December 24, 2012

Parti Politik Mana Yang Mampu Membuatkan Kau Malu Nak Beromen Dalam Kereta Dengan Gelfren?

Dah berapa tahun aku berfikir pasal satu benda ni.

Selalunya, aku memang ambik masa lama nak decide satu2 benda. Kahwin? 8 tahun. Nak beli grafik kad? 3 tahun. Nak beli rumah? 5 tahun. Nak kahwin lagi seorang? Dari 2008 sampai sekarang dan esok2. Nak beli makanan kat mana? 2 jam. Nak tambah anak lagi sorang? 5 saat.

Aku berminat nak join parti politik.
Cuma terlalu banyak pros and cons masing-masing.

1. PAS
Aku rasa orang2 macam aku tak berapa digemari orang2 dalam PAS. Lagi satu, aku tak berapa gemar arah tuju PAS sekarang ni yang nampak desperate benar sapu aje artis mana2 yang "berhijrah" jadikan ikon dan calon pilihanraya.

2. PKR
Ada sesuatu yang tak kena mengenai PKR yang aku tak tau nak explain macam mana. Entah kenapa bila aku join ceramah diorang dan ending dia nyanyi lagu PKR, aku rasa....kelakar. Perasaan aku masa tu...apa poyonya diorang ni ajak orang ramai nyanyi lagu diorang?

3. DAP
Legasi DAP...agak merisaukan aku sebab orang dalam DAP nampak seperti parti untuk orang Cina, sesuatu yang masih lagi menakutkan orang Melayu macam aku.

4. PERKASA
Perkasa bukan parti politik....tapi ahli2 Perkasa ni aku suka tengok. Sepesen aje diorang. Badan besar, chubby, suka pakai songkok tinggi. Perjuangan diorang? Tah. Aku tak ambik peduli sangat.

5. UMNO
Asas perjuangan UMNO dulu kala sangat baik. Tetapi pada zaman sekarang, UMNO adalah alat buat duit. Siapa mahu kaya, dia perlu join UMNO. Orang2 UMNO disekeliling aku, adalah orang2 Melayu yang mahu hidup senang dengan effort yang kurang. Apa yang bagus mengenai orang2 UMNO yang aku jumpa adalah...mereka ni saling tolong menolong, bantu membantu. Kenduri kendara ramai yang membantu. Asalkan....kau bukan orang yang lawan UMNO.

Tapi aku tak suka mentaliti orang UMNO. Ketua Pemuda UMNO kampung isteri aku, kita sambut Maulidur Rasul...dia jemput orang kampung ramai2 berkaraoke. Karaoke, adalah budaya UMNO. Bini karaoke dia galakkan. Sampai jam satu pagi tiap2 kali ada event karaoke.

Hari Ahad hari tu, tengah kenduri, aku dan keluarga aku duduk sebelah sekumpulan orang UMNO. Aku tengah pegang anak aku, dia boleh hisap rokok macam tak nampak apa. Anak dia kat sebelah dia pun selamba dia hembus asap rokok.

Nak pegang Jawatan Kuasa Masjid, dia mahu...tapi suruh jadi Imam...tak mahu. Bendahari, Setiausaha, batang hidung ada kat masjid hanya bila Wakil Rakyat datang melawat. Itu mentaliti orang UMNO yang aku jumpa. Mentaliti kampung yang masih stuck. Terperap. Tapi merasa diri mereka besar sebab mereka ada kenalan menteri, kenalan Pengarah Jabatan, mereka ada kabel untuk luluskan permohonan orang kampung.

Itu adalah benda aku paling benci mengenai cara UMNO mentadbir....sistem kabel. Melahirkan orang2 yang tak sepatutnya deserved something get something. Orang2 biasa macam aku pun terpaksa guna kabel untuk dapatkan approval kerenah birokrasi.

............

Banyak pulak aku kutuk UMNO...tapi nak buat macam mana...ni Malaysia. Lagipun kita memang dah akhir zaman. Memerintah dengan menggunakan rasuah adalah satu keperluan.

Habis tu, parti mana? Sebagai seorang lelaki yang suka merepek mengenai politik dalam ni, aku suka kebebasan. Tak tersekat dengan ideologi politik sesebuah parti. Tapi aku rasa dah sampai masanya aku jadi ahli parti politik secara rasmi.

Jadi,baca balik tajuk posting aku. Jangan tipu diri sendiri.....kenapa first thing yang terlintas dalam fikiran kau bila menjawab soalan di atas, jawapannya bukan UMNO? Kau tanya soalan tu dekat orang UMNO pun, first thing dia fikir pun pasti bukan UMNO. Tapi dia still kekal ahli UMNO.

Apa relevannya UMNO dengan kehidupan aku, kalau satu2nya benda yang UMNO ingatkan aku, adalah bangsa aku?

ps - tengok gambar di atas. Gambar di atas menjelaskan segala-galanya yang tak betul mengenai UMNO.

29 comments:

Anonymous said...

songkok? dalam kepala sentiasa ingat umno..? persepsi aku pasal umno sama dgn kau...
-coma-
..err.. parti cinta malaysia (pcm), parti KITA tak masuk ker mtot?

d_uzid said...

lost

Anonymous said...

mmg betul. semua parti yg ada x semestinya boleh dipilih utk memerintah. masing2 ada flaws. yg penting, aku akan undi PAS. Aku undi untuk Islam. biarlah undi aku tu sekadar sumbangan kecik je sebesar kuman untuk menjatuhkan UMNO.

Anonymous said...

jarang jumpe orang letak something antara Allah & Rasul...

gerbera said...

Jelajah Janji ditepati disertakan dengan hiburan pelbagai artis.

Annakholat Atastokhdevishizar said...

WTF? Letak logo UMNO antara Allah dan Muhammad? adakah itu menunjukkan mereka sgt tinggi darjatnya hingga bole disembah?

aku x pk pun parti2 politik kt malaysia ni bole pakai mantot. UMNO, paham2 lah, PKR, PAS, DAP masing2 sudah terperangkap dgn permainan politik. soal kerja utk rakyat dh kelaut.

mungkin masa GE nt kita pilih ikut calon; mana yg nampak berwibawa, boleh buat kerja, pilih. nk pilih parti sgt... hm masing2 ada calon sampah.

yong propaghandi said...

Sebagai lelaki dan bakal ketua keluarga, politik tu bagi saya penting. Sbb dengan politik tu lah akan menentukan masa depan anak-anak saya nanti macam mana. Terpulanglah nak pilih yg mana. Nak pilih melayu ke..nak pilih islam ke.. nak pilih ikut pemimpin tercinta ke.. nak pilih berdasarkan manifesto atau lain-lain. Cumanya, diri sendiri yang pilih, diri sendiri yang tanggung lah.

Anonymous said...

piliharaya kali pasti sengit!

harap2 semuanya aman. :)

Prince of Noob said...

sebab tu aku cakap, joinlah Parti Otak Bersatu (POB), lusa aku pergi daftar kat ROS, esok cuti... kalau sapa2 nak join, aku bagi pangkat... biasalah budaya politik malaysia nak pancing orang kena offer something, tak pangkat, rasuah, tak rasuah, perempuan...

Anonymous said...

pilhanraya kali ni pasti sengit!

harap2 semuanya aman. :)

azmie said...

join republican la

Anonymous said...

Tak payah pilih ape2parti politik nih...yg penting masa pru baru pilih...le nih layan je mana2 parti...buat justifikasi..bagi aku dah tetap condong pr...tp bukan mana2 jadi ahli parti mana pon.

Anonymous said...

Tak payah pilih ape2parti politik nih...yg penting masa pru baru pilih...le nih layan je mana2 parti...buat justifikasi..bagi aku dah tetap condong pr...tp bukan mana2 jadi ahli parti mana pon.

Anonymous said...

Tak payah pilih ape2parti politik nih...yg penting masa pru baru pilih...le nih layan je mana2 parti...buat justifikasi..bagi aku dah tetap condong pr...tp bukan mana2 jadi ahli parti mana pon.

Anonymous said...

Hahahah. Semua parti kat malaysia ni haprak. Pru kali ni aku pilih yg terbaik dari yang terhaprak. Semua dua kali lima. Tapi kalo sultan kelantan bertanding aku akan pilih baginda. Semoga tertegak sistem khalifah di akhir zaman. Amin.

punchdrunk lovesick said...

cuba ko wat research PARTI SOSIALIS MALAYA (PSM)!!!!

shah ashburn said...

Salam,

Aku brdaftar sbg ahli PAS dh dkt 20thn..tp org PAS perangai mcm jin trmasuk merokok..aku balun, x jgukhwah islamiah..aku balon, x jg akhlak klu brckp ngn aku ..aku balon, amalkn kronisme..aku balon, suka ibgat ilmu dia bnyk tinggi dari org lain n menyusahkn orh..aku balon, klu jenis yg sikit2 pakai kabel..kenal ustad tu la..kenal yb pas la..pimpinan la.oyo jer..klu lebih2 aku balon. So bro TT..klu PKR dr dulu aku x prcya diorang pasal nk tegak daulah islamiyah mesti dlm 1 jemaah.
Klu DAP..well diorang bukan islam..mesti dididikn kita jgn terikut kekafiran mrk! Klu PIMPINAN PAS sekalipon ikut cara kafir yg mesra PAS dn bisa merosak jemaah islam n iktikad..aku CONFIRM BALON!

Krankenman

Anonymous said...

aku dh nmpk sket2 angin perubahan org mesia skrg ni..even komen2 kt atas ni pn..

kalo thn 2008 lps menang PRU dlu, nmpk benar condongnya pd PR, skrg dh nmpk kebanyakan dh balik pd 'atas pagar'

dlu 2008 tolak BN sbb terasa 'sampahnye', so join PR..tp lepas 4tahun, terasa plak BN, PR pn sampah gak..

so lps ni akan kena pilih yg terbaik antara 'sampah-sampah'

mane wakil rakyat yg perform, kita mesti pileyy!

-peugeot-

shah ashburn said...

Well..apa2 pon aku ttp sokong PAS yg perlembagaannya Al Quran n nk menegakkn ISLAM! Yg aku tentang klu ada pimpinan PAS yg nk ke sekular ato liberal. PKR..klu dh xder org PAS trpaksa la aku undi!

Aku bukan geng atas pagar..cos org atas pagar aku paling x suka..sbb mereka itu seperti anjing yg mngigit bila x dpt imbuhan n x di belai! Senang ckp..xder pendirian..dlm islam ko kena pilih benar ato salah..itu jer!

Krankenman

Master Yoda said...

Choose the lesser evil among the devils,satans and lucifers

Anonymous said...

shah asburn ckp mcm bagus sambil menggelar org lain anjing.konon sokong pas tapi aku boleh ckp juga org2 pas skrg dah jadi anjing yg hanya mengikut dan tunduk kpd pkr dan dap.konon tulis "PKR..klu dh xder org PAS trpaksa la aku undi!".ni satu lagi statement bodoh dan dangkal.pas xbediri sendiri,mereka kini berdiri bersama pkr dan dap,so takde istilah "terpaksa undi".ko samada boleh pilih bn atau pr,hatta kalau kat tempat kau tu tiada calon pas bertanding tapi dap,maka tiada istilah "terpaksa undi ord dap",yelah takkan ko nak undi bn pulak ye tak,tapi adakah dap tu perlembagaannya Al Quran dan nak tegakkan Islam? ko masih mentah lagi dalam politik bro,bykkan belajar dan mengkaji dulu sebelum nak keluar apa2 statement,kelak hanya menunjukkan kebodohan diri sendiri.

Anonymous said...

sekarang nie mmg xde mane2 parti yg betol2 nk perjuangkan masa depan rakyat..xd yg ikhlas nk memerintah..itu juga jadi kat dunia nie..xd mane2 goverment yg sanggup nk jadie pemimpin kalu hanya dibayar gaji rm3@4k sebulan...semuanya ingin mentakbir kerana kan WANG!!

nurulachal mamat said...

Tak pyh la kuar stetmen anjing menganjing.. tu sumer tnjuk akhlak korg...
Bos ckp keje ibadah pastu slalu pkai hadis tp ygpelik bila karoke dia no.1.. adess.. memang org PnP mcm nie, wallahualam.

sbb tu sy mahukan any parti yg tadbir dgn alquran dan sunnah. klu umno ade bnda tu n obey sekecil2 hukum aurat dan adab sesama ajnabi.. sy sokong.. mslh nya takde. so sy bersama kepimpinan ulamak.

Anonymous said...

Btol, kita sokong kepimpinan ulamak, tp akhir2 ni ape dh jd?

Bak kate mantot, akhir2 ni artis pn jd ustaz/ ustazah segera, ckp psl hukum, kata mengata, provoke..byk diberi ruang yg sepatutnya ustaz2, ulamak2 yg lebih dominan bnda ni..

kalo la arini jd artis, lps tu sok luda jd 'ustaz/ustazah segera', n org lebey knl sbb filem/drama dia..lps tu sibuk nk ckp psl hukum islam itu ini,
abis tu rugi la spe yg susah payah belajar
agama btahun tahun, pegi mengaji jauh2, lama2 tu.

Takut kita nmpk mcm mnyokong ulamak, tp yg pemimpin tu bukan org yg layak

Anonymous said...

PAS dah banyak berubah lebih mesra kepada semua lapisan tak macam dulu orang pon takut nak menghampiri PAS.

Memang diakui kat mana-mana ada je manusia yang mencari kepentingan dunia dalam PAS, dalam PKR, dalam DAP, dalam UMNO, MIC MCA semua selagi namanya manusia mereka akan gunakan apa saja untuk kepentingan mereka.

Maka orang-orang inilah yang ahli parti kena singkirkan dari parti dari memimpin.

Dulu aku sokong BN aku respek sebab masa dulu semangat Malaysia kuat tetapi sejak BN merosot aku tengok jadi cacamerba kerajaan malaysia jadi Kerajaan BN taat setia dan berterimakasih kepada BN lebih diutamakan dari taat setia kepada Kerajaan Malaysia setiap hari berkempen undi BN jadi meluat sebab terlampau2 desprate.

Tolonglah sedarkan orang BN ni.. kalau kamu nak hotmat nak undi jangan la bagi kami meluat.. Juga buat PR jangan jadi macam BN kalau tak hangpa pon kami balon nanti.


Anonymous said...

Songkok tu nak pakai ke hiasan je?

ukir nama Allah & Muhamamd & logo umno dalam songkok pastu letak atas kepala? Apekejadahnye

Master Yoda said...

Lps tertubuhnya UMNO baru 1989, ni je konsep metafizik gua:

UMNO dan bangang, berpisah tiada...

khalas...

Anonymous said...

Mungkin post ni dah trlalu lame utk ak comment, haha..

pada pndangan ak yg naif psal politik, PAS adalah satu jln utk kita tegakkan Islam kembali, tp pe yg ak nmpak.. Org2 kuat2 PAS hnya bnyak kutuk cara org umno dan perlakuan mereka.. gaduh psal bnda nonsense kdg2.. xnmpak sgt tentang cara mereka nk majukan m'sia.. yg nmpak, cuma psal royalti minyak, rasuah, turunkan harga kereta dll yg bleh menang hati rkyat.

x dnga pn mcm mana nk improve kn ekonomi, mcm import export, trade, kurangkan kos sara hidup yg meningkat, mcm2 lagi la..

UMNO plak, pham2 je la.. lme2 mkin bnyak hutang m'sia.. duit ditabur2 merata, tnpa ade hasil kpd ekonomi..

maaf jika trkasar bahasa

Anonymous said...

Pergh bes la blog ni akhirnya jumpa gak blog yg x berat mana2 ..xkisahla ..bg ak ak ttap sokong umno n bn ..nk kata ap katalah bg ak selama ni ak idup dlm negara dperintah bn ..bole hidup..agak senang jugak..xdak masalah..klu nk sesuatu usahakan walaupun xyah bodek n masuk parti mana2pun..skrng trend sokong pmbangkang ..x ksah la its a personal thing or whatever..bg aj ak x boleh masuk ngan mental n ideologi pembngkang ..just my 20sen..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...