March 23, 2015

Terima Kasih Kerajaan PAS Kerana Membantu Masyarakat Mengenal Siapa Anti Hudud dan Siapa Pengkritik Hudud Sejati

Bravo kepada Kerajaan Kelantan!

Semua orang memang tengah hangat membincangkan mengenai isu enakmen pelaksanaan hudud yang telah diperkenalkan di Kelantan dan sedang menunggu masa untuk dibentangkan di Parlimen.

Secara dasarnya, semua orang nampak langkah ini adalah satu langkah standard parti PAS yang memang sejak mula lagi nak menegakkan negara Islam.

Walau bagaimanapun, jika kau kaji dengan teliti apa yang berlaku sebenarnya adalah satu tactical maneuver dari pihak PAS yang sangat-sangat-sangat-sangat hebat. Kita nampak hudud, tapi hudud hanya matlamat. Peneltitian kepada apa yang sebenarnya terjadi mungkin menggemparkan kau.

1. DAP menggelabah sekarang ni

Kita semua sudah sedia maklum DAP dan PAS memang bertelagah dalam selimut. Lihat sahajalah betapa menggeleparnya ahli-ahli DAP sekarang ini sehinggakan Lim Kit Siang sendiri sudah mengeluarkan beberapa kenyataan yang menggambarkan, DAP lebih baik bersama dengan parti komponen bukan Islam dalam Barisan Nasional.

2. PKR Jadi Tak Tentu Arah

Oleh kerana perjuangan mereka nampaknya semakin hari semakin tak tentu puncanya, pemimpin2 tertinggi PKR sendiri nampaknya lebih gemar memilih untuk menyalahkan UMNO dalam hal hudud kerana mereka tak dapat nak kritik PAS secara terbuka.

Lagipun, pucuk pimpinan PKR nampaknya tak tau nak jawab apa pendirian mereka mengenai hudud ni. Nak kata Islam, memang Islam, tapi nak jaga Pakatan Rakyat punya pasal terpaksalah mereka mengeluarkan ayat2 cilok yang nak jaga Islam, tapi pada masa yang sama nak jugak jaga Pakatan Rakyat.

3. PAS dapat tahu siapa lawan dan siapa kawan dalam Pakatan Rakyat

Politik adalah satu game di mana kau cuba jual matlamat kau sebagai matlamat semua orang. Politician bermimpi untuk jadi pemimpin dan corakkan hala tuju negara. Dalam Pakatan, terlalu banyak hala tuju, terlalu banyak kepala.

Dengan menggunakan dasar keras kepala, PAS dengan selambanya pandai2 sendiri melaksanakan sesuatu yang rasanya DAP dan PKR tak nak laksanakan. Tetapi aku percaya, dalam orang PKR sendiri, ramai sebenarnya yang bersetuju dengan apa yang PAS dah jalankan ni. DAP, wallahuallam....

Nampaknya PAS dah bersedia untuk meninggalkan Pakatan Rakyat kerana dengan meletakkan pemimpin DAP dan PKR di dalam keadaan 50-50, jalan kembali berpatah balik dah tertutup buat PAS. Lagipun, aku rasa Wan Azizah dan Rafizi sendiri tak suka ditanya oleh orang ramai apa pandangan mereka tentang hudud kerana apa saja yang mereka akan jawab, jawapan mereka akan menyakitkan pihak2 yang mereka tak nak sakiti.

4. Checkmate Untuk Najib

Ini adalah antara benefit paling besar yang aku rasa PAS akan sumbangkan kepada masyarakat Islam di negara kita. Kita akan dapat belajar dekat mana pelaksanaan Islam pada pemerintahan Datuk Seri Najib Tun Razak yang baru sahaja memperkenalkan indeks syariah dalam pentadbiran.

Dengan menggunakan isu hudud yang rasanya ramai orang dari UMNO, PAS dan PKR sokong beserta rakyat biasa macam aku ni, apa yang Najib buat lepas ni akan membogelkan diri dia tak kiralah arah mana yang dia pilih. Sokong hudud? Tu ha parti2 komponen dari Sabah dan Sarawak dah berbunyi nak keluar dari Barisan Nasional.

Tak nak sokong hudud?
Hehehe. PM ku, buatlah keputusan yang tepat.

5. PAS adalah hero orang Islam dan Melayu Yang Nak Hudud dilaksanakan

Dapat atau tidak hudud dilaksanakan di Kelantan, itu kita sebenarnya boleh tolak ke sisi. Dapat, bagus benarlah, doakan sebaiknya. Tak dapat, PAS boleh cuba lain kali. Sebab ini adalah satu pertarungan politik di mana PAS tidak akan rugi langsung.

DAP sudah jadi terlalu bongkak dalam Pakatan Rakyat. Wujud pula parti serpihan dari PAS yang lebih selesa meninggalkan old school PAS. PKR pula terumbang ambing tanpa hala tuju. Apa yang PAS boleh rugi selain daripada terkeluarnya mereka dari Pakatan Rakyat?

Tak ada apa.

Dalam situasi sekarang, lagi lama PAS duduk dalam Pakatan Rakyat lagi teruklah PAS dikerjakan oleh pihak dalam Pakatan yang mahu pengaruh PAS dilemahkan dalam Pakatan.

6. Menampakkan Betapa Crapnya Sistem Jenayah Sekarang

Aku boleh bagi kau 1001 satu sebab kenapa aku nak, tapi aku nak sangat tau kenapa kau tak nak. Aku cuma nak tanya kenapa kau tak nak? Masyarakat majmuk? Tak adil pada orang Islam? Semua negara yang amal hudud ni ekonomi dia hancur? Nanti Melayu aje yang kudung tangannya tapi Cina dengan India boleh duduk penjara dan keluar masih ada tangan?

Seorang pengarang portal media anti hudud hari ini mempersoalkan hudud dengan satu situasi ; "Jika Sani dengan Roger ditangkap mencuri, adakah adil jika hanya Sani dipotong tangannya?"

Ni Melayu yang tulis ni.

Lemahnya argument. Dia tak sedar ke dalam sistem sekarang, kau ada lawyer power, kau boleh lepas apa saja? Kau sanggup bayar denda, kau boleh buat maksiat mana kau suka. Sistem sekarang ni hanya berpaksikan duit. Siapa ada duit, dia boleh dapat perbicaraan yang lebih baik. Siapa tak ada duit, apa yang kau boleh buat kat mahkamah selain mengaku salah walaupun kau tak salah?

Kau nampak tak betapa tertutupnya masyarakat kita dalam bab hudud ni sehinggakan apa yang dia nampak dari awal adalah perkara yang tidak adil sahaja, sedangkan, dia tak nampak punca sebenar Sani perlu dipotong tangannya adalah kerana dia mencuri. Lagipun, banyak lagi faktor perlu diambil kira sebelum dia dipotong tangannya.

Macam mana kau nak cerita pasal adil atau tidak jika ada penjenayah yang memang layak dihukum? Apa dia bentuk hukuman yang adil ni? Penjara? Denda duit? Hukum gantung? Semua hukuman yang dah memang digunapakai negara kita dari zaman British?

Itu yang adil?
Seperti kisah ini;

"Gara-gara mencuri duit tabung masjid RM2, seorang penganggur dihukum penjara sehingga dua tahun dan denda RM5,000 oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini. Majistret Nik Habri Muhamad menjatuhkan hukuman tersebut ke atas tertuduh, Mohd. Hadi Hamzah, 36, selepas penganggur itu mengaku bersalah. Mohd. Hadi didakwa mencuri dua keping wang kertas RM1 di Masjid Muhammadi Jalan Sultanah Zainab, di sini pada pukul 9 malam, 24 September lalu."

Adil benarlah undang2 sekarang ni?

Kau kena tau, dalam sistem hudud, dia boleh dimaafkan. Macam mana seorang lelaki yang mencuri dua ringgit dari masjid nak bayar RM5000 denda? Kredit kad? Pinjam mak dia? Kau nampak tak beban dia tu bertambah2 dan makin menyusahkan dia. Dia penganggur. Jadi dia tak ada sumber pendapatan. Walaupun dia mengaku salah mencuri, adakah dia jatuh dalam golongan terpaksa mencuri? Bolehkah pihak masjid memaafkan dia?

Itu possibility yang hudud boleh perkenalkan kepada sistem jenayah kita. Rasulullah dah pesan, selagi mana kau boleh maafkan yang salah...maafkan.

Kecuali mereka yang berzina.

7. Cermin Diri Sendiri

"Kenapa aku tak nak sokong hudud?"

Sebagai seorang Melayu; kenapa kau tak nak hudud dilaksanakan di Malaysia? Tolonglah jangan "negara kita belum bersedia" sebab aku akan tanya balik, macam mana kau tau negara kita dah bersedia.

At least kalau aku mati pun aku tau dalam diri aku, aku sokong hudud 100% tak ada dolak dalih. Sebab kita bukannya tau berapa lama lagi kita ada atas bumi ni. Nak ke kau mati sebagai seorang Muslim yang rasa sepanjang hidup kau, Malaysia masih lagi tak bersedia nak laksana hudud ni?

"Lepas aku mati nanti, rasanya dah bersedia dah Malaysia laksana hudud ni." Itu ayat terakhir kau. Kau pun mati. Lepas beberapa puluh tahun anak kau pun mati. Cucu kau pun mati kemudiannya. Semua generasi kau mati menunggu saat Malaysia benar-benar bersedia untuk hudud yang tak kunjung tiba.

Takkanlah kita hanya cepat2 bersiap untuk kejar sesuatu yang bawak keuntungan sahaja, seperti pepatah Inggeris menyebut "time is money, my friend" ?

Kalau kerajaan boleh buat iklan terangkan mengenai GST, rasanya molek kalau dapat dikeluarkan iklan menerangkan mengenai hudud ni dekat kaca TV kita, tak gitu  PM Najib?



March 13, 2015

CursingMahasiswa 01 UKM : "Jika Pensyarah Boleh Ajar Pelajar, Kenapa Pelajar Tak Boleh Ajar Pensyarah?"

Ini adalah teks yang aku sediakan untuk program CursingMahasiswa pertama di UKM. Aku merasakan jika Zul Fikri Zamir akan cover bahagian ilmiah, aku rasakan baik aku cover bahagian "cursing." Mungkin itu specialty aku.

Tulisan ini tidak layak untuk dijadikan sebarang rujukan pendidikan, cukuplah sekadar membuatkan golongan mahasiswa berfikir, kenapa kadang-kadang mereka, adalah golongan yang tidak layak diberikan kebebasan.



..............

"Lecturers nowadays are good for almost nothing but talking shit. Like seriously what is the requirement for becoming a teacher? A degree? Thats it? Teachers are supposed to make their students love the subject, not loathe it to the point of skipping classes."


Aku baca ayat ini. Ditulis oleh seorang pelajar UKM di page Facebook "UKM Confessions." Kau boleh refer page tu.

Aku nak pertahankan apa yang dia tulis tu.

Aku merasakan asas kepada masalah tersebut adalah betapa tak senonohnya sistem pendidikan kita sekarang ni. Selalunya jika perkara tersebut dibaca oleh pihak pengurusan, mereka akan anggap apa yang ditulis itu macam langau. Tak ada substance, hanya buat tak peduli.

"Budak-budak...apa dia tau pasal akademik?"

Pendidikan adalah satu bidang yang besar potensinya. Malahan, jika diselidik, purata nilai gaji seorang pensyarah di IPTA dan IPTS, atau UA dan IPTS sebenarnya boleh dikatakan tinggi untuk penjawat awam.  Aku selalu mendengar cerita mengenai perancangan mahasiswa Universiti yang mana mereka rancang untuk;

a. Masuk Universiti
b. Habis Universiti
c. Sambung Post Graduate
d. Jadi Lecturer

atau short versionnya;

a. Masuk Universiti
b. Habis universiti
c. Jadi lecturer

Dari senario yang aku berikan di atas, ramai sebenarnya mahasiswa yang merasakan selepas mereka ada segulung ijazah atau sarjana, secara automatiknya mereka dah layak jadi pengajar. Sejenak sahaja mereka habis belajar, mereka dah layak mengajar orang lain. Mana datangnya keyakinan itu? Mana? Sedangkan pengalaman kerja pun tak ada. Pengalaman nak menghadapi kerenah orang lain tak ada. Pengalaman nak menguruskan orang lain pun tak ada.

Sebab itulah komen-komen tersebut banyak kedengaran di Institut Pengajian Tinggi kita. Sedangkan realitinya, kita sangat kekurangan pensyarah. 4% dari penuntut ijazah sambung ke Sarjana. 2% dari itu sambung ke PHD. Itu sahaja.

Cukupkah bilangan tersebut untuk menampung bilangan pelajar yang makin bertambah?

Apa punca sebenar masalah tersebut? Pertama sekali, Institusi Awam masih lagi terlalu bergantung kepada kertas. Semua penilaian kelayakan di lakukan di atas kertas. Seorang individu yang berpengalaman selama 10 tahun dalam kejuruteraan misalnya, masih tidak layak mengajar jika dia hanya mempunyai diploma ataupun sijil. Yang lebih layak? Pelajar jurusan kejuruteraan yang baru sahaja menamatkan pengajian mereka.

Sama seperti kisah Adi Putra yang tiba-tiba kecoh satu Malaysia. Dia ada pengetahuan, dia ada kepakaran, dia ada kemahiran yang orang lain tak ada, tapi dia tak dibenarkan untuk mengajar secara professional, kerana dia tak ada sijil. Dia masih bawah umur. Kenapa kelayakan dia tidak diterima? Kenapa akal dia yang pandai itu tidak dipedulikan dalam bidang akademik secara on paper?

Aku selalu membincangkan benda ni dengan kawan-kawan aku. Kenapa UA/IPTA terlalu rigid sehingga tak tengok ukuran pengalaman dan pengetahuan?

Kenapa pelajar kita tidak diajar oleh orang yang ada pengalaman tapi tak ada kelulusan dan terpaksa belajar dengan mereka yang pengalamannya tertumpu kepada bidang akademik semata-mata? "Research" sudah cukup pakar tapi "Development" nya mana?

Jadi, aku cuba kembali ke isu asal sebelum aku menyimpang lebih jauh lagi. Berapa orang di sini yang mahu jadi pensyarah? Sebab ketika aku mengajar dulu, mesti ada 9-10 orang yang datang kepada aku sebelum dia habiskan semester akhir mereka dan tanya, "ada kerja kosong tak?"Aku akan jawab "tak tau. Kalau tak ada kerja kosong, kau nak buat apa?"

Dia mesti akan jawab, "saya akan sambung belajar." Yang lawak, ada jugak yang merayu supaya bagi dia A. Sebab nak sambung master, pointer mesti maintain sekian-sekian...

Iitulah sebenarnya punca kenapa Lecturer kau tak ada kompetensi. Itulah punca kenapa kau rasa pensyarah kau depan kau tak layak nak ajar kau. Sebab sistem kita terlalu bergantung dengan kertas, jadi yang akan ajar kau,mesti ada lecturer kertas. Kau sendiri mampu nilai mana dia cikgu yang baik, mana cikgu yang tak berapa efektif ni. Kau budak U. Kau ada otak, kau punya daya penelitian tu tinggi.

Kau fikir sendirilah, kalau kita kekurangan tenaga pengajar dan Universiti masih lagi perlu running, kau nak ambik siapa nak ajar kau? Kau prefer tak ada orang mengajar kau dari kau diajar oleh seorang yang tak pandai mengajar?

Apa yang kau sebagai pelajar boleh buat untuk aplikasikan penambah baikkan kepada masalah ni?

Berani bersuara.

Itu yang aku belajar dari mengajar selama ni. Pelajar aku dibenarkan kritik pensyarah jika teknik mengajar aku tidak sampai kepada mereka. Aku anggap benda tu sebagai satu benda positif. Macam berdakwah jugalah, kau huha huha nak ajak orang jaga kesucian agama...tapi kau sendiri tak tau macam mana nak sesuaikan diri kau untuk buat orang dengar apa yang kau sampaikan, tak sampai bang dakwah kau.

Academics are rigid people dan itu satu gejala yang aku rasa boleh dilenturkan sedikit, cuma jangan sampai terpatah. Ingat pensyarah tak perlu belajar ke? Cukup sekadar buat research? Habis training? Dapat evaluation dan KPI hujung semester dah memadai? Ada benda yang kita boleh belajar dari research tapi macam mana nak mengajar itu sendiri, responnya perlu datang dari pihak pelajar.

Pihak universiti sendiri sepatutnya menyediakan satu platform terbuka di mana pelajar tidak dibebankan dan ditakutkan dengan sebarang kemungkinan buruk jika mereka mengkritik apa yang mereka rasakan boleh membantu mereka. Itu asas kepada penambahbaikkan ini kerana, jika kritikan hanya berlaku satu hala, anda sebenarnya sedang mengunci mulut-mulut dan minda pelajar supaya hanya sekadar jadi pak turut.

Suruh mereka jadi orang pandai tapi jiwa mereka dirantai.

Ok lah, berbalik semula kepada isu asal aku. Pensyarah itu kau katakan talk shit.

Apa kau ingat mudah nak jadi pensyarah apatah lagi di sebuah institusi macam UKM? Bila kau berdiri depan orang ramai dan kau nampak bermacam benda yang kau perlu depani dan masalah yang akan kau hadapi, teruk sebenarnya kerja mengajar ni. Teruk. Aku pun fedap sebab aku terpaksa deal dengan bermacam permintaan dan permintaan aku paling tak suka adalah apa-apa saja soalan general yang meminta jawapan dari aku.

"Tunjukkan kami bagaimana nak berfikir,sir!"

Aku cukup menyampah soalan tu jika ia datang dari seorang Mahasiswa. Kau datang Universiti, untuk belajar dan kembangkan otak kau. Cikgu kau boleh bagi kau 2, kau tambah lah bagi cukup 10. Tapi pelajar sekarang, majoritinya datang kelas nak kena suap. Nak kena pimpin tangan.

Masalah pensyarah adalah bagaimana kita nak tau mana satu pelajar yang benar-benar jujur masalahnya dan mana yang hanya sekadar malas tapi kuat mengembek ni? Sediakan sistem yang betul, saluran yang jelas supaya wujud diskusi antara pelajar dan pihak fakulti. Minda-minda pelajar ni memang tak boleh nak dijangka. Mengambil peluang memang kepakaran diorang ni tetapi bila kita dah beri mereka peluang untuk berbicara, barulah kita boleh bezakan yang mana satu mahasiswa yang berkualiti dan yang mana hanya sekadar cakap keluar kentut.

Selalunya; yang tulis dekat Facebook, kutuk lecturer itu ini, maki lecturer belakang-belakang ni lah yang tak berguna. Sebab dia dah rasa diri dia bagus. Sehinggakan dia berani kata lecturer tu yang kena buat dia minat nak datang kelas. Apa kejadahnya perangai mahasiswa macam tu? Apa kau ingat pergi kelas ni macam kau pergi tengok bola ke, tengok wayang ke? Nak kena minat, nak kena menarik baru kau nak pegi?

Ilmu itu hak kau.

Kau berhak perah lecturer kau dan keluarkan semua ilmu yang dia ada. Dia ada obligation untuk tolong dan guide kau jika kau ada masalah. Walaubagaimanapun, tolonglah jangan harapkan jawapan dari cikgu kau ni dik dan kemudian bila kau rasa dia tak boleh nak jawab, mulalah terjerit-jerit dekat Facebook.

Bila diskusi untuk sebarang isu dibukakan, kau diam....

Tak kompeten macam mana pun lecturer kau, at the end of the day, dia cikgu kau, kau anak murid dia. Kau tak mampu jaga relation tu dan panggil lecturer kau talking shit secara Anonymous sebab kau penakut?

Seorang mahasiswa yang takut nak confront masalah yang dia dah analisa, hadam dan sedar ada saluran yang boleh disuarakan pandangan adalah mahasiswa yang talking shit.

March 10, 2015

Bab 03 : Jadi, Wajarkah Dispensary Seperation Diperkenalkan Di Malaysia?

Aku hanya rakyat biasa.

Dalam bab dispensary seperation, aku sebenarnya tak peduli pun doktor dan pharmacist punya bergaduh nak berebut hak perniagaan.

Sebab itulah yang aku nampak dari awal aku diberitahu pasal benda ni. Kemudian aku bincang dengan dua tiga orang doktor dan aku dapatkan pandangan diorang. Nak kata aku berat sebelah ke apa ke, terpulanglah sebab pada aku, memang betul, doktor pun berjuang nak jaga periuk nasik diorang.

Tapi jika kau fikirkan betul2, sistem DS ni banyak akan memudahkan kerja doktor.

Doktor hanya perlu duduk klinik, tunggu patient datang, sediakan pen dan tulis preskripsi. Tak perlu lagi risau pasal ubat, nak beli ubat, nak simpan ubat, nak carik stok ubat, nak rolling duit ubat dan sebagainya. Macam member aku kata, satu hari 10 orang datang dah cukup. Dapat RM350 sehari. Tak pening fikir pasal the business side of clinics. Even pekerja pun takyah ramai. Turnover kurang, kerja pun jadi mudah.

Percayalah cakap aku, jika DS dilaksanakan, General Practitioner lah yang paling untung dari segi financial sebab beban nak run business tu dah berkurang. Tapi pasaipa depa duk lawan bermatian2 sistem DS ni?

Untuk seorang pharmacist, memang aku nampak kenapa diorang memperjuangkan benda ni. Dia boleh bukak farmasi, boleh jual ubat, pelanggan akan ada. Dah tak perlu bersaing lagi dengan doktor. Apatah lagi kalau ambik farmasi secara francais. Lagilah mudah kerjanya sebab startup cost ada pihak lain tanggung.

Sebab itulah dalam internet sekarang ramai yang duk sokong DS ni sebab depa ada impian nak bukak farmasi sendiri malahan ada juga sesetengah orang, memang dah ada farmasi sendiri tapi berharap DS akan lonjakkan perniagaan diorang.

Berbalik kepada kenapa GP lawan DS?

Aku tak rasa diorang lawan DS sebab DS akan tutup periuk nasik diorang. Aku rasa diorang lawan DS sebab sistem yang diusulkan tu merepek. Pengasingan klinik dan farmasi akan menyusahkan orang ramai. Tapi masalahnya pulak, jika mereka perlu hire ahli farmasi untuk manage farmasi dalam klinik, kos akan meningkat sebab ahli farmasi kebanyakannya target gaji setaraf gred 41 sektor awam.

..................

Ada beberapa idea yang aku rasa boleh dicadangkan oleh mereka-mereka yang terlibat dalam perbincangan implementation DS ni.

1. Satukan klinik dan farmasi macam sekarang tapi wajibkan ahli farmasi yang bertauliah menjaga farmasi. Itu win win situation untuk dua-dua pihak, lose lose untuk dua2 jugak. Fair.

2. Aku sebagai orang biasa tak nak bergantung harap dengan farmasi luaran untuk medical needs aku. Aku nak tau yang Doktor aku tu boleh liase dengan Farmasi aku dengan mudah jika ada sebarang complications.

3. Sistem sekarang create surprises pada pesakit bila nak membayar. Wajibkan Doktor beritahu dulu ubat apa yang dia akan bagi, berapa yang dia akan caj dan berapa anggaran jumlah yang perlu dibayar. Berapa ubat aku harganya satu-satu? Ambillah dari sistem bengkel kereta. Customer diberitahu dulu apa caj yang akan dikenakan dan hanya selepas persetujuan diberikan barulah prosedur dilakukan atau ubat dikeluarkan.

4. Resit! Resit! Klinik swasta punya resit memang teruk. Aku dah bayar jadi aku nak detail apa yang aku dah bayar. Jangan bagi aku resit yang bertulis total semata. Aku nak detail.

5. Wujudkan standard harga ubat. Tolonglah. Dah la lepas ni ada ubat kena GST dan ada ubat tak kena GST, memang mengelirukan. Orang-orang sakit ni manalah nak tau mana satu ubat NEML mana satu bukan NEML. Wujudkan standard harga yang diberikan kepada semua pesakit melalui brochure ke, window display ke, LCD screening ke jadi pesakit tau klinik mana yang caj ubat mahal, mana yang markup dan mana yang reasonable harganya.

6. Tolong popularkan standard harga konsultansi. Aku tau memang dah ada standard harga tapi tak semua orang tau berapa. Prosedur ni berapa kena caj, prosedur ni kompleks, berapa kena caj. Aku baru aje gi jumpa specialist kat klinik, kena RM90. Takdehal. Tapi bila aku pegi klinik lain, jumpa specialist lain untuk followup sebab doktor asal aku gi oversea, kos untuk rawatan followup tu meningkat jadi RM190 padahal just nak cek ada lagi ke tak infection dalam telinga anak aku.

Prosedur lagi mudah, ubat tak bagi. Harga meningkat. Padahal dua-dua specialist. Macam mana tu?

7. Aku tak berapa gemar mendengar pharmacist kata kalau DS dilaksanakan, price war akan menurunkan harga ubat dan ini berfaedah kepada orang ramai. Apabila berlakunya price war, selalunya yang akan kalah adalah farmasi2 persendirian yang tak mampu beli ubat secara bulk yang banyak. Ini akan mewujudkan monopoli perniagaan farmasi dan hanya farmasi2 yang gergasi sahaja mampu kekal berniaga kerana mereka mampu menjual pada harga yang murah.

Ini tak bagus untuk ekonomi kerana ini akan membuatkan tidak ramai lagi ahli farmasi yang berminat nak buka farmasi brand sendiri. "Lebih baik ambil francais" adalah sesuatu yang sepatutnya kita elakkan. Jangan bagi ekonomi kita dipegang dalam tangan seorang atau dua orang....

Kenapalah kita suka benar bagi monopoli pada orang?
Entahlah.


.....................

Kesimpulannya;

Aku setuju jika medicine preparation dilakukan oleh Ahli Farmasi yang bertauliah. Tapi dia mesti duduk satu bangunan dengan Doktor. Macam yang berlaku dekat Klinik dan Hospital Awam sekarang, sistem DS ada tapi a more unified system. Ada apa2 isu, senang nak rujuk.

Wujudkan dan publicize dalam premis, standard harga prosedur dan kos ubat. Pastikan pengguna tak dapat surprise bila nak bayar bil.

Oleh kerana pihak Doktor sendiri dilarang dari membaca draf Rang Undang-Undang Farmasi yang telah dibincangkan dan dimasukkan bawah akta OSA, jadi aku lagilah tak tau apa sebenarnya yang cuba diproposekan oleh pihak farmasi pro DS ni. Aku takut bila dengar nanti ada yang cuba push supaya pharmacy kenakan dispensation charge dekat pesakit untuk ambik ubat. Dah la ada consultation charge dari doktor, dah top up lagi dengan dispensation charge dari pharmacy.

Tak ke gila pesakit nak bayar?

Atau memang itu yang cuba dikejar? Memang nak pesakit jadi gila nak bayar?  Kemudian bila dah give up nak bayar, perkenalkan akta yang memaksa tiap2 orang contribute duit gaji tiap2 bulan sebagai compulsory medical insurance?

Jika perjuangan memperkenalkan dispensary seperation ni dikatakan sebagai memberi pilihan kepada rakyat untuk memilih, kenapa aku rasa endingnya nanti, pilihan tersebut bakal jadi pilihan yang wajib dipilih?

Dan berapa lama lagi sebelum frasa "orang miskin tak dibenarkan sakit" akan jadi kenyataan?


March 09, 2015

Bab 02 : Kenapa Aku Bangkang Dispensary Seperation (DS) Dalam Sistem Perubatan Negara Kita

Dispensary seperation. Dispensary seperation. Dispensary seperation. Kau akan nampak frasa ni untuk sebulan dua ni. Percayalah cakap aku. Hari tu aku dah terangkan kenapa aku sokong DS ni, jadi hari ni, aku akan terangkan kenapa aku bangkang DS ni. Kalau kau bangkitkan apa2 isu pun mesti akan ada geng farmasi yang akan counter point kau jadi takpelah.

Sebelum kau bangkang apa yang aku tulis ni, tolong jelaskan kepada aku, kenapalah yang terhegeh2 sangat nak melaksanakan DS ni dan paling lantang memperjuangkan sistem DS di Malaysia...adalah orang2 yang bekerja dalam sektor awam. Mana dia pejuang sektor swasta? Kenapa perjuangan melaksanakan DS ni dikepalai oleh seorang penjawat awam?

Aku nak tau kenapa.
Aku sangat berminat nak tau kenapa.

Aku tak nampak kenapa perlunya seorang penjawat awam ahli farmasi yang kerjanya makan gaji dengan gomen nak berjuang bermatian2 menuntut hak melaksanakan DS....sedangkan DS dah pun dilaksanakan di Hospital Awam.

....................


Kenapa aku tak setuju dengan sistem Dispensary Seperation?

1. Yang paling jelas; aku suka dengan sistem sekarang ni. Aku pergi klinik, aku dapat tau aku sakit apa, aku dapat ubat aku. Aku tak perlu pergi ke tempat lain untuk ambik ubat aku. Kenapa aku perlu bersusah nak ke farmasi kalau kemudahan sekarang sebenarnya dah memudahkan aku?

2. Mengenai harga, aku tak tau. Pada aku, kedua-dua pihak GP dan CP akan menaikkan harga. GP akan terpaksa menaikkan konsultasi charge dan CP, iaitu certified pharmacist pula kedengaran nak memperkenalkan charge untuk dispense ubat. Sebagai rakyat, aku tak suka kena bayar lebih.

3. Menurut kajian statistik, di negara2 yang melaksanakan DS, 20-30% pesakit tidak ke farmasi untuk mengambil ubat mereka. Sama ada kau nak pandang itu dari segi hak consumer atau kebodohan consumer, dengan sistem DS, akan wujud reason atau sebab supaya pesakit yang sakit carik alasan untuk tidak ambil ubat....sebab malas.

4. Dan lebih teruk lagi, wujud pula pharmacist2 yang menggunakan kesempatan yang ada melalui pengenalan DS untuk menjual ubat secara illegal, tanpa preskripsi doktor. Aku dah banyak baca hujah2 CP pro DS ni tapi aku tak nampak lagi cara mana depa nak kawal pharmacy yang tak ikut etika ni jika bilangan farmasi dah terlalu banyak.

5. Kau pernah dapat jumpa ahli farmasi lepas pukul 5 petang? Kebanyakan farmasi yang ada sekarang ni pun rasanya hanya dijaga oleh salesgirl tanpa wujudnya ahli farmasi itu sendiri dan itu sangat menyusahkan kalau aku nak beli ubat terkawal. Pernah ke kau beli ubat terkawal dari farmasi tanpa dapat preskripsi doktor? Pernah. Sangat mudah. Sebab sale adalah sale. Selalunya yang buat camni, adalah farmasi francais. Kemudahan untuk orang ramai yang terpaksa dilakukan walaupun menyalahi etika? Entahlah.

6. Yang aku agak keliru....dengan pengenalan sistem DS ni, pihak2 pro DS nak wujudkan sistem di mana doktor boleh dipanggil buat lokum dalam farmasi pulak.

7. Yang menakutkan aku, pihak pro DS selalu kata yang Doktor tidak ada pengetahuan mengenai ubat...tapi jika kau ikut pendapat pihak2 pro DS yang cuba melobi supaya DS dilaksanakan, pihak2 ini mahu supaya prosedur konsultasi dimudahkan. Even satu chain pharmacy ni nak gesa kerajaan mudahkan prosedur treatment supaya pihak pharmacy sendiri boleh buat consultation........melalui internet.

8. What the hell? Apa jadah pihak pro DS kata doktor tak cekap dan doktor hanya tahu diagnose tetapi kemudiannya mereka cuba lobi sistem konsultasi ikut internet. Apa cerita?

9. Walau bagaimanapun, point aku menentang DS ni amat mudah. Aku rasa sistem ni akan menyusahkan kita semua. Orang2 pro DS kata doktor dan pharmacist akan bekerjasama dalam sistem ni. Dah dari awal lagi tak dapat bekerjasama apa bendanya nak bekerjasama? Aku takut kes-kes seperti di bawah berlaku;

a. Pesakit gi klinik dapatkan diagnose dan prescription
b. Pesakit gi farmasi dapatkan ubat
c. Pesakit diberitahu yang ubat yang disyorkan salah
d. Pesakit sendiri perlu decide dengan siapa dia nak percaya.
e. Pesakit telefon doktor, doktor kata A
f. Pesakit tanya farmasi, farmasi kata B

10. Yang paling penting, sistem rekod medical history, siapa nak jaga? Satu sistem medical history yang diperkenalkan oleh kerajaan? Sistem 1 Care ? Hahahah.

11. Majoriti yang duk bangkang dispensary seperation adalah golongan doktor klinik swasta. Mereka kata kalau laksana DS, kos akan naik.

12. Majoriti yang duk sokong dispensary seperation adalah mereka2 yang ada farmasi sendiri. Diketuai oleh penjawat awam (pelik....) Kata mereka, doktor klinik private cekik darah dan mark up harga ubat kaw2 dan jual untuk untung banyak.

13. Siapa sebenarnya yang berjuang untuk rakyat ni?

14. Dah memang akhir zaman sangat ke kita ni?

March 05, 2015

Bab 01 : Kenapa Aku Sokong Dispensary Seperation (DS) Dalam Sistem Perubatan Negara Kita

Kepada yang belum tahu, 9hb nanti Parlimen akan bersidang untuk membincangkan keputusan sama ada mahu mengubah sistem perubatan kita sekarang ke arah yang digelarkan "Dispensari Seperation" atau DS. Sehingga sekarang, DS telahpun diamalkan di negara kita di Hospital dan Klinik Kerajaan tetapi di klinik2 swasta, doktor masih lagi bebas memberikan ubat kepada pesakit melalui preskripsi ubat.

Sebelum aku terangkan kenapa aku sokong DS ini, jom aku berikan satu situasi;

"Kau sakit, kau pergi jumpa doktor, kemudiannya doktor cek kau. Dia bagitau kau apa masalahnya dengan kau, kemudian dia bagi kau preskripsi ubat. Kau pun keluar. Farmasi klinik tu panggil kau ambik ubat, terangkan macam mana dan bila dia bagitau kau berapa harga semua....

Kau rasa nak pengsan. Dekat seratus untuk untuk ubat demam dan selsema."

Kejutan2 macam tu selalu berlaku kepada orang yang tak ada insurans atau medical card ni. Itu satu kelemahan yang diamalkan oleh General Practitioner ni atau GP dalam memberikan ubat. Masalah kedua yang aku sendiri selalu alami;

Bila kau cakap kau tak nak ubat yang dia bagi, dia tarik muka masam. Apatah lagi kalau kau kata kau dah ada ubat tu dekat rumah. Income GP ni banyak datang dari ubat tu sebenarnya.

Satu fakta yang banyak GP buat endah tak endah adalah pemberian ubat selesema kepada budak bawah 2 tahun. Kau kena tahu, WHO tidak membenarkan dan menasihati mana2 kanak-kanak bawah 2 tahun daripada mengambil ubat selsema jenis citirizine dan piriton ni sebab ia mampu memberikan komplikasi kepada budak-budak kecik ni.

Tapi masih lagi ramai GP yang membenarkan pengambilan ubat2 tersebut dengan alasan "tidak apa kalau sikit." Masalahnya, mengapa itu terjadi?

Aku menyokong sistem DS ni kerana

a. Tak semua doktor mampu prescribe ubat yang tepat
b. Tak semua doktor mampu prescribe dosage yang tepat

Dah berapa kali dalam kes aku sendiri, aku gi bawak anak aku gi jumpa doktor lain untuk second opinion, doktor tu akan komen kata aku overdose kan anak aku dengan sukatan yang doktor sebelum tu sarankan.

Adakah perkara tersebut boleh berlaku jika ahli farmasi sendiri yang prescribe ubat? Mungkin boleh dikurangkan sebab ahli farmasi lebih paham mengenai dosage ubat berbanding doktor (pada pemahaman aku la)

Ada beberapa kelemahan lain dalam sistem sekarang yang boleh diperbaikkan melalui pelaksanaan DS ni.

a. Dosage ubat akan disediakan oleh mereka yang memang dilatih untuk campur ubat. Aku dah tengok macam mana sesetengah klinik sediakan ubat mereka. Agak huru hara dan pekerja tak pakai latex glove.

b. Ahli farmasi boleh overwrite arahan doktor dalam prescription. Jika doktor tersalah bagi ubat atau dosage, ahli farmasi boleh overrule saranan doktor tersebut dan berikan ubat yang dirasakan lebih baik dalam dosage yang lebih tepat dan sesuai. Jika dalam keadaan sekarang, kita boleh nampak pekerja klinik hanya menurut arahan semata-mata.

Yang paling penting, faedah terbesar dalam pelaksanaan DS ni adalah risiko kesilapan akan dapat dikurangkan kerana berlakunya proses check and review dalam pendispensan ubat kerana ia melibatkan saranan doktor dan semakan semula ahli farmasi, yang mampu mengurangkan kes-kes tersilap bagi ubat....sebab doktor pun manusia, kadang2 bila dah letih, akan berlaku jugak kesilapan, kan?

Setakat ni berdasarkan pemahaman aku, itulah antara langkah2 yang boleh ditambah baikkan jika sistem DS ni dilaksanakan di negara kita. Dan seperti kata-kata seorang minah yang agak poyo tetapi benar, "kenapa budak2 lepasan SPM yang buat job tu sedangkan aku Diploma Farmasi tak dapat kerja dekat klinik? Apa kemahiran diorang berbanding aku yang memang belajar benda tu! Tak adil! Bitches!"

Aku masih lagi tak paham macam mana penurunan harga boleh berlaku jika DS dilaksanakan. Itu mungkin kita kena tanya mereka yang lebih arif.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...