October 21, 2014

Selepas Pegang Anjing, Zurina Merasakan Hidupnya Berubah Serta-Merta

So, sekarang ini sudah jelas dan terbukti, Ustaz yang dijemput untuk menjadi panel bab2 agama dalam acara "I Want to Touch A Dog" sudahpun menyatakan dengan jelas yang peserta dilarang sama sekali menyentuh anjing-anjing yang ada tanpa sebarang sebab...

........tetapi, gadis bertudung, mak-mak bertudung, anak2 kecik bertudung, bapa melayu urban, mak melayu urban yang menjadi peserta tetap degil dan menyentuh dan membelai...kerana

1. itu education pada diorang
2. anjing2 tersebut comel lote belaka!

Basically, tak sampailah education yang hendak disampaikan tu lah, kan?

Balik rumah, gelabah tengok respon Jabatan Agama..terus declare diri dia ikut mazhab Maliki, punyalah lega diorang ni nampak Asri Zainal Abidin setuju dengan pandangan diorang dan habis diorang share sorang tu punya pandangan merata2 nak menunjukkan apa yang diorang buat tak salah.

Dah terlanjur.

Takyahlah desperate sangat nak share apa yang Asri tu kata. Baik kau share apa yang Ustaz yang dijemput tu kata...kan?


Panel yang kau jemput tu pun dah kata dekat korang semua apa sempadannya acara tu...tapi entahlah kenapa...masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Aku rasa aku tau kenapa...sebab dari awal lagi dah ada poll nak kira berapa orang yang datang nak pegang...ramai..500 lebih orang. Tiba2 hari event pulak Ustaz jemputan kata takleh pegang...potong stim bai! "Ni Ustaz mana ni? Dia kata dia sokong event tapi dia tak bagi pegang pulak? Eeeeee..geramnya tengok rottweiler tu, rasa nak cium2!"

.............

Ruangan iklan.

Promosi khas Tupperware hanya untuk bulan Oktober.
Klik untuk ketahui sendiri tawaran hebat ini.

Iklankan perniagaan anda di sini serendah RM50 sehari. 
Hubungi ultramantot@yahoo.com.my

................


Yang Ustaz pesan..dilupakan.
Yang diorang dengar?

Approval dari orang non Muslim memuji tindakan mulia diorang ni. Diorang lagi prefer dengar orang non Muslim ajar diorang macam mana nak jadi Muslim. Come on Melayu. Kau sedar tak bila isu ni jadi hangat, banyak gila orang non Muslim kutuk badan agama kita? Dan kau pun join sekali mengiyakan....sebab kau dah terlanjur gamaknya.

Ramai yang scoff bila ada orang kata event tu merosakkan akidah...
Kau dah diberitahu dan kau dah dilarang...tapi kau buat jugak.

Camne tu?



October 20, 2014

"I Want to Touch A Dog" dan Melayu Mesra Anjing











Ini screen capture aku kena tiaw dengan diorang pada 26 September tempohari.

Aku tak takut anjing yang ada Tuan dia. Aku takut anjing liar dan anjing ganas yang merayau atas jalan..apatah lagi kalau sekumpulan anjing. Jadi, kalau lepas ni kau nak buat event dan kembangkan idea ni, aku rasa itu haluan yang kau perlu pilih.

Tukar event tu jadi "I Want to Touch Stray and Wild Dogs."

Nak gak aku tengok mak bapak bawak anak dia cuba pegang anjing yang tengah menyalak tak tentu hala. Mesti kelakar dan banyak adegan pergaduhan manusia dengan anjing berlaku.

Sekarang ni isu pasal event ni pun dah kecoh. Untuk mengelakkan sebarang salah paham sebab aku tengok ramai yang kata event tu dapat kelulusan MAIS jadi tak bertentangan dengan agama, aku mintak tolong, postkan surat kelulusan MAIS tu biar semua orang tengok sendiri dan nilaikan apa respon MAIS mengenai event ni.

Tunjuk macam mana MAIS punya justifikasi yang benda tu education jadi dibolehkan orang Islam untuk pegang anjing pada hari tersebut. Kalau doktor perubatan veterinar belajar pasal ilmu kedoktoran, dia akan pegang anjing dan babi...tapi itu memang betul untuk education. Dia grad, dia keluar jadi doktor. Jadi keperluan tu ada kerana ada kemungkinan nanti2 dia perlu treat babi dan anjing.

Sebab sekarang ni JAKIM kata lain. Even Mufti Selangor pun kata lain.
Mintak tolong postkan ye.



Ruangan Iklan. Promosi khas untuk wanita di luar sana yang inginkan kelainan.


October 17, 2014

Anak Yatim di Hutan Di Susukan Tapi Anak Sendiri Di Rumah Kelaparan

Aku suka tengok ramai orang Melayu membuat amalan charity, mulakan campaign untuk tolong orang yang tak berkemampuan dan macam-macam lagi. Ramai yang mulakan awareness campaign sebagai permulaan, tolong create awareness mengenai sesuatu isu dengan harapan akan ada orang peduli....jadi apa yang aku akan tulis ni, kau tolonglah baca dengan hati terbuka.

............

Aku suka carik gaduh dengan orang, seperti pergaduhan paling legend aku dengan golongan mak-mak breastfeeding depan kolam KLCC sambil lensa kamera tangkap gambar diorang breastfeeding...sebab aku percaya benda tu betul.
.
Orang kita ni, kadang2 terlalu taksub nak buat campaign sehinggakan diorang akan justify macam2 untuk halalkan apa yang dia buat. Seperti pesta menyambut Halloween yang diadakan di Alamanda Putrajaya tahun lepas atau Pertandingan Si Comel Manja dengan budak2 digalakkan pakai baju ala2 orang dewasa dan menari depan orang ramai.

Aku tak tau lah apa nak jadi dengan bangsa kita....kita mudah benar petik hujah sana sini, petik hadis sana sini...dan kemudiannya gunakan peluru2 tu untuk bang balik orang2 macam aku, detractor benda2 "kebaikan" ni.

Masalahnya.....kenapa bila kau memerlukan agama, baru kau carik agama? Ini soalan yang aku tujukan kepada pengamal2 event dan charity yang try justify apa cause yang dia cuba anjurkan gunakan agama...tapi diri sendiri tak lengkap agama secara terang-terangan.

Kau cuba justify something...gunakan agama....tapi kau tak tutup aurat. Kau cuba justify yang budak2 Melayu ni boleh join Valentine sebab benda tu sebenarnya tak salah pun dari segi agama, ada hadis kata boleh, ada hujah kata tak apa, tapi kau sendiri pakai short nampak lutut masa berhujah.

Apa masalah kau sebenarnya?

Kalau kau betul2 nak gunakan agama untuk justify apa yang kau buat, kenapa kau tak justifykan permintaan agama kau dulu?

Apa hujah kau kalau kau tak tutup aurat? Bila bab tutup aurat, pandai pulak dia mengelat..."ini antara aku dengan Tuhan, tunggu dapat hidayah" dan bermacam lagi la ayat yang dikeluarkan. Tapi nak justify gadis Melayu boleh ke tidak jadi model hijabista? Pergh...bermacam hujah, hadis dan kenyataan ulama' dia pergi carik nak pastikan dia betul.

Yang basicnya, tak jaga.

Itu lah dia penyakit masyarakat kita. KIta selalu kejar benda yang advance. Berebut nak buat charity...berebut nak create awareness pasal something, berebut nak tolong orang lain....tapi diri sendiri tak terjaga.

Anak terbiar kat rumah orang gaji jaga. Suami makan apa yang dia beli kat kedai. Isteri jaga anak 4 orang seorang diri kat rumah sebab laki sibuk nak tolong orang lain. Sanggup upah orang lain jalankan tanggungjawab sendiri sebagai ibu bapa supaya dia boleh tolong sekumpulan anak yatim membaca.

Cilaka kan ayat last tu?
Tapi betul.

Sebab kalau kau terpaksa tinggalkan benda yang wajib dan memang dah jatuh dalam tanggungjawab kau hanya semata2 kau nak gi tolong create awareness pasal Islam dan masyarakat....priority kau sebenarnya dah crooked. Apa-apa hal pun, hirarki tanggungjawab kita amat jelas;

a. Lelaki kena pentingkan mak dia dari isteri
b. Perempuan kena pentingkan suami dan anak-anak dia
c. Mak bapak kena pentingkan anak-anak
d. Anak-anak kena pentingkan mak bapak
e. Yang paling penting....kau kena jaga diri kau sendiri terlebih dahulu

Bila dah clear benda basic2, barulah kejar yang extra ni.
Back to basic.

Kita kena kembali ke asal dalam banyak perkara. Budaya kita sekarang ni, kalau kau sebut pasal bulan Ramadhan...apa yang kau terbayang dulu? Sama ada nak raya, nak terawikh dan betapa peritnya nak puasa nanti.Apa yang wajib? Puasa. Berapa orang berani angkat tangan dan mengaku yang tiap2 kali Ramadhan datang...benda dia paling excited, adalah nak berpuasa?

Aku perasan, datang aje bulan Ramadhan...ramai yang share pasal Terawikh aje.....(sampai sekarang aku tak dapat lagi respon pasal kesahihan fadhilat Terawih dari JAKIM yang aku email dulu)

Mata duk nampak yang sunat aje.

Join konvoi sempena "Save Gaza" tapi bini kelam kabut kat rumah sorang diri jaga anak2 hingga tak cukup tangan. Benda baik...tapi mana kepentingannya?


Rauangan iklan.Promosi hebat khas untuk anda.

..................

Mungkin ramai yang rasa, jika duduk rumah, dia agak terkongkong, especially perempuan.

Sebab tu aku tengok ramai yang cuba buat charity bermacam2 dengan harapan dapat sumbang something kepada masyarakat. Tapi aku mintak la tolong dulu, evaluate dulu kau punya tanggungjawab, adakah benda tu dah tertunai? Adakah anak2 kau akan rugi jika dia tak dapat spend masa dengan kau? Fikirkan apa yang kau lost masa kau pegi charity tu.

Jika ada benda yang kau lost tu sebahagian dari tanggungjawab kau, kau kena la organize balik priority kau.

Dan lastly, kepada mana2 individu yang cuba justify apa yang dia nak buat gunakan hujah agama apabila ada kritikan muncul, tapi diri sendiri terang2 tak mampu nak ikut apa yang wajib....tolonglah berhenti gunakan agama untuk "betulkan" apa yang kau cuba perjuangkan.

Islam ni simple aje sistem larangan dia.

Ada benda kau kena buat. Benda wajib. Ada benda kau jangan buat. Benda haram. Ada benda yang dikategorikan dekat tengah2 dua tu. Yang sunat, makruh dan lain-lain. Penuhi lah yang wajib dulu sebelum kejar yang sunat tu.  Itu aje. Tapi ramai sekarang ni golongan yang kejar benda sunat...tapi yang wajib pun fail.

Apa cerita?

Dah la yang wajib tu pun dia pecahkan dua kategori..."ni wajib yang kena buat, ini wajib yang suka hati dia nak ikut."

October 16, 2014

Sampai Sekarang Muzik Nasyid Masih Lagi Berada di Takuk Yang Sama

Oleh kerana rumah aku tak ada Astro dan hanya ada HyppTV, hiburan yang ada faedah untuk aku pasang supaya anak aku boleh tengok tak berapa banyak choice. Aku selalu pasang channel EC Inspirasi tu, tapi bila aku perasan anak aku mula headbanging masa tengok Love Me Butch keluar, aku risau sikit la pasal kesihatan dia. Doktor kata kepala budak2 ni tak berapa elok kalau banyak shock...

Nak bukak RTM? HAHAHAHA. Nak bukak TV3 bagi anak2 aku jadi penggemar drama yang digarap dari novel-novel? Tak dapat bai. Nak bukak TV9? Kalau anak kau suka telenovela, boleh la...telenovela yang ditayangkan kat Malaysia ni aku tak pastilah kenapa tapi nampaknya macam gred D punya telenovela.

Yang tinggal?
Channel "Hikmah" dan "TV Al-Hijrah."

Aku suka apa yang channel Hikmah tu sampaikan cuma sayangnya kualiti siaran dia macam stuck zaman 80 an. Once kau dah biasa tengok rancangan beresolusi HD, kurang dari tu memang sakit mata tengok. TV Al-Hijrah feveret aku la....tapi aku tak tau lah kenapa anak aku sekarang ni takut tengok kartun2 kat situ. Especially satu show nama Minuscule.

Oleh kerana aku nak kurangkan anak aku headbanging, kadang2 saja aje la aku pasang lagu2 yang dimainkan kedua-dua channel tu. Aku ok aje part zikir tapi aku cukup anti lagu nasyid yang ada.

Zaman kegemilangan lagu nasyid dulu, especially zaman Arqam hidup dulu2, waktu tu banyak nasyid yang agak cool. Lagu pun boleh lah dikatakan ok...ada kreativiti dan ada seni dia. Tapi bila start satu zaman (aku rasa dalam awal 2000) lagu nasyid terus jadi lame, lame and lamer.

Lagu nasyid stuck dekat satu style yang aku tengok tak boleh nak jual lagi dah dekat golongan muda. Especially remaja yang llebih selesa dengan muzik barat mainstream atau underground. Even aku sendiri takleh nak masuk dengan lagu2 nasyid baru sekarang ni sebab melodi, instrumentation dan arrangement dia dari dulu sampai sekarang macam tu.

Template dia;
1. Lirik mesti tak ada seni2 dia. Tak main bunga2 ayat, mesti semua straight to the point. Pendengar takyah berfikir sangat.

2. Kalau lagu nasyid budak2...mesti dengan nyanyian cara harmoni yang dah outdated dan dengan pakaian yang menunjukkan ada orang lain kontrol imej diorang. Pergerakan dalam video pun macam sebuah koreografi yang tidak ada hujung pangkal.

3. Muzik mesti menggunakan keyboard dan synthesizer. Aku rasa diorang buat ni sebab nak save cost hire musician.

........

Ada satu video yang aku cukup aku suka dalam TV Al-Hijrah. "Selawat Badar" yang dinyanyikan oleh seorang lelaki bernama Zulkarnain Mat Nor. 

Aku respek kau sebab dengan video kau tu, anak aku boleh hafal selawat badar. Yang paling penting, aku appreciate gila kau punya skill gitar. Moga kau dikurniakan banyak pahala dan selamat dunia dan akhirat.

.......

Nasyid di Malaysia ni satu masa dulu sangat top. Tapi pada tahun 2014, jika kau search nasyid2 terbaru yang ada, kebanyakannya masih lagi cuba mengembalikan irama nasyid yang pernah popular satu masa dulu dan cuba dijual zaman sekarang. Itu, pada aku, susah nak market sebab budak2 yang tak berapa mintak dengan lagu nasyid....takkan beli. Kalau nak jual mesej agama dalam lagu, kan ke lagi sampai penyampaiannya kalau yang dengar tu tak berapa pedulik pasal agama sangat?

Jika aku pelanggannya, aku takkan beli untuk anak2 aku. Sebab utamanya....aku tak berapa dapat accept lagu irama padang pasir ni, melainkan M.Nasir yang buat lagu tu. Sebab lain, seperti aku dah katakan...nasyid dah jadi lame sebab tak ada perubahan dilakukan.

Oleh itu, aku merasa amat gembira bila tengok TV Al-Hijrah hari tu ada satu movement bernama Caravan of Praise yang cuba mengenengahkan lagu2 ala-ala indie tapi berunsurkan Islamik. Macam apa yang aku cuba buat sekarang ni, cuma muzik aku, aku dengar sorang2 syok sendiri.

Jadi kepada ramai2 yang rasa irama nasyid padang pasir lame dan perlu perubahan identiti, datanglah beramai2 ke Kuala Lumpur Readers and Writers Festival 2014 di Dataran Merdeka, Sabtu ni. Ada jualan buku, ada persembahan dan bermacam2 lagi acara.

Kalau kau jumpa aku kat Dataran, tegur aku aa. Sebenarnya ada benda yang aku nak buat hari tu tapi nampaknya perancangan tak menjadi, kerana masa tak mengizinkan.

Kalau ada yang nak ajak aku baca syair beramai2 pun boleh.
Membaca syair depan orang ramai, adalah satu benda yang memerlukan keberanian yang tinggi.



October 15, 2014

Lusa Ni Ada Kemungkinan Ke Kiamat?


Kalaulah kau tau, Kiamat akan bermula lagi 2 hari dari hari ini,
 apa yang kau akan lakukan?

Yang jelas, apa yang kau akan buat,
tak sama dengan rutin harian kau sekarang.

Kau akan ubah rutin hidup kau bermula pada saat kau tau,
2 hari lagi nak Kiamat.

Betul kan?

Yang pengkid berlesbian, terus pakai tudung insaf.
Yang tak bertudung insaf.
Yang gay terus berenti jadi gay dan start join ceramah.
Yang couple terus ajak pasangan gi nikah cepat2.
Yang minum arak terus taubat.
Yang sibuk kejar duit duduk solat sunat.

Yang pasti, lusa ni boleh jadi tarikh Kiamat.
Kita tak tau. Boleh jadi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...