November 30, 2009

Attraction Review + Local Porno: Zoo Negara Malaysia

Dah lama aku tak pegi zoo.Aku rasa last aku pegi bila aku kecik.Masa aku pegi tu aku ingat lagi haiwan2 dia semua aktif- aktif. Berlari,mengaum,mengembek,boleh kata haiwan tu bertindak macam haiwan.Seolah-olah binatang2 tu dah dilatih untuk memuaskan hati pengunjung Zoo Negara.Tapi,bila aku pegi hari tu...




Binatang2 semua macam segan mati tak mahu.Harimau nak bangun malas.Rusa nak berdiri pun malas.Orang utan lebih gemar duduk berdua-duaan sambil mencium ketiak pasangan mereka (kisah benar)


Zoo Negara kini sudah semakin usang.Akuariumnya sudah habis bercalar balar.Haiwan2 nya pun dah makin berkurangan.Binatang juga kelihatan kurang gembira berada disitu.


Apatah lagi dengan wujudnya gerai2 yang berlambak-lambak disekitar compund Zoo.Aku tak menyalahkan faedahnya,tapi bila budak-budak lebih gemar memandang ais krim berbanding zebra di sebelah gerai,payah Zoo Negara nak survive.



Zoo Negara wujud tanpa sokongan kerajaan.Satu hari makanan harimau,RM200.Masalah kewangan memang menjadi penyebab utama kemerosotan kualiti Zoo Negara.Tetapi tidak perlulah dicekik pengunjung2 yang dahaga.Bagaimana hendak disokong jika peniaga yang berniaga merebut peluang keemasan menjual "2 scoop ais krim Walls + kon ais krim murahan" dengan harga Rm7.90?Adakah itu yang dinamakan tolong Melayu?

Dan bagaimana pula dengan mereka yang sudah berkeluarga?Tidak ramai yang mampu berkunjung ke Zoo Negara.Dengan harga tiket dewasa Rm20 dan harga tiket kanak2 Rm6 beserta bayaran parking RM4.20,sebuah keluarga dengan 2 orang anak kecil perlu membelanjakan Rm56.20 hanya untuk berkunjung ke Zoo Negara.Tidak ramai yang mampu untuk membelanjakan nilai itu kerana nilai itu sangatlah besar sebenarnya.



Zoo Negara adalah satu warisan negara yang perlu dihargai rakyat Malaysia.Tetapi statusnya sebagai Zoo Negara sepatutnya mampu membuatkan rakyat dapat mengunjunginya kerana faedahnya besar.Kita tidak mahu generasi muda tidak kenal bagaimana rupanya beruang atau harimau,keliru antara seladang dan lembu.Tetapi,selagi Zoo Negara tidak mendapat bantuan kewangan yang mencukupi,selagi itulah majoriti rakyat tidak berkemampuan untuk mengunjunginya.

Sebelum aku terlupa,jika anda menjumpai posting ini kerana mencari porno,ini gambar-gambarnya.


Selamat menonton

Kesimpulannya,jika anda ingin membawa anak2 anda ke Zoo Negara,pastikan anda menyimpan Rm100 untuk bayaran tiket dan parking,kemudian bawa bekal makanan.Sila buat piknik di kawasan Zoo Negara kerana ia adalah satu kesilapan besar jika anda ingin membeli makanan dan minuman di situ.

Harganya tak masuk akal.Bawalah anak2 anda secepat mungkin sebelum haiwan di Zoo Negara hanya tinggal kambing dan rusa.Tidak berbaloi dikunjungi jika dikirakan budgetnya tetapi berbaloi untuk mendidik anak2 mengenai haiwan2 yang kian pupus.Lawatilah sebelum terlambat.

November 29, 2009

Flashback - Kesan Kursus Biro Tata Negara Kepada Minda

Aku tulis benda ni pada 18 April 2008.Sekarang ni kecoh balik pasal BTN,aku published ajelah balik benda ni.


Hari ini,aku layanlah video ucapan Anwar Ibrahim pada 14 April hari tu sampailah bila mana pihak polis datang menhentikan ceramah.

Banyak benda yang disampaikan malam tu.Hint2 bakal Perdana Menteri Malaysia yang baru nanti,Datuk Seri Wan Azizah Ismail iaitu isteri DSAI juga diberitahu.Entah lah konfem atau tidak wallahuallam.Setuju atau tidak rakyat Malaysia menerima wanita sebagai seorang pemimpin tidak diketahui lagi.Aku pun tak tahu apa nak rasa,nak sokong pun tak nak tolak pun tak.Tengok lah dulu macam mana perkembangan.

Dalam ceramah tu,DSAI ada menyebut pasal Kursus Biro Tatanegara di mana boleh dikatakan majoriti kursus kini lebih kepada mengutuk dirinya dan Pakatan Rakyat.

Kursus BTN.Bila sebut pasal pasal BTN aku teringat balik pasal Kursus BTN yang aku dan kawan2 aku kena hadiri dulu.Ramai jugak la yang kena pergi,sekolah aku,SMAP Kajang,SM Sains Selangor dan satu lagi sekolah aku tak berapa ingat,SMAP Labu kot.

Kitorang kena pergi kursus BTN ni dekat Rembau.Cantik tempat dia dan memang seronok.Hahah,macam2 aktiviti kitorang buat.Jungle trekking,repelling,err..apa lagi entah.
Tapi semua aktiviti2 group tu ada jugak diselang selikan dengan ceramah.Apa isi ceramah tu?

Macam2 dia cerita.Kebanyakannya tentang bagusnya kerajaan.Hebatnya kerajaan Malaysia.Macam mana sepatutnya kitorang bersyukur sebab duduk dalam negara yang meningkat maju.Macam mana nak menghargai kerajaan.Ingat pasal perjuangan pemimpin Kerajaan dulu2.

Kesimpulannya,Kerajaan ROCK GILA!

Hehehe,yang paling aku ingat,ada satu penceramah ni,dia siap cakap satu benda yang pada masa tu aku percaya tapi bila dah matured sikit fikir2 balik,bangang gak la percaya:

"Kamu tahu tak mana Highway PLUS?"

"Kamu tahu tak macam mana jauhnya pandangan kerajaan ni kalau nak menghadapi ancaman kepada negara?"

"Percaya tak,bawah Highway PLUS tu ada pengkalan rahsia.Jadi kalau negara kita kena serang,highway tu boleh dibukak dan sepanjang highway tu akan jadi pusat pertahanan negara."

Kitorang masa tu baru 16 tahun,memang kagum gila ah dengar sebab tak sangka Malaysia ada sistem pertahanan yang secanggih dan serahsia itu.PERGH!!Bagus betul kerajaan.

Jadi bila hari last,kitorang pun balik la dengan semangat berkobar-kobar sebab tahu negara kita memang dibawah satu pemerintahan yang SUPER GENIUS DAN SANGAT BERKALIBER.Kesan daripada kursus tu membuatkan aku bersemangat patriotik yang melampau-lampau siap aku bole imagine kalau Malaysia kena serang masa tu aku nak pergi berperang.

Dan aku akui,kursus tu berjaya.Berjaya menanam sifat sayangkan Malaysia,sayangkan kerajaan Malaysia dan bencikan sesiapa yang melawan Kerajaan.Mengikut kata kawan aku,dia pernah pergi
kursus BTN masa sekolah dan lepas tu bila dia dah masuk ke alam pekerjaan,dia kena pergi lagi.Dia bagitau aku,kursus BTN untuk staff2 Kerajaan adalah lebih hardcore.

Hardcore tahap ada sumpah2 setia.Rasa2 mcm brainwash pun ada.Baru sekali pergi.Kalau kena pergi tiap2 tahun,memang "biru gelap" otak dia.Aku sendiri rasa mcm tu.Mungkin kesan kursus BTN tu pada aku memang sangat2 mendalam sampai kan aku baru beberapa tahun lepas tersedar dan berfikir balik.

Mak aku dari dulu kaki kutuk Mahathir masa zaman reformasi tapi aku lah yang defend Mahathir masa tu.Tah lah,masa tu aku baru umur 17 tahun,duduk sekolah kerajaan sponsor jadi aku rasa kerajaan tu best.Siap bertekak gila babi.Hahaha.

Bila kenang2 balik,mudah nak brainwash orang yang hanya dengar cerita dari sebelah pihak,orang2 yang takde alternatif lain.Jadi,kepada anda yang dah sedar,bantu mereka yang memerlukan.Kalau hari-hari dok merenung Berita RTM dan TV3 takpun Bernama,baca Utusan Malaysia dan Berita Hairan,memang bekulah akal nak terdetik berfikir.

Kepada kawan2 aku yang masuk kerja kerajaan,kalau pergi kursus,lepas balik jangan lupa bukak internet,baca Harakah.Juga kepada student2 lepasan SPM yang pergi ke Pusat Latihan Khidmat Negara.

Neutralkan balik otak anda.

Sistem Pertahanan Rahsia bawah Highway PLUS?
Oi,penceramah,kalau rahsia,kenapa kau tahu dan kenapa kau bagitau kitorang?Nak suruh kitorang hepi bayar tol ke sebab lalu situ?

Bangangnya aku satu masa dulu.


November 28, 2009

Lemas Dalam Lurah Dendam Yang Dalam


Aku seorang die hard fans cleavage.Cleavage dalam,cleavage sempit,cleavage rata,cleavage luas dan pelbagai lagilah.Aku rasa semua lelaki juga adalah peminat cleavage,termasuklah juga Perdana Menteri Malaysia.Lihat saja isterinya.

Jika cleavage ditutup,ini akan menyukarkan penglihatan.Bila aku pusing-pusing shopping kompleks,banyak baju yang menonjolkan cleavage dijual merata-rata.Basic ekonomi adalah;

"Bila banyak permintaan,barang itu perlu disediakan untuk memenuhi pasaran untuk memaksimakan keuntungan"

Jadi,pada aku,baju yang menonjolkan cleavage banyak permintaan dia.Sebab tu dia banyak kan?

Aku selalu tertanya-tanya,kenapa perempuan suka pakai baju menampakkan cleavage?Adakah sebab diorang memang NAK menonjolkan cleavage diorang ataupun sebab lagi banyak baju yang dalam market menampakkan cleavage?Adakah market yang mengawal citarasa baju perempuan atau perempuan itu sendiri suka menayangkan dada kerana cuaca Malaysia yang panas?

Kenapa hanya baju perempuan sahaja yang terdedah?Kenapa tidak banyak baju lelaki yang mendedahkan tubuh lelaki?Paling kuat pun baju yang berlubang-lubang yang selalu dipakai Jehan Miskin.Bila seorang lelaki pulak suka mendedahkan tubuh badan diorang,lelaki itu bukan lelaki straight.Maksudnya,dia separuh-separuh,ada gen perempuan lebih dalam badan dia.

Kalau kita ambik macam tu,maksudnya,gen perempuan memang membuatkan seseorang perempuan itu suka mendedahkan diri dia,sebab gen itu berjaya mengubah lelaki ingin mendedahkan diri dia.Haha.Ramai yang akan maki aku lepas ni.

Apa kesimpulan aku dapat?

Aku suka cleavage.Lelaki suka cleavage.Jangan tunjuk dekat kami,nak tunjuk kat laki,tunjuklah sepuas hati!Kaum lelaki pula dinasihatkan agar tidak gemar menonjolkan tubuh badan,kerana hanya golongan "auww" sahaja yang gemar menonjolkan tubuh badan.

Dalam hidup lelaki,tidak mungkin akan wujud istilah "cleavage overload" kerana setiap cleavage adalah unik dan indah belaka.Mustahil seseorang lelaki akan berkata,"Dah lah,muak aku tengok dada perempuan!"

Sama ada kaum wanita itu ingin memastikan cleavage mereka kekal unik,terlindung atau tidak,itu terpulang kepada pandangan masing-masing.Cuma aku nak tanya,

"Adakah memang naluri perempuan gemar menayangkan aset mereka?"

November 27, 2009

November 26, 2009

Orang Melayu dan Masa Depan


Orang Melayu merasakan diri mereka tuan di Malaysia,itupun akibat daripada undang2 dan perlembagaan yang menjadi tempat perlindungan yang membuatkan orang Melayu rasa selamat.Padahal jika kita bukak mata luas-luas dan tengok sekeliling,kita akan nampak ada Wisma Ah Beng,Kedai Ah Meng dan Pusat Perniagaan Chow Sing Chi.

Jarang kita nampak Wisma Ahmad bin Abdul Rahman atau Bangunan Perindustrian Shamsul.Astro milik Ananda Krishnan dan Air Asia milik Tony Fernandez .Kenapa?

Adakah kerana orang Melayu merasakan sekadar berkuasa dan mengawal selia sambil makan duit cukai orang2 kaya itu sudah cukup?

Untuk mengenal pasti di mana tahap sesebuah bangsa itu,pada aku,aku selalu nilai daripada "golongan-golongan" yang tak berapa berjaya dalam hidup.Maksud aku,mereka yang tak tentu arah,yang tak habis sekolah dan jahat.Cuba tengok golongan samseng Melayu dan samseng Cina.Apa yang diorang buat?

Samseng Melayu :
1. Pau duit orang tepi jalan
2. Pecah rumah dan curik kecil-kecilan
3. Try pau duit kat Puduraya dengan alasan duit tambang tak cukup
4. Curik besi
5. Ambik upah pukul orang
6. Jual dadah kecil-kecilan

Samseng Cina :
1. Jual DVD
2. Jual pelacur
3. Jual orang
4. Join perniagaan haram
5. Pukul orang kalau perniagaan kena kacau
6. Join perniagaan halal

Aku selalu rasa benda ni adalah perbezaan paling ketara kenapa orang Melayu masih lagi berada pada takuk yang sama.Orang Melayu selalu berfikir,sikit-sikit cukuplah,jadilah banyak tu.Asal dapat sket jadilah,memadailah.Daripada golongan yang paling rendah sehinggalah ke golongan yang atas,orang Melayu majoritinya mempunyai satu matlamat yang sama,fikir untuk hari ini,esok-esok lain cerita.

Sebab itu daripada segala benda dalam kehidupan contohnya perancangan keluarga,perbelanjaan kewangan dan segalanya,orang Melayu terlalu mundur ke belakang.

Fikirkanlah,orang Cina tidak ramai yang mengimpikan dapat menghantar anak mereka masuk ke IPTA tempatan kerana mereka tahu peluang mereka tipis.Tapi ramai yang dapat menghantar anak-anak mereka ke IPTS tempatan dan juga luar negara tanpa perlu menjadi mangsa PTPTN.Ini bukan golongan yang kaya dan berkuasa,mereka yang biasa pun mampu.Member aku,bapak takde,mak kerja biasa aje tapi dapat hantar dia pergi oversea dengan duit sendiri.

Aku akan ingat ayat yang dia cakap kat aku ni sampai bila-bila,"Can save more money lah if didnt go there.I was hoping boleh enroll masuk local IPTA tapi u understand la the situation....but my mom insist I go oversea if cannot get local IPTA.She said she could afford it."

Kita?Mampukah bangsa Melayu berbuat sedemikian?Yang mampu hanyalah golongan yang "ada pangkat" dan "ada gelaran" kan?

Jadi,fikir untuk long term.Takde gunanya kita bahagia sehari dua kemudian 10 tahun kita merana.Generasi muda orang Melayu kena berubah.Mungkin orang2 tua takkan setuju dengan kita.Mungkin Mahathir takkan setuju dengan perubahan.Mungkin kerajaan takkan suka orang Melayu muda tak sealiran dengan cara pemikiran diorang.

Tapi,sampai bila orang Melayu nak macam tu?Kita masih lagi mengamalkan pemikiran zaman sebelum Merdeka."Nak selamat,masuk aje kerja Government.Senang.Terjamin masa depan."

Nasihat yang dah lapok dek hujan dan habis lekang dek panas.Atas sebab nasihat macam tu la tak ramai orang Melayu yang berani berniaga dan kita sedang merasai akibat daripada mentaliti tersebut.

November 17, 2009

Standoff Pasangan Yang Menegangkan Suasana


Aku tak nak tulis pasal kahwin aje.
Aku nak menulis balik macam dulu2.Porno.Kutuk orang.Politik.Tapi dalam kepala aku penuh dengan hal-hal kawin.Setiap hari,ada aje benda pasal kawin yang aku kena buat.Jadi,sorilah kalau ada yang terasa loya dengan perubahan tulisan aku yang semakin hari semakin sayur...

Semalam,aku pegi Pejabat Agama.

Ada satu pasangan suami isteri tengah apply perceraian.WTF!Fikir aku dalam pejabat agama itu.Jadi si perempuan ni duduk la kat belakang,si suami ni isi la borang dekat kaunter sambil ditunjuk ajar oleh staff kat situ.Muda lagi pasangan ni,30 an rasanya.Aku tak sure datang kaunseling ke datang lafaz cerai,staff tu suruh masuk ke dalam.Lelaki tu pun bangun,panggil bini dia suruh ikut.

Bini dia peluk tubuh dan pandang tempat lain.

Berlakulah stand-off paksa memaksa dalam Pejabat Agama selama seminit.Laki suruh bini bangun,bini buat tak tau (dengan muka sedih gila)Semua orang dalam tu pun tengok aje la gelagat diorang dua orang.
Nasib baik orang tak ramai.Aku tengok lepas tu aku senyum aje la dengan staff kat situ.

Tah lah,kesian aku tengok kakak tu.
Bila hati dah tak ada,habis macam sampah dilayannya.

November 15, 2009

Ceramah Pagi : Hubungan Suami dan Isteri


Aku rasa adat kita membentuk bagaimana berkembangnya hubungan suami isteri itu.Isteri dipanggil dengan gelaran "orang rumah","suri rumah" atau "tukang masak."

Kalau kita lihat pun,banyak petua2 orang tua yang membuatkan kaum perempuan dilabelkan sebagai "mereka yang bekerja di dapur" dan "tukang masak masakan kegemaran suami."

Jadi,meh sini aku bagitau korang satu benda penting yang aku belajar daripada kursus kahwin hari tu.

Dalam hubungan suami isteri mengikut Islam,tugas-tugas memasak,mengemas rumah,cuci kipas,cat dinding,basuk berak anak,mem-vacuum rumah dan sebagainya..

....adalah tugas si Suami.Suami bertanggungjawab memastikan semua benda tu dan fungsi suami adalah "BEKERJA" untuk rumah tangga itu.

Tugas isteri?

Tugas isteri hanyalah taat dan patuh kepada suami serta mencantikkan diri untuk suami (untuk suami dan bukan untuk orang awam,pakai perfume habis satu ofis bau.).Jika seseorang isteri itu enggan memasak atas arahan suaminya,isterinya tidak bersalah kerana itu tugas suami.Isteri ada hak membantu suaminya membuat kerja2 itu jika suaminya memerlukan pertolongan.

Tengok drama,siapa masak?Siapa sapu sampah?Siapa mandikan anak?
Perempuan kan?Itu semua sebab adat kita.Ikut agama lain bang.Nak ikut mana?

Kaum lelaki semua,bersedialah untuk belajar memasak dan memakai apron di rumah.Mental aku lepas tau benda tu terus terganggu sekejap.Habis luruh segala pemahaman lama aku pasal tugas suami isteri ni.

Ada lah seketika tu aku wish aku ada vagina.
Dan baru lah aku sedar,suami yang menggelarkan isteri mereka orang rumah adalah suami yang tak menunaikan tanggungjawab diorang,sebab lelaki sepatutnya "orang rumah" sesebuah keluarga.

November 13, 2009

Ceramah Pagi : Pakcik Itu Memaki Hamun Dalam Masjid


Satu masa dulu,aku cukup tak suka orang alim yang merasakan diri dia sentiasa betul sebab dia alim.Contohnya,mana-mana budak Universiti yang join tabligh dan ketuk pintu ke pintu bilik hostel nak berceramah.Kalau nak ajak ke surau aku takde hal.Ni nak berceramah.
Tapi lepas aku abis belaja aku lupa benda2 tu sebab sekeliling aku dah kurang orang2 ekstremis camni.

Jangan salah paham.Aku cuma tak paham kenapa bila golongan ni kuat beribadah,diorang memandang slack dekat golongan2 kebanyakan macam aku.Kenapa mesti wujud perasaan bangga bila kuat amalkan ajaran agama?Takleh ke kau low profile aje...

Lama kelamaan aku lupa benda tu lepas aku keluar universiti.Sebab takde lagi orang yang paksa aku dengar ceramah dia.Kalau aku nak dengar ceramah aku pegi dengar kat masjid,radio ke,TV ke.Sehinggalah hari tu,aku menjumpai satu pakcik yang sama spesisnya dengan orang2 alim yang aku tak suka tu.

Ini adalah satu cerita benar dan benar belaka.Jangan kagum pulak aku pegi masjid.Aku pegi masjid malam tu pun ada sebab.Aku sangat jarang pegi masjid.Mungkin ada sebabnya cerita ni terjadi masa aku pegi masjid hari tu.

Aku pegi masjid dan bila aku sampai tengah ceramah lepas maghrib.Jadi aku semayang la maghrib dulu dan kemudian duduk layan ceramah pasal "Salam."Masuk la waktu Isyak...bilal masjid tu pun bangun la.Bilal masjid tu berumur la jugak,40 an rasanya umur dia.

"Allah hu akbar Allah hu akbar!"

Tiba-tiba sorang pakcik berserban yang berdiri depan aku ni duk maki bilal tu."Assyadu..assyadu...sebut pun tak betul!"

Jadi,sepanjang azan Isyak tu,Pakcik berserban tadi ni duk mengutuk aje la azan bilal masjid.Ayat2 dia yang aku dengar (sebab dia kutuk kuat2 siap cakap kat orang lain nak mintak pandangan) :

1. "Apa ni sebut pun tak betul!"
2. "Lain kali pegi mengaji dulu!"
3. "Hapa punya sebutan la."
4. "Mendayu2 je lebih"
5. "Bagi sebutan tu betul dulu baru boleh jadi bilal"

Sepanjang azan tu,itu aje lah pakcik tu buat,membantai bilal tu.Agak terkejut jugak la aku.Sampai nak jawab azan tu pun aku dah takleh konsentret.Aku rasa budak2 kecik pun tau apa nak buat masa azan,tapi ini pakcik berserban siap berjubah lagi.Dengan muka masamnya dia jawab azan tu pun macam terpaksa.

Aku bukan pakar agama.Cuma aku nak aje pegi jumpa pakcik tu dan cakap kat dia,"Pakcik,kalau pakcik azan sedap dan ikut tajwid,pakcik aje la yang pegi azan dan gantikan bilal masjid ni."

Macam mana la orang tak cop Islam tu ekstrem?
Kenapa bila kuat amal agama mesti jadi camtu (agaknya pakcik tu kuat amalkan la kot?)Tak salah rasanya jika makin kuat amalan seseorang tu,makin lembut perwatakan dia kan?

Tapi,dalam kepala otak aku,aku still merasakan Pakcik tu maki-maki tu bukan sebab tajwid.Masjid tu masjid orang PAS.Ini semua sebab politik.Bila pegangan politik dan agama dah takleh nak dibezakan,orang Melayu akan terus lah berada pada takuk lama.

November 10, 2009

Kursus Kahwin Yang Menaikkan Nafsu


Weekend hari tu aku pergi kursus kahwin.Secara overallnya ok la,walaupun entah berapa kali aku terlelap.Bila pagi aje aku akan terlelap,makin ke petang aku makin bertenaga.

Banyak la jugak benda yang aku dengar daripada beberapa orang penceramah yang merangkumi pelbagai bab macam akidah,prosedur perkahwinan dan sebagainya.

Aku cuma terkejut sebab ada satu Ustazah ni.Dia muda lagi,30 lebih kot umur dia.Sepatutnya dia cerita pasal benda lain,tapi untuk 2 jam tu,sepanjang ceramah dia,dia hanya cerita pasal satu benda.SEKS!

Aku suka tajuk tu.Tapi,bila yang dok mengilai ketawa dan bercerita tu bertudung dan bergelar Ustazah,aku pulak yang jadi segan.Dah lah semua benda diceritakan dan setiap ayat "horny" yang akan diucapkan Ustazah tu,dia akan kata "Saya bukannya nak cerita pasal benda kotor..tapi..."

Cthnya : "Saya bukannya nak cerita pasal benda kotor..tapi...lepas balik kerja,penat tu,isteri ajak la suami masuk bilik,buat la berapa round pun."

Apa point kau Ustazah?Kau punya tajuk pasal AKHLAK!

Sambil menahan ngilu sebab Ustazah tu ayat2 dia agak grafik,aku punya imaginasi dah jadi lain.Aku mula terbayang macam-macam.Masalahnya...aku boleh pulak terbayangkan tengah buat projek dengan Ustazah tu pulak!Hahaha.

Nak buat macam mana...
Kalau Ustazah pun boleh sebut "KON*K" dalam kursus.Serius shit aku segan.Yang perempuan tah macam mana la diorang rasa.Lelaki boleh la gelak2 jugak.Aku dah baca Kama Sutra masa aku 14 tahun,Permata Yang Hilang masa aku 15 tahun.Aku tau la nak bezakan lubang telinga dengan lubang ehem-ehem.

Dan syllabus kursus ni.
Apasal mulakan dengan benda happy dan akhiri dengan benda sedih (perceraian).Macam tu ke cara nak bina mood orang2 nak kawin?

November 06, 2009

Film Review : Twilight


Heheheheheheheheheheheehehhe.

Mula-mula aku gelak dululah.
Sebab masa first time cerita ni keluar,heboh gila gadis2 manis kata cerita ni best.Wow!Vampire romantik!Bestnya!(Nak muntah aku dengar)

Aku buat tak peduli aje.Hak eleh!Vampire apa hensem cam gitu?Mesti cerita jiwang karat penuh dengan adegan cium mulut dan gigit2 manusia dan vampire.Lepas aku tengok trailer dia,aku muntah kejap sebab aku tak tahan tengok romantik betul vampire ni.

Tapi satu hari tu,aku bosan.Aku donwload filem ni dan aku tengok.Nak beli DVD aku tak berani gamble.Habis download,aku kunci pintu,tutup tingkap..pastikan takde sapa yang tau aku tengah tengok Twilight.

Oh,shit.Kenapa aku rasa Robert Pattinson ni hensem?

Aku seolah-olah terpukau dengan gaya dia yang selamba dan kontrol macho.Aku hilang dalam renungan dia yang ganas.Argh.Tak boleh jadi,aku dah ada tunang.Aku mesti ingat tunang aku.Dia gadis yang baik.

Tapi Robert Pattinson kembali muncul di monitor membuatkan aku lupa pada tunang aku.Dalam fikiran aku,penuh dengan imaginasi bagaimana jika aku yang menggantikan Kristin Stewart dalam scene2 filem tu.

TIba-tiba aku tersedar.Aku tertanya,"Adakah aku separa gay jika perasaan aku bila tengok Twilight ni,aku lagi suka tengok Robert Pattinson berbanding Kristin Stewart?"

Aku call tunang aku lepas habis tengok filem ni untuk sekurang2 nya men-straightkan aku seperti biasa.Tunang aku berjaya meyakinkan aku yang aku tidak gay."Awak tak gay..cuma kadang2 awak terpesong sket,maklumlah..dulu awak sekolah asrama lelaki semua,"kata tunang aku.

"Dah jangan tengok lagi kalau takut,delete file tu cepat!Nanti kalau terconvert,saya ni awak nak campak mana?"kata tunang aku.

"Baik yang.."kata aku sambil cuba menekan butang delete di keyboard.Tapi aku tak sampai hati.Aku nak tengok lagi Robert Pattinson.Jadi,aku biarkan aje file tu.

"Dah delete?"sms tunang aku sampai.

"Dah!"jawab aku.Semenjak hari tu aku pun mula membuat countdown berapa hari lagi sequel Twilight nak keluar.Dan aku akan pergi tengok wayang sorang2..senyap2.Mungkin kena pakai topeng dalam wayang.

Rating 8/10

November 04, 2009

"Pakcik,Baik Pakcik Jual Ajelah Kereta Antik Pakcik Ni!Menyusahkan Aje Nanti!"


Aku selalu komplen pasal cukai kenderaan.Kenapa?
Sebab rakyat Malaysia majoritinya berhutang 9 tahun untuk bayar kereta dan kebanyakannya menghabiskan 30% gaji mereka untuk membayar kereta sahaja.

Kenapa aku selalu komplen pasal kereta?
Sebab nak tak nak semua akan rasa pasal ni.Kita semua akan rasa.Nak lawan pendapat aku,lawan.Tapi apa faedahnya kau backup kerajaan kalau kerajaan tak backup kau?

Dan sebagai seorang pemilik kereta,anda perlu sedar,banyak betul akta2 baru yang akan diperkenalkan nanti.Aku tak peduli pasal AP ke "abah dia nak bagi projek buat kereta kat anak dia" ke tapi,Rafidah Aziz gemok sebab banyak makan duit AP ke,yang aku selalu tertanya :

kerajaan Malaysia tak sedar ke realiti kehidupan rakyat ni?


1. Kenderaan lebih 10 tahun,insurans naik.

Dah renew insurans? Bersedia untuk terkejut besar bila nak renew insurans kalau kenderaan anda lebih 10 tahun.Nilai insurans dinaikkan atas "nasihat" syarikat-syarikat insurans.(benda ni dah start awal tahun hari tu)

2. Kenderaan lebih 15 tahun,tak boleh renew road tax selagi tak dapat pengesahan Puspakom

Ada baiknya buat benda camni.TAPI kita hutang 9 tahun bang.Kita usaha kerja gigih-gigih kemudian kalau kita ada planning nak simpan kereta tu lama-lama,rancangan tu akan jadi terbantut.Nak hantar Puspakom,nak kena bayar fees.Duit lagi.Puspakom : Syarikat Kroni

3. 2011,Import masuk alat ganti second hand tidak dibenarkan.

Jadi,selepas 2011,jika ada apa-apa kerosakan enjin pada kereta import anda,hanya ada dua pilihan.Sama ada beli dekat authorized dealer (yang markup harga gila-gila) atau jual kereta import anda,beli kereta tempatan.Bagaimana pakcik2 drebar teksi yang pakai teksi style lama tu nak maintain teksi diorang?Wallahuallam.Aku tak tau la motor kena ke tidak.Motor kalau kena jugak alamatnya aku kena jual motor aku dan beli Modenas Elegan.Hahahaha!

Dan apa nasib uncle2 kedai potong?Apa akan terjadi kepada amoi2 cun anak uncle kedai potong?

...........

Semua benda ni rakyat takkan marah kalau kita mampu beli kereta tanpa berhutang lama-lama.Cuba bayangkan kalau kita beli keli kereta dengan installment 5 tahun aje (sebab harga yang rendah) jadi kalau nak dijalankan akta 15 tahun tu kita takde la merasa kerugian yang besar.

Nak laksanakan akta jangka hayat kereta memang la bagus.Tapi mana inisiatif kerajaan nak galakkan benda tu?Orang kaya raya macam menteri mampu la tuka kereta 5 tahun sekali.Kita ni?Yang buat loan 9 tahun,mesti la ada perasaan nak pakai kereta tu selama yang mampu sebab KITA DAH BAYAR LOAN 9 TAHUN!

Takde galakan langsung yang dibuat.Adakah kerajaan menyimpan taktik penurunan cukai kenderaan untuk digunakan apabila pilihanraya menjelang tiba nanti?

Rakyat Malaysia tak kaya.Kereta bukan barang mewah,kereta satu necessity untuk yang berkeluarga.Tapi jika pengeluar kereta nasional tidak mampu mengeluarkan kereta yang sama harga dan sama kualitinya dengan pengeluar kereta lain,tidak perlulah rakyat dibebankan untuk menanggung pembangunan kereta nasional yang sangat stagnant.Kalau Korea boleh buat kereta murah untuk rakyat dia dan dijual murah ke serata dunia,kenapa kereta Malaysia mahal?Kamon la...KIA start daripada buat basikal.Proton terus buat kereta.Jangan lah nak bagi alasan usia Proton kalau ikut industri masih mentah.

Mangkuk punya kerajaan tak pernah fikir pasal rakyat.
Tau nak menguntungkan kroni dan suku sakat diorang.

Bacaan Lanjut Untuk Sesiapa Nak Mengira Nilai Sebenar Kereta Lain Berbanding Kereta Nasional : Baca,Lihat dan Kira Sendiri,Kemudian Nilaikan

November 02, 2009

Takde Point : Kenapa Aku Menyampah Dengan Jehan Miskin


Bro Jehan,

Aku tidak tahu dari mana datang timbul rasa benci ini kepadamu.Mungkin kerana aku merasakan kau rasa diri kau super hensem?Ataupun kau selalunya berlakon seolah-olah mat romantik yang tak menjadi sangat?



Mungkin kerana aku menyampah dengan kau sebab kau suka pakai sleeveless ke mana-mana.Aku pernah terserempak dengan kau sekali dan kau memang pakai sleeveless merata-rata.Kau rasa cool ke pakai sleeveless?Kau perasan kau idola lelaki Malaysia agaknya?



Argh.Stress aku tengok kau peluk pinggang Intan Ladyana.
Ni semua majalah Mangga punya pasal!Haramkan aje senang!

Nota : Bila aku stress,aku suka carik gambar2 mengarut macam di atas.