September 28, 2012

Awkward Agama : Kau Islam A atau Kau Islam B?

 

NikAzizTheBest
 "Alhamdulillah..ni lah contoh orang terpilih.." 

 UMNOBahagian
"...keh keh..konfem Nik Aziz kata masuk syurga.." 

AzharIdrusFanNumberOne
"Syukur!Aku harap aku pun jadi seperti dia.."

IdaRohayaMajid
"Masya Allah...bukti kebesaran Allah bersama orang yang benar.."

Belia4BKampung
"Nanti kalau DAP pegang Malaysia..kat mana kau nak tanam orang2 macam ni kalau semua tanah dah kena ambik dengan Cina?"




NikAzizTheBest
"Kerja tiap2 hari fitnah, bagus la jugak Tuhan bagi keampunan.."

 UMNOBahagian
"Tuhan berada bersama mereka yang benar.." 

AzharIdrusFanNumberOne
"Dia mati ni mesti kenduri grand sebab Datuk sponsor."

IdaRohayaMajid
"Masya Allah...bukti kebesaran Allah. Moga dia diampunkan segala dosa dia..."

Belia4BKampung
"Takbir! Orang-orang yang terpilih macam dia ni tak ramai. Aku kenal dia ni..semayang tak tinggal...dahi ada tanda hitam...orang kampung kata rajin beramal. Pernah terserempak sekali dengan arwah...muka berseri-seri, senyum aje. Tak sangka dah tak ada. Tak apa bro...perjuangan kita membela bangsa dan negara belum selesai. Hidup Melayu! Takkan Melayu hilang di dunia!"


September 27, 2012

Di Mana Gadis Horny Underage Menyorok Dalam Facebook?


JOHOR BAHRU – Keseronokan melakukan seks kali pertama selepas terpengaruh dengan video lucah di Internet menyebabkan seorang gadis berusia 13 tahun sanggup meniduri tujuh lelaki, termasuk beberapa penjawat awam, sejak awal tahun ini. 

Tanpa memikirkan risiko ke atas dirinya, gadis kecil ini rela bersama lelaki berkenaan di hotel bajet dan rumah sewa di bandar raya ini, meskipun baru berkenalan beberapa hari menerusi Internet tanpa mengenakan bayaran. Gadis berkenaan juga bangga menceritakan pengalamannya kepada rakan sekolahnya, sebelum aktiviti sumbangnya itu terbongkar apabila ibunya mengesyaki anaknya kerap keletihan setiap kali pulang ke rumah, selain sering dipanggil guru kaunseling berikutan masalah ponteng sejak Julai lalu.

.................

Beberapa tips untuk mereka2 yang cuba meniduri golongan remaja underage dan tidak mahu didakwa ;

1. Pastikan remaja itu rela. Sebelum mula berasmara, rekodkan bukti menunjukkan anda yang dipujuk ke bilik hotel dan bukan anda yang memujuk. Anda mesti pastikan anda meniduri kerana ajakan gadis itu..bukan merogol.

2. Sila juga pastikan anda juga rela. Jika anda tidak rela, besar kemungkinan kes itu akan jadi kes rogol dan anda akan dilabelkan sebagai mangsa rogol. Malu besar kepada kawan2 anda jika anda dilabel "mangsa rogol" walaupun anda lelaki.

3. Apabila sudah berjumpa dengan remaja bawah umur yang anda inginkan, pastikan bukan anda yang mulakan langkah mengajak ke arah hubungan seksual. Pastikan dia yang mulakan dulu apa2 langkah berahi.

4. Jangan guna sebarang ubat khayal. Ini untuk memastikan yang remaja itu berada dalam keadaan waras dan bukan dipengaruhi benda asing dan keputusannya untuk menjalani hubungan seks dengan anda adalah keputusan dirinya sendiri.

5. Pastikan, anda adalah penyumbang cukai negara, anda mempunyai potensi untuk negara dan bakat anda amat diperlukan oleh negara. Jika anda adalah pakar dalam bidang perubatan, aeronautikal dan fizik nuklear atau seorang atlit bertaraf dunia, kebarangkalian anda didakwa sangat rendah kerana anda mempunyai kredibiliti.

6. Pastikan simpanan anda cukup Rm25 ribu. Dalam kedua-dua kes Noor Afizal Azizan dan Chuah Guan Jiu, kedua-dua mereka membuat bayaran ikat jamin sebanyak Rm25 ribu dengan jaminan berkelakuan baik. Fikirkan...tidur dengan remaja sekali dua...kena tangkap...anda boleh jadikan keputusan kes mereka berdua sebagai hujah balas untuk anda tidak dihukum. Hakim pun sentap...nak cakap apa? Hakim kena konsisten dalam keputusan mereka.

7. Trend zaman sekarang di Malaysia ni nampaknya lebih menghukum peliwat berbanding mereka yang berhubungan seks dengan remaja bawah umur, jadi pada aku, tidak ada lagi sebab untuk anda meneruskan aktiviti liwat kerana hukumannya jatuh lebih berat dan come on...hubungan gay lelaki sangat2 menjijikkan.

8. Kenapa tidak ada remaja horny yang message aku dalam Facebook?


September 26, 2012

Perempuan, Dalam Situasi Terbaik, Elok Duduk Rumah, Main Angry Bird


....masalahnya, bila ada orang lelaki kata benda sedemikian yakni perempuan yang bersuami elok duduk rumah, akan ada suara2 yang kata "habis tu takkan aku nak bergantung dengan suami aku aje? Kalau dia ceraikan aku? Kalau dia buat hal macam mana?"

 Aku akan jawab..padan muka kau lah dapat laki macam tu.

Orang suruh carik laki ikut kriteria yang betul tapi kau pilih nombor satu kaya, nombor dua hensem,nombor tiga cinta. Macam mana kau nak suruh laki kau semayang kalau sebelum2 tu pun dia tak reti semayang dan kau pun sebenarnya tak berapa reti pandai pakai tudung?

September 20, 2012

Berbekam Itu Terbaik!


Satu-satunya benda yang aku miss apabila aku baik demam adalah suara sendiri yang berubah akibat daripada jangkitan virus di tekak. Pada aku, suara demam aku ada nilai komersial dan mampu pegi lagi jauh.
Serak2 tapi still masih lagi dalam range antara husky dan metal.

ps - thanks, ramai bagi tips semalam. Aku tak rasa tu buatan orang ke apa, tapi memang betul, bila badan jadi tak kuat...mudah kena serang. Resdung pun ya jugak. Dulu aku rajin pegi bekam,buang darah kat muka...tapi lepas pakcik tu tak sihat sangat aku stop pegi. Memang berkesan bekam ni. Migraine hilang, resdung boleh kurang, gatal2 muka kurang.

Member aku jerawat batu besar2 kat muka pun boleh hilang. Nak atau tak nak aje. Risiko berbekam ni...kalau nak buang migraine, rambut kena cukur. Muka bercalar balar, lepas dua minggu, hilang la.

Lepas berbekam,botak,ada luka kat kepala, jalan2 luar...rasa macam badass. 

September 19, 2012

Normal Ke Mimpi Ngeri Waktu Tengah Demam?

Aku tak tau kenapa; tiap2 kali aku demam, bukan setakat sakit badan ...tapi akan juga disusuli dengan beberapa benda lain ; 

1. Mimpi ngeri

Aku tak pasti kenapa tapi tiap2 kali aku demam mesti mimpi ngeri. Kena kejar dengan benda, mimpi jatuh bangunan...jatuh lubang.

2. Masa beredar terlalu perlahan

Ini berkait dengan point di atas. Katakanlah lepas makan ubat, aku terlelap. Kemudian datang la mimpi2 menakutkan macam kena kejar dengan werewolf atau jatuh bangunan. Bila jatuh aje dari bangunan tu, hempap sebijik kereta.Berkecai kereta tu. Badan pun boleh rasa sakit dia. Terus terjaga. Tengok2 baru tidur dalam 1/2 jam.

3. Mata jadi kelam

Yang ni aku rasa normal kot, mata jadi gelap. Tempat yang selalunya cerah pada kau jadi gelap sikit pada pandangan mata.

4. Hidung sentiasa berbau

Bila kau demam, hidung kau jadi berbau satu macam. Bau hanyir macam bau hingus pekat dan bau tu sentiasa ada. Persoalannya, kalau 24 jam kau terbau hidung kau macam tu, adakah orang lain juga mampu menghidu bau tu?

5. Makanlah apa2 pun jadi pahit

Selalunya comfort food aku waktu aku demam adalah maggi asam laksa, sebab maggi tu masam dan rasa dia still tolerable. Tapi memang betul la apa orang kata ; kan akan lebih appreciate makanan selepas kau hilang selera nak makan.

................

Jadi semalam, sebelum aku makan ubat dan masuk tidur, apa yang aku cuba buat adalah bukak gambar anak aku dekat TV dan biarkan aje gambar dia merenung aku, kononnya nak menggantikan imej2 ngeri yang selalu muncul tatkala aku demam. Scientifically, kau akan bermimpi pasal apa benda yang kau fikirkan satu hari tu dan aku harap, dapat lah aku tengok anak aku dalam mimpi aku.

Tapi masalahnya aku takde pun fikir pasal jatuh bangunan sebelum2 tu. Malangnya eksperimen aku tak berkesan. Semalam aku mimpi kena tanam hidup2.

Normal ke mimpi buruk masa tengah demam atau aku aje yang terkena mimpi ekstrim?

September 15, 2012

Bagaimana Kalau Lepas Ni Gay Pakat Pakai Baju Batik?


Damn it. Aku ada 3 helai tshirt vneck aku beli kat Primark, London. 

T-Shirt tu adalah t shirt paling murah aku pernah beli. Even kat Malaysia pun tak dapat camtu. 3 t -shirt v-neck harganya 6 pound. Masa tu convert dalam Rm38 ringgit. Jadi sehelai baru RM13 camtu. T shirt tu adalah tshirt paling sedap,paling selesa,paling best yang aku ada.Walaupun dia plain aje takde design, tapi material dia membuatkan bila aku pakai tshirt tu aku rasa sejuk...bukan cool..tapi sejuk. Material dia sedap....dan Primark ni macam Giant aje kat London sana. Gedung pakaian untuk orang kebanyakan.

Sekarang ni....aku confuse. Adakah aku seorang gay?Adakah seseorang itu menjadi gay datang daripada cara berpakaian atau datang daripada nafsu serakah ingin membontot lelaki lain atau dibontoti lelaki lain? Bagaimana pulak kalau golongan ramai2 lepas ni pakai baju melayu,pakai samping dan sarung keris kat pinggang? Apa pulak menteri nak kata lepas tu?

Perlu ke aku takut nak pakai baju tu? Tak perlu. Tapi akan adalah orang yang jenis otak kena suap akan assume benda tu sebijik2 lepas ni. Lelaki pakai baju vneck...gay!

Kadang2 fikir2 balik...apa sebenarnya yang kementerian kita buat hari2? Aku rasa macam ni....
................

Ketua Pengarah : Assalamualaikum semua!

Ramai-ramai : Waalaikumsalam Datuk.

Ketua Pengarah : Saya panggil anda semua mesyuarat hari ini kerana kita semua perlu memikirkan bagaimana kita nak keluarkan panduan nak mendidik masyarakat mengenai gay dan lesbian. Datuk Seri Muhyiddin minta feedback dari pihak kita..maklumlah...pilihanraya pun dah dekat ni.

Staff bawahan : Saya usulkan supaya jika sempat Datuk, kita dapat juga bincangkan semua feedback yang kita dapat daripada orang ramai mengenai falsafah pendidikan negara yang baru tu. Ada beberapa perubahan dan idea orang ramai yang kami rasakan sesuai untuk diterapkan.

Ketua Pengarah : Tak apa. Itu kita boleh laksanakan pada gelombang transformasi pendidikan yang ke empat nanti-nanti. Isu LGBT ini lebih penting.....Azam....mana bihun, kopi dan teh? Kenapa tak sampai lagi?

Azam : Saya dah orderkan tadi Datuk. Terlambat agaknya.

Ketua Pengarah : Saya cukup tak gemar meeting tak ada bihun depan mata. Kita tunggu sebentar......Hulur saya karipap tu. .....you dah tengok frontpage Utusan hari ni? Nauzubillah....I tak sangka betul Nik Aziz macam tu...Tun is always right.

September 14, 2012

Siapa Peduli Pasal Lawatan di-Raja Duke dan Duchess of Cambridge?

KUALA LUMPUR - Pos Malaysia Berhad akan mengeluarkan siri setem dan filateli khas sempena Jubli Intan Ratu Elizabeth II dan lawatan Diraja Duke dan Duchess of Cambridge ke Malaysia yang akan mula dijual kepada umum Khamis ini di semua cawangan pejabat pos seluruh Malaysia. 

Ketua Bahagian Setem dan Filateli Pos Malaysia Yasmin Ramli berkata siri setem khas itu dikeluarkan dalam dua reka bentuk, mempamerkan gambar Ratu Elizabeth II dan gambar Putera William dan Kate Middleton dijual pada denominasi RM1.50 setiap satu.

"Setem kenangan ini begitu istimewa kerana menampilkan cetakan setem di dalam setem (gambar Ratu Elizabeth II) iaitu kami mencetak semula setem ketika awal pertabalannya yang dikeluarkan Pos Malaysia pada 1953 di atas setem yang baharu," katanya kepada pemberita di sini. Tahun ini merupakan Jubli Intan Pemerintahan Ratu Elizabeth II yang merupakan ratu paling lama memerintah dalam Monarki British iaitu selama 60 tahun.

 Yasmin berkata Pos Malaysia juga akan mengeluarkan siri Setemku dengan reka bentuk animasi Upin dan Ipin pada minggu hadapan. "Siri ini mempunyai lima tema yang dikeluarkan secara berperingkat di mana pelanggan berpeluang mencetak gambar sendiri di atas setem yang berlatarbelakangkan Upin dan Ipin," katanya.- Bernama

................

Aku tak paham...kita dah merdeka kan? Satu persoalan; adakah perlu kita berterima kasih kepada British kerana memerdekakan kita?

Yang paling pelik, cuba kau refer balik buku2 teks sejarah sekolah dulu, ada tak dalam buku tu masukkan sentimen membenci penjajah? Sentimen membenci komunis memang berlambak la. Nanti2 anak cucu kita punya buku sejarah pulak penuh sentimen membenci pihak pembangkang yang ada zaman kita ni.

Aku selalu terfikir ; adakah ada perjanjian sulit antara rombongan kemerdekaan dulu dengan kerajaan British pada masa itu yang masih diterima pakai sampai sekarang? Sebab kalau kau tanya orang biasa...kau peduli ke pasal Queen Elizabeth dan perkahwinan di Raja hari tu?

Orang2 macam aku akan jawab tak peduli. Buat apa aku nak peduli, kan Tapi cuba bukak mata sikit, adakah sebenarnya kita dipupuk untuk sayang British ni? Kita bangga kita anggota Komanwel, lagilah bangga bila kita jadi tuan rumah Sukan Komanwel, betul?

Dan itulah yang pelik pada aku. Musuh nombor satu negara (UMNO), Anwar Ibrahim..nombor dua, DAP, nombor 3..komunis. Tapi tak pernah pulak British dijadikan musuh. Political reason maybe? Sebab ada kepentingan gamaknya.

September 13, 2012

Percubaan Untuk Menakut-Nakutkan Masyarakat

Aku nak menulis pasal benda ni sebab benda ni jadi dekat kawan wife aku. Tujuan aku, tak lain tak bukan ada 2;

1. Menakutkan masyarakat
2. Mempersoalkan statistik keselamatan Malaysia

Sepanjang beberapa bulan lepas ; ada satu geng perompak/penyamun yang menjadikan pengguna jalanraya di MRR2 sebagai mangsa. Modus operandi dia simple ;

a. langgar kereta dari belakang
b. kau turun dari kereta
c. dia acu pisau/parang
d. dia masuk dan drive kereta kau
e. dia tinggalkan kereta yang dia guna untuk langgar kau

Ada beberapa sifat murni dalam perompak ni;

a. kalau ada budak dalam kereta atau warga emas, dia suruh turunkan dulu
b. dia tinggalkan kereta sebijik untuk kau

Jadi, kalau nasib kau baik kau drive kereta Perodua (kereta low class berharga mahal) tapi dia tinggalkan kereta Nissan ke, Honda ke atau Ford ke...kau bakal pulang dengan memandu kereta yang jauh lebih baik daripada kereta kau. Tapi masalahnya...kereta tu kereta curi. Kereta kau tadi pulak...dia ambik untuk buat menyamun.

Benda ni akan dia ulang banyak kali sampailah dia rasa puas hidup kot...tapi yang menariknya mengenai perompak ini........dia tak peduli kereta apa dia dapat. Asalkan dia dapat tukar kereta curi yang dia tengah bawak ke sebuah kereta lain. Macam kes kawan bini aku....dia ambik Honda...dia tinggal Nissan. Dah boring menyamun pakai Honda...dia tibai Proton. Jadi last update...penyamun ini sedang menjelajah sepanjang MRR2 dengan menggunakan kereta Proton Persona mencari mangsa.

Cuma aku rasa dia still akan aim kereta baru sebab nak mengelakkan kerosakan mekanikal ketika menyamunl. Lagipun, kereta baru air cond cantik, cuaca pun tengah panas sekarang. Nak menyamun pun mesti dalam keadaan selesa.

Lalu haruslah diingatkan di sini; kalau anda dilanggar di MRR2 atau di mana2 saja lah sekalipun, sila berhati-hati. Perompak tu masih lagi bebas pada ketika ini.

Susah benar jadi orang Melayu. Semua benda perlu takut. Atas jalan takut.
Nak tukar kerajaan pun ditakut-takutkan.

September 12, 2012

Pesanan Khidmat Masyarakat 12 Sept 2012


Kenapa ramai sangat orang hilang sekarang ni?

Walaupun polis cuba kata "ketakutan ini datang sebab pengaruh media sosial" tapi bila difikir2 kan balik, satu masa dulu, ada berapa cara aje nak inform orang ramai pasal kes orang hilang..paper,kotak susu,tv, macam mana nak sebarkan maklumat orang hilang pakai radio?...jadi aku rasa tak perlulah dipersalahkan media sosial kerana memperbesarkan cerita2 orang hilang kerana faedah dia jauh lagi besar berbanding persepsi negatif yang akan timbul. Awareness untuk memastikan masyarakat sedar tu sangat berguna.

Tapi, bagaimanapun, dalam hal yang tidak berkaitan dengan kes di atas, yang peliknya...kenapa ramai sangat gadis yang hilang sebab ikut boifren? Kacak2 sangat ke boifren diorang ni sampai sanggup lari tinggal mak bapak?

Kenapa selalunya bila keluar gambar boifren, muka macam mat rempit? Maksud aku, kalau nak lari sangat ikut boifren, ikutlah boifren yang hensem sket, ni balik2 muka mintak penampar. At least reputasi sebagai gadis kenalah jaga. Takkan kau nak orang tau kau mempunyai bad taste in man? 

September 11, 2012

Polemik Negarawan Tahi Lembu

Kita selalu dengar pemimpin kita claim diri mereka negarawan tetapi amat kurang kelihatan sifat negarawan yang ditonjolkan dalam diri diorang, tak kira lah dia orang kerajaan pusat atau belah pembangkang. Contohnya ; masa sambutan kemerdekaan 31hb hari tu.

Anda ada nampak pemimpin pembangkang kat situ? Tak ada. Beberapa persoalan akan timbul dalam bab ni;

1. Adakah diorang tak dijemput?
2. Adakah diorang dijemput tetapi tak nak hadir?
3. Adakah diorang nak datang?
4. Adakah diorang nak datang tapi BN kata takleh?
5. Adakah orang PAS tak nak datang sebab ada aktiviti maksiat yang menyamar sebagai "aktiviti belia sihat?"

Itu bukannya sambutan yang berkait langsung dengan politik. Itu adalah sambutan kemerdekaan yang melangkaui politik.

Dan hal ni macam mana pun akan kembali kepada kerajaan memerintah, kerana mereka adalah organizer kepada sambutan tersebut. Ada siapa tahu, adakah pemimpin BN ada menjemput pemimpin pembangkang datang sama2 menyambut sambutan kemerdekaan?

Jika tak ada aku boleh nampak kenapa. Sebab politician amat takut orang lain yang tak sehaluan (even yang sehaluan sekalipun) dapt exposure lebih daripada dia. "Kenapa aku perlu ajak ketua pembangkang berdiri sebelah aku dalam TV yang mana siarannya ditengok oleh ramai rakyat Malaysia?"

Dan itulah sebabnya kenapa sampai bila2 pun, kita takkan ke depan. Mungkin kita akan jadi "negara maju" tapi kita masih di takuk lama. Otak kita masih lagi stuck dekat zaman dulu.

Selagi kerajaan yang memerintah tidak dapat membezakan mana satu acara politik dan mana satu acara Malaysia, kita akan kekal sebagai sebuah negara berinfrastruktur "mewah" tapi dengan pemikiran orang ulu kerana hanya orang ulu yang berfikiran sempit dalam bab politik ni sehingga tidak dapat membezakan mana satu bab politik dan mana bab nasionalisme. Contoh orang ulu, Rais Yatim. Mana lagi kau nak jumpa pemimpin tak malu suruh rakyat balas budi dalam lagu kemerdekaan?


DAH LAH LOGO BURUK KEPALA BANA.

Dan daripada aku tengok sambutan kemerdekaan sampai sekarang, tidak wujud langsung kerjasama antara kerajaan pusat dan pihak pembangkang dalam sambutan kemerdekaan yang dirayakan tiap2 tahun, aku tak pasti pihak mana satu yang ego atau kedua-duanya ego. Tapi...aku mengharapkan kalau BN tumbang, pihak kerajaan pada masa itu akan menghulurkan tangan mengajak pihak pembangkang yakni BN supaya turut serta dalam sambutan kemerdekaan tiap2 tahun.

Sudah berpuluh2 tahun kita tahu BN takkan berubah mentaliti mereka.

Mungkin kau akan persoalkan, kalau pembangkang jadi kerajaan, nak ke diorang ubah mentaliti politik diorang supaya tak jadi macam BN? Jawapan dia...kita dah tau apa yang BN boleh provide. Kita tak pernah tau macam mana caranya pihak pembangkang pulak memerintah.

BN takkan berubah....kenapa kita tak nak ubah? Mungkin semua punca masalah seperti letak jubor atas gambar Najib atau pijak gambar Najib atau berak atas gambar Najib akan berkurangan kalau BN dapat terima, walaupun pembangkang berlainan ideologi, Malaysia ini semua orang punya.

Bukan BN dan UMNO yang punya.

September 10, 2012

Cerpen : Kalau Tak Ada UMNO, Anda Tak Mampu Pakai Smartphone


" Bro, kau sokong Anwar peliwat tu apasal bro?" tanya Rashid kepada kawannya Asri.

" Bukannya aku sokong dia mangkuk, tapi dah kerajaan sekarang ni kelakar benar.." kata Asri dengan nada mengejek. Rashid sengih, konfiden.

"...lu bukan budak sekolah asrama ke? Lu tak ada rasa bersyukur ke dapat belajar, masuk U dan sekarang kerja PTD ni?" tanya Rashid lagi tak puas hati.

"Kau cuba explain dengan aku, kenapa bila gambar PM kena pijak, polis siasat...tapi bila gambar pembangkang, tak kena apa-apa? Mana keadilannya kat situ? Kita kena accept, being the opposition leader also means he is a part of the government..." Asri sedikit mendengus.

"Standard la tu...orang ada kuasa...kena accept la some abuse of power..." Rashid menjawab bangga. "Lagipun, kau pun tau...kalau Anwar Ibrahim naik...Lim Guan Eng naik! DAP naik....makin lemak la orang Cina control Malaysia..itu semua gejala komunis. Kau tak sayang ke bangsa Melayu?"

Dalam hati Asri, dia nak aje jawab tak sayang, kalau orang Melayu majoritinya macam si Rashid. Tapi dipendamkan saja buah fikirannya.

"Kau tengok sini, pembangkang ada 3 parti. PKR...tah hapa sebenarnya perjuangan diorang? Kau boleh explain dengan aku?" Asri mengeluh.

Rashid sengih bangga. "Then, kita ada PAS....kau pun takkan la tak sedar PAS tu hanya dipergunakan oleh PKR dengan DAP untuk pancing orang Melayu? Come on la. Kita PTD la bro! The creme of the crop. Takkan la itu pun kau takleh nak fikir?"

Asri menjuih bibir. Meluat dia dengan sesetengah staff PTD yang merasa dia holier than thou berbanding penjawat awam lain hanya kerana tak ramai yang lulus peperiksaan PTD. Walaupun dia juga seorang lulusan PTD Kerajaan, tapi kadang2 hatinya terdetik rasa malu melihat tingkah laku rakan2 nya yang melayan staff2 kerajaan lain seolah2 alas kaki mereka yang perlu diarah-arahkan.

Rashid menghirup air kopi pekat. Lalu dia memandang tepat ke arah Asri. "Kau fikir ye? Kalau Anwar naik, DAP naik...kepentingan Melayu dah tak ada. Kita semua sama level dengan orang Cina dan India."

"Apa point kau?" tanya Asri, menyampah.

"Kau suka ke kalau anak2 kau nanti diorang tak dapat jadi staff PTD sebab ada calon Cina dengan India yang ambik tempat dia?" tanya Rashid, sangat pasti yang Asri tak mampu membalas hujahnya yang sangat mantap.

Asri diam. Otaknya berfikir. Lalu dia bangun daripada kerusinya. "Kau nak gi mana tu Ri?" tanya Rashid.

Dia pergi ke sebuah meja lain yang diduduki 2 orang lelaki Cina sedang enak menikmati nasi campur. Asri memperkatakan sesuatu kepada mereka. Mereka berdua memandang Rashid lalu bangun dari tempat duduk. Seorang datang duduk sebelah Rashid. Seorang lagi duduk sebelah Asri.

"Apa soalan kau tadi Shid? Tak berapa jelas soalan kau tadi." Asri sengih. 

Rashid berpeluh-peluh. "Err...apasal sekarang ni ramai orang Cina bakar colok tepi jalan aa? Hungry ghost festival ka?"

September 07, 2012

Awkward Agama : Apakah Benda Paling Berat Dalam Dunia Part 02

Untuk part 01, kat sini.

Kalau kau jadi bapak, satu masa nanti kau akan dilemma ini;

Anak kau tengah aktif main dengan kau sampai tergelak2 dia dan kau pun gembira luar biasa. Kemudiannya; kedengaran azan solat Maghrib. Kau tengok anak kau hulur tangan suruh kau angkat dia. Dia merengek2 mintak kau angkat dia, peluk dia, sayang dia.

Beberapa detik kemudian azan pun tamat.

Apa kau nak buat? Pegi solat, atau layan anak kau dan rasa gembira yang teramat sangat? Itu adalah antara benda yang paling berat nak dikorbankan.

Kalau kau bapak yang elok dan baik, kau akan bangun, pegi solat straight away.Tapi aku, kau dan ramai lagi, pasti akan terus main dengan anak ; sebab anak kau mampu buat kau rasa sangat bahagia.

Majoriti kita bukan bapa yang baik rasanya.
Sebab kita sayang anak dan keluarga lebih daripada Tuhan sendiri.

Apa cara nak counter dilemma ini?

Belajar sayang Tuhan lebih dari sayang anak,mak, isteri,bapak sendiri. Menjadikan Allah first priority dalam kehidupan bukan sesuatu yang sangat mudah kerana godaan itu bukannya datang daripada syaitan, godaan itu sebenarnya datang daripada keluarga sendiri yang mengharapkan kasih sayang....tatkala Allah panggil kita suruh sembah Dia.

Aku tak malu mengaku ;
Aku sangat fail dalam benda ni. Selalunya, Tuhan nombor 3. Anak mesti nombor 1.

Isteri nombor 6 :)

September 06, 2012

Kau Tidak Akan Peroleh Cinta Sejati Ketika Masih Teruna dan Dara

Bila jalan2 dekat public dan tengok orang ramai, kadang2 akan ternampaklah couple yang sedang hangat bercinta.Macam hari tu, aku tengah beratur beli makanan, depan aku ada satu couple Melayu tengah beratur. Nak ambik order punyala lama sebab boifren kena pujuk suruh awek decide nak makan apa.

Sambil2 diorang bermanja-manja ambik order (dengan aku belakang diorang tengah mendidih) ada satu moment di mana couple tadi...

...bertentang mata sambil tenung satu sama lain dalam 5 saat.

Aku fikir, mesti awek tu rasa apa yang dia tengah buat tu sangat romantik gila babi punyalah. "Oh, romantik betul boifren aku ni..kacaknya..tajamnya renungan mata dia.."

Mungkin minah tu tak tau kot, dalam agama dia iaitu agama Islam...merenung mata bukan mahram lebih dari 3 saat adalah satu perbuatan yang sangat ditegah kerana setiap renungan mata tu akan jatuh ke dalam diri,mengakibatkan;

1. hati berkocak
2. nafsu bergelora
3. syaitan tertawa suka

Tapi...aku boleh agak la apa yang boifren dia fikirkan bila dia merenung mata awek dia tu.

"Sayangnya aku dengan dia ni...macam mana nak ajak ringan2?"

"Cantiknya dia ni...ooh..seksi!mesti try!"

".....Boobiiiessss!"

Kalau dia macam aku, benda yang dia fikir adalah "AKU NAK RINGAN-RINGAN TAPI AKU RASA BERSALAH!PERLU KE AKU CARIK AWEK LAGI SORANG YANG BOLEH RINGAN-RINGAN SEMENTARA AKU NAK KUMPUL DUIT NAK KAWIN DENGAN DIA?"

Dan aku pasti, minah tu fikir itu adalah cinta sejati yang terpancar dari mata lelaki tu. Padahal,itu semua bohong semata-mata.

Tidak ada cinta sejati pada pasangan yang belum berkahwin. Orang gila aje yang mengaku cinta dia sejati dengan boifren atau gelfren dia. Sejati pada dia,mungkin la..tapi sejati ke pada Dia?

Jadi,apa itu cinta sejati?

Cinta sejati adalah apabila kau dah kahwin, kau keluar "dating" 2 orang tapi kau bertekak sebab bila isteri tanya cantik ke tidak, kau jawab macam tak ikhlas,membuatkan isteri mengamuk. Jadi kau boring, kau belah gi tengok hardware sampai kau tak jumpa isteri kau...

Beberapa jam kemudian, kau call isteri kau tanya dia kat mana. Berjumpa balik, tolong angkatkan barang2. Kemudian balik sama-sama.

Itu cinta sejati. Mana main pandang2 memandang masa beratur tengah beli makanan. Noobies percintaan aje yang suka pandang memandang sambil tersenyum simpul.

September 05, 2012

Bagaimana Anda Mampu Menjadi Extremist Islam?






.................



Kadang2 tengok apa orang kita buat, seolah-olah aku rasa,
baik diorang tak payah pakai seluar dan tunjuk kote ramai2.

September 03, 2012

Kenapa Perlunya Pekerja Asing Bekerja di Malaysia?

Rahmat memijak pedal minyak perlahan-lahan. Kebanyakan kawasan parking sudah dipenuhi kereta. Hujung minggu sudah menjadi kebiasaan ramai orang menghabiskan masa menelaah barang-barang di kompleks membeli belah.

"Abang, tu ha ada parking," beritahu Nora.

"Kita menapak sikit takpe la kan? Jauh jugak dengan entrance dia," tanya Rahmat. Nora mengangguk. Dua anak mereka, Remy Daniel dan Nor Balqis Hariyati menjenguk memandang keluar tingkap.

"Daddy,daddy, kita kat mana ni?" tanya Remy.

"Kita kat Desco ni, bukan ke selalu kita datang sini?" tanya Rahmat. Balqis mengangguk. "Abang ni buat-buat lupa ni bah!"

Keempat-empat beranak lalu bangun dan keluar daripada kereta. Balqis memegang tangan ibunya.Pantas kaki mereka melangkah menaiki eskalator. Sampai saja di atas Rahmat melihat sekeliling. Penuh lautan manusia membeli belah.

"Kita terus beli barang aje la bang...tak nak saya window shopping. Rimas penuh sangat orang," beritahu Nora. Rahmat mengangguk. "Pegang tangan mak dengan abah, jangan lari merata-rata, nanti hilang lagi macam hari tu!" pesan Rahmat.

Mereka sekeluarga melangkah ke pintu masuk pasaraya. Ramai orang berkerumun di sana. "Aiseh Nor, troli habis la, kena tunggu troli sampai la pulak," bisik Rahmat pada isterinya. "Pakai bakul dah la bang.." cadang Nora.

"Tak nak saya. Bukannya awak yang angkat, saya yang kena angkat," jawab Rahmat. Kedengaran bunyi besi berlaga. "Mintak laluan..tolong beri laluan.." Sebaris troli bersusun rapat ditolak oleh dua orang pekerja Bangladesh. Hampir-hampir mereka terlanggar seorang lelaki yang sedang menunggu di situ. "Hoi, bodoh punya Bangla!" herdik lelaki itu.

"Ni la masalah dia bila berharap sangat dengan pekerja asing. Nak dapat troli pun kena beratur, diorang kerja pun main-main, bukannya susah kerja diorang ni, sapa-sapa pun boleh buat..." senyap-senyap Rahmat menegur lelaki yang mengherdik pekerja tadi.

"Kerja lembap, Bangla ke Myanmar ke...datang sini kerja main-main, troli pun boleh habis stock!" Lelaki itu meneruskan herdikannya. Pekerja dua orang tadi hanya diam dan meneruskan kerja mereka. Entah faham atau tidak apa yang dibualkan Rahmat dan lelaki itu tidak diketahui. "Abang ni,tak baik kutuk-kutuk orang macam tu, dah la depan anak kita ni.." bisik Nora menegur suaminya.

"Alah...pekerja asing, bukan boleh bagi muka sangat. Awak ingat lagi apa orang gaji kita dah buat dulu?" Nora diam. Tak mahu dia teringat kembali pengalamannya menggaji seorang amah dan kisah buruk yang menimpa dirinya.

Cepat Rahmat memegang satu troli sementara yang lain berpusu-pusu mengambil troli mereka. "Jom!" ajak Rahmat tersengih. "Abah, Remy nak Ben 10!" pinta Remy.

"Ok, nanti mak belikan.." jawab Rahmat.

............

Troli mereka sarat dengan barang. Lenguh juga tangan Rahmat menolaknya ke sana ke mari. Remy leka memegang raksasa Ben 10 yang baru dibeli, Balqis pula khusyuk memeluk anak patung lembut dengan rambut blonde. Mereka sekeluarga melangkah kembali kepada kereta mereka yang berada agak jauh dari pintu masuk.

Teet teet. Rahmat membuka bonet kereta lalu dia dan Nora sama-sama memasukkan barang-barang yang baru dibeli sambil diperhatikan Remy dan Balqis.

"Tadi yang saya punya air Pepsi tu mana? Kan ada dalam plastik kecik tadi," tanya Rahmat. "Tu haa..saya dah letak kat seat depan," jawab Nora.

"Jom, Remy, Balqis, kita balik.." ajak Nora. Rahmat masuk ke tempat duduk pemandu lalu menghidupan enjin menyalakan penghawa dingin. "Bang..bang...troli kita lupa hantar balik.." beritahu Nora.

"Biarlah..jauh benar nak pusing semata-mata nak hantar troli.." jawab Rahmat. "Lagipun, takkan la nak biar Bangla-Bangla tu makan gaji buta?" kata Rahmat dengan nada sinis.

Nora hanya mampu menggelengkan kepalanya.