May 13, 2013

Berapa Ramai Melayu Percaya dan Yakin Dengan Stoking Ajaib?


Sekarang ni, ada ramai yang tengah jual "stoking ajaib" yang dikhabarkan mampu menyembuhkan pelbagai jenis sakit kronik. Hanya dengan memakai stokin boleh hilang sakit-sakit kronik!
Strok?Lemah jantung?Lenguh badan?

Hanya dengan memakai stoking.
Stoking!

Ada orang boleh percaya!
Dah la mahal stoking ajaib ni.
RM180 satu pasang!
GILA! Patut la ramai ramai Melayu dapat BR1M.
Bukan setakat stoking, boxer ada, knee pad ada.
Kenapa la orang Melayu mudah benar mempercayai The Placebo Effect?

Berenti la mengharapkan keajaiban orang Melayu!
Jangan la lurus bendul sangat.

22 comments:

Anonymous said...

aku nak jual spender ajaib. mohon beli utk meningkatkan prestasi di ranjang.
kahkahkahkah

Anonymous said...

kahkahkah...aku ingatkan stoking ajaib tu kondom...angkara gambar couple yg kau letak .. bila baca baru paham.....hehehehe

Merok said...

saya tak bersalah.

Mohd Shukri Fadzillah said...

tumpang tanya, penulis pernah cuba pakai stokin ajaib tersebut tak?

macam berat sebelah je statement.

Anonymous said...

oh ko membuat aku carik pasal stokin ajaib

http://stokinajaib.blogspot.com/ jual stokin v-ken

pas ni guarantee ckp dengki ngn business org melayu bagai..

klu claim benda yg x betul kt org ramai dan dpt profit dari org ramai, ada urusan dosa pahala situ.
dosa private urusan peribadi, tapi dosa melibatkan org ramai, wajib juga bagitahu org ramai benda tu salah.

sorry stokin ni fraud. berdasarkan pembacaan aku kt blog yg dimention di atas.

Anonymous said...

as a muslim, aku ckp stokin ajaib ni fraud.

as a rakyat biasa, aku ckp pengiklanan stokin ajaib tu menyalahi Akta Ubat (pengiklanan dan penjualan) 1956.

no person shall take any part in the publication of any advertisement referring to
any article, or articles of any description, in terms which are calculated to lead to the use
of that article or
articles of that description as a medicine, an appliance or a remedy for the purpose of

(a)
prevention or treatment of the diseases and conditions of human beings as specified in the Schedule;
(b)
practising contraception among human beings;
(c)
improving the condition or functioning of the human kidney or
heart, or improving the sexual function
or sexual performance of human beings;
(d)
diagnosis of a disease as specified in the Schedule.

http://www.pharmacy.gov.my/v2/sites/default/files/document-upload/medicine-advertisement-sale-act-1956-act-290.pdf

biarlah org ckp aku skema poyo yg dengki ngn business malays pun. benda salah melibatkan public, aku as a Muslim patut sampaikan.

Anonymous said...

aku pon ade stokin ajaib gak..

stokin aku ni bile waktu pagi time nak pi keje bau die harum baru kluar dari drawer..

tapi bile waktu petang time balik keje bau macam cibai hahaha..

ajaib kan?

Nurul Syuhada Mohd Norawai said...

Sama mcm konsep korset premium beautiiful...leh kuruskan badan dan hilangkan juandis anak..pelik2 je..hahahahah...

Anonymous said...

Stokin mana ni bro.. haha

Pasal spender aku mual terkejut bila nampak iklan diaorang tampal kat tiang lampu adoi spender superman.. bro.. sape taknak hahaha

Tapi bila fikir logik apekebenda spender boleh buat macam-macam kakaka.. lawak bunyinya..

aienurz shuhaimi said...

kalaulah mujarab semua produk2 ni semua, nescaya.. takkan ada yang berpenyakit dan gemuk orang2 dlm malaysia ni..

renung2kan..dan selamat beramal..

eh, btw, aku terus gigih google apekebendenye stokin ajaib ni..ingatkan mantot saja cipta produk tu..kih kih kih

Muhamad Hafizee Haris said...

kadang-kadang aku terfikir jgak boleh ke berniaga sesuatu yg ada usul-usul menggunakan ayat suci al-quran? contohnya mcm air anugerah tu? meggunakan ayat suci al-quran utk profit, dibolehkan dlm islam ke tak?

Anonymous said...

Stokin ajaib? Memang mengarut. Sama mengarut dengan alas tilam ajaib Bi- Vel---- harga ribu raban =.=

Annakholat Atastokhdevishizar said...

ayat suci al-Quran utk dihayati, diambil pengajaran dan diamal dalam kehidupan seharian. bukan diguna sebagai mantera ubat penyakit.

Quran suruh manusia berfikir guna akal, kaji sesuatu dgn bukti logik tp apa yg meleis buat jual air bacaan quran, jual kismis doa, jual coklat yg dibaca ayat Quran pun ada. apekah?

akal simpan buat beban kepala, itu pasal produk2 mengarut ni laku macam goreng pisang panas. goreng pisang panas pun x selaku macam tu.

apa kata Quran tentang puak2 yg jual agama? jual agama di sini macam org jual kismis/ coklat/ kurma/etc tp dia marketkan produk dia lain sbb ada baca ayat Quran- jual agama la tu.

2:41- Dan berimanlah kamu dengan apa yang Aku turunkan (Al-Quran) yang mengesahkan benarnya Kitab yang ada pada kamu, dan janganlah kamu menjadi orang-orang yang mula-mula kafir (ingkar) akan dia; dan janganlah pula kamu menjadikan ayat-ayatKu (sebagai harga untuk) membeli kelebihan-kelebihan yang sedikit faedahnya; dan kepada Akulah sahaja hendaklah kamu bertaqwa.

Anonymous said...

salam..
haha..mmg mengarut stokin ajaib.stokin tu mmg tak ajaib pun..tu semua kuasa Allah.tak kira bende canggih cmne pun, walau yg cipta tu kononnya manusia genius, tp asal usul kejadian nye tetap dari dan dgn izin Allah.dah tentu la manusia tu pun Allah yg cipta.dorg ckp konon lahar gunung berapi tu ada ubat.asal lahar tu dari mana? dari ledakan gunung berapi yg Allah jadikan.janji Allah,setiap penyakit tu ada ubatnya.ko nak sembuh,ko berusaha.tak leh putus asa.tp cam tak praktikal kut nk letak seketul2 batu gunung berapi tu kat tapak kaki plak.so, ditakdirkan Allah, dicipta manusia yg berotak utk mengkaji dan mencipta sesuatu yg benrmanfaat utk kesihatan manusia.maka,Allah beri ilham kpd manusia yg telah cipta produk2 V-ken ni.syg sekali,for some reason,that chosen one was not org MELAYU.coz x ramai aku rasa org2 melayu ni yg suka ber'critical thinking' utk maju.dlm kepala dok pikir secara kritikal keburukan sesuatu.of coz, mmg bagus berhati2.tp mestila with facts AND evidence.bahse melayunye fakta & BUKTI.klu x nampak tadi, BUKTI ye..ok,produk2 ni actually adalh hasil teknologi Jepun and Germany.lahar gunung berapi,titanium, arang putih & beberapa lg mineral digabung menggunakan teknologi nano and terhasil la produk2 vken ni.di pendekan cerita,so far yg dah beli mmg akan beli utk parents.bcoz dah try sendri berkesan barula beli lg utk parents dorg.xde pula yg ckp x bagus,tak berguna,nk pulang balik ke,xde pulak.yg tukang cipta fakta ckp produk ni tak elok ni dah test ke?kalau nk try,aku leh kasi pinjam 1 minggu.sebenarnye tak yah tggu 1 mgu, 10 minit pun dah leh nampak.tp xpe la,aku offer 1 mggu.pastu, ko sendri kluar fakta elok ke tak.baru real bro..jgn ikut logik je.sbb kalau ikt logik,bila makan ubat patutnye sembuh.betul?tp kenapa org2 yg ada diabetes,darah tinggi tu semua doktor sik bagi ubat tp tak sembuh?jwpnye,ubat yg dia bagi tu utk kawal & tahan sakit je.bukan utk sembuhkan.lg pun produk vken ni tak merbahaya.sbb ia rawatn dari luar.insyaAllah,x mudarat dalaman.melainkan klu 'hati2' tu mmg dah x berapa bersih & x dpt nk tgk kebenaran.maaf, klu agak kasar. kdg2, org melayu mmg selalu mengecewakan org melayu sendiri..

Anonymous said...

Saya brpendapat tak semua produk kesihatan yg harganya mahal bersifat fraud..hrga yg diletak mgkin brpatutan dgn teknologi & bahan yg digunakan. Kalau org2 yg mngutuk ni penah guna sndiri produk brkenaan & tidak nmpk hasilnya, maka wajar menasihatkan org lain utk tidak membelinya. Saya adalah salah seorg pengguna stokin ini & saya bersyukur dgn izin Allah produk ini bnyk mmbantu trhdap tahap kesihatan saya. Begitu juga dgn ibu & mertua saya yg mghadapi masalah sakit lutut. Alhamdulillah, mereka brdua dpt beribadah dgn baik spt bersolat terawih 20 rakaat berbanding dgn k'adaan sblum ini. So dont judge a sock by its name..

ashidaz said...

Stokin ajaib ni bukan fraud pun.. Kuasa Allah tu dah mesti, tapi ikhtiar menggunakn semua sumber alam tu pun merupakan bersyukur dgn nikmat Allah.. Jgn tutup minda.. Bahan yg di pintal dgn benang stokin tu, memang diakui fungsinya.. Mengarut tak mengarut, 'ana dah jumpa sendiri pesakit lumpuh 20 thn, pakai stokin ni, jari blh gerak dah.. Memang pelik.. Tapi itu pun menunjukkan kekuasaan Allah.. Bila dengar cakap subhanallah.. Kuasa Allah dan izin Allah atas fungsi stokin tu, mengarut ke? Tepuk dada tanya iman. Salam.

wanie nur said...

salam semua.
Alhamdulillah semenjak pakai stoking ajaib ni ibu mertua saya beransur pulih dari sakit sendinya,setiap penyakit ada penawarnya,maybe sebelum ni kami blm jmpa yg sesuai. Allah suruh kita berusaha,jgn mudah putus asa. saya tertarik dgn blog ni,satu pengakuan yg jujur dan dari org2 yg naampak agak jahil. setiap ubat tu ada sesuai dgn org dan ada yg tidak,so keluarlah mcm2 produk untuk membantu pesakit mencari produk yang sesuai.

dalam Islam(bacalah tafsir quran dgn lbh detail) memang Allah dah lengkapkan dalam Al-Quran tu bagaimana nak mengubati dan amalkan melalui surah2nya. mereka ambil duit kerana itu adalah hasil usaha dan kajian yg mereka dah buat seperti ANUGERAH. tu tak salah,tanyalah pada org yg lebih tahu sebelum kita menuding jari,memfitnah apa yg kita tak pasti. kerana fitnah itu lebih teruk dosanya dari membunuh.
anda kata melayu bangang,anda org apa ye,bangsa apa?saya org Islam,tak sesuka hati keluar ayat begitu.
segala yg baik memang datang dari Allah tapi Allah suruh hamba2nya berusaha,apapun yg kita makan or amalkan,itu adalah usaha kita. yg tentukan semuanya Allah. marilah kembali kepada Allah. jangan keluarkan ayat sebarangan. mungkin ahli keluarga anda tidak mengalami sakit2 kronik dan anda rasa tak perlu mencuba apa2 tapi ingatlah bila Allah turunkan ujiannya,percayalah anda akan sanggup berusaha apa sahaja.

ibu saya pernah mengalami kanser Alhamdulillah,kami bertemu dgn herba tasly yang membaiki sel sekaligus makan spirulina elken untuk tambahkan kuantiti darah. ibu saya Berjaya buat transplan melalui selnya sendiri tanpa harapkan bantuan org lain. ingatlah setiap penyakit ada ubatnya,teruskan berusaha. jangan hanya tahu menuding jari,tanya dulu. Wallahu a'lam. salam

wanie nur said...

Assalamualaikum
setuju dgn awak,org melayu memang bangang pun sbb tak suka berusaha. Allah bagi penyakit.DIA juga bagi penawar,tpi banyak lagi org melayu yg sakit sebab diorang bangang,diorang tak suka mencuba mana2 produk yg boleh membantu. sebab tu mana2 hospital org melayu paling ramai sbb bangang,ye tak? lagi satu kepada saudara hafiz,org ni org melayu ke islam? tak kaji Quran ke?dalam Quran ada mcm2 penawar,sbb tu kita disuruh mengamalkannya,mcm ANUGERAH,dia meniaga atas dasar dia berusaha mencari dan mengkaji dari Quran untuk kegunaan semua sbb tu dia boleh menjualnya,usaha dia.

lagi sekali tunjuk melayu ni bangang,suka menuding jari pada org,tak tahu kajilah dulu oii!!
hahahaha korang semua pun banganglah juga,sbb korang semua melayu,hahahaha
bukan aku yg cakap.penulis blog yg cakap ok
daa. salam

Anonymous said...

Salam..mgkin admin blh buat kajian dlu n pkai sndri stokin tu sblm buat ap2 statement,...bahan yg dgunkn utk buat stokin tu mmg ssh nk dpt so hrganya jdik mhal..same mcm mknn,klo ingredientnye ssh nk dpt jd mhal jgk..atok sy skit lutut sblm ni,xblh brjln..alhamdulillah lpas pkai stokin tu Allah izinkn bjln mcm biasa...pd pndpt sy nma stokin ajaib dgunkn sbb mmg mntaliti kita nk dgr ayt2 mcm tu..cbe pk,klo kte stakat bce blog org lain tnp try n lpas tu sarankn jgn bli sdgkn kita xfhm btol2 fungsi n mekanisme stokin tu, n sbnarnya ad sorg pesakit yg blh smbuh klo gne stokin tu n dsbbkn kita org tu xjdi nk berikhtiar,xrse bslh k...spttnye sblm komen try dlu..bru valid..wallahua'lam..

Anonymous said...

Samala mcm produk2 MLM yg lain. Tah hape2 punya product, harga plak melampau. Semuanya dusta je. Stoking ke, penapis air ke, makanan kesihatan ke..mcm hampehhh je

Anonymous said...

Mahal tak mahal sebab itu dipanggilnya melayu....

Anonymous said...

Sebab itu namanya melayu....teringin nak cepat kaya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...