Disember 30, 2011

Menuju 2020 : 8 Persoalan Mengenai Jalan Raya Di Malaysia

1. Kenapa atas jalan raya Malaysia, bila kau bagi jari hantu dekat orang yang potong queue traffic light, kau yang kena maki balik?

2. Kenapa atas jalan raya Malaysia, kalau kau maki orang yang bawak kereta yang macam cilaka, kau yang kena maki balik?

3. Kenapa atas jalan raya Malaysia, kalau kau bagi jari hantu dekat orang yang hon2 kau suruh laju lagi dekat lane kanan sekali padahal kau bawak kereta ikut had laju 110km/j, kau yang kena maki balik?

4. Kenapa atas jalan raya Malaysia masih lagi ramai yang baghal sebab dia ingatkan motor kena lalu dekat lane kecemasan jadi dia hon motor yang lalu dekat lane yang betul?

5. Kenapa motorsikal besar boleh pegi laju kadang2 lari 180km/j jarang kena saman polis tapi motorsikal Yamaha LC yang lari 120km/j selalu kena tahan?

6. Kenapa ada sesetengah kereta mewah tinted kereta dia gelap gelita tak pernah kena koyak tapi kereta kecik yang buat macam tu sedap aje JPJ koyakkan?

7. Kenapa orang ramai masih lagi memperlahankan kenderaan dekat highway bila nampak ada kereta berhenti nak bagi anak kencing tepi jalan sehingga mengakibatkan traffic jam?

8. Kenapa ada orang gila dan kurang siuman dibenarkan memandu di Malaysia?

9. Seriously....adakah anda menganggap siapa yang bawak ikut had laju hanya menyusahkan diri anda?

...............


WTF?

Disember 29, 2011

Pakcik Taiko Berantai Di Kedai Mamak Yang Berani Sound Couple Melayu

Amin duduk memerhatikan orang ramai lalu lalang. Rina di sebelahnya dipeluk bahu. Hangat badan Rina dapat dirasai.

Ada mata yang setiap kali lalu depan mereka menjeling tapi tidak berani bersuara. Siapa yang berani? Amin buat muka garangnya apabila ada mata yang berani menjeling. Rina hanya tersengih macam kerang busuk, bosan menunggu kawannya pergi sebentar.

"Mana kawan u ni?" tanya Rina, berang. "Sabar la sayang.." jawab Amin. Hidung Amin melekat ke rambut Rina lalu dihidu mahkota Rina.Rina senyum geli merasa nafas Amin.Bahu Rina dipeluk makin erat sambil mata Amin menjeling-jeling lurah dada Rina."Perghh...dalam..." fikir Amin.

Kelihatan seorang pakcik yang agak berumur duduk di depan mereka sambil menghirup kopi. Dari tadi matanya tidak lepas memandang gelagat Amin dan Rina yang dilihatnya tak tahu malu. Di kedai makan pun boleh berpeluk sakan bercium pipi.Pakcik itu pun menggelengkan kepalanya lalu bangun menghulurkan salam pada Amin. Amin menyambut salam itu.

"Dik, pakcik tengok kau dari tadi duk berpeluk sakan.Korang ni dah kawin ke?" tanya pakcik tu. "Blom lagi pakcik..tapi pakcik ni nak apa?.." jawab Amin kasar.

"Bukan dik,pakcik nak tegur aje sebab pakcik dengar dari tadi orang lalu lalang duk gelakkan adik.." jawab Pakcik tu lembut. Amin naik menyirap. Ditenungnya pakcik itu atas bawah.

"Pakcik ingat pakcik bagus sangat? Tu pakcik pakai rantai tu apahal pulak?" tanya Amin. Rina hanya diam melihat gelagat pakwenya,tak berani dia buka mulut. Pakcik itu diam lalu merenung Amin. "Maaflah dik..pakcik cuma nak tegur aje sebab malu semua orang duk kutuk adik."

Pakcik itupun bangun dan kembali semula ke meja nya menghirup kopi. Beberapa minit kemudian, kawan mereka, Ariffin muncul kembali.

"Sori beb aku lambat," rayu Ariffin. "Ni kau punya pasal la, tak pasal2 Amin gaduh dengan pakcik tu.." marah Rina.

"Apsal pulak?" tanya Ariffin serba tak mengerti.

"Pakcik tu haa..sound2 kitorang sebab duduk rapat sangat, dia tu tak sedar diri. Pakai rantai ada hati nak sound2 orang..." jawab Rina.

"...Lah...benda betul kan? Aku pun dah lama nak sound cuma tak berani. Kau ingat aku tak rimas tengok korang camtu? Dah la aku takde awek...Nasib baik pakcik tu ingatkan kau. Kalau aku, memang tak sanggup nak sound kau takut kau terasa..." jawab Ariffin selamba.

Amin dan Rina terkedu.

Disember 28, 2011

Turunkan Bendera Najib? Yang Lain-Lain Tu Tak Nak Turunkan Sekali?

Kes Adam Adli jadi heboh satu negara apabila orang ramai (khasnya orang2 UMNO) mengamuk kaw-kaw sebab mamat tu sudah turunkan bendera bergambar Najib.

Kalau kau tengok daripada perpektif morality... benda yang dia buat tu memang kurang ajar. Walaupun bendera tu memang ditegakkan di tempat public dan bukan private space, apa yang dia buat memang tak patut. Sebab kalau kau hias rumah kau, kemudian ada orang pandai2 turunkan gambar kau...kau pun hangin lah kan.

Itu kalau kita assume PWTC tu memang UMNO yang punyalah.

Tapi...tak ramai pulak yang aku tengok pandang benda ni dari segi sudut apa yang UMNO sendiri lakukan.

Dalam agama kita..dah kata,kau hias rumah kau dengan gambar benda hidup yakni gambar kau atau anak kau sekalipun...perbuatan kau tu haram.

Jadi,kalau PWTC adalah rumah UMNO...meletakkan gambar pemimpin merata-rata seperti apa yang selalu diorang suka buat adalah satu benda yang haram..salah dari segi agama.

Kalaulah ada seorang Ustaz yang selamba pegi turunkan bendera gambar PM-PM kita tu dengan alasan apa yang diorang buat tu adalah haram...kau rasa apa respon Panglima-Panglima Perang kita?

Kau pegi aje mana-mana bangunan yang UMNO oriented...kau akan nampak banyak potret orang-orang kenamaan yang diletak merata-rata. Aku pun minggu lepas pegi satu Dewan mewah dekat Putrajaya..sekeliling dewan penuh gambar pemimpin2 wanita kita yang terpapar megah siap tak bertudung (berapa kerat sangat pemimpin Wanita UMNO yang bertudung?)

Apa guna letak gambar pemimpin besar-besar camtu selain daripada untuk mengagungkan pemimpin tu? Apa guna bendera tu? Function bendera tu mudah aje..nak mengagungkan pemimpin dan bekas Perdana Menteri yang telah berjasa pada negara.Tujuan dia pun dah salah membuatkan pengibaran bendera tu jadi sesuatu yang haram.Benda tu haram tapi mana ada orang berani tegur? Mana orang agama dalam UMNO?

Satu cara untuk UMNO tunjukkan pemimpin yang diorang sanjung tu adalah dengan menggunakan simbol atau metafor. Letakkan gambar pemandangan FELDA untuk bendera Abdul Razak,letak gambar KLCC untuk Mahathir dan letakkan logo 1Malaysia untuk Najib dihiasi dengan berlian dan beg tangan mewah. Letak gambar pemimpin besar2 macam tu.....pada aku la, dah serupa macam berhala.

Kau boleh tengok semua agensi kerajaan mesti ada letak gambar Sultan..gambar PM kat kaunter...Bila kau tengok gambar tu..kau ingat apa? Bila sesebuah gambar tu dah membuatkan orang lain taksub atau mendewakan dia..benda tu dah jadi salah.
 
Pemimpin..pemimpin jugak.
Berjasa memang kita kenang.
Tapi takkan sampai jadi bangang?


Disember 27, 2011

"Kata Ustaz, Bergambar Pre-Wedding Sebelum Nikah Tu Haram.."


Moga kekal ke anak cucu.
Bolehlah explain dekat cucu kalau cucu jumpa gambar ni nanti

"Atuk,atuk,apasal atuk pegang tangan nenek masa belum kahwin?"

Nak jugak aku tau apa pandangan Jamil Khir Baharom
nampak anak buah UMNO dia bergambar camni.
(Bacaan Klasik)

Disember 23, 2011

Awkward Agama : Kenapa Kita Mengagungkan Mereka Yang Kerjanya Berstatus Haram?


Ambik contoh...penyanyi wanita.

Kau debate la macam mana pun,kau declare la macam mana pun suara dia anugerah Tuhan jadi dia sharekan...still..rezeki dia tu haram.Pelakon, berlakon dalam filem kena peluk awek..rezeki haram tu.

Kenapa..masyarakat kita seolah-olah diajak mengidolakan diorang ni dan bukannya petani atau penoreh getah yang carik rezeki halal dengan cara yang halal?

Disember 22, 2011

Pertanyaan Untuk Mereka Yang Sayang Melayu UMNO



Dari dulu tak pernah lagi ada
orang UMNO yang cuba jelaskan dekat aku..

1. "Kenapa orang Melayu yang sokong UMNO aje sayang Melayu?"

2. Kenapa sampai sekarang,majalah Mangga masih lagi tak diharamkan lagi kalau buku Lee Kuan Yew di declare haram?

3. Percaya atau tidak, gadis di muka depan majalah Mangga itu mempunyai peluang lebih besar berbanding anda untuk mendapat pingat kebesaran daripada mana-mana Sultan.

Disember 21, 2011

Calon PM Dari PAS Yang Latest



Punyalah ramai peminat dia.Sampai terkeluar masjid.
Ustaz Azhar Idrus for PM?
Tak salah apa kita bermimpi.

Letak nama anak Azhar Idrus pun menarik gak.
Bila mak bapak dengar cucu sampai kampung,

"Azhar Idrus dah balik!"



Disember 19, 2011

Gambar Cute Gila Sehinggakan Anda Tidak Dapat Menahan Diri Daripada Berkata "Auuww.."


Bz. Dah dekat pilihanraya ni banyak projek.Tak sempat nak menulis. Tengok gambar cute dah la.
Jaga lembu atau jaga kucing mana lagi untung?

Disember 16, 2011

Awkward Agama : Begini Rasanya Hidup Dalam Zaman Jahiliah


Orang zaman Firaun bunuh anak lelaki sebab dapat arahan dari Firaun.Orang zaman Jahiliah sebelum datang Rasulullah bunuh anak perempuan sebab anak perempuan bawa rasa malu pada bapa.Orang kita bunuh anak sendiri tak kira lelaki atau perempuan atas arahan dan kemahuan mak atau bapak anak tu sendiri, sebab mak bapak tak nak hidup terbeban dengan anak.

Dalam ketiga-tiga jenis golongan yang diberi, hanya satu golongan aje yang dari mula hidup dia memang dah berpaksikan hukum Allah.

Disember 15, 2011

Disember 14, 2011

Roti Klasik Gardenia Lawan Roti Pendatang Baru Massimo

Setiap produk dalam negara pasti mengalami suatu proses yang diberi nama "shrink ray process" di mana secara senyap-senyap, produk tu mungkin akan penyusutan berat atau pengurangan ingredient tetapi dengan harga yang tidak berubah (selalunya naik lebih mahal).

Benda ni aku cukup nampak pada satu benda yang aku selalu beli iaitu McDonald Strawberry Milkshake. Satu masa dulu Milkshake McDonald ni agak payah nak disedut sebab kandungan shake yang agak pekat dan likat.Sekarang ni? Sedut pakai straw biasa aje lepas. Harga makin mahal pulak tu.

Jadi,dalam minggu lepas, aku dengan isteri beli roti. Biasa beli roti Gardenia...saja aje nak cuba roti brand Massimo.Boleh dirasakan perbezaan antara kedua-dua roti. Roti Massimo jauh lagi sedap dan aku makan dua keping dah kenyang. Gardenia? Selalunya aku tibai dalam 4-5 keping baru cukup.

Beli dan cubalah roti Massimo.Aku langsung tidak dibayar untuk mempromote benda ni. Aku ikhlas mengatakan, roti Massimo lebih sedap dari Gardenia dan aku harap Gardenia dapat improve kualiti roti dia. Gardenia dah terlalu lama jadi market leader tanpa ada pesaing yang betul-betul kuat mengakibatkan kualiti dia agak menurun.

Kalau asyik pilih yang roti yang sama aje, macam mana kita nak tau yang brand lain macam mana kan? Kalau kita sendiri dah fixated diri kita dengan satu aje brand roti, macam mana kita nak nampak faedah roti brand lain? Banyak jugak sebenarnya kekurangan roti Gardenia ni tapi semua hanyalah jelas kelihatan pada aku..bila roti Massimo ni muncul.

Kalaulah roti Massimo ni tak muncul, aku rasa seumur hidup aku, itu aje la roti yang aku akan beli dan pilih. Bila ada persaingan, consumer yang akan menang. Itu aje lah aku nak cerita hari ni. Kalau dah berpuluh tahun makan roti yang sama, apa kata mulai hari ini anda bertukar kepada roti Massimo, satu opsyen baru untuk rakyat Malaysia?

ps - Ada lagi ke produk-produk yang anda rasakan berlaku "shrink ray process" yang kualiti makin kurang dan harga makin mahal? Sila informkan di dalam komen.

Disember 13, 2011

Pakar Fizik Negara Kita Pasti Tidak Lancar Berbahasa Melayu

Pagi-pagi,layan Malaysia Hari Ini kat TV3 sebab ada Wardina. Segmen pagi ini tunjukkan sekumpulan student Cina dapat peluang pegi tengok ceremony untuk bagi Nobel Prize kat oversea..aku tak sure kat mana.

Student2 ni dipilih kerana mereka adalah antara pemenang gold medal dalam pertandingan fizik international satu masa dulu. Agak kelam kabut jugak mamat2 Cina tu cakap BM..mungkin itu sesuatu yang boleh dipandang berat oleh PM 1Malaysia kita.."macam mana nak buat orang Cina Malaysia cakap BM kat rumah sendiri."

Kemudiannya..tukar segmen lain. Ada lima anak muda berdiri di atas stage bersedia untuk mempersembahkan tarian K-Pop. Mereka menjenamakan diri mereka sebagai "Re-Do Dance Group."

Ahlinya Melayu.

Aku terus bangun sambil demam2 ni cuba ikut step yang diorang tunjukkan.Sebagai usaha untuk support usaha orang Melayu..aku letakkan lah link Facebook diorang kat sini. Sila "Like."

Kita mesti sokong Melayu.

Link Facebook

Disember 12, 2011

Demam Kerana Main Hujan



Aku demam.
Tak dapat nak update.
Kalau siapa tak paham apa maksud gambar ni,
anda kekurangan sense of humour.

Gi beli sekilo dua kat kedai.

Disember 09, 2011

Awkward Agama : Sesuatu Yang Tak Ramai Tau


Tahukah anda,
Seringgit yang anda spend untuk sedekah,
Tidak sama nilainya dengan
seringgit yang anda belanjakan untuk keluarga.

Kerana membelanjakan hasil titik peluh sendiri
untuk keluarga, ibu bapa dan anak-anak,
adalah lebih mulia di sisi agama.

Asalkan rezeki tu halal lah.

Kalau kerja setiap hari jadi middle man kroni
makan duit atas angin...yang tu tak galakkanlah.



Disember 08, 2011

Satu Perkataan Yang Mampu Membuatkan Pemimpin UMNO Terkencing

Sedih sedih sedih.

Sedih betul aku bila aku baca lagu kumpulan Bunkface yang bertajuk "Panik" kena gam dengan media kerajaan...semata-mata sebab dalam lirik lagu tu ada perkataan "Reformasi." RTM kata sebab ada perkataan "Celakamu..". Kah kah kah. Apasal tak gam lagu P.Ramlee "Yahabibi Ali Baba"? Dalam tu ada perkataan celaka..ada perkataan sial.

Takut betul dengan bayang-bayang sendiri.Patutla banyak cerita hantu hidangan masyarakat Malaysia.Hantu..tak takut.Perkataan reformasi..takut.Brr....menggigil dengar sampai terkencing dalam seluar.

Macam mana nak berubah?
Takkan nak carik makan kena buat lagu camni?



Siapa nak dengar lagu camni?

Disember 07, 2011

Alhamdulillah Selesai Sudah Kita Berzina

Bercerita dengan lebih lanjut mengenai adegan intim yang menjalani proses penggambaran sekitar dua jam itu, kata Maya, dia sendiri berdebar-debar untuk melakonkannya kerana ia merupakan kali pertama dia melakonkan adegan sedemikian rupa.

"Saya sendiri sudah diberitahu awal tentang kewujudan adegan itu dan ketika hari penggambaran adegan itu saya memang berdebar-debar dan sejam sebelum itu saya rasa pelik kerana saya tidak pernah melakonkan adegan intim di atas katil seperti itu, tambahan pula Aaron merupakan suami orang, jadi saya agak bimbang, adakah adegan itu berlebihan.

"Tetapi Alhamdulillah, ia berjalan dengan lancar dan muncul di skrin. Rasanya orang yang menontonnya pun boleh menerimanya," tutur Maya lagi yang mengakui secara peribadi, dia sendiri menyukai filem Ombak Rindu.

Aaron yang terkenal dengan watak romantisnya di dalam drama pula memberitahu, isterinya, Diyana Halik tidak kisah, malah merestui adegan intimnya bersama Maya serta Lisa Surihani yang memegang watak antagonis buat pertama kalinya sebagai Mila Amylia.

"Isteri saya tidak kisah kerana dia memahami kerjaya saya sebagai seorang pelakon. Malah, dia yang baca skrip terlebih dahulu dan ada ketika sesi latihan serta penggambaran berlangsung. Jadi, tidak ada sebarang isu yang timbul kerana isteri saya sentiasa bersama saya ke mana sahaja saya pergi," bicara Aaron.


..............

Alhamdulillah.
Makin ramai makin sedar kepentingan agama dalam kehidupan.


Kosmo

Disember 06, 2011

Perlindungan Untuk Pelanggan di Malaysia Berada Dalam Keadaan Kritikal

Mesti benda macam ni pernah terjadi pada kau...Kau beli barang. Seminggu lepas tu, barang tu rosak atau ada problem. Kau pegi balik kedai kata barang tu ada problem. Tauke kedai kata,"Ni kena claim warranty ni.."Melopong la kau sebab proses nak claim warranty tu ada la makan masa sebulan dua.

Perkara ni mesti banyak terjadi kalau kau rajin upgrade PC atau henfon atau mudah lagi,electronical goods. Aku sendiri pernah beli motherboard komputer lain sebab proses nak tunggu warranty claim tu makan masa 2 bulan lebih padahal motherboard tu aku baru aje beli seminggu lebih.

Bila benda2 macam ni terjadi, membuatkan aku mempersoalkan..."Siapa yang nak tanggung kerugian aku tak dapat buat kerja 2 bulan tu kalau aku tak beli motherboard lain?" Law negara kita memang agak lemah protection untuk customer. Tak tau mana datang budaya tu tapi benda camni jelas kelihatan dekat sistem warranty kat negara kita ni.

Di negara kita tidak mengamalkan sistem return "within certain periods of time" dan warranty yang cover on the spot punya change of goods from failures. Kau beli barang,rosak...kau kena tunggu barang tu dihantar balik ke manufacturer.

Ada jugak syarikat-syarikat yang dah mula buat sistem tu..antaranya Ikea (return barang dalam 100 hari kalau kau tak suka untuk full refund) SenHeng dan HomeMart+ (warranty tukar on the spot kalau stok ada kat kedai) tapi semua hanya bergantung dengan syarikat tu sendiri.

Walau bagaimanapun, apa yang paling mengecewakan aku adalah mengenai sistem warranty kereta yang macam anakharam. Aku adalah seorang pembeli kereta Perodua. Bila dah sebulan lebih aku beli kereta, aku perasan..klip pegang mudguard tayar depan tanggal. Bila aku pegi servis...mintak ganti dengan klip pengikat dia...aku yang kena bayar benda tu.

Lepas tu aku pegi servis lagi sekali...klip dekat belah lain pulak yang tanggal. Aku gantikan lagi. Tiap kali aku pegi servis mesti ada yang tanggal dan mesti aku kena bayar untuk ganti benda tu. Walaupun benda tu tak mahal, RM4 aje...tapi itu adalah manufacturer defect yang Perodua kena tanggung sebab bukan aku seorang aje yang kena benda tu dan bukannya aku saja-saja tanggalkan klip tu.

If a product is not functioning as it should be during the warranty period, manufacturer la yang kena tanggung,kan? Tapi takpelah..cerita pasal Perodua aku sambung esok.

Culture bisnes kita mudah nak faham...kau cuba kira berapa banyak showroom kereta dan cuba kira berapa banyak pusat servis kereta. Mana lagi banyak? Showroom jual kereta. Mana yang sepatutnya lagi banyak? Pusat servis kereta.

Agak mudah untuk pengeluar produk take advantage pembeli-pembeli di Malaysia. Support untuk after sales service adalah sangat-sangat mengecewakan. Setuju atau tidak?

............

Kena share benda ni.
Terbahak-bahak gua tengok. Sila klik untuk ketawa.



Disember 05, 2011

Presiden UMNO Yang Kedaloi!


Mana pegi penyokong Kedai Barangan 1Malaysia hari tu? Yang kata "komplen buat apa?" Yang kata "komplen itu semua kerja DAP." Yang tolak "komplen tu sebab itu semua orang Cina punya nak jatuhkan orang Melayu nak meniaga. "Ada jugak yang kata "you pay peanuts you get monkey."

Kan betul apa yang Tony Pua (Cina laknatullah kata sesetengah golongan) bangkitkan?
Kau rasa orang Cina ke orang Melayu yang ramai pegi beli barang kat situ?

Orang Melayu laa....

Orang Melayu mana ada duit.
Sebab tu kita kena beli barang tak selamat.
Barang tak selamat = murah.
Baru mati cepat.Tak payah risau pasal perbelanjaan keluarga lagi.

Satu teka-teki;

Kenapa orang Cina Malaysia tak nak Melayu memerintah?
Sebab pemerintah Melayu bangang.

Siaran langsung dalam TV, PM bagi ucapan..
PM atau Presiden UMNO panggil orang lain "bangang."

Mana ada pemimpin negara lain Muslim ke Kafir ke sanggup buat macam tu openly? Pemimpin bangang aje buat macam tu.

Tapi orang Melayu takut Cina pegang kuasa.
Jadi diorang sanggup biarkan pemimpin bangang pimpin diorang.

Siapa bangang?
Siapa kedaloi?
Mereka yang ada dalam dewan sambil sokong pemimpin mereka kutuk orang lain lalu declare mereka pejuang Islam.

Kah kah kah kah.

Ada yang marah bila aku komplen kata susu sejat kat Mydin tu rasa macam besi.
Kan Kementerian Kesihatan dah tarik balik balik jualan dia. Siapa pembekal Kedai Rakyat 1Malaysia? Mydin...

Ni lah masalahnya bila nak buat projek main bantai aje. Asal jalan.
Rupanya research untuk produk yang terjual tu pun tak pernah buat. Sekarang baru nak suruh buat.  Berapa orang Melayu dah tibai barang2 Kedai Rakyat 1Malaysia dalam perut dia?

Kah kah kah kah.
Bangang.

Berenti la tengok bangsa apa orang tu..
Fokuskan la dekat isu apa yang dia bangkitkan.

Disember 03, 2011

Perjuangan UMNO Adalah Satu Bentuk Jihad?

JIHAD? Gendang perang dah dipalu? Perjuangan bangsa dan negara? Teori 6 Jahanam? Letak jawatan jika tiada jiwa Melayu?  UMNO penyelamat Islam? WTF...UMNO UMNO UMNO...Kenapa la kau macam ni?

First sekali...ANDA SEMUA SUPER DELUDED KHASNYA PRESIDEN UMNO.

Apabila anda bercakap sebagai Presiden UMNO, anda tidak sepatutnya menggunakan pentas itu untuk menyeru "semua rakyat" untuk menyokong perjuangan UMNO. UMNO is a political bodies. Bukan semua rakyat itu ahli UMNO jadi....paham betul2....UMNO tidak mewakili rakyat. Amanat anda tidak patut ditujukan kepada rakyat tetapi hanya kepada ahli UMNO. Jadi, minta berhenti menggesa "rakyat" menyokong sentimen perjuangan UMNO.

Kedua, kau gelarkan perjuangan kau tu jihad. Pada kau pilihanraya itu satu bentuk peperangan menentang musuh... Dan hanya di pihak kau saja yang betul. WHAT THE FUCK? Rakyat ada akal. Biarlah kitorang decide sendiri.

Ketiga, admit it. Perjuangan orang-orang dalam UMNO itu yang giat memperjuangkan Melayu adalah dengan satu cara sahaja...jatuhkan Melayu yang lain, kan?

Keempat , benda paling kelakar yang aku layan semalam adalah mendengar Hishamuddin Hussein bercerita mengenai "Winnable Candidates" padahal dia sendiri tidak nampak tokoh2 "Credible Candidates." Ramai orang dalam UMNO macam tu...syok sendiri.

Kelima...orang di luar UMNO tidak bodoh. Kak Shahrizat adalah liabiliti kepada UMNO. Mana kredibiliti UMNO kalau dia bakal diletakkan dalam group Winnable Candidates dan masih lagi akan diangkat jadi pemimpin tinggi UMNO? Kenapa aku perlu sokong perjuangan UMNO kalau dalam UMNO sendiri simpan pemimpin macam tu? Tu baru sorang...
 
Itu problem kepala hotak kepimpinan kau yang UMNO takkan boleh ubah walaupun kau buat program transformasi macam mana sekalipun.

Allah Akan Bersama Kita!
Allah Akan Bersama Kita!

Macam biasa. Syok sendiri. Berjihad adalah perjuangan menegakkan agama Allah. You are fighting for your policial stay. Mana jihadnya? Gambar di atas itu gambar pejuang jihad?

There's nothing wrong with changing the government. Kalau orang Pakatan naik kepala lepas tu...kita tukar balik. Teruskan cycle tu sampailah takde "full time politician" dalam government dan digantikan dengan pemimpin yang betul2 nak memimpin. Tanam dalam kepala benda ni.

...........

Respon Komen Semalam

"nadia, memanglah nuar bukan acting pm countries yang ko list tuuh. masalah ekonomi memang ada, senantiasa ada, bila2 masa, mana2 negara ... tapi yang penting, macam mana nak selesaikan masalah ekonomi itu. kalau ikut anuar dia pergi serah bontot dia kat imf/world bank, lepas tu imf/world bank sontot dia pakai ky jelly (maaf la dah kau yang keluarkan cerita video tu, aku keluar la analogi yang kau senang nak faham, kan?) PR takde economic expert :- bukan aku kata, bukan umno kata, bukan pr kata tapi Wikileaks yang kata. anuar berahim tak reti selesai masalah krisis ekonomi. yang dia duk jaja sejak 16 sept 2008 tu sampai sekarang nak turunkan rega minyak. opah dia ke ingat boleh turun senang macam tuh "



Harap membantu.
Dan belajar lah pakai spacebar untuk buat paragraph.

Disember 01, 2011

Persidangan UMNO Jelas Menunjukkan...Ramai Dalam Tu Selalu Ponteng Sekolah Masa Dulu

UMNO takkan berubah. Tengok persidangan UMNO macam tengok orang2 gila maki orang lain sambil memburukkan orang lain. Aku rasa ramai orang makin sedar politik macam tu takkan berkesan lagi. Itu semua politik zaman dulu-dulu. Politik kutuk orang lain untuk menunjukkan diri sendiri baik dah tak berjaya.

Daripada pemimpin tertinggi hinggalah ke makcik-makcik yang seronok dapat berucap, aku tak rasa UMNO akan dapat sokongan macam dulu lagi.

Sayang sekali UMNO masih lagi berpegang dengan taktik burukkan kerajaan Kelantan,burukkan DAP,burukkan kerajaan Kedah, mainkan sentimen survival Melayu....tapi diorang tak sedar yang diri sendiri tu buruk.Kalau nak pancing sokongan bukan macam tu cara dia. Hulur duit pun sama....orang akan ambik sebab siapa tak nak duit free?

Ada dengar cerita pasal pemberian duit seratus dekat sekolah?

Tahukah anda ; di sekolah2 di negeri tertentu, YB Barisan Nasional diarahkan pergi ke sekolah untuk mengingatkan ibu bapa dan murid untuk mengundi BN. Ada jugak sesetengah sekolah, guru-guru sendiri diarahkan untuk memujuk ibu bapa yang datang ke sekolah nak ambik seratus tu supaya mengundi BN.

Busuk. Taktik busuk. Jelas benar pemberian itu dengan niat politik.
Cerita benar.

Najib boleh bergebang pasal transformasi sampai terkeluar anak tekak...tapi selagi masih ramai orang dalam UMNO yang ingat boleh cover up penyelewengan kuasa dengan alasan bangang, there is no hope for UMNO.

.......................



Mudah benar orang2 dalam Wanita UMNO dikawal kan?
Minit 4:52 "Allah akan bersama kita!Allah akan bersama kita!"

YEAH RIGHT!

Aku akan berasa malu kalau dipimpin orang macam ni.
Jauhkanlah mak aku dan family aku daripada masuk Wanita UMNO atau apa2 saja yang ada kaitan dengan UMNO.