November 25, 2014

Kenapa Yang Buat Undang-Undang Selalu Terlepas Dari Undang-Undang Yang Mereka Cipta Sendiri?

Satu benda paling ketara perbezaannya antara negara Eropah punya etika dan negara2 dunia ketiga macam kita ni, adalah ketaksuban (atau kepoyoan) pemimpin2 politik kita ni. Di kebanyakan negara maju, once kau jadi minister, kau akan dipandang sebagai seorang servant kepada rakyat dan memang kau akan dapat beberapa benefit, tapi still orang pandang mereka2 ni sebagai "manager negara."

Tapi di negara kita, khasnya, Pemimpin2 parti politik ini kadang2 boleh dilihat mendapat layanan sama hebat macam Raja dan Sultan dan Agung, sehinggakan pelbagai keistimewaan diberikan dekat diorang ni yang membuatkan diorang jadi bongkak, angkuh, naik lemak dan seterusnya menjadikan badan mereka berlemak.

Ada minister cool kat Malaysia? Ada. Tapi secool mana pun minister ni, once kita sebagai masyarakat bagi diorang layanan mengalahkan first class hooker....expectation diorang akan assume yang diorang kena dilayan sebegitu rupa. Itulah salah masyarakat kita ni.

Kita dah jadi terlalu terpersona dengan Menteri2 Kabinet ni sehinggakan kita lupa diorang tu sepatutnya The Servant of The People dan diorang ada di sana, hanya kerana masyarakat yang pilih diorang.

Kau bantu orang naik, kenapa kau pulak nak melutut dengan dia lak?

Dan yang paling jelas, aku paling tak suka bila undang2 negara dipecahkan kepada beberapa level dan pelaksanaannya diasingkan ikut pangkat. Kita boleh lupakan pasal Kerabat dan Kaumnya sebab itu aku malas nak sentuh tapi kenapa...kenapa...kenapa...ada undang2 lain untuk menteri?

Contohnya;

1. Cermin gelap kereta

"Cermin gelap aaa...bahaya untuk orang ramai. Kita tak tau mungkin akan ada perompak menyorok dalam kereta, lagipun tujuan pengesahan identiti dapat dilakukan dengan mudah jika cermin tidak tindted. Ini semua atas faktor keselamatan ya. Harap faham."

Cermin kereta dialah yang gelap sekali.

2. Bayaran tol

"Tol itu perlu, lebuhraya perlu balik modal kalau tidak kerajaan perlu tanggung berjuta-juta ringgit dari kantung sendiri untuk bina lebuhraya. Lagipun, ini semua untuk kesenangan bersama. Anda menggunakan lebuhraya sambil menyumbang kepada ekonomi kita."

Kalau kau boleh claim balik duit minyak dan tol dari kerajaan, apa pointnya kau nasihat rakyat supaya bersabar dengan tol.

3. Sekolah kebangsaan

"Sistem pendidikan kita adalah yang terbaik. Kerajaan telah menyalurkan pelbagai kemudahan. Lihat keputusan peperiksaan tahun lepas, semuanya meningkat A dia, jadi rakyat perlu paham lah yang OUR EDUCATION SYSTEM ARE THE BEST IN THE WORLD BECAUSE THERE ARE MORE STRAIGHT A STUDENT THAN EVER!"

Dia hantar anak dia sekolah swasta pulak.

4. Cukai kereta

"Kerajaan tidak berhasrat melupuskan cukai kenderaan kerana kami memerlukan duti eksais diteruskan untuk menampung kutipan cukai dan jika kami kehilangan beberapa billion dari duti eksais kereta, kami akan terpaksa pula menaikkan cukai yang lain untuk menampung kehilangan tersebut..."

Dari dia sampai ke anak beranak dia, semua beli kereta import, tak bayar cukai.

5. Bersederhana dalam perbelanjaan

"Anda semua mesti wasatiyah! Anda semua mesti ubah gaya hidup! Anda semua mesti mula berjimat cermat!"

Dia beli kapal terbang baru untuk kemudahan dia terbang ke mana-mana.

6. Industri Automotif Negara

"Rakyat Malaysia perlulah menyokong industri kereta negara kerana tanpa sokongan rakyat, Proton dan Perodua tidak akan mampu bersaing dengan jenama luar. Kualiti kereta kita pun sudah setaraf dengan piawaian antarabangsa jadi percaya dan yakinlah dengan produk negara kita."

Dia beli Honda.

7. Masa Depan Negara

"Anda semua tidak perlu bimbang. Yakinilah Kerajaan Barisan Nasional dan jangan didengar dakyah pembangkang yang saban hari hanya mahu menjatuhkan apa yang telah kita bina selama ini. Teruskan menyokong BN kerana Barisan Nasional adalah satu-satunya parti yang mampu memacu Malaysia ke masa depan cemerlang, gemilang dan terbilang."

Hari ini -

KUALA LUMPUR – Kakitangan kerajaan berisiko menjadi gelandangan sekiranya kerajaan tidak bertanggungjawab ke atas kawalan harga rumah yang melambung tinggi kini.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Azih Muda berkata, perkara itu boleh berlaku kerana penjawat awam dengan pendapatan kini tidak mampu membeli rumah dengan harga yang sangat tinggi.


.......................

Kalau kau generasi aku, mesti kau sempat melalui satu zaman di mana kerajaan selalu canang "Kepimpinan Melalui Tauladan." Ini zaman tahun 90 an. Aku rasa, frasa tu, boleh dikatakan dah dilupakan langsung oleh pemimpin2 kerajaan zaman sekarang ni.

Pada aku benda2 ni senang je. Kau minister. Kalau kau nak implement undang2 dekat orang ramai, kau sepatutnya follow undang2 yang sama. Takde pengecualian. Tak patut ada pengecualian hanya sebab kau so called minister.

Kau nak ajak orang buat sesuatu, kalau kau sendiri tak buat, tak ke sangat poyo namanya?

Gambar hiasan - Seorang MP Ukraine dibuang ke dalam tong sampah oleh orang ramai yang merasakan dia lebih layak di tong sampahkan. Buat kat Malaysia camtu.....siaplah kau. Cuma, Menteri2 ku sekalian...sedarlah...kalau kau buat perangai yang sama dekat Negara Eropah macam apa yang kau buat kat Malaysia, rasa2 nya satu kabinet kot boleh ditong sampahkan oleh diorang ni.

Orang Malaysia ni baik2 belaka terhadap Menteri2 diorang ni.
Jadi, tak usahlah diambik kesempatan ke atas kebaikan orang ramai ni.



November 24, 2014

Dua Jenis Driver Paling Bahaya Atas Jalan Raya

Aku dah lama tak bawak motor. Last sekali aku bawak motor, adalah bila anak first aku masih lagi 6 bulan. Aku lambat dapat lesen kereta. Umur 28 tahun baru aku ambik.

Dari usia aku 18 tahun sampailah ke 28 tahun, aku ke mana-mana bawak motor aje. Meredah hujan dan panas. Meredah terik mentari. Meredah air lecak hujan. Melayan mana2 mamat yang nak ajak aku racing.

Menunggang motor membuatkan kau prektis deria driving kau supaya lebih peka dengan sekeliling kau. Serius. Kalau aku Pengarah JPJ, aku wajibkan semua pemandu yang nak ambik lesen kereta, wajib ambik lesen motor dan bawak motor dulu setahun sebelum ambik lesen kereta. Baru kau boleh paham psikologi penunggang motor yang sebenar dan surely kau akan lebih peka dengan diorang ni.

Dengan menggunakan pengalaman luas aku sebagai mat motor dan pengalaman aku bawak kereta selama 4 tahun lebih, aku boleh simpulkan; ada dua jenis golongan pemandu kereta yang merbahaya dan lesennya patut dikaji semula.

Nombor 1;
Sekumpuluan Gadis IPT Melayu Yang Nak Keluar Shopping

Yang ni memang cukup bahaya pada zaman dahulu. Tapi sekarang ni impaknya akan makin merbahaya kerana sebelum2 ni kawan2 diorang boleh tolong tengokkan kiri dan kanan mana tau terlanggar kereta lain dekat blind spot, sekarang ni oleh kerana kawan2 dia pun sibuk duk whatsapp dan messaging sambil seorang designated driver kena drive dan pantau jalan sorang2, possibility eksiden tu cukup tinggi. Nak kenal golongan pemandu camni senang je.

Dia hampir terlanggar kau, kemudian bila kau hon atau kau maki dia, baru la dia terkejut dan kemudian dia buat2 muka blur. Itu cara kau nak kenal diorang ni. Kau mesti kena hampir dilanggar dulu.

Tapi aku dah nampak dah cara yang lebih senang nak kenal diorang ni. Pemandu dia bawak kereta, punyalah gelabah sampai dagu dia letak kat stereng nak tengok jalan. Tah camne dia pusing stereng aku tak nak tau.

Ciri-ciri identiti :

a. Bertudung
b. Ramai dalam satu kereta
c. Menggelabah hanya selepas dia nak terlanggar kau dan terlalu gelabah sehinggakan untuk elak kau, dia nak bantai kereta lain.
d. Diorang akan terkejut dan menggelabah dalam satu detik yang sama dan synchronized.
e. Jika driver dia keseorangan, dia akan pandang depan dan depan dan depan SAHAJA sepanjang perjalanan tanpa tengok kiri kanan langsung.

Nombor 2
Amoi 30 an Yang Bajet Dia Amoi Tapi Dia Ah So

Geng2 ni...lagi bahaya. Dia mengalami masalah yang sama macam Geng Gadis IPT..cuma kepala dia akan disandarkan kepada kusyen dan badan dia akan keras aje melekat kat kusyen.

Muka bajet cun. Selalunya diorang ni akan bawak Toyota Vios atau Honda City kurniaan ayah dia. Akan bawak kereta selaju mungkin dengan cara dia nak sampai destinasi paling awal berbanding orang lain.

Identiti dia paling utama?

Tangan kat stereng sepanjang masa sehingga keras tangan dia kat situ dan bahu disandarkan ke kusyen sampai melekat. Oh, muka nak carik gaduh.

Ciri-ciri identiti

a. Ah So yang perasan Amoi
b. Bawak kereta sorang2
c. Langsung tak menggelabah walaupun dia nak terlanggar orang lain sebab dia hanya concernkan diri dia aje sampai destinasi.
d. Kalau berlaku eksiden, yang akan dipersalahkan adalah kau, wiper kereta dia, sport rim orang lain, bangunan yang reflectionnya tinggi dan pelbagai lagi punca lain.
e. Akan drive keseorangan dengan muka kononnya "masa itu emas."
f. Bila dia drive, tangan dia akan lurus memegang stereng. Bukan setakat itu saja, bahu juga tidak pernah meninggalkan kusyen seat kereta kerana dikhuatiri tangan akan terlepas dari stereng.

...................

"Babi ah kau Tot! Kau memang sexist! Mana dia contoh pemandu lelaki yang merbahaya?"

Ada. Tapi 9/10 orang yang nak langgar aku, selalunya adalah perempuan.

Bawak kereta tangan jangan keras. Jangan letak dagu kat stereng, nanti kau tak cukup kuat untuk turn stereng kalau ada apa2. Tengok kiri kanan. Jangan 100% bergantung dengan side mirror apatah lagi side mirror Proton Persona first version yang sampah. Tengok blind spot. Pusingkan tengkuk tu!

Tu lah benda paling berharga yang kau belajar bila kau bawak motor ni. Bawak motor ajar kau pusing tengkuk tengok blindspot.  Kena jaga. Kau langgar orang kau sakit, kau kena langgar kau sakit. Jadi awareness tu lain sikit compare dengan bawak kereta ni.

Aku cakap serius ni.

Kalau aku Pengarah JPJ, tiap2 orang kena ambik lesen motor dulu setahun sebelum ambik lesen kereta.


November 19, 2014

"Bendahara Tun Perak Mamat Ranggi Suka Merajuk."

Semalam aku jalan-jalan aku nampak buku ni diatur.

Sekolah wife aku minggu lepas ada pihak distributor buku datang. Sama ada direct dari company publisher ataupun agent dia aku tak tau...

Tapi buku2 yang dijual...adalah buku2 yang di sebelah tu. Kecuali buku belah kiri tu sebab itu buku publisher lain.

Kau bayangkan, budak sekolah rendah digalakkan untuk beli dan baca buku "Aku Mahu Saiz S" dan "Aku Mahu Popular."

Budaya membaca tu bagus.

Tapi masalahnya kalau kau pegi kedai buku, 75% bahan bacaan yang dikerumuni oleh budak2 Melayu khasnya awek2 sekolah menengah, adalah buku2 di atas ni. Sekarang ni, banyak kedai buku duk promotekan cerita "Suamiku Encik Sotong.." sebab demand tengah tinggi dan orang ramai tengah tergila-gila beli buku tu.

Come on la.
Apa yang kau baca, itu lah dia yang kau jadi.

Takkanlah lagi 10 tahun, kita tanya generasi muda masa tu siapa Sasterawan Negara?

"Ain Maisarah cikgu!"

Buku apa yang awak semua suka baca?

"Buku fantasi percintaan yang orang perempuan suka cikgu!"

Awak semua nak membesar nanti nak jadi apa?

"Jadi lelaki yang baik macam Encik Sotong Cikgu!"

Apa impian awak dalam hidup?

"Saya mahu popular dan saya mahu pinggang saiz s cikgu!"

Menggigil aku membayangkan kemungkinannya, hihihi. At least, generasi aku sempat jugak merasa zaman buku2 Dewan Bahasa dan Pustaka di era kegemilangan dia, di mana buku2 Bahasa Melayu dijual oleh lori yang datang ke sekolah2.

Aku ingat lagi adik aku belikan aku satu buku tajuk dia "Tun Perak" terbitan DBP. Kalaulah buku tu diterbitkan sekarang...mungkin tajuk dia "Bendahara Tun Perak Mamat Ranggi Suka Merajuk."

Makin lama, identiti Melayu dekat masyarakat kita ni, memang makin malap...kita perlu lakukan sesuatu.


November 17, 2014

Apa Perasaan Kau Kalau Aku Katakan Isteri Kau Lazat?

1. Kau ada orang yang kau sayang? Contohnya isteri kau ke, suami kau ke, teman istimewa kau ke, boifren kau yang kau panggil papa ke?

2. Kau pernah tak membayangkan dia tu bersama dengan orang lain?

3. Cuba bayangkan sekarang. Cuba bayangkan orang yang kau sayang tu sedang memadu kasih dengan orang lain.

4. Kau bayangkan dia tengah berdiri, lalu dipeluk dari belakang oleh orang lain.

5. Kemudian kau boleh nampak mulut orang tu membisikkan kata-kata cinta pada orang yang kau sayang tu.

6. Tangan dia tu pulak asyik peluk pinggang orang kesayangan kau dengan erat.

7. Jari bertemu jari, lalu tangan bertaut rapat.

8. Orang kesayangan kau boleh rasa nafas hangat pada wajahnya.

9. Orang kesayangan kau tersenyum suka.

10. Jantung dia berdegup kencang.

11. Tapi tiba-tiba dia teringatkan kau....

12. Kemudian dia pejamkan mata dia dan berharap agar kau dapat hilang sebentar dari ingatan dia.

13. Agar dia dapat bersama dengan orang lain tu buat seketika.

14. Apa kau rasa?

15. Sebab aku tak tau macam mana rasanya jadi pasangan kepada pelakon drama dan filem Malaysia.

16. Sebab benda2 yang fantasi pun boleh sakit hati bila kita membayangkannya...

17. Apatah lagi kalau benda tu direkod ditayangkan depan mata.

18. Sama ada pasangan kepada pelakon ni SANGAT-SANGAT memahami...

19. Ataupun dua-dua ni jenis buta hati.

20. Orang gila aje sanggup bagi isteri kau kena peluk dengan orang lain.

21. Kau suami tak guna kalau kau bagi orang lain peluk isteri kau.

22. Aku tau aku takkan faham macam mana orang2 camni boleh berfikir sedemikian rupa...

23. Dan banyak benda yang kita takkan dapat terima jadi biasa di akhir hujung hayat dunia ni.

24. Cuma, sebagai masyarakat kita perlu sedar....

25. Berhentilah jadikan manusia bacul sebagai idola anda. Itu aje ubatnya.


November 14, 2014

11 Point Penting Untuk Pelajar-Pelajar Yang Mahu Masuk Belajar di Sekolah Asrama

Aku duduk,membesar dan belajar di asrama penuh selama 5 tahun. 

Kesan daripada membesar dekat tempat orang sebenarnya banyak mencorakkan hidup aku sekarang ni. Banyak benda yang aku bersyukur sangat tapi ada juga beberapa benda yang aku tak berapa suka, seperti kena ragging,buli atau paling parah, belasah dengan senior. Aku dah pernah kena rasa belasah sorang dengan 7-8 orang tapi mungkin sebab aku lagi tinggi dari senior2 aku dan aku dulu seorang yang berstamina jugak la, aku boleh nampak senior2 aku give up nak belasah aku.

"Ak eleh mamat pendek nak flying kick aku. Bukan sakit pun."

Apa sebab aku kena belasah ramai2 atau dalam istilah sekolah aku "kena rumble" tu? Aku fly (keluar sekolah tanpa kebenaran) tanpa mintak kebenaran diorang. Kau tak nampak betapa kepala bana-nya budak2 sekolah pandai ni? Senior kena bagi kau kebenaran untuk kau keluar sekolah tanpa kebenaran. Orang2 ni la yang diharapkan akan jadi pemimpin2 kerajaan satu hari nanti tapi kitorang membesar dengan mentaliti camtu.

Mungkin sebab tu kot rasuah berleluasa kat negara kita ni, hmmmm....

Ada beberapa tips yang aku boleh ajarkan kepada kau jika kau ni jenis mamat2 yang selalu kena belasah kat sekolah asrama untuk memastikan kau selamat.

1. Kau jangan kerek. Berlagak. Ego. Tak kiralah bapak kau Gabenor Bank Negara ke, Perdana Menteri Nepal ke senior2 akan paling menyampah dengan budak yang berlagak.

2. Kalau kau hebat dalam bidang lakonan, serius shit aku cakap kat kau, sepanjang masa kau sekolah asrama, berlakon jadi pondan. Tapi jangan sampai jadi pondan betol. Aku tak tau kenapa golongan lembut ni orang tak selalu sentuh. Mungkin takut haram. Mungkin sebab lelaki lembut jarang buat benda jahat...melainkan ...jahat yang ehem2 tu.

3. Waktu kau junior, kau memang akan rasa azab! Tapi aku lucky sebab senior aku backup kitorang. Tapi nak tak nak macam mana pun kau cuba tepis, senior akan still carik jalan untuk perkecikkan kau. Takpe, layankan aje. Diorang suruh kau ambik air water cooler? Ambik. Ludah dalam tu. Jangan buang kahak. Just ludah. Kemudian goncang. Kemudian bagi diorang minum. Ini bergantung sama ada kau ngam atau tidak dengan senior kau tu.

4. Macam mana nak gain respect kawan2? Kalau kau kena belasah dengan senior. Macam mana kau nak lose respect dengan kawan2? Kau kena belasah dengan kawan2 kau sebab kau carik pasal dengan diorang.

5. Kalau kau duduk asrama, jangan jadi malas. Kau kena bersukan. Bila badan kau sihat, kau kena belasah pun tak rasa sangat.

6. Apa nak buat kalau kau kena belasah ala rumble? Nombor satu, tahan aje dulu. Lepas dah beberapa das kena kat kau...apa yang kau perlu buat adalah berlakon macam kau sakit jantung. Budak2 yang belasah kau ni, diorang berani sebab diorang nampak kau boleh tahan...tapi bila benda tu dah jadi kronik, macam darah keluar ke, jantung semput ke...diorang akan berhenti dan dengan tiba2 diorang boleh concern dengan kau.

7. Tapi yang penting, jangan cepat sangat kau mula lakonan kau tu. Pastikan real. Lepas kau kena sedas kat kepala...kau berlakon la pening sampai nak terlanggar dinding ke. Kalau kena sepak betis tapi kau pegang kepala...lagi sedap la diorang laukkan kau.

8. Nasihat aku paling penting bila kau duduk asrama ni; jadi low profile se-low yang mungkin.

9. Time paling berdebar adalah bila ada budak datang panggil kau kata ada senior panggil ke bilik diorang. Time ni kau jangan takut. Kau nak lari? Lari aje la. Gi tidur kelas. Bukannya senior kau tu rajin nak carik kau. Tapi ni apply untuk kes bangang2 macam aku kena tu aje la. Kalau kau kantoi curik duit orang dan kemudian senior kau carik kau, nak belasah....berdasarkan pengalaman aku 5 tahun, aku cakap kat hang...kau deserve kena belasah.

10. Adakah aku takkan hantar anak aku pergi sekolah asrama berdasarkan pengalaman aku? Ada satu hari, aku gi open house raya rumah kawan aku kat Ampang, tengah duduk ramai2, ada sorang anak kawan aku sepak anak aku yang masa tu baru aje berumur dekat 2 tahun dari belakang. Budak2 4-5 tahun, baru belajar nak jadi ganas. Memang berkecai jiwa aku waktu tu sebab anak aku blur2 tak tau apa yang terjadi kat dia...tapi oleh kerana anak aku dianugerahkan badan yang sasa macam ayah dia, dia pusing belakang, tengok budak tu...kemudian dia sambung balik tengok TV berdiri sambil makan kuih.

Kalau nak kira takut, sampai bila2 kau takkan buat apa2.

Jadi, tak perlulah kau takut hantar anak kau ke sekolah asrama hanya sebab kau dah kerap benar tengok video budak2 belasah dalam asrama ni. Benda dah nak jadi, dia akan jadi tak kiralah macam mana pun kau cuba halang sesuatu tu berlaku.

Ada satu lesson yang aku pegang sampai sekarang yang aku belajar dari sekolah berasrama penuh ni. Kau takkan jadi dewasa kalau kau tak belajar hadap benda yang buat kau susah hati. Tapi sesusah macam mana pun hati kau, ingat....ada orang lain yang akan risaukan kau lebih dari diri kau sendiri.

So, point aku no.11...

11. Kalau kau kena belasah, jangan bagitau mak ayah kau, melainkan ada berlaku kecederaan teruk. Setakat kena sepak terajang sikit2 kena buli sikit2, biasa la tu. Kalau semua benda kau nak bagitau mak ayah kau, tu la puncanya mak ayah kau akan kena sakit jantung waktu muda.

Kalau kau sayang mak ayah kau, ingat benda ni. Especially kepada anak2 ibu tunggal atau bapa tunggal macam aku. Memang boleh sakit jiwa perasaan mak bapak ni, bila tau anak dia demam. Tu baru demam.

Belum lagi tau anak kena belasah, ye tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...