July 22, 2014

Sophie's Choice Untuk Najib Razak


"So, kau rasa Putin, dengan siapa Malaysia nak percaya? 
Aku sokong Zionist dengan terbuka pun diorang still need my help you know."

July 21, 2014

Q&A : Seperti Yang Dijanjikan, Aku Jawab Soalan Kau Bersempena 33 Tahun Aku Hidup

noor said...
Dari 2006 lagi saya tertanya-tanya nama sebenar Mantot. Dari zaman spm hingga dah ada anak 1 persoalan tu belum terjawab lagi.

Drp RYSMHP.
Dah lama X tinggal comment...Please jgn stop blog nih...sbb Cursing Malay buatkan saya rasa normal utk berfikir secara waras. Soalan: Boleh saya tahu nama penuh En. Mantot?


Nama aku Irmanyadi Idris.  Aku bukan orang Indonesia walaupun nama aku macam nama orang sana. Sampai sekarang still ada orang yang takleh nak pronounce nama aku betul2.

.............

Soalan aku: -
1. Berbaloikah mengambil risiko untuk mencuba sesuatu yang baru?
2. Aku rasa nak menceburkan diri dengan kerja amal, aku rasa membantu orang adalah sesuatu yang mendatangkan kepuasan. Tapi, orang kata "dengan kerja kau sekarang, bantuan kewangan kau adalah lebih bermakna dari tulang 4 kerat kau dlm kerja amal". Apakah komen kau?


1. Aku tak tau. Aku pernah cuba jual nasik goreng kat kedai, jual nasik lemak, buat kartun, buat video, jadi cikgu.....tapi benda paling berbaloi aku rasa aku buat, adalah tidak makan gaji dengan orang. Kau tak percaya, kau cuba masak nasi goreng ke, letak kat kedai runcit, buat kuih, letak kat kedai orang. Feeling dia lain....sebab kau tau itu 100% bergantung dengan effort kau. Start slow. Aku stop buat sebab dah ramai sangat pulak yang letak tempat aku letak nasi aku.

2. Huh? Boleh ke camtu? Gi carik tempat lain. Ada banyak lagi tempat lain, macam Teach for The Needs yang memerlukan volunteer untuk mengajar budak2 yang memerlukan kasih sayang ni.


..................

tot,
bagaimana nak memilih jalan yang ko yakin kalau ko akan jatuh sekalipun ko takkan menyesal sebab pilih jalan tu? menyesal or tak menyesal dgn jalan yg dipilih ni ko rasa subjective ke tak? 'live life to the fullest' ni satu keadaan in denial ttg kesengsaraan hidup sendiri or sememangnya kita mmg perlu hidup sebegitu (to the fullest)?


Hidup kita bukannya lama. Berapa kali anak kau umur dia setahun 8 bulan 17 hari? Sehari aje dalam seumur hidup dia. Tiap2 kali kau tinggalkan family kau untuk pergi kerja, anak2 kau bukannya berenti membesar.

Dan kau akan missed banyak benda.

Jika kau nak missed moment nak tengok anak2 kau membesar, pastikan yang kau missed moment2 tuuntuk sesuatu yang worth it. Untuk aku, pilihan aku waktu tu ada dua, anak atau selubungi diri dengan serabut kepala dengan masalah orang lain untuk dapat gaji hujung bulan.

Aku tak suka losing control barangkali. Bila kita dependant kepada orang lain untuk financial source kita, apa akan jadi kat kita bila dia dah tak nak teruskan bisnes dia?

.................


Soalan aku: Kau ada terpikir tak apa akan jadi kalau kata kau gagal? Atau kau sebenarnya optimis all the way through yg kau akan berjaya?

Aku tak optimist. Tak ada orang boleh predict future.

Tapi kalau dulu2 aku takut gagal, Tiz Zaqyah dan Felixia Yeap takkan share apa aku tulis, betul? Kau nak tau berapa lama aku nak beranikan diri tulis benda2 camni? 2 tahun aku mundar mandir. Sebab waktu tu, ramai yang kutuk kerajaan tapi tak ada orang yang berani persoalkan adat2 orang Melayu yang karut openly.

Itu tak masuk lagi share lagu aku dekat member bandmate aku. Punyalah lama aku simpan lagu aku dari 2004 dan aku teruskan kerjaya suka2 aku sebagai seorang drummer yang hanya tau main gitar untuk lagu Nirvana sahaja.

...........

Rompa said...
Bila nak jamming dgn aku? Main lagu rilek2 sudah

Jom.

..............

zer said...
salam tot,

dua soalan je.
1. awat nk brenti menulis?
2. nama ko ape tot.

aku jantan tot, tp masa keje cyberjaya dulu & mkn kt bus station tu aku survey2 jgk org gemok mcm ko describe kt blog ko ni.hehe

Nama aku ada kat atas.

Aku nak berenti sebab aku nak memberikan tumpuan kepada penghasilan karya2 lain yang bukan berbentuk tulisan semata2. Anak aku suka main game, tapi banyak game yang aku tengok tak sesuai sangat untuk dia sebab ada unsur2 yang aku tak suka.

Jadi sekarang ni, aku tengah revise balik knowledge HTML aku nak update ke HTML5, aku nak revise aku punya programming language aku dari C++ ke C# dan aku nak belajar buat game guna Unity engine.

Kesimpulan dia, aku nak lari dari cabang yang aku buat selama ni dan kembali kepada aku masa aku zaman student dulu. Aku dah serik buat video sebab kebanyakan client yang aku dapat, dia ingat tukar benda dalam video sama macam tukar perkataan dalam Microsoft Word. Especially benda2 yang melibatkan core aku, 3D animation.

Aku rasa kita pernah berjumpa. Kau la kot yang stare aku masa aku makan sorang2 tu?
Aku ingat gay mana.

................

Soalan-Currently, apa sumber kewangan kau untuk menanggung isteri & anak2?

Tak ada. Aku guna saving aku. Aku gamble ni.

................

lkjhgfdsa said...
Heheheh kalo korang download lagu yg Mantot bagi itu hari korang akan tau nama Mantot. So persoalan pasal nama dah terjawap. Aku baca blog ni since 2009 kot. Baru tahun ni aku dpt tau nama Mantot.

Takpenting pun nama. Yang penting isi.

Kenapa ko nak berenti tulis Mantot. Sedih ar gini.

Itu lah. Aku sengaja sebenarnya bagi lagu aku untuk tujuan tu dengan harapan agar ada wartawan Melodi datang rumah aku dan menemubual aku dengan soalan "dari mana Encik Irman dapat inspirasi untuk menulis semua lagu2 yang AMAT SEDAP ni? Oh ya, ada juga desas desus yang mengatakan artis kita, Heliza Helmi, juga adalah seorang peminat lagu2 Encik Irman."

Tiap2 malam, aku berdoa agar Tuhan membuka hati pintu Heliza Helmi untuk menerima aku sekurang2 nya sebagai pembancuh air dia.


.................


en mantot mengajar di sekolah mana? sebab saya nak suruh anak saya belajar di kelas en. mantot sekian mekasih.

Kalau aku bukak kelas visual effects dan 3D Modelling, kau nak hantar anak kau belajar dengan aku tak? Bidang animasi dan visual effects kat Malaysia ni sebenarnya bagus tapi tah la kenapa, tak sukses2 dari dulu dan kita terus dihidangkan dengan animasi sub par melepaskan batuk ditangga.

Jika anak kau minat bidang ni, bagitau la dia. Tapi tak free aa.
Aku kena keluar modal beli projektor.

.................

salam alaik mantot :-)

kenapa nak kene berhenti ni? alaa mantot, tak rock aa. aku paham kau nak bgi full commitment untuk target kau tu tapi takkan lah sampai nak berhenti? xleh ke walau sebulan satu post ke? dua bulan satu post ke, hatta tiga bulan satu post sekalipun, xper mantot, asalkan kau tak tinggal terus dunia blogging ni.. i know what starts will ends tapi takkan xbole kut?

Aku try. Aku akan try!

.................


Tot, apasal blog hang ni x mesra android mcm dulu?

Aku tukar template dia. Aku dah betulkan dah.

..............

1C2J3U4M5M said...
aku nak join ko buat animasi!!!
aku nak upgrade animasi kat malaysia ni setaraf anime!

Jom!

...............


bini kau baca ke post2 kau ni tot?

Baca.

...........

aku tau kenapa ko nak stop. takde pulangan, btol tak? semua blogger yg berenti ckp camtu. baru aku tau yg ko ni sama je mcm blogger lain, bertuhankan duit je.

ko kena stat layan blog Cursing Malay ni sbg satu hadiah kepada rakyat marhaen bak kata John Green.

Siapa John Green?
Apa kau tulis ni?

Bercerita mengenai pulangan, ya, memang ada orang menulis untuk jana income. Tapi kau pun tau jika seseorang itu menulis untuk income, kau boleh kenal tulisan dia dan blog dia macam mana. Mesti ada unsur2 self promotion yang hebat dan menampilkan wajah penulis dari angle yang menampakkan wajah penulis seolah2 tidak ada double chin langsung.

Aku menulis sebab ini yang aku boleh buat. Aku rancang nak berhenti sebab.....aku nak menulis menggunakan lagu, hahaha.

"Tapi, suara kau tak sedap Tot?"

Ah. Peduli apa aku.

................

Anonymous said... tolong jangan berenti menulis...
nak tengok gambo boleh?

Belum lagi buat masa sekarang. Kau tunggu aku pegi gym, nanti aku selfie masa badan aku berpeluh dan muscle aku flex. Barulah sensasi.

Kenapa semua orang yang gemuk, bila dah kurus, dia nak tayang body dia dengan pakai baju2 ketat? Kalau macam tu, lagi elok dia gemuk, kan?

July 18, 2014

Siapa Yang Concern Dengan Kiki Kamaruddin CDM25 dan Siapa Yang Mengambil Peluang Terhadap Kiki Kamaruddin CDM25?

Aku tak tau lah nak cakap apa.
Frust pun ada.

Pihak pembangkang mintak sejam dalam TV atau radio untuk sampaikan manifesto diorang dah banyak kali, haram tak pernah dapat. Pendengar individu nak suarakan kebimbangan dia pasal negara, sekejap aje kena potong.

Tapi luahan hati gadis mengamuk hentak kereta orang dengan steering lock? Baru aje disiarkan dekat radio semalam supaya semua orang boleh dengar kisah dia dan jangan judgmental sangat dengan dia. Sehari lepas kejadian pulak tu!

Tahniah lah Malaysia. Tahniah jugaklah kepada Era.FM,My.FM, Hitz.FM dan Fly.FM. Aku sure ramai yang menanti2 nak tau apa pandangan dia.

Kah kah kah kah.

Ye cik. Apa yang Cik luahkan mengenai perasaan Cik lepas kejadian tempohari amat penting dan perlu diketahui semua orang.

Mudah gila nak jadi selebriti kat Malaysia ni. Buat benda pelik, jadi watak viral, semua dah boleh. Tak lama lagi, ada la tu tawaran berlakon filem gangster.

Nasib baik BFM tak panggil dia interview. Satu2 nya radio paling cool dalam Malaysia adalah BFM sebab dia banyak main lagu rock.

ps - aku tak kutuk owner CDM25, tapi aku kutuk orang yang take advantage atas apa yang jadi kat dia.

July 17, 2014

Kenapa Masyarakat Kita Ramai Target Bersara Umur 55 Tahun?

Coming Out of the Closet Chapter 3

Hari ni aku dah berumur 33 tahun.

Bila ditengok2 balik, aku boleh rasa banyak perubahan dekat hidup aku yang selama ni aku tak jangka. Dikenang balik sepuluh tahun sudah, aku masih lagi budak2 yang berimpian besar nak produce kartun sendiri untuk jadi legend macam idola aku, kartunis Ujang.

Tapi masa membentuk hidup kau dan jalan yang kau nak pilih, selalunya akan bersimpang siur dan ada masanya, kau akan sesat. Zaman aku sesat adalah bila umur aku 19 ke 23 tahun, bila masa aku sendiri tak tahu apa hala tuju aku waktu tu. Aku banyak main dan aku baru nak kenal dunia.

Waktu tu, aku memang takde tujuan langsung, fokus memang tah ke mana.

Kemudian tah mana datang semangat, aku straighten out kan hidup aku. Aku habiskan belajar aku yang bertangguh (sekali kau dah rasa duit gaji, kau jadi malas nak belajar) dan akhirnya aku dapat jugak la buat kartun. Bukan kartun aku sendiri tapi kartun orang lain. Tak lama kemudian hidup jadi tunggang terbalik lagi, siap tak ada gaji beberapa bulan, makan megi tiap2 hari dan jadi hamba sahaya untuk sebuah company bumiputera yang memang nak productivity staff FOC tapi nak production MANTAP.

Aku lari semua tu, jadi cikgu. Kemudian aku berenti jadi cikgu. Aku buat event, buat video corporate, kemudian jadi cikgu balik.

Aku suka jadi cikgu.

Tapi aku tak suka tempat aku jadi cikgu. Dan aku rasa 7 tahun aku kat sana, achievement yang aku dapat, hanyalah achievement dalam tu aje, padahal, untuk sebuah institusi education, sinergi kau dengan "educator-educator" lain dan institusi pendidikan lain amatlah penting. Benda tu amat obvious bila aku kerja dekat tempat lain dalam tempoh 7 tahun tu. Aku kerja satu learning center, mengajar budak2 Cina pasal animasi dan aku mengajar satu kolej lain, mengajar budak2 Melayu yang aku cukup bangga tengok apa yang diorang buat sekarang.

Aku cukup jaki tengok apa yang student aku dah gapai. Sebab diorang tak ada kekangan. Aku dah 28 plus-plus ni lebih mencari kestabilan. Orang baya aku, diorang fikir "asalkan ada kerja, walaupun dia tak suka kerja tu." Dan aku wish student2 aku terus maintain berani dan jangan terperangkap dengan jaringan "mesti kena stabil" ni....

Aku wish for something bigger dan aku sedar, hidup kita ni sekejap aje. Berapa lama lagi aku nak tahan dengan sesuatu yang aku tak suka hanya kerana tempat tu bagi aku buat sesuatu yang aku suka?

Masyarakat kita, bila berbicara pasal kerja, sangatlah old fashioned. Golongan veteran akan saran supaya kau kejar stability. Sebab itu ramai yang diajak masuk kerja gomen. Kau nak pandang rendah golongan orang camtu? Apa yang nak dimalukan masuk kerja gomen? Orang kita selalu kata ramai yang terpaksa masuk kerja gomen atau terpaksa jadi cikgu, hanya kerana dia not good enough untuk private sector...Aku rasa orang camtu sebenarnya dengki dia tak dapat kerja gomen atau jadi cikgu.

Sekarang, aku dekat crossroad.

Aku nak start all over again. Pada umur aku 33 tahun, aku nak belajar balik something new sebab sekarang aku ada masa nak buat tu. Bila kau dah kerja, kau dah kahwin dan kau dah sibuk, masa untuk kau get new knowledge memang agak terbatas jadi kau akan harungi hidup gunakan apa yang kau dah tau sebab itu cukup untuk kau survive.

Motivation untuk gain something new tu dah kurang sebab kau dah rasa selesa. Lama jugak aku rasa camtu sehinggalah hujung tahun lepas bila mana student2 aku tanya aku soalan2 yang sama yang aku dah dengar sepanjang 6 tahun dan ada flicker yang menyatakan," Tot, what the shit are you doing? Kau nak ke pandang balik benda ni masa umur kau 60 tahun dan nampak hidup kau hari2 adalah buat benda yang sama?"

Aku selalu dibebani persoalan camtu dalam hidup aku. Mungkin sebab tu rambut aku makin lama dah menyerupai George Clooney punya warna. Aku ada lah beberapa plan yang aku nak try buat. Gagal pun gagallah. At least puas hati. Kalau berjaya, baguslah.

Tahun ni buat pertama kalinya, besday aku ikut kedua2 kalendar Hijrah dan Masihi dekat2 jaraknya. Kalau ikut kalkulator, aku lahir sama ada 14-16 Ramadhan tahun 1401 Hijrah. Jadi sempena hari kelahiran aku yang ke 33 tahun ikut kalendar masihi atau 34 ikut kalendar Hijrah, aku bagi kau semua, tanya aku apa2 soalan yang kau nak, asalkan soalan tu senonoh. Aku try jawab semua soalan yang kau tuliskan.

Lastly, aku dah rasa expiry date untuk aku terus menulis kat sini makin dekat.

July 16, 2014

Siapa Sebenarnya Yang Tentukan Dia Ni Syahid Atau Tidak Ni?

1. Sekarang ni musim orang ramai "mensyahidkan" orang.

2. Orang Palestine mati? Syahid.

3. Askar Hamas mati? Woooish! Syahid jugak.

4. Siapa2 pun yang mati asalkan dia orang Palestine, syahid.

5. Aku selalu tertanya, kenapa mudah benar kita mensyahidkan orang?

6. Tu siapa punya tugas sebenarnya?

7. Aku pun tak tau la.

8. Sekarang ni ramai yang pakat mensyahidkan orang sebab clear, Palestine, Muslim...Israel, Yahudi.

9. Tapi bagaimana pulak kalau benda tu vague?

10. Contohnya, Hamas gaduh dengan Fatah...ada yang terkorban dua2 pihak.

11. Siapa syahid?

12. Atau sekumpulan ahli PAS kena bunuh dengan Kerajaan Malaysia sebab dia dituduh/memang penyebar ajaran sesat...

13. Siapa syahid?

14. Aku tak tau lah macam mana kita ni, manusia tahap cap ayam, yang kerjanya hari2 duduk depan Facebook, mempunyai kelayakan untuk mensyahidkan orang ?

15. Sedangkan, yang tau siapa syahid atau tidak adalah Dia.

16. Kau pergi berjihad pun kau tak tau sama ada jihad kau diterima atau tidak.

17. Yang kita patut buat, hanyalah kena pergi berjihad dan berharap jika mati, diterima sebagai mati syahid.

18. Tapi nampaknya ramai yang nak pergi berjihad sebab dia "nak mati. "

19. Keyword dia sebenarnya adalah "jika mati."

20. Jihad bukannya "mengejar mati."

21. Kau tengok masyarakat kita sekarang, bila dia kena rompak dekat rumah sendiri, apa dia akan buat?

22. Ikut cakap perompak dan tak timbulkan masalah. Biarkan perompak merompak dengan selesa kerana takut diri sendiri tercedera.

23. Masyarakat kita perlu sedar, kau sebenarnya mengelak jihad jika kau biar harta kau dirompak tanpa kau melawan, sebab kau takut.

24. Tak payah pegi Palestine pun tak apa. Jangan takut. Kalau kau perasan, orang yang suka membuli, dia berani buat sebab dia tak pernah kena confront.

25. Cuba kau confront. Kita kena ubah mindset fikir nak selamat ni woi.

26. Jangan sekadar sokong Palestine macam tu aje...belajarlah dari diorang. Belajar macam mana diorang lawan pencuri yang mempunyai peluru berpandu dengan batu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...