kau nak lose respect dengan kawan2? Kau kena belasah dengan kawan2 kau sebab kau carik pasal dengan diorang.

5. Kalau kau duduk asrama, jangan jadi malas. Kau kena bersukan. Bila badan kau sihat, kau kena belasah pun tak rasa sangat.

6. Apa nak buat kalau kau kena belasah ala rumble? Nombor satu, tahan aje dulu. Lepas dah beberapa das kena kat kau...apa yang kau perlu buat adalah berlakon macam kau sakit jantung. Budak2 yang belasah kau ni, diorang berani sebab diorang nampak kau boleh tahan...tapi bila benda tu dah jadi kronik, macam darah keluar ke, jantung semput ke...diorang akan berhenti dan dengan tiba2 diorang boleh concern dengan kau.

7. Tapi yang penting, jangan cepat sangat kau mula lakonan kau tu. Pastikan real. Lepas kau kena sedas kat kepala...kau berlakon la pening sampai nak terlanggar dinding ke. Kalau kena sepak betis tapi kau pegang kepala...lagi sedap la diorang laukkan kau.

8. Nasihat aku paling penting bila kau duduk asrama ni; jadi low profile se-low yang mungkin.

9. Time paling berdebar adalah bila ada budak datang panggil kau kata ada senior panggil ke bilik diorang. Time ni kau jangan takut. Kau nak lari? Lari aje la. Gi tidur kelas. Bukannya senior kau tu rajin nak carik kau. Tapi ni apply untuk kes bangang2 macam aku kena tu aje la. Kalau kau kantoi curik duit orang dan kemudian senior kau carik kau, nak belasah....berdasarkan pengalaman aku 5 tahun, aku cakap kat hang...kau deserve kena belasah.

10. Adakah aku takkan hantar anak aku pergi sekolah asrama berdasarkan pengalaman aku? Ada satu hari, aku gi open house raya rumah kawan aku kat Ampang, tengah duduk ramai2, ada sorang anak kawan aku sepak anak aku yang masa tu baru aje berumur dekat 2 tahun dari belakang. Budak2 4-5 tahun, baru belajar nak jadi ganas. Memang berkecai jiwa aku waktu tu sebab anak aku blur2 tak tau apa yang terjadi kat dia...tapi oleh kerana anak aku dianugerahkan badan yang sasa macam ayah dia, dia pusing belakang, tengok budak tu...kemudian dia sambung balik tengok TV berdiri sambil makan kuih.

Kalau nak kira takut, sampai bila2 kau takkan buat apa2.

Jadi, tak perlulah kau takut hantar anak kau ke sekolah asrama hanya sebab kau dah kerap benar tengok video budak2 belasah dalam asrama ni. Benda dah nak jadi, dia akan jadi tak kiralah macam mana pun kau cuba halang sesuatu tu berlaku.

Ada satu lesson yang aku pegang sampai sekarang yang aku belajar dari sekolah berasrama penuh ni. Kau takkan jadi dewasa kalau kau tak belajar hadap benda yang buat kau susah hati. Tapi sesusah macam mana pun hati kau, ingat....ada orang lain yang akan risaukan kau lebih dari diri kau sendiri.

So, point aku no.11...

11. Kalau kau kena belasah, jangan bagitau mak ayah kau, melainkan ada berlaku kecederaan teruk. Setakat kena sepak terajang sikit2 kena buli sikit2, biasa la tu. Kalau semua benda kau nak bagitau mak ayah kau, tu la puncanya mak ayah kau akan kena sakit jantung waktu muda.

Kalau kau sayang mak ayah kau, ingat benda ni. Especially kepada anak2 ibu tunggal atau bapa tunggal macam aku. Memang boleh sakit jiwa perasaan mak bapak ni, bila tau anak dia demam. Tu baru demam.

Belum lagi tau anak kena belasah, ye tak?

November 13, 2014

Adakah Satu Masa Nanti Sasterawan Negara Perlu Menulis Gosip-Gosip Artis Untuk Cari Makan?

Dulu waktu aku belajar, aku suka buat karangan. 

Aku ingat lagi ada satu hari di mana aku buat karangan BM yang cikgu aku kata bukan level budak darjah 4. Pergh. Bangga betul aku waktu tu. Kemudiannya bila aku cemerlang UPSR, masuk SBP dan teruskan pelajaran ke sekolah menengah, aku agak lupakan pasal benda2 penulisan ni.

Sebab aku tak berapa minat nak menulis masa sekolah menengah.

Waktu sekolah menengah, pelajaran subjek sastera macam BM dan BI sudah tidak lagi memerlukan kau luahkan apa imaginasi kau tapi lebih kepada cuba mengolah sesuatu fakta supaya benda tu ada dia punya bukti dan hujah.

Aku tak tau zaman sekarang ni tapi kalau zaman aku dulu, bila hendak menulis sesuatu karangan yang non fiction, kau akan diberikan satu ayat penyata atau maklumat yang perlu kau tau, contohnya;

"Kegiatan pelacuran adalah berfaedah untuk membantu masyarakat mengawal kes rogol. Bincangkan."

Apa yang cikgu kau akan ajar apa kau buat?

Pilih sama ada nak sokong atau nak bangkang. Kau perlu pilih side. Nak senang? Sokong. Nak carik jalan susah sikit? Bangkang. Aku pernah tanya cikgu aku dulu, kalau kita pilih untuk bahaskan hujah dua2 side, boleh ke?

Dia jawab tak boleh. Sebab dalam sesebuah karangan, kau perlu berdiri belakang hujah kau dan bila kau tak menyokong atau tak membantah, karangan tu takkan ada isi. Kau tak mampu berdiri teguh belakang hujah2 kau.

Lebih kurang camtula penerangan cikgu aku.

Bila aku fikirkan balik dalam beberapa tahun ni, aku rasa keperluan untuk memilih sama ada menyokong atau membangkang satu2 tajuk dalam penghasilan karangan di sekolah adalah sesuatu yang tak munasabah. Kerana ini akan melahirkan manusia yang fikirannya tak fleksibel.

Sastera sepatutnya fleksibel. Sastera sepatutnya boleh pukul dua-dua pihak. Tapi oleh kerana aku dah diajar supaya hanya jadi satu pihak, selalunya aku pilih nak membangkang la. Lagi mencabar. Walaubagaimanapun...aku prefer supaya pelajar2 sekolah dapat diberikan kelonggaran untuk hujahkan kedua-dua pihak punya pandangan dalam karangan mereka.

Ini bukan program debat di mana kita perlu ada pihak yang nak menang hujah. Pendidikan penulisan adalah sesuatu yang perlu diajar tanpa belenggu. Tanpa rantai.

Biarkan saja apa jenis hujah pun ditulis dan dikarang. Biarkan saja pelajar itu mengaku dalam penulisan mereka, mereka cuba bersikap neutral tetapi lebih cenderung kepada satu pihak jika keadaan memerlukan.

Tapi aku dah diajar supaya pilih satu side sahaja.
Aku tak tau la zaman sekarang ni macam mana. Sama aje ke?

Dengan memberi fleksibiliti dalam penulisan karangan peperiksaan, pelajar diajar supaya pilih haluan sendiri, pilih pandangan sendiri dan yang paling penting, mereka belajar supaya memandang kedua-dua pihak sama rata. Itu adalah proses pelajaran ni. Jika proses pelajaran sendiri menekan kemampuan seseorang untuk berfikir guna akal sendiri, itu salah. Itu bukan mendidik.

Aku rasa la, aku tak ada fakta benda ni, sedikit sebanyak kemampuan kita berfikir ni disekat oleh cara kita diajar dalam pembuatan sesebuah karangan. Dah dari kecik bila kita nak menulis aje kita dah diarah untuk sama ada sokong atau bangkang sesuatu hujah.

Masalahnya, kadang2 kita bukannya peduli pun pasal sesuatu topik yang dijadikan isu tapi kita terpaksa jawab kerana dah kertas peperiksaan tertulis topik tu. Topik yang dipilih tak ada masalah. Boleh aje gebang bagi cukup satu karangan lengkap.

Sayangnya, kenapa kita diwajibkan declare kita sokong atau tidak pernyataan tersebut? Benda memang nampak simple, karangan sekolah. Benda cap ayam.

"Budak2 yang suka sastera ni budak2 pemalas nak belajar dan budak2 yang belajar sains ni la yang pandai-pandai belaka."

Tu lah dia falsafah pendidikan negara yang tak dimaktubkan secara rasmi.

Tapi bila direnungkan dalam sikit, kesannya amat menusuk dalam sistem politik negara kita, pengkelasan identiti dan behavior control seseorang manusia. Adakah kita sebenarnya melakukan kejuruteraan manusia, dalam bentuk pengawalan kebebasan minda dalam penulisan sastera, tanpa kita sedari?

Atau kita sedar....tapi kita tak peduli, kerana sastera di negara kita adalah tahap ayam. Sedangkan, semua tamadun yang maju...mesti ada tiga benda ni untuk jadi maju; sains, seni dan sastera.


November 07, 2014

Mencari Identiti Melayu Dalam Bidang Karya Seni Adalah Pencarian Sampai Mati

Dewasa ini terlalu jelas kelihatan wujudnya karya2 yang aku terma-kan sebagai "karya bodoh" dalam pelbagai medium. Dari dulu memang ada tapi entah kenapa sekarang ni terlalu besar lambakan karya bodoh dalam industri negara kita. 

Sebelum teruskan membaca, tolong fahamkan apa itu karya bodoh pada aku. Karya bodoh itu pada aku, adalah karya yang dijual semata-mata untuk memenuhi fantasi pengkarya dan memenuhi fantasi produser, tanpa mengambil kira ada atau tidak kesan positif yang disampaikan kepada masyarakat. Sebagai contoh....filem Transformers Michael Bay.....

Kalau kau compare filem Transformers Michael Bay dengan kartun Transformers klasik "Transformers The Movie" serius aku cakap dengan kau....kartun tu jauh lebih "pandai" berbanding filem2 Bayformers ni. Kau tak percaya kau nilaikan sendiri..tolong jangan puji dan suka filem Bayformers sebelum kau tengok "Transformers The Movie."

Michael Bay adalah pengkarya paling hebat karya bodoh Hollywood, di mana kau boleh suis off akal kau dan just entertained diri. Habis filem, kau bangun dan teruskan hidup macam biasa.

Karya2 tersebut lah yang terlalu banyak dihasilkan oleh orang2 kita sekarang ni. Contohnya, drama2 tangkap leleh cintan cintun kaya miskin yang disadur dari novel. Aku baru aje tengok satu drama minggu lepas...pelakonnya dalam drama bertudung, kerana melakonkan watak "jaga agama" tapi melakonkan adegan pegang2 tangan, kerana nak menyampaikan mesej2 keagamaan.

Kau tak nampak kebodohannya di situ?
Oh, pelakonnya Siti Saleha. Hot stuff.

Pengkarya2 inilah sebenarnya yang menyajikan karya2 kepada lapisan majoriti masyarakat. Dan masalahnya karya2 bodoh ini telahpun diangkat sebagai karya mainstream di negara kita dan karya2 berfikir adalah karya2 golongan minoriti. Kau boleh tengok sendiri dekat industri filem kita, cuba kau tengok apa yang orang Melayu tengok dan kenapa produser filem tak nak buat filem yang mengajak orang berfikir.

Itulah dia polemik yang berlaku sekarang ni.

Wujud satu kelompok lain yang digelarkan sebagai penulis-penulis indie yang mulutnya macam gampang dan bajet bagus kerap benar mengkritik karya2 bodoh di pasaran. Golongan2 ni jugak lah memperjuangkan apa yang dinamakan sebagai karya berfikir yang cuba melawan arus karya2 bodoh yang banyak ni.  Masalahnya, golongan2 indie ni, diorang rasa diorang pandai dan peminat2 karya bodoh itu bodoh.

Berlakulah pertembungan ideologi yang berbeza antara kelompok majoriti peminat drama cintan cintun yang disadur dari novel fantasi seorang wanita yang tak cukup kasih sayang dan kelompok minoriti pengkarya bebas yang merasakan diri mereka jauh lebih pandai dan mengharapkan supaya karya2 yang membuatkan orang berfikir akan jadi pilihan majoriti.

Sementara itu, kapitalis2 pengeluar modal hanya menunggu melihat siapa yang jadi majoriti.

Dan itulah hakikatnya yang penulis2 karya berfikir ini perlu sedar, YOU ARE THE MINORITY dan altercations, pergaduhan ideologi serta bersikap rasa diri lebih pandai takkan membuatkan perjuangan kau berjaya.....kerana orang yang kau kutuk2 tu adalah kelompok majoriti. Macam kau nak ubah kerajaan tapi penyokong kau walaupun ramai,  still tak mampu nak dapatkan 2/3 kerusi parlimen.

Kenapa?

The blame is not on the government. Memang diorang buat gerrymandering, memang diorang main taktik jahat, memang kalau lawan fair and square...BN dah jatuh dah....tapi persoalannya, kenapa BN tak jatuh2 lagi?

Kau adalah orang minoriti.
Aku adalah sebahagian kelompok minoriti.
Kita semua adalah kelompok minoriti.

Dan sebagai kelompok minoriti yang percaya karya yang berfikir jauh lebih baik berbanding karya bodoh, going heads on melawan diorang takkan ubah apa-apa. Apa yang kau akan dapat hanyalah more resistance. Kita perlu smart.

Macam mana nak ajak orang yang suka drama cinta cintun disadur dari novel dikarang wanita tak cukup kasih sayang supaya dia tengok apa kau produce, dia baca apa yang kau tulis, dia sokong apa kau buat? Macam mana nak turn minoriti jadi majoriti?

Kau perlu jadi sebahagian dari diorang.

Kau perlu hasilkan muzik yang diorang nak dengar tapi liriknya worth something, bukan macam lirik "tiada ku sangka, bola-bola api, yang dahulunya kecil, menjadi besar." Tulis buku berfikir...tapi cover dengan kisah cinta. Buat filem yang ajak orang berfikir, tapi jadikan dia sesuatu yang peminat karya bodoh ni nak tengok. Macam apa Mamat Khalid kerap buat.

Kau tak suka drama cintan cintun yang disadur jadi drama lalu ditayang waktu Maghrib dan ditulis oleh seorang wanita yang kurang kasih sayang? Tuliskan kisah cinta yang akademik. Tulis kisah cinta yang ajak orang bercinta dengan ikhlas. Tulis kisah cinta yang mampu ubah pandangan masyarakat majoriti ni terhadap "apa itu template kisah cinta dan drama masyarakat Melayu Malaysia?" Tuliskan kisah cinta yang buat orang ramai bangun cari cinta.

Sebuah karya yang bodoh adalah karya yang kau datang 0, kau balik 0.
Sebuah karya yang baik, kau datang 0, kau balik 1.

Sebuah karya agung? Kau datang 0, kau balik pun 0. Tapi esok2 nya dia accumulate hari demi hari sebab penonton kau baru faham apa yang kau nak sampaikan dan dia akan fikir, ingat, fikir, hadam, fikir, ingat sampailah dia sendiri suruh kau baca, tengok atau dengar karya yang dia dah tengok tu.

Bukan sebab karya itu best...tapi sebab karya itu stuck dekat kepala dia.

Tapi sayangnya, yang kita nampak dalam industri hiburan kita, kebanyakannya adalah karya pakai buang. Karya ibarat lampin pakai buang bayi. Banyak brand lampin pakai bayi ada, tapi kegunaannya sama. Untuk takung najis. Kemudian buang.

Kemudian kapitalis carik balik novel mana yang sedang hangat di pasaran, dramatizekan....kemudian lihat satu Malaysia tercangak depan TV berborak pasal pelakon mana yang dia paling tak suka sebab menyampah tengok muka dia dalam drama. Dah market demand drama macam itu. Kau nak marah camne pun, takde guna.

Ubah kesilapan kau.
Lawan karya bodoh tu dengan karya kau.

...................

Ruangan Iklan

Untuk gadis dan wanita yang mementingkan kualiti,
kami menjual Tupperware Bella Tumbler Set dengan harga istimewa.

Tempah sekarang di Jiwa Mahmudah.
Klik untuk maklumat lanjut.



..............

So, kau claim yang kau best?

Cuma satu ajelah yang aku boleh jadikan panduan untuk kenal pasti sama ada kau ni peminat karya bodoh yang bodoh atau tidak. Tanya diri sendiri ;

1. Suka atau tidak tengok video budak hostel kena belasah?

2. Ada kau kutuk budak2 yang membelasah dia? Mesti ada. Ramai yang melahirkan rasa simpatinya.

3. Jika ada, ada tak kau sumbang duit untuk tengok atau beli mana2 filem gangster Melayu?

4. Jika ada, kesimpulannya mudah...

5. Kau suka karya bodoh dan kau bodoh.

6. Sebab kau tak nampak betapa buruknya kesan filem gangster ni kepada masyarakat kita tapi kau boleh tertanya kenapa diorang ganas camtu.

Aplikasikan benda yang sama kepada video2 viral kes buang bayi, video couple Melayu beromen atau video Melayu buat benda jahat.

Kau perlu sedar, sekecil2 zarahsekalipun, semua karya bodoh yang popular akan memberikan impak kepada orang ramai. Oleh kerana kita adalah sharing community, apa yang kau buat, walaupun hanya dengan menonton filem gangster gaduh2 tumbuk2 kat wayang...kesannya akan sampai dekat orang lain. Video budak asrama belasah2 tu, kalau dia ada tiru aksi filem gangster (memang ada satu part sebijik macam dalam satu filem, ni yang video Perlis tu)..

Anak aku tengok Upin Ipin, berjalan pun dah macam Upin Ipin. Begitulah gulliblenya masyarakat kita. Kepada penyokong filem gangster aku tanya kepada kau, kau tak pernah fikir ke kesan tengok aksi ganas dekat budak2?

Karya perlu beri kesan positif pada orang ramai. Tapi entah kenapalah, karya2 sekarang dari dulu sampai sekarang stuck dekat tema yang sama....gangster,hantu, cinta, gangster,hantu,cinta....macam tak ubah dari tahun 80 an.

Yang berbezanya hanyalah fashion sense sekarang ni better banyak berbanding wardrobe tahun 80an.
Pelakon pulak nama dah ala2 orang putih. Dulu, pelakon semua nama Salleh, Sabaruddin, Mustafa...sekarang?

Malu aku nak menyebut.
Sebab aku malu tengok orang Melayu malu dengan nama dia sendiri.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...