April 24, 2014

Siapa Kau Nak Judge-Judge Aku Ni? Kau Ingat Kau Baik Sangat Ke?

Kalau ditanyakan, semua orang tahu macam mana nak identify orang Islam. Yang wanitanya macam gini, pakai tudung labuh, susah nak bajet bentuk badan macam mana. Yang lelaki pulak berjanggut, pakai kopiah ke, pakai serban ke, mesti pakai seluar labuh, pakai jubah ke.

Itulah dia imej orang Islam dan imej yang sama jugak kini digelarkan sebagai "pakaian rasmi terrorist." Ini berlaku kerana betapa dangkalnya pemikiran puak2 mat saleh yang senang benar nak stereotaipkan orang Islam dan terrorisme. Padahal, kalau kau Muslim pun kau tau, terrorist dengan Islam tak sama. Orang putih ni sebenarnya bebal jugak selalunya.

Sekarang ni, satu dunia dah fikir, bila sebut aje terrorist ,dia akan terbayang "berserban, berjanggut." Punyalah efektif sehinggakan kau cakap pasal terrorist dengan orang Muslim sendiri pun, orang Muslim terbayang orang Muslim! Hahaha!

Ramai orang pandang benda tu sebagai taktik the spreading of hatred supaya orang lain benci sama Muslim. Aku pandang benda tu dari segi perspektif lain. Aku rasa diorang kaitkan imej orang Islam dengan terrorist kerana mereka nak kita sendiri, orang Muslim, takut disabitkan sebagai terrorist. Apa respon kita? Kita akan buat apa yang mereka sebenarnya nak kita buat, berpakaian macam mereka.

Ramai di negara luar yang kerat janggut sebab takut. Ahah! Meninggalkan sunnah tak apa, bukan salah pun..tapi bila kita dah terikut2 sangat diorang sehinggakan kita meninggalkan apa yang wajib, itu lah yang jadi masalahnya.

Kini, dalam masyarakat kita sekarang ni, perempuan pakai tudung tapi baju ketat = normal. Lelaki tak tutup aurat main futsal = biasa. Yang luar biasa? Lelaki pakai jubah. Lelaki berjanggut lebat. Perempuan bertudung labuh. Perempuan pakai sarung tangan. Perempuan pakai penutup muka. Itu semua "pemandangan pelik."

Berbalik kepada isu asalnya; kita diwajibkan tutup aurat. Itu foundation dia. Kau simpan la janggut panjang mana pun tapi kalau kau pakai short nampak lutut bila jalan what the hell la kan? Malah kita juga digalakkan untuk amalkan sunnah dalam menjaga imej. Orang lelaki digalakkan menyimpan janggut. Orang perempuan digalakkan untuk tidak bergaya-gaya dalam pemakaian.

"Eh! Tak cukup ke dengan menutup aurat? Kenapa digalakkan ikut imej2 Islam ni? Apa salahnya pakai pakaian ala barat tapi menutup aurat?" Tak salah! Tapi kenapa ada panduan imej seorang Muslim dan Muslimah ni? Kenapa?

Bila kau dah tutup aurat, kau dah buat benda yang kau patut buat.
Tapi masih ada lagi kekosongan yang perlu diisi. Kita tak ada perisai kelakuan.

Semua manusia ada nafsu dan basically semua manusia suka benda2 yang menurut nafsu. Kita ada akal tapi kadang2 akal kita lalai dan terpesong. Di sinilah sebenarnya rahsia kenapa adanya imej Muslim yang disarankan ni. Ini pendapat aku aje la aa. Aku rasa ini semua dianjurkan sebab Rasulullah dah tau yang dunia kita ni akan menuju ke mentaliti sekarang ni.

Mentaliti tak berapa takut Tuhan.

Apa expectation kau mengenai sifat seseorang bila kau lihat seorang lelaki berjubah, berserban, mata bercelak? Apa pula expectation kau bila kau nampak lelaki yang sama tadi berseluar panjang dan berbaju kemeja serta bertali leher? Lain kan? Walaupun lelaki itu orang yang sama tetapi hanya dengan berubah corak pakaian dia, dia dah menunjukkan dua imej yang berlainan.

Sekarang kau cuba bayangkan kau lelaki tu. Kau cuba bayangkan setiap hari kau pakai serban atau kopiah, janggut kau panjang dan kau berjubah setiap masa. Kalau kau pulak perempuan, kau ni jenis tudung labuh, baju longgar dan langsung tak seksi. Aku sure setiap masa bila kau berpakaian tu, kau aware yang orang akan tengok kau. Lagi "Islamik" kau lagi peliklah orang pandang.

Yang bagusnya, lagi Islamik imej kau, lagi tinggilah expectation masyarakat dekat kau dan perisai  pertama kita kepada maksiat  sebenarnya adalah imej kita. Orang nak ajak kau buat benda salah pun takut dik kalau kau pakai berimej Islam.

Sebab itulah barat cuba sedaya upaya kikis imej2 Islam dari orang Islam ni.

Expectation orang ramai adalah satu tekanan yang semua orang patut galas. Expectation untuk buat benda baik. Expectation untuk elak maksiat. Expectation untuk jaga imej agama.Jika hanya ada 1 atau 2 daripada 10 yang pikul expectation tu, agama akan makin lama makin rapuh tiangnya.

Dan inilah yang terjadi pada kita sekarang, ada seorang dua yang cuba nak berdakwah, bila dia tersalah sebut atau tersilap hujah, habis kena bambu. Yang hentam diorang ni? Orang2 yang takut nak galas tekanan menjadi Muslim atas bahu sendiri. Orang2 yang akan marah kalau ditegur jangan buat maksiat. Kau mesti kenal seorang dua yang akan melenting kalau ditegur bab agama dan kemudiannya dia berharap yang tegur dia tu terbukti "tak sebaik mana pun sebenarnya.."

Kesannya kau boleh lihat, jika kau cuba buat benda betul, akan ada orang yang kerjanya setiap masa cuba buktikan yang kau tak betul. tengok kawan2 kau sendiri dah la.

Ada kau berani tegur kawan kau kalau kau tau dia layan maksiat? Mana adaaaa.....semua lepas tangan dan berharap member tadi tertengok ceramah agama dengan harapan dia sedar sendiri.  Itulah dia masyarakat kita. Kita dah diubah, dah dibrainwash supaya rasa selesa dengan cara kita sekarang sehinggakan ada kes tegur member supaya jangan tak puasa pun boleh buat bertumbuk. Cara paling senang? Biarkan.....

"Tolong judge aku boleh? Kau siapa nak judge aku? Kau siapa nak nasihat aku?" jerit mereka2 yang tak puas hati. Masuk mahkamah boleh pulak kau bagi manusia lain judge kau...

Itulah penyakit kita yang aku harap kita boleh slow2 ubah supaya beban berdakwah tu bukan ditanggung oleh ustaz2 dan ustazah ni tapi juga oleh orang2 biasa macam kau dan aku. Berdakwah level budak2. Pesan member kau pakai baju senonoh sikit pun dakwah kak. At least bagi lepas tanggungjawab kau tu.

April 22, 2014

Masyarakat Mula Sedar Sham Kamikaze Adalah Seorang Hipokrit - Syaitan Menang Lagi

1. Semalam keluar cerita bekas isteri Sham Kamikaze membongkarkan rahsia yang Sham Kamikaze seorang yang hipokrit.

2. Dia berlagak alim. Sanggup bangun subuh hanya untukupdate status ajak orang solat subuh. Dan empunya badan tidur balik.

3. Rentetan daripada itu, kalau kau cek Facebook Sham Kamikaze sekarang ni, ramai yang memperli dia. Last sekali aku cek, dia ajak orang solat, ramai pulak yang respon "dah ajak orang solat tu, takkanla tak solat sekali?"

4. Aku tak kenal siapa Sham Kamikaze dan aku bukan nak defend dia.

5. Cuma aku nak attack siapa yang luluskan penyiaran artikel tu dekat Berita Harian...

6. Sebab aku rasa Syaitan aje yang akan approvekan artikel2 camtu untuk bacaan masyarakat.

7. Mungkin benda tu nampak takde apa2 impak besar tapi bila kau fikirkan balik, impak dia kepada masyarakat amatlah besar. Sayangnya, kesannya adalah negatif semata2.

8. Apa positifnya kau boleh dapat dengan menyiarkan artikel pasal keluhan seorang bekas isteri yang nak bagitahu dekat semua "Dia hipokrit..bekas suami saya douchebag!"

9. Apa positifnya? Apa faedahnya kau tau cerita tu?

10. Tak ada langsung benda positifnya. Kau hanya nak jual publisiti. Benda sensasi.

11. Jadi kau boleh nampak dalam masyarakat kita, sekarang ni ramai pulak yang keji Sham Kamikaze...padahal yang tuan empunya badan tu kalau ditanyakan, sure atau tidak benda tu, takkan ada yang berani mengaku "saya 100% sure Sham Kamikaze hipokrit makbon!"

12. Ni kerja syaitan! Tukang tulis, tukang editor tukang hebohkan..tu semua kroni syaitan la ni.

13. Kalau kau wartawan, kau dapat berita hangat camtu, first thing yang kau patut buat, adalah pegi jumpa Sham Kamikaze dulu dan tanya pandangan dia.

14. Ini tak apa2 lagi dah terlalu eager nak print. Maklumlah, berita sensasi.

15. Kau media. Kau jangan la jadi batu api. Kau patutnya jadi orang tengah perdamaian.

16. Apa punya baghal benar la wartawan hiburan Malaysia ni...dari editor, ke wartawan ke semua sekali lah, semua kerja dia hari2 nak cari gosip liar, hiburan bodoh nak isi kepala otak orang ramai.

17. Yang layan benda2 camni? Melayu la.

18. Melayu bodoh memperbodohkan Melayu bodoh dengan penulisan Bahasa Melayu bodoh kemudian diambil menjadi topik perbincangan Makcik-Makcik di kampung yang bodoh yang akhirnya akan mengakhiri perbualan diorang dengan ayat "aku dah agak dah dia tu camtu. Memang dari dulu lagi aku dah agak dia tu hipokrit semata-mata.."

19. Syaitan hidupnya nak menyesatkan manusia, suka manusia berbalah-balah.

20. Wartawan hiburan? Penulis gosip? Pemilik blog gosip? Editor majalah gosip?

21. Kerja kau bergantung kepada betapa fucked upnya hidup orang lain dan kau tunggu moment sesuatu yang buruk berlaku supaya kau boleh carik makan.

22. Apa nilai kau sebenarnya? Kalau semua orang hidup bahagia dan tenang, kau tak ada value langsung dalam masyarakat bang.

23. We are a society who feeds on other people misery....

24. Dia dah cerai! Jika tujuannya nak menyedarkan orang ramai pasal perangai sebenar si Sham Kamikaze ni, cuba kau kira balik berapa orang anak muda yang dah ter-inspired dengan dia lepas tau dia dah mula berubah baik "walaupun hipokrit" ni.

25. Cuba pulak kira berapa ramai yang mula mendekati agama lepas membaca artikel gosip dan hiburan?

26. "Alhamdulillah anak aku baca URTV, harap2 bila besar dia jadi Ustazah," kata seorang ibu dari Kampung Kurau, Perak. Logik situasi ni?

27. Dalam dunia sekarang, musuh kepada orang yang baik lebih ramai berbanding yang jahat.

28. Kau pakai serban, kau ajak orang solat, kau ajak orang mengaji, ramai la yang pasang mata tengok segala gerak geri kau.

29. Silap aje satu langkah, memang habis. Tengok Azhar Idrus sudah....

30. We are a society who feeds on other people misery....

31. Kita mengharapkan agar makin ramai orang yang dekat dengan agama muncul  tapi ada juga antara kita still suka tengok orang yang berimej Islamik jatuh....puas hati sebab dapat justifikasi yang "dia tu tak sebaik yang digambarkan.."

32. Lebih mudah suruh orang pergi berzina berbanding menasihat orang ramai jangan mendekati zina.

33. Satu masa nanti, takkan ada orang yang nak menasihat lagi dah, kerana tekanan masyarakat yang makin menggila ke atas orang2 yang nak ajak orang berbuat baik. Salahkan lah diri sendiri bila maksiat dah jadi perkara biasa.

34. Orang lelaki zaman sekarang mana ada malu dah tayang aurat. Sebab benda tu dah jadi norma.

April 21, 2014

Dah 5 Tahun, Tapi Bas Ekspres Masih Lagi Tidak Wajib Ada Tali Pinggang Keledar

Ini adalah coretan aku pada 21 Disember 2010 ;

Hari Ahad hari tu,aku balik KL dari Kedah....naik bas.Aku bertolak petang Ahad,sampai Bukit Jalil pagi Isnin.Jalan sangat sesak.....

Kalau korang pembaca dari dulu mesti korang ada baca pasal aku cerita "aku tak trust orang lain pegang nyawa aku kecuali orang yang aku kenal." Itu sebabnya aku agak berat nak balik naik bas ni.Tapi takpelah...dah kena naik aku naik aje la sebab agak tak cost effective utk aku drive sorang2 balik Kedah, ikut highway RM300 pegi balik.Ikut jalan lama RM120 pegi balik...terima kasih Kerajaan sebab buat tol.

Naik bas aje hati aku rasa tak tenteram.Mungkin sebab rutin harian aku yang aku tak dapat buat atas bas tu.....pakai tali pinggang.

Dulu, aku malas gak nak pakai tali pinggang bila naik kereta tapi bila dah ada kereta sendiri dan tengah drive ada lampu warning seat belt berkelip2 setiap masa (membuatkan aku rasa annoyed) aku pun start la pakai tali pinggang. Makin lama benda tu dah jadi macam satu benda penting pada aku tiap2 kali naik kereta jadi bila aku naik bas...aku rasa tak selamat bila tak ada tali pinggang. Driver yang bawak tu dah la kaki cucuk angin dan sekejap2 dia brake kuat-kuat.Jalan agak jam hari Ahad hari tu,aku rasa sebab banyak kenderaan nak ke Kepala Batas sebab ada konvensyen Pakatan Rakyat.Penang..jam teruk.Stuck kat Penang agak lama sambil sekali sekala terhuyung hayang ke depan sebab driver bas yang brake macam cilaka.

Dalam kepala aku dah terbayang dah kes-kes bas ekspress eksiden yang makin kerap jadinya.Dalam imaginasi aku,aku duk berfikir,kalau bas ni melambung,kat mana tempat paling selamat untuk aku berpaut.Semua fikiran tu datang sebab aku takde tali pinggang.

Mungkin bagi orang yang tak pakai tali pinggang masa memandu,dia takkan rasa kebagusan dia.Samalah jugak macam aku masa dulu2 pakai helmet biasa aje naik motor...lepas helmet aku kena curik (aku balik dari Cyberjaya ke rumah tak pakai helmet..SYAITAN PUNYA PENCURI, nasib baik aku tak kena tahan) aku terpaksa pakai helmet kedua aku,sebijik helmet full face.Mula-mula memang rasa segan gak la nak pakai,tapi lama-lama aku rasa biasa aje.Kemudian pada satu hari,aku keluar gi kedai pakai helmet member aku yang half cut aje helmet dia...pergh..aku rasa seolah-olah kepala aku sangat2 terdedah.Macam tak pakai apa-apa.Semenjak dari hari tu barulah aku belajar appreciate helmet full face aku betul-betul.Lepas2 tu,aku bawak motor,tak berani aku nak pakai helmet biasa.

Bila sesuatu benda tu dah jadi rutin,once kita tak dapat buat benda tu,mesti kita akan rasa macam something missing. Sama macam kalau kau keluar rumah,mesti kau akan bawak benda mcm wallet, kunci,r okok, lighter..tapi bila satu benda tu tak ada..ada rasa pelik tak? Sebab tu bila aku naik bas hari tu,aku rasa seolah-olah ada satu benda yang tak lengkap.Tali pinggang yang akan hold aku dekat seat aku dan mengelakkan aku daripada tercampak keluar.

Kerajaan nampak berdolak-dalih dalam soal keselamatan bas ekspress ni tapi aku bertanyalah kepada kerajaan (untuk kali kedua)...

"Jika kereta yang bawak 5 orang perlu seat belt...kenapa bas yang bawak 32 orang tak perlu?"

...............

Dah berapa kali kejadian sama berulang, sampai bila nak belajar? Cukai kenderaan punya la tinggi! Safety features tak nak pulak disubsidikan! Bas ekspress pun makin lama makin uzur, apa cerita ni? Dua hari lepas dalam TV, ada perbincangan media dengan pihak JPJ pasal penguatkuasaan undang2 tali pinggang dalam bas. Jawapan JPJ...semua bas kita masih bas lama.

Nak jadi negara maju, kena la cergas sikit. Dah 5 tahun, tak ada apa2 perubahan pun. Takkan nak kena tunggu Menteri tercampak dari bas baru nak bergerak? Orang naik pengangkutan awam untuk save duit. Tapi takkanla sebab save duit, tak nak save nyawa?

Jika kerajaan ni bagus, minggu depan tolong usul dan laksanakan akta tali pinggang dalam bas! Tolong lah efisien. Takkanlah pembangkang nak bangkang benda elok kan? Selagi tak ada tali pinggang dalam bas ekspress, semua kenderaan rasmi Kerajaan tak boleh ada bumbung, amacam?

GST LAJU AJE DIA NAK BUAT SIAP IKLAN MACAM-MACAM DAN CLAIM RAKYAT DAH TERIMA GST.

Pandai kau lah rakyat terima GST.
Cukai sekarang ni pun aku tak nak bayar.

April 18, 2014

Pasti Penyokong Kerajaan Yang Sokong Hudud Berasa Marah Dengan Statement Anti Hudud Ini





Kau tau siapa yang gembira melihat berita dalam video di atas?
Peragut. Atau lebih detail lagi...peragut Melayu.

"Syukur Alhamdulillah Tun backup kita!" jerit peragut2 seluruh Malaysia.

Untuk Azizi Araby, pasti impian kau berkecai kan, sebab pada kau,
Karpal ni adalah batu penghalang hudud dijalankan dekat Malaysia.

Aku nak teka, cuba bagitau kalau aku salah,
Tun Mahathir idola kau kan?

Sorilah. Karpal baru sorang. Ramai lagi yang kena mati bang.
Terlalu awal untuk kau bergembira.



April 17, 2014

Sinonimnya Karpal Singh dan Hukum Hudud Islam

1. Karpal Singh sudah jadi mendiang.

2. Dengan tiba2 ada jugak mangkuk ayun yang kata itu semua sebab dia lawan hudud Allah.

3. Aku cukup tak paham kenapa orang Melayu ni marah sangat dia lawan hukum hudud Allah.

4. Khasnya orang BN la, sapa lagi....

5. Hari tu keluar cerita, DAP bantah hukum hudud dalam media mainstream kita...macam biasa, suratkhabar dan TV.

6. Dua hari lepas, keluar pulak cerita Lim Kit Siang sokong hudud!

7. Apa reaksinya? "Lim Kit Siang sokong hudud sebab kepentingan diri. Sebab politik. Sebab itu, sebab ini..." Siap interview lagi dan ditayangkan masa berita.

8. Kit Siang sokong hudud kau kutuk, Karpal Singh bantah hudud pun kau kutuk.

9. Apa tak ada akal ke nak berfikir ni?

10. Kau nak apa sebenarnya? Kalau kau suka benar hudud dilaksanakan, tak perlu pun tunggu Pembangkang usulkan. Kerajaan yang kau sokong mati2 an tu tak pulak kau tak nak tanya apasal dia tak buat2 lagi...takkan tak sedar...balik2 isu hudud mesti belah pembangkang yang kecoh. Cubalah sekali UMNO usulkan masa Perhimpunan Agung UMNO!

11. Yang malunya, kau sendiri pun tak tau apa pandangan Najib pasal hudud. Kah kah kah. Apa pandangan Najib pasal hudud ni? Cuba bagitau aku. Aku nak dengar. Aku nak tau dia bantah atau dia sokong. Aku nak jawapan straight to the point.

12. At least, si Karpal Singh ni berani la jugak mengaku dia bantah. Kah kah kah.

13. Karpal mati dan akan terus dikenang sebagai seorang yang "anti hudud."

14. Apa masalahnya? Aku tak nampak masalahnya di situ. Dia bukannya orang Islam. Dia nak anti apa2 pun pasal Islam suka hati dialah. Kenapa nak marah dia?

15. Marah lah diri sendiri.

16. Kau Muslim. Itu tanggungjawab kau terangkan dekat dia.

17. Jika orang bukan Islam tolak hudud, marah mereka bukan penyelesaiannya.

18. Apa yang sepatutnya dilakukan adalah benda sebaliknya. Makin kuat mereka tolak hudud, makin lembut kita dengan mereka. Betul la kan?

19. Kau nak memperjuangkan agama jadi kau kena yakinkan dia. Nabi pun struggle nak yakinkan orang. Kita lagi la.

20. Kepada golongan pro Kerajaan, ini ada satu cabaran.

21. Aku cukup pelik kenapa tiap2 kali pasal hudud aje, nama yang naik Kit Siang, Karpal, Kit Siang, Karpal....itu aje la nama dia sebut.

22. Padahal nama2 yang patut naik adalah Najib, Muhyiddin, Hishamuddin, Khairy, Nong Chik, Azalina, Noh Omar....

22. Itu yang aku pelik betul.

23. Cerita aje pasal hudud, nama bukan Islam aje la yang bersuara.

24. Pemimpin2 Islam pulak tak ada yang bersuara. Seolah2 pasal hudud ni, pandangan dua orang ni aje la yang relevan. Sokong atau tidak belakang kira...

25. Kau tak pelik ke pasal tu?

26. Atau wartawan2 kita ni dah terima hakikat yang kerajaan BN sekarang ni memang takkan nak laksanakan hudud? Dah give up? Itu bukan perjuangan BN? BN dan hudud memang perlu dipisahkan?

27. Media kita suka cabar PAS dan Kerajaan Kelantan, "Laksanakanlah hudud tu kalau boleh. Aku nak tengok..cubalah. Dapatkan la sokongan bukan Islam...cubalah! Kerajaan Kelantan la kena try dulu!"

28. Cabarlah BN laksanakan hudud. Yang nak kena tunggu Kerajaan Kelantan tu apasal?

29. Inisiatif sepatutnya datang dari pihak pemerintah lah kan?

30. Takziah aku ucapkan kepada keluarga Karpal Singh. Kepada dua orang mangkuk ahli UMNO yang jadikan gambar mayat Karpal sebagai bahan lawak kerana dikatakan sebagai balasan menentang hukum hudud...aku doakan kau sedar yang "menentang hukum hudud" tidak ada bezanya dengan "tidak ada langsung tindakan nak jalankan hukum hudud."

31. Karpal Singh dan isu hukum hudud takleh nak dipisahkan.

32. Sayang sekali aku tak dapat nak kaitkan seorang pun nama pemimpin kerajaan sekarang dengan hudud....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...