Ogos 30, 2013

Beberapa Fakta Sejarah Yang Anda Boleh Belajar Dari Filem "Tanda Putera"


1. Sebenarnya, sejarah penubuhan Proton bermula semasa Mahathir Mohammad sedang berlari ketika dikejar oleh Cina mengamuk. Dia terfikir, "kenapa aku berlari? Kenapa aku tidak buat motokar aku sendiri?" Ternampak lah beliau sebuah kereta yang mempunyai design yang amat unik untuk zaman itu. Jadi, ilham itu diterjemahkan 15 tahun kemudian, dalam tahun 1984 dengan penubuhan Proton. Rim yang mempunyai rekaan sama berjaya dihasilkan pada tahun 2004 dalam model Proton Gen 2.


2. Teknik menggunakan CCTV sebagai alat keselamatan sebenarnya sudah digunakan pada zaman pemerintahan British lagi. Pada waktu itu, kebanyakan CCTV dihasilkan oleh syarikat Amerika yang berpengkalan di Arizona. CCTV tersebut mampu merakam visual selama 30 minit menggunakan pita video yang tidak dapat di tulis semula. Sebenarnya, semua yang terjadi pada tragedi 13 Mei 1969 telahpun dirakam oleh CCTV. Kerajaan tidak mahu mengeluarkan rakaman tersebut kerana mereka sangat prihatin dengan perasaan orang ramai dan tidak mahu membuktikan apa yang mereka dakwa selama ini betul, rakyat yang sebenarnya salah.

3. Selak pintu style itu telahpun diperkenalkan di negara kita ketika zaman Parameswara lagi apabila Parameswara mengadu pintu istananya mudah terbuka lalu saintis istana telah mereka cipta selak pintu jenis besi yang bullet proof. Parameswara bertanya kepada saintis, "apa itu bullet proof?" Saintis itu sendiri tidak tahu apa itu bullet tapi kerana ingin impress Parameswara, beliau menyebut beberapa perkataan yang tidak ada maksud (pada ketika itu.)

4. Pada tahun 60 an, sudah wujud pengaruh muzik alternatif ke atas corak pemakaian anak muda zaman tersebut. Jeans ketat, kasut kain dan baju kotak-kotak adalah norma pakaian pada ketika itu.


5. Sebelum Tenaga Nasional Berhad diswastakan, mereka dikenali sebagai Lembaga Letrik Negara atau LLN. Pada 1967, seorang artis grafiti yang bernama Man telah pun menconteng kebanyakan pencawang elektrik LLN dengan dua garisan berwarna merah dan biru, kerana berang letrik rumahnya diputuskan. Semua pekerja LLN di Kuala Lumpur diarahkan untuk memadamkan garisan berkenaan. Oleh kerana masa yang terlalu lama diambil untuk mengecat kembali semua pencawang, seorang lelaki telah mengeluarkan idea supaya semua pencawang dilukis garisan sama berwarna merah dan biru. Lelaki itu masih lagi bekerja sebagai seorang petugas TNB sehingga sekarang.

6. Anda nampak kereta merah itu? Pada waktu itu, harga kereta tersebut hanyalah $8 ribu.

7. Watak Riezman Khuzaimi dalam filem adalah orang pertama di Malaysia yang menyalakan lampu motorsikalnya pada waktu siang. Ini memberikan inspirasi kepada kerajaan mengeluarkan akta supaya semua motorsikal wajib dinyalakan lampunya pada waktu siang dalam tahun 90-an.

Ogos 29, 2013

Rakyat Malaysia Yang Menyokong Pembangkang Harus Taubat dan Mandi Air Bunga

SRI AMAN: Ahli Parlimen Sri Aman, Masir Kujat kesal dengan tindakan segelintir guru yang terang-terangan berkempen untuk parti pembangkang pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) lalu.

Menurutnya, beliau hanya merujuk perbuatan segelintir guru terbabit menentang Barisan Nasional (BN) kepada Pejabat Pelajaran di kawasan Parlimennya sahaja dan tidak membawa kes tersebut kepada Kementerian Pelajaran bagi tindakan lanjut.

“Memang setiap rakyat bebas menyokong mana-mana parti yang mereka sokong. Tetapi, para guru yang berkhidmat dengan kerajaan BN seharusnya menyokong komponen BN.

“Mereka boleh dikenakan tindakan berat jika dirujuk kepada pihak kementerian. Namun, saya tidak berbuat demikian memandangkan tindakan tersebut boleh mengganggu periuk nasi mereka,” katanya pada Majlis Penyerahan Cek Peruntukan Projek Kecil Luar Bandar (MRP) bagi sekolah-sekolah kawasan Sri Aman di sini petang kelmarin.

Pada majlis itu, Masir menyampaikan cek MRP bernilai RM5,000 kepada setiap 40 buah sekolah menengah dan sekolah rendah di sekitar kawasan Sri Aman.

Beliau juga mengumumkan peruntukan RM5,000 kepada Majlis Guru Besar Daerah Sri Aman. Selain itu, Masir mengingatkan segelinitir guru yang sudah terlanjur menentang BN pada PRU13 lalu agar jangan mengulangi perkara yang sama pada Pilihan Raya Negeri (PRN) nanti.

Beliau juga memohon guru terbabit memberi fokus terhadap usaha mempertingkat prestasi akademik dan kokurikulum murid-murid menerusi peruntukan yang diberi kerajaan atau wakil rakyat BN.

“Saya berharap agar peruntukan yang disalurkan wakil rakyat BN ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya pihak sekolah untuk memajukan taraf akademik murid-murid,” katanya.

Turut hadir Pegawai Pelajaran Daerah Sri Aman, Bihud Apok dan penolongnya, Mohd Yusop Lugom, Pengerusi Majlis Guru Besar Daerah Sri Aman Louis Aom, para Pengetua Cemerlang di Sri Aman iaitu Joseph Junting, Mering Jok, para guru besar serta kakitangan sekolah di sini.

............ 

Kadang2 bila kau baca berita kat Malaysia ni,
susah nak bezakan mana berita yang sarcasm dan mana berita yang serius.

Banyak betul berita yang isi dia macam sarcasm 
tapi sebenarnya serius. Macam berita kat atas. Makin lama aku rasa Malaysia ni
dah menghampiri negara komunis corak pemerintahannya.

Ayat paling takleh tahan
"Selain itu, Masir mengingatkan segelinitir guru yang sudah terlanjur menentang BN pada PRU13 lalu agar jangan mengulangi perkara yang sama pada Pilihan Raya Negeri (PRN) nanti."

Ogos 28, 2013

Hanya Dengan Menyokong Parti Politik Tertentu Barulah Anda Terbukti Seorang Patriotik!

Satu fakta yang ramai orang kena perbetulkan dalam kepala masing-masing adalah Kerajaan Malaysia adalah gabungan Pihak Kerajaan dan Pihak Pembangkang.  Jika tidak ada kedua-dua pihak, ini bermakna tidak lengkaplah kerajaan Malaysia. Melainkan dalam situasi tertentu di mana hanya satu pihak menang semua kerusi, tapi apa yang kita nampak depan mata kita, Kerajaan Malaysia adalah gabungan Pihak Kerajaan dan Pihak Pembangkang.

Walaupun mereka dilabelkan sebagai Pihak Pembangkang, mereka-mereka ini masih lagi sebenarnya calon-calon yang menang dalam Pilihanraya tempohari dan mereka masih lagi wakil rakyat.

Itu fakta!Kau nak gebang macam mana dengan mulut berbuih dan semangat Melayu yang ekstrim gila babi, itu faktanya. Kerajaan Malaysia = Ahli Parlimen BN + Ahli Parlimen PR, Kerajaan Negeri = Wakil Rakyat BN + Wakil Rakyat Pakatan + Wakil Rakyat Bebas Kalau kita dah sedar pasal benda tu, barulah jom kita fikirkan isu yang sedang hangat sekarang ni.

"Kenapa kita tidak patriotik?"

Isu yang cuba dimainkan oleh pelbagai pihak mengenai tahap patriotik rakyat Malaysia agak hangat sehinggakan ada cadangan nak wajibkan bendera dikibar dan diwajibkan pasang lagu Negaraku dalam panggung wayang. Tapi betul ke itu isu sebenarnya?

Tak. Kita bukannya tak patriotik. Tapi kita ni dah jadikan patriotik sebagai isu politik. Sehinggakan ada pihak yang claim, jika kau tak pangkah satu parti, kau tidak patriotik. Perangai paling bullshit dalam pelbagai jenis bullshit yang cuba dijaja oleh macai UMNO..."hanya dengan pangkah BN dan sokong UMNO kau adalah patriotik..."

Tapi, masalahnya, di segi pihak pembangkang pulak, sebab politik sendiri dah dijadikan benda paling penting dalam hidup diorang, diorang ni sampai satu tahap dah tak kisah langsung pasal patriotisme sehinggakan ada yang labelkan "Yang patriotik ni semua macai UMNO otak tak berkembang."

That's the problem pasal patriotik ni. Dari yang paling atas kepadalah ke level macai yang paling hina sekali, politik dah jadi keutamaan terlebih dahulu berbanding negara.

Macam mana kau nak pupuk patriotisme kalau dalam bab sambutan kemederkaan sendiri, kedua-dua pihak yang dalam Parlimen tidak dapat sama-sama bersatu? Ini bukannya semangat parti, this is above that. Ini isu nasionalisme. Tapi Ahli Parlimen sendiri nampaknya dua-dua pihak tak boleh pakai, masing-masing nak tunjuk yang diri dia lebih ego beserta cool. Sebab itulah kempen patriotisme takkan berjalan. Sudah terlalu lama kita meletakkan politik above everything else. Menteri sama, ahli parti sama, orang biasa yang hanya mampu undi pun sama.

Jadi kita boleh nampak, penyokong BN pasang bendera dan penyokong Pakatan boikot semua benda. Kenapa tak mampu kedua-dua pihak dalam kerajaan sama-sama menyambut Hari Kemerdekaan dalam satu upacara yang sama? Adakah sebab Pihak Pembangkang claim yang ini semua agenda British dan hari Malaysia sebenarnya adalah Hari Kemerdekaan negara?

Tak kiralah apa benda sekalipun teori yang ada tapi as part of the government, just ignore lah sekejap isu2 ni dan tinggalkan politik seketika. Sebab semua isu itu adalah isu nasionalisme yang dijadikan senjata parti politik.

Pihak kerajaan BN pula keluarkanlah invitation, panggil semua pemimpin pembangkang, tak kiralah dia tu kau dakwa kaki liwat, gayboy, syiah, ajaran sesat, kongkek bini orang dan bermacam benda lagilah yang kau claim pihak pembangkang buat, ajak diorang join sambutan kemerdekaan. Bagi diorang peluang duduk satu stage dengan kau masa perarakan. Yang kau pegi letak Macai Gred A atas pentas ramai2 buat apa? Diorang bukannya wakil rakyat pun.

Tunjukkan pada satu Malaysia, pada hari kemerdekaan, semua orang adalah orang Malaysia. Tak ada UMNO,MIC,MCA,PAS,PKR dan DAP. Tak ada lagi Melayu,Cina,India,Kadazan dan lain-lain. Semuanya sambut sebab kita orang Malaysia.

Dalam bab ni, adalah menjadi tanggungjawab Kerajaan (BN+PR) untuk pupuk dan semai benda ni. Kalau kau sekadar pandai suruh orang pasang bendera buat apa? Itu level budak kecik. Fikir la besar sikit scope kau. Apa salahnya kita cuba push budaya yang elok sikit?

Macam mana la kau nak suruh orang sayangkan negara kalau kau sendiri nampak macam lagi sayang parti berbanding negara?

Ogos 27, 2013

Iklan Percuma Memacu Perniagaan Bumiputera : Walaupun Kau Pandai Tekan Shutter Tak Semestinya Menjadikan Kau Seorang Photographer



....dan juga, bila member kau ajak kau posing untuk photo shoot dia, tak semestinya membolehkan kau boleh letak dalam resume yang kau pernah jadi "Part Time Model."

Gambar copyright oleh owner. Iklan free untuk dia sebab seriously, aku sungguh takjub dengan hasil kerja dia.Kalau dah ramai pelanggan nanti, at least, belajar la sikit design sense. Teks kau stretch. Failed gila. Gambar kau ada yang stretch, ada yang squash....tukar la logo yang senonoh sket. Cyan terang camtu, orang tengok pun rasa sakit aje hati ni. Kaler yang kau pilih tu tak kena langsung dengan apa2 benda sekalipun kecuali kon jalanraya atau kau nak nampak jelas dalam sekumpulan orang ramai.

Generally, dalam fotografi zaman sekarang ni, selain daripada teknik ambik gambar, software pun sebenarnya sangat penting. Bila deal dengan software, kita kena ambik diri kita sebagai designer. Bukan sebagai fotografer lagi.

Lagi satu, takyah risau sangatlah nak letak watermark besar2 kononnya tak nak orang curik. Gambar kau hanya akan dicurik kalau ada;

a. Cleavage Melayu
b. Melayu Bogel
c. Gadis cantik Melayu bertudung
d. Gadis cantik Melayu freehair

Kalau aku ambik nak pilih fotografer, aku tengok ini header blog kau pun
aku rasa risau takut ada gambar aku ada yang bakal berubah figurenya. Ratio masa resize kena jaga. Pastikan tekan SHIFT tu masa resize. Jangan resize ikut document size...kau letak saiz A5 tapi kalau gambar kau nak jugak maintain ratio A5, kena la crop sikit gambar. Tapi selalunya, kita ni, sayang nak buang...rugi la sebab dah tangkap.Silap mentaliti tu.

Oh, aku akan teruskan kolum macam ni banyak2 lagi. Mana2 lagi perniagaan bumiputera yang aku terjumpa, aku akan postkan. Kau dapat promosi free, aku dapat tulis something bila aku tak ada idea.

Amanah dia besar. Kau cukup yakin hingga sanggup mintak orang bayar kau dan kalau itu aje hasil kau...memang sebenarnya agak menyedihkan.....portfolio kau hanya layak pakai dalam daerah yang kau duduk aje la. Kita kena buat benda ni proper. Kau patut establishkan benchmark yang lagi tinggi..maybe customer kau expect camtu, tapi apa salahnya kau improve sket diri kau, belajar pasal color, belajar pasal composition, belajar pakai font yang lebih sesuai. Semua orang boleh ambik gambar! Tapi secret dia sebenarnya bukan siapa ada hardware canggih....memang la gambar kamera mahal lagi cantik tapi kalau pakai compact camera pun sebenarnya ok kalau tuan dia terbaik. Tapi Melayu punya trend...sapa2 ada DSLR, boleh cuba jadi wedding fotografer.

Kau ingat benda tu tak kena belajar dulu ke?

Bab wedding fotografer memang aku particular sket. Aku cukup anti orang yang letak watermark dekat semua gambar dia. Aku pun boleh tangkap gambar nasik yang aku makan dan claim dia "sebuah art" lalu aku letakkan watermark. Tapi mana art dia? Kau ingat senang ke nak claim sesuatu benda itu art?

Kenapa tiba2 ramai benar berminat nak jadikan fotografi sebagai hobi padahal time sekolah dia la yang claim "Pendidikan Seni adalah untuk orang2 yang malas belajar." Asas fotgrafi ni datangnya dari situ la. Berapa kerat sangatla yang minat nak ambik seni masa sekolah dulu......

Aku bukan seorang fotografer. Antara 100 orang yang claim diri dia fotografer, berapa orang la sebenarnya yang betul2 fotografer? Mungkin ada la 4 atau 5.

Sila Hubungi Untuk Sebarang Tempahan
Iqa Fotografos
011-26604920

Ogos 26, 2013

Kitab Bapa Cheapskate Bab 06 : Barang Knock-Off Sesuai Untuk Parents Yang Biar Dirinya di Rip-Off

Kadang-kadang bila jalan, aku saja suka masuk kedai baby. Seronok tengok barang-barang dalam tu. Rasa innocent. Menurut pandangan aku yang daif ini, barangan mommy dan baby adalah benda2 paling overprice dalam dunia dengan term investment paling cekik darah. Contohnya, kalau kau beli car seat jenis bassinet, boleh pakai sampai anak setahun aje....harga...dekat seribu jugak la sebab trend zaman sekarang, kalau ada bassinet, kena ada stroller. Jadi, manufacturer combine dua benda tu sekali.

RM1000 untuk benda yang pakai setahun! Gila! Aku takde la nak beli benda2 camtu. Mesti kau nak kutuk aku sebab aku kedekut nak spend untuk anak. Tapi aku tanya aje la kau balik,"siapa yang ajar kau spend banyak untuk anak tu tanda kasih sayang?" Iklan TV barangkali?

Mak bapak generasi aku ni....lagi banyak dia spend untuk anak, lagi bertambah lah kasih sayang dia. Ada tak mak bapak camtu? Ada bro! Itu tak masuk lagi rip off paling besar dalam dunia...breast pump! Harga Rm1600 untuk dua vacuum pump dan padding getah!

RIP-OFF TAHAP MAHADEWA! Tapi orang kita beli...diorang mampu...jadi, siapalah aku ni nak kutuk2...aku hanya mampu belikan wife aku vacuum cleaner yang digunakan sebagai breast pump....sayangnya, dia tak pernah pakai. Jadi aku gunakan vacuum cleaner tu hanya sebagai vacuum cleaner.

Kau jalan, survey macam2 barang pasal budak2 ni..kau perasan tak satu benda. Apa dia? Majoriti peralatan safety untuk baby dan toddler ni tak ada cop SIRIM. Helmet? Ada. Barang elektrik? Ada. Tapi untuk barang budak2....tak ada cop SIRIM.

Kenapa?

Mungkin sebab market tu tak pentingkan faktor keselamatan sangat agaknya. Apa sangatlah kalau ada baby tersepit dengan stroller atau car seat yang mampu press budak....budak, besar mana la sangat.

Bagaimanapun, secara ikhlas, kenapa tak ada penarafan SIRIM diwajibkan untuk barang2 seperti ;

1. Stroller
2. Car seat
3. Carry On Bassinet
4. Tricycle dan mini bicycle

Kita duduk dekat negara yang import masuk barang separa grade. Maksud aku, kebanyakan barang yang kita beli, datangnya dari negara China dan kualitinya tak sama dengan apa yang China produce untuk negara maju. Apa yang banyak kat negara kita, adalah produk2 yang aku tak sure sama ada research dia tu, sahih atau tidak. Siapa designernya? Adakah produk tu di design dengan structure yang betul? Betul ke selamat letak anak dalam angle camni? Sesuai ke material yang digunakan untuk cuaca kita yang panas ni?

Yang kau boleh tengok, produk2 safety baby kita ni..banyak yang nampak macam barang knock off. Brand pun yang aku tengok ramai pakai brand Sweet Cherry sebab murah. Tapi kau sure ke barang2 tu selamat?

Untuk barang2 import macam Graco dia ada Euro punya certification tapi yang lain, mana ada. Design pun selalunya diorang cedok orang lain punya design jadikan brand diorang sambil letak nama macam power, ala-ala Itali atau European.

Kenapa, car seat dan stroller budak tidak perlu melepasi piawaian SIRIM? Sorilah kalau sebenarnya ada tapi setakat yang aku tengok, tak ada. Even sticker MC (Malaysian Standard for Plastic) pun kadang2 tak ada. Kita kecoh pasal BPA dalam botol susu tapi ada banyak lagi benda yang kita perlu still perjuangkan.

Tu tak masuk lagi design tricyle budak2 yang bermacam fesyen. DAH LA BURUK GILA DESIGN macam di-design oleh seorang yang tak tau apa langsung design sense dan kaler pun bukan main striking sampai pedih mata tengok. Kau cuba jalan2 kat kedai dan kau akan jumpa pelbagai jenis tricycle yang kebanyakannya tak ada brand. Ada satu aje yang ada brand, company Malaysia nama My Dear...yang tu produk dia agak ok sket tapi kebanyakannya...agak menyedihkan. Bila aku tengok choice yang ada untuk aku beli tricycle dekat anak aku, aku jadi sedih sebab jelas benar....kita duduk dalam market yang cuba jual barang knock off tapi over price.

Kau cuba tengok tricycle kat atas tu, kau cuba bayangkan, kalau anak kau tengah kayuh, terlanggar something kemudian terhantuk ke depan.

Menurut budaya Malaysia, sudah terhantuk, barulah kita nak bertindak. Jadi, ada ke anak sesiapa nak kena jadi mangsa dulu baru badan berkenaan nak tersedar, yang basikal macam tu banyak dijual kat Malaysia. Kau nak beli tricycle ni untuk anak kau? Price range dia aku tengok RM60 ke RM89

Merata2 tempat jual..cuma mungkin, kualitinya buruk sikit.
Kalau ada design Mickey Mouse, Mickey Mouse dia mesti nampak terencat sket.

Ogos 23, 2013

Awkward Agama : Ustaz Yang Mempersoalkan Kepandaian Ibu Bapa Zaman Moden

Sham dan Emy duduk di kerusi mereka sambil pasangan-pasangan lain mula memenuhi bilik yang sederhana besarnya. Di sebelah mereka adalah sepasang suami isteri yang datang dari Kepong, Karim dan Suzi. Di kiri mereka, Meor dan Nina.

Seronok rasa Emy kerana dapat bertemu dengan geng-geng seangkatan dengannya. Suami isteri yang dalam proses mahu jadi ibu dan bapa. Kandungan Emy sudah lebih 5 bulan, sekali-sekala mengah juga Emy kerana pertama kali merasa ada makhluk kecil dalam perut menendang-nendang. Sakit, memang sakit tapi mereka berdua sangat bahagia.

Seorang lelaki memakai serban masuk dari pintu dan terus ke arah meja di depan sekali. Beliau menekan-nekan laptop di meja dan menyalakan projektor. Terpampang besar tajuk kelas hari tu "Anak Adalah Ibarat Kain Putih."

"I ingat kelas keibu-bapaan ni cover practical things only...rupanya ada jugak kelas camni," bisik Sham pada isterinya. Emy hanya mengangguk. Emy berpusing memandang sekeliling, semua pasangan yang datang adalah Muslim.

"Assalamualaikum semua! Nama saya Rahman, penceramah untuk anda semua hari ini. Saya tak suka bercakap banyak...jadi, hari ini, kita melukis sajalah," jelas Encik Rahman dengan ceria. Serentak dengan itu keluar dua orang pembantu Encik Rahman membawa bersama mereka set lukisan berisi cat warna air,berus dan kertas lukisan.

"Apa yang ada depan anda semua sekarang adalah alat2 untuk melukis. Saya tak nak beritahu anda apa anda kena lukis, terpulanglah kepada anda nak isikan kertas tu dengan apa pun," senyum Encik Rahman sambil berkata.

"Saya tak pandai melukis Cik!" sahut seorang lelaki dari belakang. Gelak satu bilik itu mendengarnya. "Tak apa, buatlah apa yang terbaik yang anda boleh buat.." Pakat ramai-ramai mengangguk."Tapi saya ada satu syarat, anda mesti lakarkan sebuah rumah dalam lukisan anda tak kiralah macam mana,saiz apa, warna apa, jenis apa...rumah kayu,rumah batu, kondo, flat...tak kiralah apa pun mesti ada rumah."

"Kalau tak buat rumah?" tanya Karim.

"Anda tak layak sambung kursus2 yang lepas ni!" tegas Encik Rahman menjawab. Kaku sebentar peserta. "Serius ke ni Encik? Kami dah bayar!" Encik Rahman senyap. Dia merenung peserta yang bertanya. "Ya, saya tak pernah main-main..Setengah jam dari sekarang."

Peserta-peserta pun tekun memulakan kerja mereka walaupun ada bercampur baur dengan rasa tak puas hati. Emy dan Sham mengambil keputusan mahu melukis pemandangan sebuah keluarga yang beraya di kampung di hadapan sebuah rumah kayu yang mempunyai rekaan bercorak klasik. Sham menjenguk di sebelah dan dia nampak Meor dan Nina melukis seekor burung sedang bertenggek di dahan sambil di belakangnya ada sebuah rumah kecil.

Semua peserta tekun menyiapkan lukisan mereka sehinggalah waktu mereka tamat.

"Wah, baguslah awak semua ni,selalunya saya bagi setengah jam tak cukup. Mesti meleret ke sejam lebih!" Encik Rahman memberikan komennya."OK, baiklah,semua boleh tak angkat lukisan masing-masing dan tunjukkan pada semua."

Mereka lalu mengangkat lukisan mereka. Ada yang melukis seorang bayi sedang bermain di depan rumah, ada yang melukis sebuah rumah dan didalamnya ada buaian bayi. "Apa yang anda nampak?" tanya Encik Rahman.

"Semua lukisan ni tak sama tapi dipengaruhi oleh faktor kami tengah expecting?" jawab seseorang.

"Betul. Semua lukisan awak tak sama, tapi sebab ini adalah kelas parenting, awak akan lukis sesuatu yang berkait dengan parenting..." ulas Encik Rahman. "Bayi, adalah seperti kertas putih yang awak lukis tu. Semua orang, ada cara idea masing-masing apa nak dilukis dan macam mana nak melukisnya...membawa maksud, walaupun awak boleh belajar bermacam cara dengan orang lain, tapi decision dan faktor paling penting, adalah diri anda sendiri."

Sambung Encik Rahman, "faktor-faktor pengaruh yang berlaku kepada anda akan mempengaruhi anda, anda semua adalah parents in waiting jadi semua lukisan anda reflects benda tu. Ini, adalah pengaruh hidup. Ini adalah faktor luaran kepada macam mana cara anda nak besarkan bayi anda tu nanti...ada orang influencenya elok,eloklah cara dia. Buruk pengaruhnya,buruklah cara dia.."

"Baik atau buruk perangai dan penjagaan bayi itu, adalah bergantung kepada anda,cara anda dan apa yang mempengaruhi anda nanti.Dia lahir ke dunia bersih, tugas anda semualah nak lukiskan dia supaya jadi macam mana nanti..." Ramai peserta yang mengangguk-ngangguk kan kepala tanda paham."Anda lukiskan dia buruk,cincai boncai, jadilah dia cincai boncai." Encik Rahman sengih. "Saya ada satu soalan..."

"Apa benda yang sama dalam semua lukisan?" tanya Encik Rahman. "Rumah..." jawab seorang peserta. "Betul. Tapi kenapa semua orang lukis rumah tu?" tanya Encik Rahman.

"Sebab Encik suruh!" jawab seorang bakal bapa.Tergelak satu bilik itu. Encik Rahman senyum. "Kalau tak buat pun tak apa kan? Bukannya saya boleh hukum kamu pun sebenarnya. Awak masih lagi akan jadi mak dan ayah," Encik Rahman bertanya dengan lantang. Terdengar dua tiga orang mengeluh kurang senang. "Tapi, kan tadi Encik cakap..."

Encik Rahman hanya berdiri tegak. "Siapa lah saya ni...yang awak semua ikut cakap saya jugak kenapa?" Ramai wajah terpinga-pinga mendengar kata-kata Encik Rahman.

"Dengar sini wahai bakal ibu dan bakal bapa, perintah Tuhan dah kata, bila anak umur dia 8 tahun, paksa dia solat. Jikalau dia enggan, pukul dia. Soalan saya, berapa orang kat sini ada perancangan nak ikut benda tu? Arahan saya anda semua boleh ikut, jadi simpan dalam diri perintah Tuhan pun perlu diikut!" Tegas Encik Rahman ketika itu.

"Kita boleh cuba lukis anak-anak kita sebaik mungkin, kita boleh cuba berikan dia pengaruh yang paling baik dalam hidup, tapi kalau bekalan paling penting dalam hidup kita tak mampu nak sediakan, apa yang berlaku dekat lukisan anda?" Semua orang diam terpinga, panas telinga. "Tak mencukupi syarat!"

"Nasib baik saya suruh lukis rumah, kalau saya suruh lukis lembaga menakutkan macam mana? Dia hanya mintak kita buat benda baik-baik tapi kenapa ibu bapa zaman sekarang lebih mementingkan benda lain yang Dia tak mintak pun untuk diberikan kepada anak?" Sedikit mengah Encik Rahman ketika itu.

"Dia dah suruh tapi berapa orang yang nak ikut? Tengoklah masyarakat kita sekarang. Janganlah kita nanti pun tak memenuhi tanggungjawab dan syarat utama yang Dia dah berikan kepada kita semua, tau. Ok! Assalamualaikum!" Serentak dengan itu Encik Rahman pun melangkah keluar dengan cukup bergaya macam Rajnikandh, hero filem Tamil.

Emy dengan pantas cuba merapatkan jaket lembut yang dipakainya supaya tidak terlalu mendedahkan dada, terasa panas telinganya sebab barulah rasa segan sedang menjalar dalam jiwa.

Ogos 22, 2013

Kisah Wira-Wira Kehidupan Yang Kurang Mendapat Sanjungan

1. Kau beli air tin kat kedai yang terdapat di shopping kompleks.

2. Kau try hirup sikit, rasa macam cilaka sebab kau tersilap beli.

3. Kau decide daripada minum air camtu, baik buang aje la air tin tu.

4. Kau pun search tong sampah, mana yang ada sekeliling kau.

5. Kau jumpa satu tong sampah yang separa penuh.

6. Kau pun campakkan lah air kau tadi dalam tong sampah tu.

7. Kau pun terus berjalan sebab date kau hari tu janji nak berdating lagi 5 minit di lokasi romantik kau.

8. Makcik Cleanaer adalah seorang andartu dari Jawa.

9. Makcik Cleaner baru sahaja selesai mengemop lantai.

10. Makcik Cleaner ingin mengosongkan sampah yang sudah pasti penuh dalam tong sampah.

11. Makcik Cleaner pun bukak penutup tong sampah.

12. Makcik Cleaner tengok sampah dalam tu berair, dibasahi dengan air gas yang masih lagi sejuk dan tertumpah dalam tong sampah.

13. Makcik Cleaner merasa sedih sebab kerja yang sepatutnya setel dalam 2 minit jadi lama.

14. Makcik Cleaner pun angkut tong sampah bawa ke bilik mencuci.

15. Makcik Cleaner tarik keluar plastik tong sampah yang ada dalam tu.

16. Makcik Cleaner nampak plastik bocor sebab ada orang buang botol kaca pecah dalam tu mengakibatkan air busuk dah mengalir keluar dari plastik.

17. Makcik Cleaner pun ambil plastik lain,double bagged plastik tadi.

18. Makcik Cleaner pun mencuci tong sampah tadi kerana tidak mahu bau busuk merebak.

19. Makcik Cleaner selesai mencuci lalu dia meletakkan semula beg plastik baru di dalam tong sampah.

20. Makcik Cleaner kemudian mengheret semula tong sampah ke lokasi asal.

21. Makcik Cleaner dipanggil oleh supervisor beliau kerana ada budak muntah di tingkat 3.

22. Makcik Cleaner pun bergegas ke tingkat 3.

23. Date kau lalu tepi tong sampah lalu membuang sekotak air youghurt yang masih separuh berisi sebab perut dia rasa tak sedap.

24. Makcik Cleaner masih lagi bergegas ke tingkat 3 secepat mungkin.

Ogos 21, 2013

Ogos 20, 2013

Penyokong UMNO Tiada Seorang Pun Yang Menghadapi Masalah Membayar Pinjaman PTPTN


Terima kasih dan tahniah lah kepada mereka2 yang pangkah Barisan Nasional dan juga peminjam tegar Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional. Sebab aku sure korang, ya korang, golongan yang memenuhi kriteria

a. Pangkah BN
b. Peminjam PTPTN

...tidak akan diblacklist oleh pihak bank kalau2 kau nak buat loan rumah. Sebab kita semua sedia maklum, hanya yang pangkah pembangkang sahaja yang bakal kena blacklist ni, sebab hanya penyokong Pembangkang liat nak bayar PTPTN.

Betul kan?

Betul. It's a fact penyokong BN adalah PEMBAYAR TEGAR PTPTN! Statistik ini disahkan sendiri oleh kerani PTPTN yang aku kenal, dia kata semua yang bayar PTPTPN adalah ahli kuat UMNO. Jadi, jika kerajaan melaksanakan langkah menghalang peminjam PTPTN daripada membuat pinjaman rumah dan kereta, aku cukup sokong lah.

Ini adalah satu langkah kerajaan yang cukup bagus sebab aku sure, yang akan merasai kesannya hanyalah penyokong pembangkang yang hina dan tak cukup duit, sebab tu diorang kena buat pinjaman. Penyokong kerajaan, apa perlu dirisaukan?

Kita semua sudah sedia maklum orang2 yang menyokong kerajaan adalah orang2 yang mampu beli rumah dan kereta cash. Kenapa perlu takut blacklist loan kalau duit sendiri pun poket tak mampu nak tampung?

So, biarkanlah macai2 Anwar macam aku kepanasan.
Kami bukannya suara majoriti pun.


Ogos 19, 2013

Setelah Lama Tak Berjumpa, Sepupuku Tiba-Tiba Jadi Hot Lalu Kuhulurkkan Tangan Bersalaman dan Ku Kucup Tangannya

Macam mana raya?
Ada rasa seronok?

Cuba imbau kembali time raya yang baru sudah ni. Ada tak waktunya kau berada dalam dilema? "Dilema apa kau maksudkan ni?" tanya kau. Aku selalu tulis pasal benda ni. Cuma dulu lepas aku tulis dulu, ramai kata aku tak sporting. Aku, masih lagi tiap2 kali raya, dalam dilema. Dilema bersalam dengan orang yang tak patut aku salam. Aku harap kau pun sama lepas ni.

Mungkin pada kau benda ni kecik, takde masalah, takde perlu dirisaukan. Even dalam agama sendiri dah kata, kalau terpaksa, sambut aje la salam...tapi, berapa lama lagi nak kena sambut? Kau ada menghadapi dilema tu? Aku rasa yang lelaki ni, lebih ramai menghadapi dilema macam mana nak salam dengan sepupu yang tiba2 jadi hot.

Takkanlah orang kita susah benar nak paham, sepupu laki dengan pempuan, takleh salam. Menantu dengan adik beradik mertua lain jantina takleh salam. Susah benar ke nak paham?Ataupun, dalam keadaan macam ni, ikatan kekeluargaan tu dah oevrwrite hukum yang sepatutnya digunapakai?

Ye lah, kadang2 ada sesetengah family sepupu sepapat ni diadah jadi rapat sangat sehinggakan dah jadi macam adik beradik. Jadi abang sepupu dah dianggap macam abang sendiri, mak bapak si gadis ni pulak yang mengarahkan anak gadis gi salam bukan mahram dia.

Kau ada alami dilema tu masa raya hari tu?

Kalau kau ada menghadapi dilema time nak bersalam-salaman ni, satu cara yang aku perasan berjaya setakat ni, adalah dengan tak hulur tangan dulu. Tak kiralah apa cara sekalipun. Kemudian kau tunduk hormat macam orang Jepun..sambil cakap "HAIT!"

Insya Allah raya tahun depan takde dah orang nak salam dengan kau.

Seriously, benda ni memang payah nak diperbetulkan. It will take time. Tapi kita harus start somewhere. Once kau dah terasa ada dilema dalam diri kau nak bersalam-salaman dengan sepupu2 kau tu adalah satu permulaan yang bagus. Pepatah orang Melayu mengatakan, yang tua ni banyak pengalamannya. Tapi dalam bab, aku rasa, kita tinggalkanlah budaya melayu ni yang merepek, kuno dan salah.

Kalau mak bapak kau tegur kau sebab tak bersalam-salaman ni...kau tegur diorang balik. Sebab kadang2, untuk certain situation, untuk buat benda betul, kita kena buat benda yang semua orang katakanlah salah. Tegur mak bapak kau kalau diorang tak sedar yang benda tu salah. Kemudian tegur lah lagi sapa2 lagi, atuk kau ke, nenek kau ke, makcik kau ke, kalau ada yang sound kau sebab tak nak salam "adik-beradik" kau.

Baru rock! Sebelum ada orang "ini semua benda kecik! Mantot, kau aje yang lebih2 pasal benda ni!" Aku nak jelaskan, kau salah. Yang ada rasa dilema, aku ucapkan, tahniah!

Ogos 15, 2013

Mari Cek Kalau Ada Abang, Adik,Abah Atau Boifren Anda Yang Hardgay!

Semenjak dua tiga tahun lepas, kalau kau perasan lah, wujud satu desakan oleh masyarakat dunia untuk "menghalalkan" pasangan sama sejenis. Benda ni jadi makin lantang bila Obama sendiri menyatakan sokongan dia (secara tak terbuka) yang menunjukkan,  dia liberal, cool dan ok dengan orang gay.

Sebab itu jugak lah bila kau layan kebanyakan filem English, ada dimasukkan unsur2 gay dan lesbian ni dalam kebanyakan cerita diorang. Itu termasuklah juga tekanan masyarakat diorang yang membuatkan orang2 gay ni disanjung dan dianggap cool...macam Neil Patrick Harris.

Bila orang putih buat, takde la pelik sangat tapi bila filem Hindustan buat sekali, benda tu jadi pelik lak pada aku. Aku tak tau apa tajuk filem tu tapi sinopsis dia lebih kurang ada dua lelaki, housemate, dapat housemate perempuan...sebab diorang mengaku diorang gay. Padahal, dua2 tu straight. Jom kita cek apa agama dua pelakon tu.....

Unsur pondan dan gay ni sebenarnya dah banyak ditayangkan dalam negara kita. Antaranya watak Sam dalam sitkom "2+1" dan watak Moon dan Dee dalam siri "Jangan Ketawa." Tapi bila masuk bab gay ni, aku jadi geli sikit...sebab aku meremang tengok lelaki tough pakai singlet dan seluar ketat....mungkin aku pun ada sikit2 hidden gay attribute.

Kalau kau bukak mata kau luas2....ramai gila gay kat Malaysia ni. Mungkin diorang wannabe Gay tapi kalau dah nak menjadi wannabe gay, ter-jadi gay betul2 karang, hahaha. Berak pun senang. Ramai betul sekarang dan kebanyakannya dah makin open menunjukkan yang diorang tu gay. Melayu? Ramai!

Kenapa aku menulis pasal benda ni?

Aku tak sure kenapa.

Aku rasa berpunca daripada ramai betul gay yang aku menyampah tengok dekat Facebook aku. Atau mungkin juga sebab ada seorang gay yang aku kenal, setiap hari kerja dia post pasal bersyukurnya dia dapat hidup dekat bumi Tuhan ni tapi malam2 dok tadah mulut nak blowjob orang lain. Takut Tuhan masa2 tertentu aje.

Dan di sini lah problemnya. Makin lama tekanan masyarakat dunia yang ingin menghalalkan gay dan lesbian ni, auranya akan sampai kat Malaysia. Waktu itu, ada kemungkinan kalau kau tak sapot gay dan lesbian ni, kau akan dipandang serong...sebab kau tak cool. Dunia sekarang ni mementingkan orang2 yang cool dengan semua benda walaupun salah benda tu.

Jadi, aku nak korang bukak Google sekarang.
Search "Abnormal is Normal."

Kemudian kalau kau jumpa abang kau ke, adik kau ke, abah kau ke, boifren kau ke, kau datang sini balik dan berterima kasih dengan aku. Siapa rasa geli nak tengok, ingat, dia tidak cool. Tak macam Obama, Neil Patrick Harris, Ellen De Generes atau dua tiga orang selebriti Melayu.

Persoalan aku kepada anda hari ini;

1. Perlukah kita peduli seseorang itu gay atau tidak sebelum kita sanjung atau minat dia?

2. Adakah aku berperangai buruk kalau aku tak anggap seorang gay Melayu tu kawan aku?

3. Kalau kau ada kawan gay dan lesbian dan kau cool dengan benda tu biasa/normal, itu maknanya kau accept diorang camtu. Boleh ke kita anggap benda tu normal?

4. Sebagai orang Islam, bolehkah kita membenci gay? Kalau kita benci gay, macam mana kau nak mendekati golongan gay ni kan? Tu lah polemik dakwah ni..

ps- thank you kepada kawan aku sebab share link gay Melayu tu. Banyak lagi....cuma aku tak sanggup nak browse. Diorang bukan privatekan pun sebab gay cool dan siapa yang tak suka, kuno dan primitif.


Ogos 14, 2013

Mak dan Ayah Anda Berikan Anda Kemudahan Internet Supaya Lelaki Lain Enjoy Ghairah Tengok Anda

Kau pernah pikir tak apa jadi dengan gambar-gambar kau yang kau letak kat Facebook? Soalan ini aku tujukan khas untuk kaum wanita....Ada pernah tak kau fikir ke mana perginya gambar kau? Kalau kau tak tau, mari aku terangkan kat sini apa selalunya terjadi dengan gambar kau.

1. Ada jenis mamat pervert yang jenis simpan gambar gadis-gadis Melayu yang hot dalam PC dia untuk dijadikan bahan tatapan.

2. Ada jenis mamat pervert yang jenis simpan gambar gadis-gadis Melayu yang hot dalam PC dia untuk dijadikan bahan lancapan. Nampak perbezaan dengan point nombor satu?

3. Ada juga yang sekadar saja suka-suka share gambar kau supaya lelaki2 gersang di internet ni judge kau. Judge muka, judge pinggang. Sudah pastilah mereka juga akan judge figure kau. Selalunya terjadi di forum2.

4. Bila dah share dekat forum, mesti yang akan mintak link akaun Facebook kau, jadi kau akan dapat stalker Facebook.

5. Ada jugak spesis lelaki yang create blog atau akaun Twitter dan dia akan compilekan gambar2 korang dalam akaun dia tu supaya mudah lelaki2 lain dapat tengok kecantikan kau. Antaranya adalah...ah, aku tak nak bagi, kau carik sendiri.

Basically selalunya, itulah yang berlaku. Semua itu bergantung kepada wajah kau. First sekali, spesis2 ni akan tengok wajah dulu. Wajah cun? Diorang akan mintak gambar tak bertudung. Dah post gambar tak bertudung, diorang akan mintak gambar seksi...selalunya gambar seksi yang ada, adalah gambar minah yang baru bangun tidur pakai short atas katil dengan muka mamai kononnya...seksi la.

Yang aku pelik, macam mana diorang ni boleh dapat gambar kau?

Kau ni ;

1. Bodoh sangat ke sampai gambar kau pakai short atas katil kau post supaya ramai orang tengok?

2. Gila sangat publisiti ke sampaikan kau rasa diri kau best sebab ramai lelaki jadikan kau bahan onani?

3. Memang serba-serbi baghal sampaikan kau sendiri tak dapat fikir consequence yang mungkin berlaku dengan kau?

.....................

Seolah-olah bila ada aje permintaan lelaki2 gersang ni nak tengok gambar gadis Melayu, ada aje la sumber dia. Kau nak gambar macam mana? Gambar pakai baju kebaya tapi peha nampak? Ada! Gambar pakai baju kurung tapi duduk terkangkang? Ada. Bila ada permintaan mesti ada supply oleh gadis2 Melayu yang rela. AKU TAK PAHAM KENAPA!Sekarang ni, geng2 ni tengah compile gambar2 awek Melayu yang hot pakai baju raya.

Yang aku pelik, dia boleh dapat gambar pakai baju raya...dia jugak boleh dapat gambar kau tunjuk peha dan kaki kau masa raya. Apa kejadahnya kau cuba lakukan wahai gadis?

Sedarlah, satu2 nya benda yang jelas lelaki2 gersang ni selalu buat adalah mereka anggap gadis2 ni sebagai object for lust. Sedap ditengok, bagi komen, bagi markah, komen cantik ke tidak. Yang mana tak cantik, diorang kutuk, yang mana tak berdada hebat dikatanya airport. Kau suka dipandang macam tu? Kalau kau suka, teruskan share gambar2 kau, dah alang2, share gambar bogel terus tapi censoredkan la mana yang tak patut. Nak tangkap gambar blue pun, kita kena jaga adab budaya orang timur, hahaha.

Tapi kepada yang takut dan gambar dia dah terlepas, aku nasihatkan, baik stop. Stop share gambar kau tak kiralah gambar kau tutup aurat sekalipun...sebab imaginasi lelaki ni ganas,  dapat tengok muka pun kadang2 boleh orgasm sebab imaginasi dah tampung macam mana rupa bentuk badan kau.

Macam mana aku boleh tau benda ni?

Sebab satu masa dulu, aku sama aje macam diorang. Bukan setakat aku aje. Yang sekeliling aku pun sama jugak. Cuma, dulu, tak sesenang sekarang. Perempuan muda zaman sekarang ni, makin banyak cara nak jual badan yang terdedah, makin ramai lah yang harganya jatuh jualan murah.


Ogos 06, 2013

White Spiritual Boy Raja Utusan Allah Smells Like Teen Spirits


Kenapa makin lama makin ramai orang yang pelik2 ni?
Raja Utusan Allah Akhiruzaman FASA 1?

Fasa 2 camne?

Kita dah ada ; 
1. Rasul Melayu
2. Raja Kerajaan Langit
3. Pemilik sebenar Lahad Datu
4. Raja Sebenar Langkasuka
5. Melayu Pembantu Kepada Maharaja Cina
6. Penjual 'air mineral' dari sarang anai-anai yang makan 22 juzuk Quran

Esok2 mungkin ada ; 

1. Assistant Malaikat
2. Rasul Kepada Parti DAP
3. Maharaja Malaysia
4. Penjaga Masa dan Waktu
5. Gadis Melayu penebus dosa


Ogos 04, 2013

Allah Pun Endorse UMNO Bro!


Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Mansor hari ini cuba memberikan takrif baru kepada slogan Asalkan Bukan Umno (ABU) yang popular digunakan untuk menolak parti itu setiap kali musim pilihan raya.

Katanya, ini kerana, selepas pilihan raya umum, Umno masih diterima apabila orang Melayu sehingga dapat meningkatkan jumlah kerusi Parlimen daripada 79 kepada 88.

"Bila nampak (grafiti) ABU, beritahu yg sebenarnya (bermaksud) Allah Berkati Umno. Apa berlaku di (pilihan raya kecil) Kuala Besut ialah Allah Bersama Umno.

...................


Banyak kelakar lah ini kerajaan! Bila nak keluarkan hiasan rumah bertulisan Allah, Muhammad dan UMNO satu set?

Jual RM50 Insya Allah ada orang beli. Eh, lupa, aku takleh pakai Insya Allah....sebab aku pangkah bukan UMNO. Nanti orang UMNO marah. Kau pun tau macam mana respon diorang kalau penyokong pembangkang mintak BR1M atau apa saja yang diorang ni rasa hak diorang semata-mata.

Jual RM50 surely ada orang beli.


Ogos 02, 2013

Awkward Agama : Kau Pilih Nikmat Masa Tengah Makan atau Masa Lepas Makan dan Kenyang?

Ada seorang Ustaz tengah berceramah dalam TV. Aku tak sure apa tajuk dia.Mula-mula aku buat endah tak endah aje apa Ustaz tu cakap sebab aku tak plan nak tengok pun tapi aku duduk situ, bersandar kat sofa dan layan sambil fikiran menerawang kepada benda lain.

Lalu Ustaz tu tanya dekat aku, yang tengah mengadap TV. "Siapa sini benda pasal ibadat ni, dia create dalam imaginasi dia, satu bentuk checklist atau senarai?"

Aku tersentak. "Oh, sayalah tu Ustaz!" Jawab aku dalam hati.

"Tahukah anda, apa yang anda buat tu walaupun elok tapi tak betul sepenuhnya?" Beritahu Ustaz tu macam dia tau apa aku fikir.

"Eh, apsal pulak? Betul la. Kan aku solat lima kali sehari," fikir aku. "Jadi dalam kepala ada senarai Subuh,Zohor,Asar, Maghrib, Isyak. Lepas habis aje solat, aku akan tickkan dalam kepala aku checklist achievement aku sebab aku dah fullfill solat tu.Macam hari ni (hari itu) Subuh, kosong, Zohor, OK!"

Ustaz tu pun sambung lagi,"Kita solat bukan sebab kita nak penuhi checklist tu. Kita solat sebab kita suka apa yang kita solat tu...sebab tu di luar sana, ramai yang solat tapi dia cepat2 solat sebab pada dia, solat tu adalah satu benda yang dia kena buat...tapi masalahnya pada dia, itu aje la solat ni. Sesuatu yang dia kena buat. Ramai buat tapi tak ramai yang suka buat..."

Bang bang!
Headshot tepat kepala aku.

Aku, bab solat ni, benda yang aku happy adalah bila aku berjaya tick semua lima waktu solat dalam kepala aku ni. Walaupun kadang2 ada lubang2 jugak tapi kalau satu hari dapat lima-lima, rasa bahagia habis dah. Tapi rupanya bahagia aku tu bahagia yang luaran aje. Kebahagiaan sebenar pasal solat ni datang MASA KAU TENGAH SOLAT bukan masa kau dah habis solat.

Dan aku sure korang sendiri ramai camni. Benda ibadat ni, kita buat, kita suka kalau kita dapat fullfilled perintah Dia...tapi kita tak dapat nak reach level di mana semuanya ada erti dekat kita.

Kita tengah puasa ni dan kita mesti rasa gembira dapat puasa 30 hari cukup, tapi apa sebenarnya yang kita rasa masa kita tengah puasa tu? Aku pasti tengah puasa, majoriti kita fikir, apa nak makan berbukak nanti, baju raya nanti kaler apa, malam ni tarawikh kat mana atau sempat ke tidak bersama isteri malam ni supaya sempat mandi kemudian solat Subuh.

Kita sekadar solat. Kita sekadar puasa. Sebab pada kita, amal ibadat itu adalah checklist yang perlu kita penuhi. Ibadat pada orang2 kita ni adalah satu tugasan yang kita perlu penuhi dan ramai antara kita yang gembira lepas menunaikan ibadat dan bukan ketika melaksanakannya. Sama macam kerja. Kerja, kerja, kerja...hujung bulan dapat gaji hepi. Kemudian murung balik, kerja, kerja, kerja.

Ibadah bukan kerja. Tapi ramai antara kita ni yang anggap ibadat ni kerja jadi kita lebih pentingkan hasilnya berbanding proses tu sendiri dan jelaslah dalam zaman masyarakat kita, cuba tanya apa bukti kau itu Islam? Kau boleh keluar IC, kau boleh tunjuk surat beranak, kau boleh tunjuk mak abah kau orang Islam. Tapi betul ke kau itu Islam?Islam pada mulut, semua orang boleh cakap. "Aku Islam, dia Islam, kau Islam" tapi Islam dalam kehidupan? Tak ramai orang berani mengaku.

Kerana apa? Sebab pada aku dan kau, ibadat itu, adalah kerja. Kita tak rasa seronok masa solat...tapi kita gembira lepas beri salam. Sebab kita tau kita dah penuhi sesuatu. Apa yang kita penuhi?

Majoriti orang tak makan dan minum dalam bulan Ramadhan tapi berapa orang yang betul2 puasa? Tapi macam mana pun, untuk orang2 kebanyakan macam aku ni, worst come to worst, lebih baik buat daripada tak buat. Pakailah dulu checklist dalam kepala dan berharap satu hari nanti solat itu mudah pada aku.


Ogos 01, 2013

Aku, Transformers, Kanak-Kanak Generasi 80-an dan Bapak Yang Menakutkan

Dua hari lepas, anak aku koyakkan aku punya Transformers Grimlock yang masih lagi dalam kotak dia. Pedih dan sedih gak tengok kotak dia dah terkoyak walaupun aku beli murah. Plan aku, aku nak simpan sampai dia besar sikit lagi supaya dia dapat appreciate mainan tu.

Mungkin pada kau, "eleh, mainan aje..." tapi untuk aku yang masa kecik kena gi rumah member sebab nak main Transformers, aku appreciate gila ah idea yang permainan tu boleh bertukar bentuk robot ke kereta dan kereta ke robot. Kau boleh appreciate macam mana susahnya nak perah otak cuba come out idea create permainan tu supaya dia boleh bertukar.

Sebab mak bapak aku tak berapa galakkan aku main permainan dulu jadi aku ingat pada satu hari, di suatu petang yang indah, aku buat Optimus Prime...pakai kertas. Aku try buat benda tu supaya dia boleh tukar jadi lori tapi aku x dapat pikir macam mana nak create sendi tangan dia yang boleh tarik ke belakang. Kaki senang sebab boleh pusing depan belakang aje.

Kalau kau tak paham apa aku cakap...kau kena cuba belajar mengenai sejarah Optimus Prime, pemimpin idola pertama yang memberikan impak kepada ramai kanak-kanak generasi aku. Itupun sebelum Michael Bay rosakkan semua kenangan indah aku lah dengan filem dia yang tah hapa mengarut.

Sekarang ni orang "belia" zaman generasi aku, kanak-kanak tahun 80 an dan awal 90an ni kebanyakan nya dah jadi mak bapak. Satu perbezaan yang besar yang aku nampak kalau aku compare aku dengan bapak aku yang aku sempat jumpa dia 13 tahun aje...dia, menurut ingatan aku, jauh lebih matang berbanding aku sekarang. Compare aku 30 tahun dengan dia 30 tahun, pergh jauh gila beza. Agak aku la...sebab bila aku dah sedar dan ada otak boleh pikir, aku tak pernah nampak bapak aku main Transformers dia sambil buat2 bunyi pakai mulut. Macam aku sekarang.

Semalam, sambil duduk dalam bilik, menulis something, aku pusing belakang. Tengok belakang aku dekat rak, ada satu set buku Misteri Naga, separuh buku Mutiara Naga, satu koleksi buku Dik Cerdas yang lengkap, 4 bijik Tranformers duduk dalam kotak, pelabagai benda lagi dalam bakul dan dua compartment DVD yang aku sebenarnya dah nekad nak bagi aje dekat sapa-sapa yang nak.Itu tak kira lagi majalah, buku dan dua buah majalah porno yang aku pakcik adik ipar aku bagi sebagai buah tangan dari London yang wife aku tak tau aku ada.

Bapak aku nak baca Misteri Naga?
Hahaha.

Menurut memori aku la, ada beberapa aje benda yang bapak aku buat sebagai entertainment dia. Satu, main badminton. Nombor dua, baca The Star. Nombor tiga, main chess. Nombor 4, ajar kitorang melukis.

Aku sekarang ni penuh dengan entertainment. Nak tengok apa? Semua hujung jari tinggal nak klik. Bukak TV bermacam-macam benda ada.

Ada la jugak faedahnya bila zaman sekarang ni macam tu. Dulu aku nak borak dengan bapak aku pasal Visionnaries, Voltron atau Saber Rider? Jangan harap. Tapi aku rasa lagi 5-6 tahun, kalau aku nak borak pasal benda2 yang dia suka, aku boleh layan dan siap bagi input lagi.

Tapi mak bapak generasi aku ni, rasanya dah kurang matang berbanding mak bapak zaman dahulu. Bila mak bapak sendiri dah kurang matang; exhibit A: Aku, anak-anak aku nanti pun aku akan treat dengan cara yang sesuai dengan aku, menjadikan anak aku nanti bakal menjadi mak bapak yang kurang matang berbanding aku sendiri. Paham tak apa aku tulis?

Aku cuba try jadi bapak yang garang, macam orang zaman dulu-dulu, bila dia jeling aje anak dia, bertempiaranlah anak dia lari, sebab takut. Macam aku kena. Aku, cukup takut dengan bapak aku. Sebab dia jenis panas baran, depan dia, janganlah ada terbuat silap.

Itulah benchmark aku yang aku cuba capai. Ada aku tengok ceramah dalam TV, ada orang tanya masa pebincangan pasal cerai dalam Islam, "jika seorang isteri boleh menguruskan rumah tangga seorang diri, sebab dia mampu dan memang itu tanggungjawab dia, kenapa dia perlu menahan diri dengan suami yang dia tak suka?"

Ustazah tu jawab, "suami itu perlu, sebab anak-anak kena belajar rasa takut dengan ayah."

Bila aku dengar jawapan Ustazah tu, mula2 aku ingat Ustazah ni mesti jenis belajar tak habis. Tapi kalau kau renung betul2....iya,betul cakap Ustazah tu. Anak2 memang perlu takut dengan ayah, sebab anak2 ni naturally susah nak takut dengan mak. Mak adalah penyelia, bapak adalah enforcer.

Kalau anak-anak tak takut dengan enforcer, macam mana nak pupuk disiplin dalam diri anak-anak? Budak2 ni, kalau dipupuk dibelai dengan kasih sayang 100%....itulah jadinya budak2 manja.

Cikgu rotan sikit, balik mengadu dengan mak abah. Abah gi buat report polis. Aku kena rotan sampai tersiat kulit dengan cikgu pun takde nak bagitau mak aku. Sebab aku tau, kalau arwah bapak aku ada, tangan terkoyak sikit kulit tangan tu hanyalah mainan budak2.Aku rasa budak generasi aku ni, perasaan takut dengan cikgu tu still ada tapi macam mana pun rasa takut dengan bapak tu lebih besar lagi. Kita ni, bapak-bapak zaman sekarang kurang matang ke? Sebab kita terlalu leka main permainan ke sampai imej kita jadi terlalu friendly dan tidak menakutkan?

Jadi persoalannya sekarang, kat mana aku nak sorok komik2 aku supaya aku dapat menyampaikan mesej dekat anak aku, aku garang dan dia perlu takut dengan aku, sebab aku wish anak aku respek dengan cikgu dia.

Kalau dah dengan mak bapak pun tak respek, apatah lagi dengan cikgu, kan?