December 28, 2012

Keadaan Office Yang Tegang Membuatkan Organku Jadi Tegang Juga

Kadang2 ada hari tertentu di mana aku rasa berat betul nak pegi kerja. Apatah lagi tempoh macam sekarang di mana setiap hari bila aku duduk kat ofis dengar orang bergaduh dan maki-maki keluar ayat FUCK YOU atau YOU ARE SO STUPID. Bukan aku yang kena la. Aku tak pernah lagi dimaki-maki oleh bos aku . Setakat ni rekod aku, boleh la tahan tak ada masalah kecuali satu aje masalah aku yang tiap2 kali evaluation keluar....pengurusan masa.

Aku tak boleh accept seorang pengurus yang perangai dia jenis maki-maki ni. Takkan ada orang respek kau kalau kau begitu. Ada beberapa jenis manager yang tah hapa-hapa ni ;

1. Berlagak Pandai Manage Tapi Staff Terpaksa Kerja Overtime

Ciri-ciri seorang manager yang bagus adalah dia boleh manage something sehingga staff tak payah overtime, sebab itu sepatutnya tugas dia...uruskan urusan supaya boleh setel time ofis hour, tapi budaya kerja kita terbalik...buat overtime lebih rajin. Kerja weekend lebih progresif. Nama title job tu MANAGER...bukan slave driver.

2. Manager Jenis Maki-Maki

Untuk orang macam ni, aku tengok selalunya perempuan. Berdasarkan pengalaman aku la, jangan la attack aku please. Aku tak tau kenapa..emosi ke,pms ke. Pengalaman aku tengok benda ni bermula sejak zaman aku sekolah lagi bila satu hari cikgu fizik aku masuk kelas tapi dia tak mengajar langsung. Sepanjang kelas dia maki husband dia dan kutuk2 husband dia sambil nangis. Sampai sekarang aku masih lagi tertanya2 adakah dia nak kitorang just dengar atau perlu a shoulder to cry on.

3. Manager Kaki Mengular

Pada aku, aku tak kisah kaki mengular. Asal kerja siap. Tapi kebanyakan manager yang aku jumpa, dia bukan manager, dia delegator. Tugas dia hanya agih tugas dekat staff dan kemudiannya dia gi teman bini shopping.

4. Kroni Bos Besar

Ni adalah virus paling besar dalam sesuatu pengurusan. Aku cukup tak suka dan memang aku protes dalam diam jugak la bila aku tau ada staff favorite boss besar aku nak jadi manager aku padahal aku berani katakan....minah tu zero. ZERO. Jarang aku gelar seseorang itu zero tapi dalam bab ni aku tak segan. Dia naik bukan sebab dia layak tapi sebab dia seksi dan ada boobs dan ada rupa. Lagi satu aku rasa sebab dia orang Iran. Perempuan Iran pakai seksi adalah satu pemandangan yang amat sukar dijelaskan dalam kata-kata....kau kena alami sendiri. Dah lah tak puasa..bastard!

5. Manager Yang Takut Nak Buat Keputusan

Jenis ni adalah jenis di mana dia takut keputusan tu salah dan dia kena tanggung akibat dia. Jadi daripada dia take risk, dia pilih untuk let go benda tu dan biarkan aje la something yang sepatutnya perlu diperbetulkan hanyut ditelan masa, mengakibatkan lama kelamaan pengurusan pejabat jadi tunggang langgang. Effect dia memang tak kelihatan ketara tapi sikit demi sikit kau akan nampak benda2 negatif berlegar sekeliling ofis.

6. Ketua Jabatan Yang Suruh Staff Bawahan Panggil Dia Tuan

Ni jarang berlaku kat pihak swasta..even dalam sebuah ofis swasta pun kalau kau nak panggil boss kau boss....adalah satu benda optional. Selalunya aku address boss aku guna nama dia aje...tapi lain pula kisahnya di sebuah Jabatan Kerajaan di Putrjaya... di mana...ada seorang staff yang berpangkat senior baru naik pangkat...dia keluar arahan unofficial, semua staff bawahan mesti panggil dia "Tuan." Mungkin sebab dia tak dapat Datuk atau Tan Sri jadi kalau ada orang panggil dia Tuan pun dah cukup mengubat luka di hati.

................

Aku suka dengan apa yang aku buat sekarang ni. Tapi kalau hari2 pegi ofis dengar orang duk bergaduh sebab manager perempuan mempunyai testosterone ajaib....lagi baik aku menyorok dan menghilangkan diri. Mungkin aku boleh ke Putrajaya dan lepak kat ofis2 Kerajaan dan bila jumpa sapa-sapa, aku panggil dia Tuan hanya sekadar untuk tengok reaksi dia.

Apa-apa hal pun, balik rumah tengok anak...semua masalah hilang. Sebab anak aku sebijik macam aku. Bila aku tengok muka aku sendiri, aku rasa happy dan jatuh cinta.

19 comments:

Anonymous said...

sume kriteria buruk manager2 ni ad dlm cmpny ak except 6. nma je manager. pui!!

Anonymous said...

pernah tgk tak org atasan yg pakai tepon kemain canggih. kalau bukan jenis smartphone konon malu nak kuar dari poket/beg. TAPI bila ada emel/reply emel sanggup call ofis suruh kuli batak buatkan. padahal nak jawab yes/no je dlm emel. dah la tu contact dia, dia yg deal, dia yg nego, dia yg ngeteh sesama. lagi mau kuli buatkan. kang tersalah tulis, mati kuli tu ditembaknya. nak attach file dlm emel pun tak reti. hoi ape guna smartphone tu. beli canggih2 takat nak amik gambo call sms baik beli yg 200 tu je.

bab tuan tu pun ada aku jumpa. siap bahasakan diri dia tuan kalo ckp dgn org. padahal nama dia bkn jenis yg ada Tuan kat depan pun. rasa mcm nak lempang je macamkan darjat dia tinggi sgt.

yg no. 5 tu pun selalu jumpa. yg aku bengang dah le tak reti buat keputusan. habis tu mesti la dia taknak sain form yg keje tu dah siap dah boleh diguna end user. dah setel testing & commissioning. bila tak sain bila kontraktor yg buat keje tu nak dapat payment. nape la org bodoh gini boleh jadi manager.

lagi aku nyampah bila ada org atas dok arah itu ini konon semua urgent. tapi dia masuk bilik bukak utube pasang loudspeaker. mls nak ckp lagi. mmg takde la aku nak respect org camni.

Anonymous said...

Inilah dye mereka2 y tlh dinilai o interviewer n lulus..lol

Anonymous said...

Ingat apa la yg tegang.. haha~

Anonymous said...

mantot, kau post kan lah gambar pompuan iran tu

Master Yoda said...

Alhamdulillah, org atasan gua ni kaum Hawa, tapi rasional...dah ase mcm keibuan sbb asik ambik berat psl staff2 dlm department...

Ann said...

project manager aku langsung xde ciri2 di atas ni alhamdulillah, wpun kdg2 bila darah tinggi dia dtg, kene tempias gak ckit2 ngn mood dia tu tp xde la smp maki2, still reasonable la

Anonymous said...

ko tak tahan pengurus yg suka maki hamun.. kalau ko yg jadi pengurus, agak2nya ko dpt tahan x diri ko yg sarkastik nak mampos ni dari maki hamun staff yg bebal dan slow mcm haram?

plain83 said...

haha..lelaki ka wanita ka, kalo mengamuk dan bermaki-hamun tu, sama jer berdegar-degar buruknye..dua2 jadi tak bertamadun..yg bezanya sorang tu suara nyaring n bingit skit dari yg sorang lg tu..hahaha..

muslimah rempit said...

Bos yang kena panggil Haji lagi sakit hati... HAJI apa pandangan kita bila kena panggil orang tu haji? mesti sesuatu yang baik kan... Tapi jika ada perangai kaki pompuan, kaki rasuah dan kaki botol......hurmmmmmm
Bila orang menggunakan agama untuk Pangkat Kebesaran....

Anonymous said...

Agreed, post kan la gamba iran tu, mmg iranian ni ble seksi, dia buat kte lain mcm sket, mgkn sbb kt negara dia, dia xleh seksi kot..tp yg pompuan la..hehe

-peugeot-

Prince of Noob said...

cerita pasal bos sendiri ke mantot hehehe... takpalah nak buat macam mana, nasib badan dapat bos macam tahi, aku pun banyak kali je dpt bos2 tahap tahi, tapi nasib bos yg baru ni sangat sporting dan bagus.

aswadz said...

kdg2 staff baru pggl aku encik pun, dah meremang bulu roma aku. apatah lg kalo pggl aku tuan. kalo student praktikal pggl aku encik xpe. sbb diorang student.

Anonymous said...

erm ntah la..

semua suruh oang bawahan buat drafkan etc dia tukar copy paste hantar, sesekali masuk meeting..

Erm aku pon boleh buat macma tu
bulan2 dapat gaji gaji 11k

Muhamad Hafizee Haris said...

sekarang sektor kerajaan ada foreigner ke mantot?

FY said...

mantot!! aku tak pernah komen pun sebelum ni tapi aku sgt2 bersetuju dgn ciri2 manager durjana di atas..aku dah alami sendiri manager perempuan kaki maki hamun, cium bontot bos, berlagak pandai tapi zero dan selalu melarikan diri bila masalah datang..kami yang staff bawahan jadi mangsa..aku dah tender resign dan insyaAllah akan bkerja dgn tempat yang lagi bagus dan gaji up..ALHAMDULILLAH..dpt gak keluar kan diri dari ofis neraka tu..

cewek.medusa said...

ohoho... list mantot ni blom cukup padu. korang blom jumpa makhluk@bos mcm kat opis aku ni.. sebab dia la, kami jd "orang".. & kami pun jd bkn calang2 org ahahaha

RD said...

ayat last

Shida Idris said...

nasib lah kat tempat kerja aku, bos-bos aku semuanya ok.
manager aku mmg terbaiklah, lelaki, umur 26 dan mmg sporting.

bos besar perempuan yg ni mmg terbaiklah(andatu,umur 30 lebih, india). cuma ada satu je yang lelaki mmg skema abis (tapi rajin gilaaaaaa).

aku kesian kalau org yg dapat bos teruk ni, aku company swasta so panggilan tuan ke, bos ke mmg x ah. aku panggil nama je, cik shila, en zul...haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...