December 18, 2014

Rara Ni Politician atau Selebriti Sebenarnya?


Rara ni...
politician atau selebriti sebenarnya?


Oh, politician rupanya.

Mungkin dia kena mula mintak orang panggil dia dengan nama betul dia.
Dan pastikan nama dia ditulis dengan font yang serius untuk mencerminkan
ketokohan politik dia. Bukan macam seperti gambar pertama tu.

Artis murahan aje yang bagi nama dia ditulis sedemikian rupa.
Ini pandangan aku la.

Branding tu sangat penting dalam politik ni dik.
Takkanlah nak jadi "special guest" aje sampai ke tua?

Nurul Izzah boleh dipandang politician serius walaupun dia hot.
Cuma branding tu kena pastikan betol la.


December 17, 2014

Apa Sebenarnya Masalah Orang Melayu dan Cara Pengiklanan Diorang Ni?




Aku tak tau apa masalah orang Melayu yang agamanya Islam ni.
Orang2 dulu, hal2 bilik tidur tu la yang diorang sedaya upaya sembunyikan.
Mak bapak bergaduh pun, anak-anak tak tau.

Tapi sekarang, ada masalah beraksi dalam bilik tidur?
Buat iklan. Ajak laki bini cerita kat semua orang.

Apa sebenarnya masalah orang Melayu ni?
Kita ada sakit mental ke?

Masyarakat kita ni sakit ke?


December 16, 2014

Freezing, Taikongsheng dan Kemampuan Masyarakat Malaysia Yang Mengecil

1. Oleh kerana aku duduk agak dekat dengan KL jadi keliling aku banyak pasaraya.

2. Boleh nampak dengan jelas dan sangat terang....bidang perniagaan sangat tak rancak.

3. Kedai-kedai dekat pasaraya banyak yang tak bersewa dan banyak jugak bisnes yang lingkup membuatkan kedai bertukar tangan.

4. Kalau kau perasan, selalunya kedai2 yang bisnesnya terpaksa ditutup ni akan diganti oleh satu jenis kedai yang sedang tumbuh seperti cendawan lepas hujan sekarang ni.

5. Kedai menjual pakaian Frozen dan kartun2 lain yang dihasilkan secara haram.

6. Kau pergi la mana2, mesti ada aje orang jual baju budak2 ni. Selalunya design dia kita dah tau tak original. Aku pun beli jugak kalau ada yang ok design dia untuk anak aku.

7. Harga mesti standard Rm25.

8. Selain dari baju Frozen, dia mesti ada jual baju Upin Ipin, Boboiboy, Avengers, Iron Man dan bermacam lagilah.

9. Kebelakangan ni makin ramai pulak yang tambah barang jualan Transformers mainan yang nampak macam cantik jugak...harga Rm30.

10. Tapi nama dia bukan Transformers....tapi TAIKONGSHENG.

11. Jika kedai2 menjual barangan tiruan ni wujud dekat pasaraya2 biasa ni, aku boleh paham kenapa...sebab permintaan tu ada.

12. Tapi bila aku jalan2 dekat Alamanda nampak kedai menjual pakaian tiruan ni wujud kat situ....

13. Aku pun bertanya kepada diri sendiri.....apa yang KDNK buat? Bukankah itu plagiarism yang sangat luas jumlahnya?

14. Mungkin gomen terpaksa biarkan sebab pengusaha baju Frozen tiruan ni dapat memenuhi permintaan pakaian kanak2 yang murah yang banyak dikalangan orang kita....

15. Tapi bukankah mencuri itu still mencuri? Rokok seludup, DVD dan sebagainya mahu pula dipantau.

16. Aku anggap aje la gomen kita biar sebab diorang sangka baik benda ni.

17. Atau mungkin gomen sendiri tahu betapa teruknya ekonomi kita sehinggakan mereka terpaksa biarkan penjualan barangan palsu ni secara berleluasa kerana sedar...kuasa membeli orang ramai makin kecil.

18. Mungkin?

19. Laku tak pakaian tu? Kalau kau jumpa budak perempuan pakai baju Frozen...90% aku berani cakap baju tu tiruan.

20. Nampak budak perempuan main anak patung Elsa? Itu bukan dari kartun Frozen...tetapi dari kartun bernama Freezing.

21. Untuk negara yang maju, barang2 tiruan adalah barang yang dijual sebagai benda novelty.

22. Tapi di negara kita di mana peniaga terpaksa meletakkan harga tinggi untuk sustain bisnes dan pembeli terpaksa carik jalan untuk turunkan kos sara hidup, nampaknya satu2 nya cara untuk counter benda ni adalah by breaking the law.

23. Masyarakat kita bergantung dengan pembuat pakaian tanpa lesen untuk terus mampu membeli pakaian untuk anak masing-masing.

24. Dan kedai2 ni tumbuh macam cendawan dekat mana2 aku pegi.

25. Itu jelas menunjukkan, permintaan ada.....

26. ....Dan tidak ada kawalan dikenakan ke atas mereka-mereka ini. Kalau aku jual DVD pirate Windows sekarang ni dah boleh ke sebagai side income aku?

27. Boleh ke itu diambil sebagai indikator kesihatan ekonomi masyarakat kita?

28. Entahlah.

29. Tapi aku rasa majoriti orang sedang merasakan the hard pinch of the economic regression sekarang.

30. Walaupun pendapatan isi rumah kita sekarang RM5900. Hehehe.

November 25, 2014

Kenapa Yang Buat Undang-Undang Selalu Terlepas Dari Undang-Undang Yang Mereka Cipta Sendiri?

Satu benda paling ketara perbezaannya antara negara Eropah punya etika dan negara2 dunia ketiga macam kita ni, adalah ketaksuban (atau kepoyoan) pemimpin2 politik kita ni. Di kebanyakan negara maju, once kau jadi minister, kau akan dipandang sebagai seorang servant kepada rakyat dan memang kau akan dapat beberapa benefit, tapi still orang pandang mereka2 ni sebagai "manager negara."

Tapi di negara kita, khasnya, Pemimpin2 parti politik ini kadang2 boleh dilihat mendapat layanan sama hebat macam Raja dan Sultan dan Agung, sehinggakan pelbagai keistimewaan diberikan dekat diorang ni yang membuatkan diorang jadi bongkak, angkuh, naik lemak dan seterusnya menjadikan badan mereka berlemak.

Ada minister cool kat Malaysia? Ada. Tapi secool mana pun minister ni, once kita sebagai masyarakat bagi diorang layanan mengalahkan first class hooker....expectation diorang akan assume yang diorang kena dilayan sebegitu rupa. Itulah salah masyarakat kita ni.

Kita dah jadi terlalu terpersona dengan Menteri2 Kabinet ni sehinggakan kita lupa diorang tu sepatutnya The Servant of The People dan diorang ada di sana, hanya kerana masyarakat yang pilih diorang.

Kau bantu orang naik, kenapa kau pulak nak melutut dengan dia lak?

Dan yang paling jelas, aku paling tak suka bila undang2 negara dipecahkan kepada beberapa level dan pelaksanaannya diasingkan ikut pangkat. Kita boleh lupakan pasal Kerabat dan Kaumnya sebab itu aku malas nak sentuh tapi kenapa...kenapa...kenapa...ada undang2 lain untuk menteri?

Contohnya;

1. Cermin gelap kereta

"Cermin gelap aaa...bahaya untuk orang ramai. Kita tak tau mungkin akan ada perompak menyorok dalam kereta, lagipun tujuan pengesahan identiti dapat dilakukan dengan mudah jika cermin tidak tindted. Ini semua atas faktor keselamatan ya. Harap faham."

Cermin kereta dialah yang gelap sekali.

2. Bayaran tol

"Tol itu perlu, lebuhraya perlu balik modal kalau tidak kerajaan perlu tanggung berjuta-juta ringgit dari kantung sendiri untuk bina lebuhraya. Lagipun, ini semua untuk kesenangan bersama. Anda menggunakan lebuhraya sambil menyumbang kepada ekonomi kita."

Kalau kau boleh claim balik duit minyak dan tol dari kerajaan, apa pointnya kau nasihat rakyat supaya bersabar dengan tol.

3. Sekolah kebangsaan

"Sistem pendidikan kita adalah yang terbaik. Kerajaan telah menyalurkan pelbagai kemudahan. Lihat keputusan peperiksaan tahun lepas, semuanya meningkat A dia, jadi rakyat perlu paham lah yang OUR EDUCATION SYSTEM ARE THE BEST IN THE WORLD BECAUSE THERE ARE MORE STRAIGHT A STUDENT THAN EVER!"

Dia hantar anak dia sekolah swasta pulak.

4. Cukai kereta

"Kerajaan tidak berhasrat melupuskan cukai kenderaan kerana kami memerlukan duti eksais diteruskan untuk menampung kutipan cukai dan jika kami kehilangan beberapa billion dari duti eksais kereta, kami akan terpaksa pula menaikkan cukai yang lain untuk menampung kehilangan tersebut..."

Dari dia sampai ke anak beranak dia, semua beli kereta import, tak bayar cukai.

5. Bersederhana dalam perbelanjaan

"Anda semua mesti wasatiyah! Anda semua mesti ubah gaya hidup! Anda semua mesti mula berjimat cermat!"

Dia beli kapal terbang baru untuk kemudahan dia terbang ke mana-mana.

6. Industri Automotif Negara

"Rakyat Malaysia perlulah menyokong industri kereta negara kerana tanpa sokongan rakyat, Proton dan Perodua tidak akan mampu bersaing dengan jenama luar. Kualiti kereta kita pun sudah setaraf dengan piawaian antarabangsa jadi percaya dan yakinlah dengan produk negara kita."

Dia beli Honda.

7. Masa Depan Negara

"Anda semua tidak perlu bimbang. Yakinilah Kerajaan Barisan Nasional dan jangan didengar dakyah pembangkang yang saban hari hanya mahu menjatuhkan apa yang telah kita bina selama ini. Teruskan menyokong BN kerana Barisan Nasional adalah satu-satunya parti yang mampu memacu Malaysia ke masa depan cemerlang, gemilang dan terbilang."

Hari ini -

KUALA LUMPUR – Kakitangan kerajaan berisiko menjadi gelandangan sekiranya kerajaan tidak bertanggungjawab ke atas kawalan harga rumah yang melambung tinggi kini.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Azih Muda berkata, perkara itu boleh berlaku kerana penjawat awam dengan pendapatan kini tidak mampu membeli rumah dengan harga yang sangat tinggi.


.......................

Kalau kau generasi aku, mesti kau sempat melalui satu zaman di mana kerajaan selalu canang "Kepimpinan Melalui Tauladan." Ini zaman tahun 90 an. Aku rasa, frasa tu, boleh dikatakan dah dilupakan langsung oleh pemimpin2 kerajaan zaman sekarang ni.

Pada aku benda2 ni senang je. Kau minister. Kalau kau nak implement undang2 dekat orang ramai, kau sepatutnya follow undang2 yang sama. Takde pengecualian. Tak patut ada pengecualian hanya sebab kau so called minister.

Kau nak ajak orang buat sesuatu, kalau kau sendiri tak buat, tak ke sangat poyo namanya?

Gambar hiasan - Seorang MP Ukraine dibuang ke dalam tong sampah oleh orang ramai yang merasakan dia lebih layak di tong sampahkan. Buat kat Malaysia camtu.....siaplah kau. Cuma, Menteri2 ku sekalian...sedarlah...kalau kau buat perangai yang sama dekat Negara Eropah macam apa yang kau buat kat Malaysia, rasa2 nya satu kabinet kot boleh ditong sampahkan oleh diorang ni.

Orang Malaysia ni baik2 belaka terhadap Menteri2 diorang ni.
Jadi, tak usahlah diambik kesempatan ke atas kebaikan orang ramai ni.



November 24, 2014

Dua Jenis Driver Paling Bahaya Atas Jalan Raya

Aku dah lama tak bawak motor. Last sekali aku bawak motor, adalah bila anak first aku masih lagi 6 bulan. Aku lambat dapat lesen kereta. Umur 28 tahun baru aku ambik.

Dari usia aku 18 tahun sampailah ke 28 tahun, aku ke mana-mana bawak motor aje. Meredah hujan dan panas. Meredah terik mentari. Meredah air lecak hujan. Melayan mana2 mamat yang nak ajak aku racing.

Menunggang motor membuatkan kau prektis deria driving kau supaya lebih peka dengan sekeliling kau. Serius. Kalau aku Pengarah JPJ, aku wajibkan semua pemandu yang nak ambik lesen kereta, wajib ambik lesen motor dan bawak motor dulu setahun sebelum ambik lesen kereta. Baru kau boleh paham psikologi penunggang motor yang sebenar dan surely kau akan lebih peka dengan diorang ni.

Dengan menggunakan pengalaman luas aku sebagai mat motor dan pengalaman aku bawak kereta selama 4 tahun lebih, aku boleh simpulkan; ada dua jenis golongan pemandu kereta yang merbahaya dan lesennya patut dikaji semula.

Nombor 1;
Sekumpuluan Gadis IPT Melayu Yang Nak Keluar Shopping

Yang ni memang cukup bahaya pada zaman dahulu. Tapi sekarang ni impaknya akan makin merbahaya kerana sebelum2 ni kawan2 diorang boleh tolong tengokkan kiri dan kanan mana tau terlanggar kereta lain dekat blind spot, sekarang ni oleh kerana kawan2 dia pun sibuk duk whatsapp dan messaging sambil seorang designated driver kena drive dan pantau jalan sorang2, possibility eksiden tu cukup tinggi. Nak kenal golongan pemandu camni senang je.

Dia hampir terlanggar kau, kemudian bila kau hon atau kau maki dia, baru la dia terkejut dan kemudian dia buat2 muka blur. Itu cara kau nak kenal diorang ni. Kau mesti kena hampir dilanggar dulu.

Tapi aku dah nampak dah cara yang lebih senang nak kenal diorang ni. Pemandu dia bawak kereta, punyalah gelabah sampai dagu dia letak kat stereng nak tengok jalan. Tah camne dia pusing stereng aku tak nak tau.

Ciri-ciri identiti :

a. Bertudung
b. Ramai dalam satu kereta
c. Menggelabah hanya selepas dia nak terlanggar kau dan terlalu gelabah sehinggakan untuk elak kau, dia nak bantai kereta lain.
d. Diorang akan terkejut dan menggelabah dalam satu detik yang sama dan synchronized.
e. Jika driver dia keseorangan, dia akan pandang depan dan depan dan depan SAHAJA sepanjang perjalanan tanpa tengok kiri kanan langsung.

Nombor 2
Amoi 30 an Yang Bajet Dia Amoi Tapi Dia Ah So

Geng2 ni...lagi bahaya. Dia mengalami masalah yang sama macam Geng Gadis IPT..cuma kepala dia akan disandarkan kepada kusyen dan badan dia akan keras aje melekat kat kusyen.

Muka bajet cun. Selalunya diorang ni akan bawak Toyota Vios atau Honda City kurniaan ayah dia. Akan bawak kereta selaju mungkin dengan cara dia nak sampai destinasi paling awal berbanding orang lain.

Identiti dia paling utama?

Tangan kat stereng sepanjang masa sehingga keras tangan dia kat situ dan bahu disandarkan ke kusyen sampai melekat. Oh, muka nak carik gaduh.

Ciri-ciri identiti

a. Ah So yang perasan Amoi
b. Bawak kereta sorang2
c. Langsung tak menggelabah walaupun dia nak terlanggar orang lain sebab dia hanya concernkan diri dia aje sampai destinasi.
d. Kalau berlaku eksiden, yang akan dipersalahkan adalah kau, wiper kereta dia, sport rim orang lain, bangunan yang reflectionnya tinggi dan pelbagai lagi punca lain.
e. Akan drive keseorangan dengan muka kononnya "masa itu emas."
f. Bila dia drive, tangan dia akan lurus memegang stereng. Bukan setakat itu saja, bahu juga tidak pernah meninggalkan kusyen seat kereta kerana dikhuatiri tangan akan terlepas dari stereng.

...................

"Babi ah kau Tot! Kau memang sexist! Mana dia contoh pemandu lelaki yang merbahaya?"

Ada. Tapi 9/10 orang yang nak langgar aku, selalunya adalah perempuan.

Bawak kereta tangan jangan keras. Jangan letak dagu kat stereng, nanti kau tak cukup kuat untuk turn stereng kalau ada apa2. Tengok kiri kanan. Jangan 100% bergantung dengan side mirror apatah lagi side mirror Proton Persona first version yang sampah. Tengok blind spot. Pusingkan tengkuk tu!

Tu lah benda paling berharga yang kau belajar bila kau bawak motor ni. Bawak motor ajar kau pusing tengkuk tengok blindspot.  Kena jaga. Kau langgar orang kau sakit, kau kena langgar kau sakit. Jadi awareness tu lain sikit compare dengan bawak kereta ni.

Aku cakap serius ni.

Kalau aku Pengarah JPJ, tiap2 orang kena ambik lesen motor dulu setahun sebelum ambik lesen kereta.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...