April 17, 2014

Sinonimnya Karpal Singh dan Hukum Hudud Islam

1. Karpal Singh sudah jadi mendiang.

2. Dengan tiba2 ada jugak mangkuk ayun yang kata itu semua sebab dia lawan hudud Allah.

3. Aku cukup tak paham kenapa orang Melayu ni marah sangat dia lawan hukum hudud Allah.

4. Khasnya orang BN la, sapa lagi....

5. Hari tu keluar cerita, DAP bantah hukum hudud dalam media mainstream kita...macam biasa, suratkhabar dan TV.

6. Dua hari lepas, keluar pulak cerita Lim Kit Siang sokong hudud!

7. Apa reaksinya? "Lim Kit Siang sokong hudud sebab kepentingan diri. Sebab politik. Sebab itu, sebab ini..." Siap interview lagi dan ditayangkan masa berita.

8. Kit Siang sokong hudud kau kutuk, Karpal Singh bantah hudud pun kau kutuk.

9. Apa tak ada akal ke nak berfikir ni?

10. Kau nak apa sebenarnya? Kalau kau suka benar hudud dilaksanakan, tak perlu pun tunggu Pembangkang usulkan. Kerajaan yang kau sokong mati2 an tu tak pulak kau tak nak tanya apasal dia tak buat2 lagi...takkan tak sedar...balik2 isu hudud mesti belah pembangkang yang kecoh. Cubalah sekali UMNO usulkan masa Perhimpunan Agung UMNO!

11. Yang malunya, kau sendiri pun tak tau apa pandangan Najib pasal hudud. Kah kah kah. Apa pandangan Najib pasal hudud ni? Cuba bagitau aku. Aku nak dengar. Aku nak tau dia bantah atau dia sokong. Aku nak jawapan straight to the point.

12. At least, si Karpal Singh ni berani la jugak mengaku dia bantah. Kah kah kah.

13. Karpal mati dan akan terus dikenang sebagai seorang yang "anti hudud."

14. Apa masalahnya? Aku tak nampak masalahnya di situ. Dia bukannya orang Islam. Dia nak anti apa2 pun pasal Islam suka hati dialah. Kenapa nak marah dia?

15. Marah lah diri sendiri.

16. Kau Muslim. Itu tanggungjawab kau terangkan dekat dia.

17. Jika orang bukan Islam tolak hudud, marah mereka bukan penyelesaiannya.

18. Apa yang sepatutnya dilakukan adalah benda sebaliknya. Makin kuat mereka tolak hudud, makin lembut kita dengan mereka. Betul la kan?

19. Kau nak memperjuangkan agama jadi kau kena yakinkan dia. Nabi pun struggle nak yakinkan orang. Kita lagi la.

20. Kepada golongan pro Kerajaan, ini ada satu cabaran.

21. Aku cukup pelik kenapa tiap2 kali pasal hudud aje, nama yang naik Kit Siang, Karpal, Kit Siang, Karpal....itu aje la nama dia sebut.

22. Padahal nama2 yang patut naik adalah Najib, Muhyiddin, Hishamuddin, Khairy, Nong Chik, Azalina, Noh Omar....

22. Itu yang aku pelik betul.

23. Cerita aje pasal hudud, nama bukan Islam aje la yang bersuara.

24. Pemimpin2 Islam pulak tak ada yang bersuara. Seolah2 pasal hudud ni, pandangan dua orang ni aje la yang relevan. Sokong atau tidak belakang kira...

25. Kau tak pelik ke pasal tu?

26. Atau wartawan2 kita ni dah terima hakikat yang kerajaan BN sekarang ni memang takkan nak laksanakan hudud? Dah give up? Itu bukan perjuangan BN? BN dan hudud memang perlu dipisahkan?

27. Media kita suka cabar PAS dan Kerajaan Kelantan, "Laksanakanlah hudud tu kalau boleh. Aku nak tengok..cubalah. Dapatkan la sokongan bukan Islam...cubalah! Kerajaan Kelantan la kena try dulu!"

28. Cabarlah BN laksanakan hudud. Yang nak kena tunggu Kerajaan Kelantan tu apasal?

29. Inisiatif sepatutnya datang dari pihak pemerintah lah kan?

30. Takziah aku ucapkan kepada keluarga Karpal Singh. Kepada dua orang mangkuk ahli UMNO yang jadikan gambar mayat Karpal sebagai bahan lawak kerana dikatakan sebagai balasan menentang hukum hudud...aku doakan kau sedar yang "menentang hukum hudud" tidak ada bezanya dengan "tidak ada langsung tindakan nak jalankan hukum hudud."

31. Karpal Singh dan isu hukum hudud takleh nak dipisahkan.

32. Sayang sekali aku tak dapat nak kaitkan seorang pun nama pemimpin kerajaan sekarang dengan hudud....

April 16, 2014

Aku Cuba Memahami Bagaimana Melayu Terbahagi Kepada Pecahan Menggunakan Flowchart Ringkas

1. Carta perpecahan Melayu mengikut jantina


2. Carta perpecahan Melayu mengikut politik


3. Carta perpecahan Melayu mengikut agama


.............

Aku masih lagi dalam proses membuat beberapa carta lain.
Aku berharap agar usaha aku ini dapat membuat aku lebih memahami sosiologi masyarakat kita.

April 14, 2014

Hati Jadi Lega Lepas Meluahkan Masalah Hidup Dalam Facebook Untuk Semua Orang Baca dan Diskusi

"Abang...tolong la saya sikit ni ha, kan anak kita nangis tu!" jerit Zainab dari dapur. Harun hanya mengetap bibir geram. Menyampah dia mendengar leteran isterinya sejak pagi. Suratkhabar ditangannya dihempaskan. Anak kecilnya yang berumur 3 tahun itu diangkat lalu dipujuk. Kakaknya hanya diam memerhati gelagat ayahnya.

Zainab mengomel sendirian. "Tak guna punya laki, mintak tolong sikit pun nak mengamuk. Mintak tolong sikit nak hempas2 barang. Apa aku ingat tak boleh hidup ke tak ada dia?" fikir Zainab dalam hati. "Makan nak special2, nak sedap. Apa dia ingat dia bos aku ke?"

Harun hanya memerhatikan saja Zainab yang baru saja meletakkan sarapan di atas meja. "Aiseh! Takkan nasik goreng kampung lagi hari ni? Semalam kan sarapan sama?" komen Harun. Zainab mencebikkan bibir.

"Awak ni, dah ada makanan, belajar-belajar la bersyukur.." nasihat Zainab pada suaminya. "Lagipun, bukan semua isteri rajin tau nak masak nasi goreng kampung ni. Renyah bahan-bahan dia," jawab Zainab.

"Hak eleh, setakat nasi goreng cap ayam camni, nak berlagak. Dah la masak pun lambat, hasilnya tawar, makan pun sebab kesian aje aku ni..." fikir Harun. Dah 9 tahun berkahwin ni, pada dia dah terlalu hambar perkahwinan mereka berdua ni. Asyik2 rutin yang sama setiap hari.

Anak yang dipangku dah terlelap, Harun meletakkan anaknya ke atas tilam yang dibentang ke lantai. Dia mula melangkah mencari laptopnya. Jarinya pantas menulis "facebook.com" dan akaunnya terpapar di skrin. Dalam keadaan marah dia mula menaip statusnya pada hari itu.

"Kadang-kadang ada hari bila aku mahu saja lari tinggalkan semua ni, cari hidup baru, cari dunia baru.." Butang "enter" pun ditekan. Harun menghela nafas lega. Sekurang2 nya deraan perasaannya sudah dikongsi untuk orang ramai.

Dalam sekelip mata, 2 "like" telah diperolehi. Kawan karibnya, Razak memberikan komen, "Orang rumah buat hal lagi bro?" Harun tak mampu membalas komen. Dia hanya memberikan simbol smiley sebagai respon. Zainab melangkah keluar membawa air teh. Cepat2 Harun keluar dari Facebook dan menutup laptopnya lalu melangkah ke meja makan. Anak sulungnya, Zalikha pun duduk sekali sambil Zainab mencedokkan nasi goreng kampung ke pinggan anaknya.

"Eh, untuk Ika aje ke awak cedokkan?" tegur Harun. Zainab hanya diam. Dia kemudian mencedokkan untuk suaminya. Dalam hatinya dia terus mengutuk suaminya itu kerana tak mampu bersabar sedikit pun. "Makan lah dulu, saya nak basuh pinggan.." beritahu Zainab.

Zainab melangkah ke dapur lalu mengambil telefonnya. Icon Facebook ditekan dan terpampanglah akaunnya. Jari Zainab mula menulis pantas.

"Ya Allah Ya Tuhanku, berikanlah aku kesabaran Ya Allah. Berikan lah aku kecekalan untuk menghadapi hidup ini. Jika aku terpaksa melalui jalan yang kau redhai tetapi kau benci, Ya Allah Ya Tuhanku, berikan aku petunjuk, berikan aku hidayah...."

Zainab meletakkan telefonnya. Dengan tiba2 telefon bergetar. Ada pemberitahuan diterima. "Zai, are you in trouble again?" tanya Maria, rakan sekerjanya.

"It's nothing... :)" jawab Zainab di-postingnya.

"Be strong girl.." balas Maria lagi. Komen Maria tersebut mendapat beberapa "like." Zainab pun memeriksa siapa yang menyukai komen tersebut. Agak terharu apabila melihat rakan-rakannya dalam grup "Ibu Menyusu Yang Suka Mempamer Susu Mereka Dalam Fridge" di Facebook memberikan sokongan moral.

"Thanks! Already feeling good .." respon beliau.

"Zainab, ada lagi ke nasi ni? Adik tak makan lagi ni..." Kedengaran suara suaminya dari ruang makan. Zainab melangkah keluar.

"Ada lagi ni dalam kuali," jawab Zainab.

Televisyen memaparkan rancangan kuliah dengan jemputan seorang ustaz terkenal. "Zainab, tutup aje lah TV tu, buat habis karen aje.." pinta Harun. Zainab melangkah mencari alat kawalan TV.

"Ya tuan-tuan dan puan-puan, jika ada masalah dalam rumahtangga, bincang sesama anda, jangan la dok diam saja! Pergi jumpa kaunselor. Bincang dengan ibu bapa. Janganlah di tayang dekat umum, dalam Faceboo...TUP!"

Tak sempat Ustaz itu menghabiskan ayatnya, televisyen tersebut sudah dipadamkan Zainab.

April 11, 2014

Ramai Yang Dah Mula Melupakan Mengenai MH370. Barangkali, Ini Dapat Refresh Ingatan Anda


Sebelum kau kata diorang ni dua orang imposter atau dua orang poyo, lelaki berumur belah kanan itu adalah seorang hakim yang bertugas di Malaysia dan dilantik oleh pemimpin kita sendiri, Mahathir Mohamad sebagai hakim kepada Kuala Lumpur War Crimes Tribunal. Dan jika kau wondering apa yang diorang borakkan sampai sejam ni...kau tengok video ni sampai habis.



Apa yang kita boleh buat adalah kita tunggu dan doakan aje la agar apa

April 10, 2014

Sampai Bila Penghidap Autisme Nak Dilayan Macam Budak-Budak?


Aku ingat lagi perasaan aku waktu aku mengadap dia dulu lepas dia register kelas aku. Semua budak lari dari dia. Takut ke, malu ke, aku tak tau la. More like memandang rendah barangkali.....Dari dia start belajar dengan aku sampai la dia grad, dia kata dia suka melukis. Dan dia suka Michael Jackson. Dua benda yang dia suka tu la dia buat betul2.

Mana lagi kau nak jumpa student yang tengah class dia bangun dan moon walk secara spontan, kan?Orang unik aje buat camtu.

Aku memang kagum dengan dia, aku lagi kagum dengan mak bapak dia. Kalau mak bapak orang lain, anak autisme ni, mesti diorang ramai yang putus harapan dan give up tak nak anak dia belajar dan terdedah dengan dunia luar. Ya lah, takut apa2 terjadi kat anak dia. Dia ni pulak, ada high possibility boleh mengamuk kalau dia stress dengan sesuatu. Takleh push-push dia. Kalau dia dah termasuk dalam "dunia" dia...jangan kacau.

Mak bapak dia ni gigih mintak tolong aku , "be patient, be patient, be patient."

Kadang2 rasa nak penumbuk dia memang ada. Buat apa nak tipu. Kau cakap dengan dia, dia menyanyi lagu cina. Kau terangkan sesuatu, rupa2 nya dia dah tidur. Tapi lama kelamaan bila kau dah paham macam mana nak attract attention dia, mengajar pelajar autisme adalah satu pengalaman yang sangat unik.

Sekarang ni, dah dua kali exhibition dia buat! Bapah ah, aku pun tak pernah ada exhibition sendiri. Ini yang membuatkan aku nak jadi exhibitionist ni!

Mak bapak, jika anak anda ada autisme, tolong jangan give up. Kau carik apa minat dia, kau pastikan kau terus push diri dia supaya bersaing macam biasa dengan orang lain kemudian kau hantar dia jumpa aku, aku boleh ajar dia buat animasi.

Tiap2 orang yang ada autisme ni ada talent dia.
Jangan sia2 kan.

Aku sarankan agar semua guru2 pendidikan khas diberi bonus 6 bulan setiap tahun.

ps - maaf lah kru MHI tapi aku rasa agak terkilan tengok kau treat dia macam budak2 tadika. Apa salahnya kau treat dia macam orang biasa? Umur dia 28 tahun tu. Kenapalah bila tau aje orang itu ada autism, automatik kita punya treatment kat dia lebih childish dan ayat2 yang kita guna macam kita sedang bercakap dengan budak2?

Kau takkan cakap camtu dengan lelaki yang berumur 28 tahun kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...