December 14, 2011

Roti Klasik Gardenia Lawan Roti Pendatang Baru Massimo

Setiap produk dalam negara pasti mengalami suatu proses yang diberi nama "shrink ray process" di mana secara senyap-senyap, produk tu mungkin akan penyusutan berat atau pengurangan ingredient tetapi dengan harga yang tidak berubah (selalunya naik lebih mahal).

Benda ni aku cukup nampak pada satu benda yang aku selalu beli iaitu McDonald Strawberry Milkshake. Satu masa dulu Milkshake McDonald ni agak payah nak disedut sebab kandungan shake yang agak pekat dan likat.Sekarang ni? Sedut pakai straw biasa aje lepas. Harga makin mahal pulak tu.

Jadi,dalam minggu lepas, aku dengan isteri beli roti. Biasa beli roti Gardenia...saja aje nak cuba roti brand Massimo.Boleh dirasakan perbezaan antara kedua-dua roti. Roti Massimo jauh lagi sedap dan aku makan dua keping dah kenyang. Gardenia? Selalunya aku tibai dalam 4-5 keping baru cukup.

Beli dan cubalah roti Massimo.Aku langsung tidak dibayar untuk mempromote benda ni. Aku ikhlas mengatakan, roti Massimo lebih sedap dari Gardenia dan aku harap Gardenia dapat improve kualiti roti dia. Gardenia dah terlalu lama jadi market leader tanpa ada pesaing yang betul-betul kuat mengakibatkan kualiti dia agak menurun.

Kalau asyik pilih yang roti yang sama aje, macam mana kita nak tau yang brand lain macam mana kan? Kalau kita sendiri dah fixated diri kita dengan satu aje brand roti, macam mana kita nak nampak faedah roti brand lain? Banyak jugak sebenarnya kekurangan roti Gardenia ni tapi semua hanyalah jelas kelihatan pada aku..bila roti Massimo ni muncul.

Kalaulah roti Massimo ni tak muncul, aku rasa seumur hidup aku, itu aje la roti yang aku akan beli dan pilih. Bila ada persaingan, consumer yang akan menang. Itu aje lah aku nak cerita hari ni. Kalau dah berpuluh tahun makan roti yang sama, apa kata mulai hari ini anda bertukar kepada roti Massimo, satu opsyen baru untuk rakyat Malaysia?

ps - Ada lagi ke produk-produk yang anda rasakan berlaku "shrink ray process" yang kualiti makin kurang dan harga makin mahal? Sila informkan di dalam komen.

82 comments:

SM said...

roti gardenia sedap buat roti bakar. massimo? tak best langsung!

Anonymous said...

BN!

mr edz said...

UMNO...

Snowflake said...

Mantot, aku setuju sangat dengan ko. Dulu Roti Gardenia memang mantap (fluffy), tapi sekarang dah kurang sedapnya berbanding Massimo. Harap Roti Massimo akan kekalkan mutunya.

aZurEUS said...

Aku suka artikel ni,sebab dia boleh digunakan sebagai analogi untuk senario politik negara kita sekarang.

Anonymous said...

massimo kena angin cepat keras?
gardenia senang ada kt semua kedai petronas, petronas plak dekat tepi longkang sblh rumah.
antara produk lejen kena shrink gula hacks hitam. mantot ngan bini bukan ke pengemar barangan kedai 1malaysia?

Anonymous said...

ABU!

alien said...

gardenia roti dia ringan sangat..
tak terasa mcm makan roti

ibrahim rabani said...

Yang ketara dalam skop shrink ni adalah milo kotak.. Dulu 250ml skamg 200ml. Saiz banyak kurang, harga jual jatuh sket je...

Anonymous said...

ok. nnt nk try beli massimo. tp tak was-was ke? kot2 la ade babi sekor, mcm roti high5 dulu tu??? murah dr gardenia, tp tmpt proses ya ampunn kotor nk mampos. cam mana tu?


chakner

matdarts said...

Cita pasai roti teringat arwah tok aku...dia suka roti Mighty White.....dia kata sedap dari Gardenia....

Edward Khil said...

AKU TETAP DENGAN ROTI FEDERAL BAKERY

MADE IN MALAYSIA

DIJUAL OLEH BABU ROTI KELAHIRAN PENANG

buSuk said...

semua makanan tak kira dalam plastik individual pack, fastfood, etc. size makin kecik, harga makin mahal. walaupun ade promosi "lunch hour" and all, pada hakikatnya makanan-makanan tu masih mahal.kecik pulak tu...

miss nona said...

kek apollo dulu besar la jugak. now dah nkecik, gigit 2 kali dah abis

Lady Milo said...

aiskrim conetto.

saiz da kecik, harga plak mahal.
dulu besar, rm2.oo je,
skang kecik, rm2.8o.

Dulu kalo pengang kon aiskrim tu dengan tangan, penuh.
skang, banyak ruang bila pegang sbb kon dia kecik.,.

El said...

keropok Mamee..ye bunyi mcm tak matang, tapi bila belikan anak sedara aku, aku rasa sedih gile. sebab zaman aku dlu mamee tu sama besar dengan megi. sekarang aku ngap sekali je dah lesap

RieNa said...

kicap kipas udang. dulu botol kecik baru 2.80, skrg dah rm5 lebih. bila ditanya kenapa naik harga mahal sgt? kata mereka, kacang soya diimport dr australia utk menyediakan kicap yg sedap. hampeh.

so skrg sedang buat survey kicap manis keluaran mana yg lebih sedap @ setanding dgn kicap kipas udang.yg pastinya,lebih murah.

Anonymous said...

Ada perang diantara dua jenama roti ni... Gardenia telah dibeli oelh syarikat bumiputera.. alBukhari kalau tak Salah... Masimo tokey dia mata sepet...so, pandai2 la pilih..

Henzy said...

Choki2 rasanya sedikit nipis tiub dia. Tapi tak dpt confirm.

Mamee mmg dah terlalu ringan daripada masa dulu.

Tak pernah try Massimo tapi Gardenia ni bagi aku lembut. Senang nak hadam kot bagi aku.

Anonymous said...

Peduli apa mata sepet ke tak. Janji halal dan murah. Sekurang2nye boleh meringankan poket gua. Mantot, aku paham maksud tersirat tu. Harap2 ramai lh yg tukar, lama sgt dah memendam perasaan.

Yard_dean Apple said...

sape dapat solution cap kipas udang tu sila kongsi ya.. tak tahan nak belanja RM8 utk kicap sebulan..sekarang tgh test kicap faizah jauhhhh la lagi nak mencapai satndard kacang soya ostralia tu

Anonymous said...

Jangan takut untuk buat pembaharuan, kalau tak tukar tak tau rasa dia macamana, kalau tak suka nanti beli la roti yang lama balik, bukannya dia nak tutup kilang pun, mungkin dia akan buat pembaharuan, misalnya letak lain2 kaler kat roti tu, kaler merah dan putih ke atau biru ke. Jadilah pengguna yang bijak menentukan masa depan kilang roti di malaysia ni.

Anonymous said...

biased blog
tin kosong

Anonymous said...

biased blog
tin kosong

Anonymous said...

YAD..tak payah layan kicap cap kipas udang kalau rasa mahal..beli cicap manis cap tamin or adabi pun sedap juga... :-)

Ryyn_kiss12 said...

mmg la byk giler rsenyer produk y mkin mgecil tp mhal...cthnye mcm double cheese bueger McD....

dua kali ngap dah habis...hampeh!

lg stu lg, stakat kicap ni aku beli kicap jalen sudehh...lbh kurg je rse dia...dl mmg peminat setia kipas udang, tp klo dah cekik darh sgt hrga dia...beli je brand lain...huhu

mr edz said...

rosmah

SembangKongkang said...

pilihan aku ialah roti banggali....misti mauuu

kueh bakar said...

dulu aiskerim 20 sen pun ada..sekarang lesap terus...

Cemmomile said...

setuju... Ina pun dh beli Massimo sekarang-lebih padat.

mawar said...

Sape2 yg dah tak larat nak beli kicap cap kipas udang tu... beralih la kepada kicap TAMIN... sedap & murah... yg penting HALAL...

Lady Windsor said...

Aku dah pergi kilang Massimo, bersih dan halal. Tapi aku x suka rasanya, mighty white lagi ekselen kalu nak buat puding roti. Kalu tekak aku nak makan toast bread tu, roti budus mamak benggali jual is the best! Gardenia aku tolak tepi, banyak gila pakai bahan pengawet...sampai aku pun rasa macam kena awet kalu makan Gardenia..

Anonymous said...

kicap jalen lemak manis.. sedap jgk...

capsauh said...

massimo dibuat oleh company yang hasilkan tepung gandum cap sauh, yakni, federal flourmill..kalau korang sume nak tau r..in term of quality, mmg ok la kot..

aku said...

apek kat bawah opis aku cadangkan roti ni.dan sangat berbaloi.

Muhammad Fitri said...

gua makan roti benggali dekat jalan segget jb ni je..lagi hoo liao..

quxiena said...

The best article eva bro!! Mmg padat maksudnya n tersirat sgt2 kalu org x phm nmpk sgt diorg x nmpk ap yg berlaku skunk...hopefully, org msia x takut nk cuba benda yg bru janji manfaatkn ngr.

kuncisudu said...

susu dumex - dulu 1kg, skrg 900g. harga sama. still susu paling murah di pasaran.

cik cakula cemekut cekelat said...

aku dengar founder Massimo 2 dlu keje ngn gardenia..

Faridzul said...

lagi satu produk makin kurang kualiti,sate kajang haji samuri.dulu,daging dia besar boleh 3 kali gigit.sekarang,sekali gigit je pon boleh.kuah dia pon dah rasa makin cair dan tak sedap.dulu kuah sate kajang haji samuri paling terbaik.

nurul said...

beras faiza emas (pack warna hijau)..

dulu bila dah masak, beras sebijik-sebijik... sedap.

sekarang, dah macam beras hancur...

harga, mahal sket.

Semut Merah said...

Aku rasa penyelesaian masalah ini adalah...tukarkan je Menteri & Kementerian Hal Ehwal PENGGUNA kepada Agensi Hal Ehwal PENGELUAR...
Setakat berperanan untuk monitor dan buat kempen je tapi takde kuasa nak jaga kebajikan pengguna...lebih baik duit rakyat untuk kementerian tu dijimatkan,
tukar jadi agensi NGO pastu yang sponsornya adalah taikun-taikun swasta..baru lah betul...
buat membazir duit rakyat je...setakat asik kempen jadilah pengguna yang bijak...tapi apa altenatifnya kalau barang keluaran tempatan sendiri tak boleh mereka kawal???
Alasan standard menteri bila harga barang naik...pengeluar terpaksa tanggung kos kenaikan bahan mentah dari luar...ehhhh...menteri tu pulak yang jadi jurucakap untuk pengeluar..macam dah kaoteam je...??
So lebih baik dia jadi wakil pengeluar je lah....

Aku akui...Malaysia sekarang sedang inflasi...tapi siapa sebenar-benarnya yang membela pengguna ni???? Asik pengguna je yang terkena & terpaksa berkorban...kenaikan gaji tak setara dengan kenaikan barang.

Darus Interferon said...

keropok super ring!!! dulu banyak, sekarang ciput jer

Yard_dean Apple said...

aku penah cuba beralih dari kidap cap kipas udang tu, try jalen kalau tak silap.. tapi habis sebotol aku dah beli balik kipas udang..mmm tapi rasa dgn keadaan sekarang ih kena berkorban rasa sikit la..jgn bagi muka sgt dengan pengeluar nih...dia jual mahal dia suruh la org kaya yang beli org berpendapatan bawah 3k macam aku layan jela kicap 1Malaysia( selamat tak produk nih??)

mie said...

Darus Interferon,

betul, super ring ngan keropok durian plastik kuning antara snek kegemaran aku masa kecik..skang mengecut gile2 ah..dulu penuh satu pek, skang separuh je tinggal..

Anonymous said...

kitorang org kajang x mkn sate samuri sbb makin teruk, makin keras n makin x sedap...byk lg kat kjg yg sedap2...

Hujan Malam said...

dlu roti gardenia ni ada bau cm susu..sedap d makan begitu saja..skrg tak lagi

kicap BILAL la plg sedap..tp ada kat kedai kampung je..

epul said...

kicap M.H MOhd..skang sumer mKIN kecik, hrga plak makin mahl..pk 4,5 kali kalu nk beli pe2..

adanhayad said...

apollo...sedih bila makin lama makin kecik. twisties pun sama. keropok double decker. ahh stress!

amy said...

biskut apollo yg packaging dia kaler gold tu.. dulu ada 4 skang 3 je???

Delia said...

patutlah massimo tu sedap giler... aku tgk kat internet macam2 kuar pasal roti tu..

ni aku jumpe dari salah satu website.. cuba korang tgk ni

Rita Nair - December 15th, 2011 at 3:05 pm
"I think this is useful for all mothers.

Was talking to a dietitian last week due to my daughter indigestion problem. I was surprise that she recommended Gardenia cuz’ Massimo is softer.
Apparently, Gardenia wholemeal bread contains the highest fibre among all breads the market and Massimo has 60% more fats compared to Gardenia and fats makes bread softer. I thought she just pro Gardenia, so I bought both bread to compare!

Fats
M: 4.9g/100g
G: 2.9g/100g

Fibre
M: 2.5g/100g
G: 7g/100g"

beL cLoud9 said...

astro ofcoz! haha

Kak Rose said...

sabun dynamo... dulu 5kg kini 4.4kg tp harga lagi mahal! camner tu....

terlalu banyak barang yg mengalami shrik ray process ni, tp harga makin naik jer!

Anonymous said...

ROTI MASSIMO MILIK ROBERT KUOK.GARDENIA MILIK ORG ISLAM.ANDA FIKIR2KANLAH.

kacangbadam said...

Semua barang yang berada di pasaran boleh dikatakan mengalami proses ni. Apa pun tak bolehlah zaman sekarang ni! *sighh

Malaon said...

hehehe.. di kala org bukan islam memaki hamun Islam (Gardenia) sebab tak beli tepung dgn mereka, org islam ikut sama jadi barua pegi kempen roti mereka dan nak boikot roti keluaran org Islam. pandainyaaa lah melayu ni.. hehe..

Malon said...

Blog Persatuan Pengguna Islam Malaysia:

http://www.muslimconsumer.org.my/v2/

Anonymous said...

http://www.muslimconsumer.org.my/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=431%3Aemail-panas-dari-pengguna-melayu--orang-cina-boikot-produk-melayu-&catid=60%3Atop-news&Itemid=297

Anonymous said...

Sakit hati aku dapat email yang tunjuk attitude penyokong roti massimo, diorang ni too much sebab taksub sangat sokong robert kuok, iyalah, massimo kan milik robert kuok, sampai semua issue dia kaitkan. ada yang comment melayu babi, melayu bodoh & macam2lah. korang referlah dalam website PPIM (muslimconsumer.org.my)..

rlts said...

Ada2 saja cara orang berniaga sekarang, macam2 cara di buat untuk promote dia punya product. nak masuk pasaran kena racist ke?
Selama ni roti Gardenia tuh ok je, tetiba ada roti Massimo macam2 masalah pula, nampak sangat Massimo cari sensation untuk naik dan kenalkan product dia kat consumer..

Anonymous said...

http://muslimconsumer4u.blogspot.com/2011/12/email-panas-dari-pengguna-melayu-orang.html

Anonymous said...

rotimassimo ni tak sedap lah bro....keras semacam...lpastu pulak aku tak suka cara marketing diorang yang gunakan sentimen perkauman utk marketkan produk diorang..kalau nak jual roti jual jer lah kan..

Anonymous said...

aku dah tngok dah kat facebook pasal diorang promote roti massimo ni...melampau gila babi cina2 ni siap ckp melayu sume babi lah ape lah.aku pon tak paham lah ngan otao diorang ni.dah bangang sngat ke???yang melayu pon bangang jugak,terikut2 gi boikot roti gardenia sebab melayu ade share30%......kesian...

Anonymous said...

baca dan fikirkan sendiri yer kawan melayu ku... kalau ini lah cara mereka mempromosi..aku boikot massimo

http://www.muslimconsumer.org.my/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=431%3Aemail-panas-dari-pengguna-melayu--orang-cina-boikot-produk-melayu-&catid=60%3Atop-news&Itemid=297

melayu bodoh said...

mali beli ini loti massimo!

Anonymous said...

roti massimo ni pakai tepung babi!!jadi hati2 lah kalu makan tu...agenda si robert kuok ni nak bagi melayu makan babi sebanyak yg mungkin...so kalau boleh dalam sume produk dia nak letak babi!!so hati2 sikit ye kalau nak pakai produk keluaran company si robert ni!!jom ramai2 boikot produk dia!!
Link to web

Anonymous said...

untung la orang melayu tlg support massimo..org cina ada support melayu?? baca ni>> http://www.muslimconsumer.org.my/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=431:email-panas-dari-pengguna-melayu--orang-cina-boikot-produk-melayu-&catid=60:top-news

Anonymous said...

plz boikot massimo .... jgn nk puji produk sebarangan, pastikan di selidik asal usulnya kawan....

Nasaaie Baihaqi said...

Jgn beli roti massimo.org cina letak babi.die gne tepung cap sauh.kompeni die cina sial

Najwa Fareha said...

Something for sharing..
tolong baca link di bawah dan harap dapat guide kita pilih yang terbaik:

http://erozbyte.com/blog/bizness/isu-boikot-produk-melayu-roti-gardenia-vs-roti-massimo

Anonymous said...

Melalui sesetengah komen mengatakan roti massimo ni lebih enak, sedap dan kenyal...mungkin di sebabkan vitamin B1 berunsurkan Babi membuatkan ia rasa enak agaknya.

Apa-apa pun, saya menyeru agar kita beli lah roti keluaran muslim ataupun gardenia yang terbukti halal. Sekiranya saudara masih ingat satu ketika, roti jenama Hi5 pun di ragui status halalnya.

Untuk menjatuhkan pesaing, biasalah mereka akan lancarkan produk mereka di bawah harga pesaing untuk menarik pelanggan-pelanggan terutamanya orang Melayu ke produk mereka yang lebih murah dan lebih 'enak'. Jangan kerana penjimatan yg sedikit kita menggadaikan bahan yg masuk ke dalam tubuh kita dan menjadi darah daging kita.

Tepuk dada tanya selera. Sama-sama kita berdoa agar ditetapkan iman di hati kita.

zaki ibrahim said...

kepada yg mencari alternati kicap yg murah dan sedap..bolehlah cuba kicap lemak manis JALEN yg label oren tu..rasa hampir sama dgn kipas udang, malahan jauh lebih murah..

nini comel said...

Beli dan makanlah barang keluaran Islam dan yang halal. Melayu Islam Malaysia janganlah asyik makan tanpa periksa. Massimo tu keluaran robert kuok yang diragui halal haramnya. Kalaupun halal katanya tapi masih keluaran cina yang gunakan sentimen perkauman untuk promote barangnye

Anonymous said...

Mmg suka gardenia dari massimo tu.. ada babi ke? uweeekk, dah termakan baru tawu...ciss

Anonymous said...

melayu bodoh tak sedar diri nak roti murah je yg support massimo ni.duit korg tu sume nnt kemane?org sendiri tak mau support,cine loktang yg korg support.bagosla

Anonymous said...

guys,, i nak jadi neutral here.. tolong baca nih : http://sabahkini.net/index.php?option=com_content&view=article&id=8391:sugar-king-vs-smelly-durian&catid=40:laporan-khas&Itemid=49

Anonymous said...

wooi nabi makan roti tepung kasar tau tak. buat sendiri lagik. yang kasar tula berkhasiat banyak serat. roti yang lembut ni dah kena bubuh macam2. aku kalau orang melayu jual mahal ke murah aku tetap beli sebab yang kaya bangsa aku jugak. yang bayar zakat dorang jugak. yang kaya t sedara mara dorang yang berbangsa melayu islam jugak. cina kalau dah kaya bukak kedai judila, jual pelacurla. jangan jadi melayu bodohla. kalau produj melayu tu mahal, jgnla beli langsung dari beli barang cina kafir. lagi satu, orang cina dah sah2 tak solat, sape yang makan makanan dihasilkan orang yang tak solat, hati boleh jadi bebal tau tak. tengok jela berapa banyak melayu bebal yang main bedal semua makanan pun. kalau bini sendiri tak solat pun kita boleh jadi bebal makan air tangan bini tu.

Anonymous said...

Posting tak cukup mantap...bagi bukti dakwaan admin ttg Gardenia.tapi wlau mcm mne pon,sokonglah buatan Islam....jihad ekonomi muslim.

Anonymous said...

penah ada sorang cina ni complain pasal roti massimo dia beli, dh lama expired date tp masih lagi tak berkulat...takutnya mcm byk pengawet je...kisah benar

Anonymous said...

Dulu badan kecik, skrg dah besar...

Anonymous said...

xpayahla nak menyamar jd melayu yg memberi testi yg bagus pd produk kau...ini semua tali barut kejahatan mereka..sedar la wahai umat manusia...

Anonymous said...

ini atikel mcm org bukan melayu je yg tulis....macam menyamar je...tali barut tgh mempromosikan produk mereka kot..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...